Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
respo

#251 Re: Policija

Post by respo »

ne vjerujem
ne znam
ali vrijedi pokusati
zonbirile

#252 Re: Policija

Post by zonbirile »

policija očito ima naredbu : "DERI REDOM", pa iz ličnog iskustva znam, da i kod saobraćajke ,a i kod prekršajnog prekršaja šalju kazneni nalog oboma.Savjet,ne plačati ići na sud.To je 20 KM skuplje,ali tražiti i suočenje sa policajcem.Doduše ista naredba i sudijama, ali ima druga instanca i oni su regularni.Ja sam uspio dva puta poništiti riješenje u prvostepenom postupku.Tada saznadoh da je drotovima smrt ići na suočenje na sud,jer idu iz noćne mjesto kući na sud.Kada se prljavo igra,prljavo i odgovoriti,sud,suočenje.
ElEjércitoDelEbro

#253 Re: Policija

Post by ElEjércitoDelEbro »

Puna podrška radu policiji kantona Sarajevo.
zonbirile

#254 Re: Policija

Post by zonbirile »

ElEjércitoDelEbro wrote:Puna podrška radu policiji kantona Sarajevo.
-----------------------------------------
također,ali ne mogu oni prvenstveno biti punjači buđetskih rupa.Prvenstveno su tu da zaštite i sluše (protect and slave),a ne da uzimaju novac na krajnje nebulozan način.
aerosa

#255 Re: Policija

Post by aerosa »

Splinter wrote:e ovako, kod starog mi je prije mjesec,dva ukraden kastofon i par CD-ova, parking na M.D. pritom mu je ostecena brava na jednoj strani auta.
no poznavajuci proces prijave i brojnih negativnih iskustava, odlucio se da ne prijavljuje kradju...
maloprije listajuci portal avaza naletim na ovu vijest.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna ... nih-stvari

e sad ono sto mene zanima je(posto kradja nije prijavljena) da li se moze izvrsiti kakva provjera, jer jedan od ovih kastofona odgovara opisu onoga koji je bio u njegovom autu.
znaci posjedje orginalnu kutiju kastofona, racune. vjerovatno se preko serijskog broja moze izvrsiti provjera,
kao i preko cd-ova...
Prije je moglo, znam jer sam prilikom prepoznavanja svog kasetofona vidio i komšijin koji on nije ni prijavio.
Rekao im za to i odgovorili mi da dođe ,preda prijavu i prepozna svoj i to je to, i tako je i bilo.
Ako imaš račune neće sigurno imati problema, naravno ako nekom u stanici već nije zatrebao jedan takav cd...
Mascherano

#256 Re: Policija

Post by Mascherano »

aerosa wrote:
Splinter wrote:e ovako, kod starog mi je prije mjesec,dva ukraden kastofon i par CD-ova, parking na M.D. pritom mu je ostecena brava na jednoj strani auta.
no poznavajuci proces prijave i brojnih negativnih iskustava, odlucio se da ne prijavljuje kradju...

e sad ono sto mene zanima je(posto kradja nije prijavljena) da li se moze izvrsiti kakva provjera, jer jedan od ovih kastofona odgovara opisu onoga koji je bio u njegovom autu.
znaci posjedje orginalnu kutiju kastofona, racune. vjerovatno se preko serijskog broja moze izvrsiti provjera,
kao i preko cd-ova...
Prije je moglo, znam jer sam prilikom prepoznavanja svog kasetofona vidio i komšijin koji on nije ni prijavio.
Rekao im za to i odgovorili mi da dođe ,preda prijavu i prepozna svoj i to je to, i tako je i bilo.
Ako imaš račune neće sigurno imati problema, naravno ako nekom u stanici već nije zatrebao jedan takav cd...

:roll: :skoljka:
aerosa

#257 Re: Policija

Post by aerosa »

Mascherano wrote:
aerosa wrote:

kao i preko cd-ova...

