ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

zlaataan

#251 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by zlaataan »

Sunrise00 wrote:
zlaataan wrote:
Sunrise00 wrote:
mala generacija :-) nemam pojma koliko inace aplicira ali mislim da ce ove godine oko 250-300 aplicirati :-)
Toliko je otprilike i nas apliciralo. Upisalo se oko 270-280 studenata. :D
koliko su sluzbeno primali znas li? :D tj koliko su smanjili :D
primalo se 35+45+45+45 redovnih, a samofinansirajuće nisu popunili. Mislim da je ukupno preko 400 mjesta bilo predviđeno.
Ako misliš o šteli. Svi koji su se upisali, položili su prijemni. :D
Uglavnom, mislim da je prijemni palo manje od 20 osoba. :-)
Impavidus

#252 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Impavidus »

Sunrise00 wrote:
Impavidus wrote:Bolje ti je da nema koliko su vam smanjili :D :roll:
mala generacija :-) nemam pojma koliko inace aplicira ali mislim da ce ove godine oko 250-300 aplicirati :-)
I nas je toliko predalo možda, s tim da smo im mi bili pokusni kunići za novi sistem prijemnog. Umjesto prijašnjih 5 po 8 bodova, dali 20 lakših po 2 boda, rezultat: 90% prijavljenih položilo, više od pola prekucalo prijemni koliko je bio lagan. Na kraju svi što su znali nešto preko 36 bodova imali, ne možeš ni biti dobro plasiran na listi (ako nisi bio/la po takmičenjima i 5.0 u srednjoj) kad svi imaju puno bodova, nije ni u tom spas. Obzirom da su vama skoro pa prepolovili broj mjesta, očekivat malo teži ispit čisto da ovi što znaju ne izvise...
U svakom slučaju sretno... :)
Memica_93

#253 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Memica_93 »

Kada sam vidjela da samo primaju 25 redovnih koje drzava financira , pade mi mrak pred oci :shock: Oni izgleda nisu svjesni da nas oko 200 ima samo na pripremama :D da ne pricam o onim sto idu na olimpijade i takmicenja
Opadajuca funkcija :S
Bolonjac

#254 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Bolonjac »

Zali se ministarstvu jer ono odredjuje taj broj :(

U BiH i svijetu je najveca potraznja za inzenjerima pogotovo programerima/software inzenjerima(RI) ali naravno ministarstvo najvise finansira politicke nauke i srodne fakultete.

Ipak ETF upisuje 340 studenata i daje ti sansu da nakon tri godine studija predjes u redovne(kada upises master studij) a vecina studenata ETF-a ima stipendiju naravno koji daju prvu godinu.
nermin.padez

#255 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Mene zanima kako je kod vas, znaci 3 godine osnovne studije plus cetvrta master. Je l' tako ili grijesim.... :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
zlaataan

#256 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by zlaataan »

nermin.padez wrote:Mene zanima kako je kod vas, znaci 3 godine osnovne studije plus cetvrta master. Je l' tako ili grijesim.... :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
3+2
Impavidus

#257 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Impavidus »

Bolonjac wrote:Zali se ministarstvu jer ono odredjuje taj broj :(

U BiH i svijetu je najveca potraznja za inzenjerima pogotovo programerima/software inzenjerima(RI) ali naravno ministarstvo najvise finansira politicke nauke i srodne fakultete.

Ipak ETF upisuje 340 studenata i daje ti sansu da nakon tri godine studija predjes u redovne(kada upises master studij) a vecina studenata ETF-a ima stipendiju naravno koji daju prvu godinu.
Na etf-u su svakako redovni, samo što ili si redovni kojeg kanton finansira, ili redovni samofinansirajući (1800KM godina) sljedeće 3 godine. Mada ima i ona opcija ovi što su samofinansirajući ako na prvoj godini budu imali prosjek >=8.5 čini mi se, oslobađaju se tog plaćanja. Ali imat taj prosjek, isto k'o i burek u ratu - misaona imenica... :)
Sunrise00

#258 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

blago meni :-) :-) :-) :-)
Ajatolah_

#259 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Ajatolah_ »

Ima li negdje spisak primljenih sa zadnjih nekoliko godina?
Ja sam u prva dva razreda srednje imao oko 4,54 prosjek ocjena, sad sam uzeo matematičko-informatički smjer u gimnaziji i vjerovatno ću pokušati na ETF, pa hoću da odmah znam na čemu sam, vrijedi li zapeti u ove dvije preostale godine...
Bolonjac

#260 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Bolonjac »

studenti sa 4+- se mogu upisati na ETF bez problema. Nekim ucenicima jednostavno ne odgovara srednja skola(pogotovo gimnazije) tj. po prirodi su jako usko profilirani pa nemaju velik prosjek ali to ne predstavlja problem.

