Najveci demokrata na Balkanu

Post Reply
JBT

Post by JBT »

"Ne radi se samo o religiji. Puno je vise bilo slucajeva partijskih nepodobnih. Kakve je Jugoslavija imala koristi od Nesvrstanih (citaj siromasnih). I na koju su foru bili nesvrstani kada su se svrstali u nesvrstane. "

-Nepodobnih je sada vise nego ikada.
Jugoslavija je imala koristi od "nesvrstanih". Imala je ugled i bitnu ulogu u svijetu, jer ma koliko oni siromasni bili ipak je svako nosio svoj glas u UN-u. I USA i SSSR su racunali sa tim glasovima i zbog toga su bili fini sa Titom. I respektovali su ga. Puno. I niko mu kapu nije krojio.
Svi oni koji su poslije Tita dosli su morali sa podvijenim repom sretati predsjednike velikih drzava. A i kada bi ih na takav nacin sreli razgovori su se svodili na lekcije iz diplomatije i lijepog ponasanja.
JBT

Post by JBT »

aboravih.
Tito je imao Goli otok. Odredjeno vrijeme. Ali nije imao ustasa i cetnika. Neka mi se teorija sama od sebe namece.....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

margareta wrote:
Qwert wrote:Nemam nista protiv Tita, samo protiv njegovih bliskih suradnika, no to je druga prica.
Elem, sto se tice gorepostiranih slika...zar nije logicno da se jedan predsjednik drzave sastane s drugim predsjednicima, a pogotovu ako si na celu 40 godina. :-) Prema tome, te slike i ne govore puno koliko ce reci neke cinjenice sta se je pojedincima desilo koji su se nekim njegovim stavovima usprotivjeli. :D
Ispostavilo se da je trebao biti "malo" rigorozniji sa bilo cijim religijskim extremizmom !
Predug je period od 45god. da bi se jedan covjek sa svojim nezdravim politickim rezonima mogao prikriti i maskirati.
Nije bitno samo to sto ga je cio svijet postovao, nego sto je uzivao postovanje SVOGA skupa koje ima i danas i imat ce VJECNO

To sto se pojedincima desilo dobrano su nadoknadili.Neki su se ponijeli ko' psi pusteni s' lanca. Ne citaj tu Aliju. Ne manipulirajte samo sa Alijom
jer bilo je i alijica raznih ali kako ti rece duga je to prica.
Dobro Vodenjak rece zahvalite Titu pa koji je odlucno Staljinu rekao istorijsko NE !
Sta bi bilo da nije ?
Kako bi danas lajali na "komunjare"?
Ma ne vrijedi sreco...

Mozda bi trebali uvesti neko pravilo i svi ga postovati da se prebrojimo po godinama. Da vidimo ko je i koliko zaista imao prilike (starosno) da dozivi Tita. Ja sam, eto imao tu priliku i dok sam zivio u Jugi, STVARNO znam da sam zivio! Skorojevice koje bi moglo zanimati - iz CISTE radnicke porodice poticem i jako dobro znam sta su moji roditelji prosli da bi meni i mojoj sestri krov nad glavom obezbjedili i skolu omogucili!

Ali isto tako znam da nikad oko mene nije bilo vise smijeha i radosti, zivotnog zadovoljstva i srece! Ti ljudi koji su gradili s mukom onu porusenu i 90 postotnu zemlju seljaka od 45. STVARNO su znali uzivati u svemu sto im je zivot pruzao. Valjda i zato sto je svaki novi dan donosio VIDLJIV napredak u svemu onome sto su radili i gradili! Drugog objasnjenja ne vidim.
Kad danas posmatram sjene na licu mojih roditelja koji su ovdje pored mene u tudjini gdje (materijalno) SVE imaju, praavo mi ih zao dodje! Oni su cini se tipican primjer da covjek nije bogat ako u dzepu ima ali da je zato JAKO siromasan ako svoj dzep SAM ne moze da napuni! A velika vecina ljudi dolje BAS TO ne moze! U stvari pune ljudi dzepove ali... "demokratama" koji ih zaludjuju i izludjuju!

