Hvala puno na objašnjenjuBakir1 wrote:redom:
euroherc i bso su clanice grupacije agram, posluju kao odvojena pravna lica ali su u istom konzorciju tako da to pitanje da li su te zvali iz tvog osiguranja moze znaciti da ce "tvoje" osiguranje tebi isplatiti stetu a refundirati je od drugog sestrinskog.
posto je specifican slucaj, pod istim krovom, malo bi se to moglo oduljiti, jos jedan mjesec.
praksa je da tebi tog osiguranje stetnika isplacuje stetu ali kako rekoh malo je specificno pa mozes ocekivati da to bude i tvoje osiguranje.
stavka osiguranje putnika, naznaceno na polici AO daje ti prostor za podnosenje odstetnog zahtjeva za zdravstvene probleme koje imas
Osiguranje auta - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- edo_79
#251 Re: NAPLATA OSIGURANJA
-
goran16v
#252 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ako ti sta moze moze pomoci moj vrlo slican slucaj od prije 6-7 god, na isti fol, udarac s ledja na semaforu i povreda vrata.
Sto se stete na vozilu tice istina je da su oba osiguranja clanice Agrama, ali mislim da u prakticnom smislu to ne igra ulogu. Predpostavljam da je procjenu uradio Euroherc koji je poslao BSO-u (zapravo si radio u istoj zgradi). Ako u medjuvremenu nisi dobio Ponudu za vansudsku nagodbu znacio da BSO jos uvijek razmatra stetu i mozda ne bi bila losa ideja da ih nazoves i pitas. Vjerovatno imas neki broj predmeta pod kojim je zavedena steta.
Sto se fizickih povreda tice, najveci odstetni zahtjev ide za njegove AO Police. Da bi to ostvario moras proci kroz proces lijecenja i oporavka do kraja te uz odstetni zahtjev priloziti kompletnu medicinsku dokumentaciju ukljucujuci nalaze i misljenje specijaliste na kraju lijecenja u smislu trajnih ostecenja itd. Uz odstetni zahtjev idu i troskovi lijecenja tj racuni za to. Ja sam to uradio u saradnji sa advokatom. Advokat ima predstavu koliko te povrede "vrijede" te na osnovu toga podnosi odstetni zahtjev na visu cifru da bi smanjena nagodba bila odgovarajuca. Ako sam dobro upamtio osiguranja su prestala da isplacuju tzv trzajne povrede. Posto je u AO polici auta koji sam vozio bilo i osiguranje putnika izvjestan iznos sam naplatio i od svog osiguranja.
Teoretski svu stetu, bilo za vozilo bilo za fizicke povrede ti isplacuje osiguranje krivca, a ako tvoja AO polica pokriva osig putnika onda mnaknadu za povrede isplacuje i tvoje osiguranje.
Sto se stete na vozilu tice istina je da su oba osiguranja clanice Agrama, ali mislim da u prakticnom smislu to ne igra ulogu. Predpostavljam da je procjenu uradio Euroherc koji je poslao BSO-u (zapravo si radio u istoj zgradi). Ako u medjuvremenu nisi dobio Ponudu za vansudsku nagodbu znacio da BSO jos uvijek razmatra stetu i mozda ne bi bila losa ideja da ih nazoves i pitas. Vjerovatno imas neki broj predmeta pod kojim je zavedena steta.
Sto se fizickih povreda tice, najveci odstetni zahtjev ide za njegove AO Police. Da bi to ostvario moras proci kroz proces lijecenja i oporavka do kraja te uz odstetni zahtjev priloziti kompletnu medicinsku dokumentaciju ukljucujuci nalaze i misljenje specijaliste na kraju lijecenja u smislu trajnih ostecenja itd. Uz odstetni zahtjev idu i troskovi lijecenja tj racuni za to. Ja sam to uradio u saradnji sa advokatom. Advokat ima predstavu koliko te povrede "vrijede" te na osnovu toga podnosi odstetni zahtjev na visu cifru da bi smanjena nagodba bila odgovarajuca. Ako sam dobro upamtio osiguranja su prestala da isplacuju tzv trzajne povrede. Posto je u AO polici auta koji sam vozio bilo i osiguranje putnika izvjestan iznos sam naplatio i od svog osiguranja.
Teoretski svu stetu, bilo za vozilo bilo za fizicke povrede ti isplacuje osiguranje krivca, a ako tvoja AO polica pokriva osig putnika onda mnaknadu za povrede isplacuje i tvoje osiguranje.
