Precijenjena Volkswagen vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gusztav

#251 Re: Zasto ne volite VW?

Post by Gusztav »

Alfons Kauders wrote:
karanana wrote: - specificna struktura kupaca
:kockastoglavismiley
Da, VW je definitivno asocijacija za grmalje kojim je jedino zadovoljstvo u životu, pojesti 2 kg jagnjetine
i popiti gajbu piva i naravno, pola toga izrigati prije nego što sjedne za volan svog "ljubimca". :run:
karanana

#252 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by karanana »

150.000 za godisnji servis 15 pezo automobila?
de ba, ja ne bi mijenjao vozni park, ja bi poslije takve informacije promijenio tog vaseg racunovodju.
to ispade 10.000 po autu. ne znam o kojim se pezoima radi ali ste mogli 7-8 novih kupit za te pare.
ili vas neko odradjuje u pezo servisu. ali to opet nije krivica pezoa kao auta nego servisera i vas.
Jimmy_The_Saint

#253 Re: Zasto ne volite VW?

Post by Jimmy_The_Saint »

Ma čovjeku je izletio tipfeler, garant. Mada, pežo KOLJE na održavanju, dokazano.
johntra

#254 Re: Zasto ne volite VW?

Post by johntra »

Blobi wrote:
johntra wrote:možda je pod civarama mislio na tradicionalnu VW neudobnost, koja je rijetko u kojim modelima VW koncerna porpavljena, također govorim iz iskustva.... :D
Pa definitivno da VW ne nudi nivo komfora kao skuplja konkurencija (Mercedes, BMW), ali nudi vise od ostatka konkurencije. I ovo je iz niza godina vozackog iskustva.
jednostavno rečeno, VW nije udobniji ni komforniji od ostale konkurencije, a pritom ne mislim na Mercedes ili BMW, jer je to ipak nešto viša klasa auta...to se lako da provjeriti, čak i većina vlasnika automobila VW grupacije govori kako je VW strašno neudoban i tvrd...uostalom, to je samo jedan od manjih razloga zašto ne volim VW, nije da ga mrzim, da ne bih ispao kompleksaš...jednostavno, to su auta koja me ne privlače i za koje NIKADA ne bih dao nijedne marke, radilo se o polovnom ili novom....
Blobi

#255 Re: Zasto ne volite VW?

Post by Blobi »

karanana wrote:- preskupi za svoju klasu i kvalitetu u usporedbi sa toyotom, fordom, pezoom....
- specificna struktura kupaca
- muda pod bubrege (reklamiraju neku povoljnu cijenu a za tu cijenu dobijes volan i 4 tocka i dok nadoplatis za upaljac, trokut, i prvu pomoc, vec mozes poceti razmisljati o audiju cetvroci. radio/cd je po njihovim standardima luksuzna dodatna oprema)
- neudobnost u usporedbi sa konkurencijom (ovo kod golfova)
- kod nekih novijih modela (passat iz 2004-05), serijski problemi sa elektronikom od kocnica pa do instrument table i raznoraznih lampica check engina itd.

Zasto ti volis VW?
Demant:
- "specificna struktura kupaca" : Sljedece stvari su u pitanju kod kupaca: ukusi, cejf, ekonomska situacija. Sudeci po stilu tvog komentara, reklo bi se da pokusavas da uvrijedis nekoga.
- "muda pod bubrege" : Kupio sam novog Passata iz 2006. godine. Pored sjedista tockova i volana, u osnovnoj opremi dodje manuelna klima, Radio CD (inace luksuzna oprema), 6 airbaga, i sve sto si nabrojao da ne dolazi. Provjereno!
- "neudobnost u usporedbi sa konkurencijom (ovo kod golfova)" : Nisam vozio golfa, ali sam se vozio u Golfu 5. Ne mogu reci da je nesto specijalno udoban, ali je pristojan gradski auto. A klasicno, ne postoji udoban Hothach, a vozio sam se u dosta njih. Izmedju ostalih, i u prethodnoj Astri i KIA-i Pro Ceed (odron od auta sto se interijera tice).
- "kod nekih novijih modela (passat iz 2004-05)" : Koliko si siguran u vjerodostojnost ovih podataka. Dobar prijatelj i dan danas vozi Passata iz 2004. godine. Nisam siguran da se pozalio na nesto slicno.

Odgovor na pitanje zasto volim VW je taj sto na mom Passatu ni nakon 160.000 predjenih kilometara nisam imao ni jedan jedini kvar.

Prije Passata sam vozio Mercedesa E-klass 320 CDI iz 2002. godine, i takodjer nisam imao nijedan kvar. Ne zbog toga sto je Mercedes neuporedivo kvalitetniji (nije daleko kvalitetniji), nego sto nikad nisam promasio redovni servis u vise od 100 kilometara. Kako ce vas auto slusati uveliko zavisi od kvaliteta izrade, ali najvise je na pojedincu koji ga odrzava.