Imao sam pasos od svoje 18. godine a NIKAD u inostranstvo nisam otisao dok me ne "oslobodise" pocetkom devedesetih...
TOLIKA je bila ona Jugoslavija i TOLIKO je u njoj bilo da se vidi, nauci, razlicitih ljudi nagleda i naslusa a opet da se SVUDA kao kod kuce osjeca, da zaista nisam imao bilo kakve potrebe da bilo kuda van nje putujem!

A sad dole, poslije "oslobodjenja" ne moze covjek harno ni auto da zagrije (ako ga ima) i vec je na granici.

Nek smo mi svoji... na SVOME!
margareta

Post by margareta »

Svi oni koji su poslije Tita dosli su morali sa podvijenim repom sretati predsjednike velikih drzava. A i kada bi ih na takav nacin sreli razgovori su se svodili na lekcije iz diplomatije i lijepog ponasanja.
Uz "molbu" nashih da odloze svo svoje smece i cio otpad na nasu zemlju izmedju ostalog i nuklearni otpad.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

JBT wrote:aboravih.
Tito je imao Goli otok. Odredjeno vrijeme. Ali nije imao ustasa i cetnika. Neka mi se teorija sama od sebe namece.....
Ma ti "umjetnice" sad odmaraj! :) Polozio si za sva vremena! 8)

Sad s pravom mozes da uzmes odmor poslije svega sto si nama na zadovoljstvo poslao, a ove "pristalice demokrat(ij)e" naveo da griznju nokata! Nek barem njih grizu kad ih savjest nimalo ne "gricne"!

Hvala ti!
Qwert

Post by Qwert »

JBT:
Nepodobnih je sada vise nego ikada.
Jugoslavija je imala koristi od "nesvrstanih". Imala je ugled i bitnu ulogu u svijetu, jer ma koliko oni siromasni bili ipak je svako nosio svoj glas u UN-u. I USA i SSSR su racunali sa tim glasovima i zbog toga su bili fini sa Titom. I respektovali su ga. Puno. I niko mu kapu nije krojio.

-----------------------------------------------------

U redu, necu o nesvrstanim i skupim samitima.

Kako onda objasnjavas pojavu fasizma u skoro svakoj postkomunistickoj zemlji. Nije li jedna od glavnih odlika komunizma bila kako efikasno unistiti neistomisljenike. Ista ideologija u okrilju nacional-fasizma...Milosevic-Karadzic-Seselj, tvrdokorni...da ne nabrajam dalje. :roll:
Last edited by Qwert on 23/10/2004 21:48, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Qwert wrote:
margareta wrote:
Qwert wrote:Nemam nista protiv Tita, samo protiv njegovih bliskih suradnika, no to je druga prica.
Elem, sto se tice gorepostiranih slika...zar nije logicno da se jedan predsjednik drzave sastane s drugim predsjednicima, a pogotovu ako si na celu 40 godina. :-) Prema tome, te slike i ne govore puno koliko ce reci neke cinjenice sta se je pojedincima desilo koji su se nekim njegovim stavovima usprotivjeli. :D
Na svu srecu pa je zabranio mijesanje RELIGIJE sa POLITIKOM.
Evo gdje smo i dokle smo stigli sa slobodom religije !
Izgleda da su sve zrtve pale samo za tu slobodu pa eto vam narode uzivajte u svojoj religiji ali bez prave drzave ili sa drzavom sa TRI predsjednika, sa TRI tora sa TRI religije sa TRI konstitutivna naroda sa TRI vojske i sa svim tim rasTROJSTVOM !
Ne radi se samo o religiji. Puno je vise bilo slucajeva partijski nepodobnih. :D Kakve je Jugoslavija imala koristi od Nesvrstanih (citaj siromasnih). I na koju su foru bili nesvrstani kada su se svrstali u nesvrstane. :-) :D :-)
Eto sad si SVE rekao!

Samo vi dijelite ljude, prijatelje i neprijatelje na bogate i siromasne!
STVARNO si time rekao najvecu istinu o ovoj vlasti!

