DiplomataSaSela wrote:Vidis,to i jest nas najveci problem.Sto svi mislimo da smo u pravu i pokusavamo sa ubjedjivanjem sto poslije prerasta u vrijedjanje.I ako se necije misljenje kosi sa necijim taj drugi je odmah lud ili nenormalan i treba ga kritikovat(mrziti,vrijedjati).Sto se mene tice sve sto sam napiso tako i mislim.Ja sam Bosnjak,Bosanac i nije me stid.Ratovo sam od prvog dana,i nije me stid.Aliju sam postovo kao predsjednika i komandanta(i volio) i nije me stid.Smatram ga vise pozitivnim nego negativnim i nije me ni toga stid.Evo i ti si me svrsto u neke grupe(neznam samo na osnovu cega) i ne stidim se ni toga.Eto ko sto vidis moje se misljenje kosi sa tvojim.I sta .Trebas me kritikovat,ili ruzit ili mislit da sam lud.Ti si volio onaj sistem,mislis da nam je ova gore kapica perspektiva...to se opet kosi sa mojim ubjedjenjem al mi ne pada na pamet da te kritikujem ili ne daj Boze mrzim a ne mislim te ni ubjedjivat da nisi u pravu.Jos mi je i drago sto je tako.Vidis kako su zavrsile ove drzave(sistemi)gdje su svi mislili isto(ili morali).
I ono sto se cesto pitam,kakva je uopste svrha porediti Tita i Aliju.
Neko ce reci onda nam je bilo lijepo a sa Alijom smo ratovali pa nam bilo ruzno.Nadam se da se slazes da to nije odgovor...
POZDRAV
[/b]
DiplomatoSaSela
Sta je ko radio,sta misli, osjeca, voli ili ne voli je njegova
privatna stvar. Ti, ja ili bilo ko drugi, ako to javno izrazimo, u ovom slucaju, na forumu, svoje privatno prebacujemo u stanje
javnog. A ako je nesto javno, ono je podlozno, kako odobravanju, tako i kritici. Sve ono sto mi ovdje napisemo je i jedan vid propagande, koju ce drugi prihvatiti, siriti dalje i licno cijelu ili djelom usvojiti ili ce je totalno odbaciti. Nesto slicno kao i u novinarskom pisanju, samo ovdje sa manjim "tirazom".
Sa mnogim stvarima, izjavama, tvrdnjama se ne slazem iz razloga sto mislim da su netacne ili znam da su netacne, te zbog toga ih kritikujem, komentarisem, na ovaj ili na drugi nacin.
Kritiku se vrlo tesko prihvata, ali je interesantno da mnogi i ne zele da uoce osnovnu srz te kritike, ne zele da provjere ispravnost iste, nego jednostavno ponavljaju iste "optuzbe", bez obzira na data objasnjenja.
Navescu neke primjere, a dotaknuti cu se tema, iz nekoliko postova, koje se neprekidno ponavljaju:
-
Jugoslavija. Bila je moja domovina. Rasturena je, ali jos mnogi nisu svjesni da ce se ona
vratiti, izmjenjena ali ce mnoge stvari biti iste. Jednostavno radi se o EU. Ukidaju se granice danasnjih drzava i opet cemo se kretati njenom teritorijom kao i ranije. Privredno cemo se povezati i trziste ce nam biti zajednicko. I jos dosta toga.
Niko nece da shvati da je za mene, a i mnoge, Jugoslavija bila teritorija, a ne sistem. Ja zalim za tom teritorijom koja se podijelila na
najgori moguci nacin, a u cemu je ucestvovao i Onaj koga ti i mnogi danas vole, koji je nedavno umro, a nije ucestvovao Onaj kojeg ja volim, koji vec odavno nije ziv. Sistem se ni meni nije nesto posebno svidjao, ali sam bio, kao i danas, bespomocan da ga mjenjam. Istina, poredeci ga sa ovim danasnjim,
bio je sjajan.
-
Komunizam. Kacite nam etiketu komuniste, ali onog najgoreg staljinistickog tipa. Sto se mene licno tice, nikada nisam izjavio da sam bio komunista. Komunizam nije fakticki ni postojao. U Jugi je bilo nesto sto se zvalo socijalizam. Komunizam je
idealno drustvo. A idealno ne postoji. To sto se neko ili nesto tako zove, ne znaci da je stvarno to. Koliko djecaka koji igraju fudbal danas raja zove, npr. "Maradona". Mnoge. A da li su oni Maradone. Ne, samo je jedan Maradona. Ili mozda nesto blize. SDS je
u nazivu "demokratska". Da li je SDS
stvarno demokratska ? Niko ne razmislja. Mnogi prihvataju
kao slijepci nesto sto im drugi serviraju i to dalje prenose, bore se za to, pa su cak spremni mnogo toga zrtvovati.
