Objava i/ili znanost?
- arzuhal
#251 Re: Objava i/ili znanost?
Pretpostavljam da bi se, ako bih rekao da volim brinete, našao neko da me razuvjeri i objasni da su blonde prava stvar, ali da ja još nisam skontao situaciju i da možda ima nade povežem sve konce...
Optimuse i Madneru, pošto ste vi najaktivniji u obaranju i razotkrivanju providnosti Kur'ana:
-Može te li razumjeti nakanu mojih ranih radova, prvih postova, u kojima ne vrijeđam nikog, već tvrdim da Kur'an podstiče na znanost?
Nisam navodio nikakve primjere iz Kur'ana, koji bi trebali da pokažu znanstvenost Kur'ana, već istakao podsticaj a ne zabranu bavljenjem naukom? Navedite mi primjere gdje Kur'an zabranjuje znanost.
-Kada već govorite o KONKRETNIM primjerima iz Kur'ana, koje ste sami naveli ili ga neki od forumaša naveo u prilog božanstvenom porijeklu Kur'ana, možete li shvatiti (već sam to spominjao) da su i prijašnji i današnji mufessiri/egzegete/tumači Kur'ana, uveliko upozoravali na njegovu metaforičnost i alegoričnost? Svaki razuman filozof, orijentalist ili bilo ko - upozorava da se to mora imati na umu i da se Bog koristi primjerima, nama koliko-toliko poznatim, da nas uputi u nešto nepoznato(recimo opisi Dženneta i Džehennema)? I šta sad, ukoliko se opisi stvaranja (bilo čega) ne podudaraju sa znastvenim dosezima današnjice? Jah, i?
-Možete li razumjeti kako su ajete (o kojima se ovdje raspravlja) o papilarnim linijama, danima stvaranja, nebeskim tijelima koja plove, isl. razumjevali neuki Arapi (ili bilo koji narodi prije tisuću godina) koji su ga čitali i učili? Ako vam se kaže, ako vam se ponovi, još jednom, pa još jednom - da Kur'an nije knjiga koja se trudi objašnjavati DNK-a ili Big Bang, već je Uputa onima koji su svjesni Boga, možete li prihvatiti to, bez obzira što ne vjerujete i znate da to ustvari nije tako?
-U prvim postovima sam samo govorio da Kur'an ne odbacuje znanost nego podstiče na nju: jel vas baš toliko vrijeđa ta činjenica? Ja govorim u svoje ime: ako nisam ničim, započinjući ovu temu, vrijeđao ljude koji ne vjeruju, zašto vi vrijeđate srca vjernika? Jel vama odgovara samo jezik jalije, pa umjesto normalnog razgovora, gdje bismo uvažavali (kao činjenicu) stavove drugih/drukčijih, valja odmah štocem opalit onog drugog? Jer ja mogu i tako, nije problem. Al' radije bih drukčije...
Optimuse i Madneru, pošto ste vi najaktivniji u obaranju i razotkrivanju providnosti Kur'ana:
-Može te li razumjeti nakanu mojih ranih radova, prvih postova, u kojima ne vrijeđam nikog, već tvrdim da Kur'an podstiče na znanost?
Nisam navodio nikakve primjere iz Kur'ana, koji bi trebali da pokažu znanstvenost Kur'ana, već istakao podsticaj a ne zabranu bavljenjem naukom? Navedite mi primjere gdje Kur'an zabranjuje znanost.
-Kada već govorite o KONKRETNIM primjerima iz Kur'ana, koje ste sami naveli ili ga neki od forumaša naveo u prilog božanstvenom porijeklu Kur'ana, možete li shvatiti (već sam to spominjao) da su i prijašnji i današnji mufessiri/egzegete/tumači Kur'ana, uveliko upozoravali na njegovu metaforičnost i alegoričnost? Svaki razuman filozof, orijentalist ili bilo ko - upozorava da se to mora imati na umu i da se Bog koristi primjerima, nama koliko-toliko poznatim, da nas uputi u nešto nepoznato(recimo opisi Dženneta i Džehennema)? I šta sad, ukoliko se opisi stvaranja (bilo čega) ne podudaraju sa znastvenim dosezima današnjice? Jah, i?
-Možete li razumjeti kako su ajete (o kojima se ovdje raspravlja) o papilarnim linijama, danima stvaranja, nebeskim tijelima koja plove, isl. razumjevali neuki Arapi (ili bilo koji narodi prije tisuću godina) koji su ga čitali i učili? Ako vam se kaže, ako vam se ponovi, još jednom, pa još jednom - da Kur'an nije knjiga koja se trudi objašnjavati DNK-a ili Big Bang, već je Uputa onima koji su svjesni Boga, možete li prihvatiti to, bez obzira što ne vjerujete i znate da to ustvari nije tako?
-U prvim postovima sam samo govorio da Kur'an ne odbacuje znanost nego podstiče na nju: jel vas baš toliko vrijeđa ta činjenica? Ja govorim u svoje ime: ako nisam ničim, započinjući ovu temu, vrijeđao ljude koji ne vjeruju, zašto vi vrijeđate srca vjernika? Jel vama odgovara samo jezik jalije, pa umjesto normalnog razgovora, gdje bismo uvažavali (kao činjenicu) stavove drugih/drukčijih, valja odmah štocem opalit onog drugog? Jer ja mogu i tako, nije problem. Al' radije bih drukčije...