Ljudi moraju shvatiti da auto, kakvo god da je, ne moze biti krivac za kvarove. Prije icega se morate upoznati sa manama, kvalitetom izrade, izdrzljivoscu vaseg auta i na osnovu toga odrediti intervale servisa. Lijenost pojedinaca da preskoce/odgode redovni servis ce neminovno rezultovati kvarom. A to onda neminovno rezultuje blacenjem proizvodjaca.

Pozdrav.
karanana

#256 Re: Zasto ne volite VW?

Post by karanana »

Blobi wrote:
Demant:
- "specificna struktura kupaca" : Sljedece stvari su u pitanju kod kupaca: ukusi, cejf, ekonomska situacija. Sudeci po stilu tvog komentara, reklo bi se da pokusavas da uvrijedis nekoga.
- "muda pod bubrege" : Kupio sam novog Passata iz 2006. godine. Pored sjedista tockova i volana, u osnovnoj opremi dodje manuelna klima, Radio CD (inace luksuzna oprema), 6 airbaga, i sve sto si nabrojao da ne dolazi. Provjereno!
- za prvu tacku nisam konkretno mislio na nove VW automobile nego na sve VW automobile na cestama, dakle ukljucuje i golfove II. ne vrijedjam nikoga ali je opstepoznato da su najveci huligani na tockovima vozaci golfova II kojima je kupovina IV zivotni cilj i tako iz generacije golfa na generaciju.
- jest doslo ti je to vjerujem ti ja da ti je to doslo u standardnoj opremi....koju si platio 68 tisuca.
jefferson

#257 Re: Zasto ne volite VW?

Post by jefferson »

Blobi wrote:Pozdrav svima,

Imam jedno kratko, sazeto i konkretno pitanje za ekipu sa foruma. Ono glasi: Zasto ne volite VW?

Nisam provjerio da li je tema dupla. Zamolio bih samo za da se tema ne okrene na raspravu o tome koji je proizvodjac bolji. Zanimaju me samo odgovori na postavljeno pitanje, te eventualno misljenja sa argumentima protiv VW-a. Na primjer, validan i zanimljiv odgovor bi bio: "Ne volim VW zbog toga sto ih po gradu srecem mnogo."...

Udrite po VW-u :mrgreen:
Mislim da ljudi uopste ne mrze VW, ali mrze neki taj profil tipicnog vozaca VW, kojeg dobijes zato sto imas par procenata vozaca VW koji misle da Golf II moze bez problema performansama da nadmasi BMW 520i.
Ja sam prije u BiH pravio po nasim cestama skoro 80,000km godisnje. Imao sam opele, alfu, lanciu, sad sam u SAD, ali dole vozam Skodu Octaviju A5 sa 1.9tdi motorom.
Imao sam i Vectru B 2.0 16V, i octavija (doduse generacijski naprednije auto) je bolje auto, ima vise mjesta, ali mi je konkretno vectra ostala draza. Osim sto je isla jedno 10 puta bolje, nije nikad dala znak umora, a pogotovo zime je bilo auto koje je islo sto se kaze "ko koza" po nasim zatrpanim cestama. Sa octavijom vec to nije slucaj, ali ni ona nije "kahnula" za svojih 100,000km. medjutim, ono sto sam ja primjetio jeste da su vozaci VW-a ubjedljivo najagresivniji (nemoj me pogrsno shvatiti i ja vozam Passata sad), pogotovo vozaci Golfa II. Onda kada pogledas crnu hroniku, Golf II nekako uvijek je u saobracajnom udesu, obicno u suprotnoj traci. Stoga ljudi pocnu generalizirati, to je tako, pogotovo svojstveno nama.
Onda imas taj stihijski mentalitet GOLF II, ali sto Golf IV??? Astra II je meni kompletnije i bolje auto od Golfa IV, a u kombinaciji sa 1.6 16V motorom je super kupovina, kako zbog potrosnje, brzine tako i servisnih intervala i trosova koji su daleko jeftiniji, dok Golf IV nema benzinca koji moze tom motoru u Opelu parirati! Ali jednostavno to je taj mentalitet copora.
Medjutim, i to se mjenja. Skoda je probila taj led (iako je VW), pa su ljudi poceli razmisljati da ima i drugih proizvodjaca i koncepata koji su super. Pogledaj samo Megane Scenic, ili Opel Zafiru, svaki mladji par konta kako da ih se docepa.
Ali VW ce uvijek ostati u zizi, nesto opravdano nesto ne.
Takodje, ti postavljas pitanje na forumu gdje su ljudi iznadprosjecno obrazovani ili se iznadprosjecno interesuju za mnogo stvari. I onda smeta im VW (iako to nije opravdano) jer imas ASA Auto koja lobisticki ne da nikom da dise. Sto policija koristi VW? Sto ne korisiti Mazdu koja se manje kvari? Policija HN Kantona je kupila vectre C koje su se nakon mazde 6 pokazale kao najpouzdanija evropska auta, ali je nekom palo na pamet da zaocne istragu oko toga jer "policija obicno kupuje VW-ove"
Sto Policija ne kupuje Skode Octavije pa da i policajci imaju vise prostora i bolje performanse a ne VW Polo pa izgledaju bas ko strumfovi u njima.
Ima puno pitanja tu, ali ima i ono opravdano. Ti si kupio passata 2.0tdi za 62,000km. OK, to su tvoje pare, ali gledajuci onako sa strane, 63,000km za potpuno opremljenu sa automatskim mjenjacem za Skodu Superb 3.6 V6, ili manje para za takvu sa 2.0TDI motorom. E sad je to vec licni izbor, ili sto ne za Toyotu Avensis 2.2 D4-D ili Mondea 2.2d (koji je ruku na srce deset kopalja ispred Passata). Ali licni izbor, medjutim vrlo validna i opravdana pitanja.
Last edited by jefferson on 16/02/2010 15:06, edited 1 time in total.
jefferson

