Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gorštak

#251 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gorštak »

Chata87 wrote:Bas u takvim stvarima se vidi efikasnost banke... UniCredit?
TheDocToR wrote:Ne u takvim stvarima se vidi velicina banke...
Jeste Unicredit. I svaka im cast.

@eques hrabro i lijepo. Na tebi da treniraju strogocu i pravila... uffff....

Sto vise pregledam ove stranice, sve sam svjesniji kako nas trgovacki gurui deru. Dok uhodam brojeve odjece i cipela samo cu hljeb i hranu kupovati ovdje.

P.S.: Imam i Sparkasse debitnu kojom sam pokusao platiti i nije moglo. Unicredit debitna prosla glat. Plus poziv iz banke da potvrdim da znam za transakciju.
kone

#252 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

TheDocToR wrote:http://www.marksandspencer.com - Evo jos jedna prodavnica muske i zenske garderobe, nisam nista kupio, ali ono sto sam vidio veoma je povoljno. Provjereno, dostavljaju u BiH i to po cijeni od 7.50 funti.

Ako je neko vec narucivao preko ove stranice neka pise...
Stranica je odlicna...Solidne cijene i veliki izbor..Mozes se odjenuti od glave do pete x5,ali problem predstavljaju ovi indijanci na carini.Platis solidnu sumu za sve stvari i onda te ogule ovi konji na carini,ap te izadje skuplja pita,nego tepsija....
Gorštak

#253 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gorštak »

Najbolje bi bilo imati kakvu dobru shtelu na carini :D
Globus

#254 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Gorštak wrote:Najbolje bi bilo imati kakvu dobru shtelu na carini :D
Bi bilo dobro ali ne bi bilo najbolje .. najbolje bi bilo radit na carini :oops:
Gorštak

#255 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gorštak »

Ne, ne: Najbolje je da ti babo radi na carini, a ti ležiš kod kuće i naručuješ šta ti duša poželi. :D
TheDocToR

#256 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TheDocToR »

TheDocToR wrote:Sto se tice carine...ja sam obavio razgovor sa onim carinicima na zeljeznickoj stanici(kada idete po paket), kaze mi jedna jako ljubazna teta da oni mogu cariniti sve preko 50 KM, e sad fazon je sto oni "nemaju vremena" da carine sve moguce pakete, tako da je tvoja sreca ako te preskoce za carinjenje...

Evo recimo na primjer ja narucivao parfeme u vise navrata, iznosi od 100-170 KM nikad carinu nisam platio, kad evo zadnji put racun 150 KM carinu mi udarise 61 KM, jos mi je rekla da kad primjete da neko cesto narucuje njega obavezno carine.

Sto se tice kitbag.com ima extra stvari, a rasprodaja im je stvarno...cijene su smjesne ne znam kod nas da sam vidio tako niske cijene, uglavnom narucio sam par stvarcica.

Ugodno sam iznenadjen sto se tice dostave koju sam platio 7 funti, a salju putem UPS-a(brza dostava+imas tracking br, pomocu kojeg mozes vidjeti gdje se nalazi artikl) :shock:

Javim se kad dodje da kazem "zadnji sud", sad zasad sve izgleda extra.

A zamoliti cu sve korisnike e-shoppinga da pisu svoje web stranice putem kojih kupuju stvari, jer meni kao vlasniku debit/kred. kartica vise se isplati i garderobu a i sve ostali kupovati ovim putem...
Tako da mogu reci bye bye domacim legalnim kriminalcima ili tkz. Udaraci marze 200%
Stigla narudzba sa kitbag.com jos jucer UPS-om (za 7 funti dostava) :shock:

Prezadovoljan, evo odmah krecem sa drugom narudzbom dok jos traje ova rasprodaja.
iceman ze

#257 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by iceman ze »

mogu li ja sta da izjavim za ovaj dnevnik :D

narucujem preko neta zadnjih 4 godine, na desetine posiljki, doduse sve iz USA, nemam iskustva sa drugima. Ali ja bih krenuo sa kraja to jest iz BiH. Da li mi neko moze reci, da li se kvalitet patika kupljen u Sport Life i kupljenih u NY u USA moze porediti. Ja imam u praksi ljudi, a i na netu, da sam dalabu sto sve placam dok u BiH stigne. Pa ljudi, kod nas ba nema nikakvih standarda, pa ako ste bili u Turskoj vidjeli ste da su tamo po 5KM majice, ovdje od nas kostaju 50 KM.

