Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#251 Re: Bášča

Post by Toto »

Mu'min wrote:Toto

niti sam ja takvi profesionalac a nit imam vremena da čitam knjige kako se pravi zemlja. To ću ako Bog da za penziju ostaviti.
Sada ovako mlad odem u dućan, kupim 70l zemlje za sijanje i mirna Bosna. :)

Valja u SRI aBd u kupovinu zemlje.
ne zmjeri
ti priupita
a ja se prevarih pa odgovorih
Mu'min

#252 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ništa slabo nisam mislio Toto, malo šale.
Ja sam ti još na onom da kupim vreću zemlje za sijanje jer nisam takav stručnjak, da bi pravio svoju zemlju ili čak se ubadao sa nekim kalifornijskim glistama. ;)
Mu'min

#253 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo šta sam našao na internetu od slika kako treba trgati tićeva paradajza (neko je pitao da li treba):
Image
Image
Image
Image
popi

#254 Re: Bášča

Post by popi »

Sto se tice kupovne zemlje, moj izbor je bio Terra Magma. Inace, samo nju koristim i za cvjece.
Ugl. prosle godine, u casice posijala paradajz u feb. i nakon par mjeseci prenijela vani. Odlicno se primio i napredovao.
Mu'min

#255 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Popi

pošto je vreća te zemlje i koliko litara ima vreća?
popi

#256 Re: Bášča

Post by popi »

Ja sam je nabavljala u Tusu, tamo je bila najpovoljnija, sad ne mogu tacno da se sjetim, zadnji put sam uzimala malu vrecicu od 8l i bila je negdje preko 5KM, ona je poprilicno skuplja od drugih, al' nemoj me uzimat za sigurno sto se tice cijene.
Kad se malo smiri snjezno stanje bice vrijeme da se postavi novi paradajz :), pa idem u nabavku materijala, onda te precizno i izvjestim.

Sto se tice sjemena za paradajz, ima li neko preporuka gdje i koje nabavit?
Mi volimo pradajz u svakoj mogucoj primjeni, od salate, sosova, pirea, i sta sve ne... :D lijepo crven, ne mora biti extra krupan.
Mu'min

#257 Re: Bášča

Post by Mu'min »

@svi
Da li gdje vidio da se prodaje Klasmann Potgrond zemlja?

@popi
odakle se javljaš?
Što se tiče Bosne jako je mršava ponuda nekih posebnih sjemena paradajza.
ako nam kažeš bar malo šta te posebno zanima možda ti možemo i šta savjetovati.
Za salatu ja volim trešnjevce (cherry) sorte.
Za sos opet pelate ili bar one velike paradajze.
vrtlar

#258 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Evo šta sam našao na internetu od slika kako treba trgati tićeva paradajza (neko je pitao da li treba):
Image
Image
Image
Image

Ovo su preveliki zaporci za cupanje i kad se u ovolikom stanju cupaju daje se velika mogucnost za bolest kojih ima mnogo.
Napisao ali mi se sve izbrisa e ovako ja imam raznih sorti paradajza naravno koje ja ostavljam svake godine.imam slijedece sorte
dos mercados i preko kilogram ima komada ako se pravilno radi oko njega.
roma nano,san marzano,volovo srce,grape,jedna veoma stara sorta marmande,montafet,marglobe,rose de Berne.
Od malih vrsta imam principe borgheose original i imam istu verziju ali je mutirala i sad su paradajzi manji od tresnje.Ono sto mi je visak mogu poslati ali tek pocetkom marta najdalje do 10 dok sjemena tretiram u kupkama protiv bolesti.trebaju mi posebne trave i hrastova kora kad pocinje da raste da lista mladi izdanci.
Last edited by vrtlar on 06/02/2012 16:44, edited 1 time in total.
drekalica28

#259 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

Meni nije skroz jasno zašto se to na paradajzu trga?
Pa i na tim dijelovima raste paradajz, ili ipak ne? :roll:
vrtlar

#260 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:Meni nije skroz jasno zašto se to na paradajzu trga?

I na ovim zaporcima ce rasti paradajz ali kakav.Stablo paradajza nema snage da izbaci toliko komada i onda ce paradajz biti mnogo manji nego sto predvidja sorta.Stari ljudi su pustali da zaporci narastu malo veci i tako su presadjivali paradajz.Znaci svaki ovaj zaporak stavi u zemlju i on ce se primiti.I on rodi mnogo kasnije i on se koristio za tursiju i sarenu salatu.
drekalica28

#261 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote:

I na ovim zaporcima ce rasti paradajz ali kakav.Stablo paradajza nema snage da izbaci toliko komada i onda ce paradajz biti mnogo manji nego sto predvidja sorta.Stari ljudi su pustali da zaporci narastu malo veci i tako su presadjivali paradajz.Znaci svaki ovaj zaporak stavi u zemlju i on ce se primiti.I on rodi mnogo kasnije i on se koristio za tursiju i sarenu salatu.

