Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
istocnjak

#251 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote:@istocnjak

izbaciš ja da bi nadogradio prijašnje ja

nisam egomanijak, egocentrik niti pak mislim da se svijet okreće oko ega (ne mog, ovdje govorim o univerzalijama), inače to pokušavam da razumijem u svim religijama, njihovo insistiranje na totalnoj negaciji ega da bi se doseglo ono duhovno..

ako se odreknemo onoga ja (sebičnoga ja ali i svih drugih manifestacija našega ega) šta ostaje osim prazne ljušture koju Bog želi da ispuni sobom? Dobivamo vojsku istomišljenika bez svoga ja, bez mišljenja, a po meni, bez mišljenja nema postojanja
Kada shvatis da si niko i nista onda ces inshAllah postati neko i nesto ...
BlooQ.

#252 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:

izbaciš ja da bi nadogradio prijašnje ja

nisam egomanijak, egocentrik niti pak mislim da se svijet okreće oko ega (ne mog, ovdje govorim o univerzalijama), inače to pokušavam da razumijem u svim religijama, njihovo insistiranje na totalnoj negaciji ega da bi se doseglo ono duhovno..

ako se odreknemo onoga ja (sebičnoga ja ali i svih drugih manifestacija našega ega) šta ostaje osim prazne ljušture koju Bog želi da ispuni sobom? Dobivamo vojsku istomišljenika bez svoga ja, bez mišljenja, a po meni, bez mišljenja nema postojanja
Kada shvatis da si niko i nista onda ces inshAllah postati neko i nesto ...
shvatam ja da smo mi mali i beznačajni u svemiru, a opet veliki u nekim stvarima (medicina, znanost, knjizevnost, zelja za istrazivanje, dobra djela), uzasni u drugim (nuklearne bombe, ratovi...)

ja sam se rodila kao niko i nista, kao i svi mi, ali covjek uz ispravan odgoj i poticaje u sebi nosi kapacitet ka dobrom i velikom :D
istocnjak

#253 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote: shvatam ja da smo mi mali i beznačajni u svemiru, a opet veliki u nekim stvarima (medicina, znanost, knjizevnost, zelja za istrazivanje, dobra djela), uzasni u drugim (nuklearne bombe, ratovi...)

ja sam se rodila kao niko i nista, kao i svi mi, ali covjek uz ispravan odgoj i poticaje u sebi nosi kapacitet ka dobrom i velikom :D
Zasto je kod sarajlija/ki sva druga rijec "ja"? Narocito je rasprostranjeno u Sarajevu, uz veliku kolicinu laganja ...

Umjesto da kazu Allah dž.š. mi se smilovao, pa sam nesto dobro uradio/la ...
BlooQ.

#254 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:
BlooQ. wrote: shvatam ja da smo mi mali i beznačajni u svemiru, a opet veliki u nekim stvarima (medicina, znanost, knjizevnost, zelja za istrazivanje, dobra djela), uzasni u drugim (nuklearne bombe, ratovi...)

Zasto je kod sarajlija/ki sva druga rijec "ja"? Narocito je rasprostranjeno u Sarajevu, uz veliku kolicinu laganja ...

:shock: blink blink

1. JA, I, eu, ego, Ich....uvijek bilo u svim kulturama i civilizacijama...tako se ljudi izražavaju...MOJE je misljenje, JA mislim... itd itd...Bog ne misli, ljudi misle i izrazavaju se
2. ocito imas problem sa tim sto ja mislim
3. nisam rekla nista lose ni uvredljivo za tebe ili tvoju religiju, rekla sam da gajim nadu u ljudski rod
4. ne mogu reci da mi se Allah smilovao kad ne vjerujem u Allaha jer sam agnostik
5. imas manjak osnovnog postovanja prema tudem misljenju samo zato jer se razlikuje od tvoga
6. imas li uopste svoje misljenje vezano za bilo koju religijsku stvar? neko promisljanje? ili ti je sve usadeno od strane ucitelja?
7. sta sam slagala? samo sam izrazila svoje misljenje koje obuhvata nesto generalno...moju nadu u ljudski rod
arzuhal

