Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Skyfox

#251 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Skyfox »

PipiDugaDevetka wrote:Začepi im kanalizaciju. Fekalije će se početi ''penjati'' na prve spratove, pa kada krenu prikupljati novac za pročepljavanje, vi gornji, recite, ''ne interesuje nas''.
mah

sigurno znas sve o charima zivota u zgradi...

Kad smo poslije rata popravljali lift mi smo davali po 200-300KM a ovi do 2. nisu ni ucestvovali....

nema tu suzivota i pomoci... sve dok i njima ne procuri...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#252 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

U pravu si, vodovodne instalacije koroziraju uvijek prvo na početnim spratovima. Doće cica na kolica! :D
Garden of illusion

#253 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

HALO.BA wrote:Hajmo PEV!
Ko od vas ima iskustva sa remontom lifta :-) tj. da li ste u vašoj zgradi radili remont lifta (ako postoji)?
Koja firma je izvodila radove, koliko stanica imate, šta su radili, koliko je koštalo....itd :? .

Treba mi što više informacija, pa vam se svima zahvaljujem unaprijed na odgovorima!!! :-D
Remont lifta izvodi firma koja ti i inače održava lift, tražiš im predračun radova za redovan godišnji pregled (po zakonu je jednom godišnje remont obavezan) i onda slijedi izdavanje upotrebne dozvole (koju ti izdaje firma Tehnoinspekt) nakon što se izvrše sve neophodne popravke i zamjene po procjeni firme koja ti je i uradila remont.

E sad, postoji nekoliko firmi na području Kantona Sarajevo koje održavaju liftove.Ukoliko smatraš da je procjena one koja ti trenutno održava lift preskupa (detaljne informacije o cijeni ne možeš dobiti jer sve zavisi od trenutnog stanja lifta, da li je redovno ili povremeno vršen servis, koje dijelove treba zamjeniti a koji još uvijek mogu izdržati sa malim popravkama itd. zbog toga se i ide na predračun) ti traži procjenu od druge firme ali obrati pažnju da ti ni jedna od njih ne bi smjela ući u prostor one druge. Bar ne legalno. Rješenje takve situacije je da se u zgradi dogovorite oko promjene firme za održavanje lifta, raspitaš se o cijenama kod nekoliko njih pa ono što ti se učini najpovoljnijim ti i uzmi. Za promjenu se možeš raspitati i kod upravitelja, jer većina njih surađuje sa nekoliko firmi za održavanje liftova i daće ti bar neke informacije da ne lutaš okolo. Sretno :-D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#254 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@HALO.BA,
Kada odaberete firmu za remont liftova, obavezno, od motora ili vrijednijih dijelova lifta, pribilježi serijske brojeve. (Davno, čitao u Oslobodjenju, bila neka frka u nekoj zgradi u vezi sa prevarom prilikom popravke/remonta lifta)
ira.m

#255 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by ira.m »

....
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:34, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#256 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

idicaa wrote:ni ovo lose vrijeme nije sprijecilo pojedine stanarke da peru cilime na terasi....a zajednicki je sat za vodu....
ma to mi je van svake granice tolerancije....klasicni bezobrazluk i bahatost....
Ako deterdžentli voda pada na javnu površinu nadležna je EKO policija,...i Kantonali inspekcija (Samo ne znam koja).
Bellica

#257 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Skyfox wrote:kako ovo ide... mi placamo mjesecno upravitelju od toga se finansira ciscenje zgrade, stubisno svjetlo, struja liftova i zamjeni pokoja sijalica... ali u ratu je granata udarila u krov i sad je kisa toliko podlokala da samo sto se citav plafon u haostoru ne urusi! Ko to treba platiti??? Covijek koji kod nas glumi kucepazitelja nije pri sebi pa nista od njega... Koga zvati za info?