Namjerno spominjem ove nase, jer sam kod njih kupio Nike torbu, koja bi je pukla po savu, prilikom prvog putovanja, a platio sam je vise, nego sto bi iz USA stigla.

Sa amazona uglavnom narucujem, osim knjiga, uzimao sam i odjecu i obucu i satove, neznam, kako neko navodi da se te stvari ne isporucuju. Evo bas cekam, jedne cipele, pratio sam posiljku do izlaska iz NY, USA, neznam samo da li radi tracking u BiH preko BHP i sl, ako neko zna.... Sto se tice kvaliteta iz USA, ja sam prezadovoljan, a cijene su ok, sto neko rece, ovdje ih nema, a i kad stignu bice preskupo, a da ne govorim o porijeklu i kvalitetu.

Ah da, samo jednom sam platio carinu i nikad vise, bio sam ubjeden za ovaj sat da ce mi naplatiti jer je prelazio 200 KM, kad ono stize mi DHL na kucna vrata u roku od 4 dana iz USA, ni marke nisam ovdje platio :shock:
lalalaila

#258 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lalalaila »

da li iko zna koliko je potrebo da dode posiljka iz Victoria Secret? Hvala! :)
Globus

#259 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

TheDocToR wrote:
TheDocToR wrote:Sto se tice carine...ja sam obavio razgovor sa onim carinicima na zeljeznickoj stanici(kada idete po paket), kaze mi jedna jako ljubazna teta da oni mogu cariniti sve preko 50 KM, e sad fazon je sto oni "nemaju vremena" da carine sve moguce pakete, tako da je tvoja sreca ako te preskoce za carinjenje...

Evo recimo na primjer ja narucivao parfeme u vise navrata, iznosi od 100-170 KM nikad carinu nisam platio, kad evo zadnji put racun 150 KM carinu mi udarise 61 KM, jos mi je rekla da kad primjete da neko cesto narucuje njega obavezno carine.

Sto se tice kitbag.com ima extra stvari, a rasprodaja im je stvarno...cijene su smjesne ne znam kod nas da sam vidio tako niske cijene, uglavnom narucio sam par stvarcica.

Ugodno sam iznenadjen sto se tice dostave koju sam platio 7 funti, a salju putem UPS-a(brza dostava+imas tracking br, pomocu kojeg mozes vidjeti gdje se nalazi artikl) :shock:

Javim se kad dodje da kazem "zadnji sud", sad zasad sve izgleda extra.

A zamoliti cu sve korisnike e-shoppinga da pisu svoje web stranice putem kojih kupuju stvari, jer meni kao vlasniku debit/kred. kartica vise se isplati i garderobu a i sve ostali kupovati ovim putem...
Tako da mogu reci bye bye domacim legalnim kriminalcima ili tkz. Udaraci marze 200%
Stigla narudzba sa kitbag.com jos jucer UPS-om (za 7 funti dostava) :shock:

Prezadovoljan, evo odmah krecem sa drugom narudzbom dok jos traje ova rasprodaja.
Nemoj yebat da je doslo za 3 dana ? :D
iceman ze

#260 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by iceman ze »

ima li neka dobra i provjerena stranica za outdoor odjecu i obucu....... :-)
Globus

#261 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Sta smatras pod outdoor :oops:
innovision

#262 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by innovision »

pa jel ti treba ono za nekih parkinga po gradu jer je zima ??:D
ili fakat treba nesto za kampovanje ili slicno:D
Globus

#263 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

Ajd sad neko pametan il iskusan :oops: Na kitbag.com nisam se reg .. al odem na patike i add to basket i onda tamo odem nastimam za Bosnu i Hercegovinu i cijena artikla sa 40 funti spadne na 34 funte..vratim na UK opet 40 funti .. Sta je to ? Snizenje za nas siromasne ? :oops:
respo

#264 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

lalalaila wrote:da li iko zna koliko je potrebo da dode posiljka iz Victoria Secret? Hvala! :)
tu tajnu viktorija ne otkriva :D
kone

#265 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Globus wrote:Nemoj yebat da je doslo za 3 dana ? :D
Ja sam proslu srijedu uvecer(18h) narucio sa kitbag-a duks i majicu i sve stiglo na adresu u subotu u 12.30h :D Znaci narudzba i isporuka iz UK u BIH za 2,5 dana :shock: 8-) Nikad mi nije brze stiglo sa te stranice....