#255 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

Japajakanje? Solipsizam? :D

Inače, @istočnjak, postoji razlika između transcedentNOG i transcedentALNOG. Pretpostavljam da si pod transcedentalnom spoznajom mislio na spoznaja transcedentnog, jer ovo drugo, transcedentalno, i jest/postoji samo u okvirima čistog ili psihičkog Ega (od Kanta ponajviše objašnjeno, a kod Husserla temeljito razdjeljeno transcedentalno, čisto Ja od empirijskog, psihičkog Ja). On (arzuhal) toliko ;-)
istocnjak

#256 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote: :shock: blink blink

1. JA, I, eu, ego, Ich....uvijek bilo u svim kulturama i civilizacijama...tako se ljudi izražavaju...MOJE je misljenje, JA mislim... itd itd...Bog ne misli, ljudi misle i izrazavaju se
2. ocito imas problem sa tim sto ja mislim
3. nisam rekla nista lose ni uvredljivo za tebe ili tvoju religiju, rekla sam da gajim nadu u ljudski rod
4. ne mogu reci da mi se Allah smilovao kad ne vjerujem u Allaha jer sam agnostik
5. imas manjak osnovnog postovanja prema tudem misljenju samo zato jer se razlikuje od tvoga
6. imas li uopste svoje misljenje vezano za bilo koju religijsku stvar? neko promisljanje? ili ti je sve usadeno od strane ucitelja?
7. sta sam slagala? samo sam izrazila svoje misljenje koje obuhvata nesto generalno...moju nadu u ljudski rod
Ovo shvati prijateljski ...

Dobro razmisli i duboko sa zamisli o onom o cemu pises ... a narocito kada iznosis misljenje o Allahu dž.š.

jer ...

Ko si ti u stvari da tako krupne rijeci izgovaras o takvoj Uzvisenoj Velicini?

Pa niko i nista ... obicno nejako bice ... koje da mu zastane dah na samo tri minute bi dozivilo kolaps citavog tijela.

Razmisli malo ...
istocnjak

#257 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:Japajakanje? Solipsizam? :D

Inače, @istočnjak, postoji razlika između transcedentNOG i transcedentALNOG. Pretpostavljam da si pod transcedentalnom spoznajom mislio na spoznaja transcedentnog, jer ovo drugo, transcedentalno, i jest/postoji samo u okvirima čistog ili psihičkog Ega (od Kanta ponajviše objašnjeno, a kod Husserla temeljito razdjeljeno transcedentalno, čisto Ja od empirijskog, psihičkog Ja). On (arzuhal) toliko ;-)
Moze iz bez pominjanja transcendentalnog ali mi nekako daje ljepse znacenje ... bil hajr ... bitno je da smi mi na istoj talasnoj duzini makar ponekad bude i prekida u vezi ... ali mnogi vjernici to ne kontaju narocito oni "iskljucivi" ali su mi opet drazi od totalno "diskonektovanih" turbo-ateista ... :D
BlooQ.

#258 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:
arzuhal wrote:Japajakanje? Solipsizam? :D

Moze iz bez pominjanja transcendentalnog ali mi nekako daje ljepse znacenje ... bil hajr ... bitno je da smi mi na istoj talasnoj duzini makar ponekad bude i prekida u vezi ... ali mnogi vjernici to ne kontaju narocito oni "iskljucivi" ali su mi opet drazi od totalno "diskonektovanih" turbo-ateista ... :D

ja nisam ateista, tebe ocito nervira sto ne zelim da smaoj sebi zalijepim label neke religije

drugo, otkako postoji pojam Boga, postoji i pisanje o njemu/njoj, ljudi oduvijek promisljalju o tom vrhovnom bicu, kakvo je, pisu eseje u slavu ili protiv boga, pokusavaju da shvate njegove puteve, citavi filozofski pravci se okrecu oko vrhovnog bica...i zasto ja ne bih mogla da dam svoj obol tome?

da bogu smeta da pisemo i promisljamo o njemu (znaci sa svih mogucih point of view) do sad bi me spalio zajedno sa svim ostalim filozofima ili misliocima (koji su pisali i pro i kontra vrhovnog bica)
BlooQ.

#259 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@istocnjak

Allah naredjuje:”Na put Gospodara tvoga mudro i lijepim rijecima pozivaj i sa njima se na najbolji moguci nacin raspravljaj” :)

a ono sto ti cinis je tekfir (?)
istocnjak

#260 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

Allah naredjuje:”Na put Gospodara tvoga mudro i lijepim rijecima pozivaj i sa njima se na najbolji moguci nacin raspravljaj” :)

Da se samo jednom susrela sa nekim takvim sto tekfiri ne bi to o meni ni pomislila a kamoli da kazes ...
daleko sam ti od toga ... elhamdulillah ... :)
BlooQ.

