Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#251 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma dobro, taj 2.0 TDI je poznato govno
. Moze biti i da EGR vraca previse smeca na usis, pa da nemirnije radi, probaj ga ocistit, mozda i hidropodizaci klepecu, haj pa znaj...
-
Emir92
#252 Re: Pitamo Mehanicare ?
koje je auto u spotu, jel Ford Taunus?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#253 Re: Pitamo Mehanicare ?
jeste ,taunus bez branika...
- ema_
#255 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pitanje, šta uraditi kad uđe voda u auto?
Opis situacije - jutros palim auto, sve ok, odjednom pri kretanju zvuk motora kao pred gašenje, ono "poskakivanje" , ista stvar na par prvih semafora, ne dolazi do gašenja nijednom, nakon 10ak minuta vožnje nestaje problem sa tim. Kasnije vidim da su mi mokri podovi kod stražnjih sjedala, izgleda sinoć bila jaka kiša, a lokacija kuće gdje nam je stan je haos jer se ispred napravi skoro pa bazen
.
Pošto je nestao problem "poskakivanja" , da li je ipak potrebno odvesti majstoru ili nešto drugo uraditi s autom za svaki slučaj?
Hvala.
Opis situacije - jutros palim auto, sve ok, odjednom pri kretanju zvuk motora kao pred gašenje, ono "poskakivanje" , ista stvar na par prvih semafora, ne dolazi do gašenja nijednom, nakon 10ak minuta vožnje nestaje problem sa tim. Kasnije vidim da su mi mokri podovi kod stražnjih sjedala, izgleda sinoć bila jaka kiša, a lokacija kuće gdje nam je stan je haos jer se ispred napravi skoro pa bazen
Pošto je nestao problem "poskakivanja" , da li je ipak potrebno odvesti majstoru ili nešto drugo uraditi s autom za svaki slučaj?
Hvala.
-
lavic
#256 Re: Pitamo Mehanicare ?
Podovi su ti mokri jer ti voda ulazi kroz vrata zadnja, tacnije izolacija na zadnjim vratima ne dihtuje pa ti pored nje i tapacirunga ulazi voda.ema_ wrote:Pitanje, šta uraditi kad uđe voda u auto?
Opis situacije - jutros palim auto, sve ok, odjednom pri kretanju zvuk motora kao pred gašenje, ono "poskakivanje" , ista stvar na par prvih semafora, ne dolazi do gašenja nijednom, nakon 10ak minuta vožnje nestaje problem sa tim. Kasnije vidim da su mi mokri podovi kod stražnjih sjedala, izgleda sinoć bila jaka kiša, a lokacija kuće gdje nam je stan je haos jer se ispred napravi skoro pa bazen.
Hvala.
To sto ti auto poskakuje kad je tek upaljen ne bi trebalo da ima veze sa mokrim podovima nazad, to je prije ako je benzin vezano za saug, filtere, svjecice, a ako je dizel filteri, dizne,...
- ema_
#257 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dizel je, ovo se nije desilo nikad ovako do danas, tako da je 100% uzrok ta poplava od jutros. Ne znam baš da li je do stražnjih vrata (malo je bilo mokro i ispred prednjih sjedala), mislim da je voda ušla od ispod auta, da nije bila do nivoa vrata i dihtunga od njih (mokar je samo pod, ne bočni tapacirung).
Ako se više ne javlja taj problem sa poskakivanjem, jel ne trebam brinuti ili bi se moglo opet pojaviti?
Ako se više ne javlja taj problem sa poskakivanjem, jel ne trebam brinuti ili bi se moglo opet pojaviti?
-
lavic
#258 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako ti se vise ne bude javljalo poskakivanje ne trebas brinuti, ali bi svakako trebala provjeriti kuda ti ulazi voda u auto.ema_ wrote:Dizel je, ovo se nije desilo nikad ovako do danas, tako da je 100% uzrok ta poplava od jutros. Ne znam baš da li je do stražnjih vrata (malo je bilo mokro i ispred prednjih sjedala), mislim da je voda ušla od ispod auta, da nije bila do nivoa vrata i dihtunga od njih (mokar je samo pod, ne bočni tapacirung).
