Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Moderator: _BataZiv_0809
- softly
#251 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Nisam gledao film, gleeacu prve prilike, ali vec vidim o cemu se radi - VELIKA TEMA MARGINALNO DOTAKNUTA.
Vec same Jasmiline izjave dale su naslutiti da se o tome radi.
Cuj, vehabije u ljubavnoj prici!
To moze samo biti film iz dva dijela, kao sto je i zivot svakoga ko se preobrati.
I nije ovaj film bez razloga pomnozen sa 0 u Berlinu. Vehabizam je ipak zahtjevnija tema i sacekacemo da to obradi neko malo jaci.
Vec same Jasmiline izjave dale su naslutiti da se o tome radi.
Cuj, vehabije u ljubavnoj prici!
To moze samo biti film iz dva dijela, kao sto je i zivot svakoga ko se preobrati.
I nije ovaj film bez razloga pomnozen sa 0 u Berlinu. Vehabizam je ipak zahtjevnija tema i sacekacemo da to obradi neko malo jaci.
- kamen spoticanja
#252 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
otprilike to i jeste sustina...predrasuda...nista vise...jedan primjerak "nekog" koji je taktican i razumije podneblje i kontekst situacije ko slon staklarsku radnju...black wrote:i kakve veze ima tvoj odnos (i na kraju krajeva tvoje misljenje) sa nekim (jednim) vehabijom, sa filmom Jasmile Žbanićnikakav osim tvojih predrasuda..(ne branim vehabije)
tabue treba razbijati i u tom pogledu film je dobra stvar...jer od upoznavanje stvari imas manje strahova...i naravno predrasuda...
recimo zanimljivo je da je najbolji covjek kojeg sam do sada u zivotu upoznao jedan decko koji ima dugu bradu i obicno ga ovi sto ne poznaju tematiku zovu "vehabijom"...i bio bi pateticni lazov kad bih kazao da sam od njega upoznao boljeg
a ja nemam bradu
uglavnom jasmila in,predrasude out
- kamen spoticanja
#253 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
a da li je mlada dama uopce pogledala film?ljubav_aha wrote:kako ce film ukloniti tzv. i samo-zvane predrasude,kad film doslovno oslikava BiH svakodnevnicutheTruePath wrote:I jel vam film uklonio ikakve predrasude(jasmila kaze to joj je izmedju ostalog bio cilj)?![]()
mada s drugim dijelom tvog posta se slazem...jeste svakodnevnica zato se i prica o predrasudama...ili mislis da ova pompa oko gornje maoce i tih "vehabija" svih vrsta nije plod usadjenog straha od nepoznatog?
- Drvosjeca iz Dejcica
#254 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Nemam predrasuda prema ljudima koje Jasmila prikazuje u filmu pa tako ne mogu reci da li je i koliko Jasmila uspjela u svojoj nakani. Kao sto odijelo ne cini potpunog covjeka, tako ni kratke pantalone i brada ne cine potpunog vjernika. Jasmila se trebala koncentrisati na dijalog između likova, razraditi pricu i pokazati da su vehabije samo ljudi kao i ostali sa svim svojim strahovima i nadanjima.kamen spoticanja wrote:otprilike to i jeste sustina...predrasuda...nista vise...jedan primjerak "nekog" koji je taktican i razumije podneblje i kontekst situacije ko slon staklarsku radnju...black wrote:i kakve veze ima tvoj odnos (i na kraju krajeva tvoje misljenje) sa nekim (jednim) vehabijom, sa filmom Jasmile Žbanićnikakav osim tvojih predrasuda..(ne branim vehabije)
tabue treba razbijati i u tom pogledu film je dobra stvar...jer od upoznavanje stvari imas manje strahova...i naravno predrasuda...
recimo zanimljivo je da je najbolji covjek kojeg sam do sada u zivotu upoznao jedan decko koji ima dugu bradu i obicno ga ovi sto ne poznaju tematiku zovu "vehabijom"...i bio bi pateticni lazov kad bih kazao da sam od njega upoznao boljeg![]()
a ja nemam bradu![]()
uglavnom jasmila in,predrasude out
Idem soviti, sutra je petak, a svaki petak je dan znate vec za sta.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 25/02/2010 23:54, edited 1 time in total.
