Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post Reply
bihpatriot

#251 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

generator wrote:
bihpatriot wrote:BTW, danas je:

Hrvatska: 95% : 5% (tj. Hrvatska nije dobila nista sto vec nije imala)
BiH: 48% : 10% : 37% (tj. BiH je postala frankestajn od kojega najvise stete imaju Hrvati, pa Bosnjaci, a Srbi su dobili ono sto nikada nisu imali niti trebali imati).

'Bem te Franjo, partizanski, srpsko-hrvatski, jugoslovenski generalu!
Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik nove samostalne Hrvatske a ne lutka za izivljavanje,probajte na nekom drugome unutar BiH koji su :lol: sluzili Jugoslaviji i JNA do zadnjeg trenutka.npr.Delic :P
HrvaCka je bila samostalna, tocnije nezavisna, samo jedan mali kratki period u svojoj povijesti... :lol:

Tako da... dzaba se trudite vi iz juzne Bosne... :lol:
generator

#252 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

bihpatriot wrote:
generator wrote:
bihpatriot wrote:BTW, danas je:

Hrvatska: 95% : 5% (tj. Hrvatska nije dobila nista sto vec nije imala)
BiH: 48% : 10% : 37% (tj. BiH je postala frankestajn od kojega najvise stete imaju Hrvati, pa Bosnjaci, a Srbi su dobili ono sto nikada nisu imali niti trebali imati).

'Bem te Franjo, partizanski, srpsko-hrvatski, jugoslovenski generalu!
Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik nove samostalne Hrvatske a ne lutka za izivljavanje,probajte na nekom drugome unutar BiH koji su :lol: sluzili Jugoslaviji i JNA do zadnjeg trenutka.npr.Delic :P
HrvaCka je bila samostalna, tocnije nezavisna, samo jedan mali kratki period u svojoj povijesti... :lol:

Tako da... dzaba se trudite vi iz juzne Bosne... :lol:
:zjev: Mi iz juzne Bosne smo sve svoje obranili i malo sire,a ti patriota iz sjeverne bavarske sto si ti branio ? Dok je Rvacka bila nezavisna tada smo bili kao 2 prsta jedne ruke a vidi danas. :lol:
bihpatriot

#253 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

MaliJastreb wrote:Pametni ljudi ne uzimaju velikosrpske "argumente" o nepostojanju Hrvatske samostalnosti i neovisnosti kroz povijest. Smijesno zvuci ako se zna da dolazi od pripadnika naroda koji je 500 godina direktno i pokorno sluzio ne stranom gospodaru, vec drugoj vjeri i drugoj kulturi.
Eeee care, slab ti je taj argument. Mislim dovoljno je samo da pogledash u gornji lijevi kut grba Republike Hrvatske... :lol:

Prema tome, nash zapadni susjed je 1000 godina direktno i pokorno sluzio ne stranom gospodaru, vec drugoj vjeri i drugoj kulturi. :dance:

Mi smo, ako nista, bar upola manje sluzili... :lol:
bihpatriot

#254 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

generator wrote: :zjev: Mi iz juzne Bosne smo sve svoje obranili i malo sire,a ti patriota iz sjeverne bavarske sto si ti branio ?
Pa naravno da ste obranili. I sto onda biii? Ostavio vas Francek u "tamnom vilajetu" potezom olovke na papiru...

Hebiga, zahebani su ti Zagorci, nije im vjerovati na rijec... :-)
Dok je Rvacka bila nezavisna tada smo bili kao 2 prsta jedne ruke a vidi danas. :lol:
Sta's, tako ti je to, uvijek nas zavadi onaj treci prst... :mrgreen:
generator

#255 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

bihpatriot wrote:
generator wrote: :zjev: Mi iz juzne Bosne smo sve svoje obranili i malo sire,a ti patriota iz sjeverne bavarske sto si ti branio ?
Pa naravno da ste obranili. I sto onda biii? Ostavio vas Francek u "tamnom vilajetu" potezom olovke na papiru...

Dok je Rvacka bila nezavisna tada smo bili kao 2 prsta jedne ruke a vidi danas. :lol:
Malo si zaboravljiv,gdje je u juznoj bosni zivio Hrvat zivi i dalje. :roll: Nije Vrano stvarao bih da bi nas prodao ali je potpisao zajedno sa Alijom okupaciju dijelova bih. :?: A za tamni vilajet pitaj susjede? :?:
bihpatriot

#256 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

generator wrote:
bihpatriot wrote:

Malo si zaboravljiv,gdje je u juznoj bosni zivio Hrvat zivi i dalje. :roll: Nije Vrano stvarao bih da bi nas prodao ali je potpisao zajedno sa Alijom okupaciju dijelova bih. :?: A za tamni vilajet pitaj susjede? :?:
Tocno, i treba da je tako. Ali sto cemo sa Hrvatima Posavine, Srednje Bosne, i Krajine?

