JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
samo malo

#251 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by samo malo »

Mogu ja pogledati i u kakvim viletinama zive gazde GRAS-a, i uporediti ih sa kucama menadzmenta ljubljanskog gradskog saobracaja.

Sasvim sigurno je situacija obrnuto proporcionalna izdvajanjima dva grada.

Nesto ne padam na tu demagogiju "zrtve". Kao, GRAS ima slabe usluge jer nema podrsku grada odnosno institucija. Kako da ne.

Fakat ne treba veca podrska grada da bi radnici GRAS-a bili kulturniji u ophodjenju, revniji u obavljanju svojih zadataka, profesionalniji ukratko.
NEOPLAN

#252 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by NEOPLAN »

samo malo wrote:Mogu ja pogledati i u kakvim viletinama zive gazde GRAS-a, i uporediti ih sa kucama menadzmenta ljubljanskog gradskog saobracaja.

Sasvim sigurno je situacija obrnuto proporcionalna izdvajanjima dva grada.

Nesto ne padam na tu demagogiju "zrtve". Kao, GRAS ima slabe usluge jer nema podrsku grada odnosno institucija. Kako da ne.

Fakat ne treba veca podrska grada da bi radnici GRAS-a bili kulturniji u ophodjenju, revniji u obavljanju svojih zadataka, profesionalniji ukratko.

Vidi druze, ne kazem jad da je u GRAS-u sve idealno, naprotiv, dosta oni prave sra*a, ali ne moze se generalizirati stvar i reci da je iskljucivo i samo GRAS kriv za sve. To je jedan lanac u kojem svako treba da radi svoj dio posla, a u ovom lancu samo GRAS POKUSAVA da radi svoj posao, ali i to je jalovo i lose.

Sto se tice ljubaznosti, ja stvarno ne znam sta vi hocete, da se vozite bez karte i jos da vam se neko smjeska i bude ljubazan. Ja zaista nemam problema sa neljubaznoscu revizora, udje covjek, kaze "Postovanje, karte na pregled", ja pokazem, on kaze "Hvala", i sta je tu neljubazno.... E sad, ima svakakvih krkana i u GRASU ali i u narodu, ali niko ko ima kartu nije cuo ruznu rijec od revizora sigurno...

To sto oni "napadaju djecu i zene", jbg ne kazem da je ispravno, ali koliko oni grijese sto nnapadaju djecu i zene, toliko i ta djeca i zene grijese sto nemaju kartu, jer ih ne napadaju bez razloga.

Revizori, ako niste znali, imaju mjesecnu normu koliko moraju kaznenih karata naplatiti da bi uopste mogli dobiti platu, tako da su u neku ruku i prinudjeni na takvo ponasanje.

I nije tacno da napadaju samo djecu i zene, a da od momaka zaziru, mislim, ima toga ali ima i situacija kad bukvalno izbacuju nekog papka napolje zato sto im prijeti da ce ih pobiti.....

Treba znati da GRAS nema gazdu, vlasnik GRASa je Kanton i njegova vlada. A logicno je da Vlasnik treba da vodi racuna o svojem preduzecu, a to se u Sarajevu ne radi. Kada radnici GRAS-a traze isplatu plata (kojue uzgred jos nisu dobili) onda se se*e po njima , a ljudi samo traze ono sto su zaradili. Pa naravno da bi svaki radnik volio da vozi nov autobus, da mu plata lijeze 10. u mjesecu, da mu je radionica cista i zagrijana, da moze da udje u trolejbus i zatrazi kartu na pregled bez straha da ce biti nokautiran ako trazi pogresnoj osobi isl. Ali nista od toga u GRAS-u nema, a za sve je krivac Vlada Kantona kao direktni nadredjeni i vlasnik GRAS-a.

