Čudaci na sarajevskim ulicama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kristijana

#251 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Kristijana »

astrid wrote:@kristijana....to da je neko nekome čudan ne mora biti negativno..evo recimo Haug Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo!..je meni legenda..odsanjao svoj san.
Vidi, to je tačno. Ali ja slučajno zabasala na ovu temu, iščitala svih 10 strana i naglo me strefiše svi ti podaci, imena i to. Ispade svaki drugi lik u Sarajevu, malo drukčije obleke i stava - čudak. A znam da ovi ljudi koji su to napisali su svi jako inteligentni i zapravo najbolje što Sarajevo ima, mladost, pamet, pa i dobrota. I ne želim vjerovati da bi oni bili malograđani koji se zagledaju i podsmijevaju nekom iole ''drukčijem'', jer to su ljudi koji o sebi misle da nemaju predrasuda ili bar - da ih imaju manje od pravih malograđana, iliti likova turbofolkaša i domaćih red neck-ova. Valja nama ovakvima sutra u Evropu i moramo iskorijeniti to zagledanje po ulici gdje se nepoznati ljudi raščlanjuju do apsurda. Mislim, nisu oni maskote, gradske lude, ljudi su kao i svi ostali. Svaki grad ima svoje beskućnike i ekscentrike, pa i lagano munjene likove. Ali, nije lijepo IME i PREZIME i LOKACIJU i BROJ ZUBA ljudima pominjati na javnom portalu. Etički je javno pominjati ljude koji se bave javnim poslom, ali ove anonimne kao što smo i mi ovdje anonimni nije moralno. Sprdnja je to koja bi nekome mogla jako smetati, nekome bliskom tim ljudima, pa i njima samima. Tehnički, oni imaju problema u životu po defaultu, kao npr. osobe s hendikepom koje su ovdje pomenute, teško im je i 'vako i 'nako, pa još ih dodatno secirati - nije ok.

Sad, jasno mi je da je ovo što forumaši potegoše, ove priče su - specifika Sarajeva, sama srž, interesantne pričice i Sarajevo je vazda imalo te neke legende s asfalta. Gluho bilo da ja sad nekom popujem što ćaska na ovu temu s rajom na kafi, na privatnom sijelu isl. Ali, javno, ponavljam, sa sve slikama, imenima, sočnim opisima itd. to mi ne ide, i cilj mog posta nije da uvrijedim neke forumaše jer ih cijenim, čitam i znam da su sjajni likovi, prave Sarajlije, cilj mi je da svi smanjimo predrasude ovog tipa ( malo li nam je nacionalizma, fašizma, kriminalaca, loše politike, ekonomskog pada, lošeg standarda, opšte besperspektivnosti ) jer nisam ni ja operisana od predrasuda i svaki dan se borim. Kad npr. sretnem ''čudaka'' iz moje perspektive ako reagujem na njega s prezirom, prekorim i samu sebe isto. Sredina u nas ubaci tonu tih stereotipa i moramo se boriti protiv toga, niko nije imun. No, treba zagledati dublje. Znamo svi da ima ljudi koji nisu stijene i teško podnose novovjeki voajerizam masa, javno eksponiranje, zadiranje u privatnost. Neki od pomenutih ljudi ovdje sigurno ne žele da o njihovom životu razglaba pola Sarajeva na forumu. Nije malo ni što im se svi smiju i prezrivo ih gledaju po ulici, pa još i da objelodanimo da saznaju i oni koji ne znaju. :oops: Mislim, i moja familija je generacijama u SA, ali nekako ne prenosimo te priče s koljena na koljeno, i ja sam prvi put čula ova imena ovdje. Neke znam lično ili iz viđenja, ali nikoga ne bih a priori nazvala čudak od pomenutih. Sama ta riječ i nije uvredljiva ( mi ponekad kažemo ''čvaka'' ili ''munjara'' i u pozitivnom kontekstu ), ali je tema otišla previše u tom smjeru vrijeđanja i ismijavanja i, kao što rekoh, imenovanja.