Od 17% Hrvata u BiH 1991., danas je 11% Hrvata u BiH.

Da je Vrano igrao drugacije, danas bi i dalje bilo 17% Hrvata u BiH (a mozda cak i vise).

P.S. Mislim OK, razumijemo se, WestHerc dozivljava Franceka kao mesiju koji ih je oslobodija od komunista, ali je fazon u tome sto je to bilo samo kratkorocno (od 1992.-1994.). Poslije toga, WestHerc-u, Francek ponovno vratija komunistima dugorocno (1994.-....) :lol:
generator

#257 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

bihpatriot wrote:
bihpatriot wrote:

Tocno, i treba da je tako. Ali sto cemo sa Hrvatima Posavine, Srednje Bosne, i Krajine?

Od 17% Hrvata u BiH 1991., danas je 11% Hrvata u BiH.

Da je Vrano igrao drugacije, danas bi i dalje bilo 17% Hrvata u BiH (a mozda cak i vise).

P.S. Mislim OK, razumijemo se, WestHerc dozivljava Franceka kao mesiju koji ih je oslobodija od komunista, ali je fazon u tome sto je to bilo samo kratkorocno (od 1992.-1994.). Poslije toga, WestHerc-u, Francek ponovno vratija komunistima dugorocno (1994.-....) :lol:[/quote]
:zzzz: Osobno smatram da Vrano i nije nista politicki previse donio Zapadnim Burgonjcima ,dok je vojno je napravio i vise nego dovoljno,jer je taj dio West Burgundie obranjen uz j..... pomoc Hrvatske .Kad je potpisan Dayton sve se je to znalo.Vidim da ti ciljas na nesto drugo,kazi sto ti je na dusi ??? :mrgreen:
dr trocki

#258 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by dr trocki »

Gdje je ono Tuđman htjeo Bosnu?? :lol:
bihpatriot

#259 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

generator wrote: :zzzz: Osobno smatram da Vrano i nije nista politicki previse donio Zapadnim Burgonjcima ,dok je vojno je napravio i vise nego dovoljno,jer je taj dio West Burgundie obranjen uz j..... pomoc Hrvatske .Kad je potpisan Dayton sve se je to znalo.Vidim da ti ciljas na nesto drugo,kazi sto ti je na dusi ??? :mrgreen:
A pa cuj, kad vas boli za nas u sjevernoj Bosni, sto bi nas bolio za vas u juznoj Bosni?

Nas sa Bosnjacima ima 57%, a vas sa Srbima 43% (cak je i to pod :?: ).

Pa prema tome, vi "uzivajte blagostanje" onoga koji "vojno je napravio i vise nego dovoljno". :-)

Mi uzivamo blagostanje neceg drugog... :skoljka:

Tako da, svatko neka brine o sebi i svom domu kako najbolje zna, sada!

A dom nash, je nasha Bosna! :kravata:
generator

#260 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

bihpatriot wrote:
generator wrote: :zzzz: Osobno smatram da Vrano i nije nista politicki previse donio Zapadnim Burgonjcima ,dok je vojno je napravio i vise nego dovoljno,jer je taj dio West Burgundie obranjen uz j..... pomoc Hrvatske .Kad je potpisan Dayton sve se je to znalo.Vidim da ti ciljas na nesto drugo,kazi sto ti je na dusi ??? :mrgreen:
A pa cuj, kad vas boli za nas u sjevernoj Bosni, sto bi nas bolio za vas u juznoj Bosni?

Nas sa Bosnjacima ima 57%, a vas sa Srbima 43% (cak je i to pod :?: ).

Pa prema tome, vi "uzivajte blagostanje" onoga koji "vojno je napravio i vise nego dovoljno". :-)

Mi uzivamo blagostanje neceg drugog... :skoljka:

Tako da, svatko neka brine o sebi i svom domu kako najbolje zna, sada!