Evo npr jedan primjer nebrige vlasti: Penzionerski kuponi. Realna, ekonomski isplativa cijena mjesecnog kupona je 43 KM. Odlukom vlade i na osnovu sporazuma sa GRAS-om dogovoreno je da se penzionerima kuponi daju dzaba ili uz neku minimalnu naknadu (u zavisnosti od visine penzije), a Kanton ce subvencionirati taj manjak novca. Medjutim Kanton daje 11KM na ime subvencija penzionerskih kupona iako je dogovoreno da ce subvencionirati puni iznos. Znaci 43-11=32KM po penzioneru je GRAS u gubitku u startu, pa pomnozite sa brojem penzionera pa cete vidjeti koji je to novac.

GRAS kao prevoznik je izlazio pred Vladu sa brojnim prijedlozima oko unaprijedjenja gradskog prijevoza, cak su i obezbjedili donaciju Grada Istanbula za reorganizaciju i modernizaciju sistema naplate karata u tramvajskom prijevozu, prema kojem bi na svakoj stanici imali automat (slicno aparatu za kafu) iz kojeg bi u zavisnosti od broja stanica po razlicitoj cijeni mogli uzimati kartu (cijena jedne stanice bi bila 0,20KM). Takodjer je GRAS trazio da se u zakon uvrsti kazna za nemanje karte od max 1000KM, medjutim Kanton se odbranio i odbio prijedlog, te je donacija propala. Odgovor je bio da "taj sistem naplate ne bi bio funkcionalan". A pozadina je sto bi kanton ostao bez ogromnog novca kojeg uzimaju sad od prodaje karata.

Takodjer, GRAS godinama zagovara besplatne studentske karte, zamisao je da se otvori GRAS Club u koji bi se uclanjivali studenti sa nekom simbolicnom cijenom pristupa, a dobili bi kartice koje bi sluzile za prijevoz na svim linijama osim komercijale. Za taj projekat GRAS je pripremio 3 MIL maraka, medjutim iz godine u godinu Vlada KS obecava realizaciju i podrsku nedostajucim sredstvima, ali se uvijek izjalovi sa nekim pravdanjima da je kriza ili da fali rebalans budzeta i sl. A opet je pozadina ubiranje novca od PDV-a na studentsku kartu od 40-tak maraka...

Znaci, ne kazem ja da je GRAS idealan, ali nije bas za sve GRAS kriv, kao sto se ovdje predstavlja. Poenta je zacarani krug VLADA KS - GRAS - GRADJANI koji ocito ne funkcionira najbolje. A dokad....to ptice na grani znaju....
duboka_misao

#253 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by duboka_misao »

NEOPLAN wrote: udje covjek, kaze "Postovanje, karte na pregled", ja pokazem, on kaze "Hvala",

Revizori, ako niste znali, imaju mjesecnu normu koliko moraju kaznenih karata naplatiti da bi uopste mogli dobiti platu, tako da su u neku ruku i prinudjeni na takvo ponasanje.
prvo mi se desilo samo jednom da je revizor bio ljubazan tj normalan obicno se glasaju sa `momak daj kartu`
a drugo mi nema logike nikako da ima normu koliko ljudi MORA da kazni, sta ako ne kazni jel dobije otkaz? Vec vidim revizora sa sjajem u ochima kako gleda putnike i govori fali mi jos samo jedan za ovaj mjesec.
ostatak teksta totalno na mjestu.
melb26sa

#254 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by melb26sa »

duboka_misao wrote:
NEOPLAN wrote: udje covjek, kaze "Postovanje, karte na pregled", ja pokazem, on kaze "Hvala",

prvo mi se desilo samo jednom da je revizor bio ljubazan tj normalan obicno se glasaju sa `momak daj kartu`
a drugo mi nema logike nikako da ima normu koliko ljudi MORA da kazni, sta ako ne kazni jel dobije otkaz? Vec vidim revizora sa sjajem u ochima kako gleda putnike i govori fali mi jos samo jedan za ovaj mjesec.
ostatak teksta totalno na mjestu.