#258 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by jefferson »

karanana wrote:150.000 za godisnji servis 15 pezo automobila?
de ba, ja ne bi mijenjao vozni park, ja bi poslije takve informacije promijenio tog vaseg racunovodju.
to ispade 10.000 po autu. ne znam o kojim se pezoima radi ali ste mogli 7-8 novih kupit za te pare.
ili vas neko odradjuje u pezo servisu. ali to opet nije krivica pezoa kao auta nego servisera i vas.
Ovo je vrlo validna observacija :D
Blobi

#259 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by Blobi »

Nema potrebe za otpustanjem racunovodje. Dakle, imali smo 15 Peugeot Boxer 3.0l HDI kombija i nekoliko Bippera. Helem, kombiji su dnevno su prelazili po 700-800 kilometara u prosjeku, s kraja na kraj drzave, pa i preko granica (konstantno pod punim opterecenjem). Taj motor, opterecen, trosi preko 20l voznje po "brdovitim" uslovima, a po ravnom 15 l. Vozaci nisu stedili ni gorivo, ni motor, ni vozila generalno. Preporuceno servisiranje za ta vozila (od strane vermonta) je svakih 12.000 km. Redovan servis kostao je 450KM (ukoliko ne bi bilo kvarova).

Radi se svaki dan u sedmici. Mjesecno jedno vozilo predje blizu 10.000 kilometara, a nekad i 15.000. Po nekom pravilu se nakon prvih 3 mjeseca voznje pocinju desavati razliciti kvarovi, i tome nema kraja. Redovnih servisa u godini bude oko 6, a veliki servis se radi na svakih 70.000 km (aprox. 1600KM). Lamela se mijenja dva puta u godini usljed velikog opterecenja + drugi dijelovi koji se istrose. Otprilike dodati 2000KM na troskove tog tipa. I naravno, radimo svaki mjesec provjeru ispravnosti i sigurnosti svakog od tih vozila sto takodjer kosta mnogo novaca. U troskove amortizacije necu uzimati i gorivo koje kosta vise od svega ostalog. Pa onda neoprez vozaca i ostecenja na limu, lom svjetala, problemi sa elektronikom i klimom itd. Naravno, kada se pokvari neki specificni dio, mora se cekati sto kosta nas kao firmu.

Dakle, 6x450KM + 1600KM + 2500KM na zamjenu djelova koji se pokvare + cekanje, skoro 10.000 KM na servise po vozilu na godisnjoj osnovi. Pokusaj se baviti tim poslom pa ces vidjeti da ovdje postoji mnogo vise od cifara - zivci.

I sa VW Crafterima i Mercedesima postoje problemi i kvarovi, ali sveobuhvatno, skoro pa duplo jeftinije prolazimo na servisima - bez cekanja na narudzbu nedostupnih dijelova. Kvarovi se desavaju najvise usljed nepaznje vozaca. Ali to sve spada u troskove amortizacije, a ljudstvo koje poznaje teren i puteve nam je jako bitno, pa ne uzimamo pretjerano za zlo. To je nesto sto se predvidja poslovnim planom unaprijed.

Pozdrav.
madner

#260 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by madner »

6x450 = 2700 + 2500 +1600 = 6800 KM
Sto je 32% manje od 10 000 KM :wink:

A usteda onda nije ni blizu 50%.
Last edited by madner on 16/02/2010 15:11, edited 1 time in total.
jefferson

#261 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by jefferson »

Blobi wrote:
Nema potrebe za otpustanjem racunovodje. Dakle, imali smo 15 Peugeot Boxer 3.0l HDI kombija i nekoliko Bippera. Helem, kombiji su dnevno su prelazili po 700-800 kilometara u prosjeku, s kraja na kraj drzave, pa i preko granica (konstantno pod punim opterecenjem). Taj motor, opterecen, trosi preko 20l voznje po "brdovitim" uslovima, a po ravnom 15 l. Vozaci nisu stedili ni gorivo, ni motor, ni vozila generalno. Preporuceno servisiranje za ta vozila (od strane vermonta) je svakih 12.000 km. Redovan servis kostao je 450KM (ukoliko ne bi bilo kvarova).