A dom nash, je nasha Bosna! :kravata:
Vlastita misljenja ne mozes podturati pod tuđa ili moja.Ja isto zivim u Bih i jednako je tvoja koliko i moja :skoljka: .ne smije se određena grupa deklarirati kao jedina istinska bosanska raja :oops: i sama sebi uzeti za pravo da bude jedina istinska pravobraniteljica Bosne. :zjev: Mi uzivamo blagostanje svojih djela,sto vi ne mozete??? :? Ne vidim razlog. :zzzz: Zato sto vam je uvijek netko kriv. Nekad MI nekad ONI a nikad se ne pogleda u vlastiti čaršiju.
mmostar

#261 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by mmostar »

bihpatriot wrote:
MaliJastreb wrote:
bihpatriot wrote:Nego, sto se tice teme, kud Francek nije htio Hrvacku do Drine - to mu nikad necy oprostit - 'bem ga mutava... :x
Koji ce mu klinac drzava sa 2.000.000 Srba u njoj.
Pa ne bi bilo 2 000 000 Srba u njoj, vec bi bilo:

- Hrvatska: 90% : 10% (tj. Srbi u Hrvatskoj bi se morali utopiti u Hrvatsku)
- BiH: 43% : 17% : 31% (tj. Srbi u BiH bi se morali utopiti u BiH, a Hrvati u BiH bi bili jezicak na vagi vecine)

Da je bilo pameti, trebalo je ocuvati Posavinu i Istocnu Bosnu, i uvesti blokadu Krajinama. Srbi bi sami dopuzali na pregovaracki... Nit' bi bilo ubijanja, nit' bi bilo protjerivanja - u onoj mjeri u kojoj je bilo...

Francek je vodio bash kretensku politiku!
Prevedeno- NDH :-)
generator

#262 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

Masala momka ..... :(
dr trocki

#263 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by dr trocki »

hadzofield wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
hadzofield wrote: BiH je mogla postojati i bez zrtava da je nase rukovodstvo bilo pametnije ...a ne slijepo vjerovalo medjunarodnoj zajednici
BiH bi možda postojala u krnjoj Jugoslaviji ali bi to bila vjerojatno vrbaska banovina u kojoj bi
živjeli Srbi pravoslavci i Srbi muslimani sa nešto malo Hrvata (Hrvate nisu svojatali nikada, iako je bilo nekih pojedinačnih pokušaja).
Vjerojatno bi Hrvati iselili ili bi došlo do toga da dio Hrvatske ide Srbiji a dio BiH Hrvatskoj, možda bi se
ipak dogodilo ono Karadžićevo, "narod u nestanak" ali na kulturan način.
opet ti kazem 100 000 nije vrijedno zivota... opet ce se drzava podijeliti na banovine....
podrinje je srpsko, vrbas-banja luka srpksko, ist. hercegovina srpska, posavina srpska...

hercegovina je prirodni entitet hrvata i takva ce uvijek ostati ... i logicnije je da u BIH imao entitet herceg-bosna nego entitet RS...
Livno, Duvno, Ljubuski, Grude itd... 99% hrvati ...
dok sa zvornikom, visegradom i ostalim danasnjim srpskim gradovima to nije slucaj prije rata..
Tebe care za predsuednika,volimo te mi odozdal
bihpatriot

#264 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

generator wrote: Vlastita misljenja ne mozes podturati pod tuđa ili moja.Ja isto zivim u Bih i jednako je tvoja koliko i moja :skoljka: .ne smije se određena grupa deklarirati kao jedina istinska bosanska raja :oops: i sama sebi uzeti za pravo da bude jedina istinska pravobraniteljica Bosne. :zjev:
Tako bi trebalo biti, ali je zahvaljujuci pogresnoj politici iz 90-tih, de-facto stanje na terenu drugacije. Kada Ti ili "Ti" nastupas agresivno u okvirima svog lokalnog interesa u juznoj Bosni, onda ja ili "ja" u okvirima mog lokalnog interesa u sjevernoj Bosni dobijem "po glavi". Prema tome, ne mozes Ti ili "Ti" biti pravobranitelj cijele BiH, vec samo juzne BiH, jer se ne solidarises sa sjevernom BiH, odnosno "gledas" samo svoj lokalni interes.

