Tenkovi iz rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Streptokok

#251 Re: Tenkovi iz rata

Post by Streptokok »

commendatore wrote::-) :lol:

hamo evo tenk
meho ajmo ga zarobit :lol:

gospoda nisu cula ni paljenje tenka u ratu a kamo li turiranje koje postane glasnije u tvom smijeru.... cik da vidim koliko bi raketa ispalio na tenAk kad ti prilazi :lol: :lol: :lol:

bjezte gace usra vas guzca :lol:
Puno ljudi gledaju partizanske filmove, boska buhu i sl.
commendatore

#252 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

Sarajmen wrote:Image

Jedan tenk će u Sarajevu biti dio spomen obilježja bosanskim specijalcima.
Gdje ce bit obiljezje
Korisničkoime

#253 Re: Tenkovi iz rata

Post by Korisničkoime »

Da se ne zajebajemo sa svakom temom ja sam vidio na djelu tenkove agresora i "kukavicluk", da budemo jasni ljudi koji su na nas pucali niti su bili nesposobni niti su bili kukavice. To sto neko ima tenk ne znaci sa sa njim moze da pici gdje god hoce i kako on hoce, tenk je izuzetno korisno i vrijedno sredsvo tako da se na isti pazi nije da se sjedne u njega i kaze gdje je linija hajd da iz pregazimo. Hocu reci njihovo postupanje nekada nije imalo veze da kukaviclukom nego nekada sa oprezom nekada i sa ne znanjem.
Da budemo iskreni tenk koji se krece prema tebi uz kombinaciju sa pjesadijom je nesto najstrasnije sto se moglo vidjeti u toku rata.
Svi nesto govore o protivoklopima ili vlastitim oklopnim sredstvima ili cak avijaciji ali jebo vas led jel se itko ikada pitao kakav mi sistem veze imamo. U proslom ratu je bio za kurac, o ometanju sistema veze protivnika da ne govorim to je bila naucna fantastika, zatim sistem transporta isto ko kurac, dok ti dovices Hasu da ide tenk, dok Haso dovice Muji, dok Mujo prenese u komandu dok se POČ pokrene dok dodje ako ne zaluta prodje i tenk i pjesadija i UMPROFOR vec dosao.
Kartografija, izvidjanje, logistika, veza, transport, izinjerija itd, itd.
Jebiga odoh ja u off skroz halalite.
Sto se tice tenkova iz rata ostao mi je u sjecanju nadimak za tenk "pujdo" sto je takodjer naziv za psa mjesanca sto bude po nasim avlijama na selu. Kaze meni tako lik jedne prilike sav ushicen nista ti ne brini sad ce nas pujdo njih da podere, ne mogu vam opisati koji je smjeh tada nastao od njega samog pa preko nas ostalih.
commendatore

#254 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

Korisničkoime wrote:.
Da budemo iskreni tenk koji se krece prema tebi uz kombinaciju sa pjesadijom je nesto najstrasnije sto se moglo vidjeti u toku rata.
.
:thumbup:
dječak sa šibicama

#255 Re: Tenkovi iz rata

Post by dječak sa šibicama »

BISTRIK100 wrote:Da li neko zna koliko je ARMIJA BiH imala tenkova u Sarajevu?

bio je jedan u tunelu ciglane, izadje, pukne granatu na Poljine, sakrije se... problem je bio sto je dosta tih granata bilo lose izrade made in zanatsko bravarska radnja, pa su padale po kosevskom brdu, jedan komsija umalo glavu izgubio pala mu u stan
drndalo

#256 Re: Tenkovi iz rata

Post by drndalo »

BISTRIK100 wrote:Da li neko zna koliko je ARMIJA BiH imala tenkova u Sarajevu?
Koliko mene memorija pamcenja sluzi, 4 komada T-55, i bio je jedan izvlakac tenkova na istoj bazi...