I: nastavi li se ovim tempom, svi ćemo završiti na ovoj temi. :roll: Ja se već pribojavam obući se u rozo, ili ne do bog nabacit kakve kese pa kroz grad, kao obična žena poći. Moramo li biti Fendi trendi ili keljmendi da bismo neotračano hodali ovim gradom? Gdje je granica? :shock:

Takvi detalji se seciraju, da je to za poludit. Sanjam o Sarajevu kao gradu gdje svi gledaju svoja posla. Gdje ljudi u javnom prevozu gledaju svoja posla. Ima nas takvih već, ali treba nas više. A ja se trudim biti osoba kojoj ni tzv. ''nindže'' ne bodu oči, ni čudaci ovi oni, ni bilo ko od običnih ljudi. Svi imaju pravo hodati ovom planetom onakvi kakvi jesu, kako im ćejf, to jest, rođenjem su dobili to pravo, a civilizacija im je isto dala to pravo dok ne krše zakone.

Ovaj Haug, zaista, simpa lik. Skontaj ti da on garant živi BOLJE od nas 90% ovdje. Em maknuo iz Šehera dok se mi ubismo čekajuć' vize, em živi svoj san, a pola nas ga ne živi. To i jest pametno :run:

A slika je predobra, nju ne osuđujem nimalo. Postavljač slike je pomogao Haugu oko te svjetovne papirologije :D , pa ima pravo mećat slike, ova je više za zavidjet nego za narugat. :)
Optimist

#252 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Optimist »

Sta nam je sa Gangom? Odavno ga nisam vidio. Da se i on nije gdje ispario?
minjonja

#253 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by minjonja »

Optimist wrote:Sta nam je sa Gangom? Odavno ga nisam vidio. Da se i on nije gdje ispario?
jedno vrijeme sam ga vidjala svaki dan. ekstra momak, sa svima zna poceti razgovor, uvijek nasmijan. da nije i on otisao u indiju :D
astrid

#254 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

@kristijana-Slažem se da te ljude ne treba secirati i prebrojavati krvna zrnca ali da su bili sarajevski čudaci u nekom pozitivnom smislu ,bili su.Miljenko Jergović je u svojoj knjizi posvetio priče takvim ljudima.Sjećam se priče o Slobodanu koji nije dao da ga zovu Bobo.Predoobro napisana. Bez nekog izrugivanja,čak šta više,a mislim da je to i bio cilj postavljaču teme.Mnogi od pomenutih likova su uglavnom bili simpatični čak i dragi na svoj način.Sjećam se priče o pomenutom Nuriji trkaču sa limunom kad su ga pitali zašto nosi limun ,a on odgovorio"čovjek stalno mora biti u kontaktu sa vitamninima :D ili Aco koji je cure češljao na javnim mjestima.Meni jednom priđe u tramvaju i dira me po kosi ja ga pogledam kaže on samo da te počešljam :-) ....da ne nabrajam sad i druge...
Haug radi kao humanitarni radnik u Indiji..od čudaka do humanitarca :D
Secirati i izrugivati ne treba ali pomenuti DA.
Mene bi još malo mogli proglasiti čudakom jer se ne oblačim kao tete mojih godina :oops:
Last edited by astrid on 30/12/2010 10:52, edited 2 times in total.
nellington

#255 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by nellington »

minjonja wrote:
Optimist wrote:Sta nam je sa Gangom? Odavno ga nisam vidio. Da se i on nije gdje ispario?
jedno vrijeme sam ga vidjala svaki dan. ekstra momak, sa svima zna poceti razgovor, uvijek nasmijan. da nije i on otisao u indiju :D
Maybe Ganga is in London :)
Shoba

#256 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by Shoba »

u mom komsiluku je to bio Miki, vatreni navijac FK Sarajevo, visio je svim utakmicama, bio mu je dzaba ulaz. Miki je bio retardiran, ali je bio samostalan donekle. Glasno se smijao, sto je sviju razveseljavalo, pa su ga ljudi zaustavljali da ga nasmiju kojecime. kada ga pias sta je radio danas on kaze: 'Stara pegla a ja drkam". Kada ga krenes zajebavaati, hoce zaganjati, a bogami i udariti. bio je na Djidjikovcu dok mu nije umrla mama, poslije ga vise nisam vidio...
The 51st State

