evo ponovo procito prethodne postove i ne vidim zasto moj odgovor ne ide uz temu.ljubav_aha wrote: sistem,ti ozbiljno nisi u "toku" sa temom
Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
- sistem
#251 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
-
brinetta
#252 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
sistem wrote:ti bi po njujorku pricala engleski sa svojom porodicom, koja cijela govori nas?KatarinaKosaca wrote:Ne tjeram nikog ništa. Samo mi se čini da je pristojnije govoriti jezik zemlje u kojoj se nalaziš, ako ga već znašneprilagodjena wrote:E pa to koji ce jezik govoriti je njihova odluka.
Ne mozes ti nikoga natjerati.
kako onda gledas dijasporce koji setaju po svom gradu recimo minhenu, i medjusobno govore bosanski, a znaju njemacki? ili kako bi oni trebali govoriti sa djecom kad su u restoranu na primjer?
Dijasporci setaju po svom gradu, recimo Minhenu??????????????
- sistem
#253 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
moj je grad svaki u kojem se osjecam dobro i kod kuce.brinetta wrote:sistem wrote:ti bi po njujorku pricala engleski sa svojom porodicom, koja cijela govori nas?KatarinaKosaca wrote: Ne tjeram nikog ništa. Samo mi se čini da je pristojnije govoriti jezik zemlje u kojoj se nalaziš, ako ga već znaš
kako onda gledas dijasporce koji setaju po svom gradu recimo minhenu, i medjusobno govore bosanski, a znaju njemacki? ili kako bi oni trebali govoriti sa djecom kad su u restoranu na primjer?
Dijasporci setaju po svom gradu, recimo Minhenu??????????????
kome je jedina imovina u minhenu, zivi 15 godina tu, tu mu adresa, zdravstvena i vozacka - zasto onda minhen nije njegov grad?
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#254 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Ko o cemu, gosp. Havana opet o crnom humoruljubav_aha wrote:HAVANA,rado bih te klonirala za sebeHAVANA wrote:Možemo ovo pitanje postaviti i obrnutim redoslijedom.
I sam sam otišao poslije rata i živio sam 6g vani a živio za dan kad ću se vratiti.
U biti sa normalnim ljudima nije problem komunicirati gdje god da su ali dosta ljudi koji su vani imaju nadmen stav i uvijek samo negativne stvari forsiraju.
I sam sam dolazio na odmor svake godine i nikada nisam imao problema ali sam se uvijek ponašao isto kao i prije.
Nikada nisam ostavljao dojam nekoga ko se smatra pametnijim ,bogatijim od ljudi koji su ostali ovdje jer sam znao da će ih to povrijediti.I dan danas tako živim a ako posmatraš ljude sa istog nivoa i ne pokušavaš se pred njima predstavljati kao neko ko je pametan,vrijedan,bogat,isticati glupe statusne simbole tad te niko neće ni podjebavati.Uvijek kreni od svog ponašanja i razmisli šta izaziva takvu reakciju kod ljudi.Najveći problem prave oni kao napucani sa makinama koji sa visine posmatraju sve oko sebe kad su ovde a kad se vrate većina od rate do rate i na bauštelu.Lijepo je imati novca ali je i ružno kad ga drugi nema dovoljno za život a ti mu pričaš bajke o životu u ....Jebo pare i kofrčenje sa njima,danas ih imaš sutra možda nećeš a meni samom se to desilo pet puta u 38g života ali sam uvijek isti i danas kad ih imam draže mi je popit pivu u naselju sa starom rajom na garažama nego glumit gospodina po elitnim restoranima.
Bitno je gdje je čovjek sretan a ako imaš kritike na ovdašnje stanje vrati se i pomozi da se promijeni na bolje .Ako to ne želiš onda šuti i odmaraj jer svojim komentarima tipa ništa ne valja,seljaci ...tim ćeš samo izazvati bijes.
Ovako nam i jeste jer smo popustili divljacima koji su jedva dočekali da što više normalnih ljudi ode odavde da oni mogu vladati.Cijenite one koji su ostali , uče , rade i pomažu da ovde bude bolje.
Pored toga mnogi iz dijaspore stvaraju lažnu sliku blagostanja ovoj omaladini koja onda misli da vani samo njih čekaju i da će svi raditi divne poslove i imati puno para.Tek kad odu vide da prvih godina može samo čistiti hale kod ohrndalih baba koje im pokazuju kako se pali usisivač.