A o nesvrstanima kao pokretu, molim te nemoj ni jedne. O tome vec POJMA NEMAS! I basta!
margareta

Post by margareta »

Kako onda objasnjavas pojavu fasizma u skoro svakoj postkomunistickoj zemlji. Nije li jedan od glavnih odlika komunizma bila kako efikasno unistiti neistomisljenike. Ista ideologija u okrilju nacional-fasizma...Milosevic-Karadzic-Seselj, tvrdokorni...da ne nabrajam dalje.
Ma sta to ti bulaznish ?

Dodushe gdje si se uklopio i utopio i nie cudo !

Dobra konstatacija postkomunizami fashizam !

Na licnim iskustvima ubjedjedjenja su naj jaca .

Da li je i Poljska fashisticki nastrojena ?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Qwert wrote:JBT:
Nepodobnih je sada vise nego ikada.

-----------------------------------------------------

Kako onda objasnjavas pojavu fasizma u skoro svakoj postkomunistickoj zemlji. Nije li jedna od glavnih odlika komunizma bila kako efikasno unistiti neistomisljenike. Ista ideologija u okrilju nacional-fasizma...Milosevic-Karadzic-Seselj, tvrdokorni...da ne nabrajam dalje. :roll:
Sjecam se ko momcic kad god bi se Broz negdje pojavio i govor drzao, pozivao bi ljude da "cuvaju bratstvo i jedinstvo!" I znam da mi se svaki put kad bi to rekao dizala kosa na glavi i nikako mi nije bilo jasno zasto je to morao stalno da ponavlja kad je zivot koji smo zivjeli bio UPRAVO TO u to doba!

Ova tvoja bratija upravo tu parolu o bratstvu i jedinstvu koristi da bi najvise naudila i Titu i komunistima. Zanimljivo bi bilo proanalizirati zasto je to bas tako.

Moze se o tome pisati i pisati ali ja cu tebi to reci vrlo prosto. Josip Broz je znao da je to i te kako kvarljiva roba i da treba da se dobro pazi i njeguje! Kao najljepsi cvijet kojemu moras svakodnevnu paznju i ljubav poklanjati. Ja to tada nisam shvatao i zato sam to dozivljavao kao izludjivanje!

A taj fasizam koji TI pominjes i kazes da je prisutan - slazem se s tim! I zapravo i ja i oni koji slicno misle kao i ja BAS O TOME i ZBOG TOGA i jesmo ovdje! Da ukazemo na fasizam koji je dosao sa ovom vasom "demokratijom"!

Osim toga, jedan od razloga tom fasizmu ja vidim upravu u vasem podmjehivanju Brozovoj ideji o bratstvu i jedinstvu!

Ismijali ste je gospodo ali ljudima niste ponudili relavantnu alternativu! Kao uostalom sto niste u bilo kom segmentu zivota ponudili relevantnu alternativu komunistickom uredjenju u Jugoslaviji!

Zato i SAMO zato imamo anarhiju i fasizam, kriminal i beznadje!
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Evo me ja opet sa teravija :D

cuj margarine :
...Tito je bio demokrata...

ne cudi me sto si u komunisti, politicko obrazovanje ti je nula!

Prvo demokrate glasa narod, kad je Tito glasan za predsednika?

I demokrate ne vladaju po 40 godina, al ko ce tebe sad ucit sa tvojih 50 godina :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BosnjakAga wrote:Evo me ja opet sa teravija :D

cuj margarine :
...Tito je bio demokrata...

ne cudi me sto si u komunisti, politicko obrazovanje ti je nula!

Prvo demokrate glasa narod, kad je Tito glasan za predsednika?