@jefferson

Malo si pojednostavio ovaj dio price o zajednickim zracnim transportnim snagama baziranim u Madjarskoj avio bazi...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Strateg ... Capability

Multinacionalna su komanda u okviru potreba NATO-a i EU snaga... Princip razmisljanja ti je logican i to ti je problem... Sjeti se kako su ovdje zavrsile Air Bosnia i BH Airlines... Nasi pastiri i avijacija...? I HRV je "pokopala" 2 od najmladjih i najodrzavanijih An-32, a oni su puno ozbiljniji sa avijacijom od nas... Ne znadose bil piskili ili kakili... Nece "rusko" a za "americko" nemaju para... Skupo, glasno, ne treba cesto, ali kad zatreba onda je belaj...
commendatore wrote:
Korisničkoime wrote:.
.
:thumbup:
Praga 30/2 je po mom sjecanju gora, doduse ne nastupa naprijed nego reze kuce ko svajcarski sir sa razdaljine...
commendatore

#257 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

drndalo wrote:
Praga 30/2 je po mom sjecanju gora, doduse ne nastupa naprijed nego reze kuce ko svajcarski sir sa razdaljine...
Dje nece to je automatski top :) al eto pricamo o bliskim susretima
drndalo

#258 Re: Tenkovi iz rata

Post by drndalo »

commendatore wrote:
drndalo wrote:
U takvim situacijama i 800 m je jako blisko... :mrgreen:
commendatore

#259 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

drndalo wrote:
commendatore wrote:
drndalo wrote:
Ko hoce da zna kako izgleda paljba iz prage ima onaj snimak tamica na dolac malti iz rata mislim da je najslikovitije prikazana ta smetljarska sprava....
PM72

#260 Re: Tenkovi iz rata

Post by PM72 »

4x4 wrote:
Postao/la felipe kajetano dana 05/01/2010 17:49

Posljedica unistenja ovih par tenkova i BOV na Karusama nije neuspjeh te oklopne jedinice..oni su dobro krenuli i napravili strasan psiholoski efekat na protivnika..krenulo je rokanje i ispred nije bilo nikoga jer je nastupila bjezanija prema Jelahu..jedinica koja je trebala ici sa boka nije imala muda da krene za njima(inace radilo se o kasnije ce se ispostaviti najgoroj jedinici VRS"Osinjskoj brigadi")Noc prije kapetan kojeg sam spomenuo kad je saznao ko ce mu sutra praviti drustvo je htio da sve prekine ali je dobio uvjeravanja od puk.Lisice da ce biti sve u redu i da mora da se krene..mislim da je bilo malo problema i sa postavljanjem mosta...Elem sa ove vremenske distance mogu da kazem da se mozda sve dobro zavrsilo jer da su ovi krenuli nastupila bi vjerovatno teska klanica i mnogi bi nizasto poginuli..
ne vjerujem da si bio blizu tih dogadjaja.
cuj, armija bih bjezala prema jelahu; i karadzicevci ih ko fol stjerali u kut,, ali eto,, da nije bilo 'osinjske brigade' ,, sve bi ih pomlatili.
koji umni proljev.

kao prvo, kada je tzv.vrs krenula sa 18 tenkova i oklopnjaka da puca prema polozajima armije bih, tok dogadja je bio veoma lako predvidjedi.
naime, kada ti tenkovi, vbr, i oklopnjaci u istom momentu pucaju na polozaj, imas dva izbora... chekati na istom mjestu,,,,,, i poginuti,, ili se povuci na sekundarne linije.
a nasi vojnici su upravo uradili to drugo.
povukli se na sekundarne linije,, a karadzicevci mislili da smo u rasulu, i krenuli svim zeljezom na nas.
a mi smo to jedva docekali.
jer kad su se tenkovi pojavili na chistom, onda smo ih zumirali sa crvenim strijelama (mi smo ih zvali 'zelene strijele" jer smo ih dobili od pakistanaca)
i pretvorili ih sve u pepelo.
od 18 oklopnih vozila i tenkova, unistili smo 16.
i te osinjske brigade koje su pokusale nesto, dobili su po pi-zz-i....i svi se razbjezali.