E to nisam znala. Hvala. :)
Zato je mami sav paradajz ispao kao da je cherry paradajz posadila. :D :lol: :lol:
vrtlar

#262 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote:

E to nisam znala. Hvala. :)
Zato je mami sav paradajz ispao kao da je cherry paradajz posadila. :D :lol: :lol:

I cherry je paradajz :lol: :D
Mu'min

#263 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote: Ovo su preveliki zaporci za cupanje i kad se u ovolikom stanju cupaju daje se velika mogucnost za bolest kojih ima mnogo.
Naravno da je ono poveliko ako ne i preveliko da bi se otkidalo. Kao sto si i sam napisao nastaje velik otvor a s time i veća mogućnost da dođe do bolesti.
Pravilo je da se čiste tićevi ili zaperci kako ih neki zovu dok su manji, jer tako manje i samo stablo iscrpljuju.
Evo gore slike u veliko izdanju su samo radi prikaza da ljudi vide šta je tić. Ima još raje koja ne razlikuje baš stablo, list, tić i cvat. Znači bilo je u edukativne svrhe.

Nego daj kakvu sliku vrtlar da vidimo kako ti to radiš i kako izgleda u vrhu sezone. 8)
vrtlar

#264 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote: Ovo su preveliki zaporci za cupanje i kad se u ovolikom stanju cupaju daje se velika mogucnost za bolest kojih ima mnogo.
Naravno da je ono poveliko ako ne i preveliko da bi se otkidalo. Kao sto si i sam napisao nastaje velik otvor a s time i veća mogućnost da dođe do bolesti.
Pravilo je da se čiste tićevi ili zaperci kako ih neki zovu dok su manji, jer tako manje i samo stablo iscrpljuju.
Evo gore slike u veliko izdanju su samo radi prikaza da ljudi vide šta je tić. Ima još raje koja ne razlikuje baš stablo, list, tić i cvat. Znači bilo je u edukativne svrhe.

Nego daj kakvu sliku vrtlar da vidimo kako ti to radiš i kako izgleda u vrhu sezone. 8)

Nisam ni napisao da si ti preporucio da se ono radi kad je veliko.samo dodao svoj komentar a drugo za slike dok naucim postavljati ubacicu slike paradajza i paprika i drugog povrca.I napisati trave koje se koriste za zastitu od bolesti i za bolji rast sve prirodno bez hemije itd polako ;-) jos nije pocela sezona basta. :D
drekalica28

#265 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote: I cherry je paradajz :lol: :D
Naravno. :)
Ali ona nije posadila cherry već onaj veliki. :D :lol: :lol: :lol:
vrtlar

#266 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote: I cherry je paradajz :lol: :D
Naravno. :)
Ali ona nije posadila cherry već onaj veliki. :D :lol: :lol: :lol:

Znam ali na greskama se uci sad ce znati jer ces joj ti prenijeti. :D ili da sama uradis ;-)
drekalica28

#267 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote: Znam ali na greskama se uci sad ce znati jer ces joj ti prenijeti. :D ili da sama uradis ;-)
Ako me bude slušala. :D
Mislim da je jedan od razloga zašto je paradajz ispao tako mal zato što kad je posadila mlade izdanke (rasad), odmah je zabiila one šipke uz njih. :roll: Trebala je pričekati da bar malo narastu i vidi hoće li se uopšte biljčica primiti.
vrtlar

#268 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote: Znam ali na greskama se uci sad ce znati jer ces joj ti prenijeti. :D ili da sama uradis ;-)
Ako me bude slušala. :D
Mislim da je jedan od razloga zašto je paradajz ispao tako mal zato što kad je posadila mlade izdanke (rasad), odmah je zabiila one šipke uz njih. :roll: Trebala je pričekati da bar malo narastu i vidi hoće li se uopšte biljčica primiti.

