Ama djaba, znas onu - svakom svoja muka najgora.ljubav_aha wrote:tacno,narocito kad neko pocne pisati prema pricama raje iz dijaspore,tj.bez licnog iskustvaPalaSa Marsa wrote:Bezveze vam ovo prepucavanje sto jes'-jes'.
Mladi u dijaspori i njihove muke
-
PalaSa Marsa
#251 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
- ljubav_aha
#252 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
PalaSa Marsa wrote:Ama djaba, znas onu - svakom svoja muka najgora.ljubav_aha wrote:tacno,narocito kad neko pocne pisati prema pricama raje iz dijaspore,tj.bez licnog iskustvaPalaSa Marsa wrote:Bezveze vam ovo prepucavanje sto jes'-jes'.
-
zonbirile
#253 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
--------------------ljubav_aha wrote:doboj71 wrote:Ovog partizana puk'o sevdah .Jarane ,nadji muzike na internetu ,smotaj meksicku i opusti se .Imas u Americi vecih sela i divljine ,nego u Africi.
Otidji van vecih gradova ,kupi neku staru farmu , i eto ti.
Ja sam u NY state ,mozes kupiti farmu (20 -30 acres) za 150 hiljada .Pa sadi i radi sta hoces.![]()
poguraće te i Monsanto
-
ssmmiilleeyy
#254 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Sto se tice Cigara : Prestani Pusiti5okraka wrote:@ Jack Be Nimble
Ne zelim ulaziti u dalju diskusiju, jer iznjeo sam neko svoje vidjenje i naravno ne moramo se slagati u svemu. Za tvoju informaciju nisam zivio na cetiri mjesta, ali jesam na tri...Des Moines,Denver i sad sam na Floridi.
A prosao sam dosta gradova, i drzava ovdje pa mogu reci da je skoro svugdje isto. Amerika je Amerika, ili u Majamiju, ili u Sakarmentu.
Samo jos da kazem da radim na tome da se vratim u BiH, da obezbjedim sebi krov na glavom, da ne moram placati kiriju a jebem li ga, snacicu se nekako da svaki dan mogu nesto pojesti. Ako nista drugo barem necu pare trositi na jabuke,paradajiz,luk, i ostalo voce i povrce. A ne ovdje da mu ja placam, a on da me truje raznim kemikalijama i glupostima.
Povuci cu se na selo, gdje cu uzivati u cistom zraku i prirodnoj hrani, jer pun mi je racku GMO. Isto mi je tako muka od auta,i velikih zgradurina, asfalta i betona. Muka mi od Wallmarta, i zurbe svako jutro u pet sati da bi samo na kraju mjeseca vecinu tih para sto zaradim dao nazad.
Ko zeli da zivi americki san, nek izvoli ja necu. To nije moj san ! Znam kad sam cigare placao po 3 dolara, sad ih placam sedam, gorivo po dolar i nesto sad je 4 ili 5...cijene su za sve otisle do neba, a satnice ostale iste. A situacija ce biti samo gora i gora, a ja necu da zivim kao robot. Zurba tamo vamo svaki dan, za sto ? Dole cu barem popiti kahvu na miru, bez razmisljanja hocu li zakasniti negdje.
Poserem se ja na moderni, i savremeni svijet. Pare i sve ostalo, priroda i zivot na selu je ZAKON. Svaki dan citam sta se desava u BiH. Vidim kako se mnogi zale sto BiH nije mogla dobiti pare od MMF, sto je privatizacija spora. Sto ovo sto ono, a samo zelim da vam kazem kapitalizam je najgori moguci sistem za narod. Zazalit cete kad tad, jer u kapitalizmu zele da ti uzmu i zadnji komad hljeba iz usta. Jer to je jednostavno tako, gledace vas da umrete ako nemate zdravstveno osiguranje. A ako ga i imate ne pokriva sve, nego opet vas oderu. Pa to je zaista nevjerovatno, mi ljudi smo ovce, kakvu smo drzavu razjebali.
Necu vise na ovu temu da pisem, muka mi je!