Mislim da je kvota kazni za procenat povecanja place jer su svi u Grasu na ugovorima - vecinom neodredjeno. Tako da ovom sto kaze da ako nema kvote kazni nema ni plate - de nam pokazi ugovor koji to navodi pa cemo da povjerujemo.
NEOPLAN

#255 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by NEOPLAN »

oni su na ugovoru koji se godisnje produzava, a neki su i na neodredjeno, zavisi od covjeka do covjeka. A za kvote kazni, mozda sam se krivo izrazio, oni ugovorom imaju minimalac (oko 400KM) a ako ostvare kvotu od mislim 20tak kazni mjesecno onda dobijaju dodatak koji nije za baciti...
djes_ba

#256 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by djes_ba »

neoplan koliko ti placaju ????
kako te nije stid
ja sam sam neki dan najebo i jos osoba pored mene jebena struja udara raju na stepenicama i nije bilo samo taj dan bilo je jos slucajeva
sutradan vozac pijan vozi
usao mu kolega u svrakinom ui govori da on preuzme ovaj neda pjan razvalio se
i ti o nekoj kulturi ????
jesi dobar???
nema veze i gras cita forume fino fino
elSaik

#257 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by elSaik »

NEOPLAN wrote:oni su na ugovoru koji se godisnje produzava, a neki su i na neodredjeno, zavisi od covjeka do covjeka. A za kvote kazni, mozda sam se krivo izrazio, oni ugovorom imaju minimalac (oko 400KM) a ako ostvare kvotu od mislim 20tak kazni mjesecno onda dobijaju dodatak koji nije za baciti...
Ma kojih 400, 200 u vrh glave. Nemaju ljudi šta da jedu. :lol: :-)

Mom starom je, u mom prisustvu, lično revizor rekao da ga je stid koliku platu ima za nerad. Toliko o tih 400 KM. 400 KM. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#258 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Truba »

ma treba jednostavno uvesti zakon (ali to je protiv ljudskih prava :lol: :lol: :lol: :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: ) da ne možeš više od 10 godina raditi u državnoj firmi... i onda izvoli svoje usluge pružati privatniku

svakodnevno lomljenje i duhovno i fizičko
davanje guze
gaženje svih svojih principa za male pare

a mi ćemo forumaši onda raditi za tih "400" maraka 8) 8) 8) 8) 8)

pa nek se ti čobani ostvare kod privatnika
NEOPLAN

#259 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by NEOPLAN »

djes_ba wrote: kako te nije stid
ja sam sam neki dan najebo i jos osoba pored mene jebena struja udara raju na stepenicama i nije bilo samo taj dan bilo je jos slucajeva
E jbg brate, stranja se desavaju svugdje....Eno juce u Zagrebu koji je 1000 svjetlosnih godina ispred nas otkazale kocnice na vozu pa udario u odbojnik, iskocila tri vagona, 60 povrjedjenih..... hocu samo da kazem da ni najjaci nisu imuni na sranja i kvarove...
djes_ba wrote: sutradan vozac pijan vozi
usao mu kolega u svrakinom ui govori da on preuzme ovaj neda pjan razvalio se
i ti o nekoj kulturi ????
jesi dobar???
nema veze i gras cita forume fino fino
Finoo telefon u ruke, nazoves, kazes datum, broj vozila, liniju i vrijeme i prijavis.....
djes_ba wrote:neoplan koliko ti placaju ????
Ne placaju mi nista, Boze sacuvaj.....Stara mi radi u GRASu 30 godina i jako boli kad neki likovi kazu da su tamo seljaci, sandzaklije, papci, kreteni, cobani....a moja stara nit je sandzaklija, nit je seljak, nit je papak, nit je kreten, Rodila se u BIH, zivi u BIH (Sarajevu) cijeli zivot, radi 30 god u GRAS-u kao knjigovodja.......tako da sam preko nje malo dublje upucen u slozenost situacije u GRAS-u i oko GRAS-a

