Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chuchumbamayumbe

#251 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by chuchumbamayumbe »

Ne pada mi na pamet wrote:"Samo malo", "Lud i ponosan", "Chuchumbe..." i "Fratris", niste kompetentni. Ili radite za strane kompanije (prodaja).

Ja ne mogu da vjerujem da se zastita domace proizvodnje na ovom forumu identificira sa mrznjom prema srbima ili hrvatima?! Nadam se da je admin dva puta razmislio o onome ko je to napisao. I kupovanje hrvatske (Todoriceve) Jane predstavljaju kao cin prkosa Radoncicu?

Moze li se kako tema prebaciti na podforum Ekonomija, ovdje ima previse suma.
Samo za zapisnik, radim za američku kompaniju.
Toliko o tome ko je kompetentan a ko nije.
Nastavite, pridružiću vam se čim budem imao vremena, imam poprilično obaveza.
Fozgen

#252 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

chuchumbamayumbe wrote:Samo za zapisnik, radim za američku kompaniju.
:run:
cyprus

#253 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by cyprus »

Na ovoj temi mi je bezveze pričat o genocidu, ratu, agresiji itd. (nikakve veze s ovim nema), ali mislim da se domaća proizvodnja mora zaštiti. Da li je ovo adekvatan način ili ne, nisam siguran, ne razumjem se baš previše u ekonomiju, ali možda nije ni loše. Za ekonomije Srbije i Hrvatske me zaboli, nek se bune kolko hoće, no mislim da ćemo ipak pred vanjskim pritiscima popustit...
samo malo

#254 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

cyprus wrote:Na ovoj temi mi je bezveze pričat o genocidu, ratu, agresiji itd. (nikakve veze s ovim nema), ali mislim da se domaća proizvodnja mora zaštiti. Da li je ovo adekvatan način ili ne, nisam siguran, ne razumjem se baš previše u ekonomiju, ali možda nije ni loše. Za ekonomije Srbije i Hrvatske me zaboli, nek se bune kolko hoće, no mislim da ćemo ipak pred vanjskim pritiscima popustit...
A vec je vise puta receno kako svaka drzava svijeta stiti domacu proizvodnju.

Valjda ne treba po hiljaditi put ponavljati, i laik je shvatio, ako zeli shvatiti.

Ovdje se proturaju lazne teze da nase robe u Hrvatskoj i Srbiji nema jer eto oni nece da je uvezu. Uvijek je kriv neko drugi, ne nije kriv nas proizvodjac sto mu je produkt u najcescem slucaju los, sto nismo u svjetskim kvalitativnim trendovima.

Imamo mi par firmi koje postuju medjunarodne standarde, i zive uglavnom od izvoza. Kako Aluminij moze izvoziti, ili Prevent, nego tako sto konkurisu kvalitetom.

Lijanovici i slicna banda su svjesni da ne mogu smece prodavati pod kvalitetu, pa su se dosjetili staljinisticke metode nametanja svojih poluproizvoda.
chuchumbamayumbe

#255 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Fozgen wrote:
Sta je, u cemu je frka?!
kox

#256 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kox »

samo malo wrote:
cyprus wrote:Na ovoj temi mi je bezveze pričat o genocidu, ratu, agresiji itd. (nikakve veze s ovim nema), ali mislim da se domaća proizvodnja mora zaštiti. Da li je ovo adekvatan način ili ne, nisam siguran, ne razumjem se baš previše u ekonomiju, ali možda nije ni loše. Za ekonomije Srbije i Hrvatske me zaboli, nek se bune kolko hoće, no mislim da ćemo ipak pred vanjskim pritiscima popustit...
A vec je vise puta receno kako svaka drzava svijeta stiti domacu proizvodnju.

Valjda ne treba po hiljaditi put ponavljati, i laik je shvatio, ako zeli shvatiti.

Ovdje se proturaju lazne teze da nase robe u Hrvatskoj i Srbiji nema jer eto oni nece da je uvezu. Uvijek je kriv neko drugi, ne nije kriv nas proizvodjac sto mu je produkt u najcescem slucaju los, sto nismo u svjetskim kvalitativnim trendovima.

Imamo mi par firmi koje postuju medjunarodne standarde, i zive uglavnom od izvoza. Kako Aluminij moze izvoziti, ili Prevent, nego tako sto konkurisu kvalitetom.