Ne znam ni ja koji je fol to sam cijenama,ali moglo bi biti to sto je za UK isporuka free,a za nas se placa,pa ti zbog toga spusti koju funtu.Recimo u toj mojoj zadnjoj narudzbi,duks je trebao kostati 30 funti,a kostao je 26,nesto,a majica 20 funti,a bila je mislim 17.3funte,tako da me isporuka dzabe izasla :-D
Globus

#266 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Globus »

kone wrote:
Globus wrote:Nemoj yebat da je doslo za 3 dana ? :D
Ja sam proslu srijedu uvecer(18h) narucio sa kitbag-a duks i majicu i sve stiglo na adresu u subotu u 12.30h :D Znaci narudzba i isporuka iz UK u BIH za 2,5 dana :shock: 8-) Nikad mi nije brze stiglo sa te stranice....

Ne znam ni ja koji je fol to sam cijenama,ali moglo bi biti to sto je za UK isporuka free,a za nas se placa,pa ti zbog toga spusti koju funtu.Recimo u toj mojoj zadnjoj narudzbi,duks je trebao kostati 30 funti,a kostao je 26,nesto,a majica 20 funti,a bila je mislim 17.3funte,tako da me isporuka dzabe izasla :-D
A jbt ja cu sutra narucit mrsko mi danas do banke da uplatim .. a ovo sa cijenama je pravo kul :D spadnu mi patike za 6 funti taman mogu uzet majicu sergio tacchini za taj kusur za nas siromahe :oops: :oops: samo se nadam da nece proc ova akcija pa cu zbog mrkorosti yebat jeza u ledja :oops: ovo snizenje je extra :D cim mi stignu ove patike i sta jos uzmem .. narucit cu opet ovih sorceva za ljeta kupanje nek ima .. :D
huxley

#267 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by huxley »

http://www.marksandspencer.com - Evo jos jedna prodavnica muske i zenske garderobe, nisam nista kupio, ali ono sto sam vidio veoma je povoljno. Provjereno, dostavljaju u BiH i to po cijeni od 7.50 funti.

Good ol' M&S. Svaka čast, ovo je baš otkrovenje. Ne M&S, nego činjenica da isporučuju u BiH. BTW, M&S su shoppovi za kojim engleski ekspati žale kada su negdje vani. Odličan kvalitet, OK cijene.

Probaću ovo.

Da podijelim i iskustvo - bilmez poštar, pošto nikad nismo kod kuće, robu ostavlja kod komšije, obično tako da baci komšiji na balkon. Zadnji put je zamahnuo malo jače i bacio robu na balkon od potkrovlja, na koji komšija rijetko ide. To je bilo za robu naručenu 8.12.09 (knjige sa ebay.co. uk). 11.01.10 pošaljem upit šta je sa knjigama. Prodavac kaže da je poslao 9.12.09, i prema njegovoj pretpostavci, trebala je stići do 11.1. Vrati pare nazad, i zamoli me da ako knjige ipak dođu, da ih dam u charity (dobrotvornu ustanovu). Ja mu dam pozitivan fedback. Jučer (13.01.10) mi komšija da knjige koje je našao kad je čistio balkon od potkrovlja.

Kako to Gibonni elokventno reče: 'Šta sad?'
emerik

#268 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by emerik »

huxley wrote:
http://www.marksandspencer.com - Evo jos jedna prodavnica muske i zenske garderobe, nisam nista kupio, ali ono sto sam vidio veoma je povoljno. Provjereno, dostavljaju u BiH i to po cijeni od 7.50 funti.

Good ol' M&S. Svaka čast, ovo je baš otkrovenje. Ne M&S, nego činjenica da isporučuju u BiH. BTW, M&S su shoppovi za kojim engleski ekspati žale kada su negdje vani. Odličan kvalitet, OK cijene.

Probaću ovo.

Da podijelim i iskustvo - bilmez poštar, pošto nikad nismo kod kuće, robu ostavlja kod komšije, obično tako da baci komšiji na balkon. Zadnji put je zamahnuo malo jače i bacio robu na balkon od potkrovlja, na koji komšija rijetko ide. To je bilo za robu naručenu 8.12.09 (knjige sa ebay.co. uk). 11.01.10 pošaljem upit šta je sa knjigama. Prodavac kaže da je poslao 9.12.09, i prema njegovoj pretpostavci, trebala je stići do 11.1. Vrati pare nazad, i zamoli me da ako knjige ipak dođu, da ih dam u charity (dobrotvornu ustanovu). Ja mu dam pozitivan fedback. Jučer (13.01.10) mi komšija da knjige koje je našao kad je čistio balkon od potkrovlja.

