condy wrote:Danas je avionom vrlo lako otići bilo gdje u Njemačku. Prije toga na internetu naći veću auto kuću koja je specijalizirana za prodaju određenih vozila npr. Audijevih ili Opelovih, naći zanimljivo vozilo ili vozila na internetu i e-mailom dogovoriti sa njima dolazak da se vozilo pogleda i proba, i odvede na pregled u servis. Nakon čega se može kupiti. S obzirom, da imaju izuzetno velik izbor vozila, sigurno da se neće džabe otići.
Ama nije lako...
Znas kako su govorili visočki trgovci, kad bi im raja komentarisala cijene... Vele "Znamo mi da je u Solunu somun-dinar, ali do Soluna...sto somuna".
Osobi koja ne zna njemački ili bar engleski prilično dobro, ne poznaje neki grad, nema gdje prespavati (u DE nema prenoćišta ispod 50-100 EUR), nije jednostavno.
Stručni pregledi u ovlaštenim servisima su višestruko skuplji nego kod nas, ima tu i papirologije...
Nekom ko se ne bavi poslom oko auta, sve je to nepoznato područje, ne zna dilere, ne zna šeme... sigurno neće dobiti bolju cijenu nego neki trgovac koji to radi godinama i ima uhodane kanale.
Znam dosta ljudi, koji su skupili pare i išli u Njemačku kod rodbine, pa kao u povratku će dovesti auto, a vratili se autobusom
I tamo se prodaje svašta, dobra i domaćinska auta su skupa, jer Švabo cijeni svoj dinar itekako
U suštini, to i jeste marža trgovca... nema te troškove ili završava posao za 10 auta odjednom, pa ga manje izađe, malo se ugradi u cijenu i to je to.
Mislim da sam prilično pismen, znam i jezik, boravio sam u više europskih zemalja, pa eto, ne bi se baš olako upustio u tu avanturu, ako ne bi gore imao nekog od rodbine ili prijatelja, koji imaju iskustva sa njemačkim sistemom auta, tablica, papira, ali i prenoćišta i sl.
Kažem, svakom svoje, možda bih se odlučio na ovu opciju, ako bi imao neku zicer šemu za provjereno i očuvano auto...
Za sve ostalo, tu su lokalni dileri automobila