Posto sam konacno pogledao film, zelio bih da iznesem svoje misljenje.
Kao prvo, ovo je SF film i tako ga treba posmatrati. Ne treba ocekivati da ce se pravo svidjeti onima koji ne vole taj zanr smo zbog efekata.
-Primijetio sam da se puno govori o efektima kao o jedinom kvalitetu ovog filma, sa cim se ne bih slozio. Efekti su odlicni i slazem se da ne trebaju biti jedini kvalitet filma, ali s obzirom na samu ideju, u ovom slucaju su potpuno opravdani i nisu na silu ubaceni, cak je tesko zamisliti da se ovakav film sa ovakvom idejom ozbiljno uradi bez koristenja animacija.
-Sama prica, mozda na prvi pogled nije originalna, bar jedan aspekt price koji nije jedini, borba dobra i zla, asocijacija na americku politiku i protjerivanje inidijanaca, ali se ne odnosi samo na to, odnosi se na kompletan ljudski rod, pokazuje dvije krajnosti, kakvi smo mogli postati (navi) i kakvi smo postali (ljudi). Sto moja djevojka kaze, gotovo sve ono prikazano na planeti pandori mozemo dozivjeti i na zemlji, osim sto je u filmu dosta prenaglaseno. I nasa planeta ima toliko prirodnih vrijednosti, samo sto smo se udaljili od svoje prirode i unistavamo plantetu, umjesto da uzivamo u onome sto imamo. Povezanost navi-a sa svojom "planetom" (u stvari nije planeta vec satelit) je prenaglaseno prikazana povezanost zivih bica na zemlji medjusobno, cak su i ljudi vjerovatno nekad bili na taj nacin povezani ali su se udaljili od toga. To je po mom misljenju jedna od poenti ovog filma.
-Zacajno je za spomenuti i sama vizija ovog svijeta, jako matovita i originalna. U vecini filmova se prikazivanje zivota na drugim planetama banalizuje. U avataru je ta ideja jako razradjena, sa puno aspekata i detalja.
Jako mi je zanimljiva ideja da zivot ne mora biti razvijen na planeti vec moze biti i na satelitu. Nije tesko primijetiti da pandora nije planeta vec da kruzi oko znatno vece planete, tipa jupitera. To je omogucilo one odlicne prizore na nebu koje nije "prazno" kao nase.

Jos jedna zanimljivost je to da je planeta relativno mala, manja od zemlje, te da ima manju i gravitaciju. Nigdje u filmu nije spomenuto, ali definitivno nije slucajnost velicina svih zivih bilca na planeti sto ima smisla jer bi manja gravitacija vjerovatno omogucila takav tok evolucije.
Tu je jos toliko detalja i utisaka da je to nemoguce sve napisati.
Sve u svemu, mislim da film sa svakog aspekta zasluzuje najbolje ocjene, ostalo je samo stvar ukusa ko voli i ko ne voli ovakvu vrstu filmova.
Oni koji misle da film nema pricu i poentu, mogu samo reci da ga nisu dovoljno ozbiljno gledali i da ga nisu shvatili.