- madner
#252 Re: Objava i/ili znanost?
Slazem se da se o ukusu se ne moze raspravljat.
Vec sam ti odgovorio, da ako razmatras samo ono pozitivno, a odbacis ono negativno po definciji moras dobiti pozitivan odgovor. Dakle ako uzmes samo ono tumacenje koje ti odgovara, zanemaris sve sto se ne poklapa sa datom tezom, necemo moci diskutovati. Sta je sa hadisima? Hocemo ignorisati svaku primjenu koja se ne uklapa u tezu?
Nisam opste ulazio u znacenje i svatanje objave dok neko nije poceo tvrditi da predstavljaju naucne dokaze o istini. Time tvrde nesto sto vise nije subjektivno (ljepo, preljepo, savrseno) nego postaje objektivno i mjerljivo.
Vec sam ti odgovorio, da ako razmatras samo ono pozitivno, a odbacis ono negativno po definciji moras dobiti pozitivan odgovor. Dakle ako uzmes samo ono tumacenje koje ti odgovara, zanemaris sve sto se ne poklapa sa datom tezom, necemo moci diskutovati. Sta je sa hadisima? Hocemo ignorisati svaku primjenu koja se ne uklapa u tezu?
Nisam opste ulazio u znacenje i svatanje objave dok neko nije poceo tvrditi da predstavljaju naucne dokaze o istini. Time tvrde nesto sto vise nije subjektivno (ljepo, preljepo, savrseno) nego postaje objektivno i mjerljivo.
- madner
#253 Re: Objava i/ili znanost?
To je neozbiljna tvrdnja. Ne mozemo znati sta bi bilo kad bi bilo. Bez crkvene represije mozda se nikad ne bi razvili ovako.Optimus Prime wrote:@Latina
Ne razumijem sta hoces da kazes sa tim interesantnim slicicama. Vjerovatno da sam ja glup.
Opet te pozivam da umjesto vrijedanja oboris moje argumente.
A sto se tice vjere u Americi, tamo se vec oko 15% stanovnistva JAVNO izjasnjava ateistima, sa trendom naglog porasta zadnjih godina.
A crna cifra je vjerovatno mnogo, mnogo veca jer u taj broj moras ubrojati i one kojima je religija danas samo folklor. To su oni koji se samo deklerativno nazivaju vjernicima
U svakom slucaju religiozne dogme su kroz kocenje nauke takodjer zakocile privredni razvoj u zadnjem mileniju.
Bez srednjeg vijeka bi siromastvo danas sigurno bilo iskorijenjeno.
Ali sreca pa je barem doslo do renesanse u hriscanskom svijetu pa danas i donekle mozemo uzivati u blagodetima modernog doba.
- Optimus Prime
#254 Re: Objava i/ili znanost?
Meni uopste ne smeta ako postoje ljudi koji vjeruju iz nekih svojih meni nejasnih razloga da je kuran objava od boga i da je Muhamed njegov poslanik.
Ali mi smeta kada sarlatani bas kroz takve trikove o navodnim cudima u kuranu pokusavaju da nasamare i misioniraju plitkoumne ljude da moraju da vjeruju u Allaha.
Ja predlazem svakom da procita prevod kurana. Za mene je to jedna besmislena knjiga kojoj bi samo takva cuda mogla dati neki znacaj.
Problem u islamskom svijetu je taj da najveci broj vjernika uopste nije ni procitao prevod kurana u cilju da stvore neko svoje misljenje.
A sto se tice nauke i Islama to stoji da kuran podstice istrazivanje. Nisam pronasao ni jedan ajet koji govori suprotno. Ljudi koji su pisali kuran su ocito bili vrlo inteligentni i imali su uvid u znacaj nauke.
Ali i pored toga je porazna cinjenica da islamski svijet od al gazalija nadalje nije pridonjeo nista nasoj modernoj civilizaciji.
U teoriji funkcionise u praksi nikako.
Ali mi smeta kada sarlatani bas kroz takve trikove o navodnim cudima u kuranu pokusavaju da nasamare i misioniraju plitkoumne ljude da moraju da vjeruju u Allaha.
Ja predlazem svakom da procita prevod kurana. Za mene je to jedna besmislena knjiga kojoj bi samo takva cuda mogla dati neki znacaj.
Problem u islamskom svijetu je taj da najveci broj vjernika uopste nije ni procitao prevod kurana u cilju da stvore neko svoje misljenje.
A sto se tice nauke i Islama to stoji da kuran podstice istrazivanje. Nisam pronasao ni jedan ajet koji govori suprotno. Ljudi koji su pisali kuran su ocito bili vrlo inteligentni i imali su uvid u znacaj nauke.
Ali i pored toga je porazna cinjenica da islamski svijet od al gazalija nadalje nije pridonjeo nista nasoj modernoj civilizaciji.
U teoriji funkcionise u praksi nikako.