Mi smo isto imali probleme s krovom, poceo da prokisnjava, prosli mjesec popravili, nismo mijenjali komplet krov, nego samo dio koji je pravio probleme, grede, opsave oko prozora i dimnjaka. To smo mi platiti s racuna, ovog zajednickog, imali smo dovoljno sredstava da i to platimo, a ruku na srce, nije nesto ni bilo skupo. Sljedece, ako je to problem od rata, odes u MZ, pa u opcinu, trazite donaciju ili bar sufinasiranje, jer prema mojim informacijama, ako je stata ratna onda je to opcina duzna napraviti tj. popraviti. Vas kucepazitelj je lijen i nije ga briga za stanare niti za zgradu, mislim da cete morati sami da se angazujete i zavrsite taj posao. Ako imate dobrog upravitelja, mozete i s njima razgovarati, mislim da Vam oni mogu pomoci i oko donacije ili bar neke vrste kredita ili bilo cega drugog jer je i njima u interesu da voda ne dodje do zadnjeg sprata. A ako je upravitelj los, onda neka Vam Bog pomogne. Ako imate jos nekih pitanja slobodno pitajte, mislim da Vam mogu pomoci jer sam sve to prosla i to koliko se sjecam s neke druge teme komsije smo pa samo samim tim i na istoj opcini. Sretno i lijep pozdrav
Bellica

#258 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA wrote:Hajmo PEV!
Ko od vas ima iskustva sa remontom lifta :-) tj. da li ste u vašoj zgradi radili remont lifta (ako postoji)?
Koja firma je izvodila radove, koliko stanica imate, šta su radili, koliko je koštalo....itd :? .

Treba mi što više informacija, pa vam se svima zahvaljujem unaprijed na odgovorima!!! :-D
Vec ste dobili odgovor na sljedecoj stranici, ja cu Vam napisati samo jedan savjet, ako ste Vi PEV onda se nikako ne odvajajte od majstora, ako nemate PEV onda se oraganizujte s komsijama, vjerujte mi, kad je u pitanju remont lifta moguce su svakakve malverzacije, govorim iz iskustva, od kradje dijelova, ugradnje polovnih, a kupili ste nove... Inace, kad je lift u pitanju, imate lift kucicu u koju ulaze sami majstori ako je PEV mrsko da ide s njima pa rade sta im je volja. Ja srecom nemam navedenih problema, ali sam imala, zato Vas upozoravam.
Skyfox

#259 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Skyfox »

Bellica wrote:
Skyfox wrote:kako ovo ide... mi placamo mjesecno upravitelju od toga se finansira ciscenje zgrade, stubisno svjetlo, struja liftova i zamjeni pokoja sijalica... ali u ratu je granata udarila u krov i sad je kisa toliko podlokala da samo sto se citav plafon u haostoru ne urusi! Ko to treba platiti??? Covijek koji kod nas glumi kucepazitelja nije pri sebi pa nista od njega... Koga zvati za info?

Mi smo isto imali probleme s krovom, poceo da prokisnjava, prosli mjesec popravili, nismo mijenjali komplet krov, nego samo dio koji je pravio probleme, grede, opsave oko prozora i dimnjaka. To smo mi platiti s racuna, ovog zajednickog, imali smo dovoljno sredstava da i to platimo, a ruku na srce, nije nesto ni bilo skupo. Sljedece, ako je to problem od rata, odes u MZ, pa u opcinu, trazite donaciju ili bar sufinasiranje, jer prema mojim informacijama, ako je stata ratna onda je to opcina duzna napraviti tj. popraviti. Vas kucepazitelj je lijen i nije ga briga za stanare niti za zgradu, mislim da cete morati sami da se angazujete i zavrsite taj posao. Ako imate dobrog upravitelja, mozete i s njima razgovarati, mislim da Vam oni mogu pomoci i oko donacije ili bar neke vrste kredita ili bilo cega drugog jer je i njima u interesu da voda ne dodje do zadnjeg sprata. A ako je upravitelj los, onda neka Vam Bog pomogne. Ako imate jos nekih pitanja slobodno pitajte, mislim da Vam mogu pomoci jer sam sve to prosla i to koliko se sjecam s neke druge teme komsije smo pa samo samim tim i na istoj opcini. Sretno i lijep pozdrav
Hvala na opseznom odgovoru :)
Lullaby5

#260 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Lullaby5 »