Vazno je da se na ETF-u radi sve iz pocetka matematika(zapravo samo se trazi znanje sa prijemnog), fizika, programiranje doslovno od nule :)
Predznanje moze pomoci ali i ne mora.

Moja preporuka je odsjek za Racunarstvo i Informatiku jer ima najvise posla na trzistu te mozete birati firmu/posao a i plate su cesto vece nego na ostalim odsjecima a to je u krajnjem slucaju i najvaznije
DON_eARL

#261 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by DON_eARL »

EdoI wrote:Ima li negdje spisak primljenih sa zadnjih nekoliko godina?
Ja sam u prva dva razreda srednje imao oko 4,54 prosjek ocjena, sad sam uzeo matematičko-informatički smjer u gimnaziji i vjerovatno ću pokušati na ETF, pa hoću da odmah znam na čemu sam, vrijedi li zapeti u ove dvije preostale godine...
Uči za sebe, a ne za ocjene... Prosjek ti ne igra nikakvu ulogu*, bitno je samo da položiš prijemni i upadaš.

* bolji prosjek ti garantuje više mjesto na listi, pa time omogućava i upadanje u redovne studente, a time i uštedu maraka. :)
Ajatolah_

#262 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Ajatolah_ »

Dobro, a kakve su mi šanse da uletim u redovne sa takvim prosjekom, naravno pod uslovom da uradim prijemni vrlo dobro? Odnosno, koliko tu bude onih što pokupe bodova sa takmičenja, i kolika je zapravo prednost nekog ko je imao 4,9 prosjek u odnosu na mene? Bio sam odličan iz matematike u ove dvije godine, iz fizike vrlo dobar ali to očekujem da ću popraviti, :D a prosjek mi zeznule geografija, hemija i biologija. :-)
Ja sam se inače zanimao za programiranje i tu imam solidno predznanje iz par jezika, tako da bi RI i bio moj izbor, ali 1800 po godini plus smještaj, budući da nisam iz Sarajeva, bi bilo teško izvodivo...
DON_eARL

#263 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by DON_eARL »

Vjeruj mi, ako uradiš dobro prijemni ispit, možeš i sa 4.0 prosjekom biti redovan. Tih "nadarenih" bude desetak, a mislim oko 100-120 redovnih da se upisuje. Prelistaj malo temu, sigurno ima tačna informacija. Uglavnom i ako ne upadneš u redovne, primit će te, ako si voljan isplatiti 1800KM za godinu(ako šta nisu mjenjali u zadnjih par godina).

Imaš 2 godine da se spremiš, pa se raspitaj malo među drugovima ima li neko zbirku zadataka sa prijemnih ili materijal sa pripremne nastave, koja bude svake godine u ovo doba.

Ono što ti ja iz svog iskustva mogu reći, uči da redovno radiš i stekni radne navike što prije(ako ih već nemaš), tako će ti najlakše biti. Kad dođeš tamo bez radnih navika, onda si u problemu. I ako ne bude išlo, mjenjaj odmah, bolje preći na nešto lakše, nego gubiti godine. :D
Impavidus

#264 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Impavidus »

EdoI wrote:Ima li negdje spisak primljenih sa zadnjih nekoliko godina?
Ja u srednjoj u 4 godine prosjeci redom 4.6, 4.7, 4.8 i 5.0 D (još se nešto gledaju bosanski, matematika i fizika posebno)...
Dobro uradiš prijemni - barem 35/40 i to je to, bujrum. :)
Ionako ste vi iz Zenice pola faxa okupirali zadnjih godina :D
Bluesman

#265 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Bluesman »

Da pitam starije malo,ako imam prosjek 5,0 sve cetiri godine srednje skole , iz proslogodisnjih iskustava koliko mi treba odprilike bodova na prijemnom da budem gore redovni ? I koliko ste vi bodova imali ukupno ?
Impavidus

#266 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Impavidus »