Ako ti nastupas iz perspektive svog lokalnog interesa, onda i ja imam cistu savjest da nastupam iz perspektive mog lokalnog interesa. A o tome sam vec govorio u prethodnom postu (tj. 57% : 43%).
Mi uzivamo blagostanje svojih djela,sto vi ne mozete??? :? Ne vidim razlog. :zzzz: Zato sto vam je uvijek netko kriv. Nekad MI nekad ONI a nikad se ne pogleda u vlastiti čaršiju.
Pa vidis, u tome je stvar. Vi ne uzivate blagostanje svojih djela, sto je uglavnom uvrijezeno misljenje, vec blagostanje ne-djela onoga koji "vojno je napravio i vise nego dovoljno". Jer niste samo vi nosili pusku i pravili djela 90-tih (neki kazu da ste cak pravili i ne-djela). Pa prema tome, kada "slavish" Vranu, ti direktno slavish ono sto je napravio za vas u juznoj Bosni, ali indirektno slavish i ono sto je napravio za nas u sjevernoj Bosni.

Zato, sa ove vremenske distance, ja ili "ja" mogu slobodno reci tko nam je kriv kada nismo imali pameti i kada smo vise vjerovali "hrvatstvu" umjesto "bosanstvu". Ali eto, sreca pa se tako zavrsilo da mi u sjevernoj Bosni ipak imamo tu mogucnost da "pogledamo u vlastitu carsiju" (tj. 57% : 43%).

Viva Bosna, a za ostale nas boli, isto onoliko koliko ostale boli za nas! :kravata:
generator

#265 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

bihpatriot wrote:
generator wrote: Vlastita misljenja ne mozes podturati pod tuđa ili moja.Ja isto zivim u Bih i jednako je tvoja koliko i moja :skoljka: .ne smije se određena grupa deklarirati kao jedina istinska bosanska raja :oops: i sama sebi uzeti za pravo da bude jedina istinska pravobraniteljica Bosne. :zjev:
Tako bi trebalo biti, ali je zahvaljujuci pogresnoj politici iz 90-tih, de-facto stanje na terenu drugacije. Kada Ti ili "Ti" nastupas agresivno u okvirima svog lokalnog interesa u juznoj Bosni, onda ja ili "ja" u okvirima mog lokalnog interesa u sjevernoj Bosni dobijem "po glavi". Prema tome, ne mozes Ti ili "Ti" biti pravobranitelj cijele BiH, vec samo juzne BiH, jer se ne solidarises sa sjevernom BiH, odnosno "gledas" samo svoj lokalni interes.

Ako ti nastupas iz perspektive svog lokalnog interesa, onda i ja imam cistu savjest da nastupam iz perspektive mog lokalnog interesa. A o tome sam vec govorio u prethodnom postu (tj. 57% : 43%).
Mi uzivamo blagostanje svojih djela,sto vi ne mozete??? :? Ne vidim razlog. :zzzz: Zato sto vam je uvijek netko kriv. Nekad MI nekad ONI a nikad se ne pogleda u vlastiti čaršiju.
Pa vidis, u tome je stvar. Vi ne uzivate blagostanje svojih djela, sto je uglavnom uvrijezeno misljenje, vec blagostanje ne-djela onoga koji "vojno je napravio i vise nego dovoljno". Jer niste samo vi nosili pusku i pravili djela 90-tih (neki kazu da ste cak pravili i ne-djela). Pa prema tome, kada "slavish" Vranu, ti direktno slavish ono sto je napravio za vas u juznoj Bosni, ali indirektno slavish i ono sto je napravio za nas u sjevernoj Bosni.

Zato, sa ove vremenske distance, ja ili "ja" mogu slobodno reci tko nam je kriv kada nismo imali pameti i kada smo vise vjerovali "hrvatstvu" umjesto "bosanstvu". Ali eto, sreca pa se tako zavrsilo da mi u sjevernoj Bosni ipak imamo tu mogucnost da "pogledamo u vlastitu carsiju" (tj. 57% : 43%).

Viva Bosna, a za ostale nas boli, isto onoliko koliko ostale boli za nas! :kravata:
Postujem tvoje misljenje ali pojam South Bosnian si spomenuo TI na ironican nacin ili sprdnju :razz: .Gdje ja to glorificiram svoje na ustrb svojeg tj,tvojeg. Ako se tebi ne sviđa Vrano radi neceg zalim ali trazi pomoc ili ga i dalje ne voli.ovo je forum gdje svatko izrazava vlastite misli pa tako i ti ,ali ne moras mene uvjeravati u nesto sto se tebi svidi ili ne svidi.Drzava u kojoj zivimo se zove Bih i pripada narodima tj.osobama a ne narodu jednom.Krivo vlastito shvacanje ili greske u određenom periodu ratovanja unutar :x Bih ne zelim niti moram snositi JA. Najveci saveznik BiH je bila nas susjed Hrvatska pa ti shvati kako zelis.Franjo Tuđman je potpisnik Daytona isto ko i Izetbegovic ali i dalje neki tvrde da je Tuđman izdao Bosnu. :lol:
and

