BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

SoulSeeker

#251 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:Da ja i nekoliko forumasa imamo dovoljno para i da kupimo 100% dionica doticne firme, ne bi nam premijer, general, dodik, cistacica, niti bilo ko drugi mogo narediti da pravimo nesto drugo. To je to. To su cinjenice. A ti mozes svoje nuklearno oruzje objesiti macku o rep.
Doslovce si napisao:

"Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti."

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p3571674

Proizvodnjom i remontom NVO inače se mogu baviti SAMO pravna lica koja za to prethodno dobiju dozvolu od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koja imaju saglasnost entitetske vlade i koja su registrovana kao pravna lica za proizvodnju i remont NVO, a na osnovu njihove mogućnosti i sposobnosti proizvodnje sredstava NVO za potrebe oružanih snaga u Bosni i Hercegovini ili u izvozu, odnosno...

http://www.google.com/url?sa=t&source=w ... oUyN52c3yw
TheMule wrote:Kazu "Mozes kriti ko si, dok ne otvoris usta"
Slažem se. :)
Last edited by SoulSeeker on 03/03/2010 11:47, edited 1 time in total.
TheMule

#252 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

SoulSeeker wrote:
TheMule wrote:Da ja i nekoliko forumasa imamo dovoljno para i da kupimo 100% dionica doticne firme, ne bi nam premijer, general, dodik, cistacica, niti bilo ko drugi mogo narediti da pravimo nesto drugo. To je to. To su cinjenice. A ti mozes svoje nuklearno oruzje objesiti macku o rep.
Doslovce si napisao:

"Firma koja pravi Orkane je dionicarsko drustvo; sto znaci da armija ili drzava nema sta odobriti."

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p3571674

Proizvodnjom i remontom NVO inače se mogu baviti SAMO baviti pravna lica koja za to prethodno dobiju dozvolu od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine koja imaju saglasnost entitetske vlade i koja su registrovana kao pravna lica za proizvodnju i remont NVO, a na osnovu njihove mogućnosti i sposobnosti proizvodnje sredstava NVO za potrebe oružanih snaga u Bosni i Hercegovini ili u izvozu, odnosno...

http://www.google.com/url?sa=t&source=w ... oUyN52c3yw
TheMule wrote:Kazu "Mozes kriti ko si, dok ne otvoris usta"
Slažem se. :)
Ja sam pravno lice, a dozvolu nije tesko dobiti. To nije bila diskusija. Nadji mi zakon u kojem pise da te mogu natjerati da proizvodis ono sto oni hoce. Ono sto sam reko je receno u tom kontekstu. Diskusija je pocela kad si napiso da vojska traba proizvoditi nesto drugo, prodati, i koristiti te pare da kupi helikoptere i tenkove, iako si dan ranije reko da ne bi trebali kupovati helikoptere...Plus te tvoje vojne fabrike ne postoje, itd itd itd. Prema tome:

Molim te postavi akreditaciju oficira ili ne komuniciraj sa mnom. Nemam vremena naglabati se s djecom, a i necu da moderatori zatvore temu, a interesantno je razmjenjivati znanje sa ljudima koji nesto znaju, a i s borcima koji su nas odbranili u proslom ratu i znaju nesto o BH ratistu. Hvala!
milenko

#253 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by milenko »

TheMule wrote:
Ja sam pravno lice, a dozvolu nije tesko dobiti. To nije bila diskusija. Nadji mi zakon u kojem pise da te mogu natjerati da proizvodis ono sto oni hoce. Ono sto sam reko je receno u tom kontekstu. Diskusija je pocela kad si napiso da vojska traba proizvoditi nesto drugo, prodati, i koristiti te pare da kupi helikoptere i tenkove, iako si dan ranije reko da ne bi trebali kupovati helikoptere...Plus te tvoje vojne fabrike ne postoje, itd itd itd. Prema tome:

Molim te postavi akreditaciju oficira ili ne komuniciraj sa mnom. Nemam vremena naglabati se s djecom, a i necu da moderatori zatvore temu, a interesantno je razmjenjivati znanje sa ljudima koji nesto znaju, a i s borcima koji su nas odbranili u proslom ratu i znaju nesto o BH ratistu. Hvala!
'oces i JMB??? daj ohladi malo, ima ovde onih koji obavljaju policijski pos'o, veoma revno, i vise nego sto je to normalno... :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#254 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

SoulSeeker wrote: Orkan zasije oko dva HEKTARA površine minama. Znaš li otprilike koliko je to prostora, i koliko mina već imamo u BiH radi čega svakodnevno ginu i civili i demineri? Ako se dobro sjećam, tenkovske mine se deaktiviraju nakon 24 sata, ove druge ne. Ispravi me ako griješim.
Hvala na podpitanju. I ne moras da se deres. Nismo na poligonu. HEKTAR nam je taman bila njiva na kojoj sam cuvao Zekulju i Krilavu. I da ti se pohvalim: ima li smo mi jos podosta tih tvojih HEKTARA mada se kod naske u Bosni mjeri DULUMIMA. Ja sam ona primitivnija generacija, mi smo mjerenje pasnjaka i na kantar ucili jos u osnovnoj skoli, na obroncima Vlasica. Nismo morali ici na vojne akademije za te seljacke stvari.