- Optimus Prime
#255 Re: Objava i/ili znanost?
Slazem se, bubnuo sam !Ali je vjerovatnoca veca da bi danas bili dalje da nije bilo ovog "time- outa" u nauci koji je trajao nekih 1300 godina. ( ako zanemarimo onih 300 godina nauke kada je islamska kultura bila na vrhuncu). Samo unistenje djela iz aleksandriske biblioteke, iz religioznih razloga je vjerovatno najveci kulturocid u historiji.madner wrote:To je neozbiljna tvrdnja. Ne mozemo znati sta bi bilo kad bi bilo. Bez crkvene represije mozda se nikad ne bi razvili ovako.Optimus Prime wrote:@Latina
Ne razumijem sta hoces da kazes sa tim interesantnim slicicama. Vjerovatno da sam ja glup.
Opet te pozivam da umjesto vrijedanja oboris moje argumente.
A sto se tice vjere u Americi, tamo se vec oko 15% stanovnistva JAVNO izjasnjava ateistima, sa trendom naglog porasta zadnjih godina.
A crna cifra je vjerovatno mnogo, mnogo veca jer u taj broj moras ubrojati i one kojima je religija danas samo folklor. To su oni koji se samo deklerativno nazivaju vjernicima
U svakom slucaju religiozne dogme su kroz kocenje nauke takodjer zakocile privredni razvoj u zadnjem mileniju.
Bez srednjeg vijeka bi siromastvo danas sigurno bilo iskorijenjeno.
Ali sreca pa je barem doslo do renesanse u hriscanskom svijetu pa danas i donekle mozemo uzivati u blagodetima modernog doba.
Last edited by Optimus Prime on 15/03/2009 17:54, edited 1 time in total.
- madner
#256 Re: Objava i/ili znanost?
Kina nije imala timeouta pa ju je, prije 150 godina, samarao ko je htjeo i kad je htjeo.
Islamske kulture su bile vise od 300 godina na "vrhuncu". Pogledaj pod Kordoba i Sicilija.
Osmanska i Mugalska carstva se sigurno mogu svrstati u velika i napredna. Nisu ostale kulture prestale da se razvijaju, nego su zapadne poslje Francuske revolucije (i izbacivanja nadprirodnog iz drustvenog uredjenja) eksplodirale i pretekle sve ostale.
Islamske kulture su bile vise od 300 godina na "vrhuncu". Pogledaj pod Kordoba i Sicilija.
Osmanska i Mugalska carstva se sigurno mogu svrstati u velika i napredna. Nisu ostale kulture prestale da se razvijaju, nego su zapadne poslje Francuske revolucije (i izbacivanja nadprirodnog iz drustvenog uredjenja) eksplodirale i pretekle sve ostale.
- Optimus Prime
#257 Re: Objava i/ili znanost?
110% si u pravu. Povlacim rijec !madner wrote:Kina nije imala timeouta pa ju je, prije 150 godina, samarao ko je htjeo i kad je htjeo.
Samo kada sam spominjao tih 300 godina mislio sam na period od 800-1100 kada je bilo znacajnijih naucnih radova i otkrica u islamskom svijetu. Islamska civilizacija je i sljedecih 300 godina bila i dalje na vrhuncu, ali poslije al gazalija nije bilo nekih znacanijih otkrica i spoznaja. Filozofija je postala "sejtanski posao" nakon algazalija,
- cukundede
#258 Re: Objava i/ili znanost?
[.... "sejtanski posao" nakon algazalija ]
hoće reći sva nauka poslije 1111'te je djelo alima bezbožnosti . I Really Don't Think So .
hoće reći sva nauka poslije 1111'te je djelo alima bezbožnosti . I Really Don't Think So .
- arzuhal
#259 Re: Objava i/ili znanost?
Mislim da sam te prepoznao...možda iza jacije, kad nađem vremena...inša-Allahu Te'ala.Optimus Prime wrote: Ja predlazem svakom da procita prevod kurana. Za mene je to jedna besmislena knjiga kojoj bi samo takva cuda mogla dati neki znacaj.
- Optimus Prime
#260 Re: Objava i/ili znanost?
Ne, htio sam reci da su nakon algazalija islamskom kleru, naucnici postali trn u oku a kriticna misao nije vise bila tolerirana. To je bio i pocetak kraja islamske nadmoci u proslom mileniju.cukundede wrote:[.... "sejtanski posao" nakon algazalija ]
Ali i ta tvoja interpretacija nije daleko od istine.
- arzuhal
#261 Re: Objava i/ili znanost?
On se zvao Velid ibn Mugire Mahzumi. Savremenik i sugrađanin posljednjeg Božijeg poslanika, alejhi-salatu ve selam. Bio je jedan od prvaka plemena Qurejš, mnogobožac. Jedno vrijeme je išao kod Ebu Bekra Es-Siddika, najbližeg prijatelja Muhammeda, alejhi-selam, samo da bi slušao Kur'an jer mu je bio začudan taj govor, čak mu se dopadao. Kada su to saznali njegovi prijatelji politeisti, tražili su od njega da se očituje po pitanju Kur'ana. On je malo porazmislio, uporedio i izjavio da je Kur'an obična magija, iluzija, besmislica.