#266 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by and »

MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU

UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Počev od 18. novembra 1991. godine ili prije pa do približno aprila 1994. i nakon toga više osoba je osnovalo i učestvovalo u udruženom zločinačkom poduhvatu političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na onim dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela "Velike Hrvatske", u kratkom roku ili tokom dužeg perioda, tako što bi one postale dio Republike Hrvatske ili blisko povezane s njom, i to upotrebom sile, zastrašivanja ili prijetnje silom, progona, zatvaranja i zatočavanja, prisilnog premještanja i deportacije, oduzimanja i uništavanja imovine i drugih sredstava koja predstavljaju ili obuhvataju činjenje zločina kažnjivih po članovima 2, 3 i 5 Statuta Međunarodnog suda. Teritorijalni cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio je osnivanje hrvatske teritorije u granicama Hrvatske banovine, teritorijalnog entiteta koji je postojao od 1939. do 1941. godine. Udruženi zločinački poduhvat obuhvatao je i kreiranje političke i nacionalne mape tih područja tako da njima dominiraju Hrvati, kako u političkom, tako i u demografskom smislu.

Brojne osobe su učestvovale u tom udruženom zločinačkom poduhvatu. Svaki učesnik je svojim činjenjem, nečinjenjem, postupcima ili ponašanjem, kako individualnim, tako i onim izvršenim u dosluhu s drugim osobama ili preko drugih osoba, bitno doprinio sprovođenju tog poduhvata i ostvarenju njegovog cilja. Sljedeće osobe su, pored ostalih, učestvovale u udruženom zločinačkom poduhvatu: Franjo Tuđman (preminuo 10. decembra 1999.), predsjednik Republike Hrvatske; Gojko Šušak (preminuo 3. maja 1998.), ministar obrane Republike Hrvatske; Janko Bobetko (preminuo 29. aprila 2003.), general u vojsci Republike Hrvatske; Mate Boban (preminuo 8. jula 1997.), predsjednik Hrvatske Zajednice (i Republike) Herceg-Bosne; JADRANKO PRLIĆ; BRUNO STOJIĆ; SLOBODAN PRALJAK; MILIVOJ PETKOVIĆ; VALENTIN ĆORIĆ; BERISLAV PUŠIĆ; razni drugi funkcioneri i članovi vlade i političkih struktura Herceg-Bosne/HVO-a na svim nivoima (uključujući opštinske organe vlasti i mjesne organizacije); razni čelnici i članovi Hrvatske demokratske zajednice (dalje u tekstu: HDZ) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (dalje u tekstu: HDZ-BiH) na svim nivoima; razni pripadnici oružanih snaga Herceg-Bosne /HVO-a, specijalnih jedinica, vojne i civilne policije, bezbjednosnih i obavještajnih službi, paravojnih formacija, lokalnih odbrambenih snaga, te druge osobe koje su djelovale pod nadzorom ili u sadejstvu ili saradnji s tim oružanim snagama, policijom i drugim elementima; razni pripadnici oružanih snaga, policije, bezbjednosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske; te druge osobe, poznate i nepoznate. Te su osobe vodile, upravljale, planirale, pripremale, bodrile, promovisale, podsticale, naredile, izvršile, sprovele, omogućile, učestvovale, doprinijele, podržale i na drugi način djelovale na ostvarivanju udruženog zločinačkog poduhvata.
generator

#267 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

Optuznica je istinita,HV je sudjelovala u rat u BiH uz dodatak kad vam pase tad su pravi Hrvati,a kad vam ne pase tada su ustaske formacije u protjerivanju nejaci.Sto ste dopustali da vam HV sudjeluje u oslobađanju dijelova dijelove Bih-a ,ako Vrano i Alija nisu imali vlastite dogovore . Uostalom svaka ptica svome jatu.
d700

#268 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by d700 »

generator wrote:Optuznica je istinita,HV je sudjelovala u rat u BiH uz dodatak kad vam pase tad su pravi Hrvati,a kad vam ne pase tada su ustaske formacije u protjerivanju nejaci.Sto ste dopustali da vam HV sudjeluje u oslobađanju dijelova dijelove Bih-a ,ako Vrano i Alija nisu imali vlastite dogovore . Uostalom svaka ptica svome jatu.
Ovdje si smiksao dogadjaje u razlicitim vremenskim periodima u neshto, sto tebi najbolje pashe. To naravno s istinom nema nikakve veze i samo treba da zadovolji polemiku.