- edo_79
#253 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Polica osiguranja pokriva osiguranje svih putnika jer drugačiju nikad nisam ni pravio, a imam kompletnu medicinsku dokumentaciju s računima nalazima i mišljenjima specijalista, s tim da liječenje još nije završeno.goran16v wrote:Ako ti sta moze moze pomoci moj vrlo slican slucaj od prije 6-7 god, na isti fol, udarac s ledja na semaforu i povreda vrata.
Što se tiče ponude dosad me još niko nije kontaktirao vezano za moj slučaj, a ja neznam sad dali bi bilo ok da ih zovem i pitam dokle se došlo sa odštetnim zahtjevom.
Procjenu štete je uradio Euroherc i proslijedio je BSO-u zajedno sa svom pratećom dokumentacijom.
- Bakir1
#254 Re: NAPLATA OSIGURANJA
pravi pritisak, oni (osiguranja) itekako znaju praviti pritisak na tebe, ako si nasuo goriva na pumpi, a kamo li ako te imaju u bazi podataka.
zato dobar dan moje ime je.... registarske oznake.... upit o steti.
pa fino zapises broj stete i svakih 7 dana zviz evo mene.
- edo_79
#255 Re: NAPLATA OSIGURANJA
RazumijoBakir1 wrote:pravi pritisak, oni (osiguranja) itekako znaju praviti pritisak na tebe, ako si nasuo goriva na pumpi, a kamo li ako te imaju u bazi podataka.
- plucna mahramica
#256 Re: NAPLATA OSIGURANJA
edo_79 wrote:RazumijoBakir1 wrote:pravi pritisak, oni (osiguranja) itekako znaju praviti pritisak na tebe, ako si nasuo goriva na pumpi, a kamo li ako te imaju u bazi podataka.
pa fino zapises broj stete i svakih 7 dana zviz evo mene.... valja se danas bacit na pos'o
Usput da pitam, ako neko zna, gdje je poslovnica BSO koju treba smarati?
I da li je istina da oni imaju rok 90 dana da daju ponudu pa onda opet 90 da istu isplate nakon prihvatanja?
-
goran16v
#257 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Sto se tice stete za auto Bakir ti je dao savjet, a sto se tice naknade za povrede konsultuj se sa advokatom, iskopiraj sve police koj ete pokrivaju, pokazi sakupljenu med. dokumentaciju i on ce te uputiti u kom pravcu dalje i sta da ocekujes.edo_79 wrote:Polica osiguranja pokriva osiguranje svih putnika jer drugačiju nikad nisam ni pravio, a imam kompletnu medicinsku dokumentaciju s računima nalazima i mišljenjima specijalista, s tim da liječenje još nije završeno.goran16v wrote:Ako ti sta moze moze pomoci moj vrlo slican slucaj od prije 6-7 god, na isti fol, udarac s ledja na semaforu i povreda vrata.
Što se tiče ponude dosad me još niko nije kontaktirao vezano za moj slučaj, a ja neznam sad dali bi bilo ok da ih zovem i pitam dokle se došlo sa odštetnim zahtjevom.
Procjenu štete je uradio Euroherc i proslijedio je BSO-u zajedno sa svom pratećom dokumentacijom.
-
goran16v
#258 Re: NAPLATA OSIGURANJA
A. Sacirbegovic - Hrasno, zgrada pored INA-e.plucna mahramica wrote:
Usput da pitam, ako neko zna, gdje je poslovnica BSO koju treba smarati?![]()
I da li je istina da oni imaju rok 90 dana da daju ponudu pa onda opet 90 da istu isplate nakon prihvatanja?
- edo_79
#259 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Eh evo update jedan brzopotezni, dobio sam ponudu na 900 KM što je stvarno bogu plakat. Na ponudu ne pristajem jer nije niko travu pas'o ovdje, kad plaćaš policu osiguranja nema tu oni traže 350 KM ja dajem 150 KM pa se cjenjkamo. Fino ću ja kod čika advokata pa nek on dalje dogovara s njima. Izgubio sam 2 i po mjeseca registracije radi njihove tromosti....Bakir1 wrote:pravi pritisak, oni (osiguranja) itekako znaju praviti pritisak na tebe, ako si nasuo goriva na pumpi, a kamo li ako te imaju u bazi podataka.
E neš kolega!
