klasicna muzika

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
cellisto

#251 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Predivni gudacki kvartet "Smrt i djevojka" Franza Schuberta u izvedbi Alban Berg Kvarteta:

cellisto

#252 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1786. rodjen je poznati njemacki kompozitor, pijanist i predstavnik njemackog ranog romantizma, Carl Maria von Weber. Njegove opere kao sto su Die Freischutz znacajno su uticale ne razvoj njemacke romanticne opere, pa cak i na Wagnera. Takodjer, dva koncerta za klarinet ( u f molu i Es duru) cine okosnicu danasnjeg repertoara za ovaj instrument.

cellisto

#253 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1828., u tek 31. godini zivota, umro je jedan od najpoznatijih kompozitora ranog romantizma, Franz Schubert. Iza sebe ostavio je bogat opus, ukljucujuci devet simfonija i vise od 600 solo pjesama, te veliki broj djela kamerne muzike (npr. poznati kvartet "Smrt i djevojka" - pogledaj gore!)

Poznata sonata "Arpeggione" - Mstislav Rostopovich i Benjamin Britten

Simfonija br. 5 u B duru - I stav
cellisto

#254 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Hvala @seka!!!! :-D

Jos malo Schuberta: predivni drugi stav Klavirskog trija br.2 u Es-duru - Beaux Arts Trio
cellisto

#255 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1925. u Moskvi rodjena je najpoznatija balerina Sovjetskog Saveza, a i cijelog svijeta, Marija Maja Pliseckaja. Bila je primabalerina Boljsoj teatra, te predsjednica Kraljevskog Ruskog Baleta. Udata je za poznatog kompozitora Rodiona Scedrina koji je za nju napisao balet "Carmen" na teme iz popularne opere - balet koji je dio repertoara i naseg baleta pri Narodnom pozoristu u Sarajevu!
Maja Pliseckaja plesala je duze nego bilo koja balerina u historiji (poznato je da se one moraju penzionisati u trideset i trecoj).

cellisto

#256 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1695. umro je engleski barokni kompozitor Henry Purcell, poznat po svojoj operi Didona i Enej, koja se izvodila i u Sarajevu, a vidim da i ovdje ima ljubitelja arije Didone :)

cellisto

#257 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan rodjen je jedan od najvecih kompozitora dvadesetog vijeka, pijanist, kompozitor i dirigent Benjamin Britten. Bio je cudo od djeteta i poceo komponovati jako rano, a svjetsku popularnost stekao je operom "Peter Grimes" 1945. godine. Poznata je i njegova "Simple Symphony" za gudacki orkestar, opere, koncerti i suite, te "Vodic kroz orkestar za mlade" koji je na repertoaru i nase Filharmonije i pozorisne kuce.

"Playful Pizzicato" iz Simple Symphony:

Na danasnji dan 1962, u Juznoj Koreji rodjena je poznata sopranistica Sumi Jo. Studirala je sa Elizabeth Schwartzkopf i ostvarila mnogo zapazenih uloga, a Herbert von Karajan ju je izabrao da tumaci ulogu Oscara u izvedbi Verdijebog Bala pod maskama, koji imate priliku vidjeti i u nasoj Operi, iduci put 3. decembra!

Un ballo in maschera u Salzburgu 1987. godine - Herbert von Karajan i Becka Filharmonija
Placido Domingo kao Riccardo, Leo Nucci kao Renato, Sumi Jo kao Oscar

cellisto

#258 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1876. godine u Cadizu rodjen je poznati spanski kompozitor Manuel de Falla. Prepoznatljiv je po spanskim narodnim melodijama koje je koristio u svojim djelima. Za njegov balet "El sombrero de tres picos" ili "Sesir s tri vrha" kostime i scenu osmislio je sam Pablo Picasso, a koreografiju slavni Diagiljev. Pokusao je ali, nije uspio da sprijeci ubistvo svog prijatelja Gabriela Garcia Llorce. Prije eura, njegov lik se pojavljivao na novcanicama u Spaniji.

Alicia de Larrocha svira Serenatu Andaluzu:

Julian Lloyd Webber - Danse rituel du feu:
petunija

#259 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

cellisto wrote:Jedna od najljepsih arija opernog repertoara, Arija Filipa II "Ella giammai m'amo" (Nikad me nije voljela) iz Verdijeve opere "Don Carlos".

Don Karlos mi je najljepša Verdijeva opera. Može li se igdje u Sarajevu naći CD ili DVD, ne da mi se peglati kupovinom preko interneta?

