nabaci koju sliku da pogledamo sta imas i o cemu se konkretno radi....Macolaaa wrote:Drugari i ja sam se nekad bavio akvaristikom i imao sam jedan 300litarski akvarij i ostalo mi je od njega Ehaimova filter pumpa, CO2 aparat i tako neke stvari pa ako nekog zanima prodao bih to povoljno
Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
- uradi sam
#251 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
- chuchumbamayumbe
#252 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ajde slike, pa da pregovaramo...uradi sam wrote:nabaci koju sliku da pogledamo sta imas i o cemu se konkretno radi....Macolaaa wrote:Drugari i ja sam se nekad bavio akvaristikom i imao sam jedan 300litarski akvarij i ostalo mi je od njega Ehaimova filter pumpa, CO2 aparat i tako neke stvari pa ako nekog zanima prodao bih to povoljno
-
mcdias
#253 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Dobar dan, evo citam vase postove pa me tuga uhvati sto moram turbo dobar i lijep akvarijum da prodam jer sam knap s prostorom u dnevnoj sobi gdje je nekada stajao a i zena zeli da ga se rijesi ili letimo oboje van kuce zajedno
.
Znaci ako je ko zainteresovan za kupovinu sljedeceg nek mi se javi na pp pa da to nesto ako Bog da pregovaramo i da napomenem akvarijum ne bih dao ni za sta ali zena me natjerala pa moram haha
Znaci originalni Tetrin akvarijum, 150 litara sa prednjom ispupcenom stranom i originalnim nosacem/ormaricem u koji se moze svega nemilice staviti. Crne je boje i u poklopac idu dvije neonke, ja sam stavio rozu i plavu (roza sylvania i marine blue).
U akvarijumu je crni sljunak sa velikim komadom sedre u kojoj se nalaze cistaci algari a tu se ujedno i razmnozavaju. Uz akvarijum takodje ide i originalni grijac i sve je automatizovano sa tajmerima koji dodju ugradjeni u poklopac akvarijuma. Takodje sam stavio i tri rasprsivacha zraka a to sve gura tri duple pumpe koji su samo za zrak (velike ribe pa treba dosta zraka). Filter i pumpa (sve u jednom) su takodje originalni ali su kupljeni naknadno jer nisam bio zadovoljan originalnim filterom koji dodje uz akvarijum. Pumpa i filter imaju kapacitet meni se cini oko 600 litara na sat i sav akvarijum je izuzetno tih da se moze uz njega spavati sto sam jako rado i radio
.
Ribe:
Dvije velike bocie (nisam siguran kako se pise pravilno) koji sam masno platio kad su bile bebice a sad su brutalno skupe i tri poprilicno velika papagaja koji jedu kao da imam otprilike odraslog vucijaka u kuci
ali su predivne. I da narandjaste su boje. Takodje u akvarijumu imam i 8 cistaca algara od kojih su meni se cini dva maticna i non stop izlaze maldunci
koji se mogu prodavati pa se mozda i zaraditi koja para.
Dodatak za potencijalne kupce:
Dodatna Tetrina pumpa koja ima kapacitet malo manji od glavne ali i ona moze uspjesno akvarijum da cisti. 10tak neonki razlicitih boja za razne kombinacije, za rast biljaka, za ribe, za svasta nesto. Imam i veliku bocu CO2 pa i to moze na poklon ko voli biljke.
Znaci sad sve da nabrojim koliko je kostalo pa ako je neko zainteresovan cijena ce naravno biti drasticno umanjena ako neko zeli to da otkupi.