I demokrate ne vladaju po 40 godina, al ko ce tebe sad ucit sa tvojih 50 godina :D
Jel ti to hodza reko na teraviji? :D :shock: :razz:
margareta

Post by margareta »

Nek ima tako vjecno mladih i mentalno "zrelih" na razini 5 do 10 godisnjaka i josh sa urodjenom manom za demokraciju, toleranciju i sve normalne drustvene procese i jos za tvoju informaciju NEMAM 50 nego prilicno manji broj godina.
Last edited by margareta on 23/10/2004 22:17, edited 1 time in total.
Qwert

Post by Qwert »

margareta wrote:

Kako onda objasnjavas pojavu fasizma u skoro svakoj postkomunistickoj zemlji. Nije li jedan od glavnih odlika komunizma bila kako efikasno unistiti neistomisljenike. Ista ideologija u okrilju nacional-fasizma...Milosevic-Karadzic-Seselj, tvrdokorni...da ne nabrajam dalje.
Ma sta to ti bulaznish ?

Dodushe gdje si se uklopio i utopio i nie cudo !

Dobra konstatacija postkomunizami fashizam !

Na licnim iskustvima ubjedjedjenja su naj jaca .

Da li je i Poljska fashisticki nastrojena ?
Necu vise, zadnji post. :D

Rekao sam skoro svaka. :roll: U svim zemljama istocnog bloka su jake desnicarske partije. U nekima su vec pobijedile. Da ne govorim o skin hedsima koji haraju u bivsoj DDR i Poljskoj a i sirom istoka.

Vodenjak:

Nisam ja protiv Tita, niti sam neko fasisoidno orjentisano momce. I sam sam okusio 'zlatno doba', ali pokusavam reci da je bilo bazirano na nicemu, odnosno na suvoj teoriji i kreditima. :-) A posljedice smo svi okusili. :roll:
Last edited by Qwert on 23/10/2004 22:19, edited 1 time in total.
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

margarina

nije ti samo političko obrazovanje nula, već i gramatika:

Nek ima tako zrelih sa 5 do 10 godina zrelih ... :D

Odgovori na pitanje, jel Tita narod izabrao za predsednika, i kad je bilo to glasanje?
madea

Post by madea »

Ja zaista razumijem potrebu nekih da brane lik i djelo Josipa Broza Tita,mozda zato ato i ja imamu tatu yugonostalgicara(koji svoju sliku
Tita ne bi mijenjao ni za vrijedniju i bolju,ipak je to poklon iz vojske i to rucni rad naprvljen od sibica),jer cinjenica je da je u tom peridu SFRJ zaista uzivala ugled u svijetu ili bolje receno ulijevala strahopostovanje(ipak je to bila 4 sila u svijetu) ali su zato mnoge druge stvari ostale nerazjasnjenje i gurnute u drugi plan.
To ja i idovelo do eskaliranja extremnog nacionalizma i slijeda dogadjaja iz bliske proslosti koji nam je svima dobro poznat.
Rahmetli Alija Izetbegovic za mnoge bosnjake pretstavlja istinskog lidera i borca za njihova prava,koji je u periodu raspada ponudio opciju pronalazenja vlastitog identiteta narodu koji se nasao na raskrsnici.
Istini za volju Alija se samo nasao "na pravom mjestu u pravo vrijeme" i time u ocima mnogih postao nesto poput idola.Koliki je on demokrata bio to ce vrijeme najbalje pokazati.
Ono sto je zaista tuzno je stanje nase sadasnje "demokratske" drzave koja je leglo kriminalaca i samozvanih boraca za vitalna nacionalna pitanja,koji su se borili i bore za bolje sutra svoje djece,a ta ista su im rasuta po svijetu trazeci bar neku mogucnost da se izbore za ono sto im je obecano!
Sve dok se ne pojavineko sa zaista zdravim idejama do tada nemoze biti govora ni o demokratiji na balkanu a kamoli o najvecim demokratama!
:(
margareta

Post by margareta »

BosnjakAga wrote:margarina

nije ti samo političko obrazovanje nula, već i gramatika:

Nek ima tako zrelih sa 5 do 10 godina zrelih ... :D

Odgovori na pitanje, jel Tita narod izabrao za predsednika, i kad je bilo to glasanje?
Ovisi KOME se obracam.
Nemam namjeru agu politicki educirati osobito ako je geneticki i odgojno "sazreo" do max. 5godisnjaka.
Da li ti majka hanuma tipka po racunaru il' po cemu vec ?
Odgovor znam.

