Horor u porodilištu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
floki

#251 Re: Horor u porodilištu

Post by floki »

@valterbranisarajevo , tebi veliko HVALA što si uopšte i pokušao :thumbup: , pojedinac i nemože ništa, PKLATOVI su zasjeli u fotelje ...
Osmjeh i lijepa riječ ne koštaju ni pfeninga , ali uskraćeni smo i za to :roll:

@KadSeMrtviProbudimo, čak i kad bi je pokrenuli, ostalo bi samo na toj jednoj raspravi.. Imali smo dobrovoljne pozive-priloge za završetak porodilišta, pojavile se estradne zvijezde željne slave , gu**čari ispoliranih zuba boreći se za koji glas u predizbornoj kampanji i ništa.
Pojeo vuk magarca. Znam da nije do sredstava , jer ih ima dovoljno za preseljenje...

Kako bilo nedam im ni banke, iz principa. Čik ako smiju nešto da zaHebu! Pola moje plaće ide za zdravstveno.
Suncokretić

#252 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

floki wrote::( Joj ljudi približava mi se termin poroda ( 10 dana) na zadnjem pregledu manje- više neprimjereni komentari ... Strah je sve više prisutan ...
Samo da provjerim ima li nečeg novog u vezi one peticije ?
Evo jedan podrškasti smajlić :kiss: i ako te smijem pitati par pitanja i dati i komentar:
1. Zašto ne ideš u Opću?
2. Ja da smatram da se prelaze moje granice komentarima ili djelima upozorila bi
3. Važno je da se riješiš straha. A moram te prvo pitati čega te strah?

(i ovaj moj post nije prošao, pa evo, opet ga šaljem)
dia81

#253 Re: Horor u porodilištu

Post by dia81 »

i meni se priblizava datum...kada prodjem sve, a trudit cu se da vidim, cujem apsolutno sve i ne dopustim da me tretiraju kao govno...niti moju bebu... pa vam javim sta se desava i kakva je situacija:)
floki

#254 Re: Horor u porodilištu

Post by floki »

Suncokretić wrote:
floki wrote::( Joj ljudi približava mi se termin poroda ( 10 dana) na zadnjem pregledu manje- više neprimjereni komentari ... Strah je sve više prisutan ...
Samo da provjerim ima li nečeg novog u vezi one peticije ?
Evo jedan podrškasti smajlić :kiss: i ako te smijem pitati par pitanja i dati i komentar:
1. Zašto ne ideš u Opću?
2. Ja da smatram da se prelaze moje granice komentarima ili djelima upozorila bi
3. Važno je da se riješiš straha. A moram te prvo pitati čega te strah?

(i ovaj moj post nije prošao, pa evo, opet ga šaljem)
Eh hvala na podršci :) evo da pokušam odgovoriti na tvoja pitanja:

1. U Opću ne idem jer su mi izazvali svojom nemarnošću ( i mojim ne učestvovanjem sa mitom ) spontani u 5 mjesecu, pa mi je jedna stara akušerka preporučila ( sad je u penziji ) da radi stručnijeg kadra idem na GAK
2. Obzirom da sam sa komplikovanijom trudnoćom "osuđena" na njihovu milost ( zadnji pregled je bio vezan za EX Cerclage ), moradoh se suzdražati uzvratit komentar čisto iz praktičnog razloga
3. A strah proizilazi upravo iz te njihove mrzovolje, potrebe da im "KANEŠ " štogod u džepić, ne nužno svima, ali kako znati ko je normalan. Samog poroda me nije strah :)
Suncokretić

#255 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

1. Žao mi je za tvoj gubitak, iskreno, ne mogu pojmiti tako nešto, iako imam par prijateljica koje su imale "takvo" iskustvo kao i ti.
Nekako moram prokomentarsati tvoj doživljaj vezano za njihovu nemarnost uzrokovanu mitom, ali opet, nevezano za tebe - a tebe bi molila ako možeš reći na koji način se to desilo. I ako je stvarno bio nemar trebala si se žaliti i lupati na sva vrata. Zašto? Zato ako je istina to što ti pričaš da se ne desi slijedećoj i slijedećoj i slijedećoj.
Lijepo bih te molila da ne misliš da te ukoravam ili kritikujem nego je tema ove priče "oni su neljubazni i užasni, a mi ništa ne poduzimamo po tim pitanjem" i tako se vrtimo u krug.
Isto tako njihovo ponašanje, i neprimjereni komentari? Ko im odgovori na takve komentare?