Lijanovici i slicna banda su svjesni da ne mogu smece prodavati pod kvalitetu, pa su se dosjetili staljinisticke metode nametanja svojih poluproizvoda.
Naravno, cinjenica da su hrvatski proizvodi zbog subvencija jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj sa ovim nema nikakve veze. Oni se kupuju iskljucivo zbog kvaliteta :lol:
O kvalitetu srbijanskih proizvoda da i ne govorimo, ona je neupitna :lol:
Usput budi receno, Lijanovici izmedju ostalih zemalja izvoze i u Hrvatsku.
samo malo

#257 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by samo malo »

Kvaliteta pojedinog proizvoda se ne mjeri subjektivno nepcem, vec odredjenim standardima.

Recimo, za procijeniti Brajlovicevu salamu ne treba laboratorijski nalaz, dovoljno je da mlatnes covjeka njome po glavi, i ovaj vise ziv ne ustaje.
kox

#258 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by kox »

Standardi su ti sjajni i krajnje objektivni :lol:
Kao neko kome je clan porodice radio u laboratoriji na analizi uzoraka prehrambenih proizvoda, mogu ti reci da posljednjih 10-ak godina konzumiram iskljucivo BH proizvode i eventualno one iz EU ako nasi ne postoje. Zakljucke izvedi sam.
A Brajloviceva salama nije jedina, postoji vjerovatno stotinjak vrsta salama drugih BH Proizvodjaca. Npr.Poli - i ona se sada proizvodi u BiH (Perutnina Ptuj - Breza).
Fozgen

#259 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

chuchumbamayumbe wrote:
Fozgen wrote:
Sta je, u cemu je frka?!
Ma nije frka uopste samo mi malo smijesno i nista vise.

Van svega ovog mogu se sloziti u pojedinim tvojim postovima, ali koje je tvoje razmisljanje? Cije dzepove da punimo? Cinjenica jest da u Srbiji u jako maloj mjeri ima BH proizvoda, isto tako i u Hrvatskoj ( posto se rasprava svela na ove dvije komsijske nam zemlje ).
Sto bi mi morali biti bolji/gori od njih?
Nije ni da podrzavam ovakav vid "zastite", kao da bi domaci proizvodjaci ostali sa ovim cijenama, pa ako bi se desilo ovo oni ce isto svoje cijene povisiti za oko 50%.
chuchumbamayumbe

#260 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Bosnohercegovac wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Fozgen wrote: :run:
Sta je, u cemu je frka?!
Frka je u ovom.
chuchumbamayumbe wrote: Samo za zapisnik, radim za američku kompaniju.
...
Ako radiš u prodaji za neku američku kompaniju onda je čovjek u pravu, e sad ne bi trebalo biti frka ako radiš za američku kompaniju koja nešto proizvodi u BiH. :bih:
Radim za americku kompaniju koja se, zamisli sad, ne bavi nikakvom prodajom niti dobit ostvaruje od ljudi u BiH.
Nije u pitanju proizvodna djelatnost, nije bitno.
Kompetentam sam utoliko sto imam dvoje male djece i sto oni vole, recimo, Plazma keks i sto ce taj keks vjerovatno sada da poskupi, bez razloga. Neka mi neko da adekvatnu BH alternativu Plazmi i odmah prekidam diskusiju.
Fozgen

#261 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

chuchumbamayumbe wrote: Radim za americku kompaniju koja se, zamisli sad, ne bavi nikakvom prodajom niti dobit ostvaruje od ljudi u BiH.
Kompetentam sam utoliko sto imam dvoje male djece i sto oni vole, recimo, Plazma keks i sto ce taj keks vjerovatno sada da poskupi, bez razloga. Neka mi neko da adekvatnu BH alternativu Plazmi i odmah prekidam diskusiju.
Onda budi sretan sto radis u americkoj kompaniji, na taj nacin nisi nimalo kompetentan.
Pitaj onog koji radi kod BH privatnika.
chuchumbamayumbe

#262 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Fozgen wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Fozgen wrote: :run:
Sta je, u cemu je frka?!
Ma nije frka uopste samo mi malo smijesno i nista vise.