Ja te zamolih da nam opises upotrebnu vijednost oruzija tipa Orkan. Ti napisa onaj ferman ko da si vojni bezbjednjak pa pises pesonalni karton svakog forumasa i jos -ko kakva tuzibaba-zapisujes gdje te ko od raje zahako.

KAd se ocjenjuje neko oruzije onda se uglavnom mjerka vatrena moc, efikasnost, pokretljivost itd, tek onda se gleda hoce li neka djecurliaj izbusit gume i pisat sprejom parole po oruziju.

Niko do sada iz ove vojne ergele ne navede takve karakteristike oruzija pa da se vidi kakva je nafaka od Orkana.
osa

#255 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by osa »

Toto wrote:
SoulSeeker wrote: Orkan zasije oko dva HEKTARA površine minama. Znaš li otprilike koliko je to prostora, i koliko mina već imamo u BiH radi čega svakodnevno ginu i civili i demineri? Ako se dobro sjećam, tenkovske mine se deaktiviraju nakon 24 sata, ove druge ne. Ispravi me ako griješim.
Hvala na podpitanju. I ne moras da se deres. Nismo na poligonu. HEKTAR nam je taman bila njiva na kojoj sam cuvao Zekulju i Krilavu. I da ti se pohvalim: ima li smo mi jos podosta tih tvojih HEKTARA mada se kod naske u Bosni mjeri DULUMIMA. Ja sam ona primitivnija generacija, mi smo mjerenje pasnjaka i na kantar ucili jos u osnovnoj skoli, na obroncima Vlasica. Nismo morali ici na vojne akademije za te seljacke stvari.

Ja te zamolih da nam opises upotrebnu vijednost oruzija tipa Orkan. Ti napisa onaj ferman ko da si vojni bezbjednjak pa pises pesonalni karton svakog forumasa i jos -ko kakva tuzibaba-zapisujes gdje te ko od raje zahako.

KAd se ocjenjuje neko oruzije onda se uglavnom mjerka vatrena moc, efikasnost, pokretljivost itd, tek onda se gleda hoce li neka djecurliaj izbusit gume i pisat sprejom parole po oruziju.

Niko do sada iz ove vojne ergele ne navede takve karakteristike oruzija pa da se vidi kakva je nafaka od Orkana.

orkan je obično kino i promašaj, pogotovo u ovim našim ratovima, on je namjenjen za podršku postrojbama veličine korpusa i armije, i osim raketiranja zagreba, ne znam da je imao neku veću uporabu, evo ti nekih karakteristika:

Opis

Lanser je postavljen na šasiju kamiona FAP 3232 BDS/A, konfiguracije 8x8. Vozilo ima masu 15.000 kg, dok je borbena masa 32.000 kg. Za pogon se koristi dizelski motor snage 235 kW, s direktnim ubrizgavanjem. Pokretljivost izvan uređenih cesta je poboljšana ugradnjom sustava za središnju regulaciju tlaka u pneumaticima. Petočlana posada smiještena je u klimatiziranoj kabini u prednjem dijelu vozila, a na zadnju platformu je postavljen 12-cijevni lanser. Polje djelovanja lansera po pravcu je 220°, a po elevaciji od -0,5° (+22° iznad kabine vozila) do +56°. Prije gađanja spuštaju se četiri stope radi isključivanja sustava za oslanjanje vozila, a poseban sustav zatim vrši nivelaciju (dovođenje u horizontalni položaj) platforme sa lanserom. Upravljanje svim sustava je daljinsko i posada ne mora napuštati kabinu vozila prilikom gađanja.

Projektili ]
Raketa R-262 M87 Orkan je razvijena u dvije inačice:

s kazetnom bojevom glavom i s
kazetnom bojevom glavom s protutenkovskim minama.
U kazetnoj bojevoj glavi s bombama nalazi se 288 kumulativno-komadnih bomba koje na visini 800 do 1000 m izbacuje pirotehničko punjenje. Površina razbacivanja punjenja je oko 2 hektara, a radijus ubojnog djelovanja svake je 10 m. Kalibar bombe je 40 mm, probojnost 60 mm pancirnog čelika, a masa 245 grama.

Kazetna bojeva glava s protuoklopnim minama sastoji se od 8 čeličnih kontejnera s ukupno 24 mine. Pad kontejnera usporava padobran, a nakon 2,5 sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilizirane uz pomoć četiri krilca. Kalibar mine je 105 mm, masa 1,8 kg, probojnost 40 mm. Upaljač je nekontaktni - reagira na promijenu magnetnog polja, a mina se samouništava nakon 24 sata.