Sto se tice Goriva : američki galon iznosi 231 kubnih palaca (3,785411784 litara[1]) Zaokruzimo na 4 litra i dopusti da uporedimo s Cijenom Nafte u BIH . Dakle kod nas cijena Nafte iznosi 2,35 po litru pomnozimo tu cifru s 4 (litra ) dobijemo 9,40 KM. 1 $ jednako je : 1,37 KM Dakle 5 $ jednako je 6,85 KM
Pises da je Pametnije zivjeti na Selu u BIH nego u Americi
Evo jos malo Najjeftini hljeb u Sarajevu kosta 1 KM,Prosjecna plata u BiH iznosi 800 KM. Minimalac iznosi 350 KM a vecina stanovnista BiH je na Minimalcu. Plus uzmi za primjer da je jedan clan Porodice (Troclane ili Cetveroclane) Zaposlen. Ok ima primjera gdje dvoje radi ali i to dvoje strahuju od danas do sutra kad ce biti otpusteni. To ti je Bosna i ko ti kaze drugacije slagao te je
Želim ti sve najbolje
- ahuseino
#255 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
@Petokraka ja mislim da si ti u zabludi sta je Americki san. Ne znam ni ja sta je, ali sigurno ti mogu reci da nije budjenje u 5am pa na posao u Walmart.
To je mediokritet, rezultat neodricanja nekih stvari ranije u zivotu kada se treba graditi struka (skola zanat itd...).
Raditi u Walmartu je za ljude naravno, ali nikako neciji cilj ili san kako velis.
To je mediokritet, rezultat neodricanja nekih stvari ranije u zivotu kada se treba graditi struka (skola zanat itd...).
Raditi u Walmartu je za ljude naravno, ali nikako neciji cilj ili san kako velis.
- 5okraka
#256 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Nigdje nisam spomenuo da radim u Walmartu. Nabrajao sam od kojih mi je stvari muka, pa sam tako spomenuo i Walmart. Da se bolje razumijemo, radim sasvim solidan posao i imam $13 satnicu.Zivim sa roditeljima, 23 su mi godine i jednostavno ne volim ovaj nacin zivota.ahuseino wrote:@Petokraka ja mislim da si ti u zabludi sta je Americki san. Ne znam ni ja sta je, ali sigurno ti mogu reci da nije budjenje u 5am pa na posao u Walmart.
Ne furam se ni na sto, vozim auto od $3000, nemam najnoviji cell, nemam ipod ili koja vec sranja. Stedim sve sto god mogu, i mogu ustediti hvala Bogu.
Zavrsio sam srednju i ne planiram dalje...necu u kredit do kraja zivota. Ovo je drzava gdje su studenti vise u dugovima, nego sto su svi stanovnici duzni na kreditnim karticama. TU NESTO SMRDI, ZAR NE ?
http://www.nytimes.com/2011/04/12/educa ... llege.html
Mnogima je ovo obecana zemlja, ali meni nije. Ja cu radje imati manje, pa biti i bez auta nego jurisat svako jutro u 5, raditi po 10-12 sati, i onda kuci pa sutra opet tako.
Ne vidim tu smisao zivota !
Sad da se ozenim, pa da ja i zena zivimo sami, mogli bi sasvim normalno placati racune i zivjeti. Ali ne bi mogao nista ustediti, sto cu onda ovdje ? Radje cu se dole krpiti nego ovdje, i tu je kraj price !
Svako dobro
P.S. I ovdje studenti poslije skole ne mogu naci posao za sto su isli, a moraju te dugove placati. Vecina ih zavrsi u Starbucksu, ili slicnim mjestima gdje neko sa ulice moze doci i aplicirati za posao.
http://www.nytimes.com/2011/05/19/busin ... grads.html
Amerika je prdnula u sisu (fale mi kvakice
- ahuseino
#257 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Ne znam uopste gdje da pocnem, moralo bi biti na dugo i na siroko, pa onda izgubim motivaciju da ista pisem. Nije koledz sa svakoga to je OK. Ja sam veliki proponent fakultetskog i viseg akademskog obrazovanja, ali ma i drugih nacina da se ostvari taj "American Dream". Sretno, i nadam se da ce ta srednja skola izrasti u neku strucnu spremu, zanat, pa dze god da se skrasis.5okraka wrote:Nigdje nisam spomenuo da radim u Walmartu. Nabrajao sam od kojih mi je stvari muka, pa sam tako spomenuo i Walmart. Da se bolje razumijemo, radim sasvim solidan posao i imam $13 satnicu.Zivim sa roditeljima, 23 su mi godine i jednostavno ne volim ovaj nacin zivota.ahuseino wrote:@Petokraka ja mislim da si ti u zabludi sta je Americki san. Ne znam ni ja sta je, ali sigurno ti mogu reci da nije budjenje u 5am pa na posao u Walmart.