Van svega ovog mogu se sloziti u pojedinim tvojim postovima, ali koje je tvoje razmisljanje? Cije dzepove da punimo? Cinjenica jest da u Srbiji u jako maloj mjeri ima BH proizvoda, isto tako i u Hrvatskoj ( posto se rasprava svela na ove dvije komsijske nam zemlje ).
Sto bi mi morali biti bolji/gori od njih?
Nije ni da podrzavam ovakav vid "zastite", kao da bi domaci proizvodjaci ostali sa ovim cijenama, pa ako bi se desilo ovo oni ce isto svoje cijene povisiti za oko 50%.
Ja sam naravno za to da punimo BH dzepove, ali ne po svaku cijenu!
Zbog cega u Srbiji i Hrvatskoj ima jako malo BH proizvoda, a u BiH ima jako puno proizvoda iz tih zemalja, prvo da to utvrdimo (ako vec nismo), pa da nastavimo?
Hajde otidji na trziste Srbije i Hrvatske pa provjeri koliko tamo ima nasih proizvoda, pa da argumentovano govorimo. Sta je to Srbiji ili Hrvatskoj potrebno iz BiH (a da oni to nemaju), ili jos bolje, na osnovu cega nase mlijeko ili pekmez mogu biti konkurentni na tim trzistima?! Na osnovu kvaliteta i cijene. Znas li ti koliki je proizvodni obim prehrambenih proizvoda u BiH i da li to moze da bude dostatno za nase trziste, bez da uvozimo (a da ne govorim o izvozu). Sta mi mozemo da izvozimo?! Mlijeko, drvo i aluminij, i to je to. Cega mi to imamo dovoljno pa da nam bude i za izvoza? A sta se moramo da uvozimo? I onda dolazimo do apsurda da sami sebi uvodimo carine i da sami poskupljujemo svoje proizvode. Umjesto da subvencijama i drugim vidovima finansiranja guramo domacu proizvodnju.
itd...
chuchumbamayumbe

#263 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Fozgen wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Radim za americku kompaniju koja se, zamisli sad, ne bavi nikakvom prodajom niti dobit ostvaruje od ljudi u BiH.
Onda budi sretan sto radis u americkoj kompaniji, na taj nacin nisi nimalo kompetentan.
Pitaj onog koji radi kod BH privatnika.
Sto, zar nasi privatnici nisu NASI, zar se oni ne bore za BiH i za svoje radnike, zar ne treba kupovati proizvode Brajlovica, Milkosa i ostalih privatnika i podrzavati domace proizvode?! Opet se vrtimo u krug.
Ti se prihvatio ko je kompetentan a ko nije, imas li sta suvislije napisati?!
Itekako sam kompetentan, zasto ne bih bio?!
Master.DKP

#264 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Master.DKP »

Kao i uvijek u Bosni tema bilo koja mora da odluta i mora da se svede na licna potpuno nebitna prepucavanja " ja tebi reko ti meni reko" ili " samo da repliciram kolegi". To je sve dok mi ovde radio samo Hrvatska, Srbija i Slovenija godisnje najmanje uzmu 5 milijardi KM iz Bosne i Hercegovine i zauvijek odnesu u BiH !

Znaci prostom racunicom i narodnim jezikom receno "Svake godine oni od BH gradana od svakog po na osob uzemu preko 1 000 KM koje zauvije odu iz BiH" !

Sa tih recimo 5 milijardi KM moze da se otvori sigurno 10 000 radnih mjesta svage godine direktno u proizvodnji i da tih 10 000 radnih mjesta hrani 30 000 dodatnih ljudi i generise daljnja otvaranja radnih mjesta i cak bolji izvoz BH produkata.

Pritom naravno preko placenih reklama, svojih medija i propagadne kazu da BH produkti nisu kvaliteti i da su njihovi produkti "europski" i te oni brinu za nas stomak i zadovoljstvo te nam iz tih rezloga plasiraju njihovu robu ! Naravno, to nije istina nego bezocna laz i najgora vrsta propagande . Sve na racun Vas, bas Vas koji citate ovaj forum i zivite i trosite svoj tesko zaradeni novac u BiH !

To sto neki "misle" da BH proizvodi mogu zadovoljiti mozda samo 20 % potrebe stanovnistva to je samo "rezultat" propagadne uvezene sa strane u BiH !