Inače, uz spomenutu ariju, predivna je i arija Eboli. Slušala sam izvedbu na francuskom jeziku i moram priznati da mi više "godi uhu" nego kad je na talijanskom.
cellisto

#260 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Draga @petunija, drago mi je da ima jos ljubitelja klasnicne muzike i opere! :) Ja nazalost u Sarajevu nisam vidjela nikakav snimak Don Carlosa. Da li ste to vi imali priliku da je gledate uzivo? Previse je rijetko izvodjena.
Iduce godine cete imati priliku da cujete Ella giammai m'amo u aranzmanu za ansambl violoncela ;-) :D
petunija

#261 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

cellisto wrote:Draga @petunija, drago mi je da ima jos ljubitelja klasnicne muzike i opere! :) Ja nazalost u Sarajevu nisam vidjela nikakav snimak Don Carlosa. Da li ste to vi imali priliku da je gledate uzivo? Previse je rijetko izvodjena.
Iduce godine cete imati priliku da cujete Ella giammai m'amo u aranzmanu za ansambl violoncela ;-) :D
Izvedba Don Karlosa, o kojoj sam govorila, je bila na kanalu arte, prije 10-12 godina ( ne mogu vjerovati da je toliko vremena prošlo :shock: :) ) Tada sam imala onaj obični video-rekorder i snimila skoro cijelu operu. Na žalost, taj snimak se vremenom oštetio, (vjerovatno od prekomjerne upotrebe :D ili "kvaliteta" trake) Snimak opere je iz Pariške opere, oni imaju fantastične pjevače. Inače, arte je u to vrijeme često prikazivao snimke iz te operne kuće, pa sam tako imala čast gledati i Bajaderu, prelijep balet (do tada sam znala samo za Žizelu i Labudovo jezero )
Na žalost, ovaj današnji arte ima potpuno drugačiju programsku šemu i jako me je razočaralo saznanje da više nemaju termin u kome se prikazuju opere i baleti, kao nekada (sjećam se da je to išlo četvrtkom oko 10 naveče).
Sada imamo mezzo, ali i on mi je razočarenje jer se prikazuju opere i baleti u nekakvim čudnim aranžmanima koje nikako ne mogu da "svarim", čak sam razmišljala da im mailom uputim kritiku, međutim, onda skontah da na to nemam pravo jer ih svakako gledam ilegalno :D Odoh je predaleko od teme... :D

PS Slobodno mi se obraćaj sa "ti", nema potrebe da se ovdje persiramo ;-)
cellisto

#262 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Na danasnji dan 1895. rodjen je jedan od najpoznatijih pijanista dvadesetog vijeka, njemacki pijanist Wilhelm Kepmpff. Narocito su cijenjene njegove interpretacije Beethovena i Schuberta. Prvi je snimio sve Schubertove sonate za klavir, a poslije i sve Beethovenove sonate za klavir, kao i sve koncerte za klavir, zajedno s Berlinskom Filharmonijom.

Mjeseceva sonata, III stav (mozete li vjerovati da neko svira ovako sa 80 godina :shock: ):

@petunija: da nema youtube-a, ja ne znam sta bih ;-) Na tv-u ima tako malo sadrzaja sto se tice klasicne muzike, opere ili baleta. Pa sta se sad prikazuje na mezzu?
Aphex_

#263 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

Aphex_

#264 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

petunija

#265 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

@petunija: da nema youtube-a, ja ne znam sta bih ;-) Na tv-u ima tako malo sadrzaja sto se tice klasicne muzike, opere ili baleta. Pa sta se sad prikazuje na mezzu?[/quote]

Obično su termini za operu subotom u 20:30, a za balet nedeljom 20:30, mada vrlo često, iz meni neobjašnjivih razloga, pomjeraju termine.
Problem je što vrlo rijetko možeš pogledati operu ili balet koji nisu "prerađeni" u smislu iživljavanja onih koji to postavljaju na scenu. Opisivanje nebuloza, kostima i scenografije, odveli bi me predaleko, :x pa bolje da o tome i ne počinjem priču.
Možda će ti čudno zvučati, ali recimo, gledala sam par izvedbi nekih opera iz Milanske skale i to mi je bilo veliko razočarenje, za razliku od prenosa iz Pariške opere, koja mi je super. Na žalost, na mezzu se mnogo više prikazuje Milanska skala, pa me to često i odbije od praćenja tog programa.
Jedino što na mezzu vrijedi slušati, po meni, to su koncerti.
Bude tu vrlo kvalitetnih izvođača, a nerijetko se prikazuju i razna takmičenja (različiti instrumenti, balet i sl), pa ko ima vremena, baš može uživati. :dance: :)
Zlata M.

