Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Fiki29

#251 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

Gume legle...i postavljene na auto...

Na kraju sam se odlucio za Michelin Alpine 4 ...i kupio sam sve 4 ...iako je u prvoj varijanti bilo predvidjeno da budu naprijed michelin a pozadi sportiva....ali ipak Octavia je puno duga a zadnji kraj lagan...pa radi plesanja na snjegu sam se odlucio za sve 4 Michelin....sada cekam snjeg da ih probam....Bridgestone Touranza 16' idu na spavanje zimskog sna do kraja marta ...pocetka Aprila....

inace gume sam platio 130 KM komad a dimenzije 195 65 R15....DOT 312010 (Avgust 2010)...poprilicno nove....

a felge 150 KM sve cetiri prefarbane u crnu boju.....

ratkape 30 KM ....

tako da na kraju svo zadovoljstvo izadje 700KM...sreca pa je registracija tek u Junu a imam ljetne gume :lol: :lol: :lol: :lol:
dzenan_tr

#252 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dzenan_tr »

Evo da se i ja pohvalim informacijom o kupovini novih kompleta guma na svojim autićima :)
Možda iznosi koje sam platio nekom budu od koristi:
195/65/15 Sava Eskimo S3+ 91,00KM
195/55/16 Sava Eskimo HP 144,00KM
citroen

#253 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen »

dzenan_tr wrote:Evo da se i ja pohvalim informacijom o kupovini novih kompleta guma na svojim autićima :)
Ove druge 16" incha,to su nove gume HP Sava i do sad ne nadjoh u ovoj dimenziji ovdje u Sarjevu,gdje si ti kupio :?: :?:
dzenan_tr

#254 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dzenan_tr »

citroen wrote:
dzenan_tr wrote:Evo da se i ja pohvalim informacijom o kupovini novih kompleta guma na svojim autićima :)
Ove druge 16" incha,to su nove gume HP Sava i do sad ne nadjoh u ovoj dimenziji ovdje u Sarjevu,gdje si ti kupio :?: :?:
Vulkanizer Hadžiabdić u Travniku. Ni oni nisu imali na stanju gume u ovoj dimenziji pa su ih poručili, a na isporuku sam čekao 3 dana. Uglavnom, a pisao sam to ranije na ovoj temi, izbor sam prvobitno sveo na dva proizvođača kada je u pitanju ova veća dimenzija, Dunlop Winter 3D (cca 220KM) i Continental TS 830 (cca 190KM), a kako nisam naišao na razumijevanje prodavača o nekom popustu većem od 2-3% za kupovinu 8 guma, odlučio sam se za ovu drugu, jeftiniju varijantu. U manjoj, pak, dimenziji namjeravao sam kupiti isključivo Continental TS 830 (108KM), ali i tu je cijena bila ključna. Tako sam na dva kompleta uštedio cca 250KM. Vozio sam i ranije Savu Eskimo S3 pa znam šta da očekujem, s tim da bi ova S3+ trebala biti nešto bolja, a za informacije o novitetu Eskimo HP sačekat ćemo prvu bljuzgavicu i snijeg:)
drndalo

#255 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Za Twinga imam 2x Savu S3 od prosle zime, sad bi uzeo jos 2 nove, zna li neko napamet gdje bi S3 mogle biti najpovoljnije u SA ili blizoj okolici, ukljucujuci montazu i balansiranje...?

Koja je ono dimenzija na njemu ? 165/65R14 ili nesto takvo...?
vozač

#256 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vozač »

sorge_sa wrote:treba mi pomoc

trebaju mi polovne celicne felge za Toyota Auris model 2008, gdje traziti,kod kojeg vulkanizera, stavljao oglase na pik i market, niko se nije javio, dimenzije su sljedece, naravno cudne:

CELICNE FELGE TOYOTA AURIS 5 RUPA MODEL 2008

114,30 X 5

6J X 15

ET 39

hvala unaprojed svim dobrim ljudima na informacijama

p.s.
naravno da znam za afa racing i zvanicne dilere, sad imaju akciju 272 km, felga sa Sava eskimo S3 gumom, ali mi to ne pase, a van akcije same felga sa sarafima i ratkapom, izadje isto oko 270 km
185/65 R 15 michelin zimske, lani sam ih u citroenu sa novim felgama čije dimenzije ne znam, (bez ratkapa) platio 900 KM, ovo ti je za orijentaciju, što moraš uzimati u afa racingu, felga je felga, jesi li se raspitao kod drugih auto dilera
meni se ovo moje od lani učinilo relativno povoljno, možda i griješim, al eto da imaš informaciju
Teufik

#257 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Jel ko uzimao od ovih ljudi http://gume.ba/.
Ima li iko kakvih iskustava s njima.
Dostava,usluga i to?
Vidim da nude par snizenja pa reko' da probam.

Hvala
uradi sam

#258 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by uradi sam »

Moj prijedlog Magbel guma http://www.makbel.com.ba/
Control panel

#259 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Control panel »

ja nabacio 4 michelin alpin 4. proizvedene u njemackoj. 500 KM sve cetiri sa svim. prvi utisci su da su veoma udobne.vidjecemo kako se ponasaju na snijegu.
Fiki29

#260 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

Control panel wrote:ja nabacio 4 michelin alpin 4. proizvedene u njemackoj. 500 KM sve cetiri sa svim. prvi utisci su da su veoma udobne.vidjecemo kako se ponasaju na snijegu.

:thumbup: i ja cekam snjeg :thumbup:
sLLayer

#261 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sLLayer »

zna li neko kolika po propisu mora biti debljina sare gume?
drndalo

#262 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Mislim da je min. 4mm...
LeKo

#263 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

drndalo, dobro misliš ;-)
Fiki29

#264 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fiki29 »

LeKo wrote:drndalo, dobro misliš ;-)

Trebaju li se imati lanci u autu ako automobil posjeduje zimske gume M+S sa zvjezdicama na sebi i naravno ako su gume nove......moze li covjeka policija kazniti....

PS. Nemam lance pa da znam dali da ih kupujem....
Doda37

#265 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Doda37 »

Fiki29 wrote:

Trebaju li se imati lanci u autu ako automobil posjeduje zimske gume M+S sa zvjezdicama na sebi i naravno ako su gume nove......moze li covjeka policija kazniti....

Sve 4 zimske gume, lanci nisu potrebni
holowey

#266 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

Doda37 wrote:
Fiki29 wrote:

ali ih, ko dosta putuje zimi, nije zgoreg imati u gepeku...i lopatu...i vrecu pijeska...a sve ovo znajuci kako se kod nas dobro ciste ceste...
mayab

#267 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

Doda37 wrote:
Fiki29 wrote:

I dubina sare preko 4 mm, inače se ne smatra zimskom gumom po zakonu
Qler

#268 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Qler »

Daj neka neko nadje u zakonu to za lance. Proslu zimu su 100% trebali lanci pored sve 4 zimske gume.
respo

#269 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

trebali ne trebali po zakonu ta fali kupiti i imati pa nije potrosna roba da ih kupujes svake zime kupis jednom i imas ih najminimalnije 10 godina
Grga07

#270 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Grga07 »

lanci su obavezni, kao sto je obavenzno i uze(sajla) za slepanje, a po zakonu nesmijes nikog slepat...
Tranquilizer

#271 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tranquilizer »

PRAVILNIK
O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM UVJETIMA
Član 1.
(Predmet Pravilnika)
Ovim Pravilnikom ureĎuje se odvijanje saobraćaja u zimskim uvjetima, period u kojem je obavezno posjedovanje potrebne opreme, neophodna oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima, odreĎena ograničenja za saobraćaj i način informiranja o stanju na putevima u zimskom periodu.
Član 2.
(Definicija zimskih uvjeta)
Pod zimskim uvjetima saobraćaja na putevima smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:
a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu puta,
b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleĎenog snijega,
c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu ili
d) kada je kolovoz zaleĎen.
Član 3.
(Održavanje saobraćaja u zimskim uvjetima)
(1) Za vrijeme zimskih uvjeta, na putevima se zabranjuje saobraćaj motornim i priključnim vozilima koja u vožnji ne koriste zimsku opremu, propisanu članom 4.ovog Pravilnika.
(2) Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prijevojima do stvaranja uvjeta za sigurno odvijanje saobraćaja ovoj kategoriji motornih vozila.
(3) Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima u slučaju iz člana 2. ovog Pravilnika.
(4) Pod planinskim prijevojem podrazumijeva se područje kroz koje prolazi put na nadmorskoj visini većoj od 700 m.
Član 4.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Član 5.
(Zabrana upotrebe neodgovarajućih pneumatika)
(1) Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ugraĎenim ekserima.
(2) Na istoj osovini vozila, pneumatici moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.
Član 6.
(Obaveza čišćenja vozila)
Na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli utjecati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača.
drndalo