vozdra
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Kako se samo kote postovi na ovoj temi, ubiste ljudi ko kad Castro drzi govor... :D Ne mogu ni da citam zadnjih par stranica, al bezbeli je sve isto, pa i nije bitno...Najveci demokrata na Balkanu je bio Enver Hoxa, da se zna ! :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

margarate

postavio sam ti jednostavno pitanje, rekla si Tito je najveći demokrata na Balkanu, a pošto Demokrate glasa narod, reci mi kad je Tito to izabrat od naroda?
margareta

Post by margareta »

BosnjakAga wrote:margarate

postavio sam ti jednostavno pitanje, rekla si Tito je najveći demokrata na Balkanu, a pošto Demokrate glasa narod, reci mi kad je Tito to izabrat od naroda?
TITO je bio neko za koga ako jos nisi naucio od svojih koji su te obrazovali da kazes "IZABRAT" nemam sta s' tobom raspredati.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Nicolai Causescu... :D
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

margareta

opet bežiš od odgovora, znaći neznaš kada ti je vodja izabrat za predsednika , ili nesmes da priznaš da nikad nije izabrat.

Da ti navedem još jednog Tita koji je trenutno živ, Fidel Kastro, koji je pre par daba pao i polomio nogu i ruku.

Za koga je onda Evropska Unija izjavila, da umre što pre, koji je diktator, i koji isto kao Tito nikad od naroda nije biran, ne iskreno, koji je Komunista.

Tako možeš nać ljudi po Kubi koji isto velićaju Fidel Castra ko ti sad Tita.

Al pranje mozga ćini svoje, 40 godina diktature ostavlja tragove kod naroda.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

BosnjakAga wrote:margareta
Da ti navedem još jednog Tita koji je trenutno živ, Fidel Kastro, koji je pre par daba pao i polomio nogu i ruku.
Stanovnistvo Kube je najobrazovanije na zapadnoj hemisferi, nema nepismenosti, jesu propali, al radi americkih sankcija, al opet su bolje prosli nego da su bili jos jedna banana republika, tj. americka kolonija...

Zivio drug Fidel, zelim mu brz oporavak, i da se ne da kapitalistickim dusmanima ! :D
margareta

Post by margareta »

Alfons Kauders wrote:
BosnjakAga wrote:margareta
Stanovnistvo Kube je najobrazovanije na zapadnoj hemisferi, nema nepismenosti, jesu propali, al radi americkih sankcija, al opet su bolje prosli nego da su bili jos jedna banana republika, tj. americka kolonija...

Zivio drug Fidel, zelim mu brz oporavak, i da se ne da kapitalistickim dusmanima ! :D
Ovih 15.godina VRIJEDE po ZLU za drugih 115 !
BosnjakAga

Post by BosnjakAga »

Komunistićki sistem je popularan bio (pošto je većinom propao) zato što je kontrolisao medije 100%, opozicija nije postojavala, tako da nije imao ko da se žali, ko se žalio završio u Sibiriji ili na Golom Otoku.

I narodu se zato ćinilo sve je u redu, samo najbolje vjesti su se prikazivale, koje nebi škodile komunističkoj pariji.

Tek kada je sistem propao videlo se koje su zloćine uradili, da ne govorim o Staljinu i Ljeninu koji su krivi za oko 60 miliona mrtvija.

U Novom Pazaru naprimjer, koji je 4 puta napadat od 20 000 četnika, koji su posle asimiliarani od komunistićke partije, kada su komunisti ušli u Novi Pazar streljali su 1500 najuglednjih Muslimana, i nagradili naselje nad masovnom grobnicom, koje se sad zove Hadžet.

Medžu njima su bili i ljudi koji nikad nisu pušku takli, kao naprimjer brat od Hasana Zvizdića koji je branio Muslimane od četnika, ali pošto Hasana nisu ufatili ubili su mu brata.

Naravno u komunistićkom sistemu to nigde ćut nećete, samo prijatne vjesti.
margareta

Post by margareta »

izabrat

Meni niko nije IZABRA -T

nego je tebi izabran.

S' tobom gotova prica.
Post Reply