Domet rakete regulira se promijenom elevacije lansera i aktiviranjem zračnih kočnica na raketi. Minimalni domet je 5 km, a maksimalni 50 km. Rakete se ispaljuju pojedinačno ili rafalno sa intervalom od 2, 3 ili 4 sekunde.

Suvremeni sustav za upravljanje vatrom osigurava automatizirano izračunavanje i zauzimanje elemenata za gađanje. Dijelovi SUV-a nalaze se na lansirnim vozilima, zapovjednom vozilu bitnice, topografskom, osmatračkom i meteorološkom vozilu. Podaci se između vozila razmijenjuju automatizirano - radio ili kabelskom vezom.

U sastavu bitnice sustava Orkan nalaze se i vozila za prijevoz i pretovar raketa. Na vozilu se nalaze 24 rakete i dizalica uz pomoć koje dvočlana posada može za 30 minuta utovariti ili istovariti sve rakete.

Lansirna vozila sustava M87 Orkan naoružana su i protuavionskim mitraljezom kalibra 12,7 mm postavljenim na krov kabine. Za maskiranje se koriste četiri bacača dimnih kutija postavljena na prednjem braniku.

Operativna uporaba

Orkan-2Orkan je za bivšu JNA proizveden u malom broju, a raspadom SFRJ proizvodnja je okončana. Tijekom Domovinskog rata, istaknuto je djelovanje Orkana pobunjenih Srba na civilne ciljeve u Zagrebu.[1] Raketiranje je naredio Milan Martić kao osvetu za ranije izvedenu operaciju Bljesak.[1]

U SR Jugoslaviji je razvijena inačica Orkan-2 s četiri lansirne cijevi 262 mm postavljene na lansirno vozilo raketnog sustava Luna-M (FROG-7), koja je nuđena za izvoz kao program modernizacije sustava Luna-M.
SoulSeeker

#256 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

TheMule wrote:Molim te postavi akreditaciju oficira ili ne komuniciraj sa mnom.
To je najmanji problem. Ako admin insistira na tome, s obzirom da ga smatram osobom od povjerenja koja zna zaštiti moj identitet, poslat ću to njemu uključujući i scan lične karte.

Ne moraš komunicirati sa mnom ako ne želiš, ne tjeram te na to, ali daj mi reci kakve veze ima moj (ex.) vojni status sa tvojom glupošću u kojoj kažeš "da se država ništa ne pita u vezi proizvodnje oružja kada su u pitanju d.o.o."?
TheMule wrote:Nemam vremena naglabati se s djecom,
Ovo "dijete" ti u najmanju ruku može biti djed. :)
Toto wrote:Hvala na podpitanju. I ne moras da se deres.
Meni dođe da nakon ovakvih odgovora lijepo pređem na kršćanstvo, pa da se onda svaki put kada vidim da ljudi ne mogu razlikovati dernjavu na netu od potrebe za naglašavanjem prekrstim lijepo k`o čovjek tri puta desnom rukom.

Po nettiquete-u dernjavom se označava cijela rečenica napisana velikim slovima, ukoliko se radi samo o jednoj riječi onda je u pitanju samo naglašavanje.
Toto wrote:Ja te zamolih da nam opises upotrebnu vijednost oruzija tipa Orkan.
Po meni, ovo sranje je najefikasnije na ravničarskim terenima zbog čega je Irak i pristupio njegovoj realizaciji. Što se tiče njegove vatrene moći, više možeš pročitati ovdje:

http://hr.wikipedia.org/wiki/M-87_Orkan
Toto wrote:Niko do sada iz ove vojne ergele ne navede takve karakteristike oruzija pa da se vidi kakva je nafaka od Orkana.
Njegovu nafaku si mogao vidjeti i u prošlom ratu u rukama Milana Martića, ali dobro... BiH može uraditi ono što nije mogla cijela bivša Juga, pa stvarno ne znam šta da ti kažem... Živ`la nam BiH i Orkani... :run: :bih: :bih: :bih:
Toto

#257 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

SoulSeeker wrote:
Toto wrote:Hvala na podpitanju. I ne moras da se deres.
Meni dođe da nakon ovakvih odgovora lijepo pređem na kršćanstvo, pa da se onda svaki put kada vidim da ljudi ne mogu razlikovati dernjavu na netu od potrebe za naglašavanjem prekrstim lijepo k`o čovjek tri puta desnom rukom.
ne moras ni da se krstis... samo malko osuneti hormone...ima osjecaj da si se ufuro da si na Sutjesci pa si sam udario na cijeli forum ili mislis da je ova tema otvorena samo radi tebe i da nam saopstis da je cijeli svijetska atriljerija postala tvojom pojavom ....