Velid sin Mugirin je bio jedan od pionira u odbacivanju Kur'ana. Njegova ideja, stav i promišljanje o Kur'anu, a nakon njegove smrti, evoluiralo je i, do današnjih dana, poprimilo strahobalne razmjere. Ni Velid nije vjerovao u život poslije smrti, kao ni u Nagradu i Kaznu. Želio je lijep život, neopterećen Kur'anom,
Evo šta Allah kaže o njemu u suri El-Muddessir/Pokriveni:
16. On, doista, prkosi ajetima našim, -
17. a naprtiću Ja njemu teškoće,
18. jer je smišljao i računao -
19. i, proklet bio, kako je proračunao!
20. i još jednom, proklet bio, kako je proračunao! -
21. Zatim je sagledao
22. pa se onda smrknuo i namrštio
23. i potom se okrenuo i uzoholio,
24. i rekao:"Ovo nije ništa drugo do vradžbina koja se nasljeđuje,
25. ovo su samo čovjekove riječi!"
26. U Sekar ću Ja njega baciti -
27. a znaš li ti šta je Sekar?
28. Ništa on neće poštedjeti...
Velid sin Mugirin je bio jedan od pionira u odbacivanju Kur'ana. Njegova ideja, stav i promišljanje o Kur'anu, a nakon njegove smrti, evoluiralo je i, do današnjih dana, poprimilo strahobalne razmjere. Ni Velid nije vjerovao u život poslije smrti, kao ni u Nagradu i Kaznu. Želio je lijep život, neopterećen Kur'anom,
21. Zatim je sagledao
- arzuhal
#262 Re: Objava i/ili znanost?
Kako već rekoh, mene osobno ne zanimaju znanstvena dostignuća ni ZA Kur'an niti PROTIV Kur'ana. Naprotiv, zanima me više kur'anska antropologija i iz nje, a da nikad ne napustim sobu, mogu znati sve potrebno o ljudima. Ali, evo...skromni doprinos:

Neki lijekovi proizvedeni na osnovu
kur'anskoga Teksta
Jedna od švicarskih apotekarskih firmî počela je proizvodnju novoga lijeka nazvanoga “kur’anski lijek” koji omogućava liječenje mrene bez operativnoga zahvata.
Kako pišu novine ar-Raya koje se objavljuju u Kataru:
“ovaj lijek, kojega je egipatski doktor Abdul Basit Muhammed sastavio od sekretâ ljudske žlijezde znojenja, koji ima uspjeh u 99% slučajeva uz ama baš nikakav sporedni efekat, registriran je u Evropi i SAD.”
Također je objavljeno da jedna druga švicarska kompanija proizvodi novi lijek u obliku tečnosti i kapljicâ za oči.
Izvor nadahnuća za ovaj lijek je kur’anska sura Jusuf. Dr. Muhammed Abdul Basit naglašava da je nadahnuće pronašao u suri Jusuf:
“Jednoga jutra učih suru Jusuf. Pažnju mi je privukao 84. ajet i ajeti nakon njega. U njima se kaže da su poslaniku Jakubu (Jakovu), alejhisselam, koji oplakivaše svoga sina Jusufa (Josipa), alejhisselam, i bolovaše za njim, izbijeljele oči, a kasnije kada su na tužno očevo lice stavili košulju njegova sina Jusufa, alejhisselam, hazreti Jakubu, alejhisselam, povratio se vid.
Tu se zamislih.Šta je to moglo biti u Jusufovoj, alejhisselam, košulji? Konačno sam shvatio da nije moglo biti ništa drugo negoli znoj.
Razmišljao sam o znoju i sastojcnima znoja. Nakon toga sam otišao u laboratorij i počeo sa opitima. Izveo sam niz proba nad zečevima. Rezultati su bili potvrdni. Kasnije sam postupak ponovio nad 250 pacijenata dajući im lijek dva puta dnevno u trajanju od dvije sedmice. Konačno sam došao do broja od 99% (uspješnosti), i tada sam rekao sebi:
‘Ovo je čudo Kur’ana!’ ”
Dr. Abdul Basit Muhammed predstavio je svoje rezultate odgovarajućim institucijama u Evropi i SAD koje se bave izumima. Nakon što su proba i istraživanje provedeni, dr. Muhammed Abdul Basit potpisao je ugovor sa jednom švicarskom kompanijom uz uvjet da na proizvodu mora jasno pisati “kur’anski lijek”. Kompanija je to prihvatila i počela sa proizvodnjom novoga lijeka.

kur'anskoga Teksta
- madner
#263 Re: Objava i/ili znanost?
Zanimljivo, koji je naziv tog ljeka i kompanije?
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#264 Re: Objava i/ili znanost?
Tacno !Naprotiv, zanima me više kur'anska antropologija i iz nje, a da nikad ne napustim sobu, mogu znati sve potrebno o ljudima.
- Optimus Prime
#265 Re: Objava i/ili znanost?
