Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Armadilo

#251 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

Koliko kosta karta do Mostara i Ploca s vozom? Em je jeftinije, em udobnije 3 puta..
macan prvi

#252 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Eno ti pise velikim slovima gore za Mostar :lol: Do Ploca je mislim oko 40-50 KM.
Armadilo

#253 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Armadilo »

A mislio sam da je 15 za Mostar, al eto 10 je extra..
ajla12

#254 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by ajla12 »

budva wrote:30 dana
hvala :)
oridjidji

#255 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by oridjidji »

macan prvi wrote:
victom wrote:Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,
kada naiđe pogađajte ko ?!?!? Talgić voz. Ito komplet bez one ružne lokomotive ,ide na struju) (ko njemacki ICE)

Svi gledaju ne mogu skinuti pogled sa voza(valjda odudara toliko od sumorne okoline)
Meni je scena ličila na film "Povratak u budućnost", kad ljudi čekaju na prelazu a onaj voz se pojavi niotkud.

Jednog starijeg čovjeka sam vidio vilica ma pala do zemlje, čoek valjda konta vanzemaljci.

Eto čisto da taj vanzemaljski doživljaj podjelim sa svama.
:lol: :lol:
oridjidji wrote:kakve su cijene prema pojedinim gradovima u bih i van nje?
Duplo jeftinije od autobusa, a dodje za isto vrijeme (brzi voz). To je unutar BiH. Cijene prema inostranstvu su skuplje (recimo cijena Sarajevo-Metkovic je duplo skuplja od cijene Sarajevo-Capljina), ali i tu je jeftiniji voz od autobusa.
mene zanimaju cijene prema pojedinim gradovima u i van bih, jer na stranici zeljeznica ne mogu da ih vidim...
lajkujMe

#256 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

oridjidji wrote:
macan prvi wrote:
victom wrote:Čekam nekidan na prelazu u Ilijašu da prođe voz, i očekujem sad onaj krš od voza,
kada naiđe pogađajte ko ?!?!? Talgić voz. Ito komplet bez one ružne lokomotive ,ide na struju) (ko njemacki ICE)

Svi gledaju ne mogu skinuti pogled sa voza(valjda odudara toliko od sumorne okoline)
Meni je scena ličila na film "Povratak u budućnost", kad ljudi čekaju na prelazu a onaj voz se pojavi niotkud.

Jednog starijeg čovjeka sam vidio vilica ma pala do zemlje, čoek valjda konta vanzemaljci.

Eto čisto da taj vanzemaljski doživljaj podjelim sa svama.
oridjidji wrote:kakve su cijene prema pojedinim gradovima u bih i van nje?
Duplo jeftinije od autobusa, a dodje za isto vrijeme (brzi voz). To je unutar BiH. Cijene prema inostranstvu su skuplje (recimo cijena Sarajevo-Metkovic je duplo skuplja od cijene Sarajevo-Capljina), ali i tu je jeftiniji voz od autobusa.
mene zanimaju cijene prema pojedinim gradovima u i van bih, jer na stranici zeljeznica ne mogu da ih vidim...
Pa evo npr

Sarajevo-Mostar 10 km u jednom smjeru
Sarajevo Budimpesta (ovo cu mozda slagati) povratna oko 110 km
Sarajevo-Podlugovi :lol: 2 km
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#257 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by PipiDugaDevetka »

macan prvi wrote: Zamisli samo kakva bi bila reklama kad bi na ogromnu staklenu povrsinu (prozor) u Mostaru na zeljeznickoj stanici stavili reklamu

SARAJEVO:
BUS = 20KM
VOZ = 10KM
A ISTO TRAJANJE VOZNJE

Bojim se da je upravo ova povoljnija cijena razlog što još uvijek TALGO nije na bh. prugama, te da će biti ''diverzija'' tipa peksinlučenje po TALGU da ga ogade putnicima.
lajkujMe

#258 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Evo citam na jednom zeljeznickom forumu, da u hrvatskoj na jednom dijelu pruge konstanto neki kreteni kamenuju nov novcat Niskopodni srecom niko jos nije ozlijedzen ali....
macan prvi

#259 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

PipiDugaDevetka wrote:
macan prvi wrote: Zamisli samo kakva bi bila reklama kad bi na ogromnu staklenu povrsinu (prozor) u Mostaru na zeljeznickoj stanici stavili reklamu

