Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#251 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

bambuelo wrote:
karanana wrote:sta se desava sa novim sarajevom? je li ko dobio pisma?
ja nista. da li posalju pismo i u slucaju negativnog rjesenja? mada vec 3 godine koristim povlasticu i nema problema. garant nemaju para pa sporo salju rjesenja.
Odes u Poresku. Pitas onu stariju gospdju dole da ti kaze kome da se javis kako bi vidio status prijavljenog povrata poreza. Ide po prvom slovu u prezimenu. Ona ti kaze ko vodi tvoj slucaj i koji je broj sobe. Odes na sprat kod te osobe i raspitas se. Jako su ljubazni. Dok cekas pronadju tvoj slucja i kazu ti da li je zavrseno. Treba ti samo maticni broj.
hvala, to cu uraditi.
i mene su ranije prijatno iznenadili sto se tice ljubaznosti i susretljivosti.
van Basten

#252 Re: Povrat poreza

Post by van Basten »

Ja išao do porezne (Ilidža) da vidim gdje je zapelo, kaže ne može mi obraditi zahtjev jer u sistem nije unesen GIP obrazac. Nema veze što sam ja kopiju tog obrasca priložio i što joj stoji u fascikli, nema ga u kompjuteru. Pa me uputila u knjigovodstvo firme ili poresku gdje je firma (Novo Sarajevo) da vidim gdje je zapelo.
U firmi mi rekoše da zadnje 2-3 godine ne šalju GIP obrasce kompjuterski jer svaki mjesec šalju MIP obrazce.
Očito mene tu neko levati... zadnjih godina sam uredno dobivao pare do juna, a sada... kao da u poreskoj gledaju kako da raji ogade ganjanje povrata ne bi li uštedili koju markicu. A ja vala ne vjerujem ni ovoj iz moje firme, solidan je to kloc.
Ugl, ima li ko da se razumije u ovo o čemu pričam? Treba li firma kompjuterski slati GIP u Poreznu i treba li on biti unešen u taj nekakav sistem prije obrade zahtjeva? Kontam u ponedjeljak u novi krug hodanja al da se prije toga malo informišem i smanjim mogućnost da me prave levatom.
_aja_

#253 Re: Povrat poreza

Post by _aja_ »

van Basten wrote:Ja išao do porezne (Ilidža) da vidim gdje je zapelo, kaže ne može mi obraditi zahtjev jer u sistem nije unesen GIP obrazac. Nema veze što sam ja kopiju tog obrasca priložio i što joj stoji u fascikli, nema ga u kompjuteru. Pa me uputila u knjigovodstvo firme ili poresku gdje je firma (Novo Sarajevo) da vidim gdje je zapelo.
U firmi mi rekoše da zadnje 2-3 godine ne šalju GIP obrasce kompjuterski jer svaki mjesec šalju MIP obrazce.
Očito mene tu neko levati... zadnjih godina sam uredno dobivao pare do juna, a sada... kao da u poreskoj gledaju kako da raji ogade ganjanje povrata ne bi li uštedili koju markicu. A ja vala ne vjerujem ni ovoj iz moje firme, solidan je to kloc.
Ugl, ima li ko da se razumije u ovo o čemu pričam? Treba li firma kompjuterski slati GIP u Poreznu i treba li on biti unešen u taj nekakav sistem prije obrade zahtjeva? Kontam u ponedjeljak u novi krug hodanja al da se prije toga malo informišem i smanjim mogućnost da me prave levatom.
Bez obzira što šalje MIP-ove, firma je dužna dostaviti i GIP obrasce svake godine u poreznu upravu znači tu je zapelo ... :D
nia3

#254 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

_aja_ wrote:
van Basten wrote:Ja išao do porezne (Ilidža) da vidim gdje je zapelo, kaže ne može mi obraditi zahtjev jer u sistem nije unesen GIP obrazac. Nema veze što sam ja kopiju tog obrasca priložio i što joj stoji u fascikli, nema ga u kompjuteru. Pa me uputila u knjigovodstvo firme ili poresku gdje je firma (Novo Sarajevo) da vidim gdje je zapelo.
Bez obzira što šalje MIP-ove, firma je dužna dostaviti i GIP obrasce svake godine u poreznu upravu znači tu je zapelo ... :D
I ja sam morala svoje u računovodstvu "pogurati" da to pošalju. Ne može ti bez toga obraditi zahtjev. Vidi sa svojima u firmi i kad oni to pošalju, javi u Poreznu da su poslali jer neće oni tvoj zahtjev sami provjeravati.
van Basten

#255 Re: Povrat poreza

Post by van Basten »

e hvala vam...pretpostavio sam da je do mojih ublehaša... valja sad zaganjati lično za vrat
SA 071