Gradjani su s razlogom nezadovoljni, samo to nezadovoljstvo ne ide na pravu adresu u potpunosti.....Jer GRAS-ova uprava (trenutna, o onoj dok je bio Bimo necu da govorim, to je prica za sebe) samo predstavlja piune gradskih mocnika i stranackih vodja koji vode politiku i u GRAS-u, i u ostalim drzavnim kompanijama... oni se haman pa nizasta ne pitaju.
therrarrius

#260 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by therrarrius »

Ma nisu seljaci, nego su MALO seljaci. GRAS gledam kroz oci i usta bez zuba konduktera i vozaca. Stoka neobrazovana i bezobrazna. Istina jeste da u GRAS-u ima dobrih ljudi, ali se gube u masi papanluka i primitivizma.
NEOPLAN

#261 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by NEOPLAN »

elSaik wrote:
NEOPLAN wrote:oni su na ugovoru koji se godisnje produzava, a neki su i na neodredjeno, zavisi od covjeka do covjeka. A za kvote kazni, mozda sam se krivo izrazio, oni ugovorom imaju minimalac (oko 400KM) a ako ostvare kvotu od mislim 20tak kazni mjesecno onda dobijaju dodatak koji nije za baciti...
Ma kojih 400, 200 u vrh glave. Nemaju ljudi šta da jedu. :lol: :-)

Mom starom je, u mom prisustvu, lično revizor rekao da ga je stid koliku platu ima za nerad. Toliko o tih 400 KM. 400 KM. :-)
Vidi, ja znam da moja stara ima 860KM na mjestu knjigovodje, jel to plata za VSS? I plus sto joj nije isplacena novembarska i decembarska, plus sto nema zdravstveno zato sto nije uplaceno na vrijeme, plus sto joj banka prijeti tuzbom zato sto rate kredita nisu uplacene protekla dva mjeseca (a uredno su odbijene na platnoj listi) jer firma nema para da to poplaca....
kurty

#262 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by kurty »

NEOPLAN wrote:
E jbg brate, stranja se desavaju svugdje....Eno juce u Zagrebu koji je 1000 svjetlosnih godina ispred nas otkazale kocnice na vozu pa udario u odbojnik, iskocila tri vagona, 60 povrjedjenih..... hocu samo da kazem da ni najjaci nisu imuni na sranja i kvarove...

Zagreb nije 1000 svjetlosnih godina ispred nas, nego je 10-15 godina ispred nas... Tmam onoliko koliko smo mi vraceni unazad od 92-95...

Zamisli kakvo bi Sarajevo bilo da nije bilo rata...????
sheilak

#263 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sheilak »

NEOPLAN wrote:Ama ne moze se stoka voziti u zlatnim vozilima nikako.... Ljudi, kad dodjemo pameti pa pocnemo koristiti minimum bontona i kulture u javnom prijevozu, tad ce i Gras biti bolji....a sad...na papanluk odgovaraju papanlukom...jer zasto bi ti se smjeskao i cistio vozila ako mu ti ta vozila saras, rezes sjedista, razbijas stakla, razvaljujes vrata i jos na sve to ne placas kartu... a onda na forumima se*es po tim istim vozilima koja si ti unistio...

Nije GRAS jedini u Evropi koji ima stara vozila, i u drugim gradovima se voze stara vozila, ali za razliku od Sarajeva, tamo su vozila od drzavnog znacaja i interesa, DRZAVA se brine o JAVNOM prijevozu, i povrh svega ljudi su svjesni da su ta vozila namijenjena NJIMA i ne unistavaju ih, vec cuvaju k'o svoje.

A kod nas nema ni jedno, ni drugo, ni trece.......Al samo GRAS ne valja, a mi smo svi zlatni, i niko ne unistava vozila, grafiti sami od sebe nastaju, sjedista se sama deru, vrata sama ispadaju...sve se samo desava.....

Dajte ljudi ohanite malo....Treba biti realan pa reci da je grad pun papaka koji ne znaju sta je "trajvan", a kamoli kako se vozi u njemu...Cast izuzetcima, ali 80% je takvo....