- kamen spoticanja
#255 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
ma jasno jekiki-miki wrote:Ma u ovom filmu nije riječ samo o vehabizmu.Ovdje je riječ o odnosu dvoje ljudi u ovoj našoj BH svakodnevnici odnosno o otuđenju jednih o drugih.O problemima sa kojima se susrećemo,o našem odnosu prema njima,o našoj komunikaciji jednih s drugima,o tome da ljubav nije jedini uslov za opstanak i održavanje veze u životu.
no dobro je da se na ovakav nacin otvaraju ove "teske" teme...usvakom slucaju bolje nego s 600 specijalaca
- karanana
#256 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
za dzumu?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Nemam predrasuda prema ljudima koje Jasmila prikazuje u filmu pa tako ne mogu reci da li je i koliko Jasmila uspjela u svojoj nakani. Kao sto odijelo ne cini potpunog covjeka, tako ni kratke pantalone i brade ne cine potpunog vjernika. Jasmila se trebala koncentrisati na dijalog između likova, razraditi pricu i pokazati da su vehabije samo ljudi kao i ostali sa svim svojim strahovima i nadanjima.
jeli bilo vehabija koji su gledali film?
kako se moze uzivati u filmu u sportskoj dvorani na plasticnim stolicama sa 10.000 drugih ljudi?
- kamen spoticanja
#257 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
ma dobro tematika je kompleksna...tesko je moglo stati sve u jedan film...mozda u kakvu trilogiju...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nemam predrasuda prema ljudima koje Jasmila prikazuje u filmu pa tako ne mogu reci da li je i koliko Jasmila uspjela u svojoj nakani. Kao sto odijelo ne cini potpunog covjeka, tako ni kratke pantalone i brada ne cine potpunog vjernika. Jasmila se trebala koncentrisati na dijalog između likova, razraditi pricu i pokazati da su vehabije samo ljudi kao i ostali sa svim svojim strahovima i nadanjima.
mada i jeste cinjenicko stanje ,da uz duzno postovanje, jasmila nije kapacitet da obradi ovakvu jednu temu...roman polanski bi to bio
- ljubav_aha
#258 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
zar je vehabizam nepoznatkamen spoticanja wrote:a da li je mlada dama uopce pogledala film?ljubav_aha wrote:kako ce film ukloniti tzv. i samo-zvane predrasude,kad film doslovno oslikava BiH svakodnevnicutheTruePath wrote:I jel vam film uklonio ikakve predrasude(jasmila kaze to joj je izmedju ostalog bio cilj)?![]()
mada s drugim dijelom tvog posta se slazem...jeste svakodnevnica zato se i prica o predrasudama...ili mislis da ova pompa oko gornje maoce i tih "vehabija" svih vrsta nije plod usadjenog straha od nepoznatog?
- kamen spoticanja
#259 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
ljubav_aha wrote:
zar je vehabizam nepoznat![]()
evo i tebi kontra pitanje...da li je tebi poznat moj prijatelj denis koji ima dugu bradu i uglavnom ga oni kurazniji zovu "vehabijom"?
i da li onda imas predrasude i prema njemu,jer kao poznajes "vehabizam"?
pa ces naci odgovor na svoje pitanje...ako te odgovor uopste zanima
svako dobro zelim
- ljubav_aha
#260 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
jasmilu dobro poznajeskamen spoticanja wrote:ma dobro tematika je kompleksna...tesko je moglo stati sve u jedan film...mozda u kakvu trilogiju...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nemam predrasuda prema ljudima koje Jasmila prikazuje u filmu pa tako ne mogu reci da li je i koliko Jasmila uspjela u svojoj nakani. Kao sto odijelo ne cini potpunog covjeka, tako ni kratke pantalone i brada ne cine potpunog vjernika. Jasmila se trebala koncentrisati na dijalog između likova, razraditi pricu i pokazati da su vehabije samo ljudi kao i ostali sa svim svojim strahovima i nadanjima.
Idem soviti, sutra je petak, a svaki petak je dan znate vec za sta.![]()
mada i jeste cinjenicko stanje ,da uz duzno postovanje, jasmila nije kapacitet da obradi ovakvu jednu temu...roman polanski bi to bio
- kamen spoticanja
#261 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
mislim da daljubav_aha wrote:jasmilu dobro poznajeskamen spoticanja wrote:ma dobro tematika je kompleksna...tesko je moglo stati sve u jedan film...mozda u kakvu trilogiju...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nemam predrasuda prema ljudima koje Jasmila prikazuje u filmu pa tako ne mogu reci da li je i koliko Jasmila uspjela u svojoj nakani. Kao sto odijelo ne cini potpunog covjeka, tako ni kratke pantalone i brada ne cine potpunog vjernika. Jasmila se trebala koncentrisati na dijalog između likova, razraditi pricu i pokazati da su vehabije samo ljudi kao i ostali sa svim svojim strahovima i nadanjima.