Ne znam koje auto vozis, ali pretpostavljam da i tvoje kao i vecina mladjih auta imas kablove po podu auta koji mogu na kontaktima korodirati od te vode i vlage na podu i u buduce ti stvoriti neke druge probleme, air bag, centralna brava, ....
- ema_
#259 Re: Pitamo Mehanicare ?
A ništa, ostavila sam sad auto na provjetravanje, pa valjda će se nekako posušiti podovi
. Nadam se da neće iznenada neki problem nastati jer često vozim duže relacije . Auto je Octavia, 2003.
-
lavic
#260 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fabie su imale problema sa curenjem vode kroz zadnja vrata, tako da je i kod tebe slican problem samo na drugom mjestu.ema_ wrote:A ništa, ostavila sam sad auto na provjetravanje, pa valjda će se nekako posušiti podovi. Nadam se da neće iznenada neki problem nastati jer često vozim duže relacije . Auto je Octavia, 2003.
Kad budes imala vremena malo potrazi na internetu ili basta, slauf i zaljevav pa ces naci.
- ema_
#261 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ovdje se napravi toliki bazen da nije ni čudno što se auto zalilo, ubuduće izbjegavat parkiranje ispred kuće i nadam se da neću morat testirati kuda pušta vodu.
-
citroen xm
#262 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taj 4.0 je rasterećeniji motor i daleko ljepši za voziti.
-
citroen xm
#263 Re: Pitamo Mehanicare ?
Između ostalog. Ali i sama ta zapremina dolaze do izražaja.
- pirmin
#264 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gledam Svabe i njihove televizijske kanale. Imaju masu programa vezanih za auta i pitam se
kako neka od nasih televizija ne dodje na ideju da napravi neki format u kojem bi teme bile
bas na ovaj fazon "pitamo mehanicare" gdje bi se diskutovalo o raznim problemima
na koje nailazimo mi, obicni vozaci. Fino je vidjeti testove novih Mercedesa, Audija, Bmw-a...
ali slabu fajdu mi sa ogranicenim budzetima imamo gledajuci ta auta koja cemo mooozda moci
imati tek za 15+godina.
Mozda nesto slicno i postoji ali ja ne upratih. Ko kad je na svakom drugom kanalu urlikanje
buducih zvijezda estradnog neba.
kako neka od nasih televizija ne dodje na ideju da napravi neki format u kojem bi teme bile
bas na ovaj fazon "pitamo mehanicare" gdje bi se diskutovalo o raznim problemima
na koje nailazimo mi, obicni vozaci. Fino je vidjeti testove novih Mercedesa, Audija, Bmw-a...
ali slabu fajdu mi sa ogranicenim budzetima imamo gledajuci ta auta koja cemo mooozda moci
imati tek za 15+godina.
Mozda nesto slicno i postoji ali ja ne upratih. Ko kad je na svakom drugom kanalu urlikanje
buducih zvijezda estradnog neba.
-
zrakomlat
#265 Re: Pitamo Mehanicare ?
Raja, ako može mišljenje, nervira me jedna situacija mjesecima.
Imam G4, benzinac. Duže vrijeme gubi vodu, ne curi nigdje koliko mogu vidjeti u smislu kad stoji, nego u vožnji, recimo, nakon pređenih 50-80-100 km, upali se lampa da fali vode. E sad, kod tri majstora sam išao, svi su neke cijevi mjenjali, i još nešto usput, te pukla ti neka cijev, te pušta ovdje ili tamo, svi naplate, a meni opet ubrzo počne nestajati vode. Zadnji majstor, jedini kojeg relativno dobro poznajem od ovih što su mi radili (kod ostalih sam bio po preporukama i svi su se ograđivali kad bi se ja žalio na ponavljanje problema, tipa, "to je sad nešto drugo, ono je bila ta i ta cijev, ja promjenio, dođi opet da vidimo šta je sad") je sumnjao na još nešto, ako se dobro sjećam, glava motora, dihtung, ali u toku rada na autu je i on našao neku cijev probijenu (stvarno bila probijena) i rekao, hajmo sad promjeniti ovu cijev, jer vjerovatno pušta tu, a ako ne bude dođi da detaljnije pregledam. Ta cijev zamjenjena, ali nakon mjesec opet isto.
