Garant Snork, majku mu.
Moderator: Benq

Černobil od naredne godine otvoren za turiste
Želite li bolje razumijeti šta se desilo u najvećoj nuklearnoj nesreći? Dođite i posjetite nuklearnu centralu u Černobilu.
Počevši od naredne godine, Ukrajina planira da otvori zapečaćenu zonu koja se pruža oko černobilskog reaktora, za posjetitelje koji ćele da se upoznaju sa činjenicama o tome šta se desilo prije skoro četvrt stoljeća, saopćilo je Ministarstvo za hitne situacije.
Černobilski reaktor broj četiri eksplodirao je 26. aprila 1986., šireći radijaciju nad većim dijelom sjeverne Evrope. stotine hiljada ljudi su iseljeni iz najopasnijeg područja u Ukrajini, Bjelorusiji i RUsiji. Zdravstveni problemi prisutni su i danas.
Takozvana zona isključenja, visoko kontaminirano podučje radijusa 50-tak kilometara, evakuirano je i iseljeno odmah nakon eksplozije. Sve posjete su od tada zabranjene.
Danas, blizu dvije i pol hiljade uposlenih ostalo je uposleno u nuklearnoj elektrani. Oni rade u smjenama kako bi smanjili izloženost radijaciji. Nekoliko stotina evakuiranih vratilo se u svoja sela u zaraženoj zoni bez obzira na vladinu zabranu. Nekoliko firmi sada nude obilazak kroz zabranjenu zonu, ali vlada te obilaske smatra nelegalnim. Vlada, prenosi AP, ne garantira sigurnost onima koji se odluče na obilazak.
Portparol ministarstva za hitne situacije Yulia Yershova rekla je kako su stručnjaci razvili putne rute koje će biti medicinski sigurne i informativne, kako za Ukrajince, tako i za strance. Ona nije precizirala kada će se početi sa rutama.
"Postoji još nekoliko stvari koje treba riješiti, šta ako se neko odvoji od grupe", kazala je ona.
Šef Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija za Ukrajinu Helen Clark u nedjelju je obilazila Černobil. Ona je kazala kako će podržati plan jer se može skupiti novac i proširiti važna poruka o nuklearnoj sigurnosti.
Nije fazon u prodaji.Bozic je,nova godina ide pa nekoga da obradujem.Eborg wrote:Svima nam treba. Prodaj to.
Turisti će od iduće godine moći slobodno da posete područje oko nuklearne centrale u Černobilju, gde se 26. aprila 1986. godine dogodila najstrašnija svetska nuklearna katastrofa.
Ukrajinski ministar za vanredne situacije Viktor Baloha je najavio danas da će od iduće godine "grad radijacije" biti otvoren za turističke obilaske.
On je, takodje, rekao da se nada da će izgradnja još jednog, četvrtog "sarkofaga", betonske kupole visoke 105 i duge 150 metara, za havarisani černobiljski reaktor biti završena do 2015.
Kako prenosi agencija AP, ovaj projekat, vredan 505 milijardi dolara, finansira se putem medjunarodnih donacija.
Cernobiljska katastrofa je izazvala zračenje u celoj severnoj Evropi, a na stotine hiljada ljudi je preseljeno sa kontaminiranih područja.
Ukrajinski zvaničnici tvrde da je Černobilj danas bezbedan za posetioce. Na prostoru od 3.000 kvadratnih kilometara ozračene šume nalazi se sada park prirode koji obiluje životinjskim i biljnim svetom.
Helikopter moraš oboriti stalnim pogađanjem istogaLTE wrote:Dr.Gog možel pomoć?
U Clear Sky sam došao do srušene bolnice i tražim prolaz za NPP, a helikopter leta i gađa mene i srušene zidove... Nigdje da ga nađem. Znaš li gdje se nalazi?
.Adnansu wrote:Stalkeri kako ide,nakon duzeg vremena sam instalirao SoC,ali evo mrak je pa ne smijem igrati![]()
Osim toga, izdat je i službeni software za modificiranje igre Stalker Call of Pripyat(treći dio trilogije).The STALKER 2 development team have been answering questions from fans on Facebook, revealing a few early details about the sequel. The game is being built in a new engine for console and PC release, but GSC make assurances that the game is still being developed primarily for the PC, and will contain Direct X 11 support. STALKER 2 will also have more of a survival element, and will contain new mutants to run away from. Read on for details.
GSC are still keeping their cards close to their chests, but have mentioned a few points that should ease worries about how the game’s planned multi-platform release will affect the game.