Vojne Formacije HV-a su dijelovale u Bosni pod raznim aspektima. Na pocetku u smislu saveznistva (Do pocetka agresije HVO-a su postojali vojni kampovi za obuku Armije BiH u Hrvatskoj), kasnije kao agresor (Od Momenta sukoba sa Armijom BiH, koji je HVO zapoceo u Prozoru), na kraju uz dogovor i sa legitimitetom (Ulaz HV-a u Grahovo, i Glamoc za pripremu "Oluje).

Problem je ovdje bio, shto je Tudjman imao jedan svoj interni stav o BIH koji je veoma slican onome Milosevicu ili Karadzicu. Razlika je bila samo u tome, shto politicki Zagreb nije mogao da ih sprovodi kao Beograd. Jel valjalo je u svijetu odrzati marketing napadnute zemlje, dok bi Hrvatska u slucaju otvorenog preuzimanja Miloseviceve politike bila izjednacena sa Srbijom.

1991-1992
Franjo Tudjman je temelje skrivene agresije na BiH rano postavio. Nakon sto je izmjenio nepodobne sefove BiH-HDZ-a, doshao je do jednog shto ce ga slusati (Vidi ICTY-Protokol, Izjava Stipe Mesic) s imenom Mate Bobana. Nakon pojave Mate Bobana u HDZ-u BiH pocinje demontaza Stjepana Kljujica i dolazi do proglashavanje "Hrvatske Zajednice Herceg Bosne". Pocinje intenzivna afirmacija HVO-a kao vojne komponente koja kulminira u likvidaciji Blaza Kraljevica, covjeka koji je forcirao zajednistvo u borbi protiv VRS. Bosnjaci u HOS-u se likvidiraju ili protjeraju, ostatak se integrishe u HVO. Slijedi otvoreni Putsh u Mostaru, gdje frakcija desnog krila HDZ-a skida gradonacelnika Mostara (Koji je bio za zajednicku odbranu) i postavlja regularnim snagama Republike Bosne i Hercegovina Ultimatim za prelazak u postrojbe HVO-a. Prethodno je HVO "trenirao" s napadima na regularne snage Armije BiH taj svoj novi koncept. U sushtini to znaci, da je HVO nesht slicno kao i VRSK u "Republici Srpskoj krajini". Paravojna formacija koja nije pod kontrolom legitimne organa drzave...

1992-1993
Isti taj HVO medjuvremenu pocinje sa Srbima sklapati sporazume o nenapadanju. Pored toga poceo raditi i sverc, tako da je u Kiseljaku Arkan znao biti cesto vidjen gost, dok su se na Ilidzi mogli kretati vojnici HVO-a u uniformama. "Zaniljivo" je bilo u Maglaju, da bi Hrvati iz Zepca mogli bolje napadati, prelazili su -pod punom opremom- preko teritorije pod kontrolom VRS-a. Pitao sam se nekada, da li su ovo znali roditelji djece u Dubrovniku, koja su ginula od srpski granata....mozda cak iz istog bacaca koji je sad pomagao HVO-u u Maglaju ?

U akcijama koje su slijedile protiv regularnih jedinica bosanske Vojske, je sudjelovala i HV. Tako da se ona u jednom periodu s pravom moze naglasiti agresorskom vojskom sve do tog momenta, dok se njeno prisustvo nije legitimisali kroz zajednicki dogovor. Da budemo laksi: Nije bilo nikakve pravne razlike izmedju jedinica HV-a u Gornjem Vakufu ili jedinica Jugoslavenske Armije u Zvorniku. I jedna i druga su bez dozvole legalni vlasti u Sarajevu na teritoriji BiH.

1994-1995
Sve se to mijenja krajem 1994. Shta se desilo? Tudjmanov koncept da ce se BiH na taj nacin raspasti se nije ostvario. U Hercegovini su Hrvati poceli gubiti kontrolu na vecim dijelovima Jablanice i Konjica, u Mostaru se linije nisu pomicale, u srednjoj Bosni se izgubio Vares a pored toga je prijetilo da ce se Vitez, Busovaca, Kiseljak i Novi Travnik prepoloviti na jednoj strani, dok bi na drugoj strani bili odsjeceni od Hercegovine. Na nekim mjestima se HVO mogao samo spasiti bjezeci preko teritorije VRS.

