Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Photoman

#251 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

Gost123 wrote:
Photoman wrote: Kad se sjetim sta mi je receno u mejtefu od strane reprezentativca IVZ-a osamdeset-i-neke, sav se najezim: "Allah s.w.t. je jedno nevidljivo bice koje je svugdje oko nas." Onda pogledas na stanje "naseg" "Bosanskog" Islama, i sve ti je jasno; dosta "vjernika" ne zna ni kome se mole.
E ovo je zanimljivo. Cinjenica je da je u mislima mnogih vjernika, pa bilo muslimana, krscana ili pripadnika drugih vjera antropomorfna slika boga, bog je samo jos jedno bice, svemocno, sveznajuce, sveprisutno ali ipak bice. Tako da i danas ateisti kad kazu da ne vjeruju u boga prvo pomisle na takvog boga. Komu se muslimani mole, a komu bi se trebali moliti?

I niej to do "vaseg" "Bosanskog" islama, tako je sa vecinom ljudi u svim religijama.
Allah s.w.t. je onakav kavim je Sam Sebe opisao; preporucujem da konsultujes Sveti Qur'an za detalje. 'Bice' je premala rijec za Originatora svega.

"Antropomorfne slike boga" su samo ljudske retpostavke. Pripisivanje atributa Gospodaru s.w.t. bez dokaza je ektremno tezak grijeh.
Last edited by Photoman on 21/05/2009 00:19, edited 1 time in total.
Photoman

#252 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

kebele wrote:
Photoman wrote: Kad se sjetim sta mi je receno u mejtefu od strane reprezentativca IVZ-a osamdeset-i-neke, sav se najezim: "Allah s.w.t. je jedno nevidljivo bice koje je svugdje oko nas."
Izvini, a kakva je razlika između ovog citiranog "vjerovanja" i tvog "vjerovanja" u par centimetara brade da utiru put ka Džennetu?
Citaj moj prethodni odgovor slicnom pitanju.

Vec sam ti objasnio "bradu"; prestani furati tvrdoglavost.
FrancescoTotti

#253 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by FrancescoTotti »

kebele wrote:
Izbrijavati bradu je haram...
E, ovo je najveća provala koju danas čuh. :|
Ne zanima me ko je rekao i gdje je rekao, ali je glupost žešća. Bože, daj im pameti.
Photoman wrote:Islam uvijek zauzima prvo mjesto. Ne bi meni smetalo ni da sam iz Tunguzije sve dok sam musliman, po propisima naravno, jer u Dzennetu nema Bosne. :)
Misliš li to da ćeš dužinom brade zaraditi Džennet? Bila ona milimetar duga, ili po' metra... ili je nikako ne imao, to nema nikakve veze sa Džennetom. Bože, daj pameti.
Moj dragi Kebele da ti dragi Allah podari svijest i malo vise pameti da ti Toti da neke savjete ako ih primas .
Prvo predpostavljam da znas razlikovati sta je Vadzib , sunnet i Farth ( Farz po naski ) . Po Sunnet Poslanika s.a.w.s. dakle po onome sto su nam prenijeli poznati , priznati i sto posto provjereni hadisi ( bio je jedan saklupljac hadisa koji je isao na devi od Medine do Palestine zbog samo jednog jednioh hadisa ) koji kazu da je Muhammed s.a.w.s preporucio nosenje brade a ne njeno brijanje , dakle da je nosenje brade sunnet . Ako pokusas naci kakvu literaturu iz tuskog doba o tome u BiH procitaces da su muski muslimani po pravilu nosili svi redom brade . Nije bitno . Reci da je glupost ovo sto je Muhammed .s.a.w.s. preporucio je velika greska da ne kazem haram . I zasto se sekirati za to sto drugi nose bradu ili kratke pantale . Ili zasto bi se ja sekirao sta drugi rade . Duznost svakog muslimana je da ukaze na greske nekom drugom muslimanu ili da pomaze ljudima koji hoce da se vrate Islamu . Vecina nsaih muslimanki , n´bosanskih nisu prekrivene . I sta sad ? Svak zna da treba da hodaju prekrivene zar ne ? . I sta ja tu mogu ? Ako me ko pita je li ispravno ne prekrivati se reci cu da nije . I to je sve . A kao sto znamo svi niko nece odgovarati za necije greske na Sudnjem danu , vec samo za svoje . Kao sto rece Basri :Jedan covjek ima toliko svojih mahana da bi mu trebo proci cijeli zivot da ih otkloni i samim time ne bi trebo imati vremena da se bavi tudjim mahanama ( parafraziro sam ) . Ko hoce da se ponasa po propisima elhamdulillah ko nece za to ce odgovarati na Sudnjem danu . Do nas je samih Ja ne kritikujem nikoga , jer svaki covjek grijesi pa naravno i ja . I to ne mozemo sprijeciti , jednostavno je to tako . Ali zato ima tewba , zato ima namaz , abdest , zato imamo hadz . Ali postavoci samo jedno pitanje : je li u redu da zena ide na hadz i obavi ga i poslije hadza opet nije prekrivena . Sigurno nije ali onda se pitamo zasto nam je situacija losa u BiH . I onda se sjetim oneoga " Allah nece popraviti stanje jednog naroda dok oni sami sebe ne poprave ( paraf...) Allah nece pomoci narod koji sam sebi nepravdu cini .. Ima tih ajeta jos
Last edited by FrancescoTotti on 21/05/2009 17:53, edited 2 times in total.
kebele