Bosna i Hercegovina ima sigurno mnogo veci postotak svojih proizvoda a taj dio koji nema pojavit ce se "vakuumom" koji ce nastati sada kada sve vise BH gradana shvata sta znaci podrzavanje domace proizvodnje tj. kupovina BH proizvoda ! Samim tim proizvodaci koji sada proizvode na teritoriju cijene BiH imat ce vise novca, samim tim vise uposlenih radnika, nemijerljivo bolje finansisko poslovanje i samim tim mogucnost veceg plasmana robe, poboljsanje kvaliteta iste te robe, boljeg i jaceg marketinga i zadovoljena potreba BH konzumenata ! Znaci, opet je do svakog pojednicakog konzumenta i svakog ali bukvlanog svakog BH gradanina u zemlji i inostranstvu ! Mi smo najjaca snaga ! :bih:

Jako je vazno da shvatimo da svi strani proizvodaci dolaze iskljucivo u BiH da uzmu veliki profit od svog viska robe i da imaju jednio za cilj da bukvalno sahrane bilo koji BH konkurenciju i samim tim uniste mnogobrojna radna mijesta u BiH !

:sax: :bih:
chuchumbamayumbe

#265 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

:D 8-)
Zivio govornik!
Fozgen

#266 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Fozgen »

chuchumbamayumbe nije stvar oko toga da oni to nemaju pa moraju eto ako uvesti iz BiH, u BiH ima poprilicno mlijecnih proizvoda ali mi ih opet uvozimo iz Hrvatske.

Pa pogledaj ko drzi trgovacke lance, odnosno ko su najveci "uvoznici" i sve ce ti biti jasno. U Hrvatskoj ili Srbiji nema nikog ko bi gurao BH proizvod. Da se razumijemo ne mozemo mi imati neku aman za aman ekonomiju ali bi moglo da pokriva barem 40-50% trzista.

A to kompetentnost i sl. maaaaaaah ne zelim cisto da se svede na obicno prepucavanje.
chuchumbamayumbe

#267 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Fozgen wrote:chuchumbamayumbe nije stvar oko toga da oni to nemaju pa moraju eto ako uvesti iz BiH, u BiH ima poprilicno mlijecnih proizvoda ali mi ih opet uvozimo iz Hrvatske.

Pa pogledaj ko drzi trgovacke lance, odnosno ko su najveci "uvoznici" i sve ce ti biti jasno. U Hrvatskoj ili Srbiji nema nikog ko bi gurao BH proizvod. Da se razumijemo ne mozemo mi imati neku aman za aman ekonomiju ali bi moglo da pokriva barem 40-50% trzista.

A to kompetentnost i sl. maaaaaaah ne zelim cisto da se svede na obicno prepucavanje.
Da, slobodno je trziste, zasto Srbija i Hrvatska ne bi izvozili mlijecne proizvode u BiH ako oni misle da imaju trziste za svoje proizvode?
E onda, ko drzi trgovacke lance? Ko nam je kriv sto Todoric i Miskovic drze pola BiH? Sto se nasi "biznismeni" prodaju, tipa VF i slicnih, sto su politicari korumpirani, sto ljudi iz stranaka svjesno unistavaju gigante da bi ih uzeli za 1km, pa onda preprodavali i slicno. Sve nasa bagra, moj Fozgen.
I sam si to dobro konstatovao, niko nam nije kriv do nas samih.
vivaldi

#268 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by vivaldi »

chuchumbamayumbe wrote:
Fozgen wrote:chuchumbamayumbe nije stvar oko toga da oni to nemaju pa moraju eto ako uvesti iz BiH, u BiH ima poprilicno mlijecnih proizvoda ali mi ih opet uvozimo iz Hrvatske.