S obzirom da sam pripadnica prirodnog poroda i prirodnog vođenja trudnoće moram reći da doktori nisu svemogući kakvim ih doživljavamo. Nažalost, neke stvari ne može čovjek ispraviti ili spriječiti.
Ono što se nama dešava sada jeste da bi se spriječile te neke moguće komplikacije sve smo postale skoro iste.
Ono o čemu ja pričam jeste da mi žene, nismo objekti. Iako nam se tako predstavlja da su doktori skoro pa jedini odgovorni za nas, moram reći da smo mi prvenstveno odgovorne. Ne možemo imati njihovo znanje, to je tako jasno, ali možemo imati više informacija nego što se do sada smatralo normalnim. Šta hoću reći? Trebamo insistirati na informiranom pristanaku i opet se i dalje informirati, tražiti 2., 3. mišljenje i donijeti odluku. Nemojmo zaboraviti da je praksa od zemlje do zemlje različita, a tako i od doktora do doktora, jer u svaku struku, pa i liječničku se unosi lično mišljenje, iskustvo, strah, educiranost i ostali parametri koji utječu na konačnu odluku, tj. savjet doktora i/ili vođenje njegove prakse.

Na br. 2 ne mogu komentarisati, ali ću zato na 3.
Ono što porod koči i to prirodno koči jeste strah. I normalno da se pripremamo na nešto najgore s obzirom na naša iskustva, koja znaju biti jako loša, u međuljudskim odnosima.
Probaj se voditi time da sigurno ima i dobrih babica i doktora, koji su ljubazni i koji posvećuju svoje vrijeme porodilji. Moje prijateljice su imale super iskustva i sjećanja na porode sa GAKa i Opće, a nisu ništa platile niti bi ikad platile.
Vjerujem da će to sve super proći i da ćeš brzo biti s bebom kući, ali ukoliko i krene nešto što smatraš neprimjerenim pusti svoj glas, jer ga imaš.
Sve dok mi šutimo i trpimo džabe nam i peticija i nova zgrada bolnice.

I informiši se o toku poroda i bolničkoj rutini - da li si bila na tečajevima za trudnice?
uvjek dobar gost

#256 Re: Horor u porodilištu

Post by uvjek dobar gost »

Meni nije samo jasno kako ih nije strah, kako se ne boje ljudi i onoga u kojeg neki navodno vjeruju... kako ih nije strah jer igraju se ljudskim životima a sve zbog lične materijalne koristi. Kako ih nije strah da će neku suprug, brat, otac, drug doći jednom gore sa kalašem i sve ih izrokat, kako ih nije strah ...... ovo društvo je u totalnom sranju !
Par mojih prijateljica se porodilo gore i sva njihova iskustva su bila horori.... kod svih njih je došlo do komplikacija koja na sreću pustu nisu imale tragičan ishod !
floki

#257 Re: Horor u porodilištu

Post by floki »

@suncokretić , Hvala ti puno na suosjećanju, ne bih želila da od ove teme napravim moju ličnu zato ću se unaprijed izvinuti ostalim forumašima. Naime moje iskustvo sa Općom i njihovim ljekarima od prije 5 godina je slijedeće. Pred kraj drugog mjeseca se pojavilo krvarenje, potražim pomoć doktora, on me ubjeđuje da imam urinarno krvarenje :shock: . Mislim da sve žene , uz dužno poštovanje muškom auditorijumu, znaju iz koje rupe, u kojem momentu dolazi krv. Ostave me 7 dana na promatranju ( šta sam ET ? usput budi rečeno to njihovo promatranje se svodi na mjerenje temperature ujutro i pritisak ), kljukaju apaurinima i vrate kući. Nakon 2,5 mjeseca ista stvar se ponovi ostave me na promatranje nakon čega odlazi iz čista mira plodna voda i njihov jedini komentar je bio: " NEMA OD OVOG NIŠTA ". Kao da je riječ o nekom predmetu ne pitajući se kakva je moja psiha u to vrijeme. Nakljukaju me apaurinima čekajući da beba sama da znak da hoće van. Dakle može trajati dan, dva, 10-15 usput dobiti sepsu i kojekakve komplikacije. Moja sestra posmatrajući me svakodnevno uplakanu, ludu nakon dva dana njihovog zaobilaženja mog kreveta, ode direktno doktoru koji je bio dežurni, uđe mu u sobu na "informativni " razgovor ugura koverticu, doktor dolazi nakon 10 minuta i daje instrukcije sestrici da me priključi na infuziju radi provociranja poroda, na čemu sam svojoj sestri beskrajno zahvalna. Ja sam pretvrdoglava da bi uvidila da je to jedina stvar koju oni razumiju. Porod se uradio, očistio matericu od potrgane posteljice, i nakon jednog dana sam puštena kući. Toliko o tom nemilom događaju. Sedam dana sam ih zivkala i molila da mi pojasne koji je uzrok bio, šta se desilo pa je trudnoća završila tako. Odgovor je bio upala plodne vode, fetus genetski bio u najboljem redu. Nemoram napominjati da se oni, ljekari drže gore nego mafija, još bolje svi za jednog jedan za sve. Šta god uradila, moja riječ protiv njihove....

