Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post Reply
fidoremilienko

#251 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by fidoremilienko »

Keksi wrote:Hrvatska se nece izvuci iz duga za iduci sto godina.Imat ces ti uredjene parkove samo neces imati vremena da provodis u njima.
Amerika je PUNA lijepo uredjenih parkova koji zjape PRAZNI.Ulice su uredjene,ima klupa,fontana ali nema ljudi...svi sljakaju dan i noc,nemaju vremena da sjednu i popiju kafu na miru.
Nose kafu sa sobom u auto pa je piju na putu do posla.
Sve lijepo samo se nema vremena da se uziva u toj ljepoti.
Opet si malo pobrkal :D
Naši parkovi i ulice su pune samo penzionera i nezaposlene raje. Pitat ću ja tebe, kad raja bude imala posla, hoće li sjediti po kafama. Racku jarane, kapitalizam melje. BOlje sit nego gladan, jelte? Ili možda po tebi nije?
Samo lagano i u BiH je to došlo, više se nema vremena za hodanje. Sada si u sistemu i nema te niđe 8-)
ivannn

#252 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by ivannn »

Ko to tamo peva wrote:
ivannn wrote: vanjski dug slovenije je oko 43 miljarde, preko 120% bdp-a?
gdje bi ti volio više živjeti u bjelorusiji ili sloveniji?
ili naivno misliš da se albanci i makedonci ne bi više zadužili i da mogu?,

ne mogu se zadužiti jer im je kreditni rejting "smeće", a samim tim upitno je i vraćanje istih...
Danas je bolje zivjeti u Sloveniji nego u Bjelorusiji,a sta ce biti za 10 ili 20 godina.
evo ja ću ti reći da će u sloveniji biti bolje i za 10 godina...
a mi, albanci i makedonci ćemo i dalje krpati budžet iz mmf kredita i jedva spajati kraj s krajem
Comrad

#253 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Comrad »

Keksi wrote:Hrvatska se nece izvuci iz duga za iduci sto godina.Imat ces ti uredjene parkove samo neces imati vremena da provodis u njima.
Amerika je PUNA lijepo uredjenih parkova koji zjape PRAZNI.Ulice su uredjene,ima klupa,fontana ali nema ljudi...svi sljakaju dan i noc,nemaju vremena da sjednu i popiju kafu na miru.
Nose kafu sa sobom u auto pa je piju na putu do posla.
Sve lijepo samo se nema vremena da se uziva u toj ljepoti.
A ko ti je to tako prico? Ja neki dan sjedio sa covjekom iz Amerike i uopste nije tako. Zato nemoj da lazes bezveze. Ljudi rade isto kao i mi, imaju slobodne vikende, godisnje odmore, placeno prekovremeno, sve zivo. I to mi je pricao covjek koji je obicni radnik tamo, dakle nije neka faca, menadzer il nesto. Ne prepiru se, politika ih ne zanima, zaradjuju i zive svoje zivote. Toliko im je lose tamo da se nikad nece vracat u BiH. Sta moze jedan covjek u BiH sa prosjecnom platom. Nista. Da bi otisao na more, mora se zaduzit.

Mislim ima i tamo siromastva, ima i tamo sigurno poslova koji se rade tako, ali pustite se vise te propagande kako se tamo samo crnci i nista vise drugo ne radi. Tako samo sebe tjesite, jer smo i mi u kapitalizmu i ne vidim nesto da neko u drugim zemljama radi vise od nas. I da stvar bude gora, losije smo placeni, a radimo isto, ako ne i vise.
Keksi

#254 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Keksi »

zonbirile wrote:@keksi

pa koja je logika uzeti od MMF 1,2 milijarde za krpanje rupa u buđetu,buđetskih korisnika,a ne uzeti 5 milijardi i napraviti autoput.MMF-u vračaš u 3 godine uz 2g greis perioda,za autoput je greis 10g i vraća se 30g.
Ako nemozes placati osnove kako onda moze planirati da trosis jos vise na projekte koji ti nece donijeti zaradu u sljedecih 30-40 godina ako ne cak i duze???
Nemozes placati ni za kucu a hoces da si kupis novo auto?

Skupljas dugove,zaduzujes se jos vise.
Tako Hrvatima raste dug svake godine.
Comrad

#255 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Comrad »

Ko to tamo peva wrote:
Comrad wrote:@keksi, ti ne vidis sustinu, ne gledas dugorocno kao i 99% naseg stanovnistva.

A sustina je da ce danasnja hrvatska djeca iliti 2020-2030 porodicni ljudi imati fino uredjene puteve, parkove, normalan zivot...