#254 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kebele »

FrancescoTotti wrote:...kazu da je Muhammed s.a.w.s preporucio nosenje brade i njeno brijanje...
Čekaj sad, preporučio je Poslanik "i njeno brijanje"? A prije tebe neko napisa da je "brijanje brade haram".
Nisu li ove dvije stvari u apsolutnoj suprotnosti? Ili je crno ili je bijelo? Pa ne može oboje biti tačno, znači jedno od ovoga nije istina. Koje? Ili ako ti je lakše, odgovori koje je istina? Nije moguće da postoji hadis da je "brijanje brade haram" i da postoji hadis da je preporučio "i njeno brijanje". Ili da svako tumači kako želi? Stvarno svašta.
alkalada

#255 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by alkalada »

kebele wrote:
FrancescoTotti wrote:...kazu da je Muhammed s.a.w.s preporucio nosenje brade i njeno brijanje...
Čekaj sad, preporučio je Poslanik "i njeno brijanje"? A prije tebe neko napisa da je "brijanje brade haram".
Nisu li ove dvije stvari u apsolutnoj suprotnosti? Ili je crno ili je bijelo? Pa ne može oboje biti tačno, znači jedno od ovoga nije istina. Koje? Ili ako ti je lakše, odgovori koje je istina? Nije moguće da postoji hadis da je "brijanje brade haram" i da postoji hadis da je preporučio "i njeno brijanje". Ili da svako tumači kako želi? Stvarno svašta.
Ima hadisa gdje poslanik (s.a.w.s) naredzuje svojim ashabima da ostave brade i da ih ne briju. Zbog toga su ucenjaci rekli da je brijanje brade haram. A to za brijanje brade, to nema osnov u Kur´anu i Sunnetu, i ako neko to kaze to naravno ne promijenjuje cinjenicu.
FrancescoTotti

#256 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by FrancescoTotti »

kebele wrote:
Halalite i oprostite greska u pisanju . Muhammed s.a.w.s je preporucio nosenje barde a ne njeno brijanje - treba da stoji . Eto halalite ako je doslo a gore cu porpaviti . Hvala i jod jednom halalite :thumbup:
zimomor

#257 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by zimomor »

Danas na Dzumi efendija nesto objasnjava i rece "ima more hadisa"... i fakat je tako. Cini mi se da svako sebi moze naci neki hadis da opravda njegovo trenutno razmisljanje.
FrancescoTotti

#258 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by FrancescoTotti »

zimomor wrote:Danas na Dzumi efendija nesto objasnjava i rece "ima more hadisa"... i fakat je tako. Cini mi se da svako sebi moze naci neki hadis da opravda njegovo trenutno razmisljanje.
Moj dragi zimomor , da ima na more hadisa ali skupljanje hadisa je bio mukotrpan posao i ljudi su ( da ih Allah nagradi ) posvecivali cijeli svoj zivot otkrivanju , skupljanju , tumacenju i rangiranju hadisa . Ima na stotine knjiga napisanih samo o tome kako su ti hadisi skupljani , koji lanci prenosioca su bili korisni , dakle merode s kojima su se sluzili itd itd . Tako ako ja neki hadis oznacen kao daif znaci da se to tesko moze povjerovati u njega jer je prosao strogu kontrolu . A daifa kod nas zaista ima mnogo i mnogi ih danas koriste a nece da naglase njihovu stvarnu vrijednost tj istinitost
NIN

#259 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Photoman wrote:"Antropomorfne slike boga" su samo ljudske retpostavke. Pripisivanje atributa Gospodaru s.w.t. bez dokaza je ektremno tezak grijeh.
A kakav je onda psiholoski profil Gospodara? Da li nam on nesto govori o njemu?