Nadam se da ti je jasno da su zapadne farmaceutske firme takodjer razvile lijekove na osnovu starih indijanskih recepata te sve vise koriste spoznaje stare kineske medicine.arzuhal wrote:Kako već rekoh, mene osobno ne zanimaju znanstvena dostignuća ni ZA Kur'an niti PROTIV Kur'ana. Naprotiv, zanima me više kur'anska antropologija i iz nje, a da nikad ne napustim sobu, mogu znati sve potrebno o ljudima. Ali, evo...skromni doprinos:
Jedna od švicarskih apotekarskih firmî počela je proizvodnju novoga lijeka nazvanoga “kur’anski lijek” koji omogućava liječenje mrene bez operativnoga zahvata.
Kako pišu novine ar-Raya koje se objavljuju u Kataru:
“ovaj lijek, kojega je egipatski doktor Abdul Basit Muhammed sastavio od sekretâ ljudske žlijezde znojenja, koji ima uspjeh u 99% slučajeva uz ama baš nikakav sporedni efekat, registriran je u Evropi i SAD.”
Također je objavljeno da jedna druga švicarska kompanija proizvodi novi lijek u obliku tečnosti i kapljicâ za oči.
Izvor nadahnuća za ovaj lijek je kur’anska sura Jusuf. Dr. Muhammed Abdul Basit naglašava da je nadahnuće pronašao u suri Jusuf:
“Jednoga jutra učih suru Jusuf. Pažnju mi je privukao 84. ajet i ajeti nakon njega. U njima se kaže da su poslaniku Jakubu (Jakovu), alejhisselam, koji oplakivaše svoga sina Jusufa (Josipa), alejhisselam, i bolovaše za njim, izbijeljele oči, a kasnije kada su na tužno očevo lice stavili košulju njegova sina Jusufa, alejhisselam, hazreti Jakubu, alejhisselam, povratio se vid.
Tu se zamislih.Šta je to moglo biti u Jusufovoj, alejhisselam, košulji? Konačno sam shvatio da nije moglo biti ništa drugo negoli znoj.
Razmišljao sam o znoju i sastojcnima znoja. Nakon toga sam otišao u laboratorij i počeo sa opitima. Izveo sam niz proba nad zečevima. Rezultati su bili potvrdni. Kasnije sam postupak ponovio nad 250 pacijenata dajući im lijek dva puta dnevno u trajanju od dvije sedmice. Konačno sam došao do broja od 99% (uspješnosti), i tada sam rekao sebi:
‘Ovo je čudo Kur’ana!’ ”
Dr. Abdul Basit Muhammed predstavio je svoje rezultate odgovarajućim institucijama u Evropi i SAD koje se bave izumima. Nakon što su proba i istraživanje provedeni, dr. Muhammed Abdul Basit potpisao je ugovor sa jednom švicarskom kompanijom uz uvjet da na proizvodu mora jasno pisati “kur’anski lijek”. Kompanija je to prihvatila i počela sa proizvodnjom novoga lijeka.
kur'anskoga Teksta
- Optimus Prime
#266 Re: Objava i/ili znanost?
Pametan covjek taj Velid.arzuhal wrote:On se zvao Velid ibn Mugire Mahzumi. Savremenik i sugrađanin posljednjeg Božijeg poslanika, alejhi-salatu ve selam. Bio je jedan od prvaka plemena Qurejš, mnogobožac. Jedno vrijeme je išao kod Ebu Bekra Es-Siddika, najbližeg prijatelja Muhammeda, alejhi-selam, samo da bi slušao Kur'an jer mu je bio začudan taj govor, čak mu se dopadao. Kada su to saznali njegovi prijatelji politeisti, tražili su od njega da se očituje po pitanju Kur'ana. On je malo porazmislio, uporedio i izjavio da je Kur'an obična magija, iluzija, besmislica.
21. Zatim je sagledao
Znao je da su te price o nagradi i kazni ustvari price za malu djecu.
Uopste ta ideja da ce neko zbog svog skepticizma prema samoproglasenim poslanicima zavrsiti paklu dok ce svi lakoumni ljudi sa kojim se moze lako manipulirati uzivati vjecne blagodati dzeneta je cak i u tu doba bila nekim ljudima absurdna.
Bio je vjerovatno iznad svoga vremena.
-
LSD
#267 Re: Objava i/ili znanost?
E moj Arzuhal,kome ti pišeš i objašnjavaš...mani se corava posla,vidiš da ne ide.
- Optimus Prime
#268 Re: Objava i/ili znanost?
LSD wrote:E moj Arzuhal,kome ti pišeš i objašnjavaš...mani se corava posla,vidiš da ne ide.
Sta bi sad ja trebo? Da se userem od straha od ovih par ajeta.Evo šta Allah kaže o njemu u suri El-Muddessir/Pokriveni:
21. Zatim je sagledao
Ova sura mi samo govori to kako su autori kurana na boga projicirali neke ljudske osobine kao sto su ljutnja, srdzba, osvetoljubivost, zlobnost, razocarenje, cudjenje.
-
LSD
#269 Re: Objava i/ili znanost?
177 postova borbenog ateizma u "školskom" primjeru...alal ti nevera.
- Optimus Prime
#270 Re: Objava i/ili znanost?
