eto me ujutromunevera44 wrote:ok dodji i popravi majstoremuha_sa wrote:popravljam grijalice![]()
garancija pet do šest hefti
Zasto Toplane ne pale grijanje??
- muha_sa
#251 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
- muha_sa
#252 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
ko da ce saznatpape wrote:munevera44 wrote:ok dodji i popravi majstoremuha_sa wrote:popravljam grijalice![]()
garancija pet do šest heftiNista od toga Munevera, .... ne smije on doci, ... Mukelefa bi mu oci izvadila, ...
- swirl
#253 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Ima'l kod vas zime?? 
- Edin H.
#254 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
swirl wrote:Ima'l kod vas zime??
- karanana
#255 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
zna li neko kako se racuna prosjecna dnevna temperatura u ovom slucaju?
- Karabaja
#256 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
sinoć miriše na snijeg
brrrr
- vozač
#257 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
mislim da toplane trebaju 3 dana uzastopno nižu srednju dnevnu temperaturu od 12 stepeni, nisam siguran, a te podatke dobijaju iz meteorološkog zavodakaranana wrote:zna li neko kako se racuna prosjecna dnevna temperatura u ovom slucaju?
problem je što je prekjučer bilo 20 stepeni, znači ako je bilo hladno jučer, hladno danas, mora biti (po njihovim kriterijima hladno i sutra, pa tek onda da se umilostive i upale grijanje, normalno ako je prosjek bio u sva 3 dana ispod 12 stepeni (ovu cifru lupam, nisam baš siguran)
pojednostavljeno, ako do 15 oktobra bude dva dana da se smrzneš, a treći otopli i sve tako, ništa od grijanja, uvijek se mogu vaditi da još nisu zadovoljeni njihovi kriteriji i niko im ništa ne može
- karanana
#258 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
znaci fakticki ti trebaju 4 dana ispod tih temperatura da bi ukljucili, jer cekaju 3 dana i onda ukljucuju cetvrti. znaci ako bi cetvrti dan temperatura porasla, dzaba si se smrzavo 3 dana.
ali opet mi nije jasno sta znaci srednja dnevna temperatura. koliko se puta na dan i kada temperatura mjeri kako bi se uzela srednja temperatura? evo recimo jutros u 7 temperatura je bila 6. preko noci je vjerovatno bila i niza. da li uzimaju u obzir i nocne temperature ili samo mjere u podne i popodne? ne trazim da griju u 12 ili u 4, ali ukljucite malo ujutro oko 6 sat-dva da se na miru mogu plaknuti i prohodat u peskiru stanom dok se ne obucem. i ukljucite navecer oko 6 sat-dva pa da me drzi dok ne zaspem.
ali opet mi nije jasno sta znaci srednja dnevna temperatura. koliko se puta na dan i kada temperatura mjeri kako bi se uzela srednja temperatura? evo recimo jutros u 7 temperatura je bila 6. preko noci je vjerovatno bila i niza. da li uzimaju u obzir i nocne temperature ili samo mjere u podne i popodne? ne trazim da griju u 12 ili u 4, ali ukljucite malo ujutro oko 6 sat-dva da se na miru mogu plaknuti i prohodat u peskiru stanom dok se ne obucem. i ukljucite navecer oko 6 sat-dva pa da me drzi dok ne zaspem.
Last edited by karanana on 30/09/2010 09:13, edited 1 time in total.
- vozač
#259 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
mjeri se svaki sat, više od sto godina, provjereno, znači ... suma temperatura/24karanana wrote:znaci fakticki ti trebaju 4 dana ispod tih temperatura da bi ukljucili, jer cekaju 3 dana i onda ukljucuju cetvrti. znaci ako bi cetvrti dan temperatura porasla, dzaba si se smrzavo 3 dana.
ali opet mi nije jasno sta znaci srednja dnevna temperatura. koliko se puta na dan i kada temperatura mjeri kako bi se uzela srednja temperatura? evo recimo jutros u 7 temperatura je bila 6. preko noci je vjerovatno bila i niza. da li uzimaju u obzir i nocne temperature ili samo mjere u podne i popodne? ne trazim da griju u 12 ili u 4, ali ukljucite malo ujutro oko 6 sat-dva i navecer oko 6 sat-dva.