Pitam te iz razloga jer se isti moze relativno lako izvesti (citajuci Knjigu) i on je bez imalo dvojbe zaista antropomorfan!
frla

#260 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

NIN wrote:
Photoman wrote:"Antropomorfne slike boga" su samo ljudske retpostavke. Pripisivanje atributa Gospodaru s.w.t. bez dokaza je ektremno tezak grijeh.

Pitam te iz razloga jer se isti moze relativno lako izvesti (citajuci Knjigu) i on je bez imalo dvojbe zaista antropomorfan!
NiN,

Problem je što sve "bukvalno" shvatas ...
Antropomorfno poimanje je totalno pogrešno i spada u domen "širka" http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &Itemid=57 što jedan od največih grijeha ... a to samo Allah dž.š. najbolje zna ...
Pisac: hfz. dr. Safvet M.Halilovic
Izvor: Novi Horizonti
Br/str: 46

Antropomorfno poimanje Boga

Treci razlog antireligijske usmjerenosti savremene zapadne civilizacije nalazi se u antropomorfnom poimanju Boga u kršcanskoj teologiji. Asad naglašava da je najvažniji intelektualni faktor koji je sprecavao religijsku obnovu Evrope bio upravo pojam Isusa Krista kao sina Božijeg. Naravno, - istice on – filozofski nastrojeni kršcani nisu nikada tu ideju o sinstvu uzimali u doslovnom smislu; oni su pod tim podrazumijevali manifestaciju Božije milosti u covjecijem obliku. Ali, s obzirom da svi ljudi nemaju filozofski nastrojen duh, za pretežnu vecinu kršcana, izraz sin imao je i ima sasvim izravno znacenje, iako je uvijek tome bio pridružen neki mistican prizvuk. Za njih je Kristovo “Božije sinstvo” sasvim prirodno vodilo ka antropomorfnom (covjekolikom) poimanju Boga, Koji je poprimio oblik dobrocudnog starca bujne bijele brade; a onaj oblik, ovjekovjecen bezbrojnim slikama visoke umjetnicke vrijednosti, ostao je utisnut u podsvjesni duh Evrope.

U vrijeme kad je ta crkvena dogma gospodarila, u Evropi nije bilo sklonosti da se dovodi u pitanje taj cudni pojam. Ali, nakon razdoblja prosvijecenosti, evropski mislioci su instinktivno ustuknuli pred shvacanjem Boga onako kako je predstavljen u ucenjima Crkve; a pošto je to shvacanje bilo jedino na koje su bili naviknuti, oni su poceli odbacivati i samu ideju o Bogu, a s tim i samu religiju.
Pored toga, car izvanrednog materijalnog napretka poceo je usmjeravati ljude prema novim zanimanjima, pa je tako pridonosio sljedecem religijskom vakuumu Zapada. U tom vakuumu razvoj zapadne civilizacije poprimio je tragican obrat: osloboden svog ranijeg ropstva dogmatskim crkvenim ucenjima, zapadnjacki duh prekoracio je sve granice i postepeno se ušancio u odlucni antagonizam prema bilo kojem obliku duhovnih zahtjeva u odnosu na covjeka. Iz podsvjesnog straha da opet ne bude nadvladan silama koje polažu pravo na duhovni autoritet, Evropa je postala šampion svega antireligijskog i u nacelu i u akciji. Tako se ona okrenula svom starom rimskom naslijedu.!
Širk je poistovjećenje stvorenja sa Stvoriteljem u božanskim osobinama, tako onaj ko Allahu dž.š. nekoga pridruži, on ga je već s Allahom dž.š. usporedio, a to je najveći zulum-nepravda što jedan od največih grijeha ...
Last edited by frla on 23/05/2009 00:30, edited 1 time in total.
NIN

#261 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

frla wrote:
NIN wrote:

NiN,

Problem je što sve "bukvalno" shvatas ...
Antropomorfno poimanje je totalno pogrešno i spada u domen "širka" što jedan od največih grijeha ...
a to samo Allah dž.š. najbolje zna ...
Pisac: hfz. dr. Safvet M.Halilovic
Izvor: Novi Horizonti
Br/str: 46