...a mi...e pa nasa djeca, sutra porodicni ljudi ce radit isto sto i danas rade njihovi ocevi i mame, ispijat kafu...

Bravo za tvoje razmisljanje. Kandiduj se na izborima. Imas 100% prolaz kod danasnjih stranaka. :thumbup:
2020-2030 u Hrvatskoj ce biti penzionera puno puno puno vise nego sad,malo ce biti mladih od kojih ce rijetko ko radit,drzava ce se sve vise zaduzivat ...
Ko ce vratit taj dug?
Jesi li siguran? Zasto bi bilo vise penzionera, ako ljudi sebi uredjuju zivot. Pa BiH je ta iz koje odlazi omladina, zato sto ne vidi perpsektivu.

Dajte ba, jeste li vi nekakva djecurlija ili trolovi. Fakat vam ne kontam ove postove. :roll:
Ko to tamo peva

#256 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Ko to tamo peva »

ivannn wrote:
Ko to tamo peva wrote:
ivannn wrote: vanjski dug slovenije je oko 43 miljarde, preko 120% bdp-a?
gdje bi ti volio više živjeti u bjelorusiji ili sloveniji?
ili naivno misliš da se albanci i makedonci ne bi više zadužili i da mogu?,

ne mogu se zadužiti jer im je kreditni rejting "smeće", a samim tim upitno je i vraćanje istih...
Danas je bolje zivjeti u Sloveniji nego u Bjelorusiji,a sta ce biti za 10 ili 20 godina.
evo ja ću ti reći da će u sloveniji biti bolje i za 10 godina...
a mi, albanci i makedonci ćemo i dalje krpati budžet iz mmf kredita i jedva spajati kraj s krajem
Nece Albanci,Albanija se razvija dok Slovenija ce da pada.
fidoremilienko

#257 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by fidoremilienko »

Keksi, ja bih tebe za ministra finanCija postavio :D
Ko to tamo peva

#258 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Comrad wrote: Jesi li siguran? Zasto bi bilo vise penzionera, ako ljudi sebi uredjuju zivot. Pa BiH je ta iz koje odlazi omladina, zato sto ne vidi perpsektivu.

Dajte ba, jeste li vi nekakva djecurlija ili trolovi. Fakat vam ne kontam ove postove. :roll:
Jesil ti ikad cuo za nesto sto se zove prirodni prirastaj?
Comrad

#259 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Comrad »

Keksi wrote: Skupljas dugove,zaduzujes se jos vise.
A voznja autoputem je inace besplatna. Cuj nece donijeti zaradu. Mrsko mi traziti svjezije podatke, ali evo od augusta 2008. onaj komadić autoputa sa - visoko koliko je zaradio.

Jošanica: U avgustu prošlo 463.629 vozila
U avgustu prihod od milion i 14.484 KM

Nakon tri mjeseca rada ostvaren ukupan prihod od 2.979.022 KM...

I nikome da odgovoris zasto je onda ok zaduzivati se da se isplati administracija. Pa na taj dug nema nikakvog povrata. :?
Comrad

#260 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Comrad »

Ko to tamo peva wrote:
Comrad wrote: Jesi li siguran? Zasto bi bilo vise penzionera, ako ljudi sebi uredjuju zivot. Pa BiH je ta iz koje odlazi omladina, zato sto ne vidi perpsektivu.

Jesil ti ikad cuo za nesto sto se zove prirodni prirastaj?
Nisam cuo za to. Objasni mi molim te. :roll:

Ti hoces da kazes da ce vise mladih biti u BiH gdje se mladi uopste NIGDJE ne spominju po budzetima i gdje nemaju apsolutno nikakve perspektive, od Hrvatske koje ce uskoro uci u EU i koji su 10-15 godina ispred nas u svemu?
Comrad

#261 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Comrad »

fidoremilienko wrote:Keksi, ja bih tebe za ministra finanCija postavio :D
Pa sa obzirom kako razmislja, ja mislim da je on vec ministar.

