Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
terapija

#251 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote: Kako je u vakuumu gustoća okoline jednaka nuli, a sila uzgona je, kao što sam već kazao ,jednaka umnošku zapremine tijela ,gustoće okoline i ubrzanja sile gravitacije,onda je jasno da je i sila uzgona jednaka nuli.
Sila uzgona nemože biti izražena na"ovaj ili onaj način" već samo kao izraz koji sam naveo.
Tko ti je ovo slagao? Formula se moze izvesti u obliku koji god nekome padne na um, sve dok je taj proces izvodjenja matematicki pravilan. To se naime uci u skolskoj fizici i svaki ucenik 7. razreda je moze izvesti.

A ovo prvo nema veze s vakuumom. Recimu unutar Space shuttle-a definitivno nema vakuuma, pa heliumski balon opet ne "pluta" na guscem zraku unutar kabine, jer jadnik nema pojma gdje je "gore" tj. kuda da ide. drugim rijecima: nema onog g u formuli pa zato nema uzgona.
brodski

#252 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

brodski wrote:
terapija wrote:Kazes nema veze s hidrostatskim pritiskom?

Zasto onda, kada nema manifestacije tog pritiska (recimo bestezinska sredina), nema ni sile uzgona?

Nego, formula za silu uzgona moze biti izrazenih na ovaj i onaj nacin, preko ove ili one velicine, sa ili bez pritisaka. No opet to ne znaci da sam uzgon ne nastaje upravo na osnovu razlika hidrostatickog pritiska na razlicitim stranama tijela unutar proizvoljnog fluida. To nema nikakve veze sa gustocom i masom tijela u fluidu, vec samo sa gustocom okolnog fluida i silom gravitacije, ili neke druge inercijalne sile koja djeluje na cjelokupni sistem.
Kako je u vakuumu gustoća okoline jednaka nuli, a sila uzgona je, kao što sam već kazao ,jednaka umnošku zapremine tijela ,gustoće okoline i ubrzanja sile gravitacije,onda je jasno da je i sila uzgona jednaka nuli.
Sila uzgona nemože biti izražena na"ovaj ili onaj način" već samo kao izraz koji sam naveo.
OBRATI PAŽNJU ponovo na ono što sam već napisao.RAZLIKA HIDROSTATIČKIH PRITISAKA KOJI DJELUJU NA NEKO TIJELO JE UZROK POJAVE SILE UZGONA ALI VRIJEDNOST SILE UZGONA NE ZAVISI OD VRIJEDNOSTI HIDROSTATIČKOG PRITISKA.
SILA UZGONA TIJELA ODREĐENE MASE,GUSTOĆE I ZAPREMINE IMA KONSTANTNU VRIJEDNOST KADA JE TIJELO URONJENO U NEKI FLUID I UOPĆE NE ZAVISI OD DUBINE URANJANJA.DAKLE SILA UZGONA TIJELA KONSTANTNE GUSTOĆE I STALNE ZAPREMINE URONJENOG U FLUID KONSTANTNE GUSTOĆE JE KONSTANTNE VRIJEDNOSTITU DUBINA I VRIJEDNOST HIDROSTATIČKIH PRITISAKA NEMA NIKAKAV UTJECAJ.
dAKLE DA PONOVIM:
Sila uzgona je jednaka umnošku ZAPREMINE TIJELA ;GUSTOĆE FLUIDNE SREDINE U KOJOJ SE TIJELO NALAZI I UBRZANJA SILE GRAVITACIJE.
Sila uzgona ne djeluje na tijelo ili:sila uzgona ima vrijednost jednaku nuli u dva sluaja:a)Ako je gustoća okoline jednaka nuli (vakuuum) ili ako su , na vještački način izazvani uvijeti gdje je g-ubrzanje sile gravitacije jednako nuli.
Dakle.Na sva tijela koja su "uronjena" u atmosferu koja okružuje planet Zemlju,osim sile gravitacije djeluje i sila UZGONA, a dali će se, to uzeti u obzir ili ne ,zavisi od konkretnog slučaja.
baustelac