Sve u svemu dobro nam došli i ja bih najsretniji bio da se što više ljudi vrati.Onda bi bilo bolje.
http://www.youtube.com/watch?v=32sD9MA_ ... re=related
-
Sounder
#255 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Moj je grad isto gdje sam ja nastanjen. Ma koliko dugo bio izvan njega, uvijek pomislim kako cu ici kuci i vratiti se svom gradu. Odavno sam tako prestao razmisljati o gradu u kojem sam se rodio a i o Bosni.
- ljubav_aha
#256 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
upravo takoSounder wrote:Moj je grad isto gdje sam ja nastanjen. Ma koliko dugo bio izvan njega, uvijek pomislim kako cu ici kuci i vratiti se svom gradu. Odavno sam tako prestao razmisljati o gradu u kojem sam se rodio a i o Bosni.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#257 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Tako je, svi smo iznjeli svoje argumente i za i protiv...
A sad je krajnje vrijeme da se ova tema zatvori!
I dajte sta konstruktivnije narode!
A sad je krajnje vrijeme da se ova tema zatvori!
I dajte sta konstruktivnije narode!
-
daleko
#258 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
tempora wrote:Ne znam da li da placem ili da se smijem, kada vas citam. Rijec "dijasporac" je po automatizmu negativnost, pa ce biti da je svaka dalja diskusija suvisna. Uci s nekim u dijalog koristeci osnovu kao predrasudu, a ocekivati drukcije, pa kroz isto davati sebi za pravo pricu o "kineskoj odjeci", "ne mijesanju jednih s drugima" i " mrznji prema ovom ili onom" nije samo ravno bezobrazluku, vec i umisljenosti, samoljublju, zluradosti ( koja se brani nekakvim moralnim poklicima "krvi i znoju, cuj cuj) i gluposti koje bi se svaki iole pristojan covjek dobrano postidjeo. Pa eto i sve i da pogresno citam, pa postove prevodim u vec navedene licne osobine, ostavljam mogucnost da iz vas bije ako nista neodraslost, nezrelost tj balavurluk.
Vreca predrasuda u kojoj malogradjanstina pliva u svoj svojoj gloriji. Velite pune zubne ordinacije, frizerski saloni, kafane, kineska odjeca. Pa kako zaboga saznate sve to? Kako dodjete do tih podataka? Kako imate vremena razmisljati o tome ko ide kod zubara, u cemu je dosao i sta je rekao>? Kako se uopste dolazi do podataka tipa etikete na odjeci po kojoj se moze saznati je li "prava" ili "kriva" i ko je kome iz dijaspore pomogao, ucnio, naudio. Kako saznati da li mi komsija Dino, kad dodje iz Holandije obija kafane, vodi zenu kod frizera, renovira zubnu vilicu? Kako, prosvijetlite me?
Jest da mi je vasa prica poznata i da sam u toj okolini rasla ( citaj mahala) u kojoj su lokalne mahaluse u vecernjim satima navlacile pepljugine stiklerice i glumile hanumluk po Vase Miskina sarajuci ocima "ko ima i kako" ali vjerujte jedno: ne morate otici preko granice da bi dobili taj vas epitet "dijasporca". Jer ipak se tu radi o sinonimu koji ste izmislili a koji valjda znaci sve ono po cemu pljujete a sudeci po komentarima i sami zivite.
I mozete se vi tjesiti koliko hocete, da je vase zivljenje sve prije no "dijaspora" jer ste bogom dati, ostali u zemlji, pa tom tome imate pravo da odredjujete "mjeru" ko ce kako i na koji nacin pokazati ima li ili nema, sto nosi, jede i u sto ima pravo da se mijesa. No ne umisljajte si. Kada je rijec o epitetima ovakve vrste, tj bilo koje vrste, oni apsolutno nisu vezani za podrucje, podneblje, jezik, porijeklo. Sve je samo stvar individualnoga i selektivne percepcije, kojoj svi podlijezemo. No pitanje je da li vi to uopste kontate. A sudeci po komentarima, za sada, jos uvijek ne.
Nasa malogradjanstina bi trebala da shvati ( ali izgleda nece), da nije sramno nositi kinesku odjecu vec je sramnije napirlitati se kao bozicna curka a skidati drugog ocima davajuci mu "mjeru" kroz slijepu zijenicu.
