Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
simbabimba

#251 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by simbabimba »

:D
alcho

#252 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by alcho »

Sve strucnak do strucnjaka na ovom forumu...ma boli vas, lijeva, desna traka...to je samo za papke...ha ja...

Član 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kome za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila vozač može koristiti i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Klodovik

#253 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Klodovik »

alcho wrote:Sve strucnak do strucnjaka na ovom forumu...ma boli vas, lijeva, desna traka...to je samo za papke...ha ja...

Član 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom na kome za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila vozač može koristiti i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
Da, ali uvijek vrijedi ograničenje brzine kretanja.
karanana

#254 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by karanana »

alcho wrote:Sve strucnak do strucnjaka na ovom forumu...ma boli vas, lijeva, desna traka...to je samo za papke...ha ja...

Član 39.
procitaj od pocetka, naravno da ovo tvoje vrijedi za zaprege i traktore. ali covjek vozi 80 gdje je ogranicenje 60, i pored toga dodje mu iza lola i pocne blicati. eh sad mi reci da ih policija zaustavi obojicu, osim sto bi mozda kaznili simbu zbog brizne od 80 na sat, hoce li kazniti simbu i zato sto se ne pomice u desno ili ce kazniti lolu koji mu blica da se pomakne?
alcho

#255 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by alcho »

karanana wrote:

Član 39.
procitaj od pocetka, naravno da ovo tvoje vrijedi za zaprege i traktore. ali covjek vozi 80 gdje je ogranicenje 60, i pored toga dodje mu iza lola i pocne blicati. eh sad mi reci da ih policija zaustavi obojicu, osim sto bi mozda kaznili simbu zbog brizne od 80 na sat, hoce li kazniti simbu i zato sto se ne pomice u desno ili ce kazniti lolu koji mu blica da se pomakne?
Ne vidim ja da tu piše vozac traktora ili zaprege vec VOZAC. Licni dozivljaji zakona o bezbjednosti saobracaja bas i ne igraju neku veliku ulogu kada treba odgovarati.
A koga ce kazniti? Pa sta ti mislis? Probaj reci policajcu "da, ja sam krsio zakon zato sto ga je i ovaj iza mene krsio", pa ces vidjeti sta ce ti reci. Drugim rijecima, kazne ce dobiti obojica.
nineinchnails

#256 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by nineinchnails »

[quote="gurabija78"]Drugovi i drugarice, "ponosni musliman" i vrli gradjanin grada Sarajeva, koji ugrozava sve sto se ugroziti moze naziva se *****************. Inace se "lezbejise" sa Cliom sportom koji mu je podario punac. Imucni direktor zeljeznica!!!

Eto vam osnovni podaci, pa ga privezite ako mozete i znate.[/quote]

trebao bi mu pauk odnijeti auto svaki put kad ga parkira ovdje... prolazio sam svako jutro ovom ulicom i svaki put je auto tu stajao....[/quote]

Ko god ga vidi, a ima mobitel i 15 minuta vremena, neka zove policiju da dodju sa paukom da pokupe auto koje je ostavljeno "na sred ceste".
Sacekati 15 minuta pa zvati opet ako se za 15 minuta ne pojavi pauk.
Drugi put mu gume razderat', pa nece vise nikad.
slavkoimamodilera

#257 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by slavkoimamodilera »

Ne listam i ne trazim nista, vec sam na radnom mjestu, a micky i simba da su ucili zakon umjesto da su polagali na stelu ne bi se provaljivali bezveze... covjek postavi izvadak iz zakona, ali jok za lokalne pametnjakovice ni to nije dosta...

I ne simba, necu se iznervirat, ne brini za moje mentalno zdravlje :wink: bolje se brini za svoje fizicko, jer po znanju koje pokazujes o voznji, ne bih rekao da ces potrajat :wink:
alcho

#258 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by alcho »

micki125 wrote:

Član 39.
stručnjak, ne možeš ometati nekoga ko krši zakon i vozi iznad dozvoljene brzine, jer ustvari je on taj koji ometa i ugrožava ostale učesnike, ovdje se prevashodno misli na slijedeće:

Odredba stava (3) ovog clana ne odnosi se na vozaca
autobusa, vozaca teretnog vozila cija je najveca dozvoljena masa
veca od 3.500 kg, vozaca vozila koje na ravnom putu ne može da
razvije brzinu kretanja vecu od 40 km na cas i na vozaca vozila
koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred
raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skrece ulijevo.
Prevashodno se ne misli na to sto bi ti da podcrtas, vec to samo govori ko ne smije nikako da ide u drugu traku osim desne. Nije moguce da to sam ne vidis...
simbabimba

#259 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by simbabimba »

slavkoimamodilera wrote:I ne simba, necu se iznervirat, ne brini za moje mentalno zdravlje :wink: bolje se brini za svoje fizicko, jer po znanju koje pokazujes o voznji, ne bih rekao da ces potrajat :wink:
Bil ti bilo drago?

Sitna dusa pa eto ti.
karanana

#260 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by karanana »

zapetljah se u zakonima, ali hajde da pojednostavimo: po cemu se cesta u blazuju sa ogranicenjem od 60, razlikuje od glavne ceste koja ide kroz sarajevo sa istim ogranicenjem od 60, za koju ova pravila brze lijeve trake ne vaze?
simbabimba

#261 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by simbabimba »

karanana wrote:zapetljah se u zakonima, ali hajde da pojednostavimo: po cemu se cesta u blazuju sa ogranicenjem od 60, razlikuje od glavne ceste koja ide kroz sarajevo sa istim ogranicenjem od 60, za koju ova pravila brze lijeve trake ne vaze?
Exactly!
kurty

#262 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kurty »

Vogosca-Podlugovi, prvih 11KM naseg autoputa, ogranicenje brzine je 130KM/h, osim na dijelu gdje su kamere, i tu je 110KM/h...

Ako sam dobro shvatio jednog forumasa...Ja cu sjesti u svoje auto, prebaciti se u lijevu traku i voziti 130KM/h i nikom se ne trebam sklanjati...

A po pisanju mi licis na jednog sofera...

Neku noc se vracam sa mora, i svratim do jednog restorana da odem u WC, i kad sam izlazio sa parkinga ispred mene je bio AUDI A6,a pored je neko se vrtio sa AUDIJEM A3, (predhodno mu se ugasio, jer je mala uzbrdica)...i vozac AUDIJA A3 je propusten da bude prvi...i vozili smo do iza Jablanice tako, i dosli do prvog "prosirenja" ceste..(dvije trake za "uzbrdo"), i lola sa AUDIJEM A3 se izbacio u lijevu traku i vozi njom uzbrdo sporije nego je vozio inace, blica mu se sa svih strana, on jos upalio i duga, pa mu blicaju i ovi sto mu u susret dolaze...i tako je bilo do haman brze ceste na Ilidzi...

Pa sam te tu prepoznao...inace bila nedjelja nevece
alcho

#263 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by alcho »

a ovaj dio o ometanju si vješto preskočio, ha? a i pogledaj malo bolje cijeli član zakona
Evo cijeli clan 39. Sta ti nije jasno?

Član 39.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km/h i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
simbabimba

#264 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by simbabimba »

kurty wrote:Vogosca-Podlugovi, prvih 11KM naseg autoputa, ogranicenje brzine je 130KM/h, osim na dijelu gdje su kamere, i tu je 110KM/h...

Ako sam dobro shvatio jednog forumasa...Ja cu sjesti u svoje auto, prebaciti se u lijevu traku i voziti 130KM/h i nikom se ne trebam sklanjati...

Neku noc se vracam sa mora, i svratim do jednog restorana da odem u WC, i kad sam izlazio sa parkinga ispred mene je bio AUDI A6,a pored je neko se vrtio sa AUDIJEM A3, (predhodno mu se ugasio, jer je mala uzbrdica)...i vozac AUDIJA A3 je propusten da bude prvi...i vozili smo do iza Jablanice tako, i dosli do prvog "prosirenja" ceste..(dvije trake za "uzbrdo"), i lola sa AUDIJEM A3 se izbacio u lijevu traku i vozi njom uzbrdo sporije nego je vozio inace, blica mu se sa svih strana, on jos upalio i duga, pa mu blicaju i ovi sto mu u susret dolaze...i tako je bilo do haman brze ceste na Ilidzi...

