CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dady

#251 Re: CARINA U BiH

Post by Dady »

manki wrote:
poznanik wrote:
manki wrote:Imam ja pitanje jedno ako može..
Hoću da naručim sa aussiebum.com njihove kupaće koje su oko 25€. Imaju free shipping za BiH normalnom poštom, pa me zanima koliko bih carine trebao platiti na to? (u Sarajevu sam)
Hvala. :)
Neovisno o mjestu boravka, ako roba pristigne poštanskim saobraćajem, njena vrijednost od 48,90 KM oslobađa je od plaćanja carine i carinskih dadžbina. Jako je bitno da na trgovačkom dokumentu (na računu) bude jasno ispisana ta prikazana vrijednost kao i klauzula da je plaćen transport do odredišta, odnosno - da je ukupna vrijednost te robe 25 EUR.
Poznaniče, opet ja, izvini. :D

Ispalo je na kraju kupaće gaće koje sam htio, koje su 23€ su rasprodane, tako da sam našao nove za 36€. Pošto je to više od 50KM, zanima me koliko bi me trebala carina izaći u BiH na to? Hvala... :)
Ma prijatelju kupace ti dodju u obicnoj koverti sa mjehuricima, tako da su male sanse da ce to neko gledati.
Prosle godine sam za klince narucivao kupace, maske, kape... sve sto sam platio je 3,5KM a iznos je bio preko 100€.
Btw jako dobar izbor imas ovdje, postarina dodje nekih 10€ ali je opet povolnije i bolji izbor nego kupovati bilo gdje u regionu.
http://stores.ebay.com/MASTER-NUOTO-INT ... LTRI-SPORT
manki

#252 Re: CARINA U BiH

Post by manki »

Hvala Dady. :thumbup: :thumbup:
slyrip

#253 Re: CARINA U BiH

Post by slyrip »

Narucio sam laptop preko ebaya , platio ga 440 KM , i danas sam dobio obavjestenje za placanje carine , gdje pise da je posiljka teska 2 kg.

Sad me zanima koliko bi izasla carina za ovu posiljku , dakle u pitanju je laptop a posiljka je teska 2kg.

Hvala
poznanik

#254 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

slyrip wrote:Narucio sam laptop preko ebaya , platio ga 440 KM , i danas sam dobio obavjestenje za placanje carine , gdje pise da je posiljka teska 2 kg.

Sad me zanima koliko bi izasla carina za ovu posiljku , dakle u pitanju je laptop a posiljka je teska 2kg.

Hvala
Težina u ovom slučaju nije bitna. Najbitniji parametar za određivanje carinske osnovice, koja je osnov za određivanje stope carine i formiranje njenog konačnog iznosa, je transakcijska vrijednost proizvoda. Uz nju, bitno je i mjesto kupoprodaje, odnosno - definiranje troškova transporta do BiH granice.

U konkretnom slučaju, transakcijska vrijednost se čini nižom od uobičajenih sijena za laptop, ali ako dokažeš da si zaista platio ovu cijenu koju tvrdiš, onda neće biti drugih metoda za utvrđivanje stvarne ili približne vrijednosti. Na ovoj temi sam već pisao koja je dokumentacija potrebna za dokazivanje transakcijske vrijednosti, potraži...

Stopa carine za laptom (ukoliko nije porijeklom iz EU) je 5%, a obračunava se još i carinska evidencija od 1%, te kasnije i pdv (17%), tako da je pretpostavljeni iznos carine (pod uslovom da transportne troškove do odredišta plaća pošiljalac) i pdv 105 KM.
Na ove troškove treba dodati i naknadu za špeditersku uslugu u uvoznom carinjenju, ako pošiljak nije upućena poštanskim saobraćajem. Ako je, onda nema špediterskih troškova.
slyrip

#255 Re: CARINA U BiH

Post by slyrip »

poznanik wrote:
slyrip wrote:Narucio sam laptop preko ebaya , platio ga 440 KM , i danas sam dobio obavjestenje za placanje carine , gdje pise da je posiljka teska 2 kg.