Sljedeće na što bi se osvrnula , je tvoja predpostavka da se možeš informirati i tražiti 2,3 mišljenje na kraju odlučiti. GAK ima svoje ljude , svoja pravila, doktor koji ti vodi trudnoću, je jedini doktor koji se može pitati i odlučivati o tvojoj "sudbini ". Konkretno primjer CTG bebe, sestrica me poslala da parafira " bilo koji doktor ", našla bilo kojeg doktora, čekala 15 min da završi, da bi bilo koji doktor rekao : " Tvoja doktorica ja dežurna, nema smisla da ja parafiram ako ti ona vodi trudnoću.. " bez obzira što sam mu rekla da je ona u sali i da ću je vjerovatno na hodniku čekati satima. Kaže bilo koji doktor : " PA ČEKAJ ".

Dakle ne želim da me se tretira kao bogom danu osobu vrijednu titranja, po mogućnosti neko drugi da bude trudan umjesto mene i na kraju da se porodi umjesto mene . Želim samo normalan odnos, blagi nagovještaj osmjeha i riječi tipa : " sve će biti u redu ... "

Što se tiče poroda i informiranosti o samom porodu, tečaj prolazim uspješno ( razlog više što sam imala iskustvo poroda ranije ), rutina u mom slučaju opet zavisi, ono generalno znam šta me slijedi.

Još jednom se izvinjavam ako je moj post previše ličan. Imajte milosti za trudnicu u poodmakloj trudnoći kojom upravljaju hormoni :)

@ dia81, želim ti svu sreću svijeta :kiss:

@uvijek dobar gost, kao što i sam kažeš da su tvoje priajteljice imale loše iskustvo, šta su njihovi muževi uradili po tom pitanju? Zasigurno su bili puni ljutnje, ali još više su se osjećali nemoćni da bilo šta urade. Zato se doktori i ne boje da će im nešto biti jer znaju da zavisimo i mi i bebe od njih.
uvjek dobar gost

#258 Re: Horor u porodilištu

Osjećaj nemoći je preovladavao, strah je nadolazio poslije jer svi sem jednog su kontali ako napravim sranje... žena i dijete će biti u toj zdravstvenoj ustanovi predmet izživljavanja i zaboravnsoti.. samo jedan od njih je došao gore bukvalno sa kalašom i sve ih postrojio... i rekao im da se ne zajebaju jer nit je vrijeme nit je mjesto da igru !

Čovjek živeći ovdje na ovom mjestu opskurnih igara i apsurda nije pametan ..... kako da se postavi ....
floki

#259 Re: Horor u porodilištu

Post by floki »

uvjek dobar gost wrote: Čovjek živeći ovdje na ovom mjestu opskurnih igara i apsurda nije pametan ..... kako da se postavi ....
Upravo to i želim da i istaknem i podvučem ... mi smo UCIJENJENI ... Jedan je otišao i postrojio ih je, svaka čast, ali meni, 5-oj, 10-oj nije bolje, nažalost. Izgleda da ih se nije dotaklo previše.
valterbranisarajevo

#260 Re: Horor u porodilištu

Post by valterbranisarajevo »