#257 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by The 51st State »

Shoba wrote:u mom komsiluku je to bio Miki, vatreni navijac FK Sarajevo, visio je svim utakmicama, bio mu je dzaba ulaz. Miki je bio retardiran, ali je bio samostalan donekle. Glasno se smijao, sto je sviju razveseljavalo, pa su ga ljudi zaustavljali da ga nasmiju kojecime. kada ga pias sta je radio danas on kaze: 'Stara pegla a ja drkam". Kada ga krenes zajebavaati, hoce zaganjati, a bogami i udariti. bio je na Djidjikovcu dok mu nije umrla mama, poslije ga vise nisam vidio...
Smjesten u zavod, Pazaric.
astrid

#258 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

......
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#259 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by PipiDugaDevetka »

Karadžić: Optuženi kao “malo jagnje”

Radovan Karadžić 25 februar 2011

Svjedok Tužilaštva Ramiz Mujkić na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), izjavio je da u optuženom vidi “ubicu svog sina”.

Svjedok se nije slagao s Karadžićevim tvrdnjama da su srpske snage izvele napad na naselje Ahatovići kod Sarajeva 30. maja 1992. godine kao odgovor na, kako je objasnio optuženi, napad muslimanskih snaga prethodnog dana na srpska sela.

“Da vas ne znam kao krvoločnog lava iz 1992. godine, rekao bih da ste malo jagnje. U vama vidim ubicu moga sina”, rekao je Mujkić, koji se nije mogao složiti s Karadžićem da su civili iz Ahatovića “sklonjeni”.

On je na početku svoga svjedočenja 17. februara ispričao da je bio zarobljen i odveden u kasarnu u Rajlovcu, gdje je bio teško fizički zlostavljan, a kasnije prebačen u takozvanu “Planjinu kuću” u Vogošći, gdje su zatočenici također bili izloženi okrutnom postupanju.

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine.

Predočavajući pet izjava koje je Mujkić dao prije svjedočenja u Haškom tribunalu 2004. godine, Karadžić je tvrdio da se svjedok “naprasno sjetio” pojedinih događaja.

“Ko vam je sugerisao da nakon 12 godina kažete da su vas u Rajlovcu posjetili Mirko Krajišnik i Nikola Poplašen? Zašto ih niste naveli u prvoj, drugoj i ostalim izjavama, nego tek na suđenju Momčilu Krajišniku?”, upitao je Karadžić svjedoka.

Mujkić je odgovorio da posjetu Krajišnika i Poplašena nije prvobitno spomenuo jer tada nije znao razlog njihovog dolaska, ali da je naknadno “sklopio mozaik”.

Kako je naveo, on je u Haškom tužilaštvu preslušavao presretnute telefonske razgovore između Bakira Alispahića i Mirka Krajišnika, te Mirka i Momčila Krajišnika o razmjeni zarobljenika.

Mirko Krajišnik je brat Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske. Momčilo Krajišnik je u Haškom tribunalu osuđen na 20 godina zatvora, a Bakir Alispahić je tokom rata bio ministar unutrašnjih poslova Republike BiH.

Tužilaštvo je na ovom ročištu započelo sa saslušanjem zaštićenog svjedoka KDZ-020, koji je ranije dva puta svjedočio na suđenjima u Tribunalu.

KDZ-020 je, prema njegovoj pisanoj izjavi uvrštenoj u spis, bio svjedok pogoršanja bezbjednosne situacije na području opštine Vogošća, incidenata na nacionalnoj osnovi, podjele u policiji.

Nastavak suđenje zakazan je za ponedjeljak, 28. februar, kada je planirano da optuženi unakrsno ispituje ovog svjedoka.

M.T.

Ovaj svjedok na suđenju R.K. je detaljno opisao mučenje PINJE u toj Planjinoj kući, logoru od strane Brane Vlače, upravnika logora. Mujkić je tom prilikom smogao hrabrosti da riječima stane u odbranu bolesnog Pinje.

