Slika 2
Ova skica šematski prikazuje kompletan uređaj u stanju ravnoteže.
Ovdje treba napomenuti slijedeće.Za razliku od nastojanja pojedinih entuzijasta koji su u prošlosti( u zadnjih 300 godina pa i ranije) nastojali izraditi ovakav ili sličan uređaj,danas nam je na raspolaganju vrhunska tehnologija,vrhunski materijali, a i računarska tehnika, kojom smo u stanju simulirati sve vrste kretanja pa i ovo, ukoliko u odgovarajući program ubacimo odgovarajuće i realne parametre, ili iskustvene, ili one dobijene određenim ispitivanjima.
Ovdje prije svega mislim na sile koje je potrebno savladati tokom kretanja, a to bi bile:
1.sile trenja između kolotura i osovina odnosno sklopa koloturea i osovina i nosača(trenje kotrljanja ili klizanja)
2.Sila trenja prilikom relativnog kretanja kutija u ulaznoj komori i stijenki ulazne komore;
3.trenje "beskonačne trake" u relativnom kretanju sa površinama u dodiru;
4.hidraulički gubici nastali kao posljedica kretzanja kutija kroz fluid velike gustoće tekućeg agregatnog stanja.
U ovom slučaju najveća nepoznanica bi bili ovi zadnji gubici jer ,barem ja, nemam informacija da su se negdje zvanično objavili podaci vezani za hidrauličke gubitke prilikom kretanja nekog tijela u ovakovoj vrsti kretanja(gdje se fluiidna sredina veće gustoće nalazi iznada fluidne sredine manje gustoće) jer je to kretanje u suštini i originalnost ovakove vrste uređaja.
U svakom slučaju potrebno je još jednom napomenuti da šematski prikaz prikazuje "prolazak" a ne "ulaženje" kutija iz ulazne komore u komoru sa tekućinom kao i činjenicu da se osim načina promjene gustoće tijela koji se kreće vjerojatno patentira i ulazni sklop koji omogućava promjenu te gustoće.
Sam problem zaptivanja u ovom slučaju uopće nije dominantan jer se radi o visini vodenog stuba od 2 - 5 metara. pa se radi o hidrostatičkim pritiscima manjim od 0,5 bara.
Dakle:Šematski prikaz nam pokazuje da se sve mase sa lijeve ili desne, sa gornje ili sa donje strane, nalaze u ravnoteži .Kretanja nema, a time ni energije kretanja koju bi mi htjeli transformirati, u nama korisnu energiju.
Znači,sagradili smo vodenicu i vodenično kolo, ali ulazne energije nema jer između nekog planinskog jezera(potencijalne energije fluidne mase ) i naše vodenice, nismo prokopali neki kanal koji će omogućiti da voda iz jezera sa ekvipotencijalne plohe višeg,stigne do ekvipotencijalne plohe nižeg atmosferskog pritiska i tako se transformira, iz potencijalne u kinetičku energiju fluidne mase..