#253 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

Image
brodski wrote: 1.Sila uzgona zavisi od tri parametra-a) zapremine ili volumena samog tijela;b) gustoće (ne tijela) već gustoće okoline u kopjoj se tijelo nalazi i c)ubrzanja sile gravitacije
NAPOMINJEM:SILA UZGONA UOPĆE NE ZAVISI OD PRITISKA KOJI DJELUJE NA GORNJI ILI DONJI DIO NEKOG TIJELA KAO NITI OD OBLIKA TOG TIJELA.
Nesporazum i je u tome.Različiti pritisci jesu uzrok pojave sile uzgona ali nisu uzrok NJENOG MANIFESTIRANJA.Ne utiću na njenu vrijednost(šaljem jednu skicu pa je objavi)
DAKLE OBRAZAC ZA IZRAČUN SILE UZGONA GLASI: Fuzg= qokoline*VT*g gdje ti tu vidiš pritiske??????
Sada stanimo i ako treba opet razjasnimo a da bi to bilo lakše šaljem ti tekst:Sila uzgona i hidrostatički pritisak.
PS:Ove kutije lijevo nisu uopće uronjene u tekućinu(one smao prolaze kroz nju i nemanikakve sile uzgona.Ove desno bi se pod djelovanjem sile hidrostatičkog pritiska kretale prema dolje.
No sve ćemo to polako rasčistiti a na kraju ćeš moći prijaviti i patent ako to budeš htio.
Brodski, tvoje tvrdnje jesu tacne ali ti na osnovu jednostavnih zakljucaka izvodis svoje velicanstvene definicije zanemarujuci na osnovu cega se doslo do toga. Pritisku dajes minornu ulogu iako je zapravo pritisak taj koji sve to omogucuje, pa uostalom i hidrostatski pritisak je posljedica gustine okoline. Evo najjednostavnijeg objasnjenja na primjeru kocke stranice "a" uronjene u vodu.
Na uronjenu kocku koja nema mase, na sve povrsine djeluje sila hidrostatskog pritiska. Kako se radi o pravilnom geometrijskom obliku sile u horizontalnoj ravni se ponistavaju i vazne su sile na gornjoj i donjoj povrsini kocke.
Na gornjoj strani djeluje sila prema dole: rho*g*h*a^2 a na donjoj djeluje sila prema gore rho*g*(h+a)*a^2. Kada se od donje oduzme gornja sila dobije se rezulujuca sila prema gore, dakle sila uzgona: rho*g*a*a^2= rho*g*V. To je na jednostavnom geometrijskom obliku, za proizvoljni oblik moze se matematicki dokazati preko elementarnih sila i povrsina da se zapremina na kraju dobija kao posljedica integracije sile hidrostatskog pritiska.

Sve u svemu jos uvijek je tvoja prica samo na rijecima. Evo terapija je postavio skice i jasno je da nema uzgona. Jedva cekam da vidim tvoje skice ako ih terapija postavi.
brodski

#254 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Brodski, tvoje tvrdnje jesu tacne ali ti na osnovu jednostavnih zakljucaka izvodis svoje velicanstvene definicije zanemarujuci na osnovu cega se doslo do toga. Pritisku dajes minornu ulogu iako je zapravo pritisak taj koji sve to omogucuje, pa uostalom i hidrostatski pritisak je posljedica gustine okoline. Evo najjednostavnijeg objasnjenja na primjeru kocke stranice "a" uronjene u vodu.
Na uronjenu kocku koja nema mase, na sve povrsine djeluje sila hidrostatskog pritiska. Kako se radi o pravilnom geometrijskom obliku sile u horizontalnoj ravni se ponistavaju i vazne su sile na gornjoj i donjoj povrsini kocke.
Na gornjoj strani djeluje sila prema dole: rho*g*h*a^2 a na donjoj djeluje sila prema gore rho*g*(h+a)*a^2. Kada se od donje oduzme gornja sila dobije se rezulujuca sila prema gore, dakle sila uzgona: rho*g*a*a^2= rho*g*V. To je na jednostavnom geometrijskom obliku, za proizvoljni oblik moze se matematicki dokazati preko elementarnih sila i povrsina da se zapremina na kraju dobija kao posljedica integracije sile hidrostatskog pritiska.