Da, slobodno je trziste, zasto Srbija i Hrvatska ne bi izvozili mlijecne proizvode u BiH ako oni misle da imaju trziste za svoje proizvode?
E onda, ko drzi trgovacke lance? Ko nam je kriv sto Todoric i Miskovic drze pola BiH? Sto se nasi "biznismeni" prodaju, tipa VF i slicnih, sto su politicari korumpirani, sto ljudi iz stranaka svjesno unistavaju gigante da bi ih uzeli za 1km, pa onda preprodavali i slicno. Sve nasa bagra, moj Fozgen.
I sam si to dobro konstatovao, niko nam nije kriv do nas samih.
Korijen problema (kao i mnogih ostalih je bas tu).
Fol je u tome sto je nas budzet od 95 pa do danas uvijek bio socijalni/potrosacki, a administracija je najgori problem.
Sve ostale zemlje imaju neku kombinaciju socijalno/razvojnog koji su prilagodjavali vlastitim potencijalima i resursima.
E sad, nije problem sto mi nemamo potencijal narocito u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji vec je problem sto je ona nimalo ili beznacajno stimulisana. Evo primjer - prije par godina na tv prica o liku negdje oko Bihaca koji uzgaja ribu koji kuka kako je nekonkurentan jer od drzave dobija subvenciju/premiju/stimulaciju od 10 feninga po kili sarana, dok u hrvatskoj dobijaju od drzave 4 Kune (to je vise od 1 marke) i samim tim on nikada ne moze biti povoljniji od sarana iz hrvatske iako su vjerovatno istog kvaliteta. Ovaj primjer je preslikan i na sve ostalo.
U principu ako napravis analogiju ekonomskih desavanja od rata naovama opet dodjes do istog krivca - NAS SAMIH.
Prva stvar - sve te ugovore (cefta itd) smo potpisali mi sami jel tako, niko nas nije natjerao.
Druga stvar, kada smo potpisivali prije cefte ugovore o slobodnoj trgovini sa Hrv i Srb oni su bili ASIMETRICNI.
U prevodu, svi su se slozili da su nase polazne osnove najnize i zato su oni nama odmah ukinuli carine (osim na par nekih proizvoda - nafta i jos nesto, vjerovatno nesto sto se moze muljati), a mi smo njima ukidali postepeno, cini mi se svake godine po 25%. To znaci da su oni nama dali par godina fore da malo stanemo na noge i postanemo konkuretniji - sta je drzava uradila za to vrijeme da pomogne domacim snagama - to mislim svi znamo.
Elem, nakon par godina kad su se carine skroz ukinule, mi smo preko noci preplavljani tudjim proizvodima i onda se svi fol ufatili za glave bas ko da ih je zemljotres pogodio, a znali su bukvalno 5 godina unaprijed tacan dan kad ce se to desiti.
Naravno, sada je bilo najlakse pocijepati papir koji si sam potpisao i na svoju ruku opet uvesti carine, ali sve je to kratkog daha (ustvari jos juce je ta odluka stavljena van snage do daljneg). To su medjunarodni ugovori i moraju se postovati, a ako se zainatimo ne sumnjam ko ce izvuci deblji kraj. S jedne strane trazimo kredite od MMF, evropske banke..., a s druge ne igramo po pravilima koja smo samo potpisali.
Druga strana price je ovo sto nemamo ni svog trgovackog lanca, Todoric i Miskovic ne guraju samo hrvatsku/srpsku robu (iako se pausalno to moze i tako nazvati) vec prije svega SVOJU robu. Oni osim prodavnica posjeduju u vlasnistvu bezbroj prehrambenih kompanija (agrokor je izmedju ostalog kupio i nas ponos sarajevski kiseljak). Moje je misljenje da u ekonomiji i nema bas puno tog nacionalnog vec samo interes. Sjecate se kad je prije godinu-dvije Konzum izbacio sve Dukatove proizvode iz prodavnica, jer Luka Rajic kad ga je prodao nije to unaprijed javio Todoricu kao najvecem kupcu.
Slicna stvar je i sa marketingom koji je kod nas cini mi se luksuz. Dovoljno je pogledati bilborde ili tv reklame pa vidjeti strukturu ko ulaze pare. Osim telekoma i FDS svi drugi su katastrofa.
Master.DKP

#269 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by Master.DKP »

Ako vec zelimo da govorimo o uzrecno-posljedicnom dijelovanju nemoj da samo navidomo "posljedice" onoga sto danas nazivamo stanje BH ekonomije.

Jasno je da je u ekonomiji samo finansiski interes jedina i iskljucivo jedina mjerodavna stvar ! Ali posto drzava BiH za sebe, svoj buget i sve svoje gradane ima za interes da sto vise novca ostane tj. ude u BiH onda je razumno potezi vlade za mjerama zastite koje se eto ovaj put ogledaju u carinama za odredene zemlje.