Nije rjesenje dovesti privatnika (Centrotrans i sl). Sve to lijepo izgleda, al pokusaj uci u Centrotrans bez karte, pokusaj sarnuti autobus koji nije drzavni vec privatni, pokusaj zasjeci sjediste... pa ces vidjeti kako se nogira iz autobusa i kako se prosipaju zubi, a onda ces opet trcati starom dobrom GRAS-u....

A ovo za zatvaranje vrata na trolama, mislio sam da ste vec skontali, koliko je puta receno, VOZAC NE ZATVARA SREDNJA I ZADNJA VRATA, VEC SENZOR i ta vrata su ZA IZLAZ, a ne za ulaz, pa ako ti senzor slomi ruku na vratima na kojima pise "IZLAZ", to je tvoj problem a ne GRAS-ov....

P.S. Ne zelim da se neko nadje uvrijedjen od ljudi koji su postali prije mene, ovo kad kazem "ti" mislim generalno na populaciju grada Sarajeva koja sebe naziva "gradjanima"...
Izvini, ali razmisljanje ti je jednostrano. Ja UVIJEK kupujem kartu, NIKADA ne rezem sjedista, ne saram buseve, ne razbijam stakla. Ne smrdim, ne pijem, ne nosim oruzje. Ponasam se kao svaki prosjecan putnik u Sarajevu- da, kao svaki PROSJECAN jer se vecina sasvim normalno ponasa. Sta zauzvrat dobijamo? Neredovan i nesiguran prijevoz, po zivot opasna vozila, a nogiranje iz autobusa, trola, itd. dodje onako pride, u zadnje vrijeme dosta cesto ( zbog kvara na mrezama, zbog nestanka struje, malih plata,...), kao i razbijanje zuba, doduse nesto rjedje, ali ipak.

I da, ZELIM da GRAS dobije konkurenciju, i to ubrzo.
NEOPLAN

#264 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by NEOPLAN »

sheilak wrote:
Konkurencija je uvijek dobrodosla, ali ZDRAVA konkurencija.....

A to znaci, da bilo koji prevoznik moze uci kao gradski prevoznik, ali tako sto ce se formirati "paketi linija" koje ce prevoznici moci birati.
To znaci da ce npr u jednom paketu biti:

Vijecnica - Dobrinja (Izrazito profitabilna)
Zelj. Stanica - Buca Potok (Profitabilna)
Grbavica - Lukavica - Ilidza (slabo profitabilna)
Latinska Cuprija - Drozgometva (neprofitabilna)

Linije sam naveo iz glave, ne moraju odgovarati stvarnom stanju.

I tako bi bilo dobro da se pravi konkurencija, a ne da bude ono sto je Centrotrans pokusao da uradi, da uvede linije na najprofitabilnije relacije, a GRAS-u da ostanu Drozgometve, Jarcedoli, Sirokace i sl......Ako cemo biti konkurenti, budimo konkurenti svuda. Lako je biti konkurent na komercijali.....al treba se dokazati i na manje budzetnim linijam..
sheilak

#265 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sheilak »

Slazem se, nemam nista. protiv toga, samo neka im neko moze konkurirati. Jer GRAS se zaista ponasa neozbiljno. Mozda nisu potpuno svjesni odgovornosti koju imaju prema gradjanima jer toliko ljudi, na zalost, ovisi o njima.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#266 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Faruk »

kurty wrote:
Zagreb nije 1000 svjetlosnih godina ispred nas, nego je 10-15 godina ispred nas... Tmam onoliko koliko smo mi vraceni unazad od 92-95...

isto kao i danas feudalno uredjeni sa razvijenim robovlasnickim sistemom
privatne opcine, privatne policije, privatna ministrastva mocnika iz plemena izetbegovica, silajdzica, cengica i ostalih futavaca

bimo bi i dalje bio glaBni u GRAS-u
VenomSa

#267 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by VenomSa »

Jest meni smijesan ovaj NEOPLAN. Pravda Gras na sve moguce nacine. Cuj realna cijena karte 43 KM, HAHAHAHA. Gdje ti zivis covjece, mislis da si u Becu pa da je tolika cijena.