Nasa malogradjanstina bi trebala da uvidi da nije sramno crnciti u Sloveniji, Austriji, Italiji pa doci kuci na odmor i uzivati koju sedmicu vec je malo sramnije biti zlurad na komsijinu okucnicu, pasos i novu vilicu. Kao i obratno, kao i obratno: ne soliti pamet svome sugradjaninu u matici koji se takodjer mozda bori za goli zivot i opstanak.
Nasa malogradjanstina bi jednom i zauvijek trebala da shvati da su licni izbori ( ma koliko oni nama bili cudni i strani: sve dok ne ulaze u domenu tudjeg zivljenja) svetinja i da bi ta ista malogradjanstina trebala da se okani naklapanja o drugima i njihovim pravima, vec da se okrene sebi i svome. Moze li? Hoce li biti tesko promijeniti kulturu razmisljanja????
Nasa malogradjanstina bi na koncu trebala da pripazi, da je ismijavanje teska dusevna bolest i da covjeka moze puno kostati. Pa ako je voljan da placa cijenu, neka izvoli. U dijaspori ili matici!
Sto se cijene tice :
Na ovom jeziku, koga sam naucila na sjeveru, imaju izraz koji kaze: "At hvile i sig selv" a u prevodu bi bio " Odmarati se u sebi", tako da se za covjeka koji nosi tu osobinu kaze: "On se odmara u sebi". Nesto tako komplikovano je svedeno na na nekoliko rijeci koje licno meni puno govore. Tako isto kazu za nekoga ko nije u balansu sa videnjem sebe, drustva, okoline...itd.. da se ne odmara u sebi.
- HAVANA
#259 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
corolla02 wrote:Ko o cemu, gosp. Havana opet o crnom humoruljubav_aha wrote:HAVANA,rado bih te klonirala za sebeHAVANA wrote:Možemo ovo pitanje postaviti i obrnutim redoslijedom.
I sam sam otišao poslije rata i živio sam 6g vani a živio za dan kad ću se vratiti.
U biti sa normalnim ljudima nije problem komunicirati gdje god da su ali dosta ljudi koji su vani imaju nadmen stav i uvijek samo negativne stvari forsiraju.
I sam sam dolazio na odmor svake godine i nikada nisam imao problema ali sam se uvijek ponašao isto kao i prije.
Nikada nisam ostavljao dojam nekoga ko se smatra pametnijim ,bogatijim od ljudi koji su ostali ovdje jer sam znao da će ih to povrijediti.I dan danas tako živim a ako posmatraš ljude sa istog nivoa i ne pokušavaš se pred njima predstavljati kao neko ko je pametan,vrijedan,bogat,isticati glupe statusne simbole tad te niko neće ni podjebavati.Uvijek kreni od svog ponašanja i razmisli šta izaziva takvu reakciju kod ljudi.Najveći problem prave oni kao napucani sa makinama koji sa visine posmatraju sve oko sebe kad su ovde a kad se vrate većina od rate do rate i na bauštelu.Lijepo je imati novca ali je i ružno kad ga drugi nema dovoljno za život a ti mu pričaš bajke o životu u ....Jebo pare i kofrčenje sa njima,danas ih imaš sutra možda nećeš a meni samom se to desilo pet puta u 38g života ali sam uvijek isti i danas kad ih imam draže mi je popit pivu u naselju sa starom rajom na garažama nego glumit gospodina po elitnim restoranima.
Bitno je gdje je čovjek sretan a ako imaš kritike na ovdašnje stanje vrati se i pomozi da se promijeni na bolje .Ako to ne želiš onda šuti i odmaraj jer svojim komentarima tipa ništa ne valja,seljaci ...tim ćeš samo izazvati bijes.
Ovako nam i jeste jer smo popustili divljacima koji su jedva dočekali da što više normalnih ljudi ode odavde da oni mogu vladati.Cijenite one koji su ostali , uče , rade i pomažu da ovde bude bolje.
Pored toga mnogi iz dijaspore stvaraju lažnu sliku blagostanja ovoj omaladini koja onda misli da vani samo njih čekaju i da će svi raditi divne poslove i imati puno para.Tek kad odu vide da prvih godina može samo čistiti hale kod ohrndalih baba koje im pokazuju kako se pali usisivač.