SARAJEVO:
BUS = 20KM
VOZ = 10KM
A ISTO TRAJANJE VOZNJE

Bojim se da je upravo ova povoljnija cijena razlog što još uvijek TALGO nije na bh. prugama, te da će biti ''diverzija'' tipa peksinlučenje po TALGU da ga ogade putnicima.
Ma nije, razlog je sto jos nisu stigle dozvole stranih zeljeznica za promet, a Zeljeznice FBiH su previse tvrdoglave da ga puste u saobracaj unutar BiH :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#260 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by KatarinaKosaca »

Talgo je u Španiji bio luksuzni voz i karta na primjer od Madrida do Zaragoze je koštala malo, jako malo manje od avionske karte na istoj relaciji. Pisala sam već da su se talga Španci morali odreći radi "viših političkih interesa". Mislim da je nerealno očekivati da bude jeftin, a brz , dobar, udoban, čist...
macan prvi

#261 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Kapital: Šta je sa Talgo vozovima? Kada će krenuti?

Osmanagić: To je u posljednje vrijeme jako zanimljiva medijska priča. Talgo vozovi su jedan katastrofalan promašaj ljudi koji su prije mene radili! Šta znači Talgo voz? To vam prije svega nije Talgo voz, nego Talgo vagoni koje će voziti naše lokomotive, a drugo, to su nagibni vagoni, savremeni, komplicirani, složeni i za održavanje i za vožnju. Oni imaju smisla za brzine veće od 160 km na sat. Tek tada vrijednost tih vagona koji jesu dobri, dolazi
do izražaja.

Međutim, ja ću vam to ilustriratina ovakav način: To vam je isto kao kad kupite Ferarija, pa ga vozite po ovim našim cestama gdje su rupe, krivine itd. Međutim, dijete je rođeno, a mi moramo vidjeti šta ćemo sa tim dijetetom. Talgo vozovi će krenuti tek onda kada država to jest Vlada FBiH, odnosno, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija
nađe sredstva iz kojih ćemo mi to voziti.

Mi imamo sada problem, jer nas već sada bez Talgo vozova, putnički saobraćaj košta 15 miliona KM godišnje. Mi zaradimo negdje cca 2, 5 KM, a 2 miliona KM finansira država. Znači, negdje cca 10 miliona KM godišnje, mi smo u gubitku. Samo održavanje Talgo vagona koštalo bi nas cca 5 miliona KM plus promet. Ko će to platiti? Željeznica ne može biti socijalna ustanova, a ona je non stop socijalna ustanova.

Moj osnovni problem zbog kojeg me svi napadaju je taj što ja govorim istinu. Ja govorim tačno, realno o stanju kakvo je u Željeznici. A stanje je sljedeće: imate gubitak u putničkom saobraćaju, država je dužna da participira u putnički saobraćaj i kantoni. Međutim, to niko ne radi. Mi smo samoinicijativno, to jest na delegatsko pitanje u Parlamentu pustili voz za Bihać. Vozili smo šest mjeseci i rekli da ćemo voziti na svoju štetu, samo da vidite da se u tu priču treba uključiti i lokalna zajednica i da svi trebamo finansirati. Mi smo prestali da vozimo za Bihać...ne može Željeznica biti socijalna ustanova !

Željeznica je biznis firma i u tom kontekstu treba čitavu firmu gledati. Šta se sad dešava, kada su u pitanju Talgo garniture? Mi bismo ih mogli pustiti sutra u Hrvatsku, ima nekoliko sitnica da se završi u Srbiji i Mađarskoj, ali pitanje je ko će to finansirati? Ima li to logike? Je li to rentabilno? Talgo vozovi plaćeni su 67 miliona eura! Pitam se kada će se oni isplatiti? Zašto su oni kupljeni? Za tih 67 miliona eura mi smo mogli puno bolje efekte postići na Željeznicama, pokrpiti određene rupe, elektrificirati prugu u Tuzli itd. I opet za desetak godina, za dvanaest, trinaest miliona mogli smo kupiti neke vozove i pokriti ovaj saobraćaj koji imamo.
macan prvi

#262 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Čekajući Talgo

Preduslov za pokretanje – podrška

Vijest da su, nakon izvršenih tehničkih ispitivanja, nadležni organi u Hrvatskoj izdali dozvolu za saobraćanje Talgo vozova preko njihovih pruga, ne znači da su ostvareni svi preduslovi za automatsko uvođenje ovih savremenih vozova u saobraćaj. Jedan od glavnih preduslova koji se mora ispuniti da bi Talgo vozovi krenuli u saobraćaj jeste finansijska podrška koju bi Vlada FBiH trebala pružiti ŽFBiH za nepokrivene troškove koje će proizvesti pokretanje Talgo garnitura. U svim željeznicama svijeta putnički saobraćaj posluje sa gubitkom i te troškove pokrivaju vlade tih zemalja. Željeznice FBiH godinama posluju u vrlo teškom i nezavidnom ambijentu, jer Vlada FBiH svoje obaveze prema ovom javnom preduzeću ispunjava „na kašičice“.

