Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
Tinkerbell_Ze
#251 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mislim da nije loše pokopati macu na neko lijepo mjesto, koje ti voliš i koje ne posjećuje puno ljudi. mirno skriveno mjesto za koje samo ti znaš 
- cnut
#252 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ok, hvala na savjetima. Međutim upravo je odabir lokacije problem. Mačka nije moja, nego od jedne gospođe iz Njemačke, koja samo ovdje radi. Sutra idemo negdje da je sahranimo, ali još uvijek ne znamo gdje bi tačno mogli to uraditi. Nećemo po parkovima, bilo bi idealno negdje van Sarajeva. Da li ima iko da zna neko mjesto gdje bi bilo pogodno, da se niko neće buniti?
-
duboka_misao
#253 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
mozes u Rakovici nakon škafe skretanje prvo desno kod granapa kako picis gore sve su ti livade i suma.cnut wrote:Ok, hvala na savjetima. Međutim upravo je odabir lokacije problem. Mačka nije moja, nego od jedne gospođe iz Njemačke, koja samo ovdje radi. Sutra idemo negdje da je sahranimo, ali još uvijek ne znamo gdje bi tačno mogli to uraditi. Nećemo po parkovima, bilo bi idealno negdje van Sarajeva. Da li ima iko da zna neko mjesto gdje bi bilo pogodno, da se niko neće buniti?
- Phia
#254 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Samo stavite preko neko kamenje po vrhu ili nešto malo teže da neke životinje ne diraju..duboka_misao wrote:mozes u Rakovici nakon škafe skretanje prvo desno kod granapa kako picis gore sve su ti livade i suma.cnut wrote:Ok, hvala na savjetima. Međutim upravo je odabir lokacije problem. Mačka nije moja, nego od jedne gospođe iz Njemačke, koja samo ovdje radi. Sutra idemo negdje da je sahranimo, ali još uvijek ne znamo gdje bi tačno mogli to uraditi. Nećemo po parkovima, bilo bi idealno negdje van Sarajeva. Da li ima iko da zna neko mjesto gdje bi bilo pogodno, da se niko neće buniti?
- Skyfox
#255 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa Igman je kao neko neoficijelno groblje sarajevskih kucnih ljubimaca.
- suncica24
#256 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Fleki je bolje, ne prima infuziju, boce i ostale dzidze
, ponovo sam jede (da mu se pusti, jeo bi ko tele), igra se, seta, mazi...
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
PS: Imam pitanje u domenu vaspitno-popravnih mjera. Naime, poceo je da piski i kaki po kuci, sto nije cinio kad je dosao, tj. dok se nije razbolio. Cak se upiski pokraj kutije s pjeskom, st je jako bezobrazno, jer nije da ne moze da trpi, vec mu se tako hoce. Kako ga odvici? Koja je kazna za to (ja ga malcice "udarim", ali... ne pomaze)?
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
PS: Imam pitanje u domenu vaspitno-popravnih mjera. Naime, poceo je da piski i kaki po kuci, sto nije cinio kad je dosao, tj. dok se nije razbolio. Cak se upiski pokraj kutije s pjeskom, st je jako bezobrazno, jer nije da ne moze da trpi, vec mu se tako hoce. Kako ga odvici? Koja je kazna za to (ja ga malcice "udarim", ali... ne pomaze)?
-
Mee
#257 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
prije jela i poslije jela ga stavljaj u njegovu kutiju.... ako i dalje nece u kutiju - onda mijenjaj pijesak, mozda mu se miris tog pijeska ne svidja... inache novinom po guzi, onako malo... ja dalje ne znam...
-
jaca78
#258 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hvala na dobrim vijestima. Zivio Flekisuncica24 wrote:Fleki je bolje, ne prima infuziju, boce i ostale dzidze, ponovo sam jede (da mu se pusti, jeo bi ko tele), igra se, seta, mazi...
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!![]()
-
pravabubica
#259 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Cao, od prije nekih desetak dana udomili smo macu. Stara je otprilike sest mjeseci, prema uputama sa foruma koji redovno pratim vodili smo je vet, ocistili od parazita, dobila frontlane, i sada se spremamo na bocu. Jako brzo se navikla na pijesak, i sve ostale svoje "obaveze". Sada jedno mozda glupo pitanje, koliko cesto maca ima stolice i da li zdjelica sa hranom treba uvijek biti puna.