-Akvarijum sa nosacem je kostao 1000KM
-Veca pumpa sa filterom 280KM Tetra
-Manja pumpa sa filterom 230KM ne znam koji je proizvodjac
-Neonke, svaka posebno je bila oko 20Km jer sam ih u Zagrebu kupovao (bolji izbor) oko 10tak komada
-Sljunak po vreci od 5 kg je bio oko 12KM ja mislim a ubacio sam jako puno jer ribe koje imam stalno rove po sljunku
-Sedra je bila djaba
-Dodatne pumpe za zrak su bile svaka oko 25KM znaci total oko 75KM
-Imam i mali akvarijum od 50 litara koji dajem na poklon kupcu kao potencijalni karantin za ribice. I za njega imam pumpu, filter, grijac i neonku a bogami i poklopac
-Ribe: Cistaci su oko 20 KM po komadu znaci oko 160KM, Bocie su oko 80KM po komadu jer su odrasle i uparene x2 jednako 160KM, Papagaji ove velicine su oko 130KM po komadu znaci oko 400KM, total u ribama preko 700KM.
E sad da vas ne prepadam ovo sve kosta preko 2500KM ali ne planiram traziti ni trecinu tog novca za sve nabrojano i fakat mi srce puca sto se ovoga moram rijesiti al to je zivot
Sve sto budem imao od opreme rado cu pokloniti potencijalnom kupcu tako da od sebe mora samo vodu nasuti a imam i jos nekih lijekova za ribe pa eto koga intresuje nek se javi i vec sam u suzama hahahaha
. Ah da imam i mrezu za ribe ali su one toliko velike da ih je lakse rukom uhvatiti 
Sve najbolje od mene a sto se tice slika pokusacu koju nabaciti a koga interesuje da vidi boojroom kod mene kad god vam odgovara iza 5 radnim danima
Pozdrav
A.
Znaci ako je ko zainteresovan za kupovinu sljedeceg nek mi se javi na pp pa da to nesto ako Bog da pregovaramo i da napomenem akvarijum ne bih dao ni za sta ali zena me natjerala pa moram haha
Znaci originalni Tetrin akvarijum, 150 litara sa prednjom ispupcenom stranom i originalnim nosacem/ormaricem u koji se moze svega nemilice staviti. Crne je boje i u poklopac idu dvije neonke, ja sam stavio rozu i plavu (roza sylvania i marine blue).
U akvarijumu je crni sljunak sa velikim komadom sedre u kojoj se nalaze cistaci algari a tu se ujedno i razmnozavaju. Uz akvarijum takodje ide i originalni grijac i sve je automatizovano sa tajmerima koji dodju ugradjeni u poklopac akvarijuma. Takodje sam stavio i tri rasprsivacha zraka a to sve gura tri duple pumpe koji su samo za zrak (velike ribe pa treba dosta zraka). Filter i pumpa (sve u jednom) su takodje originalni ali su kupljeni naknadno jer nisam bio zadovoljan originalnim filterom koji dodje uz akvarijum. Pumpa i filter imaju kapacitet meni se cini oko 600 litara na sat i sav akvarijum je izuzetno tih da se moze uz njega spavati sto sam jako rado i radio
Ribe:
Dvije velike bocie (nisam siguran kako se pise pravilno) koji sam masno platio kad su bile bebice a sad su brutalno skupe i tri poprilicno velika papagaja koji jedu kao da imam otprilike odraslog vucijaka u kuci
Dodatna Tetrina pumpa koja ima kapacitet malo manji od glavne ali i ona moze uspjesno akvarijum da cisti. 10tak neonki razlicitih boja za razne kombinacije, za rast biljaka, za ribe, za svasta nesto. Imam i veliku bocu CO2 pa i to moze na poklon ko voli biljke.
Znaci sad sve da nabrojim koliko je kostalo pa ako je neko zainteresovan cijena ce naravno biti drasticno umanjena ako neko zeli to da otkupi.
-Neonke, svaka posebno je bila oko 20Km jer sam ih u Zagrebu kupovao (bolji izbor) oko 10tak komada
-Sljunak po vreci od 5 kg je bio oko 12KM ja mislim a ubacio sam jako puno jer ribe koje imam stalno rove po sljunku
-Sedra je bila djaba
-Imam i mali akvarijum od 50 litara koji dajem na poklon kupcu kao potencijalni karantin za ribice. I za njega imam pumpu, filter, grijac i neonku a bogami i poklopac
-Ribe: Cistaci su oko 20 KM po komadu znaci oko 160KM, Bocie su oko 80KM po komadu jer su odrasle i uparene x2 jednako 160KM, Papagaji ove velicine su oko 130KM po komadu znaci oko 400KM, total u ribama preko 700KM.