U Posavini je situacija bila nesht bolje, s time sto ovdje nije doslo do otvorenih sukoba izmedju ABiH i HVO, jer neke jedinice HVO-a nisu bile poslusne Bobanu. U Bihacu je HVO pokusao da izda pojedina naselja ispod Pljesevice Srbima. Rezultat je na kraju bio da su neki pijani Cetnici poklali nekoliko stariji Hrvata pa je to 5.Korpus morao rijesiti i u sopstvenom interesu. Nedavno poslje toga, odgovorni oficir HVO-a (Santic) je -kako kazu u Bihacu- otishao na Unu da uzme Abdest pa je od tada nestao......

Za razliku od Milosevica, Tudjman je bio bolji strateg i imao jasno definisane ciljeve. Prijetila medjunarodna sankcija i s time izjednacavanje sa Srbijom, shto bi znacilo dugorocni status quo u Hrvatskoj (RSK). U Bosni su Hrvati poceli da gube. U tom inicialnom momentu on se hvata sporazuma Washingtonskog, jer vidi da ta politika Republiku Hrvatsku vodi u Blokadu koja ona -za razliku od Srbije- nece moci izdrzati.

Dolazi do famoznog preokreta.

1995
Tudjman je demontirao ekstremnje vodje HDZ-a u BiH i svoje "Hrvatine" sa dobrim shutom u guzicu uvali u Federaciju. Slijedi dogovor o vojnom zajednistvu, pa mu je legitimno predstavnistvo BiH dalo zeleno svijetlo, da zvanicne postrojbe HV-a udju u Grahovo...shto je optimalno za napad na Knin. Ovo sve pod pokroviteljstvom Amerikanaca, koji Hrvatskoj ne samo da daju zeleno svijetlo, nego su prethodno obucavali hrvatske vojnike modernom ratnom strukom, davali informacije o kretanju vojske RSK itd. Zauzvrat su trazili vojno zajednistvo sa Armijom BiH protiv Srba, jer Amerikanci sami nisu imali volje da ratuju u BiH za BiH, tako da im je ovo optimalna prilika da dodju do mirovnog sporazuma.

Ono sto slijedi je manje vishe svima poznato.

S toga si mozda u pravu ako kazes da svako leti svome jatu, ali bilo bi pozeljno da to cini i s mozgom.... :) ;-)
bihpatriot

#269 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

generator wrote: Postujem tvoje misljenje ali pojam South Bosnian si spomenuo TI na ironican nacin ili sprdnju :razz: .Gdje ja to glorificiram svoje na ustrb svojeg tj,tvojeg. Ako se tebi ne sviđa Vrano radi neceg zalim ali trazi pomoc ili ga i dalje ne voli.ovo je forum gdje svatko izrazava vlastite misli pa tako i ti ,ali ne moras mene uvjeravati u nesto sto se tebi svidi ili ne svidi.Drzava u kojoj zivimo se zove Bih i pripada narodima tj.osobama a ne narodu jednom.Krivo vlastito shvacanje ili greske u određenom periodu ratovanja unutar :x Bih ne zelim niti moram snositi JA. Najveci saveznik BiH je bila nas susjed Hrvatska pa ti shvati kako zelis.Franjo Tuđman je potpisnik Daytona isto ko i Izetbegovic ali i dalje neki tvrde da je Tuđman izdao Bosnu. :lol:
Prvo boldano, a kako se Tebi "javi" da ja Tebe nesto uvjeravam? :-) Vjeruj u sto hoces, voli koga hoces, jer vjera i ljubav su slijepi, a nekada znaju biti i bolni, kada se osoba otrijezni od opijenosti... :dance: Zato ja to Tebe "uvjeravam", zbog radi bosanske solidarnosti, jer znam da su juzni Bosanci mentalno po prirodi izandprosjecno emotivni, pa da ih isto tako iznadprosjecno i ne zaboli... :-)

Drugo boldano, niti zelis niti moras snositi greske Ti, ali nemoj ih onda ni glorificirati! Jer kada glorificiras greske u odredjenom periodu ratovanja, to je otprilike u istom rangu kao da glorificiras nesrecu koju smo dozivjeli mi u sjevernoj Bosni zbog tih pocinjenih gresaka. A ako glorificiras nesrecu, i ne osudjujes greske, onda BiH ne moze nikako biti Tvoja ili "Tvoja", tj. Tvoja ili "Tvoja" moze biti samo zapadna juzna Bosna.