Radi se svaki dan u sedmici. Mjesecno jedno vozilo predje blizu 10.000 kilometara, a nekad i 15.000. Po nekom pravilu se nakon prvih 3 mjeseca voznje pocinju desavati razliciti kvarovi, i tome nema kraja. Redovnih servisa u godini bude oko 6, a veliki servis se radi na svakih 70.000 km (aprox. 1600KM). Lamela se mijenja dva puta u godini usljed velikog opterecenja + drugi dijelovi koji se istrose. Otprilike dodati 2000KM na troskove tog tipa. I naravno, radimo svaki mjesec provjeru ispravnosti i sigurnosti svakog od tih vozila sto takodjer kosta mnogo novaca. U troskove amortizacije necu uzimati i gorivo koje kosta vise od svega ostalog. Pa onda neoprez vozaca i ostecenja na limu, lom svjetala, problemi sa elektronikom i klimom itd. Naravno, kada se pokvari neki specificni dio, mora se cekati sto kosta nas kao firmu.

Dakle, 6x450KM + 1600KM + 2500KM na zamjenu djelova koji se pokvare + cekanje, skoro 10.000 KM na servise po vozilu na godisnjoj osnovi. Pokusaj se baviti tim poslom pa ces vidjeti da ovdje postoji mnogo vise od cifara - zivci.

I sa VW Crafterima i Mercedesima postoje problemi i kvarovi, ali sveobuhvatno, skoro pa duplo jeftinije prolazimo na servisima - bez cekanja na narudzbu nedostupnih dijelova. Kvarovi se desavaju najvise usljed nepaznje vozaca. Ali to sve spada u troskove amortizacije, a ljudstvo koje poznaje teren i puteve nam je jako bitno, pa ne uzimamo pretjerano za zlo. To je nesto sto se predvidja poslovnim planom unaprijed.

Pozdrav.
Mogao bi ti ubaciti GPRS da malo smiris vozace. Cuj dva puta na takvim autima lamelu mjenjati, pa oni su i napravljeni za eksploatacione uslove voznje. Znam o cemu pricas kada su u pitanju vozaci+tudje vlasnistvo, ali brate....
Blobi

#262 Re: Zasto ne volite VW?

Post by Blobi »

karanana wrote: - za prvu tacku nisam konkretno mislio na nove VW automobile nego na sve VW automobile na cestama, dakle ukljucuje i golfove II. ne vrijedjam nikoga ali je opstepoznato da su najveci huligani na tockovima vozaci golfova II kojima je kupovina IV zivotni cilj i tako iz generacije golfa na generaciju.
U tome se apsolutno slazem sa tobom. Amin na svaku rijec. Cast izuzecima, ali dosta mladica za volanom Golfa 2 predstavlja opasnost za sve ucesnike u saobracaju.
karanana wrote: - jest doslo ti je to vjerujem ti ja da ti je to doslo u standardnoj opremi....koju si platio 68 tisuca.
Stvari koje sam narucio ne dolaze u osnovnoj opremi. Passat sa osnovnom opremom kostao je 42.000 KM. Istina je da se kao dodatna oprema naplacuju i hromirane lajsne, rezervna alu felga, pragovi i branici obojeni u boju auta. To ti je "ko voli nek' izvoli". Ja sam doplatio dosta novca za te sve dzidze. To je moj licni izbor. I ne kajem se ni jedne sekunde jer mi danas za tog Passata nude 40.000 KM. Nakon skoro 4 godine, sto je vise nego dobra cijena.
Blobi

#263 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by Blobi »

jefferson wrote: Mogao bi ti ubaciti GPRS da malo smiris vozace. Cuj dva puta na takvim autima lamelu mjenjati, pa oni su i napravljeni za eksploatacione uslove voznje. Znam o cemu pricas kada su u pitanju vozaci+tudje vlasnistvo, ali brate....
Upravo suprotno. Nama je u interesu da oni na vrijeme dostave sve posiljke, jer to podize nas kredibilitet. Vozila su cisto potrosni materijal a firma kao firma ima predvidjeno pokrice i osiguranja za neke od tih stvari i kvarova.
madner wrote: 6x450 = 2700 + 2500 +1600 = 6800 KM
Sto je 32% manje od 10 000 KM :wink:

A usteda onda nije ni blizu 50%.
Nisi uracunao vrijeme na cekanje rezervnih dijelova koje kosta nas. Politika je ovakva, mi placamo penale za svaki sat kasnjenja isporuke robe. Da ne bi placali penale koji automatski narusuju nas ugled kod klijenata, placamo distributerske kompanije za privremene usluge, sve u cilju da roba stigne u dogovoreno vrijeme. Rekao sam malo vise nego sto trebate znati, ali to se generalno tako radi. U svakom slucaju, ne isplati se kupovati vozila koja ce stajati parkirana za takve slucajeve, jer nisu jeftini i dugorocno se ne isplate.
madner