:roll: :skoljka:
Nemoj se ibretit svega ti... Bog me ne može ubijediti da kad sam bio na prepoznavanju ama baš ni jedan kas nije bio skuplji od 50-80 km, a naredano ih oko 30 komada...
A osim toga za to sam čuo i od svojih drugova a tvojih kolega koji rade u stanicama...
zavalgin

#258 Re: Policija

Post by zavalgin »

Najmanje se raspravlja o stvarnim problemima,činjenica je da ko je god od nas platio bilo kakvu kaznu ne voli policiju i komentariše njen rad kako njemu godi iako pojma nema,svi smo stručnjaci i svi sve znamo.
Bio bih presretan da sam nezadovoljan samo sa njihovim radom,a opet kad bolje razmislim koliko su plaćeni,ko im postavlja nadređene i na koji način,u kakvim uslovima i sa kavim resursima rade,a o nama kao narodu neću komentarisati (kad nam nešto treba onda daj nam a kad se od nas nešto traži,ma stipu me) onda im se ponekad i divim,ja to nebi mogao.
Zaboravljamo na ljekare,obične nastavnike,opštinke ćate,svugdje treba para,samo što se ne radi o "cvaji",kod ove gospode cifre su puno veće.
barby02

#259 Re: Policija

Post by barby02 »

Opet kazna !(dosadasnje za parkiranje a ovaj put za preseravanje MUP-a.
Kako me put nije naveo u vecernjim satima kroz ulicu Kulovica u zadnjem momentu sam skuzila znak za zabranu voznje od 20h ali kasno. .
Zaustavi me policajac, proslijedi jaranu koji je imao zestoku raspravu, prije nego mi se obratio, sa jednim momkom . . Prvo je rekao 100 KM , 2 kaznena boda i 30 dana zabrane upravljanja mojom vozilicom. Kasnije se smeksao i prosla sam pod " minimalno". . Ipak ovo je sekundarno.
Primarno je sam znak:
1. Ulica je samo poveznica izmedju dvije prometne ulice i sta znaci pjesacka zona od 50 metara? Uz ulicu-niz ulicu?

2. Iza 20 h zabrana (kada niko ne vidi po mraku) a postavljeno unutar ulice---jednosmjerne !!!! Unutar je i ona 3 metra sa desne strane- do bivse "Poste".

3. Skrenula sam kod pozorista i na semaforu, cekam i idem pravo--znak ne vidim a ako vec udjem u ulicu- nema rikverca

4. ZNAK je trebao stajati UZ semafor ,koji usmjerava (jer ga ne mogu iskljuciti sa jedne strane u 20h) i normalno da vozis dalje. .
DAKLE : jos jedna Njihova zamka iliti bezobrazluk. .
holowey

#260 Re: Policija

Post by holowey »

barby02 wrote:
4. ZNAK je trebao stajati UZ semafor ,koji usmjerava (jer ga ne mogu iskljuciti sa jedne strane u 20h) i normalno da vozis dalje. .
onda bi trebala dva znaka, za one koji idu od doma armije, i one koji idu sa obale...

nicija zamka, vec jaaaako dugo je tako regulisan saobracaj u kulovica... fino sa obale smotas lijevo prema centralnom, i onda kroz radicevu iza parkuse do dalmatinske...
barby02

#261 Re: Policija

Post by barby02 »

holowey wrote:
barby02 wrote:
onda bi trebala dva znaka, za one koji idu od doma armije, i one koji idu sa obale...

nicija zamka, vec jaaaako dugo je tako regulisan saobracaj u kulovica... fino sa obale smotas lijevo prema centralnom, i onda kroz radicevu iza parkuse do dalmatinske...
U pravu si - 2 znaka ! Zamisli da nisam iz Sarajeva i da ne znam da je tu tako dugo regulisan saobracaj na taj nacin. One stavka pod 2 i 3 stoje .
holowey

#262 Re: Policija

Post by holowey »

barby02 wrote:
holowey wrote:
barby02 wrote:

U pravu si - 2 znaka ! Zamisli da nisam iz Sarajeva i da ne znam da je tu tako dugo regulisan saobracaj na taj nacin. One stavka pod 2 i 3 stoje .
nepoznavanje zakona te ne rjesava odgovornosti... moras gledati kuda vozis i obracati paznju na saobracajne znakove...
MAN-lion's coach

#263 Re: Policija

Post by MAN-lion's coach »

barby02 wrote:
2. Iza 20 h zabrana (kada niko ne vidi po mraku) a postavljeno unutar ulice---jednosmjerne !!!! Unutar je i ona 3 metra sa desne strane- do bivse "Poste".

3. Skrenula sam kod pozorista i na semaforu, cekam i idem pravo--znak ne vidim a ako vec udjem u ulicu- nema rikverca
Pa kako se bona ne vidi saobraćajni znak u mraku...ccccc

Pa opet u tački 3 ne vidiš...

Naočale?Pažnja?
h_poaro

#264 Re: Policija

Post by h_poaro »

barby02 wrote: 4. ZNAK je trebao stajati UZ semafor ,koji usmjerava (jer ga ne mogu iskljuciti sa jedne strane u 20h) i normalno da vozis dalje. .