#261 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:

Da se samo jednom susrela sa nekim takvim sto tekfiri ne bi to o meni ni pomislila a kamoli da kazes ...
daleko sam ti od toga ... elhamdulillah ... :)

baš se ugodno osjećaš kad te neko osuđuje, zar ne ;)?

zato sam stavila upitnik, a ne tačku, jer ja to ne mislim o tebi, ja pokusavam da s tobom imam dialog, a ne vrijeđanje
ali tebi je tvoje sveto, a tuđe nije
pokušavam s tobom, čak ti citirajući dijelove TVOJE svete knjige, da komuniciram kao sa normalnim i inteligentnim čovjekom koji je vjernik, ali ti i dalje vrijeđaš (ja tebe ne uvrijedih, ja sam samo postavljala pitanja) što je u potpunoj suprotnosti sa onim sto ti TVOJ Bog nareduje

tako da bi meni trebalo biti zao tebe, ali nisam takva sreca tvoja da te sazaljevam :D doces tobe da smo svi isti i jednako vrijedni pod ovim suncem (long live rock..ovaj humanizam) :D
istocnjak

#262 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote: ja nisam ateista, tebe ocito nervira sto ne zelim da smaoj sebi zalijepim label neke religije

drugo, otkako postoji pojam Boga, postoji i pisanje o njemu/njoj, ljudi oduvijek promisljalju o tom vrhovnom bicu, kakvo je, pisu eseje u slavu ili protiv boga, pokusavaju da shvate njegove puteve, citavi filozofski pravci se okrecu oko vrhovnog bica...i zasto ja ne bih mogla da dam svoj obol tome?

da bogu smeta da pisemo i promisljamo o njemu (znaci sa svih mogucih point of view) do sad bi me spalio zajedno sa svim ostalim filozofima ili misliocima (koji su pisali i pro i kontra vrhovnog bica)
Pogresno si napisala ... ne "bice" estagfirullah beskonacno mnogo puta ... da ti se Allah dž.š. smiluje ...

vec ovako je ispravno:

Reci: "On je Allah-Jedan! Allah je utociste svakom! Nije rodio i rodjen nije, i niko Mu ravan nije!" (Kur`an, Sura Ihlas)

U ovome je sustina monoteizma vjerovanja u jednog Boga Uzvisenog ...

Razumijes?
Last edited by istocnjak on 11/06/2009 14:14, edited 1 time in total.
BlooQ.

#263 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:
BlooQ. wrote: ja nisam ateista, tebe ocito nervira sto ne zelim da smaoj sebi zalijepim label neke religije

Pogresno si napisala ... ne "bice" estagfirullah beskonacno mnogo puta ... da ti se Allah dž.š. smiluje ...

vec ovako je ispravno:

Reci: "On je Allah-Jedan! Allah je utociste svakom! Nije rodio i rodjen nije, i niko Mu ravan nije ! " (Kur`an, Sura Ihlas)

U ovome je sustina monoteizma vjerovanja u jednog Boga Uzvisenog ...

Razumijes?
da, to savrseno jasno razumijem vjerovao ili ne :D ne polazi od pretpostavke da sam ateista ili da nisam imala vjerske obuke :)
istocnjak

#264 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote: baš se ugodno osjećaš kad te neko osuđuje, zar ne ;)?

zato sam stavila upitnik, a ne tačku, jer ja to ne mislim o tebi, ja pokusavam da s tobom imam dialog, a ne vrijeđanje
ali tebi je tvoje sveto, a tuđe nije
pokušavam s tobom, čak ti citirajući dijelove TVOJE svete knjige, da komuniciram kao sa normalnim i inteligentnim čovjekom koji je vjernik, ali ti i dalje vrijeđaš (ja tebe ne uvrijedih, ja sam samo postavljala pitanja) što je u potpunoj suprotnosti sa onim sto ti TVOJ Bog nareduje

tako da bi meni trebalo biti zao tebe, ali nisam takva sreca tvoja da te sazaljevam :D doces tobe da smo svi isti i jednako vrijedni pod ovim suncem (long live rock..ovaj humanizam) :D
Sva djela se cijene prema nijetu (namjeri) pa cak i ako covjek nesto pogresno radi ...