- Qler
#260 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Samo ostro, to su varalice svjetske. Advokata i neka ih on ganja! Meni su vikendicu obili, i dosao onaj iz osiguranja da napravi zapisnik, slika, pitam ja sad ide standardno najmanja ponuda, kaze kao ne zna on, to ce kolegica... reko ti reci kolegici ako ne bude adekvatna naknada, fino cu zovnuti firmu da mi sve ovo sredi, zamijeni, popravi i na kraju da opere i sve cete racune uredno od njih dobiti, pa se sa njima ganjajte... Sto ti kazes nema kad placas oni hoce 300 ja kazem evo 100 pa da se dogovaramo...
Kikinski licimuri...
Kikinski licimuri...
-
goran16v
#261 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Za pocetak u ovl. servis po predracun. Naravno da ga nece prihvatiti ali odatle kreces.edo_79 wrote:Eh evo update jedan brzopotezni, dobio sam ponudu na 900 KM što je stvarno bogu plakat. Na ponudu ne pristajem jer nije niko travu pas'o ovdje, kad plaćaš policu osiguranja nema tu oni traže 350 KM ja dajem 150 KM pa se cjenjkamo. Fino ću ja kod čika advokata pa nek on dalje dogovara s njima. Izgubio sam 2 i po mjeseca registracije radi njihove tromosti....Bakir1 wrote:pravi pritisak, oni (osiguranja) itekako znaju praviti pritisak na tebe, ako si nasuo goriva na pumpi, a kamo li ako te imaju u bazi podataka.
E neš kolega!
- Qler
#262 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Da mene neko udari, ne dao Bog, ja bih svejedno auto pravio u ovlastenom servisu, a racun opet ispostavio osiguranju. Ne bih ni radio malverzacije, da ono trazim pare kao da ovlasteni, a pravim kod Hame iza 5 kad se vrati sa posla u garazi... Nego posteno, u ovlasteni servis, original dijelove, a racun osiguranju... a ako nece, hvala Bogu, imaju advokati, nek i oni nesto rade i zarade...
- edo_79
#263 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Predračun su i dobili od ovlaštenog servisagoran16v wrote:Za pocetak u ovl. servis po predracun. Naravno da ga nece prihvatiti ali odatle kreces.edo_79 wrote:Eh evo update jedan brzopotezni, dobio sam ponudu na 900 KM što je stvarno bogu plakat. Na ponudu ne pristajem jer nije niko travu pas'o ovdje, kad plaćaš policu osiguranja nema tu oni traže 350 KM ja dajem 150 KM pa se cjenjkamo. Fino ću ja kod čika advokata pa nek on dalje dogovara s njima. Izgubio sam 2 i po mjeseca registracije radi njihove tromosti....Bakir1 wrote:pravi pritisak, oni (osiguranja) itekako znaju praviti pritisak na tebe, ako si nasuo goriva na pumpi, a kamo li ako te imaju u bazi podataka.
E neš kolega!
-
preludezalude
#264 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Vec sam ranije spominjao... Samo aktiviraj advokata pa kad dobiju odgovor od advokata, vidjet ces kako ce ti ubrzo odgovoriti sa vecom ponudom. Obavezno advokat da u odgovoru napise da postoje povrede i nematerijalna steta. Znat ce on kako to da formulise. To sto su ti ponudili mozda pokriva samo tu nematerijalnu stetu.
- edo_79
#265 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Hoću druže. Ujedno bih htio da se zahvalim svima na savjetima i prijedlozimapreludezalude wrote:Vec sam ranije spominjao... Samo aktiviraj advokata pa kad dobiju odgovor od advokata, vidjet ces kako ce ti ubrzo odgovoriti sa vecom ponudom. Obavezno advokat da u odgovoru napise da postoje povrede i nematerijalna steta. Znat ce on kako to da formulise. To sto su ti ponudili mozda pokriva samo tu nematerijalnu stetu.