to je bio zadnji napad tenkova na polozaje armije bih.
od kad je srpska vojska saznala da posjedujemo crvene strijele, nikad vise nisu krenuli na nas sa tenkovima.
velis,krenulo 18 oklopnjaka a vi??unistili 16... :lol:
ja fantazija...
PM72

#261 Re: Tenkovi iz rata

Post by PM72 »

commendatore wrote:
Ko hoce da zna kako izgleda paljba iz prage ima onaj snimak tamica na dolac malti iz rata mislim da je najslikovitije prikazana ta smetljarska sprava....
nije praga nego PAT jednocijevac sa Hrasnog brda
commendatore

#262 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

PM72 wrote:
commendatore wrote:
nije praga nego PAT jednocijevac sa Hrasnog brda
Korigujem se paljba iz automatskog topa
Maraschino

#263 Re: Tenkovi iz rata

Post by Maraschino »

drndalo wrote:
commendatore wrote:
drndalo wrote:
šta'š- tu mi je zvali :D

meni je bila gora od tenka.
drndalo

#264 Re: Tenkovi iz rata

Post by drndalo »

U Azicima (Sarajevo) su apsolvirali upotrebu ovog relativno loseg protiv-avionca u odlicnog protiv-utvrdjenog-pjesadinca...

Srecom bijah dole samo jednu noc "lude kuce" a ostalo sam gledao kao igricu, sa Sokolja/Brijesca, ali smo tada prvi put crtali tu taktiku, Tenk-Praga unakrsno stemaju kucu po kucu, jedan red kuca svaki dan... Kad ispucaju sta imaju, zamjene ih napunjeni... 5 dana, 5 redova kuca, samo su temelji ostali dje su bili... I sviju koje znam se jos uvijek sjecaju zvuka stemanja 30mm zrna 1 kom./sek...

Nakon toga svima nam je kopanje postalo manje mrsko... :run:
155_mm

#265 Re: Tenkovi iz rata

Post by 155_mm »

BiH ima veoma malo predjela gdje tenkovi mogu maksimalno da iskoriste svoje prednosti. sto ne znaci da BiH tenkovi nisu potrebni. onih 45 komada M60 su ok ali nebi bilo lose da ih je jos toliko.

ukoliko bi se ostvarila ideja pruge TZ- SA preko banovica i varesa bilo bi vjerovatno i onih 45 tenkova dovoljno.

ostatak prednosti u oklopu susjeda i komsija bi se trebao pokusati kompenzirati protivoklopnim sredstvima. pored godisnje proizvonje onih 5.000 - 10.000 RPG7 MX2 bilo bi dovoljna godisnja proizvodnja od 500 - 1000 komada vodjenih raketa. nesto slicno HJ-8.
commendatore

#266 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

drndalo wrote:U Azicima (Sarajevo) su apsolvirali upotrebu ovog relativno loseg protiv-avionca u odlicnog protiv-utvrdjenog-pjesadinca...

Srecom bijah dole samo jednu noc "lude kuce" a ostalo sam gledao kao igricu, sa Sokolja/Brijesca, ali smo tada prvi put crtali tu taktiku, Tenk-Praga unakrsno stemaju kucu po kucu, jedan red kuca svaki dan... Kad ispucaju sta imaju, zamjene ih napunjeni... 5 dana, 5 redova kuca, samo su temelji ostali dje su bili... I sviju koje znam se jos uvijek sjecaju zvuka stemanja 30mm zrna 1 kom./sek...

Nakon toga svima nam je kopanje postalo manje mrsko... :run:
evo majke :lol:

Image
commendatore

#267 Re: Tenkovi iz rata

Post by commendatore »

155_mm wrote:BiH ima veoma malo predjela gdje tenkovi mogu maksimalno da iskoriste svoje prednosti. sto ne znaci da BiH tenkovi nisu potrebni. onih 45 komada M60 su ok ali nebi bilo lose da ih je jos toliko.

ukoliko bi se ostvarila ideja pruge TZ- SA preko banovica i varesa bilo bi vjerovatno i onih 45 tenkova dovoljno.