E sad da vas ne prepadam ovo sve kosta preko 2500KM ali ne planiram traziti ni trecinu tog novca za sve nabrojano i fakat mi srce puca sto se ovoga moram rijesiti al to je zivot
Sve najbolje od mene a sto se tice slika pokusacu koju nabaciti a koga interesuje da vidi boojroom kod mene kad god vam odgovara iza 5 radnim danima
Pozdrav
A.
-
doktor78
#254 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ah, taj hronicni nedostatak prostora... Saucestvujem u tvom bolu 
- Qler
#255 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
evo ja sam nasao akvarij koji bi mi odgovarao i cijenom i izlgledom, jedino mi je lokacija problem. Sta mislite valjda li ovo sta, da li da kontaktiram lika? Ako ima neki nacin da ga preveze da to pazarim.
http://www.market.ba/razno/kucniljubimci/oglas/296727
@mcdias
jarane ja bih rado uzeo to tvoje ali mi je puno izvan budgeta
Nadam se da ces naci kupca koji ce to paziti. Znam da si pricao sa Corsa-om oko tog akvarija, i on mi je pricao da je odlican.
@mcdias
-
mcdias
#256 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ja sam rekao da cu jaaaaako puno spustiti cijenu nekome ko ovo voli i ko ce ovo cijeniti i maziti i paziti kao sto sam ja
mozda neko i naleti 
-
doktor78
#257 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ovo je po meni prihvatljiva cijena, akvarijum izgleda prelijepoQler wrote:evo ja sam nasao akvarij koji bi mi odgovarao i cijenom i izlgledom, jedino mi je lokacija problem. Sta mislite valjda li ovo sta, da li da kontaktiram lika? Ako ima neki nacin da ga preveze da to pazarim.
- Qler
#258 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
pa koliko je to jako 
-
mcdias
#259 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Iskreno da ti kazem nisam siguran ali sam stvarno voljan spustiti cijenu ozbiljnom kupcu jer se toga nazalost moram rijesiti a volio bih to prodati nekome ko to stvarno voli.
Ko zeli moze doci da vidi kako izgleda
Ko zeli moze doci da vidi kako izgleda
- chuchumbamayumbe
#260 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Da nije 1000km bilo malo previše za 150l akvarijum sa kakvim god nosačem ?!mcdias wrote:Dobar dan, evo citam vase postove pa me tuga uhvati sto moram turbo dobar i lijep akvarijum da prodam jer sam knap s prostorom u dnevnoj sobi gdje je nekada stajao a i zena zeli da ga se rijesi ili letimo oboje van kuce zajedno.
Znaci ako je ko zainteresovan za kupovinu sljedeceg nek mi se javi na pp pa da to nesto ako Bog da pregovaramo i da napomenem akvarijum ne bih dao ni za sta ali zena me natjerala pa moram haha![]()
U akvarijumu je crni sljunak sa velikim komadom sedre u kojoj se nalaze cistaci algari a tu se ujedno i razmnozavaju. Uz akvarijum takodje ide i originalni grijac i sve je automatizovano sa tajmerima koji dodju ugradjeni u poklopac akvarijuma. Takodje sam stavio i tri rasprsivacha zraka a to sve gura tri duple pumpe koji su samo za zrak (velike ribe pa treba dosta zraka). Filter i pumpa (sve u jednom) su takodje originalni ali su kupljeni naknadno jer nisam bio zadovoljan originalnim filterom koji dodje uz akvarijum. Pumpa i filter imaju kapacitet meni se cini oko 600 litara na sat i sav akvarijum je izuzetno tih da se moze uz njega spavati sto sam jako rado i radio.