Ovi visokokvalitetni vozovi saobraćat će po postojećim trasama i po aktuelnom redu vožnje. Za relaciju Sarajevo-Zagreb planirane su dvije noćne garniture, za relaciju Sarajevo-Beograd u planu su dvije dnevne garniture, kao i za Sarajevo – Budimpeštu. ŽFBiH planirale su uvesti i noćni voz na relaciji Sarajevo-Beograd, sa dvije noćne garniture, što je u fazi pregovora sa drugim željezničkim kompanijama. Deveta (dnevna) garnitura planirana je kao rezervna.

Cijena karte trebala bi biti nešto skuplja nego što je dosadašnja i ona je stvar dogovora željezničkih kompanija preko čijih pruga će saobraćati ovaj voz. Uvođenjem Talgo garnitura u saobraćaj neće se skratiti vrijeme putovanja, jer režim promjene lokomotiva prilikom svakog ulaska u novu državu, odnosno, entitet u BiH i dalje ostaje na snazi. Jedino, ukoliko željezničke kompanije naknadno potpišu sporazum, izbjeći će se mijenjanje lokomotiva što bi skratilo vrijeme putovanja.
Izvor: http://www.zfbh.ba/zfbhbax/images/Info/Broj_23.pdf
macan prvi

#263 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Ako se bude cekalo da drzava pocne subvencionirati talgo, onda se bojim da ce jos dugo trajati dok taj voz ne krene... :roll: Osim toga, juznu prugu jos niko ne spominje, al nema veze moze se i busom povoljno do Mostara, samo duplo skuplje :oops:
Eborg

#264 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Eborg »

Pa što ih onda ne prodaju dalje i vrate makar dio troškova tako? Heh...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#265 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

macan prvi wrote:Ako se bude cekalo da drzava pocne subvencionirati talgo, onda se bojim da ce jos dugo trajati dok taj voz ne krene... :roll: Osim toga, juznu prugu jos niko ne spominje, al nema veze moze se i busom povoljno do Mostara, samo duplo skuplje :oops:
Nesposobni političari naši. U žestokom interesu Hrvatske je da preko Hrvatske i Bosne ''brzim'' špartaju TALGIĆI kao najkraćom relacijom do Srednjeg Jadrana. Čak šta više, mogli bi pomoći u finansiranju i vagona za prevoz automobila. Hr. je turistička velesilica u Evropi, pa bi im se isplatilo svako pomaganje BiH.
Hebni bh. političari ne znaju da se to sve može dogovoriti i tako potpomagati dva susjeda u nastupajućoj ljetnjoj sezoni.
matematicar_teski

#266 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by matematicar_teski »

nije talgo,ali koncar leti 131 km/h,oboren rekord :shock:

idemo ka vrhu sto se tice zeljenica aBD
Nacionalniid_BOSANCI

#267 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Talgo vozovi plaćeni 67 miliona evra ostaju u hangarima

Image

DAVUD MUMINOVIĆ - 29.04.2012 20:00

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH nema pet miliona eura, koliko je potrebno izdvojiti da bi počeli saobraćati talgo vozovi, tako da će početak saobraćanja ovih modernih vozova ponovo biti prolongiran, potvrdio je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacije FBiH. "Subvencioniranje putničkih linija svugdje u svijetu je normalno i znamo da je to važno za 'Željeznice FBiH', ali i za sve građane. Pet miliona sada nemamo u budžetu. Možda nekim rebalansom budu obezbijeđena sredstva ili na neki drugi način, ali bojim se da ovi vozovi neće početi saobraćati ovog ljeta, kako je najavljeno", kazao je Bijedić.