-
zlajcin
#266 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Zdravo ljudi,
Prije par dana sam imao saobracajnu nesrecu na glavnoj cesti, vracajuci se kuci uhvatila me gusta magla. S obzirom da nije bilo nikoga ispred mene ja sam se kretao svojom trakom i ogranicenje na tom dijelu puta je 80 km/h a ja sam vozio 50 zbog smanjene vidljivosti. Vidljivost je bila jedva nekih 10 metara. Iznenada sam uocio stado ovaca kako prelazi glavni put, stisnuo sam kocnicu ali nisam uspio stati-(razbio sam prednji dio auta). Policija koja je vrsila uvidjaj je okrivila gonica stada-(oko 350 ovaca) i to stoji u zapisniku-(kako on nije obezbijedio prelazak, napamet krenuo itd). Medjutim meni moje osiguranje nece ni da udje u rijec da mi izmiri stetu-(ni dio). Interesuje me da li je neko imao slican slucaj ili da se nekom dogodilo slicno nesto ? Sta ja sad da radim i koji su moji sljedeci koraci ?
Pozz
Prije par dana sam imao saobracajnu nesrecu na glavnoj cesti, vracajuci se kuci uhvatila me gusta magla. S obzirom da nije bilo nikoga ispred mene ja sam se kretao svojom trakom i ogranicenje na tom dijelu puta je 80 km/h a ja sam vozio 50 zbog smanjene vidljivosti. Vidljivost je bila jedva nekih 10 metara. Iznenada sam uocio stado ovaca kako prelazi glavni put, stisnuo sam kocnicu ali nisam uspio stati-(razbio sam prednji dio auta). Policija koja je vrsila uvidjaj je okrivila gonica stada-(oko 350 ovaca) i to stoji u zapisniku-(kako on nije obezbijedio prelazak, napamet krenuo itd). Medjutim meni moje osiguranje nece ni da udje u rijec da mi izmiri stetu-(ni dio). Interesuje me da li je neko imao slican slucaj ili da se nekom dogodilo slicno nesto ? Sta ja sad da radim i koji su moji sljedeci koraci ?
Pozz
- sorcerer
#267 Re: NAPLATA OSIGURANJA
jel to ovca nije bila registrovana?
- relax11
#268 Re: NAPLATA OSIGURANJA
E ovako zanima me koliko se ceka da saznam kolko je steta na vozilu
-
zlajcin
#269 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Registrovana ne ali policu osiguranja mozda ima. U policiji kazu da ne mogu provjeriti da li ima ili ne. Uglavnom interesuje me da li je neko imao slican slucaj ili sam ja jedina nesreca koja je udarila ovce...
-
goran16v
#270 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Ja mislim da se to rjesava na sudu parnicom na osnovu krivice vlasnika stada koju je utvrdila policija.
-
zigana
-
ivan 88
#272 Re: NAPLATA OSIGURANJA
pozdrav, prije 2 mjeseca sam imao saobracajnu nesrecu gdje me kao pjesaka udarilo auto njemackih registracija. pri tome sam zadobio teske ozljede nogu,lijeva noga pukla na 2 mjesta i ugradjena mi je plocica sa 16 sarafa,a na desnoj nozi su mi u koljenu popucali ligamenti i dio hrskavice se otkinuo. policija je uredno napravila zapisnik i sve. zanima me kako da izganjam odstetu,postoji li neka agencija ili nesto sto se tim bavi
- drndalo
#273 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Za pocetak obezbijedi zapisnik policije, i sto vise medicinske dokumentacije. Zatim provjeri sa biroom zelenog kartona BiH proceduru za dalje. Obicno neko od lokalnih osiguranja obavlja usluzno papirologiju za neku kucu iz inostranstva... Pa te mogu uputiti npr. na Euroherc, ili Triglav, ili Sarajevo, ili........
-
emir77
#274 Re: NAPLATA OSIGURANJA
Pozdrav svima,treba mi savjet i razmjena iskustva oko naplate stete od auto osiguranja.Naime prije par dana sam se vozio iza kamiona ispod cijih tockova je doletio kamen i razbio mi vjetrobransko staklo,zaustavio sam kamion i policija je uredno napravila zapisnik.sada cekam policijski zapisnik pa da idem na osiguranje od ovog kamiona(sarajevo osiguranje).Moj auto je na slovenackim tablicama,zvao sam i moje osiguranje i rekli su mi da sam moram ici na osiguranje od ovog drugog i zahtjevat naplatu stete.Ako neko ima vec iskustva ili neki savjet unapred sam zahvalan.Sta i kako da uradim najbolje 
- drndalo
#275 Re: NAPLATA OSIGURANJA
SLO table ? Inostranstvo, zeleni karton, sa cistim papirima od policije, tvoje SLO osiguranje bi to trebalo bez problema poravnati preko biroa zelenog kartona sa BiH osiguranjem.