Ribe:
Dvije velike bocie (nisam siguran kako se pise pravilno) koji sam masno platio kad su bile bebice a sad su brutalno skupe i tri poprilicno velika papagaja koji jedu kao da imam otprilike odraslog vucijaka u kuciali su predivne. I da narandjaste su boje. Takodje u akvarijumu imam i 8 cistaca algara od kojih su meni se cini dva maticna i non stop izlaze maldunci
koji se mogu prodavati pa se mozda i zaraditi koja para.
-Sljunak po vreci od 5 kg je bio oko 12KM ja mislim a ubacio sam jako puno jer ribe koje imam stalno rove po sljunku![]()
-Sedra je bila djaba
E sad da vas ne prepadam ovo sve kosta preko 2500KM ali ne planiram traziti ni trecinu tog novca za sve nabrojano i fakat mi srce puca sto se ovoga moram rijesiti al to je zivotSve sto budem imao od opreme rado cu pokloniti potencijalnom kupcu tako da od sebe mora samo vodu nasuti a imam i jos nekih lijekova za ribe pa eto koga intresuje nek se javi i vec sam u suzama hahahaha
. Ah da imam i mrezu za ribe ali su one toliko velike da ih je lakse rukom uhvatiti
Sve najbolje od mene a sto se tice slika pokusacu koju nabaciti a koga interesuje da vidi boojroom kod mene kad god vam odgovara iza 5 radnim danima![]()
Pozdrav
A.
Ne znam o kakvim pumpama ti ovdje pričaš (veća pumpa, manja pumpa, dodatne pumpe, može li pojašnjenje...možda si mislio reći filter umjesto pumpa-šta god si mislio reći, cijene koje spominješ su, nemoj se uvrijediti, smiješne)!?
Što se riba tiče, ne znam ko te je "opaljivao" po ušima sa takvim cijenama, ali dati 700km za ribe, to je ludost.
U najboljem slučaju, za ovo sve što si nabrojao, možeš dobiti jedno 250-300 km.
-
mcdias
#261 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Nemoj se ni ti uvrijediti ali vidim koliko se razumijes u akvaristiku, akvaristika ne pocinje i ne zavrsava sa akvarijumima do 100 maraka i ribicama od 2 marke. Raspitaj se malo i da znas da osim zlatnih ribica od 4 marke postoji jos koja vrsta riba
a to koliko mogu dobiti je tvoja slobodna procjena.
U svakom slucaju pogledaj malo radnje, surfaj malo internetom, pogledaj cijene PUMPI sa FILTERIMA od proizvodjaca zvanog TETRA pa mi reci koliko kostaju pumpe sa filterima (externe) sa kapacitetom od 600 litara na sat i slicno.
Fakat se raspitaj i uvjerices se.
Pozdrav
U svakom slucaju pogledaj malo radnje, surfaj malo internetom, pogledaj cijene PUMPI sa FILTERIMA od proizvodjaca zvanog TETRA pa mi reci koliko kostaju pumpe sa filterima (externe) sa kapacitetom od 600 litara na sat i slicno.
Pozdrav
-
mcdias
#262 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Nemoj se ni ti uvrijediti ali vidim koliko se razumijes u akvaristiku, akvaristika ne pocinje i ne zavrsava sa akvarijumima do 100 maraka i ribicama od 2 marke. Raspitaj se malo i da znas da osim zlatnih ribica od 4 marke postoji jos koja vrsta riba
a to koliko mogu dobiti je tvoja slobodna procjena.
Pozdrav
Pozdrav
-
mcdias
#263 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Izvinjavam se na duplom postu 
-
zdruzdjo
#264 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Tetratec® EX 700 sa 700 l protokom kosta 137 km nova, koliko sam je i ja platio. skuplje su jedino eheim koje sa tim protokom kostaju duplo vise. (dobro ima jos brend-ova ali necemo o tome)mcdias wrote:...............