u vise navrata sam ti sugerisao da se vratis na temu i kazes -ako imas sta- sto se tice teme ......svaki put si izbjegavao odgovor ili odgovoris da pitamo Martica.... a svi cekaju odgovor od tebe -jer si zakacio cinove na temu ...poznato nam je da kaplari obilato koriste "pljuvacku" ali bi ti valjalo komadovati da je ovo forum a ne karasna

a posteno da ti kazem: ne intersuje me ni tvoj psiholoski profil ni tvoja diploma
vise si o sebi rekao kroz ovih desetak postova vec sto ce reci unapredjenja koja si dobio
.....
ja ne bih volio da moderatori zatvore temu jer je domen moga intersovanja, ali se bojim da ce je zatvoriti jer se ti najvise svadjas po njoj, prvo se posvadjas sam sa sobom u kontradiktornim izjavama a onda te i publika jamije na trehu.... pa od sve ove tvoje "artiljerije" ispane samo petarda
SoulSeeker

#258 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Toto wrote:ne moras ni da se krstis... samo malko osuneti hormone...ima osjecaj da si se ufuro da si na Sutjesci pa si sam udario na cijeli forum ili mislis da je ova tema otvorena samo radi tebe i da nam saopstis da je cijeli svijetska atriljerija postala tvojom pojavom ....
Meni je jako žao što si stekao ovakav utisak, ustvari.... Kada malo bolje razmislim i nije, zaboli me kurac. :)
Toto wrote:u vise navrata sam ti sugerisao da se vratis na temu i kazes -ako imas sta- sto se tice teme ......svaki put si izbjegavao odgovor ili odgovoris da pitamo Martica....
O Orkanima smo učili još u JNA i razmatrali smo njegovo djelovanje na prostorima bivše Jugoslavije, dakle daleko širem području nego što je to BiH zbog čega i dalje ostajem pri onome što sam napisao, a to je:

- Orkan nije pokazao nikakva naročita dejstva i učinak u prošlom ratu na području Jugoslavije i djelovao je uglavnom po civilnim objektima ;

- Da je bio bitan i presudan faktor o odlučivanju pobjednika u ratu, njegovo angažovanje bi bilo daleko veće. Priče o nedostatku municije pričaj Nailovoj materi ;

- Jednostavno ne razumijem zašto bi se oživljavao stari mrtvački projekat Jugoslavije i Iraka ako ga pretjerano nije koristila ni JNA. Misliš li da BiH, ovakva kakva je može uraditi nešto više od bivše Jugoslavije na njegovom razvoju ili prodaji? ;

- Ako se novac za proizvodnju oružja u BiH može usmjeriti ka prozvodnji pješadijskog naoružanja i lake artiljerije od čije se prodaje može kupiti kvalitetna teška artiljerija, zbog čega treba insistirati na Orkanu i kome ćeš ga uopšte izvoziti? Komšijama, Afganistanu, Iraku, USA... Kome?

- Zaboravio sam dodati i da nikome nisu potrebna dva HEKTARA zasijanih mina, naročito u BiH. :)

Je li tebi ovo što sam napisao teško razumjeti?
Toto wrote:a svi cekaju odgovor od tebe -jer si zakacio cinove na temu ...
Navedi mi taj citat u kojem sam isticao svoje "činove", ili prestani da sereš.
Toto wrote:ja ne bih volio da moderatori zatvore temu jer je domen moga intersovanja, ali se bojim da ce je zatvoriti jer se ti najvise svadjas po njoj,
Svađam? Pa nisam ja taj koji određuje ljudima o čemu će pisati a o čemu ne, onaj koji kontstantno odvodi temu u pogrešnom pravcu, i piše kako su d.o.o države nad kojima niko nema kontrole.
Toto wrote:prvo se posvadjas sam sa sobom u kontradiktornim izjavama
Navedi mi par njih, a potom odgovori na pitanja koja sam već postavio.
madner

#259 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Koliko znam Orkan nije nigdje koristen, sto se tice domovinskog rata bombardovanje nije uradjeno sa Orkanom nego sa Lunom, bar po pricama. Tako da je prica o efikasnosti mala fula.

Ali ljudi US army ima svoj sistem koji je losiji od Orkana, pa im ne pada na pamet da ga izbace iz upotrebe. Jeste da je isto bio pravljen za velike bitke ali se ispostavio odlican i za skakanje po Afganistanu.
madner

#260 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Tesko da su te ucili u JNA o Orkanu.

http://www.odbrana.mod.gov.rs/odbrana069/08-11.pdf
SoulSeeker

#261 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

madner wrote:Koliko znam Orkan nije nigdje koristen,
Tako perfektan, a tako neiskorišten... Btw. pročitao sam i intervju koji si poslao. Obrati pažnju na što se čovjek žali, pa mi reci u kolikoj se mjeri takvi problemi mogu izbjeći u BiH.
madner wrote:sto se tice domovinskog rata bombardovanje nije uradjeno sa Orkanom nego sa Lunom, bar po pricama. Tako da je prica o efikasnosti mala fula.

http://klix.com/y8chw9e

"9. On 3 May 1995 at approximately 12.10 hours, upon the orders of MILAN MARTIC, the ARSK fired additional Orkan rockets with "cluster-bomb" warheads into the central part of Zagreb, again causing death and injury to civilians in Zagreb. This was also an unlawful attack against the civilian population and individual citizens."

