Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Karen wrote:Možda i nije, ne znam stvarno. Znam i sama da na ispitu svakom vlada stres umjesto glava, tako da je moguće da je ona nešto prečula. Volila bih da sam joj pomogla, ali mi stvarno nije jasno pitanje.
Kako god, položila je od druge, a kako je pitanje zvučalo, ostat će enigma.
Žao mi što nisam saznala odgovor, tim više što se planiram prijavit na postdiplomski iz genetike, pa mi je ovo malo smanjilo entuzijazam.
Sumnjam da je pitanje glasilo baš tako kako je navedeno. Naime - navodi se "enzimatska aktivnost mtDNA" - nukleinske kiseline u određenim okolnostima doista ispoljavaju katalitičku aktivnost - i dok je ne znati o katalitičkoj aktivnosti RNA (ili RNK kako ko voli) doista bruka katalitička aktivnost DNA je prilično skorašnje otkriće i nije baš tema za oboriti studenta na ispitu. I još nešto - sumnjam da je upotrijebljen termin "enzimatska aktivnost" - bez obzira što enzimi jesu katalizatori oni su svi do jednoga proteini.
Kao što vidiš - nema razloga za gubljenje morala. Literature se može naći i na našem jeziku (ili da budem politički korektna na jezicima BH naroda) kod hrvatskih i srbijanskih izdavača. Lewine je odlična knjiga neka si je isprintala i pomiri se sa činjenicom da će ti engleski jezik postati neophodan. Taka struka!
inače, slučajno se registrovah, i to nakon detaljno pročitanih postova u ovoj temi, mislim da mogu naučiti neke stvari (ima pametnih ljudi, nek se pronađu ) i da će mi dobro doći jer sam planirala na ovaj fax pošto sad idem u 4. gimnazije (prirodni smjer).
namjera mi je bila biohemija, no kad sam otišla na web stranicu (koju inače dosta kritikujete xD ) došla sam u zabunu. naime, piše da postoji u odsjeku za bilogiju smjer: biohemija i fiziologija, a u odsjeku za hemiju smjer: organska hemija i biohemija.
inače, slučajno se registrovah, i to nakon detaljno pročitanih postova u ovoj temi, mislim da mogu naučiti neke stvari (ima pametnih ljudi, nek se pronađu ) i da će mi dobro doći jer sam planirala na ovaj fax pošto sad idem u 4. gimnazije (prirodni smjer).
namjera mi je bila biohemija, no kad sam otišla na web stranicu (koju inače dosta kritikujete xD ) došla sam u zabunu. naime, piše da postoji u odsjeku za bilogiju smjer: biohemija i fiziologija, a u odsjeku za hemiju smjer: organska hemija i biohemija.
jel može iko pojasniti o čemu se ustvari radi?
Kolko znam, biohemija postoji na odsjeku za biologiju, dok za odjek za hemiju pojma nemam . Ali ipak sačekaj da se neko od biologa (očito ih je najviše ovdje ) javi i to ti lijepo objasni
našla sam u pdf-u dokument, naziv: konkurs za prvi ciklus 2009/'10. i između ostalog ima tabela sa fakultetima i broju određenih studenata koje primaju. i u odsjeku za biologiju se pojavljuje smjer biohemija i fiziologija, dok za hemiju postoji samo nastavnički i opći smjer.
Karen wrote:Možda i nije, ne znam stvarno. Znam i sama da na ispitu svakom vlada stres umjesto glava, tako da je moguće da je ona nešto prečula. Volila bih da sam joj pomogla, ali mi stvarno nije jasno pitanje.
Kako god, položila je od druge, a kako je pitanje zvučalo, ostat će enigma.
Žao mi što nisam saznala odgovor, tim više što se planiram prijavit na postdiplomski iz genetike, pa mi je ovo malo smanjilo entuzijazam.
Sumnjam da je pitanje glasilo baš tako kako je navedeno. Naime - navodi se "enzimatska aktivnost mtDNA" - nukleinske kiseline u određenim okolnostima doista ispoljavaju katalitičku aktivnost - i dok je ne znati o katalitičkoj aktivnosti RNA (ili RNK kako ko voli) doista bruka katalitička aktivnost DNA je prilično skorašnje otkriće i nije baš tema za oboriti studenta na ispitu. I još nešto - sumnjam da je upotrijebljen termin "enzimatska aktivnost" - bez obzira što enzimi jesu katalizatori oni su svi do jednoga proteini.