Sve u svemu dobro nam došli i ja bih najsretniji bio da se što više ljudi vrati.Onda bi bilo bolje.
http://www.youtube.com/watch?v=32sD9MA_ ... re=related
Nema humora nikako a pogotovo ne crnog.
- Kupalo
#260 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Crni humor je gdje živimo i šta g... moramo pojesti svaki dan da izvadimo jedan papir. Da posadimo jedno drvo ....., bilo šta. Dijasporci dođu i samo se žale, ne mogu naći posao, država nije funkcionalna , niko ih ne poštuje, moraju stajati u redovima, ništa ne funkcionira. (kuku, kuku, kuku)
Dragi dijasporci zar mislite da je nama jednostavno boriti se svaki dan, imati pomake koji se mjer u promilima. Došu razočaraju se i kažu vratit ćemo se kad situacija bude bolja. Ostaje pitanje, a ko će promijeniti situaciju?
Oni koji ionaku jedu gov.. svaki dan, mi .
Dragi dijasporci kad budete dijelili svaki dan našu stvarnost, ne budete kukali i žalili se na nešto što i nama smeta imate moje poštovanje.
Vjerujte lakše je živjeti u bilo u drugoj zemlji, jer tamo koristite prednosti koje su vam servirane i za koje je neko drugi prolijevao znoj i krv.
Ovdje smo prolili krv, a sad treba zasukat rukave i raditi na dobrom sistemu, nije država zaleđeno jelo koje se skuha za 10 minuta u mikrovalnoj.
A sad nas mjake vam popustite i zaslužite poštovanje.
Dragi dijasporci zar mislite da je nama jednostavno boriti se svaki dan, imati pomake koji se mjer u promilima. Došu razočaraju se i kažu vratit ćemo se kad situacija bude bolja. Ostaje pitanje, a ko će promijeniti situaciju?
Dragi dijasporci kad budete dijelili svaki dan našu stvarnost, ne budete kukali i žalili se na nešto što i nama smeta imate moje poštovanje.
Vjerujte lakše je živjeti u bilo u drugoj zemlji, jer tamo koristite prednosti koje su vam servirane i za koje je neko drugi prolijevao znoj i krv.
Ovdje smo prolili krv, a sad treba zasukat rukave i raditi na dobrom sistemu, nije država zaleđeno jelo koje se skuha za 10 minuta u mikrovalnoj.
- corolla02
#261 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Ko o cemu, gosp. Havana opet o crnom humoru
Nema humora nikako a pogotovo ne crnog.
Ma ti se salis ovo gore za BiH i Sarajevo, na to sam mislio!
I svi imamo svoj pogled na situaciju sto dole to i dole. Recimo i ja sam jedan koji je bio na obje strane, npr. bio i gladan i bos i zedan dole i uz to pucalo iznad glave, te sit i zadovoljan sada ovdje!
I opet glasam da se zatvori ova tema
- ljubav_aha
#262 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
ma to je dio dijaposre sto kuka jer je to moderna furka,tako su vise kool,jer "pate" vise od svih zivih bica na dunjalukuKupalo wrote:Crni humor je gdje živimo i šta g... moramo pojesti svaki dan da izvadimo jedan papir. Da posadimo jedno drvo ....., bilo šta. Dijasporci dođu i samo se žale, ne mogu naći posao, država nije funkcionalna , niko ih ne poštuje, moraju stajati u redovima, ništa ne funkcionira. (kuku, kuku, kuku)
- ljubav_aha
#263 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
corolla02,moram priznati nsisam ni ja skontala tvoju tezu o HAVANA i crnom humorucorolla02 wrote:Ma ti se salis ovo gore za BiH i Sarajevo, na to sam mislio!
I svi imamo svoj pogled na situaciju sto dole to i dole. Recimo i ja sam jedan koji je bio na obje strane, npr. bio i gladan i bos i zedan dole i uz to pucalo iznad glave, te sit i zadovoljan sada ovdje!
I opet glasam da se zatvori ova tema
ovjde se pise o sadasnjosti ,proslost je svima poznata
- corolla02
#264 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Teba gledati sutra, a ne sta je danas ili juceraa..ljubav_aha wrote:corolla02,moram priznati nsisam ni ja skontala tvoju tezu o HAVANA i crnom humorucorolla02 wrote:Ma ti se salis ovo gore za BiH i Sarajevo, na to sam mislio!