Stanje u porodilištu se MORA naći na zasjedanju kantonalne skupštine, pa makar da od ministra zdravstva, u skladu sa zakonom o slobodnom pristupu informacijama dobijemo informaciju "gdje je zapelo"..
valterbranisarajevo

#261 Re: Horor u porodilištu

Goste može li A.G. zatražiti informaciju?
Bellica

#262 Re: Horor u porodilištu

Post by Bellica »

floki i dia81,

Ovako, najvaznije od svega je da je trudnoca dovedena do kraja bez ikakvih problema, bez obzira na njihov nemar i neljubaznost, sve ce biti ok, jer zdrave majke radjaju zdravu djecu. Nemogu vam govoriti da se ne plasite, plasim se i ja, a jos se nisam ni udala (malo paranoicno zar ne?), ali opet, znate da sve to morate proci, znate da beba ne moze ostati u stomaku, jedino sto mozete napraviti je skupiti svu snagu i hrabrost, slusati babice sta vam govore u porodjajnoj sali i osloniti se na ljekara koji vam vodi trudnocu. Bit ce sve ok, zelim vam sve najbolje od srca.

Neko je spomenuo i Opcu bolnicu, iskreno nemam pojma sta ste dobrog tu vidjeli, mozda ovo, zena lezi u bolesnickom krevetu dok se ne otvori 9-10cm, onda predje u porodjajnu salu, porodi se, usije se epiziotomija, opet zena predje u bolesnicki krevet bez pokretnog kreveta. Meni je ovo grozno. GAK, kakav je takav je, ne dopusta da zene poslije poroda "pjeske" prelaze iz sale u sobu, da napomenem, zene su poslije poroda puno iscrpljene, umorne, treba im njega, ne trebaju se naprezati, ne trebaju odmah ni ustajati. Da naglasim da je u Opcoj bolnici ovako bilo prije 2 godine kad sam ja tu radila, ne znam da li se situacija promijenila. U svakom slucaju, GAK izvana izgleda kao stara gradjevina od koje se ledi krv u venama, ali zato Opca tako isto izgleda, ali unutra, s velikim, dugim, mracnim hodnicima. U svakom slucaju, ako izmedju dva zla treba izabrati manje, onda biram GAK-u.
valterbranisarajevo

#263 Re: Horor u porodilištu

floki i dia i ja vam želim sve najbolje i 100% sam siguran da će se sve biti OK :)
dia81

#264 Re: Horor u porodilištu

Post by dia81 »

hvala vam svima, javimo se sa detaljima:)
@floki kad je tebi termin?
uvjek dobar gost

#265 Re: Horor u porodilištu

valterbranisarajevo wrote:Goste može li A.G. zatražiti informaciju?
Mi možemo poslati upit, no bez udruženog pritiska javnosti, medija i civilnog društva... napredka nema. Ružno je reći porodilište i problemi koji se tamo dešavaju nisu izolovan slučaj, cijelo zdravstvo je korumpirano (uz časne izuzetke) ... ostali društveni sistemi također. Danas kusamo posljedice decenijske šutnje i nepotizma, kusamo posljedice logike podobnih a ne sposobnih....
Ko god želi da pomogne na ovom planu il da radi na ovom planu AG je otvorena.... znači hoću da kažem da je možda vrijeme da djelujemo udruženo il barem koordinirano !
valterbranisarajevo

#266 Re: Horor u porodilištu

Eto poziv! :thumbup:
valterbranisarajevo

#267 Re: Horor u porodilištu

Evo sada znamo. Nedostaje 2 miliona KM :(

Obnova traje 6 godina

Za porodilište u Sarajevu nedostaje 2 miliona KM

Iako je obećano da će do kraja godine biti obnovljeno sarajevsko porodilište 'Zehra Muidović', kako saznajemo iz kantonalnog Zavoda za izgradnju, radovi se privode kraju, no i dalje nedostaje novca, zbog čega bi preseljenje moglo biti prolongirano, vjerovatno do naredne godine.

Piše: T. Sekulić

Naime, od 2003. godine, pa sve do danas za obnovu Ginekološko-akušerske klinike na Jezeru izvdojeno je blizu 22 miliona maraka. Vlada Turske je izdvojila grant od šest miliona konvertibilnih maraka, Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a 3.665.000 KM, dok je ostatak novca izdvojilo Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

U ovoj godini budžetom Kantona Sarajevo predviđeno je pet miliona maraka, no da bi se radovi završili potrebno je dodatnih dva miliona konvertibilnih maraka.

