Aaa recimo da ti ti "besmisleni rituali" oduzimaju svega nekih 40-tak min na dan i cak manje,onda komotno mozes reci da ti ne upropastavaju niti da ti sta oduzimaju na dan,potrosit ces ih ionako,tih 40min na kafu,izlazak,spavanje,gledanje tv-a,za kompom itd itd...Dakle,daj sta novu,svjezije,neku bolju varijantu zasto je ateisticki zivot bolji od vjernickog
Takodjer,te mnoge zabrane strasne koje se tebi vrte po glavi,nisu neka prepreka za "uzivanje" u zivotu...Vidio sam xx ljudi koji ama bas nikakve veze nemaju sa vjerom,ali ne piju,iz prostog razlgoa sto ih alkohol ne privlaci...Jedan od primjera recimo.
Sta imas jos na repertoaru?
Evo recimo ja se slazem sa tobom po ovom pitanju. Mislim da se ljepota svijeta ogleda u njegovoj raznovrsnosti i razlicitostima medju ljudima, zivotinjama, prirodi i sl. Bitno je da postoji tolerancija u razmisljanjima i diskusijama. Takodjer, slazem se da koliko je dobar neciji zivot nema veze sa ritualima i zabranom istih, i da je to nesto sto ne mozemo mjeriti. Ustvari, ne ovisi samo o materijalnom svijetu, nego i sreci i slobodi, koje su emotivno-dusevne komponente covjeka. Znaci sa tog aspekta, ne postoji negativna senzibilnost religije. Naprotiv, ona je pozitivna.
Svak organizuje zivot kako misli da je najbolje,ako ga vjera sputava i misli da ga sputava,onda on izabere drugi put pa se oda "provodima" i krsi sve sto mu vjera brani,dakle rijesi sebi problem...Ako neko zeli da zivi vjerski,neka zivi,mozda je on u tome smiraj nasao,kao recimo budistciki svecenici u hramovima,smiraj duse tu ljudi nasli,njima lijepo a meni tako dosadno izgleda...
Bas tako !
Problem ateista jeste sto zele da prema sebi svijet ravnaju,tj da pokusaju nametnuti neki univerzalni sistem zivljenja,bez zabrana,rituala,ovog onog...
Zabrane proizilaze iz zakona i to u vecoj mjeri nego religije. Ustvari, prakticno se primjenjuju i omogucavaju funkcionisanje jednog drustva i drzave. Naravno postoje varijacije u sistemima, ali tezi se ka boljem. Sjeti se feudalizma i robovlasnistva, oligarhije, komunizma itd... Demokratija je puno uredjeniji sistem.
Rituali nisu problem i svako ima pravo da ih prakticira i to bilo koje vjere, sto recimo u nekim drzavama nije slucaj. Evo recimo Indonezija je muslimanska drzava, u kojoj zive vecinom muslimani, ali odredjene skupine jos uvijek vjeruju u kultove svojih predaka i animizam, jer je to dio njihove tradicije, ali drzavu boli briga za tim. Bitno je da se formalno vodis kao musliman. Dakle, vidis da religija moze predstavljati problem odredjenim skupinama koje apsolutno ne ugrozavaju drustvon, osim svojim vjerovanjem i tradicijom, sto je apsurd. Zasto bi se neko morao opredijeliti za hriscanstvo, islam, protestanstvo, hinduizam ili budizam?!
Dakle,zasto pokusavas(te) da uspostavite univerzalni nacin zivljenja,ne pali vam to,a i zaista je presmijesno tvrditi da bi ateizam bio najbolja varijanta svijeta,ako mislis da ljudi ateista nema losih,krvnika,vakih nakih itd,mogu samo grohotom da se nasmijem!!!Ne bi bilo religije i "rituala",ali bilo bi drugih stvari koje bi stetile svijetu...
Ateizam ne bi garantovao mir, pravdu i prosperitet. To je tesko dokazati i ne treba razmisljati o takvim stvarima, jer je religija jedan od pokretaca odredjenih grupa u drustvu. Sad bi ja tebi mogao iznijeti 5 dobrih razloga, zasto su religija i vjera bili potrebni covjecanstvu kroz njegovu historiju, ali to nije tema i u konacnici ne negira postojanje neke vise sile, ali definitivno ne dokazuje iskljucivo postojanje Boga kakvog a-religije zagovaraju.