#266 Re: klasicna muzika

Post by Zlata M. »

cellisto

#267 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

@ Aphex_ : ovo si ti, pretpostavljam? bravo :thumbup:

@ petunija: apsolutno se slazem sto se tice modernih postava opera i baleta, osim jedne, naravno, genijalne Traviate iz Salzburga 1995. sa Netrebko, Villazonom i Hampsonom, koja u biti i nije moderna koliko je minimalisticka i simbolicna. Zato sam se odusevila izvedbom Rigoletta koja je nedavno bila na tv-u u izravnom prijenosu iz Mantove, sa Domingom - mislim da modernom interpretacijom opera gubi nesto malo od onog neobjasnjivog cara... Da ne gnjavim, evo jos jedne genijalne izvedbe za uzivanje:

Tchaikovsky: Pikova dama, Teatar Mariinsky, St. Petersburg, 2003.
Dmitri Hovorostovky: arija "Ja vas lyublyu" (ja vas volim)

cellisto

#268 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Schumann: Pet komada u narodnom stilu op.102 - I.
Mstislav Rostropovich, Benjamin Britten

Aphex_

#269 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

cellisto wrote:@ Aphex_ : ovo si ti, pretpostavljam? bravo :thumbup:

@ petunija: apsolutno se slazem sto se tice modernih postava opera i baleta, osim jedne, naravno, genijalne Traviate iz Salzburga 1995. sa Netrebko, Villazonom i Hampsonom, koja u biti i nije moderna koliko je minimalisticka i simbolicna. Zato sam se odusevila izvedbom Rigoletta koja je nedavno bila na tv-u u izravnom prijenosu iz Mantove, sa Domingom - mislim da modernom interpretacijom opera gubi nesto malo od onog neobjasnjivog cara... Da ne gnjavim, evo jos jedne genijalne izvedbe za uzivanje:

Tchaikovsky: Pikova dama, Teatar Mariinsky, St. Petersburg, 2003.
Dmitri Hovorostovky: arija "Ja vas lyublyu" (ja vas volim)

Jesam, naravno. Pratim šta i ti postavljas, i pricas, i u potpunosti se slazem sa tobom :)
Sa odabirom muzike ;-)
Aphex_

#270 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

http://www.youtube.com/watch?v=JrS-CanzAtU[youtube][/youtube]

Poslusati i drugi part :)
Aphex_

#271 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

cellisto wrote:Na danasnji dan 1786. rodjen je poznati njemacki kompozitor, pijanist i predstavnik njemackog ranog romantizma, Carl Maria von Weber. Njegove opere kao sto su Die Freischutz znacajno su uticale ne razvoj njemacke romanticne opere, pa cak i na Wagnera. Takodjer, dva koncerta za klarinet ( u f molu i Es duru) cine okosnicu danasnjeg repertoara za ovaj instrument.

Zaboravila si napomenuti i Concertino Es-dur :razz:
Last edited by Aphex_ on 27/11/2010 18:24, edited 1 time in total.
cellisto

#272 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

Izvinjavam se :D Ali barem si nam ti nadoknadio svojim snimkom!

Evo za pomirenje jos nesto za sve ljubitelje klarineta:

Prvi stav Mozartovog koncerta za klarinet i orkestar u A duru:

Martin Frost je svirao prije par godina i u Sarajevu, i svirao je sjajno.
Aphex_

#273 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

cellisto wrote:Izvinjavam se :D Ali barem si nam ti nadoknadio svojim snimkom!

Evo za pomirenje jos nesto za sve ljubitelje klarineta:

Prvi stav Mozartovog koncerta za klarinet i orkestar u A duru:

Martin Frost je svirao prije par godina i u Sarajevu, i svirao je sjajno.
Trenutno i ja vježbam upravo taj koncert, predivan je :)

A što se tiče Martina, to je jedan od najboljih klarinetista današnjice, po meni...

I naravno, nemaš se zbog čega izvinjavati, tu sam samo da napomenem 8-) Mada je meni najljepši Koncert u Es- duru :)
cellisto

#274 Re: klasicna muzika

Post by cellisto »

:) sretno s Mozartom!

Na danasnji dan 1811. godine u Gewandhaus u Lepzigu premijerno je izveden posljednji, peti Beethovenov koncert za klavir i orkestar u Es duru, znan kao "The Emperor".

Krystian Zimmerman, Leonard Bernstein i Becka Filharmonija:
Aphex_

#275 Re: klasicna muzika

Post by Aphex_ »

Post Reply