Na sta GRAS trosi novac?
- kupovinu tramvaja – NE – Dobili na poklon 30 godina stare tramvaje. Naprave 2-3 SATRA-e godisnje i to je to.
- kupovinu trolejbusa – NE – Nekako nabavili onih 15-tak MAN-ovih trola i sada su u fazi nabavke novih trojelbusa (naravno starih 20-tak godina)
- kupovinu autobusa – Kupili 3-4 MAN-ova autobusa koji se koriste iskljucivo za komercijalu (i koji BTW propustaju vodu) i IKARBUS-e. Ne treba ni spominjat da je to vjerovatno najveca pljacka zadnjih godina. GRAS je JEDINA firma koja je prosle godine kupila autobuse od IKARBUSA.
Situaciju u vezi minibusa ne znam.

Znaci 80-90% ide na PLATE pa imamo situaciju da vozaci imaju platu od 1200 KM!?!? I jos imaju hrabrosti strajkati.

I ti onda kazes da je realna cijena 43 KM. Spusti se covjece na zemlju. Realna cijena za jednu voznju je 1 KM. GRAS je firma koja dobiva pare iz BUDZETA. Takve firme ne stavljaju EKONOMSKE cijene jer dobivaju GOMILU LOVE od kantona koji pokriva razliku.

Gras, kao i vecina drzavnih firmi, ima previse radnika i najmanje 50 revizora viska.
elSaik

#268 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by elSaik »

NEOPLAN wrote:
sheilak wrote:
Konkurencija je uvijek dobrodosla, ali ZDRAVA konkurencija.....

A to znaci, da bilo koji prevoznik moze uci kao gradski prevoznik, ali tako sto ce se formirati "paketi linija" koje ce prevoznici moci birati.
To znaci da ce npr u jednom paketu biti:

Vijecnica - Dobrinja (Izrazito profitabilna)
Zelj. Stanica - Buca Potok (Profitabilna)
Grbavica - Lukavica - Ilidza (slabo profitabilna)
Latinska Cuprija - Drozgometva (neprofitabilna)

Linije sam naveo iz glave, ne moraju odgovarati stvarnom stanju.

I tako bi bilo dobro da se pravi konkurencija, a ne da bude ono sto je Centrotrans pokusao da uradi, da uvede linije na najprofitabilnije relacije, a GRAS-u da ostanu Drozgometve, Jarcedoli, Sirokace i sl......Ako cemo biti konkurenti, budimo konkurenti svuda. Lako je biti konkurent na komercijali.....al treba se dokazati i na manje budzetnim linijam..
:lol:

Dakle, očekuješ od firme da bude konkurent tamo gdje joj se ne isplati, jer ne bi bilo fer da je samo konkurent na relacijama gdje se prevoz isplati? :-)
bach

#269 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by bach »

Faruk wrote:
kurty wrote:

isto kao i danas feudalno uredjeni sa razvijenim robovlasnickim sistemom
privatne opcine, privatne policije, privatna ministrastva mocnika iz plemena izetbegovica, silajdzica, cengica i ostalih futavaca

bimo bi i dalje bio glaBni u GRAS-u
Zar nije Jusufranić mlađi u Grasu?
shiljak

#270 GRAS - necu kupit kartu?

Post by shiljak »

Odma da kazem ovo je moje jedno iskustvo, nemojte mi locknut temu radi naslova :D

Dok sam isao u srednju 4 godine, svaki mjesec uzimao kartu, dok su vise od pola "skolaraca" iz razreda "svercovali"...