Veliki pozdrav i hvala
Veliki pozdrav i hvala
-
Mee
#260 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Zavisno od klope, ide u WC otprilike 1 - 3 puta dnevno....
Vlaznu hranu joj treba davati 3 puta dnevno maksimalno, i to kad pojede koliko hoche ostatak treba skloniti... Suhu hranu joj treba ostaviti da stalno ima da gricka, jer mace tako po malo grickaju tokom cijelog dana.
Vlaznu hranu joj treba davati 3 puta dnevno maksimalno, i to kad pojede koliko hoche ostatak treba skloniti... Suhu hranu joj treba ostaviti da stalno ima da gricka, jer mace tako po malo grickaju tokom cijelog dana.
- moa
#261 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
suncica24 wrote:Fleki je bolje, ne prima infuziju, boce i ostale dzidze, ponovo sam jede (da mu se pusti, jeo bi ko tele), igra se, seta, mazi...
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!![]()
Nema kazne za te stvari, prije svega promjeni pijesak jer mu se mozda miris istog ne svidja, drugo ako ti je se pokakio negdje u kuci to fino u papir i u kutiju sa pijeskom i to je dovoljeno. Sto se tice kaznjavanja npr. hodanje po stolovima ja sam to uradio tako sto sam flasu sa spricalicom napunio vodom i kad god uradi nesto sto ne smije dobije malo vode po sebi. Ono sto je najbitnije nemoj dozvoliti da prodje bez "kazne" ako nesto uradi nego ga lovi i "kazni" ga.
Imas metodu br.2 , novina smotana u fisek i stim ga izmdju usiju "opalis" to ne boli ali je ruzan zvuk
I super da je mace doslo sebi mada nisam ni sumnjo jer one su veliki borci....
-
pravabubica
#262 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ova poguzicka jede vlaznu hranu dva puta dnevno, a briketice gricka kad joj padne na pamet, al mislim da ima i do 4-5 stolica dnevno. Uglavnom to nije proljev, al mi se cini da je malo vise nego sto treba. Mozda trebam kontaktirati vet-aMee wrote:Zavisno od klope, ide u WC otprilike 1 - 3 puta dnevno....
-
Mee
#263 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma dok je ona dobro, dok jede, pije, trci , igra se, spava... ja ne bih brinula... ako postane letargicna, pocne da se krije i sl, onda se brini... do tada ja ne bih nishta... mozesh ga samo nazvati i pitati je li to OK...
Pozdrav.
Pozdrav.
-
pravabubica
#264 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
OK, sve aktivnosti su normalne, hvala punoMee wrote:Ma dok je ona dobro, dok jede, pije, trci , igra se, spava... ja ne bih brinula... ako postane letargicna, pocne da se krije i sl, onda se brini... do tada ja ne bih nishta... mozesh ga samo nazvati i pitati je li to OK...
Pozdrav.
PS
Postavicu sluku da se pohvalim sa ljepoticom
- SenSen
#265 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@suncica24: Bas mi je drago da je mali macak ozdravio!
Sad' ga jos treba dovesti u red 
- suncica24
#266 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Au jesmo ga razmazili
... je sve sto imam reci o Flekiju
Oprobavam recept "kaznjavanja" novinama, isto kao da igram tenis, cim ga dodaknem lansira se u drugu sobu (a ne tucem, svega mi
). I onda dodje da se umiljava i mazi, jer prepoznaje da sam ljuta. Valjda cemo tako lagano da se vaspitamo.
MAda, mislim da me "kaznjava" ili sto mu se ne svidja pjesak, ili sto ostane sam u sobi (sta ces, mora se zaradjivati za govedinu, piletinu, zvonce, misa...). Jer, bas se bezobrazno popiski pored kutije s pjeskom, kao "evo ti, kad si zlocasta, sad cisti".
Inace, mozete me prepoznati po velikim podocnjacima, jer maci ustaje u pola sest i nakon sto se pocisti, nahrani i napoji, mora se igrati! I to puno, najvise! To cu da rijesim tim sto ce da lijeze u 12h, pa da vidimo hoce li onda imati snage za rano ranjenje
Oprobavam recept "kaznjavanja" novinama, isto kao da igram tenis, cim ga dodaknem lansira se u drugu sobu (a ne tucem, svega mi
MAda, mislim da me "kaznjava" ili sto mu se ne svidja pjesak, ili sto ostane sam u sobi (sta ces, mora se zaradjivati za govedinu, piletinu, zvonce, misa...). Jer, bas se bezobrazno popiski pored kutije s pjeskom, kao "evo ti, kad si zlocasta, sad cisti".