Narode, je li neko od vas imao slican problem sa promjenom upravitelja?
Naime, stanari moje zgrade nisu bili zadovoljni radom dosadasnjeg upravitelja. Iako je naplativost bila skoro 100 posto, oni osim ciscenja zgrade nista drugo nisu radili vec godinama. Kazu nema novaca??!! Nikada nismo dobili godisnji izvjestaj o potrosnji, niti su nas pitali kako zelimo trositi novac. Casa se prelila kada su nam pokvarili lift, poskidali dijelove, a onda trazili ogroman novac da ga kao poprave. Uglavnom, vecina stanara je na kraju potpisala zahtjev za promjenu upravitelja. Ali, kao sto to kod nas inace biva, stari upravitelj izgleda ima jaaaku stelu u nadleznom ministarstvu. Nas je zahtjev tamo zapeo vec mjesecima, jer oni jednostavno nece da nam odobre promjenu upravitelja, bez ikakvog objasnjenja.
Covjek se zaista osjeca nemocno, jer za svoj novac ne moze dobiti uslugu propisanu zakonom :-((
Je li neko od vas imao slicno iskustvo? Kako ste to rijesili sa ministarstvom? Svaki savjet je dobrodosao :-))
Garden of illusion

#261 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Vjerovatnije je da niste zasebna građevinska cjelina već ste sa još jednim ili nekoliko ulaza jedna zgrada,te vam ministarstvo zbog toga ne dozvoljava prelazak kod drugog upravitelja a ne zato jer vaš trenutni upravitelj ima štelu.Ako na vašem ulazu rade samo čišćenje onda im i niste Bog zna kako isplativ ulaz i ne mislim da bi u tom slučaju tražili štelu kod ministarstva,ako ćemo realno i u skladu sa tvojim postom.Provjeri sa povjerenikom da li on uopšte traži izvještaje o utrošku i naplati za vašu zgradu,jer je jedna od obaveza upravitelja da iste na zahtjev predstavnika i pokaže.
Ukoliko zaista hoćete da promjenite upravitelja onda ćeš morati dobiti i saglasnost etažnih vlasnika sa još ulaza i kad budete imali 51 % i više potpisa u sklopu jedne građevinske cjeline(ne jednog ulaza već onoliko koliko ih sačinjava tu gr.cjelinu) nema tog ministarstva koje vam može onemogućiti promjenu upravitelja.
Bellica

#262 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Lullaby5 wrote:Narode, je li neko od vas imao slican problem sa promjenom upravitelja?
Naime, stanari moje zgrade nisu bili zadovoljni radom dosadasnjeg upravitelja. Iako je naplativost bila skoro 100 posto, oni osim ciscenja zgrade nista drugo nisu radili vec godinama. Kazu nema novaca??!! Nikada nismo dobili godisnji izvjestaj o potrosnji, niti su nas pitali kako zelimo trositi novac. Casa se prelila kada su nam pokvarili lift, poskidali dijelove, a onda trazili ogroman novac da ga kao poprave. Uglavnom, vecina stanara je na kraju potpisala zahtjev za promjenu upravitelja. Ali, kao sto to kod nas inace biva, stari upravitelj izgleda ima jaaaku stelu u nadleznom ministarstvu. Nas je zahtjev tamo zapeo vec mjesecima, jer oni jednostavno nece da nam odobre promjenu upravitelja, bez ikakvog objasnjenja.
Covjek se zaista osjeca nemocno, jer za svoj novac ne moze dobiti uslugu propisanu zakonom :-((
Je li neko od vas imao slicno iskustvo? Kako ste to rijesili sa ministarstvom? Svaki savjet je dobrodosao :-))
NIKO ne moze da napravi tako nesto, NIKO nema pravo da vam zabravi promjenu upravitelja i/ili predstavnika. Ja sam mijenjala naseg upravitelja, trebalo je dosta nekih dokumenata, ali sam uspjela. Ako imate potpise polovine stanara niko tu nista ne moze. Uostalom, ti nemas nista s ministarstvom nego novi upravitelji.
Tarantaca