#264 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by madner »

Ok, ali ako vec trosite lamele kao da se grijete na njih zar taj servis ne bi trebao imati iste na lageru? Jasno mi je da ako se negdje udari da se mora malo cekat.
Evo ti besplatno ideja kako se taj problem rijesi da ustedis lovu: Imas jedno rezervno auto.
Blobi

#265 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by Blobi »

madner wrote:Ok, ali ako vec trosite lamele kao da se grijete na njih zar taj servis ne bi trebao imati iste na lageru? Jasno mi je da ako se negdje udari da se mora malo cekat.
Evo ti besplatno ideja kako se taj problem rijesi da ustedis lovu: Imas jedno rezervno auto.
Neces vjerovati, ali ponekad i na lamelu moras cekati sedam ili vise dana. Pomalo zalosno... Vec u jednom od prethodnih postova rekoh da se ne isplati kupovati vozilo koje ce sluziti kao rezerva. Dugorocno gledano, to je iz razloga sto vozila vise gube na vrijednosti. Vozilo proizvedeno prije 4 godine, cak da nije preslo ni jedan jedini kilometar gubi 40-50% vrijednosti.
jefferson

#266 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by jefferson »

madner wrote:Ok, ali ako vec trosite lamele kao da se grijete na njih zar taj servis ne bi trebao imati iste na lageru? Jasno mi je da ako se negdje udari da se mora malo cekat.
To je vec do servisa a ne do njih. Oni dovoze auta redovno na servis i serviser je trebao skontati kako stvari stoje i imati te dijelove na lageru+dati popust itd, i zadrzao bi musteriju!
Mislim da je u tom slucaju odluka da se predje na drugog proizvodjaca sasvim opravdana. Znam o cemu prica jer mi je burz imao Pezo 307 2.0 16V i stalno morao cekati isporuku djelova, a i kad dodju vazda nesto pogresno naruce i jos ispadne tvoja krivica sto vozas auto sa full opremom a ne nekog 307 1.4 i slicno.
Jimmy_The_Saint

#267 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by Jimmy_The_Saint »

Blobi, direktore, svaki cigo svoga konja fali. Ja mogu samo ponoviti da VOLIM VW, VW su dobra peri-deri auta za narodske mase, ali je doš'o vakat da su neopravdano precijenjeni, barem na OVOM tržištu, naročito novi. Čovječe, pa ti si lubeničara džuniora platio k'o da je mečka, a znaš i sam da nije. Drugo, ako si za 4 godine poj'o 160.000 km, tebi svaka čast, tebi i treba provjerena "značka". Meni ne znači ništa, jer sa 20 - 25.000 godišnje mene će i žuti slušati bez greške dok tu kilometražu ne dosegnem. Treće, ubi ti s pričom kako servisiraš otprilike svaki petak poslije džume - takvo održavanje, jel'de, košta k'o sam vrag. E ako proučiš ovaj podforum, i ove genijalce koji "nisu levati da plate oficijelni servis", shvatićeš da naš čovjek ne jebe te trice, nego gazi dok mu ne "zaklepeća nešta". Tako da to što tebe tvoj pasat nije izd'o više govori o tebi kao vozaču (i privredniku) nego o kvaliteti iz Vučjih Dvora. Dakle, niti je KIA neko čudo od auta (solidno napravljena prosječna auta za prebacivanje od A do B), niti je VW (isto to, samo s nešto dužom tradicijom i znatno obimnijim iskustvom). Samo što jedno košta 30-40 a nekad i 50% više, bez ikakvog realnog opravdanja na cesti. A ako ti je pro_ceed "odron od interijera", živ bio, probaj sjesti u Golf ISTOG NIVOA OPREME. Pa mi onda reci - a ne porediti mladićku jahalicu sa direktorskim "ALL EKSKLUZIV" pasatom. (Ima frajer proa s kožnim sjedalima, al' ga se za taj merak nadoplać'o).

Jebo te, godinama ljudi drkaju (i ja s njima, da se razumijemo), kako je KIA "jeftinjara i kanta" - i ljudima puk'o film, rekli "moremo mi i 'vako", kupe najbolje švapske inžinjere, naprave savršeno "švapsko" auto, e sad je "preskupo" iako je još uvijek za trećinu povoljnije?
madner

#268 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by madner »

Pa rekao si vec da je da gubite 3200 KM mjesecno po vozilu zbog cekanja. 15 vozila 12 mjeseci i to se itekako isplati.
S tim da niko ne kaze da to vozilo mora uvijek stajat. Rotirate i umjesto da odpisete vozila 15 nakon 48 mjeseci odpisete 16 (ili 17) za 50.