Nije to jedan od razloga jer kad je paradajz mali i stavis mu sipku on pogleda gore i kaze kad cu ja toliko narasti i pocne brze rasti. :D Salim se da bi se znalo treba sve ispitati od kvaliteta zemlje,rasada,zalijevanja i kidanje zaporaka(koje nije uradjeno).Po tvom ako n ije kidala zaperke to je jedan od glavnih razloga.
drekalica28

#269 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote: Nije to jedan od razloga jer kad je paradajz mali i stavis mu sipku on pogleda gore i kaze kad cu ja toliko narasti i pocne brze rasti. :D Salim se da bi se znalo treba sve ispitati od kvaliteta zemlje,rasada,zalijevanja i kidanje zaporaka(koje nije uradjeno).Po tvom ako n ije kidala zaperke to je jedan od glavnih razloga.
Čovjek koji nam je orao i izfrezao taj dio zemlje reče da se ista ubila za sadnje kupusa. :D
Ako to nešto govori o kvaliteti zemlji...reci mi da znam i ja. ;-)
Kidanje zaporaka ću definitivno ja preuzeti na sebi.
Što se tiče zaljevanja....to će već biti problem. Naime...ta mala bašta je smješten kod vikednice. :roll:
popi

#270 Re: Bášča

Post by popi »

@Mu'min
Ja sam u Sa. Sto se tice neke posebne sorte paradajza, nisam toliko poznavalac, s obzirom da koristimo paradajz u razlicite najmjene mozda neka univerzalna sorta :)
ma, bitno mi je da je sjeme cisto i bez dorade, i da se moze nabavit u Sarajevu.

I sad sam se sjetila, sacuvala sam neko sjeme paradajza od prosle godine, treba li mu neki poseban tretman prije sijanja?
vrtlar

#271 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote: Nije to jedan od razloga jer kad je paradajz mali i stavis mu sipku on pogleda gore i kaze kad cu ja toliko narasti i pocne brze rasti. :D Salim se da bi se znalo treba sve ispitati od kvaliteta zemlje,rasada,zalijevanja i kidanje zaporaka(koje nije uradjeno).Po tvom ako n ije kidala zaperke to je jedan od glavnih razloga.
Čovjek koji nam je orao i izfrezao taj dio zemlje reče da se ista ubila za sadnje kupusa. :D
Ako to nešto govori o kvaliteti zemlji...reci mi da znam i ja. ;-)
Kidanje zaporaka ću definitivno ja preuzeti na sebi.
Što se tiče zaljevanja....to će već biti problem. Naime...ta mala bašta je smješten kod vikednice. :roll:

Prvi put cujem da se moze na osnovu frezanja reci za sta je dobra zemlja.Mogao je to reci ako je stavio puno vjestackog azota ili puno stajskog djubriva na metar kvadratni.kupus je biljka koja voli vise azota ali i ne previse da ne pisem referat kako je stetno po covjeka.Zemlja koja je uzorana u jesen i podjubrena u proljece izfrezana je dobra za sve kulture.U vezi zalijevanja paradajz ne voli cesce zalijevanje a malo da se zalije.On voli jednom sedmicno ali obilno jer sa ovakvim zalijevanjem on stvara dobar korijenov sistem.Ima jedan fazon ako se moze tako reci jer paradajz nam sam kaze kad hoce vodu.U dnu stabljike paradajza prvi dio od zemlje kad skroz bude tamno zelen to je znak da se treba zaliti i to obilno.Nije ni problem zalijevanje ako odaberes odredjene biljke.
drekalica28

#272 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote: Prvi put cujem da se moze na osnovu frezanja reci za sta je dobra zemlja.Mogao je to reci ako je stavio puno vjestackog azota ili puno stajskog djubriva na metar kvadratni.kupus je biljka koja voli vise azota ali i ne previse da ne pisem referat kako je stetno po covjeka.Zemlja koja je uzorana u jesen i podjubrena u proljece izfrezana je dobra za sve kulture.U vezi zalijevanja paradajz ne voli cesce zalijevanje a malo da se zalije.On voli jednom sedmicno ali obilno jer sa ovakvim zalijevanjem on stvara dobar korijenov sistem.Ima jedan fazon ako se moze tako reci jer paradajz nam sam kaze kad hoce vodu.U dnu stabljike paradajza prvi dio od zemlje kad skroz bude tamno zelen to je znak da se treba zaliti i to obilno.Nije ni problem zalijevanje ako odaberes odredjene biljke.
Svašta ću ja ovdje još naučiti od tebe. :D :thumbup:
Azot nije korišten, već domaće stajsko đubrivo.
Paradajz se zaljevao jednom sedmično, i to vikendom kad se na vikendici i prebivalo.
Ali mama ga ja i tada malo zaljevala. :roll: No znatnu popravku u izgledu sam ja bila primjetila kada sam par dana gore provodila pa ga malo obilnije zaljevala.