Sve u svemu jos uvijek je tvoja prica samo na rijecima. Evo terapija je postavio skice i jasno je da nema uzgona. Jedva cekam da vidim tvoje skice ako ih terapija postavi.[/quote]
1.pošalji mi svoju e -mail adresu privatnom poruku pa ću ti poslati skice i tih objavljuj a mogu ti poslati i jedan tekst koji potpuno objašnjava problematiklu koju ti navodiš.
Naime.Potpuno si u pravu;Hidrostatički pritisak je posljedica gustoće tekućine i koristeći razliku tih hidrostatičkih pritisaka izcvodi se obrazac za silu UZGONA.
ali,VRIJEDNOST SILE UZGONA NE ZAVISI OD VRIJEDNOSTI HIDROSTATIČKIH PRITISAKA VEĆ SAMO OD TRI VELIČINE:1.ZAPREMINE TIJELA;2.GUSTOĆE OKOLINE I 3.UBRZANJA SILE GRAVITACIJE.
Jesi li uočio razliku u odnosu na na vrijednost sile gravitacije koja zavisi takođe od tri veličine:1.Zapremine tijela;2.gustoće tijela i 3.ubrzanja sile gravitacije.
Zaključak.Vrijednost sile uzgona u odnosu na vrijednost sile mase nekog tijela u funkciji je odnosa gustoća:okoline i gustoće tijela.
Ako su te gustoće iste,sile uzgona i sila gravitacije su iste vrijednosti i tijelo miruje. Dakle.SILA UZGONA POSTOJI I DRŽI U RAVNOTEŽU SILI MASE TIJELA.(POSTOJI ALI SE NE MANIFESTIRA) Ako je gustoća tijela qT<qO manifestira se sila uzgona i tijelo se kreće prem gore-suprotno od djelovanja sile gravitacije.
aKO JE PAK qt> qo TIJELO SE KREĆE PREMA DOLJE POD UTJECAJEM VEĆE SILE- SILE GRAVITACIJE.
brodski

#255 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

pokušavam ja sam ubaciti sliku ali neznam.
terapija

#256 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:pokušavam ja sam ubaciti sliku ali neznam.
Evo, ja cu sada postaviti ono sto si poslao.

Ali i ti sam sebi malo skaces u stomak:

Citiram:
Naime.Potpuno si u pravu;Hidrostatički pritisak je posljedica gustoće tekućine i koristeći razliku tih hidrostatičkih pritisaka izcvodi se obrazac za silu UZGONA.
ali,VRIJEDNOST SILE UZGONA NE ZAVISI OD VRIJEDNOSTI HIDROSTATIČKIH PRITISAKA VEĆ SAMO OD TRI VELIČINE:1.ZAPREMINE TIJELA;2.GUSTOĆE OKOLINE I 3.UBRZANJA SILE GRAVITACIJE.
Je li sada priznajes da zavisi, ili ne?. Jer kako bi recimo nekome ko ne zna, objasnio kako i zasto dolazi do te sile?
brodski

#257 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Pročitaj još jednom pažljivo tekst koji regulira tu materiju pa ćemo sutra o tome.Važi.Poslao sam ovo sve i @bauštelcu.
terapija

#258 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

terapija

#259 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:Pročitaj još jednom pažljivo tekst koji regulira tu materiju pa ćemo sutra o tome.Važi.Poslao sam ovo sve i @bauštelcu.
Procitao sam sve. Casna rijec. Ali dzaba, kad se ne slazem. Ne vidim nigdje ono sto tvrdis. Ova stvar jednostavno nece nikada raditi iz navedenih razloga, bez obzira kako definisemo silu uzgona.
baustelac

#260 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

Ovaj drugi file je samo presipanje iz supljeg u praznog. Potencira se nesto sto i ptice na grani znaju i dize u nebesa. Ovaj prvi file je opet varijacija na temu, pokusat cu postaviti slike ovdje da se ne skida file pa cu onda dati komentar
brodski