ostatak prednosti u oklopu susjeda i komsija bi se trebao pokusati kompenzirati protivoklopnim sredstvima. pored godisnje proizvonje onih 5.000 - 10.000 RPG7 MX2 bilo bi dovoljna godisnja proizvodnja od 500 - 1000 komada vodjenih raketa. nesto slicno HJ-8.
sve je to nula bodova ako nisi prije svega odlicno obucen za PO - a prije toga da imas volovo mudo za artiljerijsku vatru koja te ceka poslije :lol: npr vatru iz gorespomenute prage ili bilo cega sto je moglo da nosi PAT :) koja ima btw strasan domet....

cuce se na snimku sa Karusa - da ovaj jedan kaze - daj drugu.... sad vjerovatno je promasio - ali je i otkrio svoju lokaciju vjerovatno....

nisu ni oni levati bili - pratili su sigurno izvidjanjem kretanje nasih snaga....
drndalo

#268 Re: Tenkovi iz rata

Post by drndalo »

commendatore wrote:
155_mm wrote:BiH ima veoma malo predjela gdje tenkovi mogu maksimalno da iskoriste svoje prednosti. sto ne znaci da BiH tenkovi nisu potrebni. onih 45 komada M60 su ok ali nebi bilo lose da ih je jos toliko.

sve je to nula bodova ako nisi prije svega odlicno obucen za PO - a prije toga da imas volovo mudo za artiljerijsku vatru koja te ceka poslije :lol: npr vatru iz gorespomenute prage ili bilo cega sto je moglo da nosi PAT :) koja ima btw strasan domet....

cuce se na snimku sa Karusa - da ovaj jedan kaze - daj drugu.... sad vjerovatno je promasio - ali je i otkrio svoju lokaciju vjerovatno....

nisu ni oni levati bili - pratili su sigurno izvidjanjem kretanje nasih snaga....
Apsolvirano pod:
Image
PM72

#269 Re: Tenkovi iz rata

Post by PM72 »

:lol:
Nemojte nejač zbunjivati,misliće od ašova da je dio kakvog tenka ...

Ašovčić sklapajući M-80
Fudo387

#270 Re: Tenkovi iz rata

Post by Fudo387 »

To sranje niko nije nosao, potpuno beskorisna stvar.
Dok se time ukopas, mrtav si 60 puta.
Plus sto ti smeta da hodas, a kamo li trcis, i tezak je.
PM72

#271 Re: Tenkovi iz rata

Post by PM72 »

Fudara,
Potpuno si u pravu ali ovo je bio obavezni dio opreme svakog pješadinca u JNA a imam jedan u gepeku,valjao mi je kad sam se zaglavio i otad ga,da prostiš,ne vadim.Iz gepeka. :D
Fudo387

#272 Re: Tenkovi iz rata

Post by Fudo387 »

Dobro, hajde, u mirnodopskim uslovima moze biti koristan,
Recimo, da nekog prigulis preko ledja tim cudom. :lol:
Inok

#273 Re: Tenkovi iz rata

Post by Inok »

dobri palačinci i pljeskavice budu s njega
PM72

#274 Re: Tenkovi iz rata

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:Dobro, hajde, u mirnodopskim uslovima moze biti koristan,
Recimo, da nekog prigulis preko ledja tim cudom. :lol:
U tebe samo fizika,da nekog odvališ po leđima,glavi...vidiš kako ljudi razmišljaju,dobra pljeska se može ispeć'...
155_mm

#275 Re: Tenkovi iz rata

Post by 155_mm »

commendatore wrote:

mos mislit, potrebna obuka. ma nemoguce! :lol:

niko nikoga ne proglasava levatima. barem ja ne.

i zasigurno nisi jedini koji si uzivo vidio dejstvo prage i artiljerije. mos misliti da su neki gadjani sa pragom i bez da su gadjali neki njihov tenk. ma nisu nikako ni pucali na njih ni iz puske pa su ih opet gadjali i sa pragom i sa patom i sa minobacacima i sa haubicama.

zamisli to!
:shock:
Post Reply