Answering questions on the STALKER 2 Facebook page, GSC said that “since we develop primarily on PC, you won’t see any compromises in the PC version. The key difference between the PC and console versions will be the beauty of graphics (meaning PC will offer more of visual effects).” The team also promises that the game’s inventory and maps, common failing points for console ports, would not be affected. STALKER 2’s new engine will also have DirectX 11 support.
GSC also say that the game will have more of a survival element, which is pretty terrifying considering the punishing environments of the first three games. The game will take place “in the triangle of CNPP, the cities of Chernobyl and Chernobyl 2″, and contains more of the haunted X Labs and underground bunkers that represented some of the scariest areas from the original games.
The new areas will contain new mutants and weapons, though the faction system will not be making a return. The radioactive artefacts that could be used to buff your characters abilities while simultaneously irradiating him to within an inch of his life will be coming back, though the application and effects of artefacts are likely to be different.
GSC were also asked if the new zone would be one huge explorable area, instead of the smaller environments linked by jarring loading screens. GSC said “let’s postpone this question for now.” Hopefully that will become “yes” at some point in the future. A vast, seamless version of the Zone would be an amazing place to explore. The game’s currently on track for a 2012 release.
Trenutno se snima i SF serija:As a special New Year’s Eve present, STALKER developers CDC have decided to release the full Software Development Kit for the X-ray 1.6 engine, the force behind the most recent STALKER game, Call of Pripyat. This is the first time fans have had access to fully featured mod tools for the latest STALKER game, and the new tools will give players the power to create whole single player and multiplayer missions. Check out the official STALKER site to get your hands on the new tools.
Jarane jedva mi ide i ovaj shadow od chernobyl,ali puca se uglavnomdr.gog wrote:.Adnansu wrote:Stalkeri kako ide,nakon duzeg vremena sam instalirao SoC,ali evo mrak je pa ne smijem igrati![]()
Bilo je malo zadavanja sa airsoft pucačinom u objektima nalik Zoni. Proberi neku od modifikacija tipa Complete 2009, gdje je zvuk i grafika upeglana i poboljšana. Užitak zagarantovan
Complete ne mijenja priču igre ni osnovne postavke.
SMRTER modifikacija napravljena od strane tima mađarskih programera je remek dijelo:
http://stalker.filefront.com/file/_STAL ... _MOD;80482
Dodata su brojna vozila i još gomila stvari koji će igru učiniti još zanimljivijom i šokantnijom.
Ukoliko bude problema oko instalacije moda, javi da postavim odgovarajuće rješenje
Ma bolan kupi igru na pijaci, što se zamaraš torrentimaDecerto wrote:dajte neki fin working torrent za stalker shadow of chern plx,trazio sam na netu al' slabo,i kad nadjem,prelistam komentare,vise negativnih u smislu da ne radi i da ima problema nego pozitivnih
ma nekako mi bi navika od ostalih igara da ne gađam helikoptere puškom, pa sam nekako mislio da je i ovdje istodr.gog wrote:Helikopter moraš oboriti stalnim pogađanjem istogaLTE wrote:Dr.Gog možel pomoć?
U Clear Sky sam došao do srušene bolnice i tražim prolaz za NPP, a helikopter leta i gađa mene i srušene zidove... Nigdje da ga nađem. Znaš li gdje se nalazi?, i tek onda ideš dalje...
Ima municije naravno, samo je skupaLTE wrote:Ima li na početku Call of Pripyat da se negdje može kupiti ili naći minicija za AK 47? U brodu od ekipe niko ne prodaje.
Potrošio sve a trebam umlatiti bloodsuckere.
Adnansu wrote:Postoji li prevod na neki domaci jezik za SOC ?
Je li se trebam nasmijati ?fazer wrote:Adnansu wrote:Postoji li prevod na neki domaci jezik za SOC ?
cernobilska sjenka
Što se tiče žurbe, u pravu si. Nema žurbe!dr.gog wrote:Ima municije naravno, samo je skupaLTE wrote:Ima li na početku Call of Pripyat da se negdje može kupiti ili naći minicija za AK 47? U brodu od ekipe niko ne prodaje.
Potrošio sve a trebam umlatiti bloodsuckere., i to pretjerano i namjerno jer je trgovac teški pokvarenjak.
U bazi Skadovsk u prizemlju je šankista Brada, koji prodaje samo hranu, piće, poneki artefakt...nema municije. Brada je neformalni vođa slobodnih stalkera od kojih otkupljuje artefakte i pozitivac. Na spratu s lijeve strane je Sova trgovac, špijun i smutljivac, koji sve plaća, ali za svoju korist. Ima municije ali je ne kupuj jer je možeš naći kasnije kada pobiješ bandite ili nakon drugih sukoba.