Pozdrav
akvarium cayman od 200 litara sa postoljem kosta izmedju 600 i 900 km. zavisi od izvedbe. mada se uz njega dobije i filter unutrasnji. a taj od 900 km je odprilike kao svemirski brod.
pumpe kostaju po nekih 20-ak km tetra-ine. i ja imam jednu.
neonke koje si rekao.........mnooooogo kume.
e sad ne osporavam tvoje cjene nego samo kazem da si masno platio sve to. mislim da si mogao jeftinije.
za ribe cu se suzdrzati.
-
mcdias
#265 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ove pumpe su kupljene prije recimo 3 godine, moguce da je sad pojeftinilo
sto se tice akvarijuma moj i jeste svemirski brod i to pokusavam da vam kazem ali ocigledno cu morati slike da postavim radi ovih sto mi ne vjeruju
pumpe za ubacivanje zraka su duple (dva izlaza za zrak) i ja sam ih placao po 25 km (to su one plave) a sto se tice riba pogledajte cijene odraslih papagaja pa recite jesam li u pravu ili ne 
Neonke su kupljene vani i vrhunske su (vjerovatno ovdje ima i jeftinijih) i ja sam samo napisao sta je koliko kostalo a ne za koliko bi sta prodavao. Ako neko smatra da se vrhunski akvarijum i vrhunska oprema moze kupiti za 350KM neka i meni pokaze gdje toga ima da ustedim nekoliko hiljada KM-ova
Ovo sam postao na forumu da pokusam prodati akvarijum i kompletnu opremu a ne da se raspravljam sa bilo kime koliko sta kosta, ko je koga zavalio ili jesam li mogao kupiti jeftinije. Nije mi zao ni jedne jedine marke sto sam dao za sve ovo jer sam neizmjerno uzivao....
Ja nikome ne osporavam cijene ili kvalitet samo kazem sta ja imam i sta trenutno prodajem pa ko voli nek izvoli a u zivotu sam promijenio barem 15 akvarijuma, nebrojeno puno vrsta riba od diskusa, ciklida, skalara, i jos dosta nekakvih jeftinih i skupih vrsta. Da sam mogao ove svoje ribe kupiti po 2.5KM po komadu rado bih to ucinio. Eto a akvarijum je i dalje na prodaju pa ko zeli vrlo rado cu mu dati sve potrebne informacije i naravno uzivo pokazati ukljucujuci i svu pratecu opremu koja ide uz isti.
Ja strasno volim ribe i akvaristiku i dok sam se time bavio nije mi bilo zao love ni sekunde
.
Pozdrav svima
Neonke su kupljene vani i vrhunske su (vjerovatno ovdje ima i jeftinijih) i ja sam samo napisao sta je koliko kostalo a ne za koliko bi sta prodavao. Ako neko smatra da se vrhunski akvarijum i vrhunska oprema moze kupiti za 350KM neka i meni pokaze gdje toga ima da ustedim nekoliko hiljada KM-ova
Ovo sam postao na forumu da pokusam prodati akvarijum i kompletnu opremu a ne da se raspravljam sa bilo kime koliko sta kosta, ko je koga zavalio ili jesam li mogao kupiti jeftinije. Nije mi zao ni jedne jedine marke sto sam dao za sve ovo jer sam neizmjerno uzivao....
Ja nikome ne osporavam cijene ili kvalitet samo kazem sta ja imam i sta trenutno prodajem pa ko voli nek izvoli a u zivotu sam promijenio barem 15 akvarijuma, nebrojeno puno vrsta riba od diskusa, ciklida, skalara, i jos dosta nekakvih jeftinih i skupih vrsta. Da sam mogao ove svoje ribe kupiti po 2.5KM po komadu rado bih to ucinio. Eto a akvarijum je i dalje na prodaju pa ko zeli vrlo rado cu mu dati sve potrebne informacije i naravno uzivo pokazati ukljucujuci i svu pratecu opremu koja ide uz isti.