Gdje se onda ogleda ta negativna senzibilnost? Ako izostavimo paljenja naucnika, ratova i sl. jer je to covjekovo nepravilno praktikovanje religije, ogleda se u onome sto religija uci ljude, kad nisu u pitanju etika i moral.
Dakle, nema meni niko pravo na moje pitanje koje zahtjeva znanstveno utemeljen odgovor tj. potkrijepljen logickim argumentima i empriijskim dokazima poturati ajete i odgovore tipa "Jednostavno je tako", "Samo Bog zna", "Oduvijek postoji, rodio nije i niko mu ravan nije". Takvi odgovori sputavaju kriticko razmisljanje i covjekov istrazivacki duh i koce covjecanstvo u njegovom razvoju, a primjera je koliko hoces u islamskom svijetu.
Prema tome, ne moze religija svugdje poturati svoju "istinu" putem tumacenja i citata iz svete knjige, jer treba razlikovati teologiju i njene elemente filozofije i metafizike od ostalih nauka. Vjerovanje u Boga pored svete knjige, zasnovane je na radikalnom racionalizmu i time da sve sto covjekov razum spozna i rasudi, te sve sto mu ima smisla neminovno postoji u realnosti i predstavlja istinu. Medjutim to je subjektivno, sto razlicitosti medju nama i pokazuju, pa kao takvo ne predstavlja apsolutnu istinu, jer sto meni ili tebi ima smisla ne mora znaciti da je istinito. Da stvar bude gora, cak se u diskusijama vrlo malo ljudi koristi racionalnim raudjivanjem, nego u strahu ili sta li je vec, citiraju ajete i hadise kako ne bi pogrijesili. Cemu onda ikakva diskudija i sloboda ramisljanja?!
Moze se reci da hipoteza o Bogu moze predstavljati kocnicu u razumijevanju stvari i naucno je beskorisna. Znaci ideja o Bogu ili nekoj visoj sili se mora prihvatiti iz prakticnih razlog, ali se ne moze verifikovati i zato je ne treba koristiti prilikom pruzanja odgovora za neke pojave i dogadjaje u prirodi i drustvu. Na ovom forumu se na svakoj drugoj temi pojave likovi koji citiraju hadise i ajete i misle da su svojim znanjem prosvjetljeni. Eno tema o doniranju organa, odmah se ulijece sa citatima da muslimani ni slucajno ne doniraju jer nije dozvoljeno. Znaci ko jebe zdrav razum, bitno je sta pise. Koji cemo klinac onda o bilo cemu diskutovati, ako postoje adekvatni i konacni odgovori na sva nasa pitanja?! Zasto se uposte javljate na ovakve teme, ako niste spremni slobodno i kriticki razmisljati i argumentovati?!
Na kraju, ne proizilazi negativna senzibilnost iz njene etike i morala, iz molitve i njegovanja onog dusevnog i emotivnog u covjeku. Mudjutim, proizilazi iz sirenja navodne istine za koju ne postoje adekvatni dokazi i koju nije moguce verifikovati. Dakle, ako ti vjera u Boga daje nadu i smisao zivotu svedi je na subjektivno prakticni nivo, a ne objetivno fizicki ili metafizicki nivo, jer nije fer. Nije fer prema ljudima koji su zivote dali radi istrazivanja, koji su samoubistva izvrsavali jer nisu bili razumljeni od drugih itd...Svako obrazovan ko ima malo postovanja prema naucno-istrazivacom radu, reci ce da ne poznaje 100% apsolutnu istinu, sto ne znaci da mi ovdje ne mozemo nastaviti filozofirati i iznositi racionalne spekulacije.
P.S. Zasto se nikad na pitanja ne odgovara citatom ajeta "Uci", nego uvijek "Samo Bog zna" i sl.? Mislim da bi bilo puno produktivnije za kompletno drustvo i ne bi kocilo intelektualnu progresiju.