BTW, Hrvatska jeste bila saveznik BiH, isto kao sto je i BiH bila saveznik Hrvatskoj - sve do trenutka dok Vrano nije povukao HV iz Posavine. Analiziraj taj postupak:
- imash Krajine u okruzenju
- imash 17% Hrvata u BiH
- imash 43% (tada josh uvijek) Muslimana kao saveznika
I onda analiziraj sto imash poslije tog postupka. Vrano, Vrano, 'bem te u mozak partizanski kojeg nisi im'o.
generator

#270 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

Godine tocne,mjesta također ,dijelovi teksta napisani kako VAM pase,saveznik,agresor,partner ili ustase odlucite jednom. :lol: Jelda Francek smrad agresor na Bih i zamislite izdajica Bosne jer je povukao HV iz posavine i izgubio ili prodao za sto onoi??? :lol: :razz: :dance: :-) :x
d700

#271 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by d700 »

generator wrote:Godine tocne,mjesta također ,dijelovi teksta napisani kako VAM pase,saveznik,agresor,partner ili ustase odlucite jednom. :lol: Jelda Francek smrad agresor na Bih i zamislite izdajica Bosne jer je povukao HV iz posavine i izgubio ili prodao za sto onoi??? :lol: :razz: :dance: :-) :x
Sve se to jednostavno moze naci, samo trebaju odredjeni kapaciteti da se to shvati. Posto su u ovo zadnje iskrene sumnje dozvoljene, nema potrebe da se to sve decnidno napise.

Sasvim je dovoljno procitati inicialne optuznice protiv Franje i njegove HZHB-Kompaniole koja -ako nije mrtva- danas sjedi na optuzenickoj klupi u Haag-u-

Naravno, shvatam ja da je nekima lakse polemisati i zatvoriti oci pred realitetima....
generator

#272 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

d700 wrote:
generator wrote:Godine tocne,mjesta također ,dijelovi teksta napisani kako VAM pase,saveznik,agresor,partner ili ustase odlucite jednom. :lol: Jelda Francek smrad agresor na Bih i zamislite izdajica Bosne jer je povukao HV iz posavine i izgubio ili prodao za sto onoi??? :lol: :razz: :dance: :-) :x
Sve se to jednostavno moze naci, samo trebaju odredjeni kapaciteti da se to shvati. Posto su u ovo zadnje iskrene sumnje dozvoljene, nema potrebe da se to sve decnidno napise.

Sasvim je dovoljno procitati inicialne optuznice protiv Franje i njegove HZHB-Kompaniole koja -ako nije mrtva- danas sjedi na optuzenickoj klupi u Haag-u-

Naravno, shvatam ja da je nekima lakse polemisati i zatvoriti oci pred realitetima....
Ma lol :dance:
kiky

#273 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by kiky »

koja je ovo glupa tema ...
tuđman htjeo ... nije dobio .... umro ....
hrvatska ima svoju politiku prema bih .... kakva je takva je ...
ionako komplikuju stvari sa slovenijom i bih ....
al na takve stvari ljudi još dobijaju izbore na yugoslavenskim prostorima što znači da če mo još dugo biti u poluratnim odnosima ....
bihpatriot

#274 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by bihpatriot »

E pa zbog toga sto je Francek povukao HV iz Posavine, zato si Ti sada juzni Bosanac, i protiv Tvoje volje... :skoljka:

:bih:
generator

#275 Re: Boljkovac: Tuđman je želio Hrvatsku do Sarajeva

Post by generator »

bihpatriot wrote:
E pa zbog toga sto je Francek povukao HV iz Posavine, zato si Ti sada juzni Bosanac, i protiv Tvoje volje... :skoljka:

:bih:
Lupetas,kad je izjavih da ne zelim biti ili zivjeti u Bih . :( Dapace . Samo zelim da se prestane uniformiranje i etikiranje Hrvata u sjevernoj Hercegovini ili juznoj posavini :cry: kao nesto strano i protivno drzavi Bih.Otkad moras prestati biti Hrvat da bi ti Bosna bila domovina ili kazite brate VI ste neprijatelji :evil: ko vas J.... :x i ne trebate nam ,bolje nam je bez takvih ko VI. :skoljka:
Post Reply