"Ove godine je umjesto sedam miliona konvertibilnih maraka budžetom predviđeno pet miliona maraka. Da bi se radovi završili nedostaju ta dva miliona maraka, za koje nismo sigurni kada će biti odobreni. Moguće je da se to desi ukoliko u ovoj godini bude još jedan rebalans budžeta, no ako ne bude onda ćemo morati čekati usvajanje budžeta za narednu godinu", kazala je Anka Petrović, iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Usvajanje budžeta za 2010. godinu je u martu, što znači da ako u ovoj godini ne bude rebalanasa, radovi će potrajati, te Ginekološko-akušerska klinika neće preći u nove prostorije početkom naredne godine, kako je bilo planirano.

"Trenutno se izvode radovi u niskom prizemlju i prizemlju gdje će biti smješten odjel intenzivne njege. Mi smo pri kraju sa sredstvima, te se nadamo da će uskoro biti novi rebalans budžeta", istakla je Petrovićeva za Sarajevo-x.com.

No, i nakon odobravanja dva miliona maraka koji trenutno nedostaju, porodilište neće biti kompletno obnovljeno.

Naime, kako saznajemo od nadležnih iz Zavoda za izgradnju, ostat će nedovršen suteren, odnosno blizu 500 kvadratnih metara, gdje trebaju biti smještene servisne prostorije.

Za izgradnju tog dijela tender još uvijek nije raspisan i iz Zavoda za izgradnju očekuju najprije odobravanje narednih dva miliona maraka, kako bi priveli kraju radove koje trenutno izvode.

Trenutno se izvode radovi u niskom prizemlju i prizemlju gdje će biti smješten odjel intenzivne njege.

(Sarajevo-x.com)
rahatlokumica

#268 Re: Horor u porodilištu

Post by rahatlokumica »

Na pocetku moje trudnoce (prva i za sada jedina) lezala sam u vojnoj bolnici i bila prezadovoljna uvjetima i odnosom osoblja i to bez i jedne marke.Trudnocu sam vodila u istoj bolnici i naravno porodila u istoj.Imala sam tezak porod jer je beba bila krupna-4200, ali su se svi doktori maksimalno potrudili kao i setrice i to opet bez para. Naravno ako neko zeli poseban tretman za to postoji apartman koji platis i uzivas posebnu njegu, ali sto bih ja bila bolja od drugih zena koje su se tu poradjale.
valterbranisarajevo

#269 Re: Horor u porodilištu

Dok traju žalbe porodilja

KCUS: Ginekologija je besprijekorno čista

Odjel za porodilje u bolnici Koševo u Sarajevu je veoma neuslovan, tvrde brojne porodilje koje su tu boravile. No, nadležni iz ove ustanove kažu da ti navodi nisu tačni, te da su uslovi prihvatljivi. Bolje će, kažu, biti kada Ginekološko - akušerska klinika preseli u novu zgradu na Jezeru.

Piše: Tatjana Sekulić

Najmlađi stanovnici Kantona Sarajevo se rađaju u veoma lošim uslovima. Sestre neredovno presvlače djecu, neredovno ih kupaju, a i sami higijenski uslovi na Ginekološko - akušerskoj klinici pri Kliničkom centru Koševo su neprihvatljivi, istakle su brojne majke okupljene u grupi, na stranici za društveno umrežavanje Facebook, u kojoj traže hitan završetak obnove porodilišta u Sarajevu.

„Zgrada u kojoj je trenutno smještena Ginekološko - akušerska klinika nije namijenjena ovoj vrsti potreba. No, i pored toga sve je besprijekorno čisto“, tvrdi glavna sestra na Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS.

Da zgrada u kojoj se trenutno rađaju naši najmlađi stanovnici nije uslovna slažu se i u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, te tvrde kako će uslovi biti bolji kada se ova klinika preseli na novi lokalitet.

„Planiramo da se Ginekološko - akušerska klinika u nove prostorije preseli tokom 2010. godine. Mi, kao investitori, redovno uplaćujemo sve tranše i prema našim saznanjima građevinski radovi se privode kraju. Treba naglasiti da zgrada u kojoj je trenutno smješten GAK nije adekvatna i porodilje, a i ljekari će bolje uslove imati u novom porodilištu 'Zehra Muidović'“, kazala je za Sarajevo-x.com dr. Alma Kadić.

