dzukelica wrote:
A gde ti živiš dečko ?
Mislim, su ti komšije neki ekstremisti, talibani ?
Si kad imao tih problema il samo "živiš u strahu" ?
Mislim, neko može čut ovo šta pričaš pa pomislit da je situacija ovakva kakvom je opisuješ.
Najbolji drug mi je dečko sa srpskim imenom i prezimenom koji nikad nije pogledan poprijeko zbog istog.
Bilo ko koga znam sa sličnim imenima i prezimenima, takodje.
Al pitanje je, gdje živiš ?
A gdje ti zivis?
Ne znam odakle da pocnem da ti pricam. Mozda od vremena dok je trajao rat, a moja stara primala anonimne pozive da ce neko u toku noci da nam baci bombu na kucu zato sto je ona "ustasa". Da je bolje da spakuje sebe i svoju "kopilad" i napusti ovu zemlju. Ali, dobro, druga su vremena, kazu ljudi to je "davna proslost,treba zaboraviti".Ok, moze. Onda mogu da pricam o periodu taman nakon rata, i provokacijama upucenim meni od strane onih koji su znali da je moja stara hrvatica. Istina, rijec je bilo vecinom o mojim vrsnjacima, koji nisu ni znali zasto to rade, ali ostavi to traga na covjeku kad je mlad. Presretanja i fizicke obracune necu ni spominjati. No, dobro, i ta su vremena prosla, odrastao sam, progutao sve to i idem dalje. I gdje me to dovodi? Dovodi me u sadasnjost. U vrijeme kad su ljudi valjda zaboravili na vjerske,nacionalne i druge razlike zbog kojih se ova zemlja i raspala. Sad se zivi pod parolom nije-bitno-koje-si-vjere-i-nacije-vazno-je-kakav-si-covjek, "trebamo poceti iz pocetka, zaboraviti sta je bilo,idemo dalje, ljudi smo, bla bla...". I tu se dogadja nesto sto ja nazivam najobicnijim licemjerjem.
Ako nisi skontao, ja sam odrastao na teritoriji gdje je vecinsko srpsko stanovnistvo. Odrastao sam okruzen srpskim/pravoslavnim obicajima koje sam u nekoj maloj mjeri prihvatio, tek toliko da se ne bih previse razlikovao od ostalih. Da se razumijemo, mene zaboli ovu, ali bas zaaaaaaboli, za sve vjere,nacije i slicne stvari koje prave razliku medju ljudima, jer sam kroz zivot zakljucio da je tu rijec samo o metodi da se ljudi razdvoje u svrhu lakseg manipulisanja. Ali eto, ne mozes kroz zivot bas k'o crna ovca, pa sam neke stvari progutao i prihvatio (ipak sam polu-srbin po ocu). Uz to ide i cinjenica da mi je otac RVI srpske vojske, pa su me cak i najotvrdji nacionalisti prihvatali i gledali kao "svoga", sto jednim dijelom proizilazi i iz cinjenice da ja izbjegavam razgovore o vjerskim,nacionalnim i drugim pitanjima zato sto imam drugacije stavove od vecine ljudi ne samo u RS nego i sire, pa ne vidim svrhu da se raspravljam o tome sa nekim. Zbog toga izgleda da ja odobravam i slazem se sa njihovim razmisljanjem (znam da je to pogresno i da bih trebao da iskazem svoje stavove,ali ne vidim poentu. Oni nakon toga nece promijeniti svoj, a necu ni ja svoj, tako da je sasvim bespotrebno).
A zasto sve ovo pricam? I zasto kazem da je sve to licemjerje?
Pa zato sto zbog svega ovog sto sam nabrojao imam priliku da se uvjerim kako razmisljaju i ovi sto kazu "ljudi smo, nije bitna vjera ni nacija" i ovi sto otvoreno kazu da su nacionalisti. I znas kakva je razlika? Nikakva. Cast onoj manjini kojoj stvarno nije do mrznje i novog rata, ali oni su ipak samo manjina. Jer, imao sam priliku milion puta da se uvjerim, sjedeci u drustvu u kojem ima razlicitih vjera i nacija, kako svi mede prema ovim drugima, proseravaju se o toleranciji i ljubavi, a kad oni odu, nacin i ton razgovora je sasvim drugi. Odjednom se pojavljuju rijeci poput "balija", "cetnik", "ustasa", prica se sa podsmjehom o njihovoj vjeri, imenu, pripadnosti i sl. Evo jedan skorasnji primjer. U drustvu gdje su sjedili svi srbi, sjedi i jedan momak za kojeg svi znamo da je musliman. Momak placa pica, smijemo se, pricamo, vrhunsko zezanje. Izbjegava se bilo kakva prica o politici,ratu i sl stvarima. Ali, nakon sto momak odlazi, desava se suprotno. Odjednom se nekako dotakla ratna tematika, sa podsmjehom se spominje i taj momak koji je upravo otisao (ljudi koji ga spominju poznaju ga mnogo bolje nego ja), ismijavaju njegovo ime dok se svi na sva usta pokusavaju predstaviti kao veliki Srbi i pravoslavci. Neki to rade zato sto su tako odgojeni, neki zato sto slijede primjer ostalih, da se ne bi izdvajali previse. A kad opet vide tog momka, pozdravice ga, nece im smetati da im on plati pice, smjeskace se i tapsati ga. Pa zar to nije licemjerje? Ono najodvratnije? Evo ti i moj licni primjer. Ja imam hrvatski pasos. Do skora niko to nije znao, ne zbog mog straha, vec jednostavno nisam vidio potrebe da to nekom spominjem. A onda sam to spomenuo jednom prilikom pred nekoliko prijatelja i poznanika. Vecina me pogledala kao da sam nekakva izdajica. Bez obzira sto me poznaju, sto znaju ko sam i kakav sam momak, vrlo jasno sam mogao da vidim da mi je ta cinjenica ogromna mrlja u njihovim ocima. A navodno "svi smo ljudi, pa nisu takve stvari bitne". Da se razumijemo, ja ovdje spominjem Srbe u tom kontekstu, ali samo zato sto su oni ovdje gdje zivim vecina. Ne moze me niko ubjediti ni da medju hrvatima (a imao sam priliku da se uvjerim u ovo posto mi je majka Hrvatica) ni medju muslimanima nema ovog licemjerja.
Po tvojoj logici i primjeru koji si naveo, kod nas vise nikad ne bi trebalo biti rata na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. A da li je to stvarno tako? Sta mislis da se ovi stranci sklone i puste ove nase politicare i ljude da se ponasaju kako hoce, sta bi se desilo? Mirni i divni suzivot ili novi sukobi?