Hvala, trudim se koliko mogu.LSD wrote:177 postova borbenog ateizma u "školskom" primjeru...alal ti nevera.
- BHF_Manijak
#271 Re: Objava i/ili znanost?
Optimus fakat sam misoio da bar malo nekog znanja imas o samoj vjeri al vidim fakat si analfabeta totalna!
Samo za tvoju info,kako ti rece "samoimenovani poslanici" odnosno samoproglaseni,pa da te odmah pobijem tu,bilo je i u vrijem samih tih poslanika ljudi koji su se pokusavali nametnuti za poslanike,kao i u vremenu poslje njih,ALI IM TO NIJE POSLO ZA RUKOM!!!dakle teorija ti pada u vodu apsolutno!jedina razlika,sto su pravi poslanici sa dokazima dolazili,odno mu`dzizama,u`dzia Muhammeda a.s bio je Kur`an,a ako su ga ljudi napisali kako ti velis,eto u to doba je bilo pjesnistvo na vrhuncu,zasto onda jos nikome nije poslo u to vrijeme da napravi ensto slicno Kur`anu?!poksuavali su ali ni blizu nisu bili!!iako su u Kur`anu stavljeni na izazov da nesto slicno napisu,nisu bili u stanju...
ili naprimjer samo rasplucivanje mjeseca!kako to da u momentu kada su ljudi zatrazili da se mjesec zardvoji na dva dijela,ako istinu Muhammed govori,njima bi predocejn taj dokaz?!danas je potvrdjeno da cijelom duzinom mjeseca ima jedna brazda,koja potvrdjuje to da je nekad kao razdvojen na dva dijela bio....
Ili,uzmi samo primjer predznake sudnjega dana,posebno male predzanek o kojima je govodio Poslanik,i vidi da je 90% njih se ostvarilo upravo u ovom vremenu u kojem smo mi!ili samo navodjenje dogadjaja u buducnosti u Kur`anu,samo mi nemoj majketi porediti "pa to je i nostradamus radio",ovdje se odvilo 100% onako kako je navedeno da ce se dogoditi....
Ali opet ponavljam optimusu moj,cilj Kur`ana NIJE da naucna knjiga to postane niit bude,niti da to bude neki naucni fenomen,Kur`an pozia samo na dobro,ako mozes nadji mi IJEDAN ajet od njih preko 6000 gdje Kur`n poziva n lose,da odvraca od ucenja,nauke,gdje navodi ljude na sirenje zla,prevaru....slijedeci Kur`an sigurno neces bit nit propalitet nit klosar nit ubica nit bilo sta drugo,samo od tebe moze se dobro ocekivati!!a pitas zasto Kur`an ne daje 100% dokaze o necemu,odnosno sto nije napisano za jagodice prstiju kao sto si ti to naveo,pa vidi jednu stvar,jedna od Allahovih imena jeste Mudri,i cilje je bio samo da se da podstrek ljudima na nesto pa da oni to sami dalje izucavaju i dodju do zakljucka,a da je napsiano ponako kako ti zelis,ko bi jos danas nesto izucavao i dolazio do saznanja?!dakle,Kur`an ti je dao neke osnovne upute a na tebi je i meni da dalje istrazujemo sta je sa tim htjelo reci i kako to funkcionise....nadam se da kontas sta hocu recu....
Samo za tvoju info,kako ti rece "samoimenovani poslanici" odnosno samoproglaseni,pa da te odmah pobijem tu,bilo je i u vrijem samih tih poslanika ljudi koji su se pokusavali nametnuti za poslanike,kao i u vremenu poslje njih,ALI IM TO NIJE POSLO ZA RUKOM!!!dakle teorija ti pada u vodu apsolutno!jedina razlika,sto su pravi poslanici sa dokazima dolazili,odno mu`dzizama,u`dzia Muhammeda a.s bio je Kur`an,a ako su ga ljudi napisali kako ti velis,eto u to doba je bilo pjesnistvo na vrhuncu,zasto onda jos nikome nije poslo u to vrijeme da napravi ensto slicno Kur`anu?!poksuavali su ali ni blizu nisu bili!!iako su u Kur`anu stavljeni na izazov da nesto slicno napisu,nisu bili u stanju...
ili naprimjer samo rasplucivanje mjeseca!kako to da u momentu kada su ljudi zatrazili da se mjesec zardvoji na dva dijela,ako istinu Muhammed govori,njima bi predocejn taj dokaz?!danas je potvrdjeno da cijelom duzinom mjeseca ima jedna brazda,koja potvrdjuje to da je nekad kao razdvojen na dva dijela bio....
Ili,uzmi samo primjer predznake sudnjega dana,posebno male predzanek o kojima je govodio Poslanik,i vidi da je 90% njih se ostvarilo upravo u ovom vremenu u kojem smo mi!ili samo navodjenje dogadjaja u buducnosti u Kur`anu,samo mi nemoj majketi porediti "pa to je i nostradamus radio",ovdje se odvilo 100% onako kako je navedeno da ce se dogoditi....