-
Tito. Biti danas obozavalac njegov ili o njemu dobro govoriti, nije zdravo. Mnogo je onih koji bi ga totalno izbrisali iz sjecanja, knjiga, istorije. Ali znaju da je to nemoguce i razlicitim metodama, iduci i do najprljavijih, nastoje omalovaziti ili unistiti njegovo djelo. A ono je veliko, to su mu priznali i mnogi koji se sa njim nisu slagali, na ovaj ili onaj nacin. Primjetna je foto-montaza koju na ovom forumu postira Engram. To je nisko, a pogotovo od ljudi koji se napinju da nam svima pokazu kako su oni najveci vjernici. Ali oni su takodje svjesni da Tito i njegovo djelo su nesto sto je stvarno veliko, pogotovo ako se uzmu u obzir vrijeme, mjesto i istorijski trenutak u kome je on vodio jednu drzavu. Niko nece da vidi sta je i kakva je bila YU 1945.godine. Seljacka zemlja, bez mnogo toga, sto je poslije 40 godina dobila, sagradila, ucinila.
U kontekstu Tita, prisutno je i poredjenje njega i r.Alije. Ovdje takodje reagujem, jer smatram da je, prvo, za mene, prednost na Titovoj strani, a drugo, ne moze se porediti nesto sto nije iste vrste, istog kalibra ili...
45 godina je Tito bio
aktivni svjetski drzavnik. r. Alija je prisutan 12 godina. Efekti njihove "vladavine" se ne mjere istim arsinima, a nazalost, lako se uocavaju obilaskom prostora, izgledom istog, stanjem duha i dzepa, kao i po jos mnogo cemu.
-
Religija. Ja sam ateista. A i da nisam, poslije ovoga rata i svih stradanja koja su nas, a i ne samo nas, zadesila i koja se desavaju, postao bih to bez razmisljanja. Ako pogledas malo kroz istoriju, a i malo okolo nas, svi ratovi imaju veoma jak religijski pecat. Smatram da religija
mora biti
cisto privatna stvar pojedinca. Ona mora biti izbacena iz drzave (uprave), politike, skole, vojske i svih onih institucija i mjesta gdje svojim jednostranim pristupom i djelovanjem pravi podjele, manjeg ili veceg intenziteta. Ovdje ne trebaju primjeri, jer su oni svuda oko nas. I na ovom forumu je to prisutno. Na manje ili vise nametljiv nacin, ubacuje se vjerska osnova u dobar dio tema, kroz citate iz Biblije ili Kur´ana ili kroz laicka objasnjenja pojedinih dijelova.
Ponavljam, vjerovati ili ne je privatna stvar, ali agresivno nastupati na forumu prema nepoznatim, sa stavom "moras biti vjernik" ili "ti si niko ili nista" ako ne vjerujes je pretjerano, pogotovo ako to rade "religijski dundjeri".
-
Bosna (BiH).Pogledaj koliko raznih Bosni ima na ovom forumu. Moram reagovati kada procitam neki post, koji pod parolom Bosne, nosi u sebi
klicu koja razara Bosnu. Moram reagovati kada procitam post nekoga koji je Bosnu
napustio ´92 ili je za vrijeme rata u Bosni bio toliko
mlad, ne da nije razumio ni sta se desava, nego mozda nije u to vrijeme znao ni citati ni pisati kako treba, a sada pise kao da je prosao sve linije i ratista. Moram reagovati kada procitam post koji
osudjuje ljude sto su napustili Bosnu ´92 a smatraju ih izdajicama Bosne, jer, kao,
mi smo se ovdje borili, a
vi ste tamo samo devize slagali. A u stvari oni su ovdje sjedili u podrumima, a oni tamo su
ispred noza pobjegli, nasli se u potpuno
nepoznatom (jezickom i kulturoloskom) okruzenju, bez igdje icega,
bez svoje kosulje i
bez svoje kasike ( o ostalom da ne govorim), a o
zrtvama koje su iza njih ostali da ne govorim.
Mnogi nece da prihvate Bosnu kao konglomerat ljudi i obicaja, ne, oni je vide samo kao svoju, svojih istomisljenika i svojih obicaja. Zato i porucuju: idite na istok, na zapad ili jos dalje na istok. A znaju da sve sto imamo i gdje jedino mozemo biti i postojati je tu, u Bosni.
Dobar dio postova nosi ideju
podjele Bosne. Po njima i dio Bosne sa "svojim"
je bolje nego cijela Bosna sa "njima".
Ovo je ukratko, moze se pisati jos vise i sire, ali nekad se upitam, zar mi nije bolje da samo citam, bez logiranja. Ali ne da sejtan, povuce te za rukav i prihvatis se tastature.
Na pitanje da li se boji smrti, Che Gevara je odgovorio, nesto u ovom stilu: "Ne, ako smrt, nas bojni poklic, dodje do usiju spremnih da ga cuju i ako druge ruke budu spremne da prihvate nase mitraljeze i sa njima intoniraju pjesme pobjede".
Na pitanje zasto ucestvujem sa komentarima na forumu, bez namjere da se poredim sa gornjim, kazem sebi da ne smijem dozvoliti lazima da plivaju, neznanju da vlada i sitnim dusama da se sire i uzivaju u svojim nastojanjima da pokriju, blate ili uniste ono sto smatram vrijedno, lijepo, posteno i istinito.
"Vodenjak-ov" post u najvecoj mjeri mozes smatrati i mojim misljenjem.
Za sada toliko. Vozdra i tebi, a i ostalim.
(Kasno je, moguca stamparska greska)