Pinjo je bio teško bolestan i ništa ga nije moglo zaustaviti da ne viče, drži govore i psuje ''balijske i srpske majke''.
Desilo se da je u jednom šubu bolesti i hiperaktivnosti opsovao srpske majke pred upravnikom i još nekim srpskim čuvarima. Premlatili su ga, onako kolektivno, a ovaj Brano Vlačo je uzeo i pištolj, pa ga je udario u glavu toliko da se Pinjo srušio i onesvjestio.

Mujkić, koji je ležao prebijen i bolestan u drugom uglu sobe gdje se to dešavalo rekao je Vlači:
-Ne treba njemu ''prevaspitavanje'' udarcem pištoljem, nego njemu treba ''prevaspitavanje'' tabletama.

Bijesan, i na sebe, i na Pinju, i na Mujkića, VLAČO je samo odmahnuo rukom u kojoj je bio pištolj, stavio ga u futrolu i izašao zalupivši vratima.

Životinje, proklete! :x

Zna li neko je li istina da je Pinjo umro u Fojnici?
minjonja

#260 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by minjonja »

ganga se vratio u sarajevo :D
PapakizSarajeva

#261 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by PapakizSarajeva »

astrid wrote:@kristijana-Slažem se da te ljude ne treba secirati i prebrojavati krvna zrnca ali da su bili sarajevski čudaci u nekom pozitivnom smislu ,bili su.Miljenko Jergović je u svojoj knjizi posvetio priče takvim ljudima.Sjećam se priče o Slobodanu koji nije dao da ga zovu Bobo.Predoobro napisana. Bez nekog izrugivanja,čak šta više,a mislim da je to i bio cilj postavljaču teme.Mnogi od pomenutih likova su uglavnom bili simpatični čak i dragi na svoj način.Sjećam se priče o pomenutom Nuriji trkaču sa limunom kad su ga pitali zašto nosi limun ,a on odgovorio"čovjek stalno mora biti u kontaktu sa vitamninima :D ili Aco koji je cure češljao na javnim mjestima.Meni jednom priđe u tramvaju i dira me po kosi ja ga pogledam kaže on samo da te počešljam :-) ....da ne nabrajam sad i druge...
Haug radi kao humanitarni radnik u Indiji..od čudaka do humanitarca :D
Secirati i izrugivati ne treba ali pomenuti DA.
Mene bi još malo mogli proglasiti čudakom jer se ne oblačim kao tete mojih godina :oops:
Kad si vec spomenula Limuna, sjeca li se neko ovdje, iz ratnog vremena, covjeka kojeg su zvali "Halid" ??? Zbog toga sto je volio pjevati. Imao je obicaj stati na sred Saraca i pjevati ... Hodao je po cijelom Sarajevu, nikoga nije dirao, samo bi na recenicu " Halide, hajde nam jednu zapjevaj" stao mirno i poceo pjevati ... Kazu, da ga je negdje na Poljinama strefio snajper, jadnik nije znao sta su linije i sta je rat ...
astrid

#262 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

PipiDugaDevetka wrote:Zna li neko je li istina da je Pinjo umro u Fojnici?
Pinjo je umro, ali ne znam da li je u Fojnici...
zli_hordas

#263 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by zli_hordas »

Pinjo je umro u Pazaricu,pao kroz prozor sa sprata tako mi govori njegov rodjak.
jutarnja zvijezda

#264 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by jutarnja zvijezda »

bas super tema.vrate se stara sjecanja. evo za starije sarajlije,sjeca li se ko dr.karabajica,neuropsihijatar u jagomiru.kad je vec bio star ,skidao je sesir i pozdravljao konje koji vuku fijakere,uz uljudan naklon.onda je odjednom nestao,ali nas djecu su plasili "karabajom".a,sjeca li se ko suhre,sarajevske legende,vojnicke majke.ta nije ni sa kim spavala samo sa vojnicima,a ordinirala oko marsalke i po vilsonovom.najveci sou je bio ako joj vojnik ne plati uslugu.zaganja ga do kasarne i ubi Boga u njemu.ne vjerujem da je ziva .daaaaaaaaaaaaaaaavno je to bilo. :-)
nino90