Antropomorfno poimanje Boga

Treci razlog antireligijske usmjerenosti savremene zapadne civilizacije nalazi se u antropomorfnom poimanju Boga u kršcanskoj teologiji. Asad naglašava da je najvažniji intelektualni faktor koji je sprecavao religijsku obnovu Evrope bio upravo pojam Isusa Krista kao sina Božijeg. Naravno, - istice on – filozofski nastrojeni kršcani nisu nikada tu ideju o sinstvu uzimali u doslovnom smislu; oni su pod tim podrazumijevali manifestaciju Božije milosti u covjecijem obliku. Ali, s obzirom da svi ljudi nemaju filozofski nastrojen duh, za pretežnu vecinu kršcana, izraz sin imao je i ima sasvim izravno znacenje, iako je uvijek tome bio pridružen neki mistican prizvuk. Za njih je Kristovo “Božije sinstvo” sasvim prirodno vodilo ka antropomorfnom (covjekolikom) poimanju Boga, Koji je poprimio oblik dobrocudnog starca bujne bijele brade; a onaj oblik, ovjekovjecen bezbrojnim slikama visoke umjetnicke vrijednosti, ostao je utisnut u podsvjesni duh Evrope.

U vrijeme kad je ta crkvena dogma gospodarila, u Evropi nije bilo sklonosti da se dovodi u pitanje taj cudni pojam. Ali, nakon razdoblja prosvijecenosti, evropski mislioci su instinktivno ustuknuli pred shvacanjem Boga onako kako je predstavljen u ucenjima Crkve; a pošto je to shvacanje bilo jedino na koje su bili naviknuti, oni su poceli odbacivati i samu ideju o Bogu, a s tim i samu religiju.
Pored toga, car izvanrednog materijalnog napretka poceo je usmjeravati ljude prema novim zanimanjima, pa je tako pridonosio sljedecem religijskom vakuumu Zapada. U tom vakuumu razvoj zapadne civilizacije poprimio je tragican obrat: osloboden svog ranijeg ropstva dogmatskim crkvenim ucenjima, zapadnjacki duh prekoracio je sve granice i postepeno se ušancio u odlucni antagonizam prema bilo kojem obliku duhovnih zahtjeva u odnosu na covjeka. Iz podsvjesnog straha da opet ne bude nadvladan silama koje polažu pravo na duhovni autoritet, Evropa je postala šampion svega antireligijskog i u nacelu i u akciji. Tako se ona okrenula svom starom rimskom naslijedu.!
U Knjizi se jasno uocava gospodareva ljubomora, ljutitost, blagonaklonost, srdzba, osvetoljubivost, posesivnost, itd.

Reci mi sad' zar ovo nisu ljudske osobine?

(Osim ako Gabrijel nije nesto sfuserio).
frla

#262 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

NIN wrote:
U Knjizi se jasno uocava gospodareva ljubomora, ljutitost, blagonaklonost, srdzba, osvetoljubivost, posesivnost, itd.

NiN,

Nije tako uopšte ... opet ides u "širk" što je jedan od najvecih grijeha ...
Sve bukvalno shvatas ... ne mozes shvatiti poruke iz Kur'ana bez Njegove upute i ako nisi nacisto sa jednocom uzvisenog Gospodara ... to jeste sa "tevhidom" ... kao i ako ne poznajes biografiju zadnjeg Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s.
NIN

#263 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

frla wrote:
NIN wrote:

NiN,

Nije tako uopšte ... opet ides u "širk".
Sve bukvalno shvatas ... ne mozes shvatiti poruke iz Kur'ana bez upute i ako nisi nacisto sa jednocom uzvisenog Gospodara "tevhidom" kao i ako ne poznajes biografiju zadnjeg Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s.
Kako nije? Ne bih rekao da idem u sirk. naime, pokusavam razmisliti glavom od Njega datom.

Takodjer, pa zar sam Kuran nije uputa? Zasto uputa v.2? Zasto hadisi? Zasto institucija? Zar nisu i sami tumaci ljudi kao i ti i ja?

Koliko mi je poznato, Bog se jasno oglasava Knjigom direktno covjeku. Jedino ako ti i ja nismo ljudi onda ovo tvoje stoji?
frla

#264 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

NIN wrote: Kako nije? Ne bih rekao da idem u sirk. naime, pokusavam razmisliti glavom od Njega datom.

Takodjer, pa zar sam Kuran nije uputa? Zasto uputa v.2? Zasto hadisi? Zasto institucija? Zar nisu i sami tumaci ljudi kao i ti i ja?