Za nabavku devet talgo garnitura za ŽFBiH potpisan je kreditni ugovor s Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura. Prvi talgo vozovi su u BiH došli 2010. godine i od tada se nalaze "parkirani" u hangarima i na prugama ŽFBiH. Talgo vozovi su moderni vozovi koji putnicma, za razliku od vozova koji se sada koriste, pružaju vrhunski komfor. Do sada su u nekoliko nekoliko navrata probijani rokovi za početak vožnje ovih vozova. Bojim se da ovi vozovi neće početi saobraćati ovog ljeta, kako je najavljeno, kazao Bijedić

Iz "Željeznica FBiH" istakli su da bez pet miliona eura nije moguće očekivati pokretanje linija sa talgo vozovima, ali da očekuju da će talgo vozovi početi saobraćati već početkom ljeta. "Samo putnički saobraćaj 'Željeznice FBiH' košta 15 miliona KM godišnje. 'Željeznice FBiH' zarade od prevoza putnika oko dva i pol miliona KM godišnje, a dva miliona KM finansira država. Znači, ŽFBiH imaju godišnji gubitak od oko deset miliona KM samo na ime putničkog saobraćaja iz razloga što Vlada FBiH ne učestvuje u njegovom finansiranju u skladu sa realnim potrebama i zakonskim obavezama. Zakon, također, obavezuje i kantonalne vlade da učestvuju u sufinansiranju putničkog željezničkog saobraćaja. Međutim, o taj zakon svi se oglušuju", kažu u "Željeznicama FBiH" i ističu da bi samo održavanje talgo vozova koštalo oko pet miliona KM, koje "Željeznice FBiH" nemaju.

Talgo vozovi su moderni vozovi koji putnicima pružaju vrhunski komfor

Bijedić se slaže da država treba više da pomogne željeznicama. "Novca jednostavno nema. Bio bih najsretniji da sutra prvi sjednem u ove moderne vozove, ali to je preoptimistično. Previše je kompozicija kupljeno i nije izračunato koliko su građani zainteresovani za ovakve vozove. Jednostavno vozovi su kupljeni i plaćeni skupo a da niko nije provjerio da li će se na njima zaraditi", kazao je Bijedić, istakavši da vozovi neće biti prodati.

Iz "Željeznica FBiH" su istakli da očekuju da talgo vozovi budu uspjeh. Osim pet miliona eura, potrebno je da od Srbije i Mađarske stignu zvanične dozvole za saobraćanje talgo vozova, što se još nije desilo.

http://www.nezavisne.com/slika/slikac.p ... 139125.jpg
PipiDugaDevetka

#268 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Nacionalniid_BOSANCI wrote:Talgo vozovi plaćeni 67 miliona evra ostaju u hangarima

Image

DAVUD MUMINOVIĆ - 29.04.2012 20:00

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH nema pet miliona eura, koliko je potrebno izdvojiti da bi počeli saobraćati talgo vozovi, tako da će početak saobraćanja ovih modernih vozova ponovo biti prolongiran, potvrdio je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacije FBiH. "Subvencioniranje putničkih linija svugdje u svijetu je normalno i znamo da je to važno za 'Željeznice FBiH', ali i za sve građane. Pet miliona sada nemamo u budžetu. Možda nekim rebalansom budu obezbijeđena sredstva ili na neki drugi način, ali bojim se da ovi vozovi neće početi saobraćati ovog ljeta, kako je najavljeno", kazao je Bijedić.

Za nabavku devet talgo garnitura za ŽFBiH potpisan je kreditni ugovor s Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura. Prvi talgo vozovi su u BiH došli 2010. godine i od tada se nalaze "parkirani" u hangarima i na prugama ŽFBiH. Talgo vozovi su moderni vozovi koji putnicma, za razliku od vozova koji se sada koriste, pružaju vrhunski komfor. Do sada su u nekoliko nekoliko navrata probijani rokovi za početak vožnje ovih vozova. Bojim se da ovi vozovi neće početi saobraćati ovog ljeta, kako je najavljeno, kazao Bijedić

Iz "Željeznica FBiH" istakli su da bez pet miliona eura nije moguće očekivati pokretanje linija sa talgo vozovima, ali da očekuju da će talgo vozovi početi saobraćati već početkom ljeta. "Samo putnički saobraćaj 'Željeznice FBiH' košta 15 miliona KM godišnje. 'Željeznice FBiH' zarade od prevoza putnika oko dva i pol miliona KM godišnje, a dva miliona KM finansira država. Znači, ŽFBiH imaju godišnji gubitak od oko deset miliona KM samo na ime putničkog saobraćaja iz razloga što Vlada FBiH ne učestvuje u njegovom finansiranju u skladu sa realnim potrebama i zakonskim obavezama. Zakon, također, obavezuje i kantonalne vlade da učestvuju u sufinansiranju putničkog željezničkog saobraćaja. Međutim, o taj zakon svi se oglušuju", kažu u "Željeznicama FBiH" i ističu da bi samo održavanje talgo vozova koštalo oko pet miliona KM, koje "Željeznice FBiH" nemaju.

