Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
valterbranisarajevo

#251 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by valterbranisarajevo »

Sinjani traže Titovu alkarsku odoru

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 1&Itemid=1
ljubav_aha

#252 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by ljubav_aha »

fakat

#253 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by fakat »

Prije nekih par godina u Zagrebu se pojavio grafit: "Sveti Ante, ako si u stanju, uzmi Stipu a vrati nam Franju"
Neko onda sprejem dopisao: "Sveti Ante, da se mene pita, uzmi oba, a vrati nam Tita"

A sad vitz:
Nezaposlenom Muji pukao film pa izasao na ulicu i poceo galamiti protiv vlasti. Brzo dodje policajac i hoce da ga hapsi. Mujo se uplasi, pa se krene izvlaciti: "Ma nemoj gosp. policajac, to ja ba vicem protiv one stare vlasti, znas one sto nije valjala" Ali, policajac se ne da zbuniti pa kaze:"Ma nemoj, pravis se pametan, k'o da ja ne znam koja vlast ne valja!"
valterbranisarajevo

#254 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Last edited by valterbranisarajevo on 06/01/2010 15:23, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

#256 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Knjige o Titu (potrudiću se da redovno dopunjavam :) )

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... &Itemid=32
Vodenjak

#257 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by Vodenjak »

chuchumbamayumbe wrote:
piupiu wrote:Anegdota o Dzemalu Bijedicu, Titu i veceri sa americkim ambasadorom ...

Prejako, Azizinog mi rahmeta!
Obavezno pogledajte!
:D :D

Oplakah majke mi... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
valterbranisarajevo

#258 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Titova ikonografija u Dražinoj državi

Autor dokumentarnih filmova “Vidimo se u čitulji” i “Vukovar, jedna priča” Janko Baljak, ovih dana završava svoj igrani film “Blue Train”, odnosno “Plavi voz”. Radnja filma se dešava u periodu neposredno prije i poslije smrti Josipa Broza Tita, dok jedna grupa beogradskih maturanata pokušava organizirati svoju matursku zabavu. Saradnik Žurnala razgovarao je sa Baljkom o jugonostalgiji, postitovskom periodu u SFRJ i državama nastalim njenim raspadom, Srbiji, kinematografiji...Kako vreme od smrti Josipa Broza Tita polako odmiče, a evo u maju će biti punih 30 godina od tog događaja, svedoci smo povratka Tita na scenu u raznim oblicima. Oni koji su ga se odricali danas sa zadovoljstvom koriste Titov lik i delo. Hrvatska ima Kumrovec koji postaje turistička atrakcija, Srbija “Kuću cveća”, Slovenija nema ništa ali vraća imena ulica Maršala Tita, a Bosna... Bosna ima sećanje.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 3&Itemid=1
valterbranisarajevo

#259 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Tito i Čerčil

"14. jula doputovao sam u Split i ubrzo se obreo u vili "Dalmacija", gde se već nalazio naš predsednik. Ljudi iz protokola i bezbednosti su me odmah upozorili ( to je važilo i za malobrojne fotografe ) da se nikud neudaljavam, nikoga ništa ne pitam i da budem spreman za snimanje jedne važne, vanserijske ličnosti.U vili, je maltene, vladalo vanredno stanje. Naravno da me je zagolicalo ko bi mogao da bude ta tajanstvena ličnost zbog koje se podigla tolika prašina. na odgovor smo morali da čekamo gotovo ceo dan. tek u popodnevnim satima, na oko dvesta metara od malog pristaništa vile "Dalmacija", jedna prelepa jahta zaustavila je svoje motore. na njoj je pisalo Kristina. Od tog trenutka za nas više nije bilo tajne - Tito će se sastati sa Vinstonom Čerčilom, bivšim i najpopularnijim predsednikom vlade Velike Britanije - "čovekom koji je pripadao ljudima koji su kreirali istoriju", najčuvenijim britanskim državnikom XX veka.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 4&Itemid=1

Image

Tito i Čerčil u Splitu 1960. godine
valterbranisarajevo

#260 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Četkom sam radio Titu valove na kosi

Bruno Benčić (70) iz Pule i danas rado prisjeća kako su ga prije 40 godina, dok je radio u maloj brijačnici Naprijed, odabrali za Titova brijača. Naoštrio sam britvu najbolje što sam mogao. Obukao sam jednu od svojih najsvečanijih košulja i svezao kravatu. Ukrcao sam se u crni Mercedes, koji me čekao ispred kuće. Nisam imao pojma kamo me vode, ali osjećao sam da sam na važnom zadatku. Pola sata kasnije shvatio sam da sam bio u pravu. Vodili su me ravno na Brijune, k Titu.., priča Bruno Benčić (70) iz Pule. Još se i danas rado prisjeća kako su prije gotovo 40 godina, dok je radio u maloj brijačnici Naprijed, baš njega odabrali za Titova brijača. Na Brijune je tijekom deset godina putovao svaki dan i brijao sve koji su ondje boravili.
- Titu sam okruglom četkom i fenom radio valove na kosi. Imao sam tremu, ali on bi me smirio. Ispitivao me o mojem životu i obitelji.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 5&Itemid=1
Updated

#261 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by Updated »

piupiu wrote:Anegdota o Dzemalu Bijedicu, Titu i veceri sa americkim ambasadorom ...