a mislim i da toplane kad jednom uključe sistem, više ga i ne gase, tako da je njima trošak da recimo ovih dana upale, zamisli da otopli za koji dan i onda radi grijanje do 15 oktobra, a nisu ga morali paliti
kad malo prokontaš, njima je to svakako plaćeno, tako da će oni maksimalno eskivirati da ga upale jer im je to samo trošak, logično, ovako će folirati raju do 10-12 oktobra i onda eventualno pustiti grijanje par dana ranije da im se ne bi desilo da su grijali 15 dana više nego što im je obaveza, jebi ga, sve je do sistema naplate, da se plaća koliko se zaista potroši potrčali bi da ga uključe, ovako
-
abdulazizsarajevo
#260 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
plin zakon...ili ko ima kotao na PELET isto dobra stvar jeftino a jednostavno
- swirl
#261 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Pa i nije bas plin toliki zakon, kad su bili zavrnuli plin, svi ste se smrzavali danima, a mi koji smo na Toplanama imali smo grijanje bez ikakvih prekida. Prema tome, od dva zla, biram ovo manje, jer kad pocnu sa grijanjem, griju super!!abdulazizsarajevo wrote:plin zakon...ili ko ima kotao na PELET isto dobra stvar jeftino a jednostavno
- vozač
#262 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
sve je to zajebancija i to beskrajna, ako nisu igre sa toplanama onda su sa BH gasom, uvijek drže raju u neizvjesnosti i nikad nemaju gubitka jer sve nadoknade preko platiša, jbg ako struje nestane onda si i sa plinom popušlić jer ti ne radi plinski bojler tako da jedino potpuna neovisnost o pobrojanim šupcima može značiti čovjeku da je stvarno rahat
a ta potpuna neovisnost podrazumjeva loženje ... u 21 vijeku, da ne pričamo o zagađenju i na koji se način dolazi do drva
kako god okreneš uvijek ima neka doza kriminala, šverca, lopovluka, javašluka koja se provlači kroz sve ovo i to tako hoda godinama i hodaće sve dok im dajemo u ruke oružje kojim nas zajebaju, a to je plaćanje preko cijele godine (u slučaju toplana) ... užas
a ta potpuna neovisnost podrazumjeva loženje ... u 21 vijeku, da ne pričamo o zagađenju i na koji se način dolazi do drva
kako god okreneš uvijek ima neka doza kriminala, šverca, lopovluka, javašluka koja se provlači kroz sve ovo i to tako hoda godinama i hodaće sve dok im dajemo u ruke oružje kojim nas zajebaju, a to je plaćanje preko cijele godine (u slučaju toplana) ... užas
- karanana
#263 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
pa niko te ne tjera da placas preko cijele godine. placaj 6 mjeseci duplo i onda 6 mjeseci ne placas nista.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#264 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
svake godine isto
- vozač
#265 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
karanana wrote:pa niko te ne tjera da placas preko cijele godine. placaj 6 mjeseci duplo i onda 6 mjeseci ne placas nista.
onda mi ona na blagajni uvijek kaže "gospodine, znate li vi da je ovdje sve preplaćeno", a ja odgovorim "znam, ništa me ne pitaj"
- potpuni stranac
#266 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
taman tako, a da ne govorim o razbacivanju energije u sezoni kada se umjesto zatvaranje ventila otvaraju prozori.karanana wrote:pa niko te ne tjera da placas preko cijele godine. placaj 6 mjeseci duplo i onda 6 mjeseci ne placas nista.
- karanana
#267 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
ma ne, samo hocu da kazem da ti ga isto dodje sto se love tice i plinsko i centralno jer ovi koji su na plinskom imaju enormne racune 4-5 mjeseci zime pa onda nemaju nista dok je nama automatski raspodijeljeno na 12 mjeseci. jedina razlika je sto plinsko mozes kontrolisati i paliti i gasiti kad hoces, ali ako hoces neku iole normalnu temperaturu u stanu onda ipak moras i za plinsko podobro platiti racun.vozač wrote:karanana wrote:pa niko te ne tjera da placas preko cijele godine. placaj 6 mjeseci duplo i onda 6 mjeseci ne placas nista.![]()
![]()
ti ko pravi domaćin, ko da su ti ovi naši penzioneri nešto u rodu, tako i moja mati uvijek ima preplaćeno kod elektroprivrede, (ma pusti ti priču, nek ja imam uplaćeno više, ko zna šta se može desiti), "ama bona mati, ne plaćaj im više nego što treba", džaba priča
onda mi ona na blagajni uvijek kaže "gospodine, znate li vi da je ovdje sve preplaćeno", a ja odgovorim "znam, ništa me ne pitaj"
znam ljude koji su na plinskom ali takodjer u ljetnjim mjesecima uplacuju 50-60 maraka vise kako bi absorbovali viskoe racune u zimskom periodu.