Hvala
Težina u ovom slučaju nije bitna. Najbitniji parametar za određivanje carinske osnovice, koja je osnov za određivanje stope carine i formiranje njenog konačnog iznosa, je transakcijska vrijednost proizvoda. Uz nju, bitno je i mjesto kupoprodaje, odnosno - definiranje troškova transporta do BiH granice.

U konkretnom slučaju, transakcijska vrijednost se čini nižom od uobičajenih sijena za laptop, ali ako dokažeš da si zaista platio ovu cijenu koju tvrdiš, onda neće biti drugih metoda za utvrđivanje stvarne ili približne vrijednosti. Na ovoj temi sam već pisao koja je dokumentacija potrebna za dokazivanje transakcijske vrijednosti, potraži...

Stopa carine za laptom (ukoliko nije porijeklom iz EU) je 5%, a obračunava se još i carinska evidencija od 1%, te kasnije i pdv (17%), tako da je pretpostavljeni iznos carine (pod uslovom da transportne troškove do odredišta plaća pošiljalac) i pdv 105 KM.
Na ove troškove treba dodati i naknadu za špeditersku uslugu u uvoznom carinjenju, ako pošiljak nije upućena poštanskim saobraćajem. Ako je, onda nema špediterskih troškova.
A u pm !

Inace posiljka je iz UK
motorola01

#256 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110515035

EDvo vidi kako rade nasi carinici...Godinama prolazi ko zna sta sve ne,ali ce zato tebe oguliti za taj polovni latpop,patike,majicu itd......
amrica

#257 Re: CARINA U BiH

Post by amrica »

hoce havaz objavit' ime

Špar-merc iz Kiseljaka, odranije poznat po činjenju sličnih djela :roll:
poznanik

#258 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

amrica wrote:hoce havaz objavit' ime

Špar-merc iz Kiseljaka, odranije poznat po činjenju sličnih djela :roll:

Ovdje se ne radi o klasičnoj carinskoj prevari. Da bi neispravno deklarisana roba mogla biti konačno ocarinjena pod drugim trgovačkim nazivom, posebno roba koja podliježe kontroli inspekcija, u kompletnu organizaciju mora biti uključeno više lica, iz različitih državnih institucija.

U konkretnom slučaju, kada roba (meso svježe...) pristigne na granicu BiH, prvu kontrolu preuzima veterinarska inspekcija, koja otvara vozilo i vrši organoleptički pregled, po potrebi i uzima uzorke za laboratorijsku analizu (praksa je da se u prvom uvozu od nekog proizvodžača obevezno uzimaju uzorci). Tom pregledu prisustvuje i granični špediter, a carinik tek kasnije može ponovo otvoriti kamion, ali i ne mora....

Kada se ova roba konačno carini, tada ponovo prije carinika robu u kamionu pregleda "granična" inspekcija - ovog puta sanitarna i tržišna, a postupak sa uzorcima je identičan sa kontrolom veterinarske inspekcije. Nakon obrađene uvozne dokumentacije, tek sada robu pregledava carinik, a na oba pregleda prisustvuje ovlašćeni špediter, koji, kao i carinik, mora utvrditi i uporediti robu sa pristiglom dokumentacijom.

U oba carinska pregleda u BiH, ali i u samom ukrcaju robe, prisustvuje i vozač kamiona, koji, jednostavno, mora znati šta prevozi, tako da je i vozač u ovom slučaju jedna od ključnih osoba odgovornih za ovo krivično djelo.

Nakon uvoznog carinjenja, a prije puštanja robe - mesa, u slobodan promet, robu ponovo pregledava kantonalna veterinarska inspekcija, koja daje konačnu dozvolu.

Dakle, u ovom "carinskom prekršaju" očito je da se radi o organiziranom kriminalu, što znači da prekršaj dobija karakter krivičnog djela.

