Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
holowey

#251 Re: Istanbul

Post by holowey »

beautyfool wrote:Meni je forum super za kupovinu :D
pa kad se umoris od kupovine, odes do akvarija da se opustis :D
beautyfool

#252 Re: Istanbul

Post by beautyfool »

holowey wrote:
beautyfool wrote:Meni je forum super za kupovinu :D
pa kad se umoris od kupovine, odes do akvarija da se opustis :D
:thumbup: Jedva cekam :D
alibaba_i_30_godina

#253 Re: Istanbul

Post by alibaba_i_30_godina »

Una ragazza wrote:
radenska wrote:hehe vidjecemo sta cemo naci, nego recite mi gdje se nalazi taj taksim i aksaray, mislim otprilike koliko daleko od kapali carsije
Aksaray 2 tramvajske stanice od Kapali carsije, tj Sultanahmeta (moze se i pjeske), a Taksim je u novom evropskom dijelu Istanbula, ima bus sa Aksaraya do Taksima a moze se i na tramvaj do pocetne stanice pa na funicular do Taksima :)

Zivjela u Istanbulu neko vrijeme, sjajan grad...tako mi fali..

Inace za "normalni" shopping preporucujem Nisantas zonu (isto novi evropski dio), Cevahir na Sisliju i Forum... :wink:
Ako pod ''normalni'' (cak i pod navodnicima) podrazumjevas Pradu, Gucci, Tiffany i ostale brendove onda se slazem sa tobom i jos bih cak preporucio klix Park, kao mjesto za jos ''normalniji'' shopping. :mrgreen:
MAKAO

#254 Re: Istanbul

Post by MAKAO »

U aprilu prvi put idem u Istanbul i ako može neko da mi objasni u kojem dijelu grada se nalazi Kapali čaršija jer bi voljela da rezervišem hotel blizu Kapali čaršije? je li na Sultanahmetu ili u nekom drugom dijelu grada? i ako neko može da mi preporuči neki hotel a da nije skup,do 60 eura za noć :-)
kojeime

#255 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:24, edited 1 time in total.
Tvrdokorna mrlja

#256 Re: Istanbul

Post by Tvrdokorna mrlja »

MAKAO wrote:U aprilu prvi put idem u Istanbul i ako može neko da mi objasni u kojem dijelu grada se nalazi Kapali čaršija jer bi voljela da rezervišem hotel blizu Kapali čaršije? je li na Sultanahmetu ili u nekom drugom dijelu grada? i ako neko može da mi preporuči neki hotel a da nije skup,do 60 eura za noć :-)
sve sto ti je blizu kapali carsije ti je ,kako da kazem,svercerska oaza,rusi,balkanci i slicna sorta.

to su ti ovi hoteli svi po laleliu,sultanahmetu.
ne toliko zbog kapali carsije nego zbog blizine podrucja gdje se obavlja trgovina na veliko,tako da znas,da se spremis,da te navece u polumraku ne iznenade gomile kartonskih kutija,plasticnih vreca..al doslovno gomile,koje poslije radnog dana cekaju odvoz smeca ujutro.

nesto kao da spavas pored kontejnera kod merkura na otoci,pa puta 1000 :D

a ovaj pierre lotti nije los,bio sam jednom u komadu 20 dana i on je malo izdvojen i ok je,cak tu buku koju kojeime pominje ne primjetih uopste.imas par koraka dalje,preko ulice dobru kafanu u mezarju :D sto ces vidjeti,bas pored turbeta nekakvih sultana kafanica gdje domaci igraju saha i puse nargile,e tu sam visio :D

blizu ti je i cemberlitas,hamam star skoro 540 godina,a tu ti je i kapali carsija,odmah iza ugla .i sve je hodanje do aja sofije i plave dzamije,manje od 10 minuta.i nekako je hotel haman na kraju tog kvarta ,sto je veoma pozitivno,te na drugu stranu kad krenes ides odmah nizbrdo prema eminonuu,do luke i onda gdje ti je volja :)

ustvari,ako si vec odlucila da ces boraviti na sultanahmetu,onda ganjaj ovaj hotel..neces se izraditi,ostali su mnogo gori :D
Pooll