'Ovo je Bosna i Hercegovina'

Ipak, porodilje smatraju da problem nije samo neuslovna zgrada već i sam odnos medicinskih sestara prema njima.

„Svaka sestra ima akreditaciju na kojoj je ispisano njeno ime i prezime. Ukoliko neka porodilja smatra da se medicinska sestra ne ponaša u skladu s pravilima, ona to može prijaviti, a sestra će biti sankcionisana. Zgrada u kojoj smo trenutno smješteni nije pravljena za Ginekološko - akušersku kliniku. Znamo da uslovi nisu luksuzni, niti su kao kod kuće, ali mi se trudimo i nastojimo da se porodilje osjećaju što bolje“, ističe za Sarajevo-x.com profesorica Jadranka Dizdarević.

Nadležni iz KCUS-a su nam također kazali kako porodilje moraju shvatiti da se ljekari i sestre trude da im pomognu i osiguraju što bolje uslove, no 'ovo je Bosna i Hercegovina i samo zdravstvo je na veoma niskom nivou, jer se nema dovoljno sredstava'. Oni su napomenuli i to da ima i jako 'neljubaznih' pacijenata koji ponekad, šta više, traže od sestara da im čuvaju TV antenu dok gledaju televiziju.

„Poslije porođaja žene su veoma razdražljive i osjetljive. Potreban je period da se prilagode na majčinstvo i u tim trenucima im sve smeta. Osoblje GAK-a se trudi da im pomogne, no, ni medicinske sestre nemaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji, s obzirom da imamo i veliki broj pacijentica koje su u jako teškom stanju nakon porođaja', kazala je Dizdarevićeva, tvrdeći da su i pored svega uslovi ipak prihvatljivi.

Na Ginekološko - akušersku kliniku u Sarajevu primaju se i porodilje iz drugih kantona, koje su lošeg zdravstvenog stanja. Kapaciteti GAK-a pri KCUS-u su veoma mali, te se porodilje, ukoliko su imale 'normalan' porod šalju kući 24 sata nakon poroda.

„Kada pređemo u nove prostorije na Jezeru, uslovi će vjerovatno biti bolji, no i tada ćemo biti prebukirani, jer ni u toj klinici nema dovoljno mjesta za sve pacijentice“, kazala je Dizdarevićeva za Sarajevo-x.com.

Prema najavama nadležnih, porodilište dr. Zehra Muidović bi trebalo biti završeno do kraja godine, te bi se GAK već početkom 2010. godine mogao preseliti u nove prostorije. No, sve to je i dalje neizvjesno.

Kako smo saznali u Zavodu za zdravstveno osiguranje trenutno je u toku postupak nabavke opreme, a tender je raspisan prije nekoliko dana. Nisu nam znali reći koliko dugo će tender biti otvoren, te su istakli kako postupak odabira može potrajati s obzirom da se radi o veoma skupocenoj opremi.

Građani Sarajeva, pak, zahtijevaju hitan završetak obnove sarajevskog porodilišta, te su pokrenuli i peticiju koju upućuju Gradu i Kantonu Sarajevo.

(Sarajevo-x.com)
Vragolan

#270 Re: Horor u porodilištu

Post by Vragolan »

valterbranisarajevo wrote:Dok traju žalbe porodilja

Odjel za porodilje u bolnici Koševo u Sarajevu je veoma neuslovan, tvrde brojne porodilje koje su tu boravile. No, nadležni iz ove ustanove kažu da ti navodi nisu tačni, te da su uslovi prihvatljivi. Bolje će, kažu, biti kada Ginekološko - akušerska klinika preseli u novu zgradu na Jezeru.

Najmlađi stanovnici Kantona Sarajevo se rađaju u veoma lošim uslovima. Sestre neredovno presvlače djecu, neredovno ih kupaju, a i sami higijenski uslovi na Ginekološko - akušerskoj klinici pri Kliničkom centru Koševo su neprihvatljivi, istakle su brojne majke okupljene u grupi, na stranici za društveno umrežavanje Facebook, u kojoj traže hitan završetak obnove porodilišta u Sarajevu.