#263 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Tarantaca »

debili :lol: :lol: doduse sad imamo novog predsjednika kucnog savjeta koji je ok kao osoba ali je miran tih povucen i nece moci tako sa svim stanarima (sa mnom moze ja sam fina :-D ) ali trebao bi biti malo agresivniji da kazem....dok s druge strane bivsi predsjednik je recimo kad se trebalo raditi na obnovi fasade na zgradi i kad su se trebala izdvojiti novcana sredstva upao na sastanak stanara poceo kvocati i rekao kako nas ulaz nece sudjelovati u toj "glupoj" ideji a mi se vec dogovaramo sta cemo i kako cemo :-) :-D da bi onda povukao teme od prije 20 godina sa sustanarkom iz drugog ulaza i svadja s njenim muzem.... :-) :-) tako je nas 15-tak trebalo da slusa zasto se oni ne slazu pobogu :-) :-) OMG!!!
nineinchnails

#264 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

Kao friski PEV, imam par pitanja :-D :

1. Koliko se odvaja mjesecno za ciscenje stubista, koliko puta mjesecno se cisti? Jel' to fixno odredjeno, ili se moze dogovarati/mijenjati? Mislim da nam cistacica previse cisti (2x sedmicno) a ako se to placa s racuna zgrade, onda bolje da se umanji pa da se odvaja manje sredstava za ciscenje.

2. Tek sam saznao da PEV dobija nekakvu naknadu od upravitelja (?). Kako je to odredjeno?

Ovih dana cu otici do upravitelja da to razjasnim, ali necu da me nasankaju u startu. ;-)

Hvala unaprijed....
PipiDugaDevetka

#265 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nineinchnails wrote:Kao friski PEV, imam par pitanja :-D :

1. Koliko se odvaja mjesecno za ciscenje stubista, koliko puta mjesecno se cisti? Jel' to fixno odredjeno, ili se moze dogovarati/mijenjati? Mislim da nam cistacica previse cisti (2x sedmicno) a ako se to placa s racuna zgrade, onda bolje da se umanji pa da se odvaja manje sredstava za ciscenje.

2. Tek sam saznao da PEV dobija nekakvu naknadu od upravitelja (?). Kako je to odredjeno?

Ovih dana cu otici do upravitelja da to razjasnim, ali necu da me nasankaju u startu. ;-)

Hvala unaprijed....
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama Kantona Sarajevo-prečišćeni tekst wrote:
Član 31 Zakona

Predstavnik etažnih vlasnika ima pravo na mjesečnu naknadu u skladu sa međuvlasničkim ugovorom,
najviše do 15% cijene naknade utvrđene propisom Vlade iz člana 19. ovog Zakona, a naplaćuje se proporcionalno uplati naknade za redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju
zgradama u toku jednog mjeseca.
Čestitam novom PEV-u!

Dolazi vrijeme kada Skupovi etažnih vlasnika moraju usvojiti Godišnji izvještaj za 2010. godinu. Čim nema Izvještaja okačenog na oglasnu poloču, treba posumnjati u mahinacije.
nineinchnails

#266 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

PipiDugaDevetka wrote: Čestitam novom PEV-u!

Dolazi vrijeme kada Skupovi etažnih vlasnika moraju usvojiti Godišnji izvještaj za 2010. godinu. Čim nema Izvještaja okačenog na oglasnu poloču, treba posumnjati u mahinacije.
Hvala :)
OK, Godisnji izvjestaj, ko pravi? PEV ili Upravitelj?
Garden of illusion

#267 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Godišnji izvještaj za narednu godinu ti dostavlja upravitelj zajedno sa izvještajem o prilivu i utrošku sredstava za prethodnu godinu. Obaveza PEV je da organizuje skup etažnih vlasnika i izvjesti ih o primljenim izvještajima.
PipiDugaDevetka

#268 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Garden of illusion wrote:Godišnji izvještaj za narednu godinu :?: ti dostavlja upravitelj zajedno sa izvještajem o prilivu i utrošku sredstava za prethodnu godinu. Obaveza PEV je da organizuje skup etažnih vlasnika i izvjesti ih o primljenim izvještajima.
Vjerovatno lapsus. Godišnji izvještaj za proteklu godinu i Plan rada za narednu godinu,....
Član 31.
U skladu sa međuvlasničkim ugovorom etažni vlasnici na skupu etažnih vlasnika odlučuju o:
a) godišnjem planu održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,
c) planu prihoda i rashoda zgrade,
d) godišnjem izvještaju o upravljanju i održavanju zgrade,
Novi PEV-u @nineinchnails-e,
Imaš li potpisan ovaj Muđuvlasnički ugovor koji se spominje u Zakonu? To je osnova po kojoj možeš ''ganjati'' neplatiše. Pošto je tvoja nadoknada proporcionalna broju i visini uplata , siguran sam da si zainteresovan da imaš što više platiša.