Uz ovih par savjeta mislim da će paradajz ove godine biti puno bolji. :-D

Hajte mi recite na šta trebam obratiti pažnju kad su paprike i krastavci u pitanju.
vrtlar

#273 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote: Prvi put cujem da se moze na osnovu frezanja reci za sta je dobra zemlja.Mogao je to reci ako je stavio puno vjestackog azota ili puno stajskog djubriva na metar kvadratni.kupus je biljka koja voli vise azota ali i ne previse da ne pisem referat kako je stetno po covjeka.Zemlja koja je uzorana u jesen i podjubrena u proljece izfrezana je dobra za sve kulture.U vezi zalijevanja paradajz ne voli cesce zalijevanje a malo da se zalije.On voli jednom sedmicno ali obilno jer sa ovakvim zalijevanjem on stvara dobar korijenov sistem.Ima jedan fazon ako se moze tako reci jer paradajz nam sam kaze kad hoce vodu.U dnu stabljike paradajza prvi dio od zemlje kad skroz bude tamno zelen to je znak da se treba zaliti i to obilno.Nije ni problem zalijevanje ako odaberes odredjene biljke.
Svašta ću ja ovdje još naučiti od tebe. :D :thumbup:
Azot nije korišten, već domaće stajsko đubrivo.
Paradajz se zaljevao jednom sedmično, i to vikendom kad se na vikendici i prebivalo.
Ali mama ga ja i tada malo zaljevala. :roll: No znatnu popravku u izgledu sam ja bila primjetila kada sam par dana gore provodila pa ga malo obilnije zaljevala.

Uz ovih par savjeta mislim da će paradajz ove godine biti puno bolji. :-D

Hajte mi recite na šta trebam obratiti pažnju kad su paprike i krastavci u pitanju.

Paprike i krastavice imaju plitak korijenov sistem te sa tim hoce vise vode odnosno cesce zalijevanje.Krastavice svaki dan a paprike svaki minimum treci dan.Ali i tome se moze doskociti stavljanjem slame oko stabljike koja ce cuvati vlagu do slijedeceg zalijevanja.Kad sadis paprike uvijek stavljaj po dvije zajedno radi cvrstoce jer jedna drugu cuvaju od vjetra.krastavice je pozeljno gajiti po konopcu ili na neku mrezu da plod nije na zemlji zbog bolesti.
drekalica28

#274 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote: Paprike i krastavice imaju plitak korijenov sistem te sa tim hoce vise vode odnosno cesce zalijevanje.Krastavice svaki dan a paprike svaki minimum treci dan.Ali i tome se moze doskociti stavljanjem slame oko stabljike koja ce cuvati vlagu do slijedeceg zalijevanja.Kad sadis paprike uvijek stavljaj po dvije zajedno radi cvrstoce jer jedna drugu cuvaju od vjetra.krastavice je pozeljno gajiti po konopcu ili na neku mrezu da plod nije na zemlji zbog bolesti.
Znači da i kod krastavica onda stavim one šipkice kao i kod paradajza. :)
vrtlar

#275 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote: Paprike i krastavice imaju plitak korijenov sistem te sa tim hoce vise vode odnosno cesce zalijevanje.Krastavice svaki dan a paprike svaki minimum treci dan.Ali i tome se moze doskociti stavljanjem slame oko stabljike koja ce cuvati vlagu do slijedeceg zalijevanja.Kad sadis paprike uvijek stavljaj po dvije zajedno radi cvrstoce jer jedna drugu cuvaju od vjetra.krastavice je pozeljno gajiti po konopcu ili na neku mrezu da plod nije na zemlji zbog bolesti.
Znači da i kod krastavica onda stavim one šipkice kao i kod paradajza. :)

Ne znam koliko inace sadis krastavica ali ima bolji sistem od sipkica.Napravis lijehu tako se kod nas kaze u duzinu dva i po metra i sirine oko 70cm.NA krajevima po duzini lijehe naravno na sredinu sa oba kraja stavis po jednu letvu visine dva i po metra i zakucas je u zemlju pola metra. i odozgo jednu i nju zakucas za te dvije.Na toj gornjoj prije nego je postavis po ovima dvjema zakucaj eksere na svakih 15 do 20 cm zavisi koliko ces krastavica saditi.Na krajevima odnosno oko 15 cm od kraja lijehe u duzinu iskopati kanal oko 35 cm staviti stajsko djubrivo i zatrpati zemljom ali nek ostane nezatrpano oko 15 cm. U taj kanal stavljas krastavice na svakoh 15 do 20 cm.Kad izniknu krastavice vezes ih tankom kanafom u korijenu i gore za ekser.Kasnije kako rastu omotavas ih oko kanafe.I ovdje moras do pola metra skidati sve sa strane sto raste. Do pola metra mora biti samo glavno stablo.
Stavi nekoliko komada bosiljka izmedu krastavica daju poseban ukus i miris krastavicama a stite i od musica.
Last edited by vrtlar on 06/02/2012 22:36, edited 1 time in total.
Post Reply