Mislim to je jedan od laksih problema optimizacije mog faha :D
Blobi

#269 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by Blobi »

madner wrote:Pa rekao si vec da je da gubite 3200 KM mjesecno po vozilu zbog cekanja. 15 vozila 12 mjeseci i to se itekako isplati.
S tim da niko ne kaze da to vozilo mora uvijek stajat. Rotirate i umjesto da odpisete vozila 15 nakon 48 mjeseci odpisete 16 (ili 17) za 50.

Zaboravio sam uracunati cijenu registracije petnaest vozila sa 3.0 motorom. Crafteri su 2.5 + imaju skoro metar i 20 cm duze medjuosovinsko rastojanje, vise snage, sto znaci po jednom vozilu vise posiljke. 11 VW Craftera pokriva 15 Peugeota koje smo imali. Uostalom, znas li koliko kosta jedan VW Crafter sa najduzim medjuosovinskim rastojanjem? - 70.000 KM...
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#270 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by A1fa »

emko1234 wrote:jedini covjek koji vam je maksimalno pojednostavio sve je ovaj gost1515*,NE TREBA VISE NISTA RECI..a vi ako ste toliki strucnjaci i branite opel prvo neoplan pa jefferson..zanima me jedno,valjda postoji jos ljudi koji znaju kakve tajne kriju opel benzinci i kako su to zapravo sjajna auta,zanima me zasto je firma pred bankrotom?a recimo taj isti vw koji je zapravo velika u fini sjajni papir zapakovana skupa karina pravi aute koji su najprodavaniji u svojim klasama..il recimo klasi,eto uzecu samo golf VI koji je jos proglasen i najsigurnijim autom u klasi?
i ovaj samaster*..bmw 320d iz e46 redizjna sam vozio,auto sa 150ks dobro ide nema sta..motor je dobar nema sta..i sta sad oces da kazes?oces da poredis bmw 3 koji je tad bio 50 milja s tim motorm i golfa v koji je bio 15 milja jeftiniji :-) :-) ne kontam poredjenje..i da,samo si ti vozio bmw na forumu..ako pratio fino sam gore napisao da nisam imao para da kupim bmw 320d jer je preskup bio pa sam uzeo prvo iduce najbolje po meni
Al sto sam se neki dan iznenadio kod jednog majstora u garazi, u covjeka Opel Frontera, svapska provjerena tehnologija, rikno mu motor koji je kako sam tad saznao djelo Alfa Romea?? :? Kad mi vec uvaljuju italijansku tehnologiju i pakuju je kao njemacku, onda mi je bolje odmah uzeti bilo koju alfu, kvare se ko i ove svapske kante, al ih je brate lijepo vidjeti u avliji :D
Blobi

#271 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by Blobi »

Jimmy_The_Saint wrote:Blobi, direktore, svaki cigo svoga konja fali. Ja mogu samo ponoviti da VOLIM VW, VW su dobra peri-deri auta za narodske mase, ali je doš'o vakat da su neopravdano precijenjeni, barem na OVOM tržištu, naročito novi. Čovječe, pa ti si lubeničara džuniora platio k'o da je mečka, a znaš i sam da nije. Drugo, ako si za 4 godine poj'o 160.000 km, tebi svaka čast, tebi i treba provjerena "značka". Meni ne znači ništa, jer sa 20 - 25.000 godišnje mene će i žuti slušati bez greške dok tu kilometražu ne dosegnem. Treće, ubi ti s pričom kako servisiraš otprilike svaki petak poslije džume - takvo održavanje, jel'de, košta k'o sam vrag. E ako proučiš ovaj podforum, i ove genijalce koji "nisu levati da plate oficijelni servis", shvatićeš da naš čovjek ne jebe te trice, nego gazi dok mu ne "zaklepeća nešta". Tako da to što tebe tvoj pasat nije izd'o više govori o tebi kao vozaču (i privredniku) nego o kvaliteti iz Vučjih Dvora. Dakle, niti je KIA neko čudo od auta (solidno napravljena prosječna auta za prebacivanje od A do B), niti je VW (isto to, samo s nešto dužom tradicijom i znatno obimnijim iskustvom). Samo što jedno košta 30-40 a nekad i 50% više, bez ikakvog realnog opravdanja na cesti. A ako ti je pro_ceed "odron od interijera", živ bio, probaj sjesti u Golf ISTOG NIVOA OPREME. Pa mi onda reci - a ne porediti mladićku jahalicu sa direktorskim "ALL EKSKLUZIV" pasatom. (Ima frajer proa s kožnim sjedalima, al' ga se za taj merak nadoplać'o).