Napominjem da je moje poznavanje automobila i mehanike jako slabo, tako da ako sam napisao neku glupost, samo sam tako čuo. Mene zanima ima li veze taj dihtung glave motora s tim problemom, a i ako ima, može li još nešto biti.
Hvala unaprijed.
Imam G4, benzinac. Duže vrijeme gubi vodu, ne curi nigdje koliko mogu vidjeti u smislu kad stoji, nego u vožnji, recimo, nakon pređenih 50-80-100 km, upali se lampa da fali vode. E sad, kod tri majstora sam išao, svi su neke cijevi mjenjali, i još nešto usput, te pukla ti neka cijev, te pušta ovdje ili tamo, svi naplate, a meni opet ubrzo počne nestajati vode. Zadnji majstor, jedini kojeg relativno dobro poznajem od ovih što su mi radili (kod ostalih sam bio po preporukama i svi su se ograđivali kad bi se ja žalio na ponavljanje problema, tipa, "to je sad nešto drugo, ono je bila ta i ta cijev, ja promjenio, dođi opet da vidimo šta je sad") je sumnjao na još nešto, ako se dobro sjećam, glava motora, dihtung, ali u toku rada na autu je i on našao neku cijev probijenu (stvarno bila probijena) i rekao, hajmo sad promjeniti ovu cijev, jer vjerovatno pušta tu, a ako ne bude dođi da detaljnije pregledam. Ta cijev zamjenjena, ali nakon mjesec opet isto.
Napominjem da je moje poznavanje automobila i mehanike jako slabo, tako da ako sam napisao neku glupost, samo sam tako čuo. Mene zanima ima li veze taj dihtung glave motora s tim problemom, a i ako ima, može li još nešto biti.
Hvala unaprijed.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#266 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mislim da trebaš promijeniti majstora. Ako tako puno gubi vode, ne vjerujem da bi majstoru trebalo biti problem da ustanovi gdje se gubi tečnost. Pokušaj i ti zagrijati motor pa digni haubu i vidi možeš li primijetiti curenje u i ispod motora. Vidi da li ti se digao nivo ulja u motoru (ako možda miješa vodu i ulje) i da li ti baca bijeli dim na auspuh. Ja ipak mislim da je tu u pitanju neka glupost, samo je majstorima očito bilo mrsko malo se detaljnije udubiti u problem.zrakomlat wrote:Raja, ako može mišljenje, nervira me jedna situacija mjesecima.
Hvala unaprijed.
-
zrakomlat
#267 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa, kao što rekoh, mjenjao majstore ali sve neki delegatiRomeo 80 wrote:Mislim da trebaš promijeniti majstora. Ako tako puno gubi vode, ne vjerujem da bi majstoru trebalo biti problem da ustanovi gdje se gubi tečnost. Pokušaj i ti zagrijati motor pa digni haubu i vidi možeš li primijetiti curenje u i ispod motora. Vidi da li ti se digao nivo ulja u motoru (ako možda miješa vodu i ulje) i da li ti baca bijeli dim na auspuh. Ja ipak mislim da je tu u pitanju neka glupost, samo je majstorima očito bilo mrsko malo se detaljnije udubiti u problem.zrakomlat wrote:Raja, ako može mišljenje, nervira me jedna situacija mjesecima.
Hvala unaprijed.
- bitanga_sa_otesa
#268 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja ne bih bas rekao da je glupost...trebace skidat glavu sigurno ,cim se javlja bijeli dim ,voda dospijeva u komoru za sagorijevanje....
-
zrakomlat
#269 Re: Pitamo Mehanicare ?
Je li to uključuje pojmove zamjena dihtunga glave, brušenje glave, ili ravnanje i mjenjanje nekih gumica? Ako je to, onda je ovaj napokon otkrio ameriku. I je li problem da vozim auto i dosipam vodu narednih 7-10 dana pa da onda odem ili da parkiram? Na odmoru mi taj majstor, a nebih sad i kod četvrtog išao.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne bih bas rekao da je glupost...trebace skidat glavu sigurno ,cim se javlja bijeli dim ,voda dospijeva u komoru za sagorijevanje....