#257 Re: Istanbul

Post by Pooll »

Prošle godine sam odsjeo u Grand Yavuz**** hotelu na Cemberlitasu, 2 min niz brdo od tramvajske... hotel je pristojan, cist, tiho je i mirno, osoblje susretljivo, gosti su uglavnom bili azijati i nijemci... cijena oko 40-45 eura za nocenje sa doruckom

http://www.grandyavuzhotel.com

Image

Image

Image
MAKAO

#258 Re: Istanbul

Post by MAKAO »

Hvala vam,skontala sam ovo vezano za Kapali čaršiju, zanima me još u kojem dijelu Istanbula se nalaze te male radnje u kojima se može povoljno kupovat, pročitala sam negdje da je to Laleli ali opet nisam sigurna jer čujem da neki spominju Aksaraj,ako neko zna neka mi objasni ? :)
immuno

#259 Re: Istanbul

Post by immuno »

sto se tice kupovine najbolje ti je na Taksimu tu ti je radnja do radnje,mozes otici i na Nisantasi tamo imas radnje poznatih modnih dizajnera od Gucci-ja ,Versace ,Atila Kutoglu i sl....U dijelu Sultanahmet imas Misir bazar tu je par radnji i prilicno skupo mada ima lijepih stvari.....ma u Stambolu mozes milione potorsiti i imas zasto....sretan put i ugodan boravak u prelijepom Istambulu :)
immuno

#260 Re: Istanbul

Post by immuno »

ma kuces u ovo doba idi spavaj ba :lol:
MAKAO

#261 Re: Istanbul

Post by MAKAO »

Treba mi savjet za rezervaciju hotela u Istanbulu, je li bolje da rezervišem preko npr.bookingcom-a ili da kontaktiram direktno hotel koji odaberem? :-D
kojeime

#262 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:24, edited 1 time in total.
robert-cp

#263 Re: Istanbul

Post by robert-cp »

Mi smo rezervirali hotel preko venere.com dobili smo ga jeftino jer smo išli u 2 mjesecu kad nije sezonahttp://www.hotelmitanni.com/ Hotel je bio dobar s dobrim pogledom s terase gdje se je služio doručak, jedino što su nešto preuđivali po hotelu kad smo bili tamo pa 1 dan nije bilo tople vode , ali za 25 eura po noći za dvije osobe nismo se previše žalili :)

Na blog sam stavio nešto fotki s putovanja http://istanbul-photos.blogspot.com, nastavak slijedi...
alibaba_i_30_godina

#264 Re: Istanbul

kiki-miki wrote:Gdje zamijeniti pare -odmah ovdje kod nas u lire ili? Šta je bolje?

Kakav je dio taj Laleli?Je li daleko od svih poznatih mjesta,koje bi trebalo obići?
Ukoliko imas karticu od Unicredit banke onda mozes tamo na bankomatima Yapi banke dizati pare bez provizije, naravno samo se obracuna konverzija valute.
Takodjer, mozes placati karticom gdje god odes i sa racuna ti se skida samo iznos za konverziju valute. Moja preporuka je da odes ovdje u Turkish banku i zamijenis nesto KM-ova u lire, a kad tamo odes ukoliko zatreba onda mozes zamijeniti na svakom cosku Taksima (obicno je tu povoljniji kurs euro/lira nego npr. kod Sultanahmeta).

Takodjer, nemoj nositi nase pare, nigdje ih ne mozes zamijeniti osim na par mjenjacnica u blizini Kapali carsije i to po jako nepovoljnim uslovima. :roll:
radenska

#265 Re: Istanbul

Post by radenska »