Ne furam se ni na sto, vozim auto od $3000, nemam najnoviji cell, nemam ipod ili koja vec sranja. Stedim sve sto god mogu, i mogu ustediti hvala Bogu.
Zavrsio sam srednju i ne planiram dalje...necu u kredit do kraja zivota. Ovo je drzava gdje su studenti vise u dugovima, nego sto su svi stanovnici duzni na kreditnim karticama. TU NESTO SMRDI, ZAR NE ?
Mnogima je ovo obecana zemlja, ali meni nije. Ja cu radje imati manje, pa biti i bez auta nego jurisat svako jutro u 5, raditi po 10-12 sati, i onda kuci pa sutra opet tako.
Sad da se ozenim, pa da ja i zena zivimo sami, mogli bi sasvim normalno placati racune i zivjeti. Ali ne bi mogao nista ustediti, sto cu onda ovdje ? Radje cu se dole krpiti nego ovdje, i tu je kraj price !
Svako dobro![]()
P.S. I ovdje studenti poslije skole ne mogu naci posao za sto su isli, a moraju te dugove placati. Vecina ih zavrsi u Starbucksu, ili slicnim mjestima gdje neko sa ulice moze doci i aplicirati za posao.
Amerika je prdnula u sisu (fale mi kvakice), bice samo gore....eto toliko, zelim vam sve najbolje.
-
doboj71
#258 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
I ja sam mislio da ne odgovaram nista ,ali hajde mozda ga nagovorimo da ostane .
Prvo ,nije ni u Bosni sjajno .Idem cesto ,pa znam.Ti volio ili ne ,ipak si se navikao na ovaj americki nacin zivota .Dobijas cek svake sedmice redovno ,imas zdravstveno ,zubara ,(nadam se).Imas sansu da postignes nesto ,ako hoces .To da oni koji idu na koledz ,su do grla u dugovima je neistinito.Imas veliki broj koledza koji kostaju do 10 hiljada po godini.
Ili se zaposlis na koledzu ,pa je dzabe .
Niko te ne tjera da budes doktor ,ali mozes nesto drugo ,da ne radis za 13 $.
Ali na kraju krajeva ,ako je vrhunac tvoje ambicije da ides u Bosnu ,raditi kao zemljoradnik ,ili raditi za nekoga ,lomiti ledja i cekati platu po par mjeseci ,sretno.Samo da znas ,koliko god dolara poneses ,kada se trose ,a ne stavljaju na 'kamaru',nece ti dugo biti.
A vjeruj mi ,takvih kao ti ,20 - 30 godina ,bez skole ,posla ,veze puna je Bosna .Nazalost .A mnogi bi od njih dali gotovo sve samo da dodju u Ameriku.Jer bar ovdje imaju SANSU da pokusaju da urade nesto od svog zivota .
Vjeruj mi ,znam iz vlastitog primjera .
Prvo ,nije ni u Bosni sjajno .Idem cesto ,pa znam.Ti volio ili ne ,ipak si se navikao na ovaj americki nacin zivota .Dobijas cek svake sedmice redovno ,imas zdravstveno ,zubara ,(nadam se).Imas sansu da postignes nesto ,ako hoces .To da oni koji idu na koledz ,su do grla u dugovima je neistinito.Imas veliki broj koledza koji kostaju do 10 hiljada po godini.
Ili se zaposlis na koledzu ,pa je dzabe .
Niko te ne tjera da budes doktor ,ali mozes nesto drugo ,da ne radis za 13 $.
Ali na kraju krajeva ,ako je vrhunac tvoje ambicije da ides u Bosnu ,raditi kao zemljoradnik ,ili raditi za nekoga ,lomiti ledja i cekati platu po par mjeseci ,sretno.Samo da znas ,koliko god dolara poneses ,kada se trose ,a ne stavljaju na 'kamaru',nece ti dugo biti.
A vjeruj mi ,takvih kao ti ,20 - 30 godina ,bez skole ,posla ,veze puna je Bosna .Nazalost .A mnogi bi od njih dali gotovo sve samo da dodju u Ameriku.Jer bar ovdje imaju SANSU da pokusaju da urade nesto od svog zivota .