Definitivno nije potrebno trošiti novac na metke u okolini gdje su svi naoružani do zuba.
Možda je pametno da ti napomenem sljedeće u vezi pucnjave i para: Nemoj žuriti sa zakuhavanjem sa drugim frakcijama zbog mase doživljaja koje ćeš propustiti ako zakuhaš sa pozitivnim likovima.
Naravno, u CoP postoji varijacija da budeš i negativac(king of criminal), ali meni se nije baš svidjela jer njome određuješ jedan jako tužan kraj igre
.Sjeti se da je Stalker jako realističan i da su događaji povezani u odnosu na to kako se ponašaš.
Najvažnije za preigravanje- prelazak u Pripyat je vezano za jednu sitnicu bez koje ne ide: Moraš kupiti SEVA odijelo sa zatvorenim sistemom disanja, od trgovca Havajca u bazi Janov, a košta 25-30.000 rublji. Te pare MORAŠ imati u šteku. Ja sam to prvi put propustio i zaista sam se namučio da zaradim pare..
Još nešto, zaista ti preporučujem da ubaciš prevod na srpski jezik u igru jer je piratska verzija kod nas zapravo google translate sa Ruskog jezika što je užas...a ni engleska verzija nije baš najbolja, čak ni na originalu koji ja imam.Drugo, ne žuri u igri jer je fenomenalna i imaš jako puno zanimljivih zadataka koji promiču ako žuriš previše.
Osim toga, brzim igranjem uopšte nećeš ni shvatiti šta se dešava u igri...
Postaviću ti večeras par linkova sa malim modifikacijama koje uljepšavaju igru još više![]()
Prelistaj na ovoj temi ranije postove vezane za Call of pripyat..
Drago mi je da vas mogu obavijestiti da je u toku prevođenje komplet igre na naš jezikAdnansu wrote:Postoji li prevod na neki domaci jezik za SOC ?
Eh, upuzavali smo ti mi u ovaj hangar ,jel'? Prasina i paucina posvuda. Prljavstina do plafona.
Iz detektora je dolazila samo mrtva tisina - ne samo kao da tu nije bilo nikoga, vec smo se i sami sebi cinili prilicno nepostojecima. I onda smo se raspodelili na predvidjena mesta unaokolo: Sanyok je vodio, ostali su mu pokrivali ledja... kad odjednom nesto puce: BAAAM!
Ispod plafona su bile ogromne celicne grede, i jedna od njih se odlomila i stropostala dole! Sanyok je nekako uspeo da se izmakne, i gvozdjurija je tresnula na pod tacno na mestu gde je cucao sekundu ranije. Odskocio je, otkotrljao se, i nije cestito ni stao na noge, poceo je da puca k'o divljak. Onda smo svi najednom poceli da pucamo k'o ludi. Sanyok odjednom poce da vristi Plava smrt!, nesto o nekakvoj nakazi u cosku.
Pogledah tamo i ne videh nista..
I tako, cela operacija je, da prostis, sjebana... I tako smo jos nekih pet minuta pregledavali rusevine, pazeci da ne hodamo ispod greda. Covece, fakat je bilo jezivo,jedan za drugim smo vidjali stvari i pucali u prividjenja. Dvojica nasih drugara su potpuno odlepila: Jedan je upao u jamu, drugog su zdrobila vrata koja su odletela sa sarki.
Sad smo vec skontali da se neka kurva zajebava sa nama! Ukljucili smo psi-zastitu , bacili gasne bombe u svaki ugao ,i cekali sa prstima na okidacu. I tako smo cekali, cekali... Izgleda da je kurvin sin letio ili tako nesto... I dok smo se mi muvali po hangaru nakaza nas je vrebala sa plafona .Prekasno nam je sinulo, i to sasvim slucajno.
To govno je olabavilo jos nekoliko spojeva, i pola plafona se srusilo na pod, pravo na nas, i zgnjecilo nam cetvoricu ljudi... Ali sredili smo mi kurvinog sina! Cim ga je ponovo zacuo da suska na plafonu, Sanyok je refleksno zapucao – sjajna reakcija!, I moram ti reci! Da si samo cuo tu stvar kako urlice! Zapucali smo sa svim oruzjem... Ta kurvestija se srusila uz takav urlik da nam zamalo nije potekla krv na usi. Covece, priredili smo toj stvari pakao, izudarali je i izmrcvarili , a Sanyok trgnu noz da je raspori .. Komandir nas je odvukao, inace bi ga isjeckali u komadice mater mu njegovu