Saobraćajne znakove ne postavlja policija, neopravdano se ljutiš na njih, oni znakove samo "čitaju" na svoj način; vozači ih moraju "čitati" na svoj.
Saobraćajne znakove postavljaju radnici, u Sarajevu npr. KRO RAD, ali po nalogu Kantonalnog ministarstva prometa i komunikacija, za regionalne, magistralne i auto-put - Federalno ministarstvo.
barby02

#265 Re: Policija

Post by barby02 »

MAN-lion's coach wrote:
Pa kako se bona ne vidi saobraćajni znak u mraku...ccccc

Pa opet u tački 3 ne vidiš...

Naočale?Pažnja?
Nisu mi problem naocale, nego pocela senilit, pa zaboravim da ih stavim i da upalim duga :skoljka: inace sa voznjom sve stima :D
barby02

#266 Re: Policija

Post by barby02 »

h_poaro wrote:

oni znakove samo "čitaju" na svoj način; vozači ih moraju "čitati" na svoj.
Ovo je kljucna recenica :D
MAN-lion's coach

#267 Re: Policija

Činjenica je da ne znaju neke stvari.Ali zato ne treba biti idiot pa da to oni iskoriste.Jer ako ne znaš onda se natovare.
Na sud pa neka se tamo slikaju.
barby02

#268 Re: Policija

Post by barby02 »

MAN-lion's coach wrote:Činjenica je da ne znaju neke stvari.Ali zato ne treba biti idiot pa da to oni iskoriste.Jer ako ne znaš onda se natovare.
E vidis to sam danas saznala, ja glupaca nisam znala da NE MORAS potpisati e da bogdo nisam , obro bi on bostan, sad mi je kasno. . . :(
Mascherano

#269 Re: Policija

Post by Mascherano »

barby02 wrote:
MAN-lion's coach wrote:Činjenica je da ne znaju neke stvari.Ali zato ne treba biti idiot pa da to oni iskoriste.Jer ako ne znaš onda se natovare.
E vidis to sam danas saznala, ja glupaca nisam znala da NE MORAS potpisati e da bogdo nisam , obro bi on bostan, sad mi je kasno. . . :(

Da nisi potpisala, platila bi jos 20KM sudskih troskova. Bolje ti je uzmi testove i ponovi, posto nemas pojma o saobracaju. I otkud ti samo ideja da policija postavlja saobr.znakove? :-)
NekoIzMase

#270 Re: Policija

Post by NekoIzMase »

barby02 wrote:Opet kazna !(dosadasnje za parkiranje a ovaj put za preseravanje MUP-a.
Kako me put nije naveo u vecernjim satima kroz ulicu Kulovica u zadnjem momentu sam skuzila znak za zabranu voznje od 20h ali kasno. .
Zaustavi me policajac, proslijedi jaranu koji je imao zestoku raspravu, prije nego mi se obratio, sa jednim momkom . . Prvo je rekao 100 KM , 2 kaznena boda i 30 dana zabrane upravljanja mojom vozilicom. Kasnije se smeksao i prosla sam pod " minimalno". . Ipak ovo je sekundarno.
Primarno je sam znak:
1. Ulica je samo poveznica izmedju dvije prometne ulice i sta znaci pjesacka zona od 50 metara? Uz ulicu-niz ulicu?

Trebala si skrenuti na parking sa desne strane i lagano otici u U2 na pizzu i potrosila bi par maraka a onda hladno sa parkinga desni zmigavac i pored patrole :mrgreen:
MAN-lion's coach

#271 Re: Policija

barby02 wrote: 4. ZNAK je trebao stajati UZ semafor ,koji usmjerava (jer ga ne mogu iskljuciti sa jedne strane u 20h) i normalno da vozis dalje. .
Dakle:Znak nije mogao biti postavljen na semafor kod Pozorišta tj. one raskrsnice jer bi se u tom slučaju odnosila zabrana na komplet raskrsnicu.Koliko se ja sada mogu sjetiti te ulice? :shock: :?

Jel tako ili nije?

Jer ondje nemaš jednu saobraćajnu traku jelde????Naravno da je nemaš!

Tako da to nema veze sa policijom ili nečim desetim...sem tvojom nepažnjom.