Vjeruj mi ,znam iz vlastitog primjera .
-
jefferson
#259 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Ja ti samo savjetujem da se ne vratis bez americkog pasosa!5okraka wrote:Nigdje nisam spomenuo da radim u Walmartu. Nabrajao sam od kojih mi je stvari muka, pa sam tako spomenuo i Walmart. Da se bolje razumijemo, radim sasvim solidan posao i imam $13 satnicu.Zivim sa roditeljima, 23 su mi godine i jednostavno ne volim ovaj nacin zivota.ahuseino wrote:@Petokraka ja mislim da si ti u zabludi sta je Americki san. Ne znam ni ja sta je, ali sigurno ti mogu reci da nije budjenje u 5am pa na posao u Walmart.
Svako dobro![]()
Amerika je prdnula u sisu (fale mi kvakice), bice samo gore....eto toliko, zelim vam sve najbolje.
-
Zizy94
#260 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
@5okraka Bujrum brate u Bosnu pa vidi kako je nama. Ljudi rade cijeli život u nekoj firmi i dobiju otkaz u 50-toj godini života kad' nije nigdje prispijo. Il' čekaš decembarsku platu iz 2010-te godine u avgustu 2011. Obadva primjera navodim iz iskusta mojih bližnih. Mani se gluposti i upotrijebi pamet barem malo. Ne dolazi u Bosnu bez Američkog državljansta. A moja ti je preporuka da se ne vraćaš. Ovdje nema ništa samo napaćen narod, mi mladi izgubljeni . . . truju nas glupim nacionaliznom (što meni najviše smeta na Balknau - više od ičega) itd. San bh. djece je da budu kriminalci (il' političari) jer samo oni uživaju u Bosanskom rahatluku. Tam kod tebe ako radiš i zaradiš (više nego kod nas u Bosni). A šta je ovdje ? De mene vodi u Ameriku ako može ?! Ja bi rado pobjeg'o što dalje od Balkana ! Pozdrav i sve najbolje i pametno odluči.
- ahuseino
#261 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Nista ovo ne vazi za peticu, on hoce u poljoprivrednike.Zizy94 wrote:@5okraka Bujrum brate u Bosnu pa vidi kako je nama. Ljudi rade cijeli život u nekoj firmi i dobiju otkaz u 50-toj godini života kad' nije nigdje prispijo. Il' čekaš decembarsku platu iz 2010-te godine u avgustu 2011. Obadva primjera navodim iz iskusta mojih bližnih. Mani se gluposti i upotrijebi pamet barem malo. Ne dolazi u Bosnu bez Američkog državljansta. A moja ti je preporuka da se ne vraćaš. Ovdje nema ništa samo napaćen narod, mi mladi izgubljeni . . . truju nas glupim nacionaliznom (što meni najviše smeta na Balknau - više od ičega) itd. San bh. djece je da budu kriminalci (il' političari) jer samo oni uživaju u Bosanskom rahatluku. Tam kod tebe ako radiš i zaradiš (više nego kod nas u Bosni). A šta je ovdje ? De mene vodi u Ameriku ako može ?! Ja bi rado pobjeg'o što dalje od Balkana ! Pozdrav i sve najbolje i pametno odluči.
-
zonbirile
#262 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
i nakon 11 stranice svede se na to,da treba pogurati dijasporu,ono moralno barem,dati im podršku 
-
Zizy94
#263 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Možda, nisam sve čit'o sam sam površinski preletio par postova. Al' slično je i s poljoprivredom . . . naime imam tetku koja sije krastavise na veliko za prodaju i prodaje nekoj filmi. Al' ona dobije neku minimalnu pomoć od te firme a firma konstantno otkupljuje (2-3, nisam baš siguran kol'ko tačno) krastavice. Ispata onog što si zaradijo je pred novu godinu. A u međuvremenu treba preživjet'. Eh to jeahuseino wrote:Nista ovo ne vazi za peticu, on hoce u poljoprivrednike.
