Alfons Kauders wrote:vee-jay wrote:Alfons Kauders wrote:
jesam li ja rekao da je to lako?
kako je dodik, socijaldemokrata, dobio na izborima... parolama za pravdu i posao, ili supljom rs pricom?
to sdp ne konta... njihove kampanje izgledaju ok nama u gradovima, ali u ruralnim sredinama ne pale i cao... vise bi poena pokupili da salju komsica po selima da prica kako je ratovo na treskavici, nego da polupismenim hajvanima pricaju o GDP-u, IMF-u, CEFTI i IPA fondovima...
sdp vodi kampanju za obrazovan narod, koji VEC GLASA za njih, umjesto da ganja sire mase populistickim furkama, prepakovanim nacionalizmom i agresivnim pljuvanjem... to je fol...
Ne, to sigurno nije "the right way". Pa moral i uvjerenje nisu na prodaju. Odlican primjer za to je Mesic, koji je pocetkom 90ih radi odbrane svoje zemlje morao da se uvalici australijskim ustasama u *upke. Tako da danas svaka njegova izjava o Dodiku i RSu tog Dodika medju njegovim glasacima samo jos vise jaca.
SDP mora pokazati da je svojom pobjedom u stanju da dovede u ovu zemlju: rad, red i prosperitet. Vjerujem da su to vaznije teme kojima ce se baviti u kampanji.
evo ti primjer... upoznas zensku u birtiji... i hoces li ti s njom biti 100% iskren i ozbiljan, ili ces malo prepakovati pricu? ne moras lagati i mjenjati uvjerenja, vec samo onako, ukrasiti i prilagoditi to sto imas reci da bi makar pokupio broj i izletio na kafu nekad...
vidis, ovi SDPovci bi haman pricali sa zenama o butmiru, NATO MAPu, 5+2 i liberalizaciji viznog rezima, a zaboravili bi zovnuti pice i ispricati nesto smijesno...
Ma ne moras mene pitati sta bi ja, ja radim u marketingu
To sto kazes je ok, ali si prije toga spominjao populizam. Da, trebaju vise da se bave temama koji interesuju narod -> ipak, teme koje si ti naveo ne tematizira SDP nego neko drugi tj. treci. SDP se tim temama mora baviti zato sto su one u centru i zato sto SDP mora imati stav. A imati stav u vezi tih (velikih) tema zahtjeva da se pozabavis njima...
Ipak, SDP i sam govori o tome da se Butmir i ostale teme ostave na stranu. Izborna kampanja pocinje. Tako da ce se oni sve vise baviti konkretnim propustima sadasnje vlasti. Ipak, ne treba biti optimista i ocekivati da se stranke na vlasti nece uputiti u iste kampanje kao prije 4 godine i sta onda? Narod zaboravi lako sve svoje probleme ako je u pitanju sigurnost i buducnost svoga tora.
Mislim da svako bavljenje populizmom znaci gubljenje glasova na drugoj strani. Ne vjerujem da SDP ima toliko slijepih glasaca (kako ti kazes), koji bi taj populizam razumijeli i dopustili. Pogotove sada ne, kada SDP manje/vise sa NSom ima stranku koja jeste (ili bi mogla biti) konkurencija (zato sam gore i spominjao NS, sto si ti odmah razumio kao "prozivanje"). Ali da jesam zato da se zenskoj isprica i poneki vic i zovne pice, nego sta.