Ja strasno volim ribe i akvaristiku i dok sam se time bavio nije mi bilo zao love ni sekunde
Pozdrav svima
- chuchumbamayumbe
#266 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Drug, koji su ti tačno čistači i koje veličine/starosti pa da su 20km?
Drugo, koje ti to bocie spominješ? Možda si mislio napisati Botia? za 160km se može kupiti 16 botia, a ne dvije, kakve god da su.
Volio bih da vidim kako izgleda Tetrin akvarijum od 150 litara, sa ispupčenom prednjom stranom, takav još nisam vidio.
Kod mene je filter Tetratec-ov ex700, i znam koliko je koštao nov, a znam koliko bih mogao tražiti za isti takav polovan.
Neonke sam nabavljao iz Srbije (ovdje ih je bilo teško nabavljati, i grolux su bile ok 13 km, s tim da se mijenjaju na 6 mjeseci - ako baš hoćemo da ispoštujemo proceduru).
Mj akvarijum je 180l DIY, nikada ne može biti dobar kao onaj što ga gotovog kupiš u prodavnici, pogotovu poklopac, ali šta je tu je, meni je odličan zato što sam ga sam sastavio! Isto sam nabavljao Soudal silikon iz Srbije, ovdje u Ramaglasu kupio staklo.
Elem, uslikaj ti to nama sve lijepo pa da vidimo svojim očima šta se zapravo nudi i koliko vrijedi iz našeg ugla.
Nemoj da ispadne omalovažavanje, ali cijene polovnih stvari u akvaristici su zaista niske i koliko god da misliš da tvoja oprema vrijedi, uvijek ćeš debelo izgubiti, nažalost.
Drugo, koje ti to bocie spominješ? Možda si mislio napisati Botia? za 160km se može kupiti 16 botia, a ne dvije, kakve god da su.
Volio bih da vidim kako izgleda Tetrin akvarijum od 150 litara, sa ispupčenom prednjom stranom, takav još nisam vidio.
Kod mene je filter Tetratec-ov ex700, i znam koliko je koštao nov, a znam koliko bih mogao tražiti za isti takav polovan.
Neonke sam nabavljao iz Srbije (ovdje ih je bilo teško nabavljati, i grolux su bile ok 13 km, s tim da se mijenjaju na 6 mjeseci - ako baš hoćemo da ispoštujemo proceduru).
Mj akvarijum je 180l DIY, nikada ne može biti dobar kao onaj što ga gotovog kupiš u prodavnici, pogotovu poklopac, ali šta je tu je, meni je odličan zato što sam ga sam sastavio! Isto sam nabavljao Soudal silikon iz Srbije, ovdje u Ramaglasu kupio staklo.
Elem, uslikaj ti to nama sve lijepo pa da vidimo svojim očima šta se zapravo nudi i koliko vrijedi iz našeg ugla.
Nemoj da ispadne omalovažavanje, ali cijene polovnih stvari u akvaristici su zaista niske i koliko god da misliš da tvoja oprema vrijedi, uvijek ćeš debelo izgubiti, nažalost.
-
mcdias
#267 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Stvarno mi nije jasno kako se sve na ovom forumu pretvori u bespotrebnu diskusiju ali nema veze musteriju sam nasao pa hvala svima za savjete i procjene. Sto se tice gubitka para toga sam svjestan ali ni to nije problem, sto dobijes na mostu izgubis na cupriji.
Pozdrav svima i sretno sa akvaristikom.
- chuchumbamayumbe
#268 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
mcdias wrote:Stvarno mi nije jasno kako se sve na ovom forumu pretvori u bespotrebnu diskusiju ali nema veze musteriju sam nasao pa hvala svima za savjete i procjene. Sto se tice gubitka para toga sam svjestan ali ni to nije problem, sto dobijes na mostu izgubis na cupriji.
- chuchumbamayumbe
#269 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ukratko, da li ste kod nas u Sarajevu viđali ovog puža i kako da ga nabavim?!