Ovo nije anegdota. Radi se o zlonamjernom vicu izmisljenom od strane onih koji nisu mogli podnijet da se uz Tita na tako visokom mjestu nalazio Musliman. Isti ljudi koji su organizovali rusenje aviona u kojem je Bijedic poginuo, i ciji sljedbenici danas ruse ovo sto je ostalo od Bosne.
Vodenjak

#262 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by Vodenjak »

Updated wrote:

Ovo nije anegdota. Radi se o zlonamjernom vicu izmisljenom od strane onih koji nisu mogli podnijet da se uz Tita na tako visokom mjestu nalazio Musliman. Isti ljudi koji su organizovali rusenje aviona u kojem je Bijedic poginuo, i ciji sljedbenici danas ruse ovo sto je ostalo od Bosne.
Ma bravo, majstore! :-)
Nasmija me vise i od same anegdote! :lol:
valterbranisarajevo

#263 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Kult Josipa Broza Tita – doživljaj običnog čoveka

Ove školske godine tema konkursa vezana je za fenomen kulta ličnosti, novi tip političkog liderstva koji je obeležio istoriju 20. veka. Iako ima i svoju političku dimenziju, ova pojava je suštinski društvenog karaktera, jer podrazumeva neposredan odnos jednog, jedinstvenog i izuzetnog pojedinca, tj. „Vođe“ i mnoštva pojedinaca koji čine „masu“ ili „narod“. Pri tome, izraz „masa“ ili „narod“ nema samo kvantitativno značenje, već pre svega označava mnoštvo koje se nalazi u specifičnom psihičkom stanju uzbuđenja i zanosa, kada je spremno na postupke i poduhvate za koje ne bi bilo sposobno u drugačijem stanju i u drugoj situaciji. Upravo taj odnos običnih ljudi koji su (dobrovoljno ili protiv svoje volje) učestvovali u različitim masovnim manifestacijama ili na drugi način bili uključeni u aktivnosti kojima je građen i širen kult Vođe, upravo njihovo viđenje Josipa Broza Tita, čini temu ovogodišnjeg nagradnog konkursa.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 6&Itemid=1
Fair Life

#264 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by Fair Life »

Za domovinu s Titom - naprijed.

Image
valterbranisarajevo

#265 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Image
valterbranisarajevo

#266 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Suvenirnica socijalizma

Prije nekog vremena u kompleksu beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije, na ulazu u Kuću cvijeća, otvorena je prodavnica suvenira u kojoj se mogu pronaći najrazličitiji predmeti savremenog dizajna, a inspirisani bogatom kolekcijom ovog muzeja i sjećanjem na jugoslovenski socijalistički period. Ova suvenirnica može se uporediti sa prodavnicama suvenira bilo kog evropskog muzeja i nudi slične predmete kakve možete naći u muzejima Beča, Londona, Madrida: tematske majice, torbe, olovke, magnete, podmetače za čaše, podloge za miša, privjeske, šolje, razglednice, kutijice za vizit-karte, kišobrane, literaturu koja se bavi historijom bivše Jugoslavije i slične stvarčice koje mogu poslužiti kao odličan poklon.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 7&Itemid=1
valterbranisarajevo

#268 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

„Više od Tita i ćevapčića“

Prema navodima njemačkog lista "Kreis-Anzeiger", manifestacije pod zajedničkim nazivom „Više od Tita i ćevapčića“, koje će se u vidu različitih izlaganja, zatim susreta, ekskurzija, i prikazivanja filmova održati od 19. januara do 9. februara, organizira Justus-Liebig univerzitet u njemačkom gradu Giessenu. List o tome piše: „Prelijepe plaže, zatim specijaliteti kao ćevapčići i šljivovica s jedne, te na brutalan način vođeni ratovi između kasnijih država nasljednica kao što su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Kosovo s druge strane. O bivšoj Jugoslaviji se izvan njenih granica znalo relativno malo toga. Zbog toga će u središtu manifestacije biti osvrt na progresivan razvoj do kojeg je u bivšoj Jugoslaviji došlo prije 1990. godine i to u oblasti kulture i nauke. No, kako kažu eksperti za jugo-istočnu Evropu pri Institutu u Giessenu, profesor Markus Koller i njegova saradnica Claudia Lichnofsky, koji su ujedno i koncipirali ovaj projekat, javnost će također imati priliku i da se upozna sa pojedinim – kako prenosi list - napetim zbivanjima iz perioda socijalizma te sa posljedicama ratova do kojih je došlo u 90-tim godinama“.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 0&Itemid=1
valterbranisarajevo

#270 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Vrdoljakov 'Tito' u oblaku tajne