#261 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:
brodski wrote:Pročitaj još jednom pažljivo tekst koji regulira tu materiju pa ćemo sutra o tome.Važi.Poslao sam ovo sve i @bauštelcu.
Procitao sam sve. Casna rijec. Ali dzaba, kad se ne slazem. Ne vidim nigdje ono sto tvrdis. Ova stvar jednostavno nece nikada raditi iz navedenih razloga, bez obzira kako definisemo silu uzgona.
Već sam umoran ali hajde ,idemo još jednom.
kada u literaturi naletiš na tekst:Sila uzgona je posljedica djelovanja hidrostatičkih pritisaka na gornje i donje dijelove tijela onda ta rečenica govori da sila uzgona postoji stalno jer naprosto ne postoji tijelo ma kako malih dimenzija bilo da nema bar neku zapreminu koja" ima i gornji i donji dio tijela".Normalno,ovo što važi za hidro,važi i za aerostatički pritisak.
U tekstu ti je lijepo prikazano što se dešava u slučaju da tijelo uronjeno u neki fluid ima istu gustoću kao i fluid u koji je uronjen.Jednostavno to tijelo miruje jer na njega djeluju dvije sile iste po intenzitetu ali suprotnog smjera.To može biti kubni cm ,kubni decimetar,kubni metar ,kubni kilometar ili bilo koje vrijednosti zapremina fluida koji miruje.
Zaključak onda mora biti.Ako sila gravitacije drži na okupu svu fluidnu masu planete Zemlje,onda sila uzgona tu fluidnu masu ,zajedno sa silom gravitacije, drži u ravnoteži ,sve dok se ne jave neki spoljnji utjecaji koji tu ravnotežu narušavaju.
Sutra ćemo polako jednu po jednu skicu objašnjavati, a ti se nemoj uzrujavati što sve to ne raszumiješ od prve.Ja koji sam išao u školu i na obuke preko 23 godine i koji i danas stalno nešto učim, nisam to razumio od prve ali sam se trudio da to razumijem ali ni dan danas nisam 100% siguran dali bi to bio profitabilan stroj.Za razliku od mene,ti ćeš ipak imati moju pomoć.Kakvu takvu ali pomoć.Najbolji način bi ti bio da pronađeš par školovanih drugara sa kojima možeš i "žešće razmijeniti mišljenja" a onda me i kolektivno možete napasti.
brodski

#262 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:
Ovaj drugi file je samo presipanje iz supljeg u praznog. Potencira se nesto sto i ptice na grani znaju i dize u nebesa. Ovaj prvi file je opet varijacija na temu, pokusat cu postaviti slike ovdje da se ne skida file pa cu onda dati komentar
OKSada sam tek primjetio da nedostaje jedna rečenica iza onoga " nastavnik kaže":: „Uzrok pojave sile uzgona je razlika hidrostatičkog pritiska na gornje i donje dijelove tijela“.Što on to u suštini kaže????
Meni je jasno da vi naučnici to znate i da se nebavite trivijalnostima.Ovdje je slučaj da ima par patenata tzv.uzgonskog motora a tema je:jeli taj motor iluzija iili realnost koja će koliko sutra biti stvarnost.
Pucaj iz svih oruđa i oružja obrazlažući svoj naučnički stav. Zato i postamo.
baustelac

#263 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

Prema redoslijedu

Image Image
Slika 1

Image Image
Slika 2
Image Image
Slika 3

Image Image
Slika 4

Image Image
Slika 5

Image Image
i konacno slika 6

Redoslijed slika treba da objasni pricu i nacin kako ovo cudo treba da fercera. Dok nadjem vremena, prokomentarisati cu slike
baustelac

#264 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

Sve si ti lijepo objasnio, cak objasnio kada bi taj uredjaj davao pozitivan rad. Problem je da ne mozes uvesti kutiju u vodenu stranu bez da na nju djeluje hidrostatski pritisak i cija je sila uvijek veca od zbira uzgona. S druge strane, ako ovu silu minimiziras a povecavas zapreminu unutar vodene sredine, ne mozes povecati zapreminu bez ulozene energije i tu onda cijeli koncept pada u vodu.
ljubav_aha

#265 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by ljubav_aha »