Inace, mozete me prepoznati po velikim podocnjacima, jer maci ustaje u pola sest i nakon sto se pocisti, nahrani i napoji, mora se igrati! I to puno, najvise! To cu da rijesim tim sto ce da lijeze u 12h, pa da vidimo hoce li onda imati snage za rano ranjenje
-
duboka_misao
#267 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
to ti mislis da ce kasno ljeganje pomoci, bona to je cudoviste na red bulu, dok ne izbacis iz sobe ni tebi nema spavanja, skontace da se mora sam zabaviti ili spavati, i za kaznjavanje uzmes onu bocu sa rasprscivacem, napuni vodom i u boj ! ili djeciji vodeni pistolj taman kad mu je najsladje da se zapisha samo ga postrcaj i na pjesak ga mlatni!suncica24 wrote:Au jesmo ga razmazili... je sve sto imam reci o Flekiju
![]()
Oprobavam recept "kaznjavanja" novinama, isto kao da igram tenis, cim ga dodaknem lansira se u drugu sobu (a ne tucem, svega mi). I onda dodje da se umiljava i mazi, jer prepoznaje da sam ljuta. Valjda cemo tako lagano da se vaspitamo.
-
Mee
#268 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sunchice, ja vech 6 mjeseci lijezem izmedju 1 i 2, a ustajem izmedju 5:15 i5:45
pa ti vidi.... dobro je dok makar legne ranije, vjeruj mi... a vaspitachi machaka preporuchuju da se sa machetom igra sistematski, 4 - 5 puta dnevno po 10 - 15 minuta, i onda joj servirati klopu ili tako neshto da joj odvratish paznju od igrachaka....
Pijesak moze biti veliki problem, moja je znala po pola sata mjaukati pored kutije, ali u nju uchi neche... Nashla sam super pijesak, skup je ko zara, ali moze trajati i po 7 dana dok je mace malo, samo vadish "istovar"... zove se Cat San, i kosta 16 KM kesa, ali ta meni bude 3 - 4 sedmice... i on ne "mirishe" jer upija tekuchinu...
Pijesak moze biti veliki problem, moja je znala po pola sata mjaukati pored kutije, ali u nju uchi neche... Nashla sam super pijesak, skup je ko zara, ali moze trajati i po 7 dana dok je mace malo, samo vadish "istovar"... zove se Cat San, i kosta 16 KM kesa, ali ta meni bude 3 - 4 sedmice... i on ne "mirishe" jer upija tekuchinu...
- Phia
#269 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moje su naučile otvarati vrata na šteku..nema spasa..osim ključaMee wrote:Sunchice, ja vech 6 mjeseci lijezem izmedju 1 i 2, a ustajem izmedju 5:15 i5:45pa ti vidi.... dobro je dok makar legne ranije, vjeruj mi... a vaspitachi machaka preporuchuju da se sa machetom igra sistematski, 4 - 5 puta dnevno po 10 - 15 minuta, i onda joj servirati klopu ili tako neshto da joj odvratish paznju od igrachaka....
- PticaTrkachica
#270 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
A znači to tako treba
Mislila sam kako sam jedina kojoj mače skoči na nogu i grize pete (kakav pedikir za njega) u 4 ujutru ili liže uho ili friško zbrijanu mušku glavu koristi kao grebalicu (oplakala od smijeha). Kad se poželim naspavati, ostavim mu hodnik i wc, tu su mu svakako i hrana i hala. Najgori mi je problem što mu je sušilo sa odjećom, koje sad mora stajati unutra, najdraža igračka. Neki dan je čitavo oborio zajedno sa dvije ture veša (a malac sića, još ga kućna vaga ne prepoznaje).