Jebo te, godinama ljudi drkaju (i ja s njima, da se razumijemo), kako je KIA "jeftinjara i kanta" - i ljudima puk'o film, rekli "moremo mi i 'vako", kupe najbolje švapske inžinjere, naprave savršeno "švapsko" auto, e sad je "preskupo" iako je još uvijek za trećinu povoljnije?
Zanimljivo zboris, nema sta. Svaki ce ti proizvodjac naplatiti skupo kozna sjedista i ostale slicne dzidze. Passata jesam skupo platio, ali E-klass Mercedes sa istom opremom kosta skoro 30.000 KM vise (silver arrow i jos 10% kvalitete u odnosu na Passata). Tacno je da odrzavanje auta kosta jako puno, kako kazes, ko sam vrag. Ali jeftinije je provjeriti sve, cuvati auto, i normalno voziti, nego svaki peti mjesec kukati kako je nesto "crklo", a na cesti izigravati Raikonena. Uostalom, ne blatim KIA-u, ali onaj interijer nije po mom ukusu. Ni golf 5 u serijskoj opremi nije nesto sjajno, ali imas Golfove sa jako dobrom opremom. Uostalom, zvuk kad zatvorim vrata na golfu i na ceed-u. Pa sam taj zvuk cu platiti kao dodatnu opremu :)... Ceed zvuci kao lada niva.
ado-šampion

#272 Re: Zasto ne volite VW?

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
Mislim da ljudi uopste ne mrze VW, ali mrze neki taj profil tipicnog vozaca VW, kojeg dobijes zato sto imas par procenata vozaca VW koji misle da Golf II moze bez problema performansama da nadmasi BMW 520i.
Ja sam prije u BiH pravio po nasim cestama skoro 80,000km godisnje. Imao sam opele, alfu, lanciu, sad sam u SAD, ali dole vozam Skodu Octaviju A5 sa 1.9tdi motorom.
Imao sam i Vectru B 2.0 16V, i octavija (doduse generacijski naprednije auto) je bolje auto, ima vise mjesta, ali mi je konkretno vectra ostala draza. Osim sto je isla jedno 10 puta bolje, nije nikad dala znak umora, a pogotovo zime je bilo auto koje je islo sto se kaze "ko koza" po nasim zatrpanim cestama. Sa octavijom vec to nije slucaj, ali ni ona nije "kahnula" za svojih 100,000km. medjutim, ono sto sam ja primjetio jeste da su vozaci VW-a ubjedljivo najagresivniji (nemoj me pogrsno shvatiti i ja vozam Passata sad), pogotovo vozaci Golfa II. Onda kada pogledas crnu hroniku, Golf II nekako uvijek je u saobracajnom udesu, obicno u suprotnoj traci. Stoga ljudi pocnu generalizirati, to je tako, pogotovo svojstveno nama.
Onda imas taj stihijski mentalitet GOLF II, ali sto Golf IV??? Astra II je meni kompletnije i bolje auto od Golfa IV, a u kombinaciji sa 1.6 16V motorom je super kupovina, kako zbog potrosnje, brzine tako i servisnih intervala i trosova koji su daleko jeftiniji, dok Golf IV nema benzinca koji moze tom motoru u Opelu parirati! Ali jednostavno to je taj mentalitet copora.
Medjutim, i to se mjenja. Skoda je probila taj led (iako je VW), pa su ljudi poceli razmisljati da ima i drugih proizvodjaca i koncepata koji su super. Pogledaj samo Megane Scenic, ili Opel Zafiru, svaki mladji par konta kako da ih se docepa.
Ali VW ce uvijek ostati u zizi, nesto opravdano nesto ne.
Takodje, ti postavljas pitanje na forumu gdje su ljudi iznadprosjecno obrazovani ili se iznadprosjecno interesuju za mnogo stvari. I onda smeta im VW (iako to nije opravdano) jer imas ASA Auto koja lobisticki ne da nikom da dise. Sto policija koristi VW? Sto ne korisiti Mazdu koja se manje kvari? Policija HN Kantona je kupila vectre C koje su se nakon mazde 6 pokazale kao najpouzdanija evropska auta, ali je nekom palo na pamet da zaocne istragu oko toga jer "policija obicno kupuje VW-ove"
Sto Policija ne kupuje Skode Octavije pa da i policajci imaju vise prostora i bolje performanse a ne VW Polo pa izgledaju bas ko strumfovi u njima.
Ima puno pitanja tu, ali ima i ono opravdano. Ti si kupio passata 2.0tdi za 62,000km. OK, to su tvoje pare, ali gledajuci onako sa strane, 63,000km za potpuno opremljenu sa automatskim mjenjacem za Skodu Superb 3.6 V6, ili manje para za takvu sa 2.0TDI motorom. E sad je to vec licni izbor, ili sto ne za Toyotu Avensis 2.2 D4-D ili Mondea 2.2d (koji je ruku na srce deset kopalja ispred Passata). Ali licni izbor, medjutim vrlo validna i opravdana pitanja.
Pa što ne kažeš brate odmah da si "taj" da znam s kim pričam. :-) :D
aerosa

#273 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by aerosa »