ne moze se bez pritska,zar je to uopste potrebno podvuci :!: :?:
terapija

#266 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote:
Već sam umoran ali hajde ,idemo još jednom.
kada u literaturi naletiš na tekst:Sila uzgona je posljedica djelovanja hidrostatičkih pritisaka na gornje i donje dijelove tijela onda ta rečenica govori da sila uzgona postoji stalno jer naprosto ne postoji tijelo ma kako malih dimenzija bilo da nema bar neku zapreminu koja" ima i gornji i donji dio tijela".Normalno,ovo što važi za hidro,važi i za aerostatički pritisak.
U tekstu ti je lijepo prikazano što se dešava u slučaju da tijelo uronjeno u neki fluid ima istu gustoću kao i fluid u koji je uronjen.Jednostavno to tijelo miruje jer na njega djeluju dvije sile iste po intenzitetu ali suprotnog smjera.To može biti kubni cm ,kubni decimetar,kubni metar ,kubni kilometar ili bilo koje vrijednosti zapremina fluida koji miruje.
Zaključak onda mora biti.Ako sila gravitacije drži na okupu svu fluidnu masu planete Zemlje,onda sila uzgona tu fluidnu masu ,zajedno sa silom gravitacije, drži u ravnoteži ,sve dok se ne jave neki spoljnji utjecaji koji tu ravnotežu narušavaju.
Sutra ćemo polako jednu po jednu skicu objašnjavati, a ti se nemoj uzrujavati što sve to ne raszumiješ od prve.Ja koji sam išao u školu i na obuke preko 23 godine i koji i danas stalno nešto učim, nisam to razumio od prve ali sam se trudio da to razumijem ali ni dan danas nisam 100% siguran dali bi to bio profitabilan stroj.Za razliku od mene,ti ćeš ipak imati moju pomoć.Kakvu takvu ali pomoć.Najbolji način bi ti bio da pronađeš par školovanih drugara sa kojima možeš i "žešće razmijeniti mišljenja" a onda me i kolektivno možete napasti.[/quote]

Mani se ravnoteza. To nema nikakve veze za samom silom uzgona. Bilo da imamo recimo kamen koji ce potonuti, ili ping pong lopticu koja ce izroniti iz vode, ako su istih dimenzija, na oba ta tijela ce djelovati ista sila. Poenta je da SAMO hidrostaticki pritisak uzrokuje silu uzgona. A on postoji SAMO ako postoji i neka inercijalna sila, poput gravitacije i slicno. To je sve. sve drugo su samo varijable u formuli. Dvije recenice objasnjavaju sustinu a ti mozes objaviti milion knjiga, koje ce reci isto to na bezbroj nacina, pa opet ona naprava nece moci raditi. Upravo radi prirode hidrostatickog pritiska. Odoh ja. ;)
brodski

#267 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:Prema redoslijedu

Image Image
Slika 1
o cudo treba da fercera. Dok nadjem vremena, prokomentarisati cu slike
Zahvaljujem se @bauštelcu što se potrudio i postavio ove skice na net kako bi sada konkretno mogli razjasniti neke stvari, a ja bih ponnovio UVODNI TEKST tekst kojim sam otvorio ovu temu:
Zanima me ima li raspoloženih forumaša da malo rasčistimo temu uzgonskih motora.
Naime.S vremena na vrijeme pojave se informacije o ovim motorima pa se odmah jave "naučnici" i naučnici tj."znanstvenici" i znanstvenici , jedni podržavaju tu ideju, a drugi ju sa podsmjehom odbacuju nazivajući je perpetuum mobile.
Općoj konfuziji doprinosi školska literatura gdje se može naći svakakvih definicija pa i takvih da se uzgon naziva potiskom, a onda bi se ovi motori trebali zvati valjda - potisni motori i tome sl.
U svakom slučaju, krečući od činjenice da uopće ne mogu zamisliti koliku su sprdnju izazvale prve izjave braće Rajt o tome da avion može letjeti do činjenica da upravo jedan čovjek " razvaljuje" znanstvene procjene o mogućnostima čovječjeg organizma(Husein Bolt)
normalan je zaključak da upravo sve ,bukvalno sve, moramo stalno preispitivati i da nema apsolutne istine osim istine da našim životima u velikoj mjeri , strogo i po svojim pravilima, upravlja "gospodin" PROFIT potpomognut "gospođama" ZABLUDAMA.
Eto ,nudim svim ambicioznima, koji imaju želju da razbijaju pojedine zablude, mogućnost da profitiraju i eventualno nešto novo nauče.