#265 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by nino90 »

vidio ga ja neki dan na kampusu kod saobracajnog faxa
drag_gost

#266 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by drag_gost »

Kristijana wrote:Najveći čudaci u Sarajevu su ljudi koji su uklopljeni u sredinu, ne odvajaju se, slijepo slijede pravila ove učmale sredine i čim se neko izdvoji iz gomile mediokriteta, svjesno ili nesvjesno, makar to bila Metallica majica ili kese u rukama :shock: oni ga popljuju ( Wow, čudno čudo, ide Nada Đurevska nosi kese! Zaobiđimo je! Wow, čudo, lik prodaje priglavke! Lik prodaje olovke! Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo! Žena nosi roze boju! Hi hi! Osoba sa mentalnim poteškoćama živi svoj život, raščerečimo ga na javnom forumu, udobno zavaljeni u fotelju i skriveni iza anonimnog nicka! Osoba niskog rasta živi svoj život, opišimo tačnu lokaciju gdje on boravi! ).

Pljuvati na forumu, uz potanke opise ''čudakova'' izgleda, biografije, broja zuba, opisa šminke i odjeće i svakako, imena i prezimena, te nadimka, to je slika pravog čudaka. Sljedeći put kad poželite vidjeti čudaka trknite do najbližeg ogledala i upitajte se zašto vi, kao obrazovana i načitana osoba, zadovoljavate svoje niske porive tračajući, kao kakva dokona baba, druge, sasvim normalne ljude. Jer i osoba sa mentalnim poteškoćama jest normalna osoba, njen hendikep je privatna stvar, zaslužuje dostojanstvo i makar toliko da je se u ovim teškim vremenima kad vjerovatno jedva preživljava i ima PTSP ili bipolarni poremećaj ( pa hoda unezvjereno okolo ) ne trača na forumu. Jest mala sredina i zašto dodatno ponižavati te ljude da i oni koji ih takođe vide na ulicama (kao ja npr. ) a ne znaju im lične podatke, na ružan način saznaju sve o toj osobi, i valjda, priključe se ''normalnima'' u ismijavanju čudaka? Trebamo priče prenositi s koljena na koljeno, šta li, u nedostatku pravih zanimacija i tim potvrditi svoju sarajevštinu, jer eto, znamo 20 godina ulične istorije grada, i moramo se pobrinuti da ismijemo čitave familije ( neko pomenu oca i 2 ćerke )!

Upalite telku i gledajte Farmu i Velikog brata. Ti ljudi su pristali na javno eksponiranje sa sve imenom i prezimenom, što znači da ih možete lijepo tračati i po forumima i na privatnim kafenisanjima. A anonimni ljudi, koje ovdje opisujete, su nečiji sinovi, kćeri, majke, očevi, tetke i muževi. I svi oni - imaju osjećaje i dio su malograđanštine koja kola Sarajevom. Zacijelo im nije lako što neko naziva čudakom člana njihove familije. :cry:
Vrhunac vašeg licemjerstva je što se busate u grudi svojom humanošću, prosvijećenošću i obrazovanjem, kao, žao vam sirotinje, napredni ste i ne glasate za loše političare, a svaku priliku koristite da nekog ismijete i tako valjda narastete u sopstvenim očima.

:thumbup:
Ako ste vi anonimni na forumu i oni kojima ispirete usta bi trebali biti anonimni. :(
U najudaljenijem selu manje tračaju nego građani Sarajlije, kojima niko i ništa nije potaman, osim, dakako, njih samih. Sve što sam pročitala na ovih 10 stranica me neugodno dirnulo, ne zbog neke moje humanosti, nego zbog činjenice da ne štedite nikog, ništa vam nije sveto, ne poštujete ničiju privatnost i potpuno nepotrebno sasvim normalne ljude prozivate čudacima, javno ih ponižavate, anonimno sakriveni, naravno. Žao mi što sa takvom ''normalnom rajom'' dijelim grad. :run:
drag_gost

#267 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by drag_gost »