Moj nijet nije elhamdulillah traziti zadovoljstvo kod ljudi ... vec kod Allaha dž.š.

Sve sto sam ti rekao je istina a ti ako hoces to prihvati kao dobronamjerno a ako ne onda je to tvoj problem ... :)
BlooQ.

#265 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

jel ti to fakat ozbiljno?

osnove filozofije tebe ovdje bune...biće, bit, živo biće itd itd
istocnjak

#266 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote:jel ti to fakat ozbiljno?

Ne znam da li si citala moje postove ako jesi mogla si skontati da sam vec presao put kojim ti tek ides a samo
Allah dž.š. najbolje zna tvoje stanje ... to je tako ... :)
Last edited by istocnjak on 11/06/2009 14:18, edited 1 time in total.
BlooQ.

#267 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:

znači tražiš na ovaj način zadovoljstvo kod Allaha time što me optužuješ da lažem (bez ikakvog dokaza)?
BlooQ.

#268 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:

Ne znam da li si citala moje postove ako jesi mogla si skontati da sam vec presao put kojim ti tek ides a samo
Allah dž.š. najbolje zna tvoje stanje ... :)
mislila sam da si otvorenijeg uma od npr IslamBosna, da izmedu nas dvoje moze postojati komunikaciju iz koje mozemo nesto da naucimo, ali ako ti mene stalno sazaljevas jer se ne slazem sa onim sto ti iznosis, i pozivas svoga Boga da mi se smiluje jer ja boze ovdje se ponasam kao heretik (sve je ovo vrijedanje)...to odbija, mene od tebe i od tvoje vjere i od pomisli da ubuducnosti pokusam da vodim donekle inteligentan dijalog sa nekim ko se deklarise kao vjernik
istocnjak

#269 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote:
istocnjak wrote:

znači tražiš na ovaj način zadovoljstvo kod Allaha time što me optužuješ da lažem (bez ikakvog dokaza)?
Opet grijesis a toga nisi svjesna ... ne optuzujem te vec ti samo zelim dobro (sa bismillom) ... ali ti to ne shvatas ...
Nemoj sve posmatrati iz svoje perspektive ... ima ljudi kojima se je Allah dž.š. smilovao i oslobodio ih zemaljskih okova kao što su mrznja i zavist ... to su ljudi koji cine dobro i govore istinu makar se drugima ne svidjala ...
istocnjak

#270 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote:
istocnjak wrote:

Allah dž.š. najbolje zna tvoje stanje ... :)
mislila sam da si otvorenijeg uma od npr IslamBosna, da izmedu nas dvoje moze postojati komunikaciju iz koje mozemo nesto da naucimo, ali ako ti mene stalno sazaljevas jer se ne slazem sa onim sto ti iznosis, i pozivas svoga Boga da mi se smiluje jer ja boze ovdje se ponasam kao heretik (sve je ovo vrijedanje)...to odbija, mene od tebe i od tvoje vjere i od pomisli da ubuducnosti pokusam da vodim donekle inteligentan dijalog sa nekim ko se deklarise kao vjernik
Na arapskom jeziku Allah dž.š. znaci Bog uzviseni i On je Jedan za sve ljude na ovom dunjaluku.
Inace Allah dž.š. ima 99 imena kojima je On sebe opisao:

1. Allah - Allah je Onaj, osim koga drugog Boga nema
2. Er-Rahman - Blagi
3. Er-Rahim - Milostivi
4. EI-Meliku - Vladar
5. EI-Kuddusu - Sveti
6. Es-Selamu - Čist od mana
7. EI-Mu'minu - Koji potvrđuje obećanja
8. EI-Muhejminu - Koji daje sigurnost
9. EI-Azizu - Koji sve pazi i prati
10. EI-Džebbaru - Snažni
11. EI-Mutekebbiru - Silni
12. EI-Haliku - Stvaralac
13. EI-Bari'u - Koji divno stvara
14. EI-Musavviru - Koji likove daje
15. EI-Gaffaru - Koji mnogo prašta
16. EI-Kahharu - Koji nadvladava
17. EI-Vehhabu - Koji mnogo poklanja
18. Er-Rezzaku - Koji obilnu opskrbu daje
19. EI-Fettahu - Koji sve rješava i otvara
20. EI-Alimu - Koji sve zna
21. EI-Kabidu - Koji steže
22. EI-Basitu - Koji pruža
23. EI-Hafidu - Koji spušta
24. Er-Rafiu - Koji diže
25. EI-Muizzu - Koji uzvisuje
26. EI-Muzillu - Koji ponizuje
27. Es-Semiu - Koji sve čuje
28. EI-Besiru - Koji sve vidi
29. EI-Hakemu - Sudac
30. EI-Adlu - Pravedni
31. EI-Latifu - Dobri
32. EI-Habiru - O svemu obaviješteni
33. EI-Halimu - Blagi
34. EI-Azimu - Veliki
35. EI-Gaffuru - Koji prašta
36. Eš-Šekuru - Koji je zahvalan
37. EI-Alijju - Visoki
38. EI-Kebiru - Veliki
39. EI-Hafizu - Koji čuva
40. EI-Mukitu - Koji pazi i uzdržava
41. EI-Hasibu - Koji obračun svodi
42. EI-Dželilu - Veličanstveni
43. EI-Kerimu - Plemeniti
44. Er-Rekibu - Koji motri na svaki pokret
45. EI-Mudžibu - Koji molbe prima
46. EI-Vasiu - Koji milošću i znanjem sve obuhvata
47. EI-Hakimu - Mudri
48. EI-Vedudu - Koji voli
49. EI-Medžidu - Slavljeni
50. EI-Baisu - Koji proživljuje
51. Eš-Šahidu - Koji je o svemu svjedok
52. EI-Hakku - Vrhovna Istina
53. EI-Vekilu - Sveopći Staratelj
54. EI-Kavijju - Moćni
55. EI-Metinu - Čvrsti
56. EI-Velijju - Zaštitnik
57. EI-Hamidu - Hvaljeni
58. EI-Muhsi - Koji i sitnice obuhvata i broj im zna
59. EI-Mubdiu - Koji je početni Stvaralac
60. EI-Muidu - Konačni proživitelj
61. EI-Muhji - Koji život daje
62. EI-Mumitu - Koji smrt daje
63. EI-Hajju - Živi
64. EI-Kajjiimu - Koji sve obdržava
65. EI-Vadžidu - Imućni
66. EI-Madžidu - Slavni
67. EI-Vahidu - Jedini
68. Es-Samedu - Kome se svako obraća
69. EI-Kadiru - Svemoćni
70. EI-Muktediru - Koji sve može
71. EI-Mukaddimu - Koji unapređuje
72. EI-Mu'ehhiru - Koji zapostavlja
73. EI-Evvelu - Prvi
74. EI-Ahiru - Posljednji
75. Ez-Zahiru - Jasni
76. EI-Batinu - Skriveni
77. EI-Valiju - Koji upravlja
78. EI-Mutealiju - Svevišnji
79. EI-Berru - Dobročinitelj
80. Et- Tevvabu - Koji kajanje uslišava
81. EI-Muntekimu - Koji ne ostaje dužan
82. EI-Afuvvu - Koji oprašta
83. Er-Reufu - Samilosni
84. Maliku-I-mulki - Gospodar svih svjetova
85. Zul-Dželali ve-I-Ikrami -Najveličanstveniji i Najčasniji
86. EI-Muksitu - Sveopći djelitelj pravde
87. EI-Džami'u - Koji sve okuplja
88. EI-Ganijju - Koji je bogat
89. EI-Mugni - Koji daje bogatstvo
90. EI-Mani'u - Koji oduzima bogatstvo
91. Ed-Darru - Koji stvara štetu
92. En-Nafi'u - Koji stvara korist
93. En-Nuru - Sveopće svjetlo
94. EI-Hadi - Koji upućuje
95. EI-Bedi'u - Stvoritelj (Prapočetak svega.
96. El-Baki - Vječiti
97. EI-Varisu - Konačni nasljednik svega
98. Er-Rešidu - Upućivač na dobro
99. Es-Saburu - Strpljivi, Koji ne hiti sa obračunom
BlooQ.