Mislila sam kako sam jedina kojoj mače skoči na nogu i grize pete (kakav pedikir za njega) u 4 ujutru ili liže uho ili friško zbrijanu mušku glavu koristi kao grebalicu (oplakala od smijeha). Kad se poželim naspavati, ostavim mu hodnik i wc, tu su mu svakako i hrana i hala. Najgori mi je problem što mu je sušilo sa odjećom, koje sad mora stajati unutra, najdraža igračka. Neki dan je čitavo oborio zajedno sa dvije ture veša (a malac sića, još ga kućna vaga ne prepoznaje).
- suncica24
#271 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
duboka_misao: izgleda da cu i ja morati na red bul, nema mi druge
On se sam "uspava", tj. ne dam mu da spava samnom, ubacim ga u njegovu sobu, zatvorim... pa, ne zanima me sta radi dok se ne uspava. Po kakici vidim da ustaje po noci, ali se ne cuje...dok, cim neko ustane (a obicno to bude tata koji zorom rani), mnjauce do ocaja, i kad ga se ocisti i nahrani...spreman je za igru...u ranu zoru
Mee: Suosjecam... zaista! Legne ranije jer ga se je "otarasim", ne dam mu da se igra i ne registrujem ga, pa mu nema sta drugo nego leci i spavati. A sa budjenjem je vec po njegovom, jer... on meni ne da da spavam, cupka me, skace, mnjauce, pa ili da se setamo ili da se igramo
Sto se tice pjeska, mislim da bas taj koristim, je li u plavoj kesi? Ne smrdi, makar meni, kad se ocisti, a njemu? Ili je do toga, ili je do inata. U svakom slucaju, morat ce se odvici i od jednog i od drugog (svi u kuci hodamo s novinama i prskalicama
).
PticaTrkacica: Omiljena igra je:
a) ganjanje prstiju
b) ganjanje stopala
c) zvakanje kose
d) skakanje po meni
e) ganjanje konopca
f) ganjanje lopte
Dok dodjemo do f ja sva izvakana, depilirana, ulizana, utabana...
PS: Nadam se da se vidi koliko se volimo
i da... kako mi je drago sto je zivnuo 
On se sam "uspava", tj. ne dam mu da spava samnom, ubacim ga u njegovu sobu, zatvorim... pa, ne zanima me sta radi dok se ne uspava. Po kakici vidim da ustaje po noci, ali se ne cuje...dok, cim neko ustane (a obicno to bude tata koji zorom rani), mnjauce do ocaja, i kad ga se ocisti i nahrani...spreman je za igru...u ranu zoru
Mee: Suosjecam... zaista! Legne ranije jer ga se je "otarasim", ne dam mu da se igra i ne registrujem ga, pa mu nema sta drugo nego leci i spavati. A sa budjenjem je vec po njegovom, jer... on meni ne da da spavam, cupka me, skace, mnjauce, pa ili da se setamo ili da se igramo
Sto se tice pjeska, mislim da bas taj koristim, je li u plavoj kesi? Ne smrdi, makar meni, kad se ocisti, a njemu? Ili je do toga, ili je do inata. U svakom slucaju, morat ce se odvici i od jednog i od drugog (svi u kuci hodamo s novinama i prskalicama
PticaTrkacica: Omiljena igra je:
a) ganjanje prstiju
b) ganjanje stopala
c) zvakanje kose
d) skakanje po meni
e) ganjanje konopca
f) ganjanje lopte
Dok dodjemo do f ja sva izvakana, depilirana, ulizana, utabana...
PS: Nadam se da se vidi koliko se volimo
-
hulle1986
#272 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
uvijek sam zelio imati kucnog ljubimca al eto to mi se nikad nije ustvailo...
eh sada ...
ko je mirniji macka ili macak?
koliko kosta mjesecno briga za macku/macka?
znaci macku mogu dobiti free pa me samo zanima koliko bi me kostalo mjesecno da se brinem o njoj...znaci to sve sto je potrebno..
eh sada ...
znaci macku mogu dobiti free pa me samo zanima koliko bi me kostalo mjesecno da se brinem o njoj...znaci to sve sto je potrebno..
-
Tinkerbell_Ze
#273 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@hule1986: Imaš otprilike napisane cijene na 4. i 5. stranici ove teme
Da ti ne pišu ponovo
Ako te još nešto zanima, slobodno pitaj, rado ću pomoći 
-
Nini_86
#274 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hahahahahahahahaPticaTrkachica wrote:a malac sića, još ga kućna vaga ne prepoznaje).
pa ja kad vidim kakve su vase macke moja je divnaa heheeheh
- moa
#275 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Joj jsvi ste mi super..