Nije dovoljno samo naplatiti retroaktivno prikrivenu carinu, plaćaju se i kamate za određeni period, ali, po meni, obzirom na karakter djela, na dužinu u vremenu u kojem je počinjen, na zanemarenu kontrolu nadležnih inspekcija čime je ugroženo i zdravlje ljudi, falsificiranje uvoznih računa, pa i na relativno visoku štetu nastalu izbjegavanjem plaćanja carine, pravnom licu - počinitelju ovog djela, treba trajno zabraniti svaku privrednu djelatnost, odgovorne osobe smjestiti u zatvor, inspektore i carinike, koji su zanemarili svoju dužnost i propustili neispravno deklarisanu robu - kazniti otkazima i drugim zabranama.
amrica

#259 Re: CARINA U BiH

Post by amrica »

:roll:

Uvoz ukradenih građevinskih mašina
Pokretanje disciplinskih postupaka protiv službenika UIOBiH

Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO) Miro Džakula potpisao je novih 35 rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv službenika Uprave.

Trideset disciplinskih prijava odnosi se na službenike koji su bili uključeni u predmete uvoza ukradenih građevinskih mašina iz EU-a u BiH, a neki od njih su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavno izvedenoj akciji "Carina".

Neovisno od istrage koju u ovom slučaju vodi Tužilaštvo BiH, a u kojoj je učestvovala od samog početka i UIO, ta institucija je odlučila provesti disciplinske postupke protiv službenika koji su bili uključeni u sumnjive uvoze mašina iz EU-a.

Radi se o devet službenika iz Carinske ispostave Gradiška, sedam službenika iz Carinske ispostave Brod, 11 službenika iz Carinske ispostave Banja Luka i tri službenika iz Carinske ispostave Grude.

Ostalih pet disciplinskih prijava odnosi se na službenike carinskog referata na graničnom prijelazu Kamensko, za koje postoji osnova sumnje da su dozvolili nelegalan uvoz kafe u Bosnu u Hercegovinu u toku 2009. godine.

- Naknadno je otkriveno da je u periodu od 16. januara do 26. septembra 2009. na graničnom prijelazu Kamesko izvršeno sedam uvoza pržene kafe i to svaki put u količini od 19.920 kg, koja nije bila prijavljena za carinjenje, pa je tako bilo izbjegnuto plaćanje uvoznih dažbina: carine, carinske evidencije, akcize na prženu kafu i PDV-a, stoji u saopštenju UIOBiH.

Napominju i da postoji još 50-ak prijava protiv službenika UIO za koje će u narednom periodu provjeriti da li postoji eventualna odgovornost za nesavjesno poslovanje u službi.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pozvala je sve građane, kao i sve poreske obveznike u Bosni Hercegovini koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju 080 02 06 07!!! Svi pozivi su besplatni i anonimni.
poznanik

#260 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

amrica wrote::roll:

Uvoz ukradenih građevinskih mašina
Pokretanje disciplinskih postupaka protiv službenika UIOBiH

Trideset disciplinskih prijava odnosi se na službenike koji su bili uključeni u predmete uvoza ukradenih građevinskih mašina iz EU-a u BiH, a neki od njih su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavno izvedenoj akciji "Carina".

Svaka građevinska mašina ima svoj broj kao i broj ugraviran u motoru. Svaka građevinska mašina, ako je ukradena, na vrijeme je prijavljena policiji. Odgovornost u ovom slučaju pripada i carinskoj administraciji i policiji države izvoznice, ali i na vozačima kamiona, te na carinskoj administraciji država kroz koje mašine prolaze da bi stigle u BiH.

Ostalih pet disciplinskih prijava odnosi se na službenike carinskog referata na graničnom prijelazu Kamensko, za koje postoji osnova sumnje da su dozvolili nelegalan uvoz kafe u Bosnu u Hercegovinu u toku 2009. godine.

- Naknadno je otkriveno da je u periodu od 16. januara do 26. septembra 2009. na graničnom prijelazu Kamesko izvršeno sedam uvoza pržene kafe i to svaki put u količini od 19.920 kg, koja nije bila prijavljena za carinjenje, pa je tako bilo izbjegnuto plaćanje uvoznih dažbina: carine, carinske evidencije, akcize na prženu kafu i PDV-a, stoji u saopštenju UIOBiH.