#256 Re: Povrat poreza

Post by SA 071 »

dablO7 wrote::thumbup: za Opštinu Novi Grad....

btw. I meni je stigla koverta. :-D Odoh sutra namah po lovu...

p.s. Da, isto je u pitanju Novi Grad...
Ovo izgleda samo u Novom Gradu svi dobili pare od poreza. Šta je za Novo Sarajevo? Centar, Stari Grad? Iko, išta? :-)
nia3

#257 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

SA 071 wrote:
dablO7 wrote::thumbup: za Opštinu Novi Grad....

btw. I meni je stigla koverta. :-D Odoh sutra namah po lovu...

p.s. Da, isto je u pitanju Novi Grad...
Ovo izgleda samo u Novom Gradu svi dobili pare od poreza. Šta je za Novo Sarajevo? Centar, Stari Grad? Iko, išta? :-)
Ja sam u Starom Gradu i dobila i potrošila, daaavnooo. Negdje sredinom juna.
archi_a

#258 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

Ricken wrote:
archi_a wrote:Molim za odgovor. Da li PU ima zakonsko uporiste da odbije zahtjev za povrat poreza na osnovu stambenog kredita ako se korisnik koji je kupio stan jos nije upisao u gruntu kao vlasnik odnosno ako jos nije platio porez na kupovinu stana? Dakle, da li zakonski jedno uslovljava drugo? Molim da odgovori neko ko je upucen u zakonske akte.
Evo ti citati, pa zaključi sam:

Član 24 Zakona o porezu na dohodak, stav 9 kaže: "Rezidentnim poreznim obveznicima se osobni odbitak može uvećati u poreznom razdoblju i za iznos kamate plaćene na stambeni kredit koji je porezni obveznik uzeo radi kupnje ili izgradnje odgovarajućeg stana kojim rješava svoj stambeni problem. Osobni odbitak po ovoj osnovi može se uvećati za iznos kamate plaćene u poreznom razdoblju za koje se utvrđuje porez na dohodak.

Član 58, tačka 15 pravilnika kaže: Rezidentnim poreskim obveznicima lični odbitak može se uvećati i za iznos plaćene kamate na stambeni kredit, ako posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju kojom može dokazati da tim kreditom (kupovinom ili izgradnjom stambene jedinice koja, s obzirom na broj članova uže porodice, odgovara njegovim potrebama), prvi put rješava svoj stambeni problem odnosno stambeni problem svoje porodice.

Samo vlasništvo nije eksplicitno navedeno, te bi se dalo zaključiti da su kupoprodajni ugovor, ugovor o stambenom kreditu i dokaz iz grunta da nisi vlasnik neke druge nekretnine trebali biti dovoljni za ostvarenje prava.
Ricken, najljepsa hvala. Nakratko sam odustao od foruma i bavio se zivotnim problemima. :-) Tako uopste nisam primjetio da si se potrudio da mi odgovoris. Hvala, iskreno. U medjuvremenu sam uspio dobiti rjesenje od nadlezne uprave. Citiracu finu tetu koja je odobrila rjesenje o isplati: "Sine sta oni misle?!? Pa majku mu, platit cete kad budete mogli. Do tada,ne brini. Vas je slucaj u fioci. Kad budete imali,vidimo se. Znas sine, i ja imam cerku. I nju to isto ceka. Sretno Vama."
Ja osto paf. Nisam mogao da vjerujem. I nije stvar u novcu. Tako fin pristup nisam ocekivao,ono ljudski.
mija5

#259 Re: Povrat poreza

Post by mija5 »

iko dobio za novo sarajevo? nama samo stigla ona prva koverta
girogiric2012

#260 Re: Povrat poreza

Post by girogiric2012 »

Jel neko mozda dobio za opstinu Centar ???????
Meni jos ni prva koverta nije stigla ????? :roll:
mija5

#261 Re: Povrat poreza

Post by mija5 »

ima li iko ikakvih novosti za isplatu za novo sarajevo?
SA 071

#262 Re: Povrat poreza

Post by SA 071 »

Novo Sarajevo. Dosla druga, digli lovu :) Rjesenje datirano 2.7.?! Znaci, pare davno mogle biti u dzepu...
Pulic

#263 Re: Povrat poreza

Post by Pulic »

Jel ima jos neko osim mene u Novi Grad da nije dobio niti jednu kovertu? :sad:
karanana

#264 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

novo sarajevo jos nista. doduse, sredinom avgusta sam morao odnijeti jos jedan papir da nadopunim predmet.
hugollino

#265 Re: Povrat poreza

Post by hugollino »

Poštovani,

Zanima me jedna informacija. Malo sma čitao ali nema vremena da detaljno istražim. Čitao sam ovaj forum i u Hrvatskoj o povratu poreza od honorara. Ja recimo radim u jednoj firmi gdje mi je radna knjizica i ugovor na neodređeno i gdje poslodavac uredno plaća doprinose. Ali tokom godine imam konstantno po 2 ugovora o djelu (honorara) na kojima orbnem jednu značajnu sumu novca gdje i taj poslodavac sve uredno plati što ga sleduje.