:D
fidoremilienko

#262 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by fidoremilienko »

Comrad wrote:

I to garant federalni :D
Doda37

#263 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Doda37 »

Comrad wrote:

hahahhahahaha dobraaaaaaaaa, podsjeti me na jedan događaj, sjedim sa jednim nasim iz vrha vlasti, treba mi nesto platiti, i tako prica uz kavu...on prica o BH kao da je Svica, u stvari on je u pravu, primanja oko 7 milja, auto, telefon, stan i sve ostalo sto ne znam, da presjecem, de mi plati zurim se :)
Ko to tamo peva

#264 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Comrad wrote: Nisam cuo za to. Objasni mi molim te. :roll:

Ti hoces da kazes da ce vise mladih biti u BiH gdje se mladi uopste NIGDJE ne spominju po budzetima i gdje nemaju apsolutno nikakve perspektive, od Hrvatske koje ce uskoro uci u EU i koji su 10-15 godina ispred nas u svemu?
Sve zemlje u Evropi imaju slab pritodni prirastaj izuzev Albanaca mada je i kod njih u padu,tako ce sve manje biti mladih,a sve vise penzionera,ako drzava misli da bude ekonomski stabilna mora imati sto veci fertilitet.
Nijemci,Englezi,Francuzi,Belgijanci imaju jako slab natalitet,slabiji od naseg ali su pametni ljudi pa su uveli strane radnike kojima su dali drzavljanstvo i ti ljudi ce ostajat ¸vjerovatno u tim drzavama.

Ne kazem da BiH nema slab prirodni prirastaj,ona ima preslab prirodni prirastaj kao i Hrvatska i Srbija pa bi kobno bilo za ove zemlje da se sto vise zaduzuju jer nebi imao ko vracat taj dug.
Ko to tamo peva

#265 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

fidoremilienko wrote: I to garant federalni :D
Mozda je drzavni,sta znas :mrgreen:
fidoremilienko

#266 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by fidoremilienko »

Ko to tamo peva wrote:
fidoremilienko wrote: I to garant federalni :D
Mozda je drzavni,sta znas :mrgreen:
E tek mi je sada jasno :D
Alfons Kauders

#267 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Alfons Kauders »

Comrad wrote:
A voznja autoputem je inace besplatna. Cuj nece donijeti zaradu. Mrsko mi traziti svjezije podatke, ali evo od augusta 2008. onaj komadić autoputa sa - visoko koliko je zaradio.

I nikome da odgovoris zasto je onda ok zaduzivati se da se isplati administracija. Pa na taj dug nema nikakvog povrata. :?
znaci s ovim obimom saobracaja i cijenama godisnje 12 miliona... na samo jednoj desetini trase... odokativno 120 miliona da je uradjen cijeli put, vjerovatno i vise jer bi privukli dosta prometa iz sjeverne hrvatske prema dalmaciji, pogotovo teretnog, jos pride turisticka sezona, madjari, slovaci pa i cesi... hajmo reci 150 miliona godisnje... za 30 godina bi se otplatio... da i ne pricamo o sekundarnim efektima na privredu, kako u fazi izgradnje tako i u fazi eksploatacije...
Doda37

#268 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Doda37 »

Alfons Kauders wrote:
Comrad wrote:

znaci s ovim obimom saobracaja i cijenama godisnje 12 miliona... na samo jednoj desetini trase... odokativno 120 miliona da je uradjen cijeli put, vjerovatno i vise jer bi privukli dosta prometa iz sjeverne hrvatske prema dalmaciji, pogotovo teretnog, jos pride turisticka sezona, madjari, slovaci pa i cesi... hajmo reci 150 miliona godisnje... za 30 godina bi se otplatio... da i ne pricamo o sekundarnim efektima na privredu, kako u fazi izgradnje tako i u fazi eksploatacije...

Vise iz istocne Hrvatske tj. Slavonija, a sto se tice teretnog prometa pogotovo ako je domaci( hrvatski) nema sanse problem je granica, a da ima C5 sigurno bio bilo prometa pogotovo ljeti, iz pravca Osijeka, mađari, poljaci cesi...
Ovo zadnje vazi za srednju i juznu Dalmaciju, a za sjevernu, Kvarner i Istru islo bi se preko HR
Keksi

#269 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Keksi »

Comrad wrote:

A koliko su troskovi???

Nasao sam za Hrvatsku mada mi nije jasno,oni su u MINUSU,imaju vise rashoda nego prihoda,ali ako uzmemo samo cestarine i troskovi za odrzavanje cesta,ispada da Hrvatska zaradi oko 70 milion eura godisnje,sto znaci trebat ce im jedno 30-40 godina da otplate autoput.
Ja koliko vidim oni imaju jos kojekakvih troskova i pokazuje da su u MINUSU na KRAJU i to golemo.

http://www.hac.hr/files/File/odnosi/kat ... A-2011.pdf
Keksi

#270 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Keksi »

Ja koliko vidim tu,Hrvatske ceste presipaju vodu iz case u casu.Pozamljuju pare da otplate dug,zarade na cestarine da plate troskove i jos kamate na to te ulazu dalje.

Milijardu kuna DEFICITA svake godine.