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#270 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam jesi li ti u Sarajevu, ali ako jesi ja ti toplo preporucujem upravo ovog "bitangu". Dalje necu nista vise pricati da ne ispadne bespotrebna reklama.zrakomlat wrote:Je li to uključuje pojmove zamjena dihtunga glave, brušenje glave, ili ravnanje i mjenjanje nekih gumica? Ako je to, onda je ovaj napokon otkrio ameriku. I je li problem da vozim auto i dosipam vodu narednih 7-10 dana pa da onda odem ili da parkiram? Na odmoru mi taj majstor, a nebih sad i kod četvrtog išao.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne bih bas rekao da je glupost...trebace skidat glavu sigurno ,cim se javlja bijeli dim ,voda dospijeva u komoru za sagorijevanje....
-
zrakomlat
#271 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam druže, ja sam 120 km južnijeRomeo 80 wrote:Ne znam jesi li ti u Sarajevu, ali ako jesi ja ti toplo preporucujem upravo ovog "bitangu". Dalje necu nista vise pricati da ne ispadne bespotrebna reklama.zrakomlat wrote:Je li to uključuje pojmove zamjena dihtunga glave, brušenje glave, ili ravnanje i mjenjanje nekih gumica? Ako je to, onda je ovaj napokon otkrio ameriku. I je li problem da vozim auto i dosipam vodu narednih 7-10 dana pa da onda odem ili da parkiram? Na odmoru mi taj majstor, a nebih sad i kod četvrtog išao.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne bih bas rekao da je glupost...trebace skidat glavu sigurno ,cim se javlja bijeli dim ,voda dospijeva u komoru za sagorijevanje....
- bitanga_sa_otesa
#272 Re: Pitamo Mehanicare ?
najbolje ti je da to uradis,kupis nov dihtung glave ,glavu odneses na ravnanje i hidro test i ako sve bude ok vise ne bi trebao imati problema.mozes voziti, kontrolisi samo da ne ostanes bez rashladne tekucine.zrakomlat wrote:Je li to uključuje pojmove zamjena dihtunga glave, brušenje glave, ili ravnanje i mjenjanje nekih gumica? Ako je to, onda je ovaj napokon otkrio ameriku. I je li problem da vozim auto i dosipam vodu narednih 7-10 dana pa da onda odem ili da parkiram? Na odmoru mi taj majstor, a nebih sad i kod četvrtog išao.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne bih bas rekao da je glupost...trebace skidat glavu sigurno ,cim se javlja bijeli dim ,voda dospijeva u komoru za sagorijevanje....
-
zrakomlat
#273 Re: Pitamo Mehanicare ?
OK, hvala ti puno. Pozdrav.bitanga_sa_otesa wrote:najbolje ti je da to uradis,kupis nov dihtung glave ,glavu odneses na ravnanje i hidro test i ako sve bude ok vise ne bi trebao imati problema.mozes voziti, kontrolisi samo da ne ostanes bez rashladne tekucine.zrakomlat wrote:Je li to uključuje pojmove zamjena dihtunga glave, brušenje glave, ili ravnanje i mjenjanje nekih gumica? Ako je to, onda je ovaj napokon otkrio ameriku. I je li problem da vozim auto i dosipam vodu narednih 7-10 dana pa da onda odem ili da parkiram? Na odmoru mi taj majstor, a nebih sad i kod četvrtog išao.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne bih bas rekao da je glupost...trebace skidat glavu sigurno ,cim se javlja bijeli dim ,voda dospijeva u komoru za sagorijevanje....
- bitanga_sa_otesa
#274 Re: Pitamo Mehanicare ?
nema na cemu 
-
zdruzdjo
#275 Re: Pitamo Mehanicare ?
nisam siguran sta je
papucica kvacila na leru i u brzini ali kad je skroz pustena lagano podrhtava. ono osjetis pod nogom.
da li je korpa lamele/lamela ili je druk lezaj?
papucica kvacila na leru i u brzini ali kad je skroz pustena lagano podrhtava. ono osjetis pod nogom.
da li je korpa lamele/lamela ili je druk lezaj?