Drugo, naravno da BiH ima svoje trgovacke lance koji sigurno cine 30tak % posto trista jer je tu MIMS grupa koja zaposljava preko 6 000 ljudi u BiH kao i razni manji lanci po BiH. To sto recimo slovenic instaliraju fabriku argete u BiH ili Agrokor kupi Sarajevski kiseljak to je opet pozitivan pomak u ekonomiji zato sto su investirali u direktne proizvodne pogone, kupili zemljiste u BiH, sagradili objekte u BiH, zaposljavaju BH radnike, placaju doprinose i sve poreze u BiH i prodaju to robu u BiH te izvoze u inostranstvo.

Opet ljudi daju znacaja tamo nekim lobbijima, politicarima iz susjednih zemalja, raznim teorijama specijalnih ratova itd. da bi skinuli odgovornost sa sebe. Samo mi, svi BH gradani odlucujemo o tome sta ce mo kupiti i kome ce mo ostaviti svaku 1 KM ! Sta god da uradi Slovenija i koliko god da lobbira ako BH potorsac bude razuman i kupi produkt tvornice u kojoj on ili neko od njegovih BH sugradana radi i ne pristane na to da daje Sloveniji pare koja ga tretira kao usljivog psa, sva je moc kod nas.
zuka.ba

#270 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by zuka.ba »

O kakvom se problemu kod nas radi dovoljno govori cinjenica da je za 90% gradjana(i seljaka) roba proizvedena i susjednim nam zemljama pojam kvalitete....

Samo vi nastavte tako,jos dugo,dugo ce vas Kina oblacit, Hrvatska i Srbija (Sloveniju da ne zaboravim)i druge zemlje okruzenja u svijetu poznate po izuzetno poznatim i kvalitetnim proizvodima,hranit......

Ah,umalo da zaboravim:
Jedan mi radni kolega iz Srbije kaze,da, kad ide kuci nosi hranu sa sobom....na moje pitanje zasto to..... :roll:

Odgovara mi: Znas li ti cime su nas bombardovali..... koristili su municiju s osiromasenim uranom :shock:
vivaldi

#271 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by vivaldi »

Master.DKP wrote:Ako vec zelimo da govorimo o uzrecno-posljedicnom dijelovanju nemoj da samo navidomo "posljedice" onoga sto danas nazivamo stanje BH ekonomije.

Jasno je da je u ekonomiji samo finansiski interes jedina i iskljucivo jedina mjerodavna stvar ! Ali posto drzava BiH za sebe, svoj buget i sve svoje gradane ima za interes da sto vise novca ostane tj. ude u BiH onda je razumno potezi vlade za mjerama zastite koje se eto ovaj put ogledaju u carinama za odredene zemlje.

Drugo, naravno da BiH ima svoje trgovacke lance koji sigurno cine 30tak % posto trista jer je tu MIMS grupa koja zaposljava preko 6 000 ljudi u BiH kao i razni manji lanci po BiH. To sto recimo slovenic instaliraju fabriku argete u BiH ili Agrokor kupi Sarajevski kiseljak to je opet pozitivan pomak u ekonomiji zato sto su investirali u direktne proizvodne pogone, kupili zemljiste u BiH, sagradili objekte u BiH, zaposljavaju BH radnike, placaju doprinose i sve poreze u BiH i prodaju to robu u BiH te izvoze u inostranstvo.