Idem soviti, sutra je petak, a svaki petak je dan znate vec za sta.![]()
mada i jeste cinjenicko stanje ,da uz duzno postovanje, jasmila nije kapacitet da obradi ovakvu jednu temu...roman polanski bi to bio![]()
-
Fordas
#262 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Pa ti onda ne pratis bh. medije, da ih ne nabrajam (ukljucujuci i ovaj portal). Pa ima li dana da se 'tim ljudima' na sve moguce nacine ne govori da je sve sto rade u zivotu pogresno, da su zaostali, da su opasni itd..... a sto se tice 'svetog pozivanju vjeru' mislim da je lako shvatiti da nije toga bilo prije ihihi godina ne bi se ni leon danas u Jasmilinom filmu zvao Amar!bez_ideje wrote:@Fordas,pasivna agresivnost tih ljudi u tome sto ti nazivas savjetovanje jeste psihicko napastvovanje ljudi koji odbijaju ono sto im se propovjeda,nebitno kojem redu pripadali. To je isto kao da bi ljudi koji ne prakticiraju vjeru pri svakom susretu sa prijateljem vjernikom (a ti tvrdis da mogu biti prijatelji) kroz citav razgovor provlacili kako su oni u krivu,kako je njihova vjera pogresna i da bi im bilo bolje da se toga puste,a ja ne poznajem niti jednog takvog covjeka,dok ovih prvih znam mnogo.Ocekujes da se pripadnike tog pokreta ne naziva vehabijama,da se postuju njihovi izbori i sl...ali problem nastaje kada se treba odstupiti od svetog pozivanje u vjeru....e pa ne ide to tako.
Da ne bude off...Nemam za sada neku veliku zelju da gledam film,inace obicno medju zadnjima pogledam filmove oko kojih se stvori neka kontroverza,pa cu vjerovatno sacekati da "ispuse" i pogledati ga kuci na dvd-u!
A sta tek reci na maloljetnu drugu zenu? Je li se to moralo naci u filmu??? Zar to nije predrasuda ili cak nesto mnogo opasnije od toga? Mozda namjera? Ali, dobro, treba i to pogledati, nema veze i to govori mnogo o nama samima
- ljubav_aha
#263 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
kamen spoticanja wrote:ljubav_aha wrote:
tipicno za mladu damu,tuce pitanja bez smisla i svrhe kad se treba argumentirat...no dobro
evo i tebi kontra pitanje...da li je tebi poznat moj prijatelj denis koji ima dugu bradu i uglavnom ga oni kurazniji zovu "vehabijom"?
pa ces naci odgovor na svoje pitanje...ako te odgovor uopste zanima![]()
svako dobro zelim
to nije vehabizam,to je kvazi-vehabizam
- kamen spoticanja
#264 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
ljubav_aha wrote:kamen spoticanja wrote:ljubav_aha wrote:
tipicno za mladu damu,tuce pitanja bez smisla i svrhe kad se treba argumentirat...no dobro
pa ces naci odgovor na svoje pitanje...ako te odgovor uopste zanima![]()
svako dobro zelim
to nije vehabizam,to je kvazi-vehabizam
no nejse,tema je dobra pa da ne off-am...a i petak je
nego pogledaj film
- hana_montana
#265 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Bila veceras na premijeri,nisam bas pod nekim velikim dojmom,mozda dok se slegne
.Dijalozi nerazradjeni,film pomalo povrsan u nekim momentima cak i dosadan,Lucev i Zrinka su imali i bolje odradjenih uloga...!
Prica tuzna al film bas i nije nesto emotivno nabijen!?
Prica tuzna al film bas i nije nesto emotivno nabijen!?
- ljubav_aha
#266 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
mislim da nekamen spoticanja wrote:mislim da daljubav_aha wrote: jasmilu dobro poznajes![]()
jos koje pitanje
odgovor ti je
- kamen spoticanja
#267 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
kakav ? mozda malo lici na postavljeno pitanjeljubav_aha wrote:mislim da nekamen spoticanja wrote:mislim da daljubav_aha wrote: jasmilu dobro poznajes![]()
jos koje pitanje
![]()
odgovor ti je
- ljubav_aha
- alica.k
#269 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
dobro pitanje. NE MOZE!karanana wrote:za dzumu?
kako se moze uzivati u filmu u sportskoj dvorani na plasticnim stolicama sa 10.000 drugih ljudi?
ljudi su se smijali na stvari koje su trebale biti ozbiljne. mislim ljudi u publici su bili... :S nemam rijeci. mislim da je najdrazi dio svima bio sex.
a sto se tice zetre...e da su barem bile stolice. mi smo zavrsile na onim ko tribinama sta li je ono, ni naslanjaca ni nista. bukvalno su mi ledja otpala gledajuci.
inace, meni je film stvarno ok bio. ono, ima puno gorih filmova. mada ovo za dijalog sto drugi pricaju, istina.
svidja mi se sto se vehabije ne prikazuju u negativnom smislu, vec je ono. kako je tako je. inace nemam nikakvo misljenje o vehabijama. svejedno mi je. al neki drugi ljudi se nadju u tome. i to je upravo ono o cemu se radi u filmu. njemu je leglo, a njoj...eto, ko bude gledao vidjece.