„Zgrada u kojoj je trenutno smještena Ginekološko - akušerska klinika nije namijenjena ovoj vrsti potreba. No, i pored toga sve je besprijekorno čisto“, tvrdi glavna sestra na Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS.

Da zgrada u kojoj se trenutno rađaju naši najmlađi stanovnici nije uslovna slažu se i u Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, te tvrde kako će uslovi biti bolji kada se ova klinika preseli na novi lokalitet.

„Planiramo da se Ginekološko - akušerska klinika u nove prostorije preseli tokom 2010. godine. Mi, kao investitori, redovno uplaćujemo sve tranše i prema našim saznanjima građevinski radovi se privode kraju. Treba naglasiti da zgrada u kojoj je trenutno smješten GAK nije adekvatna i porodilje, a i ljekari će bolje uslove imati u novom porodilištu 'Zehra Muidović'“, kazala je za Sarajevo-x.com dr. Alma Kadić.

Ipak, porodilje smatraju da problem nije samo neuslovna zgrada već i sam odnos medicinskih sestara prema njima.

„Svaka sestra ima akreditaciju na kojoj je ispisano njeno ime i prezime. Ukoliko neka porodilja smatra da se medicinska sestra ne ponaša u skladu s pravilima, ona to može prijaviti, a sestra će biti sankcionisana. Zgrada u kojoj smo trenutno smješteni nije pravljena za Ginekološko - akušersku kliniku. Znamo da uslovi nisu luksuzni, niti su kao kod kuće, ali mi se trudimo i nastojimo da se porodilje osjećaju što bolje“, ističe za Sarajevo-x.com profesorica Jadranka Dizdarević.

Nadležni iz KCUS-a su nam također kazali kako porodilje moraju shvatiti da se ljekari i sestre trude da im pomognu i osiguraju što bolje uslove, no 'ovo je Bosna i Hercegovina i samo zdravstvo je na veoma niskom nivou, jer se nema dovoljno sredstava'. Oni su napomenuli i to da ima i jako 'neljubaznih' pacijenata koji ponekad, šta više, traže od sestara da im čuvaju TV antenu dok gledaju televiziju.

Poslije porođaja žene su veoma razdražljive i osjetljive. Potreban je period da se prilagode na majčinstvo i u tim trenucima im sve smeta. Osoblje GAK-a se trudi da im pomogne, no, ni medicinske sestre nemaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji, s obzirom da imamo i veliki broj pacijentica koje su u jako teškom stanju nakon porođaja', kazala je Dizdarevićeva, tvrdeći da su i pored svega uslovi ipak prihvatljivi.

Na Ginekološko - akušersku kliniku u Sarajevu primaju se i porodilje iz drugih kantona, koje su lošeg zdravstvenog stanja. Kapaciteti GAK-a pri KCUS-u su veoma mali, te se porodilje, ukoliko su imale 'normalan' porod šalju kući 24 sata nakon poroda.

„Kada pređemo u nove prostorije na Jezeru, uslovi će vjerovatno biti bolji, no i tada ćemo biti prebukirani, jer ni u toj klinici nema dovoljno mjesta za sve pacijentice“, kazala je Dizdarevićeva za Sarajevo-x.com.

Prema najavama nadležnih, porodilište dr. Zehra Muidović bi trebalo biti završeno do kraja godine, te bi se GAK već početkom 2010. godine mogao preseliti u nove prostorije. No, sve to je i dalje neizvjesno.

Kako smo saznali u Zavodu za zdravstveno osiguranje trenutno je u toku postupak nabavke opreme, a tender je raspisan prije nekoliko dana. Nisu nam znali reći koliko dugo će tender biti otvoren, te su istakli kako postupak odabira može potrajati s obzirom da se radi o veoma skupocenoj opremi.

Građani Sarajeva, pak, zahtijevaju hitan završetak obnove sarajevskog porodilišta, te su pokrenuli i peticiju koju upućuju Gradu i Kantonu Sarajevo.

(Sarajevo-x.com)
eto vidite da svi lazete, kako vas nije stid, jos vam jadne sestre pridrzavaju antene damo zete gledati tv
duboka_misao

#271 Re: Horor u porodilištu

Post by duboka_misao »

Vragolan wrote:
valterbranisarajevo wrote:Dok traju žalbe porodilja

Poslije porođaja žene su veoma razdražljive i osjetljive. Potreban je period da se prilagode na majčinstvo i u tim trenucima im sve smeta. Osoblje GAK-a se trudi da im pomogne, no, ni medicinske sestre nemaju dovoljno vremena da se posvete svakoj porodilji, s obzirom da imamo i veliki broj pacijentica koje su u jako teškom stanju nakon porođaja', kazala je Dizdarevićeva, tvrdeći da su i pored svega uslovi ipak prihvatljivi.