Opet ljudi daju znacaja tamo nekim lobbijima, politicarima iz susjednih zemalja, raznim teorijama specijalnih ratova itd. da bi skinuli odgovornost sa sebe. Samo mi, svi BH gradani odlucujemo o tome sta ce mo kupiti i kome ce mo ostaviti svaku 1 KM ! Sta god da uradi Slovenija i koliko god da lobbira ako BH potorsac bude razuman i kupi produkt tvornice u kojoj on ili neko od njegovih BH sugradana radi i ne pristane na to da daje Sloveniji pare koja ga tretira kao usljivog psa, sva je moc kod nas.
Vezano za ovo prvo boldirano, pa svaka zemlja ima isti taj interes zar ne? Druga stvar, osim Kine meni trenutno ne pada na pamet nijedna zemlja sa pozitivnom robnom razmjenom sa ostalim drzavama, ako govorimo konkretno o susjedima i njihov izvoz pokriva tek oko 50 % uvoza, ali opet ne uvode carine, zar ne? Poenta u tome je sto se sve zemlje bore da stimulisu i razvijaju vlastite potencijale da bi time ujednacile taj balans, ali to ne rade na ovaj nacin jer je to jednostavno nedozvoljeno. Mi ovim nacinom zakuhavamo sa zemljama preko kojih nama i dolazi i odlazi sve sto pravimo i imamo.
Ja mislim da hrvati mogu za dva sata smisliti neko rijesenje oko Ploca da administativno maksimalno zakomplikuju bilo kakav promet. Ili npr. da pod izgovorom borbe protiv sverca, trgovine ljudima, pojacane fitosanitarne kontrole...pojacaju granice do te mjere da bi satima sve i svasta provjeravali. Kome bi se tada zalili i na koje zakone se pozivali???
Dok bi mozda poljoprivreda se dizala neki drugi bi zato propadali.

Ovaj drugi dio isto tako vazi za sve i svakoga, ali taj ekonomski patriotizam rijetko gdje postoji. On je razuman samo prilikom identicnog ili slicnog odnosa kvaliteta i cijene u svakom drugom slucaju je nonsens.
Ja sam konkretno kupio par steka cigara Drine 30 juna po 1.70, i nije mi padalo na pamet da glumim ekonomskog patriotu i punim budzet dan kasnije i da je placam 2 ili vise KM (ne znam koliko sada kosta jer jos imam rezerve). Pritom onaj radnik u FDS ima platu 3 puta vecu od moje, a o ministrima privrede i trgovine da i ne govorim.
Ne mozes ti ocekivati od penzionera kojih u BiH ima par stotina hiljada da od svojih 200-300 KM penzije kupuju domaci proizvod za 3 KM ako postoji bilo ciji drugi slicnog kvaliteta za 2,70. Pogotovu tu mislim bas na prehrambene/poljoprivredne proizvode koji se kupuju fakticki na svakodnevnoj bazi pa je i usteda na mjesecnom nivou jos veca. Svakome je vazna drzava, ali svi smo mi sami sebi najpreci. O drzavni treba da brinu oni koji su zato extra placeni i kojima to i jeste posao.
zuka.ba

#272 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by zuka.ba »

vivaldi wrote:

Ne mozes ti ocekivati od penzionera kojih u BiH ima par stotina hiljada da od svojih 200-300 KM penzije kupuju domaci proizvod za 3 KM ako postoji bilo ciji drugi slicnog kvaliteta za 2,70. Pogotovu tu mislim bas na prehrambene/poljoprivredne proizvode koji se kupuju fakticki na svakodnevnoj bazi pa je i usteda na mjesecnom nivou jos veca. Svakome je vazna drzava, ali svi smo mi sami sebi najpreci. O drzavni treba da brinu oni koji su zato extra placeni i kojima to i jeste posao.

Zato i imaju tih 200-300 KM penzije,a ako tako nastave nece ni to imati dugo.....jer njihove pare zavrsavaju u mirovinskim/penzijskim fondovima zemalja cije proizvode kupuju....
Kad budu htjeli da protestuju i strajkuju....treba ih poslat u BG i ZG tamo su im pare :run:
chuchumbamayumbe

#273 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

zuka.ba wrote:
vivaldi wrote:

Zato i imaju tih 200-300 KM penzije,a ako tako nastave nece ni to imati dugo.....jer njihove pare zavrsavaju u mirovinskim/penzijskim fondovima zemalja cije proizvode kupuju....
Kad budu htjeli da protestuju i strajkuju....treba ih poslat u BG i ZG tamo su im pare :run:
Jeste zuka.ba, tako je.
:roll:
interface

#274 Re: Proizvodi iz Hrvatske i Srbije skuplji za 70 %?

Post by interface »

cemu frka. normalno je da drzava stiti domace proizvodjace. to joj je i obaveza. valjda se to podrazumjeva.
carine na uvozne proizvode, subvencije domacim i sl. su mjere koje koriste svi.

uostalom, kompanije iz komsiluka mogu tome vrlo jednostavno doskociti. mogu otvoriti proizvodne pogone na teritoriji bih.
time postaju domaci a domovina nam ima visestruke koristi od toga.
Post Reply