Premda proteklih dana Hrvatska televizija bombardira svoje gledatelje najavom o skorašnjem prikazivanju ambiciozne dokumentarno-igrane serije u šest nastavaka o Josipu Brozu Titu redatelja Antuna Vrdoljaka, detalji skupocjenog projekta HTV-a i Mediteran filma obavijeni su oblakom tajne. Datum ili vrijeme kad će na malim ekranima zaživjeti nova Vrdoljakova serija, što gledatelje i ponajviše zanima, nitko ne zna. Glasnogovornik HTV-a Danko Družijanić napominje kako bi serijal trebao krenuti u prvom tromjesečju ove godine. S obzirom na to da je siječanj na izmaku, prikazivanje »Tita« moglo bi, dakle, početi u veljači ili ožujku, u što bolje upućeni sumnjaju. Naime, nitko ne zna u kojoj je fazi Vrdoljakov projekt, navodno u završnoj, međutim montirani materijal nitko još nije imao priliku pogledati, pa niti koproducent HTV. Javno prikazivanje neće krenuti sve dok serijal ne bude dobio zeleno svjetlo zaduženog urednika na HTV-u, što je, objašnjava glasnogovornik Danko Družijanić, uobičajena praksa na javnoj televiziji kad otkupljuje ili koproducira igrani i dokumentarni film.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 3&Itemid=1
valterbranisarajevo

#271 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Josip Broz Tito – fotograf

U beogradskom Muzeju 25. maj 13. februara biće otvorena izložba nedavno otkrivenih polaroida i fotografija čiji je autor Josip Broz Tito. Poznato je da je Titu fotografija bila omiljeni hobi, ali su manje poznati rezultati njegovog fotografisanja svega i svačega, pa će ova izložba biti dobra prilika da se stekne uvid i u ovu stranu bivšeg predsjednika SFRJ. Fotografije i polaroidi koji će biti izloženi pronađeni su prije jedva mjesec dana u prostorijama ovog muzeja, prilikom preseljenja Arhiva Josipa Broza.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 4&Itemid=1
Fair Life

#272 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Post by Fair Life »

U izdanju crnogorskog dnevnika "Vijesti“, knjiga ispovijesti zamjenika šefa bivše jugoslovenske UDBE, generala i narodnog heroja Jova Kapičića, pod naslovom „Goli otoci Jove Kapičića“ novinarke Tamare Nikčević promovisana je u Podgorici, 3. decembra 2009. godine, kada se i pojavila u prodaji. Knjiga je već 4. decembra 2009. godine rasprodata, novo i dopunjeno izdanje je u pripremi. Sa dozvolom autorke, čitaocima e-novina u dva nastavka predstavićemo delove ovog bestselera.

http://www.e-novine.com/feljton/34636-s ... otoka.html (prvi dio)

http://www.e-novine.com/feljton/34667-U ... oevia.html (drugi dio)
valterbranisarajevo

#273 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Mali ekran pun Josipa Broza Tita

Gledaocima HTV-a mali ekran bi nakon 30 godina ponovo mogao da bude pun Josipa Broza Tita. Doduše aktuelni titoizam ne slavi kult ličnosti, već stiže nošen vetrom komercijalne isplativosti, piše "Novi list". Duh Tita ponovo je nemiran - do godišnjice njegove smrti, 4. maja, trebalo bi da budu dovršena čak dva ambiciozna dokumentarca o epohi velikog vođe SFRJ.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 5&Itemid=1
valterbranisarajevo

#274 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Image
valterbranisarajevo

#275 Re: Tito kroz fotografije, govore, pjesme...

Svjetska ekskluzivnost Zafranovićevog Tita

Tri desetljeća od smrti, duh Josipa Broza Tita ponovo je nemiran – do obljetnice njegove smrti, 4. svibnja, trebala bi biti dovršena čak dva ambiciozna dokumentarca o epohi velikog vođe Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Prva na redu za emitiranje je dokumentarno-igrana serija u šest nastavaka Antuna Vrdoljaka koja bi u programu Hrvatske televizije trebala biti prikazana koncem veljače ili početkom ožujka, premda državotvorni redatelj svoj dugoočekivani projekt još uvijek nije završio. Otprilike, u istoj fazi montaže je i dokumentarna serija Lordana Zafranovića, a deset epizoda o Titovoj epohi redatelja koji se proslavio filmom »Okupacija u 26 slika« na HTV-u bi mogla biti prikazana u drugoj polovini ove godine. Slučajno ili ne, Vrdoljak i Zafranović ponovo dijele istu redateljsku sudbinu, sudbinu koju im i nakon svoje smrti kroji Josip Broz Tito.
No, Antun Vrdoljak i Lordan Zafranović jednako ne vole da ih se svrstava u isti koš – filmski, redateljski ili ljudski, svejedno. Posebice ne nakon verbalnog obračuna u Kerempuhu od prije dvije godine. Odnos između redatelja koji su ipak po mnogočemu obilježili hrvatsku kinematografiju, gledatelje javne televizije niti ne zanima, njih prvenstveno brine što su Vrdoljak i Zafranović radili protekle tri-četiri godine. A pretplatnici javne televizije mogli bi se uskoro suočiti s velikom ironijom, da im nakon trideset godina mali ekran ponovo bude pun Josipa Broza Tita.

http://www.titomanija.com.ba/index.php? ... 6&Itemid=1
Post Reply