- ahuseino
#264 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Ne znam, evo pitaj @zonbi-agu, on je strucnjak za sta treba, kako i kome, te na sta se stvari sveduZizy94 wrote:Možda, nisam sve čit'o sam sam površinski preletio par postova. Al' slično je i s poljoprivredom . . . naime imam tetku koja sije krastavise na veliko za prodaju i prodaje nekoj filmi. Al' ona dobije neku minimalnu pomoć od te firme a firma konstantno otkupljuje (2-3, nisam baš siguran kol'ko tačno) krastavice. Ispata onog što si zaradijo je pred novu godinu. A u međuvremenu treba preživjet'. Eh to jeahuseino wrote:Nista ovo ne vazi za peticu, on hoce u poljoprivrednike.Mislim da mu je bolje tam' i da čupa svoju porodicu (barem mlađe) da idu iz BiH i s Balkana.
-
ssmmiilleeyy
#265 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Zonbi Aga hoce reci da vam dajemo moralnu podrsku samo da bi nam vi slali Dolare
Bar sam ja tako razumio
A sto se tice ovog poljoprivrednika
23 mu godine a htio bi da ima krov nad glavom al da nije u kreditu
pa ne postoji drzava na svijetu koja ti to moze priustiti
Evo ti jedan primjer : jedan Moj Poznanik 28(dvadesetosmogodisnjak) tek je dobio prvi posao u svom zivotu,dakle on je htio da radi ali jednostavno nije biloo posla.
PLUS on zaradi mjesecno kao sto ti zaradis za jednu sedmicu s tom satnicom od 13 $
Al kao sto neko gore rece,dodjes brate s Americkim Passportom i probas ovdje ziviti godinu dana.Ljubit ces svaki cosak Amerike
A sto se tice ovog poljoprivrednika
pa ne postoji drzava na svijetu koja ti to moze priustiti
Evo ti jedan primjer : jedan Moj Poznanik 28(dvadesetosmogodisnjak) tek je dobio prvi posao u svom zivotu,dakle on je htio da radi ali jednostavno nije biloo posla.
PLUS on zaradi mjesecno kao sto ti zaradis za jednu sedmicu s tom satnicom od 13 $
Al kao sto neko gore rece,dodjes brate s Americkim Passportom i probas ovdje ziviti godinu dana.Ljubit ces svaki cosak Amerike
-
zonbirile
#266 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
----------------------------------------ahuseino wrote:Ne znam, evo pitaj @zonbi-agu, on je strucnjak za sta treba, kako i kome, te na sta se stvari sveduZizy94 wrote:Možda, nisam sve čit'o sam sam površinski preletio par postova. Al' slično je i s poljoprivredom . . . naime imam tetku koja sije krastavise na veliko za prodaju i prodaje nekoj filmi. Al' ona dobije neku minimalnu pomoć od te firme a firma konstantno otkupljuje (2-3, nisam baš siguran kol'ko tačno) krastavice. Ispata onog što si zaradijo je pred novu godinu. A u međuvremenu treba preživjet'. Eh to jeahuseino wrote:Nista ovo ne vazi za peticu, on hoce u poljoprivrednike.Mislim da mu je bolje tam' i da čupa svoju porodicu (barem mlađe) da idu iz BiH i s Balkana.
.
jok mene eto vam dijasporca poturite mu rame da se isplače.Ponavljam po 100x sve dijasporci,prognanici,jebote okupirali FBI hapšenjima,na sve 3 strane.Tek dezertera,bruka.Sada još i kukaju,najveći im je upiš onaj kongres.treba li sargije da počnemo skupljati.
- StLouis
#267 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
jefferson wrote:Ja ti samo savjetujem da se ne vratis bez americkog pasosa!5okraka wrote:Nigdje nisam spomenuo da radim u Walmartu. Nabrajao sam od kojih mi je stvari muka, pa sam tako spomenuo i Walmart. Da se bolje razumijemo, radim sasvim solidan posao i imam $13 satnicu.Zivim sa roditeljima, 23 su mi godine i jednostavno ne volim ovaj nacin zivota.ahuseino wrote:@Petokraka ja mislim da si ti u zabludi sta je Americki san. Ne znam ni ja sta je, ali sigurno ti mogu reci da nije budjenje u 5am pa na posao u Walmart.
Svako dobro![]()
@ 5okraka
Jarane, ti pravo naumio da se selis!