Kristijana wrote:Najveći čudaci u Sarajevu su ljudi koji su uklopljeni u sredinu, ne odvajaju se, slijepo slijede pravila ove učmale sredine i čim se neko izdvoji iz gomile mediokriteta, svjesno ili nesvjesno, makar to bila Metallica majica ili kese u rukama :shock: oni ga popljuju ( Wow, čudno čudo, ide Nada Đurevska nosi kese! Zaobiđimo je! Wow, čudo, lik prodaje priglavke! Lik prodaje olovke! Lik fasciniran Indijom i otfurao se tamo! Žena nosi roze boju! Hi hi! Osoba sa mentalnim poteškoćama živi svoj život, raščerečimo ga na javnom forumu, udobno zavaljeni u fotelju i skriveni iza anonimnog nicka! Osoba niskog rasta živi svoj život, opišimo tačnu lokaciju gdje on boravi! ).

Pljuvati na forumu, uz potanke opise ''čudakova'' izgleda, biografije, broja zuba, opisa šminke i odjeće i svakako, imena i prezimena, te nadimka, to je slika pravog čudaka. Sljedeći put kad poželite vidjeti čudaka trknite do najbližeg ogledala i upitajte se zašto vi, kao obrazovana i načitana osoba, zadovoljavate svoje niske porive tračajući, kao kakva dokona baba, druge, sasvim normalne ljude. Jer i osoba sa mentalnim poteškoćama jest normalna osoba, njen hendikep je privatna stvar, zaslužuje dostojanstvo i makar toliko da je se u ovim teškim vremenima kad vjerovatno jedva preživljava i ima PTSP ili bipolarni poremećaj ( pa hoda unezvjereno okolo ) ne trača na forumu. Jest mala sredina i zašto dodatno ponižavati te ljude da i oni koji ih takođe vide na ulicama (kao ja npr. ) a ne znaju im lične podatke, na ružan način saznaju sve o toj osobi, i valjda, priključe se ''normalnima'' u ismijavanju čudaka? Trebamo priče prenositi s koljena na koljeno, šta li, u nedostatku pravih zanimacija i tim potvrditi svoju sarajevštinu, jer eto, znamo 20 godina ulične istorije grada, i moramo se pobrinuti da ismijemo čitave familije ( neko pomenu oca i 2 ćerke )!

Upalite telku i gledajte Farmu i Velikog brata. Ti ljudi su pristali na javno eksponiranje sa sve imenom i prezimenom, što znači da ih možete lijepo tračati i po forumima i na privatnim kafenisanjima. A anonimni ljudi, koje ovdje opisujete, su nečiji sinovi, kćeri, majke, očevi, tetke i muževi. I svi oni - imaju osjećaje i dio su malograđanštine koja kola Sarajevom. Zacijelo im nije lako što neko naziva čudakom člana njihove familije. :cry:
Vrhunac vašeg licemjerstva je što se busate u grudi svojom humanošću, prosvijećenošću i obrazovanjem, kao, žao vam sirotinje, napredni ste i ne glasate za loše političare, a svaku priliku koristite da nekog ismijete i tako valjda narastete u sopstvenim očima.

Ako ste vi anonimni na forumu i oni kojima ispirete usta bi trebali biti anonimni. :(
U najudaljenijem selu manje tračaju nego građani Sarajlije, kojima niko i ništa nije potaman, osim, dakako, njih samih. Sve što sam pročitala na ovih 10 stranica me neugodno dirnulo, ne zbog neke moje humanosti, nego zbog činjenice da ne štedite nikog, ništa vam nije sveto, ne poštujete ničiju privatnost i potpuno nepotrebno sasvim normalne ljude prozivate čudacima, javno ih ponižavate, anonimno sakriveni, naravno. Žao mi što sa takvom ''normalnom rajom'' dijelim grad. :run:
PapakizSarajeva

#268 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by PapakizSarajeva »

drag_gost wrote:

Mislim da si ti draga moja Kristina zalutala na ovoj temi. a i ovi koji "lajkaju" ovaj tvoj gore izneseni stav. Ako malo bolje procitas prethodne postove, vidjeti ces da se niko ni s kim od pobrojanih ne sprda niti im se ruga ... Sve su ovo nekakva sjecanja na sarajevske legende ( Cika Miso, Marko, Pinjo, Halid, Slobodan, ...).