#272 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Zimskom opremom za osobne automobile su se uvijek smatrale sve 4 zimske gume sa dubinom sare (da li 4mm i vise, ili >4 mm, nisam 100% siguran, ali 4mm se spominju stalno) 4mm, ili sve ostale radijalne gume min. iste dubine sare, plus lanci u gepeku...

Ne sumnjam da ce neko naci i zakon na web-u, ali meni kad ne izbaci u prvih 5 rezultata na Googlu, iznerviram se, pa prestanem traziti... Sumnjam da su mijenjali ove generalne odredbe... Tako da ako te zeza drot da je drugacije, nek' ti pokaze Sl. list u kojem tako pise...

Pored toga, nekad, negdje, u zavisnosti od situacije na cesti, policija moze zabraniti prolaz, tj. saobracaj vozilu koje nema odgovarajucu zimsku opremu za uslove na cesti... Detalje ne znam, ali to je ono kao privremeno iskljucivanje iz saobracaja, dok se cesta ne ocisti i tako to... Jednom sam kod Jajca imao kijametski dan, sve 4 odlicne zimske gume, led na cesti, stvarno ruzno, sve > 40km/h je strah u kostima, a nisam lako prepadljiv... "Lole" me nisu pustile dalje prema SA, dok nisam kupio lance (mozda su imali "tal"), a kako sam zurio na posao, "pregrizao sam go*no" i kupio ih... Dzaba uvjeravanja da mi po ledu lanci nista dobro ne nose, i da mi tu jedino guma glavu cuva... To je trajalo jedno 2 sata kako mi rekose ovi koji su ostali za mnom, a nisu ih pustili...
maxell_sarajevo

#273 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

Nije lose imati lance, kupis ih jednom i miran si uvijek.Ja i pored novih guma imam lance, malu vojnu lopaticu i 5kg soli, nikad covjek ne zna kako me nevrijeme moze uhvatiti na Ivanu ili na Jahorini.
drndalo

#274 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Nisam rekao da je lose, ali jeste lose da me jebaje neki drot bez osnova... Zato sto misli (ili ne misli) da nesto negdje pise...

Posto uvijek zimi imam 4 dobre M+S gume, s kojima sam 80% vremena u gradu, gdje lanci obicno ne zatrebaju ni jednom godisnje, nema potrebe da mene ganjaju da moram imati lance, kad ih je i vise nego dovoljno koji voze na ljetnim gumama i kad snijeg rokne...
maxell_sarajevo

#275 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

drndalo wrote:Nisam rekao da je lose, ali jeste lose da me jebaje neki drot bez osnova... Zato sto misli (ili ne misli) da nesto negdje pise...

Posto uvijek zimi imam 4 dobre M+S gume, s kojima sam 80% vremena u gradu, gdje lanci obicno ne zatrebaju ni jednom godisnje, nema potrebe da mene ganjaju da moram imati lance, kad ih je i vise nego dovoljno koji voze na ljetnim gumama i kad snijeg rokne...
I ja vozam 90% po gradu, al sam ih opet nabavio za ne daj Boze, a i da me policija ne bi peglala.Sad sam miran kad me zaustavi otovorim gepek pokazem opremu i doviđenja.Imas u Robotu nisu skupi oni kineski samo ih ubaci u gepek i neces imati problema sa policijom.
Post Reply