-----------------------------------------------------
"milan martic zagreb orkan"

Results 1 - 10 of about 7,460 for milan martic zagreb orkan. (0.21 seconds)
simpozijum delirijum

#262 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by simpozijum delirijum »

"Orkan" je koriscen i u napadima na Zadar i Sibenik ( imam svjedoke , rodjake koji su bili samo sat poslije napada u jednom od tih gradova )
specificnost raketa za "Orkan" je to kasetno punjenje, naime kada bombica ( nije to ime od milja vec prakticno !) i gomilom celicnih kuglica promjera oko 2 mm je u jednoj bombici, udari u tlo ? te sitne kuglice siju po nogama ! ako i ne ubije , te celicni srapneli naprave invalida od covjeka za ostatak zivota !
a kada udari u oklop ?
bakarni prsten na dnu bombice se usljed detonacije pretvori u mlaz rastopljenoga metala koji probija oko 4 Cm celika
a danas ?
Hrvatski vojnici su vrlo brzo skontali sistem za neutralisanje kasetnoga punjena iz Orkana , naime , dovoljna je cak i najobicnija maskirna mreza da zaustavi zloglasne bombice i da se aktiviraju prije vremena i rasprse srapnele (kasetno punjene, kumulativno )
postoje oruzja istih karakteristika kao "Orkan', a razlika je da su rakete danas navodjene (GPS, Glonas (Ruski ) ili slicno ) ili su navodjene laserom sa zemlje ili samonavodjene radarom ili magnetnim upaljacem ( za oklopna vozila )
Orkan je zastario potpuno danas, "odlican" za ubijanje civila a za upotrebu na frontu ? 0 !
SoulSeeker

#263 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

simpozijum delirijum wrote:Orkan je zastario potpuno danas, "odlican" za ubijanje civila a za upotrebu na frontu ? 0 !
Tako nešto...

Inače što se tiče MLRS-ova, meni je ovaj jedan od dražih, a ima i gusjenice. :D :D :D :D :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sBHsUr4mzxc&NR=1[/youtube]
Toto

#264 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

SoulSeeker wrote:

O Orkanima smo učili još u JNA i razmatrali smo njegovo djelovanje na prostorima bivše Jugoslavije, dakle daleko širem području nego što je to BiH zbog čega i dalje ostajem pri onome što sam napisao, a to je:

- Orkan nije pokazao nikakva naročita dejstva i učinak u prošlom ratu na području Jugoslavije i djelovao je uglavnom po civilnim objektima ;

Cudi me da si mogao jos u JNA razmatrati prosli rat?

To sto Orkan nije koristen ne govori nista o njegovim karakteristikama i namjeni niti uopste govori ista o ovoj vrsti naoruznja i njegovoj primjeni u sklopu neke armije ili nekih tipova borbenih operacija. JNA nije ni Mig-29 koristila u proslom ratu pa se ne moze reci da je MIg -29 smece od aviona.... niti su Rusi pravili MIG da bi JNA razvaljivala s njim civile.

Bivsi rat i jeste bio rat JNA protiv civila i to sto je JNA koristila artiljerijska oruzija protiv civila ne govori nista o oruziju nego o JNA. Po ovoj tvojoj logici svo artiljerijsko oruzija koje je JNA koristila za unistavanje civilnih ciljeva (minobacaci, topovi, haubice) su smece i ne trebaju vojskama u svijetu jer ih je JNA koristila protiv civila.
U proslom ratu se nije desila ni jedna ozbiljnija vojna bitka gdje su se sucelile dvije ravnopravne armije, pa se nije imalo smisla koristiti ovu vrstu oruzija... to je vjerojatno razlog zasto se nema vise rezultata u stvarnim ratnim uslovima .
- Da je bio bitan i presudan faktor o odlučivanju pobjednika u ratu, njegovo angažovanje bi bilo daleko veće. Priče o nedostatku municije pričaj Nailovoj materi
Nijedno pojedinacno oruzije se ne moze proglasiti bitnim faktorom za pobjedivanje u nekom ratu, niti se na osnovu toga gledaju karakteristike nekog oruzija.
- Jednostavno ne razumijem zašto bi se oživljavao stari mrtvački projekat Jugoslavije i Iraka ako ga pretjerano nije koristila ni JNA. Misliš li da BiH, ovakva kakva je može uraditi nešto više od bivše Jugoslavije na njegovom razvoju ili prodaji? ;
To sto je neko finasnirao razvoj nekog oruzija ne govori nista o tom oruziju niti to umanjuje njegovu vrijednost. To sto JNA nije koristila to oruzije opet nije relavantan faktor za razvoj bilo kojeg oruzija.
Ako ti nesto ne razumijes ne moras sve ostale praviti budalama zbog toga.
- Ako se novac za proizvodnju oružja u BiH može usmjeriti ka prozvodnji pješadijskog naoružanja i lake artiljerije od čije se prodaje može kupiti kvalitetna teška artiljerija, zbog čega treba insistirati na Orkanu i kome ćeš ga uopšte izvoziti? Komšijama, Afganistanu, Iraku, USA... Kome?
Ovo je jedini argument koji ima nekog smisla, ali se on odnosi na budzet armije a nikako na ocjenu uspjesnosti nekog oruzije i namjensku industriju koja ga proizvodi, pogotovao ako industija proizvodi neki proizvod za eksterna trzista. Ako bih nema para za kupovinu i razvoj nekog oruzija: to ne znaci da je to oruzije lose - vec da se nema para.