To je turisticka mecca Hrvatska.
Keksi

#271 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Keksi »

Ako izbacimo investicije,Hrvatska bi trebala da zaradi negdje oko 70-90 milion eura godisnje na autoputu.
Duzni su oko 3 milijarde eura pa racunaj koliko ce trebati da se isplati autoput.Jedno dobrih 30 godina.

Autoput u Bosni ce jos skuplje kostati a manji promet,znaci 40-50 godina dok se isplati.Jedino se mozes nadati da pomogne ekonomiji.Sa obzirom kakva je ekonomija slaba sada nije ni cudo sto ne mogu dobiti kredita odjednom.
Hrvati ce izgleda iducih 100 godina da sljakaju da se izvuku iz kredita.
fidoremilienko

#272 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by fidoremilienko »

Ništa, ja bih ukinuo i magistranle ceste, samo regionalne i lokalne. I to ako može da se u makadam pretvori. Ebo privredu, šta je to? AP? Ništa, samo daj administraciji novi kredit, nek se ima za platu i novi vozni park i da se udijeli sadake, jer valja nama to vraćati
Alfons Kauders

#273 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Alfons Kauders »

Doda37 wrote: Vise iz istocne Hrvatske tj. Slavonija, a sto se tice teretnog prometa pogotovo ako je domaci( hrvatski) nema sanse problem je granica, a da ima C5 sigurno bio bilo prometa pogotovo ljeti, iz pravca Osijeka, mađari, poljaci cesi...
Ovo zadnje vazi za srednju i juznu Dalmaciju, a za sjevernu, Kvarner i Istru islo bi se preko HR
a... lapsus, i mislio sam na slavoniju... :D sjeverno od mog kraja, pa pomijesam... :D ne treba zaboraviti ni srbiju... beograd je svega sat i kusur voznje od ulaza na VC, a srbi se stidljivo vracaju na hrvatski jadran... da i ne pricam o teretnom saobracaju iz sjeverne srbije i vojvodine za bih i obratno...
Alfons Kauders

#274 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Alfons Kauders »

Keksi wrote:Ako izbacimo investicije,Hrvatska bi trebala da zaradi negdje oko 70-90 milion eura godisnje na autoputu.
Duzni su oko 3 milijarde eura pa racunaj koliko ce trebati da se isplati autoput.Jedno dobrih 30 godina.

Autoput u Bosni ce jos skuplje kostati a manji promet,znaci 40-50 godina dok se isplati.Jedino se mozes nadati da pomogne ekonomiji.Sa obzirom kakva je ekonomija slaba sada nije ni cudo sto ne mogu dobiti kredita odjednom.
Hrvati ce izgleda iducih 100 godina da sljakaju da se izvuku iz kredita.
u bih je teze graditi, skuplji je kilometar... ali je geografski polozaj autoputa prilicno povoljan...

pazi jednu stvar, cini mi se da hrvatska ima preko 1600km autoputeva, sa nesto malo vise stanovnistva od nas... radi specificne geografije, njima treba puno vise da spoje sve velike centre u drzavi...

mi bi sa samo 350 kilometara spojili najveci dio stanovnistva i najrazvijenije regije... npr. sada je plan da se radi sava-tuzla-zavidovici-zenica-sarajevo-mostar-more... najveci gradovi, najvece regije, preko 2 miliona ljudi...
Comrad

#275 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Comrad »

Keksi wrote:
Comrad wrote:

A koliko su troskovi???

Nasao sam za Hrvatsku mada mi nije jasno,oni su u MINUSU,imaju vise rashoda nego prihoda,ali ako uzmemo samo cestarine i troskovi za odrzavanje cesta,ispada da Hrvatska zaradi oko 70 milion eura godisnje,sto znaci trebat ce im jedno 30-40 godina da otplate autoput.
Ja koliko vidim oni imaju jos kojekakvih troskova i pokazuje da su u MINUSU na KRAJU i to golemo.

http://www.hac.hr/files/File/odnosi/kat ... A-2011.pdf
Pa za koliko bi ti da se otplati autoput. Vidis kolika je to investicija. Pa kad malu firmu pokrenes, cist profit mozes ocekivati nakon nekoliko godina, a kamo li nakon grandioznog projekta kakav je autoput kroz cijelu drzavu.

To je investicija. Znaci danas imas trosak, da bi za nekih 30 godina imao nesto, ostavio nesto svojoj djeci.

Evo daj ti onda prijedlog kako izgraditi cca. 300km autoputa u nasoj zemlji bez zaduzenja. Kako?

I sta kad hrvati za 30 godina otplate put? Sta ce onda bit? Sav prihod od putarina ce bacat jelde...
Post Reply