Ovdje se radi o klasičnom prekršaju, organiziranom zajednički između uvoznika, vozača kamiona, špeditera i službenika carine. Znači - organizirani kriminal, koji sada predstavlja krivično djelo.
marketleader

#261 Re: CARINA U BiH

Post by marketleader »

slyrip wrote:
poznanik wrote:

Hvala

A u pm !

Inace posiljka je iz UK
Druze kako prodje sa laptopom?
zli_hordas

#262 Re: CARINA U BiH

Post by zli_hordas »

Interesuje me kako naplacuju carinu na polovne stvari u mom slucaju polovan mobilini telefon,to jest na osnovu cega odreduju carinsku osnovicu na takve stvari,paket ce biti oznacen kao gift i u njemu se obicno ne nalazi racun te me interesuje na osnovu cega ce utvrditi njegovu vrijednost.
poznanik

#263 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

zli_hordas wrote:Interesuje me kako naplacuju carinu na polovne stvari u mom slucaju polovan mobilini telefon,to jest na osnovu cega odreduju carinsku osnovicu na takve stvari,paket ce biti oznacen kao gift i u njemu se obicno ne nalazi racun te me interesuje na osnovu cega ce utvrditi njegovu vrijednost.
Pisao sam o tome ovdje http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=125
zli_hordas

#264 Re: CARINA U BiH

Post by zli_hordas »

Hvala drug
neo7

#265 Re: CARINA U BiH

Post by neo7 »

Narucio oklop za mob iz kine 12dolara nije poslan na carinu vec otprema na domacu lokaciju...
Narucio majice cijena 30 dolara nije poslato na carinu vec optrema na domacu lokaciju....
Narucio mob 109 dolara poslan na carinu XD.....

Sada cekam koliko ce biti, problem je taj sto je mob HTC DESIRE clone i na paaketu pise cijena od 30$: da li postoji sansa da carinik procijeni na 600KM koliko kosta stvarni HTC ???
Ako ima sta onda raditi :S ? Imam paypal uplatu....

Kkoliko treba da se sa carine posalje na domacu lokaciju (Sarajevo) paket ? Kada pretezno postar raznosi :D

Hvala...

BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na domaću lokaciju
BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prijem pošiljke u izmjeničnoj pošt

BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prijem pošiljke u izmjeničnoj pošti
BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke carini
motorola01

#266 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

neo7 wrote:Narucio oklop za mob iz kine 12dolara nije poslan na carinu vec otprema na domacu lokaciju...
Narucio majice cijena 30 dolara nije poslato na carinu vec optrema na domacu lokaciju....

Sada cekam koliko ce biti, problem je taj sto je mob HTC DESIRE clone i na paaketu pise cijena od 30$: da li postoji sansa da carinik procijeni na 600KM koliko kosta stvarni HTC ???

Kkoliko treba da se sa carine posalje na domacu lokaciju (Sarajevo) paket ? Kada pretezno postar raznosi :D

Hvala...

BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na domaću lokaciju
BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prijem pošiljke u izmjeničnoj pošt

BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prijem pošiljke u izmjeničnoj pošti
BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke carini
Naravno da bi mogao biti problem..Sto ne citas pomno temu za kupovine preko neta...Vec je jednom napisano da bas i nije pozeljno tako nesto naruciti,jer sta ako "budala" procijeni na original,sta onda...Mozda ne zna,a mozda i zna,pa se napravi lud i procijeni ti na original.Tebi je ond aili platiti sve to ili vratiti nazada.Zans i sam kakv je problem vratiti pare nazad.Nadam se da ces se provuci bez poreza i carine,ali ...
neo7

#267 Re: CARINA U BiH

Post by neo7 »

Tek kada sam vidio da je otpremljena prema carini poceo sam da citam...evo 3h sam proveo citajuci :-)