Ako se BiH komanda i vlada odluce da je za potrebe sopstvene armije -iz nekog razloga- bolje imati arsenal artiljerijskog oruzija bez Orkana: onda je to stvar te armije i vlade kao finansijara armijskog budzeta. To uposte ne mora imati ikakav znacaj na proizvodjaca i vladu kao dionicara namjenske industrije.

Ako se ocjeni da Orkan moze imati neku trzisnu vrijednost onda vlada bIh moze kao dionicar namjenske industrije donijeti odluku da investira u razvoj i proizvodnju Orkana, da bi iz profita finansirala budzet armije. To je tipicna poslovna odluka za koju ni vlada ni proizvodjac ne pitaju armiju. U stvari: armije se nikad nista i ne pitaju. One su tu da izvrsava naredjena i napisu spisak potreba.

Namjenske industrije i vlade veoma cesto imaju razaradjene planove proizvodnje za ratne uvjete. U takvim slucajevima vlada finansira razvoj neke varijante naoruzanje ili cak nekog tipa naoruzanja. Proizvodjac razvije proizvodnju; vlada naruci neki broj takvih oruzija- koje sluzi za obuku i strateske rezerve; a onda se cjelokupna prozivodnja konzervira tj. ne proizvode se serije vec se samo radi razvoj i ispitivanje novih varijanti. U slucaju rata pokrece se proizvodnja i koristenje u armijama.
Ovakav slucaj moze biti i sa Orkanom.

Orkan nije isklucivo artiljerijeko oruzije, jer je to u stvari lansirna rampa, pa se moze koristiti i u drugim oruzjima, armijskim rodovima a i za civilne svrhe (lanseri za protivgradne rakete itd). Industrija preferira visenamjenske proizvode jer su za nju ti proizvodi najprofitabilniji itd.
Isti ovakvi lanseri se mogu sresti u predolujno vrijeme, bogatijih poljoprivrednih zemalja, kako razbijaju olujne oblake i jos pored njega drugi kamion vozi doplerove radare- sve u civilne svrhe.

Lansirna rampa u stvari i nije oruzije, nego uvijek dio nekog slozenijeg sistema. Podsklop sto bi se industrijski reklo. Travnicani u stvari i proizvode lansirne rampe, jer kamione i rakete radi neko drugi....... U tom slucaju neki veci proizvodjac oruzja moze kupovati lansere od travnicana i ugradjivati ih u svoja oruzija, pod nekim drugim imenom a da niko i ne zna za to.
Takodje, travnicani imaju razvijenu tehnologiju za taj proizvod. Sto znaci: da mogu po bilo cijim nacrtima prozivoditi lansirne rampe i druge podsklopove. I tehologija je proizvod na kojem se moze jako dobro zaradjivat.

Ja sam gotovo ubjedjen da je ovo zadnje navedeno glavni razlog zasto su travnicani i bih namjenska industrija pristupili investiranju u izradu ove prototipske serije Orkana.
Namjenska industrija moze ponuditi proizvodne usluge, koje su konkurentnije nego proizvodi koje proizvode. Cak, ako namjenska industrije ne proda ni jedan Orkan, ali ugovori poslove na izradi lansernih rampi, ili nekih drugih svojih proizvoda za ostale proizvodjace postigla je svoj glavni cilj. Kooperantski poslovi mogu biti jako profitabilni jer se sa istim angazovanim resursima ostvaruje veci obim proizvodnje itd.

Orkan moze biti samo referensa za druge proizvode i buduce kooperante.
osa

#265 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by osa »

madner wrote:Koliko znam Orkan nije nigdje koristen, sto se tice domovinskog rata bombardovanje nije uradjeno sa Orkanom nego sa Lunom, bar po pricama. Tako da je prica o efikasnosti mala fula.

Ali ljudi US army ima svoj sistem koji je losiji od Orkana, pa im ne pada na pamet da ga izbace iz upotrebe. Jeste da je isto bio pravljen za velike bitke ali se ispostavio odlican i za skakanje po Afganistanu.
zagreb je nakon bljeska gađan sustavom orkan.
SoulSeeker

#266 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Toto wrote:Cudi me da si mogao jos u JNA razmatrati prosli rat?
Gdje sam napisao da smo u JNA razmatrali prošli rat?