Koliko mi je poznato, Bog se jasno oglasava Knjigom direktno covjeku. Jedino ako ti i ja nismo ljudi onda ovo tvoje stoji?
Vidi NiN ... nije to tako jednostavno ipak ti si odrastao u jednom okruzenju koje ti je godinama slalo odredjene poruke suprotne od onih o kojima sad ti razmisljas ... polahko opusti se malo ... jer za sve treba vremena ... :D

Evo uzmi procitaj knjigu "Zapečaćeni dženetski napitak" to je naučna studija o životu poslanika Muhameda s.a.v.s. mozda ti neke stvari budu jasnije ... pa cemo razgovarati ... ako ti bude dosadno citati iz pocetka gdje se govori se o stanju prije dolaska Muhameda s.a.v.s. ti pocni citati od 50 i neke strane od njegovog rodjenja ...
Veoma je lijepo i jasno napisana ... sa dosta interesantnih detalja i historijskih dogadjaja sa datumima ...
Last edited by frla on 23/05/2009 01:15, edited 1 time in total.
NIN

#265 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

@frla, pitam tebe a ne "Zapečećeni dženetski napitak". Od tebe trazim odgovor i razumski dijalog. Citao je @NIN Knjigu i v.2 upute sto me je fakticki i navelo na skepsu pa sada trazim odgovore u ljudima a ne u institucionaliziranim pamfletima kao sto je taj sto ga ti postavi. Pricao je @NIN i sa teoloski ucenijim ljudima od bilo koga ovdje na forumu pa su mi i oni davali smjernice tipa "Zapečećeni dženetski napitak" sto meni samo upucuje na nesigurnost.

Nemoj me tjerati da postavljam ajete gdje se jasno razaznaje gospodareva ljubomora, posesivnost, srdzba, itd. Zelja mi je vidjeti kako jedan prosjecan vjernik racionalizira ove stvari kada bude upitan o istim!
frla

#266 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by frla »

NIN wrote:@frla, pitam tebe a ne "Zapečećeni dženetski napitak". Od tebe trazim odgovor i razumski dijalog. Citao je @NIN Knjigu i v.2 upute sto me je fakticki i navelo na skepsu pa sada trazim odgovore u ljudima a ne u institucionaliziranim pamfletima kao sto je taj sto ga ti postavi. Pricao je @NIN i sa teoloski ucenijim ljudima od bilo koga ovdje na forumu pa su mi i oni davali smjernice tipa "Zapečećeni dženetski napitak" sto meni samo upucuje na nesigurnost.
Ma ja sam ti obican vjernik laik ... ono k'o zemljoradnik sa polja riže ... nemoj mene nista pitati ... važi li? :D
Mogu ti samo reci iz svoga licnog zemljoradnickog iskustva ... pokušaj da ne ores duboku po jalovoj zemlji ...
Nema ništa od toga ... samo se bezveze umaras ... i tako ... odoh sada a ti mi ostani odpozdravljen ...

Ne diraj ništa ... dok se ne vratim ponovo ... i opusti se malo ... samo laganini ... :D
Last edited by frla on 23/05/2009 01:27, edited 2 times in total.
NIN

#267 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

frla wrote:
NIN wrote:@frla, pitam tebe a ne "Zapečećeni dženetski napitak". Od tebe trazim odgovor i razumski dijalog. Citao je @NIN Knjigu i v.2 upute sto me je fakticki i navelo na skepsu pa sada trazim odgovore u ljudima a ne u institucionaliziranim pamfletima kao sto je taj sto ga ti postavi. Pricao je @NIN i sa teoloski ucenijim ljudima od bilo koga ovdje na forumu pa su mi i oni davali smjernice tipa "Zapečećeni dženetski napitak" sto meni samo upucuje na nesigurnost.
Ma ja sam ti obican vjernik laik ... ono k'o zemljoradnik sa polja riže ... nemoj mene nista pitati ... važi li? :D
Mogu ti samo reci iz svoga licnog zemljoradnickog iskustva ... pokušaj da ne ores duboku po jalovoj zemlji ...
Nema ništa od toga ... samo se bezveze umaras ... i tako ... odoh sada a ti mi ostani odpozdravljen ...

I na kraju opusti se malo ... samo laganini ... :D
Vazi druze!
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#268 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

@frla, pitam tebe a ne "Zapečećeni dženetski napitak".
Pa to ti je jedno te isto. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
NIN

#269 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Latina wrote:
Haman...

