@suncokretić , Hvala ti puno na suosjećanju, ne bih želila da od ove teme napravim moju ličnu zato ću se unaprijed izvinuti ostalim forumašima. Naime moje iskustvo sa Općom i njihovim ljekarima od prije 5 godina je slijedeće. Pred kraj drugog mjeseca se pojavilo krvarenje, potražim pomoć doktora, on me ubjeđuje da imam urinarno krvarenje

. Mislim da sve žene , uz dužno poštovanje muškom auditorijumu, znaju iz koje rupe, u kojem momentu dolazi krv. Ostave me 7 dana na promatranju ( šta sam ET ? usput budi rečeno to njihovo promatranje se svodi na mjerenje temperature ujutro i pritisak ), kljukaju apaurinima i vrate kući. Nakon 2,5 mjeseca ista stvar se ponovi ostave me na promatranje nakon čega odlazi iz čista mira plodna voda i njihov jedini komentar je bio: " NEMA OD OVOG NIŠTA ". Kao da je riječ o nekom predmetu ne pitajući se kakva je moja psiha u to vrijeme. Nakljukaju me apaurinima čekajući da beba sama da znak da hoće van. Dakle može trajati dan, dva, 10-15 usput dobiti sepsu i kojekakve komplikacije. Moja sestra posmatrajući me svakodnevno uplakanu, ludu nakon dva dana njihovog zaobilaženja mog kreveta, ode direktno doktoru koji je bio dežurni, uđe mu u sobu na "informativni " razgovor ugura koverticu, doktor dolazi nakon 10 minuta i daje instrukcije sestrici da me priključi na infuziju radi provociranja poroda, na čemu sam svojoj sestri beskrajno zahvalna. Ja sam pretvrdoglava da bi uvidila da je to jedina stvar koju oni razumiju. Porod se uradio, očistio matericu od potrgane posteljice, i nakon jednog dana sam puštena kući. Toliko o tom nemilom događaju. Sedam dana sam ih zivkala i molila da mi pojasne koji je uzrok bio, šta se desilo pa je trudnoća završila tako. Odgovor je bio upala plodne vode, fetus genetski bio u najboljem redu. Nemoram napominjati da se oni, ljekari drže gore nego mafija, još bolje svi za jednog jedan za sve. Šta god uradila, moja riječ protiv njihove....
Sljedeće na što bi se osvrnula , je tvoja predpostavka da se možeš informirati i tražiti 2,3 mišljenje na kraju odlučiti. GAK ima svoje ljude , svoja pravila, doktor koji ti vodi trudnoću, je jedini doktor koji se može pitati i odlučivati o tvojoj "sudbini ". Konkretno primjer CTG bebe, sestrica me poslala da parafira " bilo koji doktor ", našla bilo kojeg doktora, čekala 15 min da završi, da bi bilo koji doktor rekao : " Tvoja doktorica ja dežurna, nema smisla da ja parafiram ako ti ona vodi trudnoću.. " bez obzira što sam mu rekla da je ona u sali i da ću je vjerovatno na hodniku čekati satima. Kaže bilo koji doktor : " PA ČEKAJ ".
Dakle ne želim da me se tretira kao bogom danu osobu vrijednu titranja, po mogućnosti neko drugi da bude trudan umjesto mene i na kraju da se porodi umjesto mene . Želim samo normalan odnos, blagi nagovještaj osmjeha i riječi tipa : " sve će biti u redu ... "
Što se tiče poroda i informiranosti o samom porodu, tečaj prolazim uspješno ( razlog više što sam imala iskustvo poroda ranije ), rutina u mom slučaju opet zavisi, ono generalno znam šta me slijedi.
Još jednom se izvinjavam ako je moj post previše ličan. Imajte milosti za trudnicu u poodmakloj trudnoći kojom upravljaju hormoni
@ dia81, želim ti svu sreću svijeta
@uvijek dobar gost, kao što i sam kažeš da su tvoje priajteljice imale loše iskustvo, šta su njihovi muževi uradili po tom pitanju? Zasigurno su bili puni ljutnje, ali još više su se osjećali nemoćni da bilo šta urade. Zato se doktori i ne boje da će im nešto biti jer znaju da zavisimo i mi i bebe od njih.