Racun, potvrda prodavaca ? Nesto od toga moze ponistiti carinu i traziti novu ?
motorola01

#268 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

neo7 wrote:Tek kada sam vidio da je otpremljena prema carini poceo sam da citam...evo 3h sam proveo citajuci :-)

To stvarno ne znam..To ce ti vjerovatno poznanik objasniti,ali nadam se da ce ti telefon donijeti na kucnu adresu jer ima na kutiji cijena od 30$..Platices postu carinjenja od par maraka(do deset)..Tako bi trebalo,ako ti pise na kutiji 30 dolara...
poznanik

#269 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

neo7 je napisao/la:Narucio oklop za mob iz kine 12dolara nije poslan na carinu vec otprema na domacu lokaciju...

neo7 wrote:Tek kada sam vidio da je otpremljena prema carini poceo sam da citam...evo 3h sam proveo citajuci :-)
Svaka roba iz uvoza mora proći kroz carinu, tek nakon se doprema na "domaću lokaciju" (na odredište).

Oslobođena je od plaćanja carine roba u vrijednosti do 50 KM koja se povremeno prima u poštanskim pošiljkama (jednom sedmično).

Carinsku vrijednost neke robe predstavlja njena transakcijska vrijednost, ukoliko nije iskazana u nerealnom iznosu. Vrijednost robe za carinjenje se ne iskazuje ispisom na paketu, već adekvatnim trgovačkim dokumentom. Obezbjedi dokaz o plaćanju prikazane vrijednosti (30 USD) za svoj mobitel, u kojem moraju biti navedeni i svi parametri koji determiniraju konkretan proizvod. Takav dokument možeš predati carinskoj ispostavi prije carinjenja tog proizvoda, ali i nakon, ukoliko ne budeš saglasan sa iznosom carinskih dadžbina za plaćanje, s tim da prethodno ne izuzimaš taj proizvod iz carinskog nadzora (pokretanje žalbe na iznos dadžbina...)
neo7

#270 Re: CARINA U BiH

Post by neo7 »

Hvala...doslo mi je danas pismo za poziv da dodjem na carinu i da dostavim: (ovako pise): Pozivamo vas da dodjete radi utvrdjivanja carine....

Jbte pa dva puta pise da dodje ? Ne pisse sta da ponesem....

Ponjet cu paypal izvod, je li to dovoljno ?

188KM je cijena mobitela+free shipping. Koliko maksimalno mogu da mi naplante ?
Nadam se da ces odgovoriti "poznanik" pa da budem spreman sutra :) Hvala
motorola01

#271 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

neo7 wrote:Hvala...doslo mi je danas pismo za poziv da dodjem na carinu i da dostavim: (ovako pise): Pozivamo vas da dodjete radi utvrdjivanja carine....

Jbte pa dva puta pise da dodje ? Ne pisse sta da ponesem....

188KM je cijena mobitela+free shipping. Koliko maksimalno mogu da mi naplante ?
Nadam se da ces odgovoriti "poznanik" pa da budem spreman sutra :) Hvala
Zar nisi rekao da je telefon 30 eura/dolara???Hajde napisi koliko si platio dadzbina kad sve bude gotovo...
poznanik

#272 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

neo7 wrote:Hvala...doslo mi je danas pismo za poziv da dodjem na carinu i da dostavim: (ovako pise): Pozivamo vas da dodjete radi utvrdjivanja carine....

Ponesi svu trgovačku korespodenciju koju imaš, carinici ce već znati šta da iskorite u postupku carinjenja
Felis

#273 Re: CARINA U BiH

Post by Felis »

Carina u BiH ti se naplacuje prema stopama od 0, 5, 10 i 15 % +, uvijek, 1% za carinsku evidenciju, sve zavisno od vrste robe, odnosno njenog pripadajuceg tarifnog broja (strojevi za automatsku obradu podataka i njihovi dijelovi npr. imaju stopu od 5% +1%).