(moraćete me ispraviti ako sam sefila mjesto dešavanja) :cry: :cry:
parkaš

#272 Re: Policija

Post by parkaš »

zonbirile wrote:policija očito ima naredbu : "DERI REDOM", pa iz ličnog iskustva znam, da i kod saobraćajke ,a i kod prekršajnog prekršaja šalju kazneni nalog oboma.Savjet,ne plačati ići na sud.To je 20 KM skuplje,ali tražiti i suočenje sa policajcem.Doduše ista naredba i sudijama, ali ima druga instanca i oni su regularni.Ja sam uspio dva puta poništiti riješenje u prvostepenom postupku.Tada saznadoh da je drotovima smrt ići na suočenje na sud,jer idu iz noćne mjesto kući na sud.Kada se prljavo igra,prljavo i odgovoriti,sud,suočenje.
Ne bi se bas reklo da je tako...Malo uopsteno pricas..kad se salju prijave ˝oboma˝znaci da je krivica obostrana. Suocenje ti ne znaci da si u pravu, ako je policajac makar malo u pravu sudija te opali po usima pa se zali kome hoces. Jedino ako je policajac polupismen, pa ne zna napisati u prijavi sta se desilo tako da ni sudija ne razumije, onda u redu. Ali tesko da ces oboriti i jednu prijavu jer one cesto idu kroz jos par filtera u stanici dok ne odu na sud...
Mislim da svi malo olako shvatamo sustinu i nacin rada policije. U stvari svi smo subjektivni prema policiji na osnovu nasih iskustava u kontaktu s njima.
Nije bas sve crno i bijelo. ;-)
zonbirile

#273 Re: Policija

Post by zonbirile »

parkaš wrote:
zonbirile wrote:policija očito ima naredbu : "DERI REDOM", pa iz ličnog iskustva znam, da i kod saobraćajke ,a i kod prekršajnog prekršaja šalju kazneni nalog oboma.Savjet,ne plačati ići na sud.To je 20 KM skuplje,ali tražiti i suočenje sa policajcem.Doduše ista naredba i sudijama, ali ima druga instanca i oni su regularni.Ja sam uspio dva puta poništiti riješenje u prvostepenom postupku.Tada saznadoh da je drotovima smrt ići na suočenje na sud,jer idu iz noćne mjesto kući na sud.Kada se prljavo igra,prljavo i odgovoriti,sud,suočenje.
Ne bi se bas reklo da je tako...Malo uopsteno pricas..kad se salju prijave ˝oboma˝znaci da je krivica obostrana. Suocenje ti ne znaci da si u pravu, ako je policajac makar malo u pravu sudija te opali po usima pa se zali kome hoces. Jedino ako je policajac polupismen, pa ne zna napisati u prijavi sta se desilo tako da ni sudija ne razumije, onda u redu. Ali tesko da ces oboriti i jednu prijavu jer one cesto idu kroz jos par filtera u stanici dok ne odu na sud...
Mislim da svi malo olako shvatamo sustinu i nacin rada policije. U stvari svi smo subjektivni prema policiji na osnovu nasih iskustava u kontaktu s njima.
Nije bas sve crno i bijelo. ;-)
----------------------------------------
ja ti govorim iz ličnog iskustva,bilo kakvo "učešće" u kršenju javnog reda i mira,povlači prekršajnu prijavu i kaznu.Čak i kada nisi učesnik,ako si smirivao,a zatečen i upisan,naravno pride ide i napadnuti,a napadač obaška.Pa svima u interesu,puni se buđet i to sistemu,napadač 300KM,napadnuti 200KM,mirotvorac 100KM i još koji svjedok ako je lanuo po 100KM.Fina cifra za jednu intervenciju i to upućenu od napadnutog.
reLoaded

#274 Re: Policija

Post by reLoaded »

Policija nece da radi svoj posao zato sto su im plaće mizerne, pa mu je bolje zaustaviti lika i uzet mu cenera nego ga kazniti zbog prebrze vožnje... Isto tako, nije čovjek lud da za nekih 500 KM mjesečno po gradu hvata kriminalce...
zonbirile

#275 Re: Policija

Post by zonbirile »

reLoaded wrote:Policija nece da radi svoj posao zato sto su im plaće mizerne, pa mu je bolje zaustaviti lika i uzet mu cenera nego ga kazniti zbog prebrze vožnje... Isto tako, nije čovjek lud da za nekih 500 KM mjesečno po gradu hvata kriminalce...
---------------------------------------
kako u kojem kantonu u Sarajevskom im je 1000KM plata.E ista je priča bila pred reformu sudstva,pa kada je prosjek plate bio 300-400KM,njima dadoše 3000 i više i ostade isto stanje/sranje,koliko bi doktori trebali imati da prestanu otimati?Ko je jednom uzeo mimo plate,tu više ne pomaže ništa,uvijek će uzimati.
Locked