- Control panel
#270 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

nije mi se svidio film. glumci su OK. ima po koja provala. ali sve u svemu ocekivao sam vise. a kraj mi se pogotovo nije svidio.
ali je zato zrinka ko bombona.
- bez_ideje
#271 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Ne govorim o filmu,ne govorim o medijima,ne govorim o maloljetnoj drugoj zeni -film nisam ni gledala,niti namjeravam skoro..vec o "prijateljskom" odnosu vjernik-nevjernik koji je pomenut!Fordas wrote:Pa ti onda ne pratis bh. medije, da ih ne nabrajam (ukljucujuci i ovaj portal). Pa ima li dana da se 'tim ljudima' na sve moguce nacine ne govori da je sve sto rade u zivotu pogresno, da su zaostali, da su opasni itd..... a sto se tice 'svetog pozivanju vjeru' mislim da je lako shvatiti da nije toga bilo prije ihihi godina ne bi se ni leon danas u Jasmilinom filmu zvao Amar!bez_ideje wrote:@Fordas,pasivna agresivnost tih ljudi u tome sto ti nazivas savjetovanje jeste psihicko napastvovanje ljudi koji odbijaju ono sto im se propovjeda,nebitno kojem redu pripadali. To je isto kao da bi ljudi koji ne prakticiraju vjeru pri svakom susretu sa prijateljem vjernikom (a ti tvrdis da mogu biti prijatelji) kroz citav razgovor provlacili kako su oni u krivu,kako je njihova vjera pogresna i da bi im bilo bolje da se toga puste,a ja ne poznajem niti jednog takvog covjeka,dok ovih prvih znam mnogo.Ocekujes da se pripadnike tog pokreta ne naziva vehabijama,da se postuju njihovi izbori i sl...ali problem nastaje kada se treba odstupiti od svetog pozivanje u vjeru....e pa ne ide to tako.
Da ne bude off...Nemam za sada neku veliku zelju da gledam film,inace obicno medju zadnjima pogledam filmove oko kojih se stvori neka kontroverza,pa cu vjerovatno sacekati da "ispuse" i pogledati ga kuci na dvd-u!
A sta tek reci na maloljetnu drugu zenu? Je li se to moralo naci u filmu??? Zar to nije predrasuda ili cak nesto mnogo opasnije od toga? Mozda namjera? Ali, dobro, treba i to pogledati, nema veze i to govori mnogo o nama samima
- Control panel
#272 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
nije nista bolja situacija bila ni na onim stolicama iznad tih tribina. otpalo mi du..alica.k wrote:
a sto se tice zetre...e da su barem bile stolice. mi smo zavrsile na onim ko tribinama sta li je ono, ni naslanjaca ni nista. bukvalno su mi ledja otpala gledajuci.
-
Fordas
#273 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Nego buraz jesi li ugasio mobitel? izvadio bateriju??? Znas, prisluskujukaranana wrote: za dzumu?
- maybelline
#274 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Kao sto neko malocas priupita - je li bio ijedan selefija (pogledah na BHT emisiju o snimanju filma pa mi se cini da Jasmila rece da vole da ih se tako zove) u publici?
- Toruk Makto
#275 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic
Jucer ti je u novinama izasla jedna mnogo dramaticnija "prica iz BH svakodnevnice o odnosu dvoje ljudi", a Avaz se potrudio da i vidimo bombom raznesena tijela tvoje mladih ljudi kojim su branili vezu, sto vise nego dramaticno dokazuje da "ljubav nije jedini uslov za opstanak i održavanje veze u zivotu".kiki-miki wrote:Ma u ovom filmu nije riječ samo o vehabizmu.Ovdje je riječ o odnosu dvoje ljudi u ovoj našoj BH svakodnevnici odnosno o otuđenju jednih o drugih.O problemima sa kojima se susrećemo,o našem odnosu prema njima,o našoj komunikaciji jednih s drugima,o tome da ljubav nije jedini uslov za opstanak i održavanje veze u životu.
Ali, jebiga, oboje su iste nacije i niko od njih nije vjerski fanatik pa to nije interesantno!
I neka mi opravdanje za ove komentare jos neodgledanog filma bude cinjenica da ja samo osporavam IDEJU da pitanje vehabizma petlja sa ljubavnom pricom. Mislim da to jedno s drugim ne ide.
Ostalo cu prokomentarisati tek kad odgledam, a obecavam i ispricat cu se ovdje ukoliko me film imalo razuvjeri u ovo o cemu govorim.
Last edited by Toruk Makto on 26/02/2010 00:30, edited 2 times in total.