Daj u charity.
ledeny

#269 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ledeny »

Globus wrote:Ajd sad neko pametan il iskusan :oops: Na kitbag.com nisam se reg .. al odem na patike i add to basket i onda tamo odem nastimam za Bosnu i Hercegovinu i cijena artikla sa 40 funti spadne na 34 funte..vratim na UK opet 40 funti .. Sta je to ? Snizenje za nas siromasne ? :oops:
Nije sniženje za siromašne nego ti skidaju porez (VAT iliti na našem PDV) jer je isporuka van EU. To rade da ne bi plaćao dupli porez, tj. jedan Velikoj Britaniji a drugi BiH. U tvom slučaju BiH kao zemlja krajnjeg kupca treba naplatiti porez i carinu ukoliko vrijednost robe prelazi neki određeni iznos (50 ili 100 KM čini mi se). E sad, carinjenje i oporezivanje je kod neka čudna stvar, pa se desi da nekada ocarine neku jeftiniju stvar a nekada to ne urade za dosta skuplju. Nekada ne naplate carinski pregled, nekad ga naplate 3,5 KM, a nekad 9,5 KM. To uglavnom zavisi od raspoloženja carinika i na koju je nogu taj dan ustao. Da recimo živiš u Sloveniji i da naručuješ sa iste stranice onda bi cijena ostala ista, tj. platio bi odmah porez, a prilikom dostave ti ne bi trkeljali robu, naplaćivali porez i carinu, te carinske troškove i druge dadžbine. Drugim riječima, znao bi tačno koliko će te na kraju doći roba koju naručuješ. Tako to fercera između zemalja EU.

Što se tiče carine u BiH postoji još veliki niz nelogičnosti, pa recimo plaćaš carinski pregled u iznosu od 9,5 KM svaki put kada šalješ nešto van BiH, iako je carinski pregled stvar primaoca i njegove zemlje. Pa ti se tako u dosta slučajeva ni ne isplati vratiti robu prodavcu ukoliko nisi istom zadovoljan, jer kada platiš poštarinu i carinski pregled izađe te više nego iznos artikla i poštarine koju si platio a koji bi ti prodavac vratio (refundirao) da mu robu pošalješ nazad. Znači, isplati se vratiti samo robu veće vrijednosti.

Uglavnom, kao i u svemu drugom, u ovoj zemlji se ne zna ni ko pije ni ko plaća pa su ti ukupni troškovi kupovine van BiH čista lutrija i to moraš računati onako ofrlje. :-)
chengaba

#270 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by chengaba »

Samo da javim da mi je stigla posiljka sa http://www.bookdepository.co.uk u postu (nisam jos pokupio).

Obzirom da je shipping besplatan, 12 dana za isporuku je meni OK. :thumbup:
elSaik

#271 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by elSaik »

chengaba wrote:Samo da javim da mi je stigla posiljka sa http://www.bookdepository.co.uk u postu (nisam jos pokupio).

Koliko im je trebalo kod tebe da promijene iz Processing u Dispatched (ili šta već treba pisati :-) )?
elSaik

#272 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by elSaik »

huxley wrote:

Proslijedi ih ovamo... https://www.kintera.org/site/apps/ka/sd ... hIQKWMzFtH [UNICEF pomoć nastradalim u Haiti zemljotresu].

:thumbup:
chengaba

#273 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by chengaba »

elSaik wrote:
chengaba wrote:Samo da javim da mi je stigla posiljka sa http://www.bookdepository.co.uk u postu (nisam jos pokupio).

Koliko im je trebalo kod tebe da promijene iz Processing u Dispatched (ili šta već treba pisati :-) )?

Nemam pojma vjeruj mi. Ja sam tek nakon 7 dana gledao status i tad je bilo dispatched. Jesi provjerio imaju li na lageru te knjige sto si narucio?
kamen spoticanja

#274 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kamen spoticanja »

kakva su vam iskustva s e-bay-om?
isporuke,cijene dostave...ferceral?
respo

#275 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

pa sve ti zavisi od prodavca jbg ti
evo gledam iz njemacke lik stavio postarina 55€
dok jedan iz amerike stavio da nema postarine
Post Reply