Bluesman wrote:Da pitam starije malo,ako imam prosjek 5,0 sve cetiri godine srednje skole , iz proslogodisnjih iskustava koliko mi treba odprilike bodova na prijemnom da budem gore redovni ? I koliko ste vi bodova imali ukupno ?
Prije prijemnog imaš 65 bodova (sve 4 godine 5.0 + dodatnih 5 bodova što dobijaš) + eventualno takmičenja ako si imao. Da upadneš u redovne na bilo koji od 4 smjera, trebalo bi da je 90 dovoljno, sa 95 si siguran.
Nemoj ništa kalkulisat, pa oko granice biit, idi zakucaj potvrdi ocjene iz srednje ;-)
Bluesman

#267 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Bluesman »

Jos jedno pitanje vezano za ljekarsko... Sta pregledavaju ? :D
silver testelone

#268 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by silver testelone »

Bluesman wrote:Jos jedno pitanje vezano za ljekarsko... Sta pregledavaju ? :D
jesil ozbiljan? :D

ne pregledaju ništa ba, pitaju te samo jesil zdrav, imaš li kakvih posebnih problema, kažeš zdrav sam, potpiše ti i za sekundu si slobodan :D (to iz vlastitog iskustva)
HB_BHF

#269 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by HB_BHF »

Pff ovo je sramota kakve zadatke daju sad na prijemnom. Još imaš ponuđene odgovore a, b, c, d.... Ni ETF nije ko što je nekad bio xD.
savsvoj

#270 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by savsvoj »

HB_BHF wrote:Pff ovo je sramota kakve zadatke daju sad na prijemnom. Još imaš ponuđene odgovore a, b, c, d.... Ni ETF nije ko što je nekad bio xD.
Ma prijemni je da se uzme para Huse ce sve da skrese :D
Impavidus

#271 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Impavidus »

HB_BHF wrote:Pff ovo je sramota kakve zadatke daju sad na prijemnom. Još imaš ponuđene odgovore a, b, c, d.... Ni ETF nije ko što je nekad bio xD.
Samo ti upiši, pa ću te za par mjeseci pitat jel' ti i dalje isto mišljenje o ETF-u... :)
rookfash

#272 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by rookfash »

ma i ETF se dao u komercijalu...ove godine primaju 340 studenata, po 100 redovnih koje finasira kanton, 100 samofinansirajucih, 100 vanrednih i 40 strani drzavljani...uzevsi u obzir koliko sad s bolonjom izlazi ljudi s faksa godisnje i mi pocinjemo s dobrom hiperprodukcijom kadra.
zlaataan

#273 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by zlaataan »

Impavidus wrote:
Samo ti upiši, pa ću te za par mjeseci pitat jel' ti i dalje isto mišljenje o ETF-u... :)
Potpis. :thumbup:
Memica_93

#274 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Memica_93 »

Stvarno su zadaci lagani bili , ne bi se cudila kada bi svi imali po 40 bodova :-) jos su neke i ponavljali sa pripremnih ispita
Ali nema smisla ovo sa rezultatima :sad: svi fakulteti objavljuju taj isti dan, samo etf ceka 24 sata -.- jos rezultate kompjuter pregleda :lol: necu ni da zamislim sta bi bilo kada bi pregledali i postupak
Impavidus

#275 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Impavidus »

Memica_93 wrote:Stvarno su zadaci lagani bili , ne bi se cudila kada bi svi imali po 40 bodova :-) jos su neke i ponavljali sa pripremnih ispita
Ali nema smisla ovo sa rezultatima :sad: svi fakulteti objavljuju taj isti dan, samo etf ceka 24 sata -.- jos rezultate kompjuter pregleda :lol: necu ni da zamislim sta bi bilo kada bi pregledali i postupak
Valja pregledat 350-400 radova, pa makar automatski kmpjuter pregledao, unijet sve to i paziti da se ne napravi greška neka, velike su stvari tu u pitanju (zbog 0.05 bodova su osobe izvisile ove godine i moraju platit 3 godine po 1800 KM, nisu to male pare za tako male bodove).
P.s: To će vam biti najbrži rezultati koje ćete ikad dobiti (uz EES na prvoj godini što odmah dan poslije ispita izađu), za ostale ćete svi kolektivno osijedit i F5 pritiskat kao i svaka generacija. :D
Post Reply