E sada da li ja imam neko pravo na povrat tog poreza od honorara?

Hvala!
_Reds_

#266 Re: Povrat poreza

Post by _Reds_ »

Ukoliko podignem sada nenamjenski kredit koji cu da ulozim u rijesavanje stambenog pitanja po prvi put u narednih par mjeseci, da li cu imati pravo na povrat poreza, i sta mi je ciniti ako hocu ??
archi_a

#267 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

_Reds_ wrote:Ukoliko podignem sada nenamjenski kredit koji cu da ulozim u rijesavanje stambenog pitanja po prvi put u narednih par mjeseci, da li cu imati pravo na povrat poreza, i sta mi je ciniti ako hocu ??
Imat ces pravo sljedece godine i to za iznos kamate u tih par mjeseci koliko ces placati ratu u ovoj godini. Racunaj zbir kamate, pa otprilike 10% od tog iznosa ti vrate. Sve ovo pod uslovom da nemas nikakvu nekretninu ili zemlju na svoje ime. Pozz
archi_a

#268 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

hugollino wrote:Poštovani,

Zanima me jedna informacija. Malo sma čitao ali nema vremena da detaljno istražim. Čitao sam ovaj forum i u Hrvatskoj o povratu poreza od honorara. Ja recimo radim u jednoj firmi gdje mi je radna knjizica i ugovor na neodređeno i gdje poslodavac uredno plaća doprinose. Ali tokom godine imam konstantno po 2 ugovora o djelu (honorara) na kojima orbnem jednu značajnu sumu novca gdje i taj poslodavac sve uredno plati što ga sleduje.

E sada da li ja imam neko pravo na povrat tog poreza od honorara?

Hvala!
Koliko ja znam, ako to prijavis, ti ces njima jos morati platiti. Nisam siguran, ali ja sam im u konacnici morao jos doplatiti na ime ugovora o djelu koji sam realizovao na ime posla za jednu firmu. Nisam siguran ali pokusaj baciti racunicu na papir. Uradi to po formuli koju imas u formularima. Redovna plata, ugovor o djelu, licni odbitak, pa vidi na sta ce izaci ? Najbolje je da se konsultujes sa nekim iz racunovodstva u firmi. Lp
trnoruzica_sa

#269 Re: Povrat poreza

Post by trnoruzica_sa »

predadoh za povrat poreza u 2013. godini :D
karanana

#270 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

ako sam prebacio stambeni kredit sa banke na banku, mogu li i dalje podnijeti zahtjev za povrat poreza? u pitanju je ista nekretnina, ista svrha, sve isto samo promjena banke radi nize kamatne stope.
nia3

#271 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

trnoruzica_sa wrote:predadoh za povrat poreza u 2013. godini :D
Zar predaja nije u martu mjesecu?
bjelic

#272 Re: Povrat poreza

Post by bjelic »

nia3 wrote:
kod mene ni poslodavci nisu izdali nam potvrde, niti sam skupio bilo šta od dokumentacije za povrat poreza po osnovu kredita :shock:
nia3

#273 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

bjelic wrote:
nia3 wrote:
kod mene ni poslodavci nisu izdali nam potvrde, niti sam skupio bilo šta od dokumentacije za povrat poreza po osnovu kredita :shock:
Ni ja nisam dobila od firme onaj obrazac, zato mi je i čudno, pa sam pomislila da nisu šta promjenili u Poreznoj.
macmoodan

#274 Re: Povrat poreza

Post by macmoodan »

Ako nekome (karanana, na tebe se računa :mrgreen: ) nije mrsko, može li u crticama napisati koja dokumentacija osim GPD-1051 i GIP-1022 je potrebna? Koliko sam shvatio zahtjev podnosim u opštini u kojoj živim? I jeli treba na GPD-1051 ispuniti nulama ili crticama ono što nemam? :mrgreen:
karanana

#275 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

bogami imas na ovoj temi sve izlistano sta treba od dokumentacije. ima na prvoj strani.
ja sam cak na nekoj strani postavio i sliku papira koji sam slikao u poreznoj na kojem je izlistano sta sve treba.
Post Reply