Carinska stopa se izracunava procentualno na vrijednost carinske osnovice. Carinska osnovica je vrijednost robe + svi ostali troskovi koji nastaju u transportu te robe do granice BiH (npr. transport, pakovanje, osiguranje, i sl.).

Dakle, ako dopremljena roba u BiH ima ispravan racun, u kojem stoji njena nabavna vrijednost u mjestu nabavke, na tu vrijednost se dodaju pripadajuci transportni i ev. ostali troskovi, i svi zajedno cine carinski osnovicu za obracun carine. Na robnom racunu moze biti vec ukalkuliran transport u cijenu robe, i ev. drugi troskovi, ali se tada u racun mora unijeti klauzula o transportu - paritet, iz kojeg ce biti jasno na kojoj se lokaciji prodaje roba: ili u mjestu posiljaoca, ili u mjestu primaoca (ovo je najjednostavniji nacin da opisem paritete, inace je ovo jako obimna i slozena tematika).

Dakle, na carinsku osnovicu se obracunava carinska stopa - tarifa, + 1 % evidencije.
Medjutim, nasa rodbina, prijatelji iz inozemstva, kupe neke proizvode u trgovinama u USA ili Evropi, naravno na svoje ime, s placenim lokalnim PDVom, i u zelji da nam pomognu, salju nam te proizvode u paketima, postom, npr. ali - bez racuna, ili s kakvim darovnim dokumentom, ili sl. u takvim slucajevima carinska administracija BiH ima pravo da izvrsi slobodnu procjenu vrijednosti proizvoda (i za ovakav postupak postoji pravilnik), i da tako formira carinsku osnovicu. Iz takvih razloga se desava uvecanje vrijednosti carine.

PDV (17%) se placa na vrijednost carinske osnovice + carinska stopa + carinska evidencija.

Savjet: kod prijema roba manjih gabarita i nize vrijednosti, posiljaocu napomenuti da obavezno salje i robni racun uz robu, i to na vase ime i podatke iz mjesta stanovanja.
Haris033

#274 Re: CARINA U BiH

Post by Haris033 »

Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!

Tene koštale 142 KM. Poslije carine, na to sam morao doplatiti još 59 KM i to:

- Carina, stopa 10% ................................................ 14,20 KM
- Dadžbina za carinsko evidentiranje od 1% .......................1,40 KM
- Porez na dodanu vrijednost 17 % ............................... 26,80 KM
- Taxa ................................................................ 10,00 KM
- Dodatni troškovi poštarine ....................................... 7,00 KM

PA SU ME TENE IZAŠLE UKUPNO ................................. 201,40 KM

Ovakvo "klanje" sa porezima i carinom ima samo kod nas!!!

Da još napomenem da kupujem redovno preko eBay-a i da je ovo prvi put da su mi nešto ocarinili, vjerovatno zato što je iznos kupovine prešao 100 KM. Ostale sitnice što sam kupovao (razne dukserice, t-shirt, donji veš...) mi nisu carinili...

Ako neko ima iskustva vezano za kupovinu satova i naočala, ili ako ima kakav trik da bi se izbjegla carina, pls, da mi to isto prenese na P.P.

Hvala!
poznanik

#275 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Haris033 wrote:Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!
Tene koštale 142 KM. Poslije carine, na to sam morao doplatiti još 59 KM i to:
- Carina, stopa 10% ................................................ 14,20 KM
- Dadžbina za carinsko evidentiranje od 1% .......................1,40 KM
- Porez na dodanu vrijednost 17 % ............................... 26,80 KM
- Taxa ................................................................ 10,00 KM
- Dodatni troškovi poštarine ....................................... 7,00 KM
Taj carinik koji ti je ocarinio te tene je primjenio pogrešan tarifni stav: umjesto po stopi 15%, carinio ti je "obuću sportsku" po stopi 10%. Trebao si platiti ukupno troškova 67,72 KM, a ne 59 KM :D

A i "zaboravio" ti je zatražiti kontrolni nalaz tržišne inspekcije za kvalitet proizvoda koji se uvozi :oops:
Post Reply