Nije ni nama ovdje neko veliko uzbudjenje od zivota, zna biti surovo, ali opet se nekako nesto isceprka. Imas preko 50 drzava da biras za zivot, mozes i u Porto Rico i Panamu ako zelis. Dolje si skucen, nema dalje od "nase medje." Bio sam i u Njemackoj 3 mjeseca ove godine, rekoh, pokusat cu ostati, ja i sestra nekakav biznis planirali, ali na svu srecu ne dobih papire, ustvari, odustao sam na startu jer mi se zgadio onaj njihov auslandamt ili kako se vec zove vrag ga odnio
Tek ti je 23 godine! E, da su meni tvoje godine prika, dje bi ja bio!
Sretno ma sta da odlucis! Javi nam se sa iskustvima!
-
melb26sa
#268 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
@5okraka,
$13/h je nesto kao entry level income job (ispod $30k godisnje). Preporucujem da se malo zadas i zavrsis kakav koledz bar sa Associate degree ako ne i BA. Uskoro ce BA biti minimum uslova za zaposljavanje, malo ce ko htjeti uposliti nekoga samo sa srednjom skolom ili GED.
$13/h je nesto kao entry level income job (ispod $30k godisnje). Preporucujem da se malo zadas i zavrsis kakav koledz bar sa Associate degree ako ne i BA. Uskoro ce BA biti minimum uslova za zaposljavanje, malo ce ko htjeti uposliti nekoga samo sa srednjom skolom ili GED.
- luckylaka
#269 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Covjek hoce da se vrati a ova mu preporucuje dalje skolovanje.Idi ti jarane da ti je sa srecom.Ko hoce zavrnuti rukave ni u Bosni nije ostao gladan.Nema ovdje(Usa)rahatluka ni meraka.Jebo pare kad mi u tri mjeseca neko otvori vrata ili se vidimo na dzenazi i za Bajram.Neces biti ni prvi ni zadnji koji ide.Odes-snadjes se ok,ne valja nazad.melb26sa wrote:@5okraka,
- ahuseino
#270 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Bravo. Jer ce i u domovini daleko dogurat sa sss, i to opstom.luckylaka wrote:Covjek hoce da se vrati a ova mu preporucuje dalje skolovanje.Idi ti jarane da ti je sa srecom.Ko hoce zavrnuti rukave ni u Bosni nije ostao gladan.Nema ovdje(Usa)rahatluka ni meraka.Jebo pare kad mi u tri mjeseca neko otvori vrata ili se vidimo na dzenazi i za Bajram.Neces biti ni prvi ni zadnji koji ide.Odes-snadjes se ok,ne valja nazad.melb26sa wrote:@5okraka,
- 5okraka
#271 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
melb26sa wrote:@5okraka,
A vi, da li ste vi zavrsili, i kako vam je ? Da li ste pogledali one linkove koje sam postavio u vezi takvih koji idu u skolu ?
A pogledaj sad ovo...
http://money.cnn.com/2011/08/10/pf/emer ... /index.htm
A majority, or 64%, of Americans don't have enough cash on hand to handle a $1,000 emergency expense, according to a survey by the National Foundation for Credit Counseling, or NFCC, released on Wednesday.
Znaci vecina ili 64% stanovnika ove zemlje nemaju ni $ 1.000 u slucaju da im to treba za neki hitan slucaj. To ti je Amerika, zemlja snova....
Zaboravi ti svoje AD i BA, ja sam sa svojih 35.000+ godisnje ustedio vise od $ 100.000 za pet godina koliko radim, u istoj kompaniji. A da zivim sam, ili sa zenom...a posebno nekom bosankom koja fura americki stil, nebi me bilo nigdje! Zjevo bi , provlacio kartice, i nikad dollara nebi vidio kojeg zaradim.
Idem dole, nacu neku seljanku, zivit u miru...sama pomisao na vase AD ili BA, na stock market,na pare, na najnovija auta, na ljude bez duse i smisla za dobar zivot, bolje reci robote koji samo rade za to da prezive u ovom sistemu. Na vasu GMO hranu, na korporacije, na farmaceutske kompanije mi se iskren da budem smuci, bez zajebancije.
Evo jos nesto....
http://www.youtube.com/watch?v=pTUOuIQ-AtM
Svima drugima hvala za podrsku, i zelim vam sve najbolje !