I opet glasam da se zatvori ova tema![]()
- ljubav_aha
#265 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
tacno,pa sto pises o svojoj proslosticorolla02 wrote:Teba gledati sutra, a ne sta je danas ili juceraa..ljubav_aha wrote: corolla02,moram priznati nsisam ni ja skontala tvoju tezu o HAVANA i crnom humoru![]()
jucer,danas,sutra,nije uopste tema
kao ni HAVANIN "CRNI" humor
- corolla02
#266 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Eh sad, kad bi ti ja sve rekao o sebi i svim svojim dozivljenim i prezivljenim paradoksima sto dole to i ovdje, mogao bih dobru cijelu biografiju da sastavim... ali eto to nije tema, i ne zelim da nekog teretim sa svim time, uostalom nisam taj tip koji ovdje pise cijele ljetopise, a u biti promase da pomenu centralnu ideju, znas na koje tipove mislim, ko buntovnici bez razloga....ali Havana nije u toj ekipi!
- ljubav_aha
#267 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
corolla02,pa nisi jedinicorolla02 wrote:Eh sad, kad bi ti ja sve rekao o sebi i svim svojim dozivljenim i prezivljenim paradoksima sto dole to i ovdje, mogao bih dobru cijelu biografiju da sastavim... ali eto to nije tema, i ne zelim da nekog teretim sa svim time, uostalom nisam taj tip koji ovdje pise cijele ljetopise, a u biti promase da pomenu centralnu ideju, znas na koje tipove mislim, ko buntovnici bez razloga....ali Havana nije u toj ekipi!
- corolla02
#268 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Eh, jest bogumi, ja sam jedini i sebi najvazniji!!!ljubav_aha wrote:corolla02,pa nisi jedinicorolla02 wrote:Eh sad, kad bi ti ja sve rekao o sebi i svim svojim dozivljenim i prezivljenim paradoksima sto dole to i ovdje, mogao bih dobru cijelu biografiju da sastavim... ali eto to nije tema, i ne zelim da nekog teretim sa svim time, uostalom nisam taj tip koji ovdje pise cijele ljetopise, a u biti promase da pomenu centralnu ideju, znas na koje tipove mislim, ko buntovnici bez razloga....ali Havana nije u toj ekipi!
- ljubav_aha
#269 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
super,ja sam se vec "prepala" da ces se naviti sa licnom i personalnm pricomcorolla02 wrote:Eh, jest bogumi, ja sam jedini i sebi najvazniji!!!ljubav_aha wrote:corolla02,pa nisi jedinicorolla02 wrote:Eh sad, kad bi ti ja sve rekao o sebi i svim svojim dozivljenim i prezivljenim paradoksima sto dole to i ovdje, mogao bih dobru cijelu biografiju da sastavim... ali eto to nije tema, i ne zelim da nekog teretim sa svim time, uostalom nisam taj tip koji ovdje pise cijele ljetopise, a u biti promase da pomenu centralnu ideju, znas na koje tipove mislim, ko buntovnici bez razloga....ali Havana nije u toj ekipi!
naravno da je svako sebi naj-vazniji
- corolla02
#270 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Eh, jest bogumi, ja sam jedini i sebi najvazniji!!!corolla02,pa nisi jedini
super,ja sam se vec "prepala" da ces se naviti sa licnom i personalnm pricom
naravno da je svako sebi naj-vazniji
Da, hocu da budem k'o Obama, da pisem biografiju prije vec postanem poznat sirim masama...
Pa pogledaj Obamu, napisao je biografiju i prije nego sto je postao popularan, izdato u 2004, znaci sama ideja o knjizi je bila zaceta mongo ranije, recimo 2000te, mozes misliti koji je kapacitet u njemu!
- HAVANA
#271 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
O čemu vi to, tita vam?
Obama nemoj me samo napast ,zdravlja ti.Ja sam miroljubiv čovjek.
- ljubav_aha
#272 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
pitaj corolla02HAVANA wrote:O čemu vi to, tita vam?![]()
- corolla02
#273 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Ma ja to malo onako, k'o crni humor!
A vi bas sve hocete odmah da znate!?
A vi bas sve hocete odmah da znate!?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#274 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca
Dobar je ba Obama
btw poceli su dolaziti, a ja sve mislila nema ih ove godine, kriza fazoni
btw poceli su dolaziti, a ja sve mislila nema ih ove godine, kriza fazoni
- ljubav_aha