Ako misliš na odbranu zemlje (odnosi se na tadašnju Jugoslaviju), ne samo da smo je razmatrali nego smo imali i praktične vježbe većeg kalibra na tzv. "Krivolaku", gdje su u vježbama učestvovale sve jednice uključujući i artiljeriju. Iskreno se nadam da me sada nećeš pitati da li smo pucali jedni po drugima pravom municijom?
Toto wrote:Bivsi rat i jeste bio rat JNA protiv civila i to sto je JNA koristila artiljerijska oruzija protiv civila ne govori nista o oruziju nego o JNA. Po ovoj tvojoj logici svo artiljerijsko oruzija koje je JNA koristila za unistavanje civilnih ciljeva (minobacaci, topovi, haubice) su smece i ne trebaju vojskama u svijetu jer ih je JNA koristila protiv civila.
Ne, to je tvoja logika. Po mojoj logici mogu vjerovati samo u oružja koja su na terenu dokazala i pokazala u borbi protiv neprijatelja. U ovome što si napisao istina je da su se u granatiranju gradova (mislim na kompletnu bivšu Jugoslaviju, sada pretežno na Hrvatsku) koristila oružja različitih kalibara od lake artiljerije pa do aviona, ali sve i jedno oružje se pokazalo efikasnim i u borbi protiv neprijatelja. U slučaju Orkana, sa dužnim poštovanjem prema Obradu Vučuroviću i prema njegovom činu, zvanju, i znanju, moram reći da čovjek govori o prodaji ovog oružja od prije dvadeset godina. Njegov intervju doživljavam otprilike kao intervju oca koji govori o svom nesretnom sinu u stilu "eto jebo ga ti druže sudija, mali je dobro igrao lopte, vidjeli su to i Kuvajćani, mogao je on igrati i sa Ronaldom ali se uvijek desilo nešto što ga je zajebalo". Da su Orkani toliko ubitačni masovno bi bili korišteni protiv "meteorologa", ali koliko vidiš na terenu imamo nešto drugačiju situaciju.
Toto wrote:U proslom ratu se nije desila ni jedna ozbiljnija vojna bitka gdje su se sucelile dvije ravnopravne armije, pa se nije imalo smisla koristiti ovu vrstu oruzija... to je vjerojatno razlog zasto se nema vise rezultata u stvarnim ratnim uslovima .
Toto, razumiješ li šta pišeš? :)

Po ovoj logici Sarajevo uopšte nije trebalo biti granatirano jer odnos snaga nije bio ravnopravan zbog čega su ih mogli gađati i katapultima, iznad Zenice nisu trebali kružiti avioni, a VRS je prije svake akcije ARBiH sredstvima veze trebala pitati "pozdrav bivši drugovi, dajte nam recite koliko imate naoružanja pa da napravimo izbor i prilagodimo dozu kojom vas imamo namjeru gađati". U ratu koristiš sve, počevši od molotovljevog koktela pa do atomske bombe za slučaj da je imaš. Ako nemaš ništa drugo osim lopate, dobra je i lopata. Nema ti tu nikakve "ozbiljnije i neozbiljnije vojne bitke radi koje možeš ili ne moraš koristiti ovo ili ono oružje".
Toto wrote:Nijedno pojedinacno oruzije se ne moze proglasiti bitnim faktorom za pobjedivanje u nekom ratu, niti se na osnovu toga gledaju karakteristike nekog oruzija.
Ovo oružje nije korišteno u "zapriječavanju prodora pješadije" niti u "spriječavanju prodora oklopnih vozila". Kako možeš biti siguran da je nešto jako dobro ako nisi vidio kako to izgleda u praksi?
Toto wrote:To sto je neko finasnirao razvoj nekog oruzija ne govori nista o tom oruziju niti to umanjuje njegovu vrijednost. To sto JNA nije koristila to oruzije opet nije relavantan faktor za razvoj bilo kojeg oruzija.
Ako ti nesto ne razumijes ne moras sve ostale praviti budalama zbog toga.
Ne razumijem način na koji rezonuješ moje osvrte jer u ovom citatu nisam asocirao "na onog ko ga je finansirao", nego na "godinu kada je započela njegova proizvodnja" prilikom čega sam ujedno komparirao nekadašnju vojnu industriju i potencijal koja je imala čitava Jugoslavija sa ovim što imamo danas. Koliko Vučurovića i njemu sličnih danas živi u BiH?
madner

#267 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

SoulSeeker wrote:
madner wrote:Koliko znam Orkan nije nigdje koristen,
Tako perfektan, a tako neiskorišten... Btw. pročitao sam i intervju koji si poslao. Obrati pažnju na što se čovjek žali, pa mi reci u kolikoj se mjeri takvi problemi mogu izbjeći u BiH.
Koji problemi?
SoulSeeker wrote:
madner wrote:sto se tice domovinskog rata bombardovanje nije uradjeno sa Orkanom nego sa Lunom, bar po pricama. Tako da je prica o efikasnosti mala fula.

http://klix.com/y8chw9e

"9. On 3 May 1995 at approximately 12.10 hours, upon the orders of MILAN MARTIC, the ARSK fired additional Orkan rockets with "cluster-bomb" warheads into the central part of Zagreb, again causing death and injury to civilians in Zagreb. This was also an unlawful attack against the civilian population and individual citizens."