Ali opet ponavljam optimusu moj,cilj Kur`ana NIJE da naucna knjiga to postane niit bude,niti da to bude neki naucni fenomen,Kur`an pozia samo na dobro,ako mozes nadji mi IJEDAN ajet od njih preko 6000 gdje Kur`n poziva n lose,da odvraca od ucenja,nauke,gdje navodi ljude na sirenje zla,prevaru....slijedeci Kur`an sigurno neces bit nit propalitet nit klosar nit ubica nit bilo sta drugo,samo od tebe moze se dobro ocekivati!!a pitas zasto Kur`an ne daje 100% dokaze o necemu,odnosno sto nije napisano za jagodice prstiju kao sto si ti to naveo,pa vidi jednu stvar,jedna od Allahovih imena jeste Mudri,i cilje je bio samo da se da podstrek ljudima na nesto pa da oni to sami dalje izucavaju i dodju do zakljucka,a da je napsiano ponako kako ti zelis,ko bi jos danas nesto izucavao i dolazio do saznanja?!dakle,Kur`an ti je dao neke osnovne upute a na tebi je i meni da dalje istrazujemo sta je sa tim htjelo reci i kako to funkcionise....nadam se da kontas sta hocu recu....
- Optimus Prime
#272 Re: Objava i/ili znanost?
Vrtimo se u krug, prijatelju.BHF_Manijak wrote:Optimus fakat sam misoio da bar malo nekog znanja imas o samoj vjeri al vidim fakat si analfabeta totalna!
Iznosis tvrdnje koje mogu biti istinite ali isto tako i ne moraju.
Sve sto o Muhamedu znamo (osim iz kurana) je iz zapisa koji su nastali dugo nakon njegove smrti.
Dakle tu je bilo mnogo prostora za manipualicije i stvaranje mitova.
Citavo vrijeme navodis tezu o nemogucnosti pisanja knjige kao sto je kuran, koju ne priznajem.
Sto se tice trikova ja ne znam sta bi tadasnji Arapi mislili da im posaljemo Davida Copperfielda, vjerovatno da je on sam bog a ne poslanik.
A to o znakovima sudnjega dana je takodjer smijesno.
pa i moj horoskop pogodi skoro u 80% slucajeva kada objasnjava neke abstraktne stvari ili stvari koje sa velikom vjerovatnocom mogu da nastupe.
- BHF_Manijak
#273 Re: Objava i/ili znanost?
Ja ti fino rekoh da i danas ima dokaz na mjesecu da je rastavljen a ti pozivas na trik....a ukucaj slobodno na youtube otkrice copperfielodovih trikova pa ces vidjeti da su ustvari prejeftini 
opet ponavljam danas je potvjedno satelitskim snimcima da ima brazda na mjesecu cijelom duzinom....
vezano za voje horoskopsko poredjenje i sudnji dan,sam kazes 80% ljudim apogodi,ali ovdje kos sudnjeg dana,predzanak,ne radi se ni o 70,ni o 80,niti o 90% pogodjenosti vec 100% eh u tome je razlika
vidim i ja da se vrtimo u krug,ali ti ne posustajes a ni ja,naduravat cemo se pa dokle stignemo
fino sam ti rekao,slijedjenjm samog Kur`ana sigurno neces bit niti los covjek niti ensto drugo,o tome mi nisi nista komentarisao,niti ces vidjeti pozivanja na nesto odvratno i lose,knjiga u kojoj nema kontradikcija,bilo je pokusaja da se nadje,mislim da je na islambosna forumu jedan krscanin iznio sve "kontradiktornosti" na koje je naisao od pocetka do kraja,a lik je mu na sve ijedno odgovorio,nakon toga lik je skontao da ustavri nema kontradiktornosti...
a evo optimus,ako mislis da si upravu 100%,zasto ne posjetis npr nijedan islamski forum pa sa ljuidma ne popricas o svom vidjenju i razmisljanjima,mislim da si ovdje na pogresnoj adresi,negi imam osjecaj da je te strah same cinjenice da ne budes tamo razuvjeren svojim vidjenjem i da ne budes pobijem dokazima jacim od onih kojeja navodim,pa st toga saras po forumima na kojima neces jasne argumente dobiti,to isto da mene nesto oko matematike zanima a posjetim neki forum o sportu i uhvatim ja ljudima vazit kako im je bezze vidjenje,kako ima bruka nelogicnosti,kako ovo kako ono,a znam unaprijed da me niko nece moci pobiti sa dokazima,iako i oni neke povrsno znanje imaju ali nije dovoljno da me razuvjere....
opet ponavljam danas je potvjedno satelitskim snimcima da ima brazda na mjesecu cijelom duzinom....
vezano za voje horoskopsko poredjenje i sudnji dan,sam kazes 80% ljudim apogodi,ali ovdje kos sudnjeg dana,predzanak,ne radi se ni o 70,ni o 80,niti o 90% pogodjenosti vec 100% eh u tome je razlika
vidim i ja da se vrtimo u krug,ali ti ne posustajes a ni ja,naduravat cemo se pa dokle stignemo
fino sam ti rekao,slijedjenjm samog Kur`ana sigurno neces bit niti los covjek niti ensto drugo,o tome mi nisi nista komentarisao,niti ces vidjeti pozivanja na nesto odvratno i lose,knjiga u kojoj nema kontradikcija,bilo je pokusaja da se nadje,mislim da je na islambosna forumu jedan krscanin iznio sve "kontradiktornosti" na koje je naisao od pocetka do kraja,a lik je mu na sve ijedno odgovorio,nakon toga lik je skontao da ustavri nema kontradiktornosti...