-
PalaSa Marsa
#272 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
...Sve je lako kad si mlad, svako odijelo dobro ti stoji... a svaka rana manje boli 
-
jefferson
#273 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Ja zavrsio i BA, i MA i sad radim na PhD. Placao u startu onda samo skolarine. SToga mojne suplje majke ti. Kada imas prosjek ima i skolarina. Ja sam imao toliko da sam imao osjecaj da radim negdje koliko mi je ostajalo, jos ja nisam u popularnoj bransi. Ovi sto su na IT ne znaju gdje ce s novcem ako uce.5okraka wrote:melb26sa wrote:@5okraka,
![]()
A vi, da li ste vi zavrsili, i kako vam je ? Da li ste pogledali one linkove koje sam postavio u vezi takvih koji idu u skolu ?
A pogledaj sad ovo...
http://money.cnn.com/2011/08/10/pf/emer ... /index.htm
A majority, or 64%, of Americans don't have enough cash on hand to handle a $1,000 emergency expense, according to a survey by the National Foundation for Credit Counseling, or NFCC, released on Wednesday.
Znaci vecina ili 64% stanovnika ove zemlje nemaju ni $ 1.000 u slucaju da im to treba za neki hitan slucaj. To ti je Amerika, zemlja snova....
Zaboravi ti svoje AD i BA, ja sam sa svojih 35.000+ godisnje ustedio vise od $ 100.000 za pet godina koliko radim, u istoj kompaniji. A da zivim sam, ili sa zenom...a posebno nekom bosankom koja fura americki stil, nebi me bilo nigdje! Zjevo bi , provlacio kartice, i nikad dollara nebi vidio kojeg zaradim.
Idem dole, nacu neku seljanku, zivit u miru...sama pomisao na vase AD ili BA, na stock market,na pare, na najnovija auta, na ljude bez duse i smisla za dobar zivot, bolje reci robote koji samo rade za to da prezive u ovom sistemu. Na vasu GMO hranu, na korporacije, na farmaceutske kompanije mi se iskren da budem smuci, bez zajebancije.
Evo jos nesto....
http://www.youtube.com/watch?v=pTUOuIQ-AtM
Svima drugima hvala za podrsku, i zelim vam sve najbolje !
Ako vec navodis neke generalnei uopstene podatke, onda uzmi primjer naseg momka sto je zavrsio Harvard i sad predaje na University of Chicago ekonomiju (a ko imalo ima veze o obrazovanju jasno mu je sve sta to znaci). Tip je u Danima nekad prije nekoliko god dao intervju kako je placao samo 100 dol po semestru jer su sve skolarine pokrivale.
Ako ti je mrska knjiga onda ti tu niko ne moze pomoci, ali ko ne riskira taj ne profitira.
Po svemu ja mislim da si ti profulo zemlju. Trebao si otici u Svedsu ili Dansku i zivjeti od socijale!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#274 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Tacno moram zbog ovoga na sekund da odem off, ali svako malo citam ovdje iste stvari i ne mogu da se nacudim.luckylaka wrote:Covjek hoce da se vrati a ova mu preporucuje dalje skolovanje.Idi ti jarane da ti je sa srecom.Ko hoce zavrnuti rukave ni u Bosni nije ostao gladan.Nema ovdje(Usa)rahatluka ni meraka.Jebo pare kad mi u tri mjeseca neko otvori vrata ili se vidimo na dzenazi i za Bajram.Neces biti ni prvi ni zadnji koji ide.Odes-snadjes se ok,ne valja nazad.melb26sa wrote:@5okraka,
Odakle predstava uopste da ti ovdje neko cesce "otvara vrata"? Meni se cini da dosta vas jos uvijek zivi ideju starih vremena gdje se svakih nekoliko dana rodbina obilazila, islo se na kafe po komsiuku, mahalalo. Toga danas nema, zato ako vam samo to fali ovdje ne morate se truditi pa vracati.
Ljudi rade po cijele dane, kad dodje vikend zadnje sto im treba je da "otvaraju vrata" nekome. Ljudima je puna kapa njihovih obaveza, teske situacije, neimastine i jos povrh svega toga treba i da redovno "otvara vrata" kako se kome cejfne. Toga nema vise, izumrlo davnih dana i to je cista realnost.
Da, vidjanja se svode uglavnom od Ramazana do Ramazana i Bajrama, rijetko kad ce neko dici slusalicu i reci e hajd dodjite nam bas smo vas pozelili, a cesto ce onaj koji se sam poziva dobiti neki izgovor, a najjaci su oni koji dodju nepozvani pa ocekuju da ih ti primis.