-
rumit
#270 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Qler: jel ti sta bilo od onog akvarijuma iz Zenice?
Chuchumba: Dobar izbor. Nerita puz (Neritina natalensis). Dobar protiv algi (pogotovo zelene tackaste), a ne dira biljke. Hrani se i ostacima hrane.
U slatkovodnim se akvarijumima ne bi trebali razmnozavati, samo u bocatnim. Tako da nema opasnosti da ti okupiraju akvarijum.
Svakako ne smijes u akvarijumu imati kakvu ribu sto jede puzeve (neka od Botia ili slicno).
Mislim da nisu neka prevelika rijetkost u nasim akverijumima. Vjerovatno da neko od akvarista u SA ima te puzeve.
Mozda ne bi bilo zgoreg da priupitas na nekom nasem akvaristickom forumu.
Ako nadjes gdje javi.
Chuchumba: Dobar izbor. Nerita puz (Neritina natalensis). Dobar protiv algi (pogotovo zelene tackaste), a ne dira biljke. Hrani se i ostacima hrane.
U slatkovodnim se akvarijumima ne bi trebali razmnozavati, samo u bocatnim. Tako da nema opasnosti da ti okupiraju akvarijum.
Svakako ne smijes u akvarijumu imati kakvu ribu sto jede puzeve (neka od Botia ili slicno).
Mislim da nisu neka prevelika rijetkost u nasim akverijumima. Vjerovatno da neko od akvarista u SA ima te puzeve.
Mozda ne bi bilo zgoreg da priupitas na nekom nasem akvaristickom forumu.
Ako nadjes gdje javi.
-
doktor78
#271 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Kako smanjiti PH vrijednost u akvarijumu? Juce sam mjerio i kod mene je 8,2, mislim da je to previse!
- Op3r4t0r
#272 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ima li tih slika?mcdias wrote:...
-
rumit
#273 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Imas preparate pH- (u nasim sam prodavnicama vidjao Tetrine, ne znam ima li od drugih proizvodjaca). Ali postoji mogucnost da ti podignu fosfate, sto bi moglo dovesti do veceg razvoja algi.doktor78 wrote:Kako smanjiti PH vrijednost u akvarijumu? Juce sam mjerio i kod mene je 8,2, mislim da je to previse!
Najbolji nacin ti je ubacivanje CO2. Nema negativnih pojava, a godi biljkama.
I stavljanje treseta u filter regulise pH.
-
doktor78
#274 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Hm, ni ja nisam za koristenje hemije tipa raznih preparata. Gdje bih mogao naci taj treset?rumit wrote:Imas preparate pH- (u nasim sam prodavnicama vidjao Tetrine, ne znam ima li od drugih proizvodjaca). Ali postoji mogucnost da ti podignu fosfate, sto bi moglo dovesti do veceg razvoja algi.doktor78 wrote:Kako smanjiti PH vrijednost u akvarijumu? Juce sam mjerio i kod mene je 8,2, mislim da je to previse!
Najbolji nacin ti je ubacivanje CO2. Nema negativnih pojava, a godi biljkama.
I stavljanje treseta u filter regulise pH.
-
rumit
#275 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Probaj u prodavnicama za kucne ljubimce naci akvaristicki treset. Ako tu ne nadjes probaj naci obicni treset u cvjecarama ili poljoopremama.doktor78 wrote:Hm, ni ja nisam za koristenje hemije tipa raznih preparata. Gdje bih mogao naci taj treset?
Treset vremenom gubi svojstva pa ga moras mijenjati. Takodjer ce ti blago obojiti vodu, ako ti to ne smeta.
Ne preporucuje se cuvanje treseta i aktivnog uglja zajedno.
Mozda ti je najbolja solucija CO2.
Kucna izrada sa kvascem i secerom moze fine rezultate da ti da (kad ucickas omjere), a nemas nikakvih negativnih pojava. Stavise...