A ja osobno volim sve ljude, i postujem ih sve i nemam nista ni protiv koga.
Vjerujem cak i da je malo teze sve to razumjeti kada dolazis iz sredine u kojoj i nisi imao priliku bas se susretati sa ljudima razlicitih vjera, ali onda mi nije jasno zasto imati takve glupe predrasude. Mislim, znam da se to zato i zovu predrasude, ali opet mi nije jasno.
Jer, mnogi ljudi sto se danas prave velike "Hrvatine", "Srbi" "Bosnjaci" su zapravo bili u pelenama ili malo stariji i sada su kao oni teski ancionalisti, a pojma o zivotu nemaju. Nije mi jasno.
Domovina tj. BiH se moze voljeti ili ne, ali zivis u njoj trenutacno i nema ti druge. Mozes voljeti i drugu drzavu i imati objektivna ili subjektivna osjecanja prema njoj, ali praviti se veci "zitelj" i domoljub od samih ljudi koji zive u drugoj drzavi to ne podrzavam. A ako ti se bas toliko gadi ova drzava onda odes lijepo iz nje, ali bar prestanes mrziti neduzne ljude.
Ja ne kazem da volim BiH srcem i dusom, ali kako god, zemlja je u kojoj zivim, i kakav je da je, moja je. Tu sam se rodila, i tu trenutacno zivim i sto mogu. Da imam simpatija prema drzavama, da. Ali sto sada ako ja npr. volim norvesku, da li sam ja automatski Norvezanka???
Ajde, mislim da nas sviju treba politi ejdnim hladnim tusom pa da se malo vratimo k sebi.
No, sve u svemu, ljudi koji imaju imalo pameti, nece imati ni trunke nacionalizma u sebi, jer je to za mene i moj pojam jako glupo, posebno sto se sve "netrpeljivosti" iskazuju na vjerskim osnovama.
Pa Svetinje nisu ni zasto krive, niti su ucestvovale u ratu niti ista zapocinjale, zasto se preko njih "prepucavati" i svetiti za proslos.
MA dajte.. Sirite vidike ljudi i ajmo dalje, inace od ovo malo jada od drzave sto je ostalo, nista.
A ako se to desi nisam bas sigurna kako ce stvari da stoje za sve. Pa kada malo bolje razmislim, ovi na vlasti su uvijek radili sto njima odgovara i kako oni imaju koristi, a ne za dobrobit naroda.
Ako bi se npr. RS pripojila Srbiji, Herceg-Bosna Hrvatskoj, ja nekako mislim da bi ostatak Federacije tj. Bosnjaka otislo u Hrvatsku ili Srbiju, a ostatak bi se vec nekako razdijelio/klasificirao.
Uglavnom, da oni idioti sto su bili na vlasti i sto su u "vrhovnim postajama" i koji odredjuju sudbinu BiH znaju da bi bilo koristi od prethodno anvedenog, dakle, razjedinjavanja i da bi bilo uspjeha u tome, oni bi to davno ucinili. No, ocigledno da im je ovako taman, narod zavadjaju, a oni medjusobno pivo ispijaju, pa kako i nebi kada su si osigurali novac i mirovinu do kraja zivota..
Ali treba vjerovati u nas, omladinu!
Pozdrav