Znam ja jednog sto je isto ovako kukao kako vani nema ovih stvari pobrojanih, pa se vratio bio i kad je skontao da je drugacije zivjeti ovdje a drugacije dolaziti u posjetu i kad mu se nije slusalo stalno kukanje ljudi i beznadje on se vratio nazad.
Bosna koju ste vi napustili na ovaj ili onaj nacin vise ne postoji pa cak ni kad se radi o "otvaranju vrata".
A sto se tice rahatluka i meraka ovdje, ja ga neprijatelju ne bih pozelila. Ali dobro vjerovatno nemamo svi istu predstavu o tome.
Da nije dijaspore mi vjerovatno bi zaboravili na te dvije rijeci.
Najlakse je palamuditi iz Amerike o rahatluku u Bosni...bujrum vratite se kome god tamo vani ne valja pa se borite ovdje nekoliko mjeseci a ne 20godina, pa onda pricajte o rahatluku, meraku i tome kako se narod otudjio.
-
jefferson
#275 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Ja cesto dodjem u Bih, ali bas cesto, tako da sam u toku desavanja. Radim za jednu firmu u bIh honorarno itd. I bas sam nedavno prisustvovao razocarenju jednih iz SAD. Morao sam im upravo ovo objasniti. Kapitalizam je dosao, samo sto u Bih to granici sa robovlasnistvom, pa uz male plate i uslovi rada su katastrofa. Oni kad su dosli ocekivali su socijalisticku BiH, gdje drzava kupuje mir socijalni kreditima i sl. eeeeeeeee, otisli su pokisli nazad.ladyblue18 wrote:Tacno moram zbog ovoga na sekund da odem off, ali svako malo citam ovdje iste stvari i ne mogu da se nacudim.luckylaka wrote:Covjek hoce da se vrati a ova mu preporucuje dalje skolovanje.Idi ti jarane da ti je sa srecom.Ko hoce zavrnuti rukave ni u Bosni nije ostao gladan.Nema ovdje(Usa)rahatluka ni meraka.Jebo pare kad mi u tri mjeseca neko otvori vrata ili se vidimo na dzenazi i za Bajram.Neces biti ni prvi ni zadnji koji ide.Odes-snadjes se ok,ne valja nazad.melb26sa wrote:@5okraka,
Odakle predstava uopste da ti ovdje neko cesce "otvara vrata"? Meni se cini da dosta vas jos uvijek zivi ideju starih vremena gdje se svakih nekoliko dana rodbina obilazila, islo se na kafe po komsiuku, mahalalo. Toga danas nema, zato ako vam samo to fali ovdje ne morate se truditi pa vracati.
Ljudi rade po cijele dane, kad dodje vikend zadnje sto im treba je da "otvaraju vrata" nekome. Ljudima je puna kapa njihovih obaveza, teske situacije, neimastine i jos povrh svega toga treba i da redovno "otvara vrata" kako se kome cejfne. Toga nema vise, izumrlo davnih dana i to je cista realnost.
Da, vidjanja se svode uglavnom od Ramazana do Ramazana i Bajrama, rijetko kad ce neko dici slusalicu i reci e hajd dodjite nam bas smo vas pozelili, a cesto ce onaj koji se sam poziva dobiti neki izgovor, a najjaci su oni koji dodju nepozvani pa ocekuju da ih ti primis.
Znam ja jednog sto je isto ovako kukao kako vani nema ovih stvari pobrojanih, pa se vratio bio i kad je skontao da je drugacije zivjeti ovdje a drugacije dolaziti u posjetu i kad mu se nije slusalo stalno kukanje ljudi i beznadje on se vratio nazad.
Bosna koju ste vi napustili na ovaj ili onaj nacin vise ne postoji pa cak ni kad se radi o "otvaranju vrata".
A sto se tice rahatluka i meraka ovdje, ja ga neprijatelju ne bih pozelila. Ali dobro vjerovatno nemamo svi istu predstavu o tome.
Da nije dijaspore mi vjerovatno bi zaboravili na te dvije rijeci.
Najlakse je palamuditi iz Amerike o rahatluku u Bosni...bujrum vratite se kome god tamo vani ne valja pa se borite ovdje nekoliko mjeseci a ne 20godina, pa onda pricajte o rahatluku, meraku i tome kako se narod otudjio.