Pa bujrum.
Na skici jedan šematski je prikazan jedan takav uređaj koji se sastojki od:(1). 2 koloture ;(2)beskonačne trake ;(3) određeni broj kutija( ja sam sasvim proizvoljno odabrao 80 kutija - visine "h") koje su nekom od veza vezane sa beskonačnom trakom ali istovremeno imaju i slobodu kretanja u pravcu okomitom na beskonačnu traku i u jednom i u drugom smjeru;(4) ulazne komore takvih da se u njoj istovremeno uvijek nalaze 4 kutije.Cijeli taj sklop je smješten u konstrukciju koja se vidi na skici 2.
Kutije bi trebalo posmatrati kao i blokove od kojih se zida dimnjak ,tje konstrukcija im treba biti takova da kada "sjednu jedna u drugu" između nji9h se nemože naći nikakav fluid.
baustelac

#268 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by baustelac »

mani suplje, odgovori na konkretna pitanje, kako mislis i gdje da promijenis zapreminu tijela, to je krucijalno "da bi ova masina radila"
terapija

#269 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

Brodski, evo ponovo, objasnjenje zasto takav uredjaj ne moze raditi:
Image

Bez obzira bile kutije spojene ili ne ili bile djelomicno spojene. Hidrostatski pritisak je veci sa dubinom. On nema smjera dok se ne nadje neka povrsina na koji moze djelovati.

Imas desno, nacrtane sile nastale usljed tok pritiska. cistom logikom, ako je A < B a B < C, i majmunu je jasno da je A < C.

Stvar ce se kretati prema dolje, dok ne iscuri voda. Shvati vec jednom :D
brodski

#270 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Image Image
Slika 2

Ova skica šematski prikazuje kompletan uređaj u stanju ravnoteže.
Ovdje treba napomenuti slijedeće.Za razliku od nastojanja pojedinih entuzijasta koji su u prošlosti( u zadnjih 300 godina pa i ranije) nastojali izraditi ovakav ili sličan uređaj,danas nam je na raspolaganju vrhunska tehnologija,vrhunski materijali, a i računarska tehnika, kojom smo u stanju simulirati sve vrste kretanja pa i ovo, ukoliko u odgovarajući program ubacimo odgovarajuće i realne parametre, ili iskustvene, ili one dobijene određenim ispitivanjima.
Ovdje prije svega mislim na sile koje je potrebno savladati tokom kretanja, a to bi bile:
1.sile trenja između kolotura i osovina odnosno sklopa koloturea i osovina i nosača(trenje kotrljanja ili klizanja)
2.Sila trenja prilikom relativnog kretanja kutija u ulaznoj komori i stijenki ulazne komore;
3.trenje "beskonačne trake" u relativnom kretanju sa površinama u dodiru;
4.hidraulički gubici nastali kao posljedica kretzanja kutija kroz fluid velike gustoće tekućeg agregatnog stanja.
U ovom slučaju najveća nepoznanica bi bili ovi zadnji gubici jer ,barem ja, nemam informacija da su se negdje zvanično objavili podaci vezani za hidrauličke gubitke prilikom kretanja nekog tijela u ovakovoj vrsti kretanja(gdje se fluiidna sredina veće gustoće nalazi iznada fluidne sredine manje gustoće) jer je to kretanje u suštini i originalnost ovakove vrste uređaja.
U svakom slučaju potrebno je još jednom napomenuti da šematski prikaz prikazuje "prolazak" a ne "ulaženje" kutija iz ulazne komore u komoru sa tekućinom kao i činjenicu da se osim načina promjene gustoće tijela koji se kreće vjerojatno patentira i ulazni sklop koji omogućava promjenu te gustoće.
Sam problem zaptivanja u ovom slučaju uopće nije dominantan jer se radi o visini vodenog stuba od 2 - 5 metara. pa se radi o hidrostatičkim pritiscima manjim od 0,5 bara.
Dakle:Šematski prikaz nam pokazuje da se sve mase sa lijeve ili desne, sa gornje ili sa donje strane, nalaze u ravnoteži .Kretanja nema, a time ni energije kretanja koju bi mi htjeli transformirati, u nama korisnu energiju.
Znači,sagradili smo vodenicu i vodenično kolo, ali ulazne energije nema jer između nekog planinskog jezera(potencijalne energije fluidne mase ) i naše vodenice, nismo prokopali neki kanal koji će omogućiti da voda iz jezera sa ekvipotencijalne plohe višeg,stigne do ekvipotencijalne plohe nižeg atmosferskog pritiska i tako se transformira, iz potencijalne u kinetičku energiju fluidne mase..
brodski

#271 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

baustelac wrote:mani suplje, odgovori na konkretna pitanje, kako mislis i gdje da promijenis zapreminu tijela, to je krucijalno "da bi ova masina radila"
Pa prepusti mašti na volju.Naučnik si pa bi ti vlastito znanje, a i ove informacije, koje sam plasirao, trebale biti dovoljne za bar jednu originalnu konsrtrukciju pa i patent.
brodski

#272 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

terapija wrote:Brodski, evo ponovo, objasnjenje zasto takav uredjaj ne moze raditi:
Image

Bez obzira bile kutije spojene ili ne ili bile djelomicno spojene. Hidrostatski pritisak je veci sa dubinom. On nema smjera dok se ne nadje neka povrsina na koji moze djelovati.