- vozač
#268 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
pa sve plaćeno čovječe i to masa raje plati unaprijed, što je sasvim normalno ako razmišljaju o svom kućnom budžetu, to i jeste problempotpuni stranac wrote:taman tako, a da ne govorim o razbacivanju energije u sezoni kada se umjesto zatvaranje ventila otvaraju prozori.karanana wrote:pa niko te ne tjera da placas preko cijele godine. placaj 6 mjeseci duplo i onda 6 mjeseci ne placas nista.
što si pošteniji u ovom sistemu, to si samo veći levat, žalosno, ali tako je
razbacivanje energije, zagađivanje okoline, uništavanje šuma, PDV, ratni dug, posebne takse, onda ide lafo obnovljiva energija ... koji spektar djelatnosti za snalaženje ovih naših kriminalaca, neprocjenjivo
- erni3
#269 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Ovo sto rade je kretenluk i to onaj najzesci, ja sa prilicno velikim masnim naslagama se smrzavam, evo jutros otisao i kupio vunene carape.
Kako mi je tek zao onih koji imaju malu djecu u kuci
Kako mi je tek zao onih koji imaju malu djecu u kuci
- vozač
#270 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
@karanana, ma jasno ko dan i ja isto radim, kad god imam priliku uplatim više, evo preko ljeta sam isključio plin i odmah u junu uplatio 20 KM da ne moram zbog dvije i po marke trčati u sarajevo gas i preko ljeta
nije to samo otići u uplatiti, uzima ti vrijeme, imaš nekih važnijih stvari, potrošiš i gorivo dok odeš, rizikuješ i svađu sa ženom tipa "haj jebo te plin, moraš li ga sad ići uplatiti" ... itd.
nije to samo otići u uplatiti, uzima ti vrijeme, imaš nekih važnijih stvari, potrošiš i gorivo dok odeš, rizikuješ i svađu sa ženom tipa "haj jebo te plin, moraš li ga sad ići uplatiti" ... itd.
- munevera44
#271 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
pape wrote:munevera44 wrote:ok dodji i popravi majstoremuha_sa wrote:popravljam grijalice![]()
garancija pet do šest heftiNista od toga Munevera, .... ne smije on doci, ... Mukelefa bi mu oci izvadila, ...
Nema druge nego pare u ruke pa u kupovinu
- van Basten
#272 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
ova tema će kod nas biti aktuelna sve dok se grijanje kod nas bude plaćalo po socijalističkom modelu - cijele godine fiksna cifra, bez obzira koliko mi tbe ustvari zaista ugrijemo. Jedino riješenje jeste prelazak toplana na tržišnu naplatu - kalormiter pa koliko potrošiš toliko i platiš i ćao.
Iz dvije gornje rečenice može se izvući zaključak da će ova tema biti aktuelna do 2063.godine otprilike (ukoliko ovaj forum preživi toliko
)
Iz dvije gornje rečenice može se izvući zaključak da će ova tema biti aktuelna do 2063.godine otprilike (ukoliko ovaj forum preživi toliko
- swirl
#273 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Da vas obradujem, popodne ce upaliti grijanje, pa ce grijati malo navece, malo ujutro 
- Karabaja
#274 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
Ne treba mi nikakav mjerač potrošnje, onda neću moći cijelu zimu držati prozor otvoren
Sve je ovo ovako ok, samo možda malo da skinu cijenu i da počnu ranije paliti grijanje u ovim prelaznim periodima
Sve je ovo ovako ok, samo možda malo da skinu cijenu i da počnu ranije paliti grijanje u ovim prelaznim periodima
- alica.k
#275 Re: Zasto Toplane ne pale grijanje??
mi imamo kalorimetre u vogosci i placamo racune preko 200KM. s tim da ne placamo ljeti.van Basten wrote:ova tema će kod nas biti aktuelna sve dok se grijanje kod nas bude plaćalo po socijalističkom modelu - cijele godine fiksna cifra, bez obzira koliko mi tbe ustvari zaista ugrijemo. Jedino riješenje jeste prelazak toplana na tržišnu naplatu - kalormiter pa koliko potrošiš toliko i platiš i ćao.
Iz dvije gornje rečenice može se izvući zaključak da će ova tema biti aktuelna do 2063.godine otprilike (ukoliko ovaj forum preživi toliko)
a ventile zatvaramo i kad izlazimo iz kuce, i svako malo kad se fino ugrije, i po noci ga zatvorimo, i opet 200KM, nikako manje. znaci u principu bude upaljeno nekih 8 sati dnevno.