"milan martic zagreb orkan"

Results 1 - 10 of about 7,460 for milan martic zagreb orkan. (0.21 seconds)
[/quote]

Ok, znaci domet nije laz :D

Imam jedno pitanje, ako je orkan los sistem. Zasto ga svaka veca vojska ima? Ne mislim na orkan nego njihove izvedbe?
S tim da je MRLS isti kao i kad se poceo proizvoditi, samo su drugacije rakete sada?
madner

#268 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

simpozijum delirijum wrote:"Orkan" je koriscen i u napadima na Zadar i Sibenik ( imam svjedoke , rodjake koji su bili samo sat poslije napada u jednom od tih gradova )
specificnost raketa za "Orkan" je to kasetno punjenje, naime kada bombica ( nije to ime od milja vec prakticno !) i gomilom celicnih kuglica promjera oko 2 mm je u jednoj bombici, udari u tlo ? te sitne kuglice siju po nogama ! ako i ne ubije , te celicni srapneli naprave invalida od covjeka za ostatak zivota !
a kada udari u oklop ?
bakarni prsten na dnu bombice se usljed detonacije pretvori u mlaz rastopljenoga metala koji probija oko 4 Cm celika
a danas ?
Hrvatski vojnici su vrlo brzo skontali sistem za neutralisanje kasetnoga punjena iz Orkana , naime , dovoljna je cak i najobicnija maskirna mreza da zaustavi zloglasne bombice i da se aktiviraju prije vremena i rasprse srapnele (kasetno punjene, kumulativno )
postoje oruzja istih karakteristika kao "Orkan', a razlika je da su rakete danas navodjene (GPS, Glonas (Ruski ) ili slicno ) ili su navodjene laserom sa zemlje ili samonavodjene radarom ili magnetnim upaljacem ( za oklopna vozila )
Orkan je zastario potpuno danas, "odlican" za ubijanje civila a za upotrebu na frontu ? 0 !
Vecina ispaljenje municije i dan danas nije pametna, nego se jos koristi ovaj sistem raspali pa se poslje cudi kako si pogodio civile. Naravno da bi ispali sto humaniji Amerikanci forsiraju pricu da koriste pametnu municiju, ali ako imas proizvodnju od 18 komada mjesecno (155mm pametna) koliko dugo ce ti trajat?
SoulSeeker

#269 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

madner wrote:Koji problemi?
Mislim na scenu sa dolaskom Malezijaca u BiH nakon rata, i "inžinjere koji nisu znali kako radi sistem".
madner wrote:Ok, znaci domet nije laz :D
Nisam ni osporavao domet. :)

Ono što mi je stvarno nejasno, ali dibidus nejasno je kako bi njegova upotreba uopšte izgledala u BiH. U jednom pitanju koje sam ti postavio naveo sam Ravni Nabožić, a pored njega mogu isto tako navesti stotine gusto-šumskih predjela u BiH kroz koje uopšte nije teško napredovati pješadijom. Kada ispališ orkanski projektil na takve rejone, većina bombica će ti se razbit o krošnje drveća i neće ni dodirnuti neprijatelja. Dalje, dužina razgraničenja linija ARBiH sa VRS-om stvarno, sada bez zajebancije, nije bila tolika da bi jedne mogao gađati bombicama a fulati druge.
madner wrote:Imam jedno pitanje, ako je orkan los sistem. Zasto ga svaka veca vojska ima? Ne mislim na orkan nego njihove izvedbe? S tim da je MRLS isti kao i kad se poceo proizvoditi, samo su drugacije rakete sada?
Pa gledaj... To ti je isto kao da me pitaš "da li je windows XP dobar operativni sistem ukoliko je na njemu baziran windows 7". Otprilike u tom stilu... :) Ne sporim da se bilo koje oružje može usavršavati u što možemo uključiti i njegova punjenja, ali ne razumijem zašto se pojedinci ovoliko zadrto zadržavaju samo na Orkanu?
madner

#270 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Pa ne, orkan > m270.
M270 u upotrebi kod pola NATO. Sad ispade NATO glup?

Nije ni previse efektivan za unistavanje podmornica pa sta :D

Zadrzavaju se na orkanu zato sto je visoko softisciran sistem koji se moze prodat.
SoulSeeker

#271 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

madner wrote:Nije ni previse efektivan za unistavanje podmornica pa sta :D
:D
madner wrote:Zadrzavaju se na orkanu zato sto je visoko softisciran sistem koji se moze prodat.
Onako realno, koje su tvoje prognoze za pokretanje programa proizvodnje u BiH, i koliko bi to pilo vode ovdje?
madner

#272 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Nema sanse realno :D

Mozda mozda sa Beogradom.
SoulSeeker

#273 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

madner wrote:Nema sanse realno :D

Mozda mozda sa Beogradom.
Hvala. :)
Toto