Nego, kako si mi ti?

Sjedim ti neki dan u kaficu u Dubaiju gdje se toci alkohol i smeknem seika kako saljeva pivu. Uzmem aparat i podjem uraditi par fotki kad ce seik ljutito ispruzenom rukom iskazati svoje neslaganje. Posto su im zakoni zaista striktni (naravno selektivno, jer je prostitucija normala a arapkinje baska roba koja ide i do par desetina hiljada dolara!) ja ti istog momenta ustanem i pomirljivo mu pridjem. Zamolim ga za oprost jer mu povrijedih intimu i ne nadjoh shodno da ga priupitam za dopustenje. Kasnije mi pridje obezbjedjenje koje me zamoli da spremim aparat nazad u torbu i pitase me za pice sto ja rado i prihvati i padose par pivas na seikov racun. Obojica ostadosmo nasmijani. :)
Latina

#270 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

Evo i ja se smijem. :lol: :lol:

Super sam, Bogu hvala.
Photoman

#271 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

NIN wrote:

Tvoj zakljucak de je On "bez imalo dvojbe zaista antropomorfan" je samo to, TVOJ zaljucak, neovisno o kolicini dvojbe. Interesuje me samo kako si dosao do zakljucka da je ON antropomorfan, tj ima/prima ljudske karakterisike, kad je On postojao prije svega, i stvorio sve, kao i ljude?

Stvoritelju s.w.t. niko i nista nije ravno.

Sto se tice "psiholoskog profila"; vec sam rekao da je pripisivanje atributa Gospodaru s.w.t. bez dokaza ektremno tezak grijeh. Njegovih 99 imena dobro ukazuju na Njegove karakteristike. Ja se licno ne upustam u pretpostavke i osobne zakljucke; ne samo sto nema dokaza, nego sto stvorenje nema pravo profilirati Stvoritelja.
NIN

#272 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Photoman wrote:Tvoj zakljucak de je On "bez imalo dvojbe zaista antropomorfan" je samo to, TVOJ zaljucak, neovisno o kolicini dvojbe. Interesuje me samo kako si dosao do zakljucka da je ON antropomorfan, tj ima/prima ljudske karakterisike, kad je On postojao prije svega, i stvorio sve, kao i ljude?
Ili je ipak obratno?
Compact

#273 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Compact »

NIN wrote:
Latina wrote:
Haman...

Nego, kako si mi ti?

Sjedim ti neki dan u kaficu u Dubaiju gdje se toci alkohol i smeknem seika kako saljeva pivu. Uzmem aparat i podjem uraditi par fotki kad ce seik ljutito ispruzenom rukom iskazati svoje neslaganje. Posto su im zakoni zaista striktni (naravno selektivno, jer je prostitucija normala a arapkinje baska roba koja ide i do par desetina hiljada dolara!) ja ti istog momenta ustanem i pomirljivo mu pridjem. Zamolim ga za oprost jer mu povrijedih intimu i ne nadjoh shodno da ga priupitam za dopustenje. Kasnije mi pridje obezbjedjenje koje me zamoli da spremim aparat nazad u torbu i pitase me za pice sto ja rado i prihvati i padose par pivas na seikov racun. Obojica ostadosmo nasmijani. :)
Kakav divan primjer jednog muslimana vjernika! :D

Treb'o si ga pitati jede li kvinketinu! :D
Latina

#274 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

Compact wrote:

Sve je stvar licne percepcije. Tako je @NIN zapucao u Dubai da potvrdi svoju istinu.

Sto ne znaci da je njegova istina i univerzalna. Niti znaci da bi bilo ko od nas mogao opstati da nema Bozije Milosti.
NIN

#275 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Latina wrote:
Compact wrote:

Sve je stvar licne percepcije. Tako je @NIN zapucao u Dubai da potvrdi svoju istinu.

Sto ne znaci da je njegova istina i univerzalna. Niti znaci da bi bilo ko od nas mogao opstati da nema Bozije Milosti.
Da bogdom nemam pametnija posla pa da picim svjetom potvrdjujuci istine bilo bi super. Nego, ono sto je ocito na Bliskom je da sto je zemlja bogatija vjera postaje fleksibilna. S duge strane, sto je zemlja siromasnija i bogatija problemima vjera je znacajno izrazenija. U slobodnom prijevodu, covjek fakticki zamjenjuje bozanstva - novac za boga!

Slicno je i u ostatku svijeta.
Locked