Ja se vratila,bilo fantasticno. Odsjeli u And hotelu, 4 zvjezdice, on cijenio 600 eura za 6 nocenja, mi spustili na 300. Kapali carsija je dobra samo ako hocu kupiti kozu, krzno,torbu, zlato ili suvenire. Sad, kako se ko uklopi s cijenama. Egipatski bazar s onim zacinima je super, on se nalazi dole od obale. Hrana na Sultaahmetu prilicno skuplja nego u ostalim dijelovima istambula, ugl nigdje ne mozes jesti kako treba bez 50 tl. Malo nam se ucinilo skupo u odnosu na Sarajevo ili druge zemlje u kojima smo bili. Isli u obilazak brodom, 50 eura za dvije osobe. To je bilo stvarno lijepo, vrijeme nas posluzilo. ISli na taksim, i pola suprotne obale Sultanahmeta obisli onako iz radoznalosti. Isli na onu orjentalnu vecer sa trbusnih plesacicama, 60 tl za dvoje. E kako smo skuzili da nista skoro nismo kupili zadnji dan odemo u neki trzni cetar, na bos se izgovara DZevahir. Oggrrrroman je, mi smo hodali 6 sati dok smo sve obisli. Koton dosta jeftiiniji nego ovdje, Mango isti djavo kao ovdje kad dodje nova kolekcija, onaj WAikiki isto jeftiniji, Benneton bio na snizenju sve po 25 tl, moze se naci dobrih cizama na snizenju do 150 tl.
A da,Laleli je raj za trgovce, ima divnih stvari po 10 tl ali sve uzimas na veliko, dakle istu majicu u svim velicinama, jednu ti n bi prodali ne znam koliko da placas. I kako ih upozorava u tramvaju kad dolazi na Laleli da je prlicno opasa kraj za zene, da se svasta desava.Eto tako, mogla sam jos jedno7 dana, ali ponovicemo vec nekad. I naravno, noge su mi otpale, jos me bole :D
alibaba_i_30_godina

#266 Re: Istanbul

radenska wrote:Ja se vratila,bilo fantasticno. Odsjeli u And hotelu, 4 zvjezdice, on cijenio 600 eura za 6 nocenja, mi spustili na 300. Kapali carsija je dobra samo ako hocu kupiti kozu, krzno,torbu, zlato ili suvenire. Sad, kako se ko uklopi s cijenama. Egipatski bazar s onim zacinima je super, on se nalazi dole od obale. Hrana na Sultaahmetu prilicno skuplja nego u ostalim dijelovima istambula, ugl nigdje ne mozes jesti kako treba bez 50 tl. Malo nam se ucinilo skupo u odnosu na Sarajevo ili druge zemlje u kojima smo bili. Isli u obilazak brodom, 50 eura za dvije osobe. To je bilo stvarno lijepo, vrijeme nas posluzilo. ISli na taksim, i pola suprotne obale Sultanahmeta obisli onako iz radoznalosti. Isli na onu orjentalnu vecer sa trbusnih plesacicama, 60 tl za dvoje. E kako smo skuzili da nista skoro nismo kupili zadnji dan odemo u neki trzni cetar, na bos se izgovara DZevahir. Oggrrrroman je, mi smo hodali 6 sati dok smo sve obisli. Koton dosta jeftiiniji nego ovdje, Mango isti djavo kao ovdje kad dodje nova kolekcija, onaj WAikiki isto jeftiniji, Benneton bio na snizenju sve po 25 tl, moze se naci dobrih cizama na snizenju do 150 tl.
A da,Laleli je raj za trgovce, ima divnih stvari po 10 tl ali sve uzimas na veliko, dakle istu majicu u svim velicinama, jednu ti n bi prodali ne znam koliko da placas. I kako ih upozorava u tramvaju kad dolazi na Laleli da je prlicno opasa kraj za zene, da se svasta desava.Eto tako, mogla sam jos jedno7 dana, ali ponovicemo vec nekad. I naravno, noge su mi otpale, jos me bole :D
Ovo za turu po Bosforom za 50 eura su vas postenski zeznuli. :D

Cijena jedne ture za jednu osobu u trajanju od nekih 1,5 sata se krece od 15 do najvise 25 TL.
kojeime

#267 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 19/04/2012 01:25, edited 1 time in total.
kojeime

#268 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
immuno

#269 Re: Istanbul

Post by immuno »

neznam sto uzimate ove voznje po Bosforu ovako skupe ja kupim zeton ko i sav ostali narod pa krenem od ejup-dzamije pa ihiiii do Azije pa jopet nazad i u svakom pravcu 1,5 lira haja :)
kojeime