Imas desno, nacrtane sile nastale usljed tok pritiska. cistom logikom, ako je A < B a B < C, i majmunu je jasno da je A < C.

Stvar ce se kretati prema dolje, dok ne iscuri voda. Shvati vec jednom :D
Ti si @terapijo baš naporan sa svojim "nerazumijevanjem", pa ako ovako i dalje nastaviš bit će ono:TERAPIJA BILA USPJEŠNA A PACIJENT RIKNUO.
Kada smo već kod majmuna, i majmun bi već izbrisao onu sliku desno jer je bez veze i ne govori ništa, a na ovu sliku lijevo i na ove 4 kutije koje su prikazane tako da se kompletne nalaze u vodi,nakačio kutije sa obje strane (nešto manjih dimenzija),omogućio pristup tekućini između njih, i onda ih ofarbao u žuto da mu liče na banane.Kada on to uradi ti ga lijepo zamoli da na osnovu onoga "što već i ptice na grani znaju" označi strelicama smjer djelovanja sile uzgona.Ti nemoj ništa raditi,samo nahrani tog majmuna.
terapija

#273 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

brodski wrote: Ti si @terapijo baš naporan sa svojim "nerazumijevanjem", pa ako ovako i dalje nastaviš bit će ono:TERAPIJA BILA USPJEŠNA A PACIJENT RIKNUO.
Kada smo već kod majmuna, i majmun bi već izbrisao onu sliku desno jer je bez veze i ne govori ništa, a na ovu sliku lijevo i na ove 4 kutije koje su prikazane tako da se kompletne nalaze u vodi,nakačio kutije sa obje strane (nešto manjih dimenzija),omogućio pristup tekućini između njih, i onda ih ofarbao u žuto da mu liče na banane.Kada on to uradi ti ga lijepo zamoli da na osnovu onoga "što već i ptice na grani znaju" označi strelicama smjer djelovanja sile uzgona.Ti nemoj ništa raditi,samo nahrani tog majmuna.
Ovo vec postaje licno i nema nicega vezanog za samu temu. Sto pokazuje kako apsolutno nemas valjanih protuargumenata.
Sama cinjenica da ti slika ne govori nista ustvari govori kako veze nemas o cemu govoris.

;)
brodski

#274 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by brodski »

Je slažem se.Postalo je lično a to uvjek bude tako kada se ostane bez argumenata.
Aslike.Slike su za onoga tko se u njih razumuje.Ja Pikasovu sliku mogu gledati danima i ništa ne vidim.Stručnjak je pogleda i odmah o njoj knjigu napiše.To je tako uvijek bilo .
terapija

#275 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost

Post by terapija »

Vidis li uopste sta ti govoris?
Moramo praviti razliku od načina kojim nešto dokazujemo od suštine – stvarnosti.A suština je ta da se sila uzgona stalno-apsolutno stalno postoji i djeluje na tijela, u fluidnoj sredini - konzervativnom polju sile gravitacije i to u onom dijelu gdje je gustoća te sredine veća od nule.
To je činjenica.Dokaziva činjenica ,kao što je i činjenica da se u slučaju kada je tijelo uronjeno u tekučinu odličan način da se pokaže sila uzgona preko razlike hidrostatskih pritisaka ali ako je tijelo uronjeno u fluid koji je 1000 puta manje gustoće od takućine(kao što je zrak) onda taj metod ne zadovoljava.
Sam sebi postavljas masu kontradiktornosti.

Prvo, gravitacija nije potrebna, vec i obicna centrifuga u bestezinskom stanju. Ili bilo koje polje sile. No nebitno.
Dalje, sta tacno znaci "onda ovaj metod ne zadovoljava" ? Atmosferski i hidrostatski pritisak su identicna stvar, kako su i voda i atmosfera, oboje fluidi. Imaju razlicite parametre, ali su oboje fluidi.
Locked