Talgo vozovi su moderni vozovi koji putnicima pružaju vrhunski komfor

Bijedić se slaže da država treba više da pomogne željeznicama. "Novca jednostavno nema. Bio bih najsretniji da sutra prvi sjednem u ove moderne vozove, ali to je preoptimistično. Previše je kompozicija kupljeno i nije izračunato koliko su građani zainteresovani za ovakve vozove. Jednostavno vozovi su kupljeni i plaćeni skupo a da niko nije provjerio da li će se na njima zaraditi", kazao je Bijedić, istakavši da vozovi neće biti prodati.

Iz "Željeznica FBiH" su istakli da očekuju da talgo vozovi budu uspjeh. Osim pet miliona eura, potrebno je da od Srbije i Mađarske stignu zvanične dozvole za saobraćanje talgo vozova, što se još nije desilo.

http://www.nezavisne.com/slika/slikac.p ... 139125.jpg
A da Bijedić priupita hrvatske političare jesu li oni zainteresovani da im turisti stižu do Jadrana kraćim putem?
Jesu li zainteresovani da turisti ukipaju svoje limuzine na vozove i tako uštede na gorivu, bh. i hr. cestama, sačuvaju bh. i hr. prirodu...
Halcyon

#269 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Halcyon »

Koja smo mi smiješna teritorija...
lajkujMe

#270 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Nisam uopste iznenadzen moje kalkulacije su pokazivale da su sanse da talgo ove godine pocne voziti oko 5% nevjerujem da ce uopste voziti u iduce 1-2 godine
sinuhe

#271 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by sinuhe »

zaista cudna neka zemlja nasa Be i Ha.
Halcyon

#272 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by Halcyon »

lajkujMe wrote:Nisam uopste iznenadzen moje kalkulacije su pokazivale da su sanse da talgo ove godine pocne voziti oko 5% nevjerujem da ce uopste voziti u iduce 1-2 godine
Ma neće nikad ni krenut ba, na kraju će ih prodat i to je to. Ovo je odavno jedan žešći cirkus. Pa čovječe, ljudi bi do sad space shuttle pokrenuli, a ne je**ni voz.
lajkujMe

#273 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by lajkujMe »

Welcome to Bosnia where everything is inpossible :lol:
macan prvi

#274 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by macan prvi »

Religious Fantastic wrote:moj pipi...kome je do prirode?! :sad:

Ja znam da ako doživim puštanje u promet talgića da ću maksuzije u prvoj sedmici do Budima i Pešte se provozati, čisto da ih zapamtim "čiste" :-) naravno, pod uslovom da ukinu one silne idiotske promjene kompozicija....yebale ih željeznice federacije i RS---(hrak). U Doboju se mijenja lokomotiva jerBo ne postoji ugovor između željeznica F BiH i RS-a po kojem se kompozicije iz F BIH mogu kretati na teritoriju RS-a vučene lokomotivom ŽFBIH...
Moguće je samo da kompoziciju iz F BIH vuče lokomotiva RS-a i obratno

edit: ne mogu se zakleti, ali mislim da kada se promijeni lokomotiva, mijenjaju se i kondukteri u vagonima.
Vuca koju si spomenuo je moguca samo za teretne vozove, za putnicke nije. :-) I da, u Doboju se mijenja sve, kondukteri, masinovodje, lokomotive, vazduh... :-)

Zato:
lajkujMe wrote:Welcome to Bosnia where everything is inpossible :lol:
:lol:
MirtolaDas

#275 Re: Novi Talgo vozovi VII generacijeza ŽFBH

Post by MirtolaDas »

Sta je ovo? Sve sto je na shinama polako odlazi u onu stvar. Ovo nidje veze, kupili talgo vozove a pruge nisu ni osposobljene za brzine koje se mogu postici.
Zasto? :shock:
Post Reply