Blobi wrote:Pozdrav svima,
Imam jedno kratko, sazeto i konkretno pitanje za ekipu sa foruma. Ono glasi:
Zasto ne volite VW?
Nisam provjerio da li je tema dupla. Zamolio bih samo za da se tema ne okrene na raspravu o tome koji je proizvodjac bolji. Zanimaju me samo odgovori na postavljeno pitanje, te eventualno misljenja sa argumentima protiv VW-a. Na primjer, validan i zanimljiv odgovor bi bio: "Ne volim VW zbog toga sto ih po gradu srecem mnogo."...
Udrite po VW-u

Mislim da ljudi uopste ne mrze VW, ali mrze neki taj profil tipicnog vozaca VW, kojeg dobijes zato sto imas par procenata vozaca VW koji misle da Golf II moze bez problema performansama da nadmasi BMW 520i.
Ja sam prije u BiH pravio po nasim cestama skoro 80,000km godisnje. Imao sam opele, alfu, lanciu, sad sam u SAD, ali dole vozam Skodu Octaviju A5 sa 1.9tdi motorom.
Imao sam i Vectru B 2.0 16V, i octavija (doduse generacijski naprednije auto) je bolje auto, ima vise mjesta, ali mi je konkretno vectra ostala draza. Osim sto je isla jedno 10 puta bolje, nije nikad dala znak umora, a pogotovo zime je bilo auto koje je islo sto se kaze "ko koza" po nasim zatrpanim cestama. Sa octavijom vec to nije slucaj, ali ni ona nije "kahnula" za svojih 100,000km. medjutim, ono sto sam ja primjetio jeste da su vozaci VW-a ubjedljivo najagresivniji (nemoj me pogrsno shvatiti i ja vozam Passata sad), pogotovo vozaci Golfa II. Onda kada pogledas crnu hroniku, Golf II nekako uvijek je u saobracajnom udesu, obicno u suprotnoj traci. Stoga ljudi pocnu generalizirati, to je tako, pogotovo svojstveno nama.
Onda imas taj stihijski mentalitet GOLF II, ali sto Golf IV??? Astra II je meni kompletnije i bolje auto od Golfa IV, a u kombinaciji sa 1.6 16V motorom je super kupovina, kako zbog potrosnje, brzine tako i servisnih intervala i trosova koji su daleko jeftiniji, dok Golf IV nema benzinca koji moze tom motoru u Opelu parirati! Ali jednostavno to je taj mentalitet copora.
Medjutim, i to se mjenja. Skoda je probila taj led (iako je VW), pa su ljudi poceli razmisljati da ima i drugih proizvodjaca i koncepata koji su super. Pogledaj samo Megane Scenic, ili Opel Zafiru, svaki mladji par konta kako da ih se docepa.
Ali VW ce uvijek ostati u zizi, nesto opravdano nesto ne.
Takodje, ti postavljas pitanje na forumu gdje su ljudi iznadprosjecno obrazovani ili se iznadprosjecno interesuju za mnogo stvari. I onda smeta im VW (iako to nije opravdano) jer imas ASA Auto koja lobisticki ne da nikom da dise. Sto policija koristi VW? Sto ne korisiti Mazdu koja se manje kvari? Policija HN Kantona je kupila vectre C koje su se nakon mazde 6 pokazale kao najpouzdanija evropska auta, ali je nekom palo na pamet da zaocne istragu oko toga jer "policija obicno kupuje VW-ove"
Sto Policija ne kupuje Skode Octavije pa da i policajci imaju vise prostora i bolje performanse a ne VW Polo pa izgledaju bas ko strumfovi u njima.
Ima puno pitanja tu, ali ima i ono opravdano. Ti si kupio passata 2.0tdi za 62,000km. OK, to su tvoje pare, ali gledajuci onako sa strane, 63,000km za potpuno opremljenu sa automatskim mjenjacem za Skodu Superb 3.6 V6, ili manje para za takvu sa 2.0TDI motorom. E sad je to vec licni izbor, ili sto ne za Toyotu Avensis 2.2 D4-D ili Mondea 2.2d (koji je ruku na srce deset kopalja ispred Passata). Ali licni izbor, medjutim vrlo validna i opravdana pitanja.