Kao što vidiš - nema razloga za gubljenje morala. Literature se može naći i na našem jeziku (ili da budem politički korektna na jezicima BH naroda) kod hrvatskih i srbijanskih izdavača. Lewine je odlična knjiga neka si je isprintala i pomiri se sa činjenicom da će ti engleski jezik postati neophodan. Taka struka!
Hvala na objašnjenju, vidim da baš baratate ovim, pretpostavljam sa je vaša struka Ne znam za detalje pitanja, nisam prisustvovala tom ispitu, moguće da je ovo bilo pitanje. Nisam se iskreno susrela sa enzimatskom aktivnošću DNK do sada, ali nikad nije kasno za učenje. Ionako smatram da mi je znanje tek osnovno i da jako puno trebam da učim.
Ma za engleski, pomirila sam se time, samo je činjenica da samo učenje ide jako sporije, zbog čitanja, ali i da je nekako bolje objašnjeno, "rastavljeno na proste faktore", pa bude dosta jasnije.
minjonja wrote:kako se dobiju sifre za prijavljivanje ispita preko neta i je li uopste u funkciji na PMF-u?
Jeste, u funkciji je, a sifre za isss.ba ste trebali koliko znam dobiti na pocetku skolske godine koliko se sjecam...
mi nismo nista dobili...
i asistentica danijela se zacudila sto nemamo sifre i rekla nam je da odemo do studentske.
al zamisli padne im sistem ili ja dodjem na ispit i kaze mi da nisam prijavila ispit, a jesam
hvala kinezima za papir
Pa otidjite do studentske ili sefa odsjeka...
Samo sacekaj, zahvaljivat ces se ti kinezima na elektronici sto ne moras kada dodje vrijeme za prijaviti ispit cekati po dva-tri sata u redu, nego sve to obavis za 2 minute ne ustajuci sa stolice...
chengaba wrote:
Samo sacekaj, zahvaljivat ces se ti kinezima na elektronici sto ne moras kada dodje vrijeme za prijaviti ispit cekati po dva-tri sata u redu, nego sve to obavis za 2 minute ne ustajuci sa stolice...
zasto su uvijek kilometarski redovi tad kada svi imaju sifre i mogu iz doma svog ispit prijaviti?
chengaba wrote:
zasto su uvijek kilometarski redovi tad kada svi imaju sifre i mogu iz doma svog ispit prijaviti?
Jer je nažalost, osim prijave ispita, za sve drugo neophodna ona teta (ustvari njih dvije) na studentskoj...
alternativni wrote:Dobijas pomalo znanja iz raznih oblasti primjene matematike.
Zaposleno je nekoliko spoljnih saradnika sa Ekonomskog fakulteta, tako da ces dobiti osnovna znanja o ekonomiji.
Kod prof. Jurica ces nauciti objektno orijentirano programiranje.
Imat ces: analizu 1, analizu 2, analizu 3, funkcionalnu analizu, realnu analizu, kompleksnu analizu,...
Znat ces svasta o funkcijama (onda mozes zivjeti od instrukcija)
... Studentima ostalih smjerova nudi se veliki broj mogućih mjesta gdje mogu naći zaposlenje izvan prosvjete, među kojima ćemo spomenuti samo najznačajnije:
* Banke
* Softverske kuće
* Finansijske ustanove
* Osiguravajući zavodi
* Zavodi za statistiku
* Brojni instituti koji imaju potrebu za matematičkim modeliranjem ...
hmmm... pa nije losee.. meni jedino matematika ide, mislim idu meni i ostali predmeti ali matematiku stvarno volim... aa ne radi mi se bas nastavnicki posao (nemam ja zivaca za too), a ova primjenjena matematika zvuci interesantno, samo ne bih da 5 godina nesto ucim i mucim se a da na kraju budem bez poslaa ....)
hocete li davati krv u ponedjeljak? ja sam inace donirala, ali sam isla gore na transfuziologiju. ne znam koliko je to pametno ako ekipa dodje tako "u goste". ne znam je li sterilno, na cemu cemo sjediti/lezati, sta ako dodje do nekih komplikacija, hoce li biti tops i sokovi itd...
minjonja wrote:hocete li davati krv u ponedjeljak? ja sam inace donirala, ali sam isla gore na transfuziologiju. ne znam koliko je to pametno ako ekipa dodje tako "u goste". ne znam je li sterilno, na cemu cemo sjediti/lezati, sta ako dodje do nekih komplikacija, hoce li biti tops i sokovi itd...
saga wrote:zar to nije bilo u prosli pon?
meni pon bas ne odgovara, al rado bih opet pokusala
prosli put mi nisu dali, kao nizak pritisak, pa rekli haj nemoj