#270 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
alibaba_i_30_godina

#271 Re: Istanbul

kojeime wrote:immuno, to sto si ti rekao je redovna trajektna linija koja povezuje Evropski sa Azijskim dijelom i put od Eminonu do Kadikoya traje 15ak minuta. Ona kosta 1,5 TL u jednom pravcu i ista je cijena kao i za tramvajsku, metro, autobusku kartu ili zicaru za Pier Loti. Znaci redovna gradska linija kojom ljudi idu na posao i slicno.

Ono o cemu mi govorimo je kruzna voznja po Bosforu znaci krenes sa Eminonua pa ides do Rumeli tvrdjave, pa nazad. Put od oko 90ak minuta. Izletnicka ili turisticka tura ako hoces.
Da, i radenska je pisala o turistickoj turi a ne redovnoj gradskoj voznji, samo sto su eto nju nazalost ''pokrali''.

Tupa po Bosforu nije nista posebno, mnogo je bolje otici na ta mjesta koja se vide iz broda (Dolmabahce, Rumeli Hisari i ostala mjesta).

Ono sto bih preporucio jesu Adalar otoci!!! Ima osiguran prijevoz sa Besiktasa, Kabatasa i Eminonu (cini mi se) svaki dan.

Vrijedi otici i uzivati ... pogotovo iznajmiti biciklo na Buyukada i onda polako obilaziti.
glockov kolac

#272 Re: Istanbul

Post by glockov kolac »

Gledam nešto onaj booking.com (neko ga je od forumaša predložio) pa me zanima ako ja unesem da nas je dvoje i navedem dane na koje hoćemo ostati, jesu li cijene koje navode za dvoje ili za jedno. Ja kontam da su za dvoje, al reko da potvrdim.

I može li mi neko reći kako funkcionira transfere sa aerodroma do hotela na Sultanahmetu? Taksi, minibus, dolmuš? I deru li momački ko naše hairlije sa aerodroma?
kojeime

#273 Re: Istanbul

Post by kojeime »

.
strongman

#274 Re: Istanbul

Post by strongman »

ubrzo idem u istanbul pa me interesuju cijene ulaza u ove najznacajnije gradjevine...Aja Sofija, Galata toranj, Arheoloski muzej, Topkapi, Dolmabahce, vjerujem da se ulaz u dzamiju ne placa :-D Unaprijed hvala
Tvrdokorna mrlja

#275 Re: Istanbul

Post by Tvrdokorna mrlja »

strongman wrote:ubrzo idem u istanbul pa me interesuju cijene ulaza u ove najznacajnije gradjevine...Aja Sofija, Galata toranj, Arheoloski muzej, Topkapi, Dolmabahce, vjerujem da se ulaz u dzamiju ne placa :-D Unaprijed hvala
nemoj se samo izraditi,ja prvi put kad sam isao na topkapi,sjednem u bus na kome je pisalo topkapi i zavrsim u nekoj vukojebini,jedno 16 kilometara izvan istanbula koja se tako zove :D :D
al to se moze samo meni desiti :D
znam da je dolmabahce poprilicno skup,lupam,mozda 25-30 eura,aja sofija jeftinija,do 10 eura,a i nemas sta u njoj vidjeti,topkapi mislim da se placaju odvojeno ulaznice za tri dijela ,tri bloka..tako da u haremu nisam ni bio,jer bio sam kratak s vremenom,logicno..jer sam pola dana potrosio da se vratim do grada :D al je nesto normala cijena bila,mozda 10 eura harem,10 ostale dvije sekcije,al ima ihaha godina,pa uzmi ove iznose sa rezervom :)
i na dosta mjesta se kupuju posebne karte,ako ces koristiti fotoaparat,ili kameru,pa ti zakace tikete kojima je odobreno njihovo koristenje na aparat.
a nekakvih muzeja sam obilazio,ne znam vise koje je koji,pa te cijene nisam ni otprilike zapamtio.
Post Reply