Blobi wrote:
Neces vjerovati, ali ponekad i na lamelu moras cekati sedam ili vise dana. Pomalo zalosno... Vec u jednom od prethodnih postova rekoh da se ne isplati kupovati vozilo koje ce sluziti kao rezerva. Dugorocno gledano, to je iz razloga sto vozila vise gube na vrijednosti. Vozilo proizvedeno prije 4 godine, cak da nije preslo ni jedan jedini kilometar gubi 40-50% vrijednosti.
E pa onda zaposliš čovjeka koji će paziti malo na ta auta odnosno pratiti šta im se kvari često i te dijelove koje znaš čekati po 7 dana uzmeš u rezervu.
Npr, napisao si da mahom imate ista vozila sa istim motorom. Lamela x 2 x neka je u pitanju 10 auta =20 setova lamela za godinu.
E sad kad već imaš kalkulaciju koliko ti u prosjeku toga ide godišnje, a nisi napisao cijenu koju plaćaš za jedan set otprilike ću ti reći da možeš imati uštedu oko 20+% ako to budeš nabavljao sam a uzimati potpuno identične dijelove + što onda ne čekaš da ti dio stigne a auta ti leže bezveze...
kanoute

#274 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by kanoute »

Kouros wrote:Smatram da je vise glupo obracati paznju na izjave tipa raznih "znalaca" da je vw jedino sto valja. Davno su prosla vremena stare yuge kada su nam samo tasova auta bila dostupna od kvalitetnijeg. Prosla su i vremena kada sva prica da za neko vozilo drugog tipa nema dijelova ala...peugeut, toyota, ford, renault, audi itd itd...Golf...svaka cast ono jeste ok auto...ali zaista je precijenjen... udjite u jedan golf i jedan kia pro ceed ili peugeut 308...itd pa ce vam biti jasno koliko stede na opremi. Jedan peugeut ili toyota auris je svemirski brod sa opremom u odnosu na golf koji je sa punom opremom skuplji bar za 10 000. Sta mi jedan golf nudi??...da li me moze iko ubijedit da je golf bolji od peugeut 308...
Juce sam posjetio salon ac quatro na pofalicima i jedan papanluk i profesionalizam na takav nacin jos nisam vidio. Udjem u salon da pogledam auta...nekih 10-15 klipana stoji nesto hoda...niko da pridje da ponudi jedno od vozila. Krenem da otvorim vrata golfu u salonu kad ono zakljucano. Tek mi tada prilazi neki sminker sto radi tu na ponudi i kaze zakljucano je zbog neke djece sto su lazila...haloo pa ovako mogu da ga gledam bilo gdje. Hajd sad cu da otvorit..ma ne treba nije bitno bitno vise...i produzim. Stvar je u tome koliko oni misle da ce se taj golf sam prodavat pa da je i bez opreme i bez marketinga...kao sam ce se prodavat. Da ne pricamo o tome kako su postali najveci proizvodjaci pa sa samim tim pad je kvaliteta neminovan. Ako primjetite na cestama..sve je manje golfova i pola u odnosu na ostale. A predvidjam da ce im zuti toyote, kie, hiundai i ostali doci glave.
Pozdrav svima,

ovo je toliko providno da samo slijepac ne vidi...prijatelju , ti ili radis u peugeotu ili u toyoti, ili u nekoj trecoj auto kuci.Ovakav nacin "nelojalne konkurencije" je davno provaljen.Mozes ti pljuvat po VW do sutra.Ja ti predlazem da se fokusiras na isticanje dobrih strana auta kompanije u kojoj radis,a ne da pljujes druge.
Ne mozes ti VW nista, dzaba sve, svi mi znamo i da je skup, i da ne stavljaju dovoljno opreme i da se krade...ali...kada trebamo kupiti auto svi,ali svi, se iz petnih Žila natežemo da ,ipak, kupimo golfa ili pola ili passata jer znamo da valja.Ja licno ne vozim VW vec toyotu ali da sam imao para kupio bih golfa odmah;)
madner

#275 Re: Precijenjena Volkswagen vozila

Post by madner »

Blobi wrote:
madner wrote:Pa rekao si vec da je da gubite 3200 KM mjesecno po vozilu zbog cekanja. 15 vozila 12 mjeseci i to se itekako isplati.

Zaboravio sam uracunati cijenu registracije petnaest vozila sa 3.0 motorom. Crafteri su 2.5 + imaju skoro metar i 20 cm duze medjuosovinsko rastojanje, vise snage, sto znaci po jednom vozilu vise posiljke. 11 VW Craftera pokriva 15 Peugeota koje smo imali. Uostalom, znas li koliko kosta jedan VW Crafter sa najduzim medjuosovinskim rastojanjem? - 70.000 KM...
Samo ti kazem da ukoliko imas jedno rezervno vozilo, i vozilo koje je najvise preslo mjenas za rezervno svaki mjesec produzujes vijek svog voznog parka. Moze se sve to staviti na papir, ali na kraju tvoje su pare. Optimizacija takvih problema je teoretski razradjena do 1980, samo treba biti spreman dati nekome ko zna eurica i ustediti poslje.
Ali to je vec pitanje mentaliteta (gdjes dat pare da ti neko napravi plan necega :D )
Post Reply