Koga, mene? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa ne idem samo ja vikendom na more, pola Sarajeva se vraca nedjeljom s mora :roll:
simbabimba

#265 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by simbabimba »

dupli
karanana

#266 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by karanana »

postoji razlika izmedju autoputa gdje ne moze svako auto da ide 140 ili uzbrdice gdje ne moze svaki krs da dostigne dozvoljenu brzinu; sa cestom sa dvije trake koja prolazi kroz naseljeno mjesto sa ogranicenjem od 60 km/h i kad ti neki lola blica da se pomaknes a ti vec ionako ides 80. ma ja bi tom loli otvorio prozor i rekao: ako ti se ne svidja kako vozim, prijavi me policiji.
simbabimba

#267 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by simbabimba »

karanana wrote:postoji razlika izmedju autoputa gdje ne moze svako auto da ide 140 ili uzbrdice gdje ne moze svaki krs da dostigne dozvoljenu brzinu; sa cestom sa dvije trake koja prolazi kroz naseljeno mjesto sa ogranicenjem od 60 km/h i kad ti neki lola blica da se pomaknes a ti vec ionako ides 80. ma ja bi tom loli otvorio prozor i rekao: ako ti se ne svidja kako vozim, prijavi me policiji.
E moj karanana, jednom se sklonim i reko bas da vidim ko je krembil (u Mercedesu cija su me svjetl au pola bijela dana osamutila) kad ono gospodin bivsi nam premijer A. Terzic :lol: :lol: :lol: :lol: - shega mi na kraju bilo, i jest papak, cudno bi mi bilo da se zna ponasat :lol: :lol: :lol:
Jos nabacio nake cvike kofol intelligente face look :lol: :lol: :lol: :lol:
Bitte_Halt_ja_ja

#268 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

SAAdnan wrote:Ali stvarno mi nije jasno kako policiaja pusta takve na ulicama (dobro jeste da i gore stvari pustaju) ali ipak to je neki dzibercic kojeg sam ja licno 5-6 puta vidio kako prolazi kroz crveno (govorim o ovome CRNI CLIO III sport) ...pa dovoljno da vozi bez tablica vjecno. :x

Zato redovno napalcuju pjesacima kazne kad predju dje nema semafora a lola pored njih 120 nagura dok drnda "kalsicna" muzika iz auta. Vjerovatno od muzike ne vide brzinu
Bellica

#269 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Bellica »

micki125 wrote:
karanana wrote:zar lijeva traka nije preticajna samo na autoputu i na uzbrdo/nizbrdo dionicama? znaci i na ovoj sarajevskoj glavnoj dzadi, lijeva traka je preticajna?
ni pod razno.
Lijeva traka nije preticajna,ali meni se od desne razlikuje po tome sto s njene strane nema autobuskih stanica,rijetko ima nekih sporednih ulica,nikada niti jedan taxi(koliko ja znam)nije stao u lijevoj traci i ukljucio sva 4 zmigavca kako bi musterija usla ili izasla iz vozila(pisem o glavnoj ulici u Sarajevu)!Ja uvijek vozim desnom,stanem ako treba,pustim vozila javnog gradskog saobracaja...Uz tom desnom trakom voze i osobe koje se tek obucavaju pa treba imati strpljenja ako ides iza njih,a ne mozes zaobici!A koliko znam na tom putu u sve 3 trake je isto ogranicenje(60)tako da ne vidim razlog zasto bi neko pomislio da se u lijevoj moze voziti 130km/h!!!
ja1977

#270 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by ja1977 »

Juce oko 1745 Ulicom Titovom pored BBI centra prolazi sivi BMW X5. Covjek hladno prodje proz crveno na raskrsnici sa Kosevskom, te i na sljedecem semaforu. Zaustavio se tek od Alipasine dzamije. Tuga je da je policija stajala u Kosevskoj na semaforu (njih dvojica sa onim reflektujucim prslucima) i njima je bilo vec upaljeno zeleno kada je lola prosao kroz prvi semafor.

