Vidi, to je tačno. Ali ja slučajno zabasala na ovu temu, iščitala svih 10 strana i naglo me strefiše svi ti podaci, imena i to. Ispade svaki drugi lik u Sarajevu, malo drukčije obleke i stava - čudak. A znam da ovi ljudi koji su to napisali su svi jako inteligentni i zapravo najbolje što Sarajevo ima, mladost, pamet, pa i dobrota. I ne želim vjerovati da bi oni bili malograđani koji se zagledaju i podsmijevaju nekom iole ''drukčijem'', jer to su ljudi koji o sebi misle da nemaju predrasuda ili bar - da ih imaju manje od pravih malograđana, iliti likova turbofolkaša i domaćih red neck-ova. Valja nama ovakvima sutra u Evropu i moramo iskorijeniti to zagledanje po ulici gdje se nepoznati ljudi raščlanjuju do apsurda. Mislim, nisu oni maskote, gradske lude, ljudi su kao i svi ostali. Svaki grad ima svoje beskućnike i ekscentrike, pa i lagano munjene likove. Ali, nije lijepo IME i PREZIME i LOKACIJU i BROJ ZUBA ljudima pominjati na javnom portalu. Etički je javno pominjati ljude koji se bave javnim poslom, ali ove anonimne kao što smo i mi ovdje anonimni nije moralno. Sprdnja je to koja bi nekome mogla jako smetati, nekome bliskom tim ljudima, pa i njima samima. Tehnički, oni imaju problema u životu po defaultu, kao npr. osobe s hendikepom koje su ovdje pomenute, teško im je i 'vako i 'nako, pa još ih dodatno secirati - nije ok.astrid wrote:@kristijana....to da je neko nekome čudan ne mora biti negativno..evo recimo Haug Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo!..je meni legenda..odsanjao svoj san.
Sad, jasno mi je da je ovo što forumaši potegoše, ove priče su - specifika Sarajeva, sama srž, interesantne pričice i Sarajevo je vazda imalo te neke legende s asfalta. Gluho bilo da ja sad nekom popujem što ćaska na ovu temu s rajom na kafi, na privatnom sijelu isl. Ali, javno, ponavljam, sa sve slikama, imenima, sočnim opisima itd. to mi ne ide, i cilj mog posta nije da uvrijedim neke forumaše jer ih cijenim, čitam i znam da su sjajni likovi, prave Sarajlije, cilj mi je da svi smanjimo predrasude ovog tipa ( malo li nam je nacionalizma, fašizma, kriminalaca, loše politike, ekonomskog pada, lošeg standarda, opšte besperspektivnosti ) jer nisam ni ja operisana od predrasuda i svaki dan se borim. Kad npr. sretnem ''čudaka'' iz moje perspektive ako reagujem na njega s prezirom, prekorim i samu sebe isto. Sredina u nas ubaci tonu tih stereotipa i moramo se boriti protiv toga, niko nije imun. No, treba zagledati dublje. Znamo svi da ima ljudi koji nisu stijene i teško podnose novovjeki voajerizam masa, javno eksponiranje, zadiranje u privatnost. Neki od pomenutih ljudi ovdje sigurno ne žele da o njihovom životu razglaba pola Sarajeva na forumu. Nije malo ni što im se svi smiju i prezrivo ih gledaju po ulici, pa još i da objelodanimo da saznaju i oni koji ne znaju.
I: nastavi li se ovim tempom, svi ćemo završiti na ovoj temi.
Takvi detalji se seciraju, da je to za poludit. Sanjam o Sarajevu kao gradu gdje svi gledaju svoja posla. Gdje ljudi u javnom prevozu gledaju svoja posla. Ima nas takvih već, ali treba nas više. A ja se trudim biti osoba kojoj ni tzv. ''nindže'' ne bodu oči, ni čudaci ovi oni, ni bilo ko od običnih ljudi. Svi imaju pravo hodati ovom planetom onakvi kakvi jesu, kako im ćejf, to jest, rođenjem su dobili to pravo, a civilizacija im je isto dala to pravo dok ne krše zakone.
Ovaj Haug, zaista, simpa lik. Skontaj ti da on garant živi BOLJE od nas 90% ovdje. Em maknuo iz Šehera dok se mi ubismo čekajuć' vize, em živi svoj san, a pola nas ga ne živi. To i jest pametno
A slika je predobra, nju ne osuđujem nimalo. Postavljač slike je pomogao Haugu oko te svjetovne papirologije