Posto sam svaki dan isao u skolu (i vracao se - osim sub. i ned.), evo koko je to bilo:
slucaj 1: cekam tramvaj 20 min, a kad dodje bude guzva, tako da nemozes uci u njega - 90% ih je bez karte sto su u tramvaju, a ja imam kartu a ne mogu da udjem (90% slucajeva kad ides-vracas iz skole)
i tako cekas dok koji jos tramvaj prodje da bi se ugurao - a 90% ih bez karte, a ja ne mogu da udjem .. a 90% ih bez karte, voze se.. :D
slucaj 2: cekam zeleno da predjem cestu, tramvaj dodje, ja predjem cestu, tramvaj ode, ja cekam drugi 20 min
slucaj 3: kakav je osjecak kad se ono naguramo u tramvaj? (to je samo kad ides i kad se vracas iz skole - a 90% ih bez karte, a ja ne mogu da udjem, ili te "zgnjece" - oni sto su bez karte)
slucaj 4: ako zaboravis kartu i ako si sam, velike su ti sanse da ce te izbaciti - da te tjera, ono da bue "nekrecemo dok ovaj ne izadje" (50%, zavisi od revizora, neki bi uradio sve da te izbaci, a drugi kaze samo imas/nemas, i prodje)
slucaj 5: itd..
slucaj X: opet ako si zaboravio kartu - ili je i nemas, izbaci te iz tramvaja revizor. Ali kada oni gledaju kartu? Kad je tramvaj prazan! Odnosno kad se vozi 20% putnika (ono kad svi sjede), pa vecina su stariji ljudi, neki su penzioneri pa i ne placaju nista, a ovi drugi imaju kartu, a da ih i pola od toga nema, to je samo mozda 10-ak putnika! A da gledaju kad je tramvaj krcat, onda nebi nasli 10-ak ljudi, nego 50-ak bez karte :D I naravno ili bi svi platili ili bi tramvaj bio prazniji, pa bi ovi sa kartom mogli mozda cak i sjesti?
bonus: kupis kartu radi jedne stanice, a isto toliko kosta i ona sa kojom mozes obici citavo sarajevo i doc opet na pocetak :D

Ovo iznad sto sam napisao, vazi i kad ides i kad se vracas iz skole, a takodjer i ako nisi posao u skolu (samo moza imas manje sanse da bude guzva, a ostalo je sve isto)
Last edited by shiljak on 25/12/2009 15:11, edited 1 time in total.
maxell_sarajevo

#271 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by maxell_sarajevo »

Gdje ti cekas tramvaj po 20min :lol: Koliko znam po danu tramvaj dolazi svakih 3-4 minute. ;-)
Deriguz

#272 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by Deriguz »

Jos je jace da je studentska mjesecna, dva puta skuplja od one za srednju skolu.... :roll:
shiljak

#273 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by shiljak »

Cekas, kad ides u skolu, nek svakih 5 min dodje tramva, ti ces uci u onom 4. :D A desi se pogotovo kad si druga smjena, cekas tramvaj po 20 min, a neki dodju ali hoce u remizu, pa onda jos veca guzva bude na stanici - a 90% ih bez karte :D

Evo ja kad hocu na ilidzu- moram kupit kartu radi dvije stanice, a platim koda idem na carsiju!
Last edited by shiljak on 25/12/2009 15:16, edited 2 times in total.
BSn

#274 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by BSn »

Ima jos i ona: Platis, uredno, mjesec dana koristenja, a GRAS se odluci strajkovat i oduzmu ti po heftu placenih dana, te u maniru pravih lopova ne vrate novac. Boli njih sto je tebi tada vrijeme ispita, sto moras na pos'o...

Evo, sad su odlucili da ne rade za 01.01., tj. da strajkuju. Neces moc' taksi ufatit ujutro, a morati ces ga ufatiti i placati, bez obzira sto si vec platio GRAS-u za taj dan voznje.
Last edited by BSn on 25/12/2009 15:19, edited 1 time in total.
shiljak

#275 Re: GRAS - necu kupit kartu?

Post by shiljak »

Radnici GRAS-a idu u štrajk 31. decembra?
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091225062
Locked