#271 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

@ istocnjak

tebi se ne svida moja istina ni moja zapazanja i opominjes me u ime svoga Boga

meni i ako se ne svidaju tvoje istine, ja ti ne "prijetim" da ce ti se neko smilovati (ergo u takvom sam stanju da mi treba samilost), da ces progledati i da lazes i da su ti sve tvrdnje besmislene...vidiš li razliku između mene i tebe

ti mene zastrašuješ svojim Bogom, a ja i dalje stojim mirna naspram tebe, ne zato što sam ateista koji se ne plaši Boga, već što znam da je Bog ljubav a ne strah (pa čiji god to Bog bio :D, osim Kali)
BlooQ.

#272 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

dokle je doslo da ja ovo moram da objasnjavam

Ibn Arabi u svom kapitalnom djelu Mekanska otkrovenja tri razine bica pojašnjava veoma kratkim izrazima: “Istinsko biće to je Allah, Apsolutno biće je Njegova Sveopća milost, a Ograničeno biće je Njegov trag.

الوجود الحقّ هو الله، والوجود المطلق فيضه، والوجود المقيّد أث

na ovu vrstu bića sma mislila...ne na to da pripisujem Allahu svojstva čovjeka
istocnjak

#273 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

BlooQ. wrote:@ istocnjak

meni i ako se ne svidaju tvoje istine, ja ti ne "prijetim" da ce ti se neko smilovati (ergo u takvom sam stanju da mi treba samilost), da ces progledati i da lazes i da su ti sve tvrdnje besmislene...vidiš li razliku između mene i tebe

ti mene zastrašuješ svojim Bogom, a ja i dalje stojim mirna naspram tebe, ne zato što sam ateista koji se ne plaši Boga, već što znam da je Bog ljubav a ne strah (pa čiji god to Bog bio :D, osim Kali)
Uopće ne shvatas poentu mada govoris da ti je jasno ...

Na arapskom jeziku Allah dž.š. znaci Bog uzviseni i On je Jedan Gospodar svemira i za sve ljude na ovom dunjaluku ... kao i onoga sto mi ne znamo ...

Dakle Jedan Bog uzviseni ...

i za tebe i za mene i za sve ljude ... ISTI I JEDAN GOSPODAR UZVISENI ZA SVE ....

ako vjerujes drugacije onda je to "širk" politeizam ili mnogobostvo ...
BlooQ.

#274 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:
BlooQ. wrote:@ istocnjak

Uopće ne shvatas poentu mada govoris da ti je jasno ...

Na arapskom jeziku Allah dž.š. znaci Bog uzviseni i On je Jedan Gospodar svemira i za sve ljude na ovom dunjaluku ... kao i onoga sto mi ne znamo ...

Dakle Jedan Bog uzviseni ...

i za tebe i za mene i za sve ljude ... ISTI I JEDAN GOSPODAR UZVISENI ZA SVE ....

ako vjerujes drugacije onda je to "širk" politeizam ili mnogobostvo ...
hajmo polako :D gdje sam ja navela da vjerujem u više bogova? znam šta Allah znaci :D gornja definicija se aplicira i na Jahvu i Boga u kršćana...

isti princip koji ja nisam nikada negirala..sva moja pitanja i komentari (na stranu zezanje komentari) su bili upuceni na specificne dijelove islama i Kur'ana, a ta pitanja logicno proizilaze iz toga sto nisam muslimanka, ne zovem boga Allah

da su me od malih nogu odgajali kao muslimana, katolika, budistu nije bitno, ja bih svete knjige i Boga prihvaćala bez pogovora bez pitanja...da li to razumiješ...ja razumijem koncept tvoga Boga, ali ga ne prihvaćam u svim njegovim aspektima i to je sve, niti kršćanskog Boga niti Jahvea itditd

ali vjerovao ili ne, ja i dalje mogu da vjerujem da nešto postoji, nešto što se ne uklapa u tvoju definiciju božanstva
arzuhal

#275 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

BlooQ. wrote:dokle je doslo da ja ovo moram da objasnjavam

Ibn Arabi u svom kapitalnom djelu Mekanska otkrovenja tri razine bica pojašnjava veoma kratkim izrazima: “Istinsko biće to je Allah, Apsolutno biće je Njegova Sveopća milost, a Ograničeno biće je Njegov trag.

الوجود الحقّ هو الله، والوجود المطلق فيضه، والوجود المقيّد أث

na ovu vrstu bića sma mislila...ne na to da pripisujem Allahu svojstva čovjeka
Image
Post Reply