I pored toga sto su se izdvajali iz prosjecnosti ( pa i svojim fizickim ili mentalnim stanjem ), evo vidis ljudi ih se rado sjecaju, prepricavaju anegdote, otkidaju od zaborava te ljude.

Bolje je da se i ti i ja i vecina nas ovdje upitamo ko i po cemu ce se sjecati nas, obicnih gradjana, sive mase koja nicim nije doprinijela sredini, drustvu ...

A evo vidis "cudaka" se rado sjecamo i pricamo o njima. Sto bi rekao Njegos " blago onom ko dovijeka zivi, imao se ra'sta i roditi ...", Ovi ovdje pobrojani "CUDACI" su otrgnuti od zaborava, o njima se prica, IMALI SU SE RA'STA I RODITI ...
astrid

#269 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by astrid »

jutarnja zvijezda wrote:bas super tema.vrate se stara sjecanja. evo za starije sarajlije,sjeca li se ko dr.karabajica,neuropsihijatar u jagomiru.kad je vec bio star ,skidao je sesir i pozdravljao konje koji vuku fijakere,uz uljudan naklon.onda je odjednom nestao,ali nas djecu su plasili "karabajom".a,sjeca li se ko suhre,sarajevske legende,vojnicke majke.ta nije ni sa kim spavala samo sa vojnicima,a ordinirala oko marsalke i po vilsonovom.najveci sou je bio ako joj vojnik ne plati uslugu.zaganja ga do kasarne i ubi Boga u njemu.ne vjerujem da je ziva .daaaaaaaaaaaaaaaavno je to bilo. :-)
Ooooo,o Šuhri se pisalo na temi "momci sa sarajevskog asfalta,prije rata",čak je i njena slika postavljena :-)
zvrcak

#270 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by zvrcak »

Gazija sa sveskom u ferhadiji, kod Vatre... Lik je alergican na uniformisane osobe, pogotovo policajce i na bildere. Vise puta se moze cuti kad ide za nekim i pita, "koliko je sati ma.. ti je.., dodji vamo mat... ti je..." inace kako sam cuo, poludio u toku rata, kazu da su ga se u njegovoj jedinici bojali vise nego cetnika. Al ima malo i do gena, jer mu je i brat bolestan, s tim da brat radi, ali se i lijeci...
muha_sa

#271 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by muha_sa »

kao sto je sad cika Misko zastitni znak titove tako je bio jedan Omer--u pasazu-gdje je sad Djanini on pocalio vagu i tako prolaznici stanu i ko nesto ga priupitaju :D obicno turisti pitaju gdje je bas-carsija--on im mahne rukom prema titovoj---kad upitaju za titovu on pokaze drito prema carsiji :lol:
eto-zar nije lijepo napisat koju i o njemu :-D
zvrcak

#272 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by zvrcak »

Kako se zvao gospodin iz sirana, na ulazu u sirano "CARAPA, GACA, POTKOSULJA" juce djeca u kombiju to govore, pitam ja, od kud vam to, kaze furka u skoli... :)
minjonja

#273 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by minjonja »

zvrcak wrote:Kako se zvao gospodin iz sirana, na ulazu u sirano "CARAPA, GACA, POTKOSULJA" juce djeca u kombiju to govore, pitam ja, od kud vam to, kaze furka u skoli... :)
bio je ondje jedan ciko, hercegovac, iz mostara cini mi se, ali kazu da je umro.
medvjed23

#274 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by medvjed23 »

hz__semir wrote:
Fudbaler kod treće gimnazije, neprevaziđen. Jednom sam ga gledao 10-tak minuta kako gađa prečku i lik je od nekih 50-tak šuteva, samo dva put fulio prečku :shock:
Nidal Ferhatović :?
fatamorgana

#275 Re: Čudaci na sarajevskim ulicama

Post by fatamorgana »

zvrcak wrote:Kako se zvao gospodin iz sirana, na ulazu u sirano "CARAPA, GACA, POTKOSULJA" juce djeca u kombiju to govore, pitam ja, od kud vam to, kaze furka u skoli... :)
Hilmo, rahmetli .....
Post Reply