a evo optimus,ako mislis da si upravu 100%,zasto ne posjetis npr nijedan islamski forum pa sa ljuidma ne popricas o svom vidjenju i razmisljanjima,mislim da si ovdje na pogresnoj adresi,negi imam osjecaj da je te strah same cinjenice da ne budes tamo razuvjeren svojim vidjenjem i da ne budes pobijem dokazima jacim od onih kojeja navodim,pa st toga saras po forumima na kojima neces jasne argumente dobiti,to isto da mene nesto oko matematike zanima a posjetim neki forum o sportu i uhvatim ja ljudima vazit kako im je bezze vidjenje,kako ima bruka nelogicnosti,kako ovo kako ono,a znam unaprijed da me niko nece moci pobiti sa dokazima,iako i oni neke povrsno znanje imaju ali nije dovoljno da me razuvjere....
- kukuruz_kokicar
#274 Re: Objava i/ili znanost?
I sta sad, pitas dobri moj Arzuhal. Sto se tebe tice, nista. Ponekad i odsjaj sunca o povrsinu mora, pogled siromaha i sjena na zidu mogu ucvrstiti covjekovu vjeru i biti argument vise u njegovom sistemu dokaza.arzuhal wrote: -Kada već govorite o KONKRETNIM primjerima iz Kur'ana, koje ste sami naveli ili ga neki od forumaša naveo u prilog božanstvenom porijeklu Kur'ana, možete li shvatiti (već sam to spominjao) da su i prijašnji i današnji mufessiri/egzegete/tumači Kur'ana, uveliko upozoravali na njegovu metaforičnost i alegoričnost? Svaki razuman filozof, orijentalist ili bilo ko - upozorava da se to mora imati na umu i da se Bog koristi primjerima, nama koliko-toliko poznatim, da nas uputi u nešto nepoznato(recimo opisi Dženneta i Džehennema)? I šta sad, ukoliko se opisi stvaranja (bilo čega) ne podudaraju sa znastvenim dosezima današnjice? Jah, i?
Ja mislim da apsolutna vjera u jednu Knjigu, Film, Video Kasetu, Covjeka, Dogmu je ono sto se u Islamu naziva idolatarijom jer idol u svojoj biti i jeste mrtva tj. nepromjenjiva stvar kojoj covjek daje bozanski atribut. Kvaka 22.
Kao sto si sam nekada napisao Poslanikova knjiga (kao i druge objave) su odraz jednog trenutka u proslosti. Nauka je sa druge strane generator i predmet kriticke analize i stalnih izmjena. Bozanske objave, su slovo na papiru, i za razliku od zivog svijeta oko nas, one ne mijenjaju oblik i ne prilagodjavaju se. Priroda, ljudsko drustvo su i subjekat i objekat ostre prirodne selekcije i napretka. Ono sto cesto ignorisemo je da je taj razvoj prepun slijepih ulica u kojima nestaju neprilagodjeni organizmi, ideje ili društva.
Ako mogu da biram izmedju Knjige i 'Zive Knjige' ja dajem prednost zivoj. U potpunosti sam uvjeren da su "zapisi" u ove dvije knjige kontradiktorni. Osim ako se ne igramo metafora. A ako igra krene u tom smjeru, tada mozemo zavrsiti i sa mogucnoscu da je Knjiga metafora Bozije objave.
Hajde da zamislimo da Bog sutra u podne po CET, na vrlo direktan i neupitan nacin obznani nasem dunjaluku svoje postojanje i ustanovi se da Bog nije ni crn, ni bijel, ni nevidljiv, ni vidljiv, ni musko, ni zensko, nije jednina ni dvojina, a ni mnozina. Da nije ni dobar ni zao, da je svuda i da ga nigdje nema, da je sve to i nista od toga i da je jos puno vise od toga. Ustanovi se da dzina, sejtana i meleka nema. Da dzehenem i dzenet nisu na nebu ni u zemlji, vec u glavi superinteligentne plave mrlje (thx Douglas Adams) i da Bog obicava da povremeno uzima oblicje koje najvise nalikuje bokoru nane i da u tom obliku najcesce boravi na jednom pasnjaku u Škotskoj. I na kraju nam svima isprica otkud mi ovdje na zemlji i objasni nam smisao zivota. (42
Iskreno, zanima me, sta bi tada ti uradio? Da li bi ti prihvatio tog ultimate Boga ili bi ga odbacio u korist onog na papiru? Ja se u tvom slucaju kladim na ovo drugo.
- Vincent Raine
#275 Re: Objava i/ili znanost?
Cini mi se prikladnim, pa ko nije pogledao evo mu prilike...arzuhal wrote: ........Vjernik koji je shvatio stvar, nema nikakvih problema sa znanošću.....
http://www.hrt.hr/?id=enz&tx_ttnews[cat]=186