Naravno da nisu nista uradili. Bas me zanima sta bi bilo da je to uradio neko sa "obicnim" autom???
VR6

#271 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by VR6 »

I svi se zale na papke na cesti ovdje, a pola vas radi kretenluke neke, nekoga blokira i slicno i jos je to kao skroz ok.
A onda ste kao zacudjeni svi sto vam neko uljece izmedju auta na pola metra, vi nemate pravo nikome reci da je papak.
Makar trazili redovno neka opravdanja u zakonima i svojim tumacenjima istih...
vjesticanametli

#272 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by vjesticanametli »

simbabimba wrote:
karanana wrote:postoji razlika izmedju autoputa gdje ne moze svako auto da ide 140 ili uzbrdice gdje ne moze svaki krs da dostigne dozvoljenu brzinu; sa cestom sa dvije trake koja prolazi kroz naseljeno mjesto sa ogranicenjem od 60 km/h i kad ti neki lola blica da se pomaknes a ti vec ionako ides 80. ma ja bi tom loli otvorio prozor i rekao: ako ti se ne svidja kako vozim, prijavi me policiji.
E moj karanana, jednom se sklonim i reko bas da vidim ko je krembil (u Mercedesu cija su me svjetl au pola bijela dana osamutila) kad ono gospodin bivsi nam premijer A. Terzic :lol: :lol: :lol: :lol: - shega mi na kraju bilo, i jest papak, cudno bi mi bilo da se zna ponasat :lol: :lol: :lol:
Jos nabacio nake cvike kofol intelligente face look :lol: :lol: :lol: :lol:
a ti pametna nacalis se obavezno u lijevu traku pa da vidis ko ce da blica...........dok te neko ne napuca jaranice zbog peglativne voznje :D uostalom imas desnu pa mili po ulici i ne ometaj :mrgreen:
ovo pod uslovom da vozis 40 ili 50 h na dionicama gdje moze i brze
Neelix

#273 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

kurty wrote:Vogosca-Podlugovi, prvih 11KM naseg autoputa, ogranicenje brzine je 130KM/h, osim na dijelu gdje su kamere, i tu je 110KM/h...

da si se umio to jutro pa pogledao bolje saobracajni znak na pocetku uzbrdice, vidio bi da je lik potpuno upravu, a vi sto blicate ste ispali chobani :-)
dimu

#274 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by dimu »

karanana wrote:na listu divljaka dodajte i majmuna koji vozi svijetlo zeleni metalik VW Scirocco, novi model. kupio mu babo shminka auto pa seljacina na marin dvoru sinoc iz krajnje desne kuda tramvaj ide, gotovo pod 90 stepeni okrenu u lijevo i ode u krajnu lijevu da bi skreno nazad prema gradu da obidje jos jedan krug pored sff dronfulja koje jos niko nije pokupio.

Sigurno cemo ga jos vidjati i spominjati, mozda i u crnoj hronici, ali je novi kolacic pa vjerovatno jos nije niko imao bliski susret sa njim.
hahaha pa de se malo raspitaj prvo pa onda pisi

uredu divlja po gradu ali sto sad izmisljat milion nekih stvari nebitnih ?

ne kontam tu politiku ovdje, uvijek trazite razlog van stvari (licnosti)...

nit mu je babo kupio auto, stariji je lik, zena mu najcesce vozi taj auto, nit su novi kolacici, tako da voze auta odavno...
Neelix

#275 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

micki125 wrote:
karanana wrote:zapetljah se u zakonima, ali hajde da pojednostavimo: po cemu se cesta u blazuju sa ogranicenjem od 60, razlikuje od glavne ceste koja ide kroz sarajevo sa istim ogranicenjem od 60, za koju ova pravila brze lijeve trake ne vaze?
apsolutno NI PO ČEMU

i još jednom da napomenem, u smislu zakona, ne možeš ometati nikoga ako voziš 60 tamo gdje je 60 ograničenje. odnosno oni koji bi da pretiču su ti koji ugrožavaju i ometaju ili možda stručnjak alcho misli drugačije???

da rezimiram.

znači ko ne ometa (a ako vozi 60 to nikako nije ometanje vec pridrzavanje saobracajne signalizacije) može voziti trakom kojom mu volja.
bas tako

"ometanje" nekog ko krsi zakon vozeci vise od ogranicenja ne moze se tumaciti ometanjem, jer taj neki krkan iza uopste ne bi trebao biti na cesti (policija ga je, u idealnom svijetu, trebala ukloniti cim je presao dozvoljenu brzinu).
Locked