Moja maca je mene grizla za noge dok nisam skonto u cemu je fol: HOCE DA SE IGRA!!!!
Znaci svaki dan zasvino od starosti mace ali minimalno pola sata pazanje. Sto se tice tog ranog ustajanja to je na pocetku tako , njusganje, ljubljenje uha, puhanje u nozdrve, grickanje nosa.... Onda sam skonto fol igras se sa njim jedno 45 minuta da se istrci i da bude izmoren i nedas mu onda da spava dok ti ne krenes spavat i to traje dva dana i to je to. Sto se tice pijeska Cat San je top i pravo dugo traje i nemam nikakvog mirisa + ne rasipa se po kuci kao ostali sitni pijesak.
Maca je razigranija ali je i umiljatija, jos kad dobije mladuncad postane pravo nijezna (kao i svako zensko jbga..)
- Prvo ti je potrebno grebalica bez toga nista ne dolazi u obzir inace ce ti stradat tepisi i namjestaj po stanu, bez obzira koliko joj kratio nokte. (od 20-80 KM)
- Pousuda u kojoj ces drzati pijesak za macu neka plasticna (caa 10- max 20 KM) moja preporuka ti je da uzmes malo vecu
- hrana i pijesak mjesecno maximalno 50 KM
- 45 minuta igre sa macom
- ako nije vakcinisana vakcinisi je (caa 20 km)
- tableta protiv parazita ako nije ociscena 3,5 KM
- tekucine protiv buha 15 KM to stavljas 2x godisnje ako izvodis macu ako ne onda je dovoljno jednom
I dobijes puno veselja i ludo stvorenje koje ce ti popraviti dan i kad si najsjebaniji i vjeruj mi da se isplati i nemoj ulaziti sa nekim predrasudama vec uzmi to mace i vidjet ces... za sve stvari postoji master card ali ljubav prema maci neprocjenjiva i one su jakoooooo osjecajne vjeruj mi.
EDIT:
suncice daj slike
Moja maca je mene grizla za noge dok nisam skonto u cemu je fol: HOCE DA SE IGRA!!!!
Znaci svaki dan zasvino od starosti mace ali minimalno pola sata pazanje. Sto se tice tog ranog ustajanja to je na pocetku tako , njusganje, ljubljenje uha, puhanje u nozdrve, grickanje nosa.... Onda sam skonto fol igras se sa njim jedno 45 minuta da se istrci i da bude izmoren i nedas mu onda da spava dok ti ne krenes spavat i to traje dva dana i to je to. Sto se tice pijeska Cat San je top i pravo dugo traje i nemam nikakvog mirisa + ne rasipa se po kuci kao ostali sitni pijesak.
Ovako macak je mirniji, on samo spava i jede i ostavlja daleko vise tragova po kuci tj obiljezava teritorij i to nije bas ugodan miris.hulle1986 wrote:uvijek sam zelio imati kucnog ljubimca al eto to mi se nikad nije ustvailo...
eh sada ...
Maca je razigranija ali je i umiljatija, jos kad dobije mladuncad postane pravo nijezna (kao i svako zensko jbga..)
- Prvo ti je potrebno grebalica bez toga nista ne dolazi u obzir inace ce ti stradat tepisi i namjestaj po stanu, bez obzira koliko joj kratio nokte. (od 20-80 KM)
- Pousuda u kojoj ces drzati pijesak za macu neka plasticna (caa 10- max 20 KM) moja preporuka ti je da uzmes malo vecu
- hrana i pijesak mjesecno maximalno 50 KM
- 45 minuta igre sa macom
- ako nije vakcinisana vakcinisi je (caa 20 km)
- tableta protiv parazita ako nije ociscena 3,5 KM
- tekucine protiv buha 15 KM to stavljas 2x godisnje ako izvodis macu ako ne onda je dovoljno jednom
I dobijes puno veselja i ludo stvorenje koje ce ti popraviti dan i kad si najsjebaniji i vjeruj mi da se isplati i nemoj ulaziti sa nekim predrasudama vec uzmi to mace i vidjet ces... za sve stvari postoji master card ali ljubav prema maci neprocjenjiva i one su jakoooooo osjecajne vjeruj mi.
EDIT:
suncice daj slike