(Sarajevo-x.com)
eto vidite da svi lazete, kako vas nije stid, jos vam jadne sestre pridrzavaju antene damo zete gledati tv
imas TV vrati bebu !!!!
Suncokretić

#272 Re: Horor u porodilištu

Post by Suncokretić »

Kako znam da ima jako bezobraznih i doktora i sestara, tako znam da postoje i bezobrazni pacijenti.

Ono što meni zna jako smetati kod osoblja to je njihov uzvišeni i nedodirljivi stav u samom startu.
Vragolan

#273 Re: Horor u porodilištu

Post by Vragolan »

Suncokretić wrote:Kako znam da ima jako bezobraznih i doktora i sestara, tako znam da postoje i bezobrazni pacijenti.

Ono što meni zna jako smetati kod osoblja to je njihov uzvišeni i nedodirljivi stav u samom startu.
vidis vec po tvom postu se vidi da je njohov "demanti" upalio, odma se krece sa izjednacavanjem, cuj znamo mi da nije situacija zlatna ali ima i pacijenta bezobraznih, to ti je isto (mala digresija na politiku) kada cetnici pobiju 100 ljudi jer je jedan njohov vojnik stradao ubijajuci u drugom selu, i sad cemo mi reci hajd ok nek ubijaju poginuo im je jedan vojnik, tipa oko za oko zub za zub i sve to dodje na svoje

e nemere tako, doktori i sestre su palceni i skolovani za taj pasao pa cak da trpe bezobrazne pacijente, pa rede sa ljudima ne rade sa drvecem, to su profesionalci i sa svima bi trebali isto postupati, i ja i ti i svi mi nesta trpimo,

sad kao mi trebamo rec ma ja vidis da i njima nije lahko, pa dokle vise "suti dobro je samo nek ne puca" razmisljanja, boli me briga sto im nije lako to su izabrali da rade nismo ih mi tjerali
valterbranisarajevo

#274 Re: Horor u porodilištu

Klinički centar tvrdi jedno, a čak i nadležno ministarstvo smatra da su uslovi loši. Pametnom dovoljno... :oops:

Međutim mene je sada najviše iznerviralo ovo:

Kada pređemo u nove prostorije na Jezeru, uslovi će vjerovatno biti bolji, no i tada ćemo biti prebukirani, jer ni u toj klinici nema dovoljno mjesta za sve pacijentice

I šta smo dobili? kada su već krenuli u rekonstrukciju i kada su uložene tolike pare zašto pametnjakovići nisu osigurali uslove koji bi zadovoljavali potrebe za grad veličine Sarajeva.

Ovo je bila dobra prlika, da se makar taj segment zdravstva riješi. Sljedeću priliku ćemo imati vjerovatno za 100 godina..

ili se već unaprijed najavljuje da će sve ostati po starom... :x
duboka_misao

#275 Re: Horor u porodilištu

Post by duboka_misao »

valterbranisarajevo wrote:Klinički centar tvrdi jedno, a čak i nadležno ministarstvo smatra da su uslovi loši. Pametnom dovoljno... :oops:

Međutim mene je sada najviše iznerviralo ovo:

Kada pređemo u nove prostorije na Jezeru, uslovi će vjerovatno biti bolji, no i tada ćemo biti prebukirani, jer ni u toj klinici nema dovoljno mjesta za sve pacijentice

I šta smo dobili? kada su već krenuli u rekonstrukciju i kada su uložene tolike pare zašto pametnjakovići nisu osigurali uslove koji bi zadovoljavali potrebe za grad veličine Sarajeva.

Ovo je bila dobra prlika, da se makar taj segment zdravstva riješi. Sljedeću priliku ćemo imati vjerovatno za 100 godina..

ili se već unaprijed najavljuje da će sve ostati po starom... :x
najprije da je ovo zadnje,ono ko nemojte se nadati i buniti nece vam ni gore nista bolje biti...
Locked