Isto vrijedi i za upravitelja. Naplata upraviteljske firme za usluge upravljanja mora biti proporcionalna broju i visini uplata za određeni mjesec, pa su i oni zainteresovani za što veći broj platiša.
Garden of illusion

#269 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Pipi lapsus je ,u pravu si :) hvala na ispravci :-D
nineinchnails

#270 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nineinchnails »

PipiDugaDevetka wrote:
Garden of illusion wrote:Godišnji izvještaj za narednu godinu :?: ti dostavlja upravitelj zajedno sa izvještajem o prilivu i utrošku sredstava za prethodnu godinu. Obaveza PEV je da organizuje skup etažnih vlasnika i izvjesti ih o primljenim izvještajima.
Vjerovatno lapsus. Godišnji izvještaj za proteklu godinu i Plan rada za narednu godinu,....
Član 31.
U skladu sa međuvlasničkim ugovorom etažni vlasnici na skupu etažnih vlasnika odlučuju o:
a) godišnjem planu održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,
c) planu prihoda i rashoda zgrade,
d) godišnjem izvještaju o upravljanju i održavanju zgrade,
Novi PEV-u @nineinchnails-e,
Imaš li potpisan ovaj Muđuvlasnički ugovor koji se spominje u Zakonu? To je osnova po kojoj možeš ''ganjati'' neplatiše. Pošto je tvoja nadoknada proporcionalna broju i visini uplata , siguran sam da si zainteresovan da imaš što više platiša.

Isto vrijedi i za upravitelja. Naplata upraviteljske firme za usluge upravljanja mora biti proporcionalna broju i visini uplata za određeni mjesec, pa su i oni zainteresovani za što veći broj platiša.
O kakvom ugovoru je rijec?
A neplatise treba da ganja upravitelj (po zakonu).
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#271 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by plain vanilla »

nece on ganjati neplatise, to je obaveza Upravitelja propisana zakonom i upravljanju i odrzavanju...bla bla

i neplatisa ne mora ni potpisati medjuvlasnicki ugovor, ako je 51 posto etaznih vlasnika potpisalo taj ugovor, onda taj ugovor obavezuje i ostale etazne vlasnike
PipiDugaDevetka

#272 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nineinchnails wrote:
O kakvom ugovoru je rijec?
A neplatise treba da ganja upravitelj (po zakonu).
Pročitaj Zakon, više je puta linkovan na ovoj temi. To ti je osnovno, da pročitaš Zakon. Ne možeš raditi poslove
PEV-a i ubjeđivati se sa upraviteljskom firmom i stanarima ako ne pročitaš Zakon sa razumijevanjem.
Tek kada pročitaš, pitaj u vezi sa nejasnim stvarima. Ima na Forumu povelik broj PEV-ova koji znaju kako se sve radi.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#273 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by plain vanilla »

Medjuvlasnicki ugovor potpisuju stanari, na osnovu tog ugovora se sklapa ugovor s upraviteljima

Ono sto si pitao za ciscenje stubista
naracno da se placa vasim novcem :-)
pa nece upravitelj placati za vas
PipiDugaDevetka

#274 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Samo da ponovim napomenu, VRIJEME JE ODRAĐIVANJA I USVAJANJA GODIŠNJIH IZVJEŠTAJA O ODRŽAVANJU ZGRADA.

Čim na oglasnoj tabli nema ovog Izvještaja, treba posumnjati u neke mahinacije!
mavcs

#275 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mavcs »

FAMOS Gradnja?

Iskustva???
Post Reply