farmacija?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Unbelievable

#251 Re: farmacija?

Post by Unbelievable »

minanaa wrote:
Unbelievable wrote:3. sam razred gimnazije i na prirodnom sam smjeru, imam super prosjek i razmisljam o farmaciji, ali, ono sto me zanima je: koliko je sam fakultet povezan sa bolnicama, da li se obavljaju tamo te vjezbe i tako to...?
Na drugoj godini je većina medicinskih predmeta, tako da se vježbe uglavnom održavaju na medicinskom fakultetu.
A znaci nema hodanja po bolnicama :-D Ako nije problem da mi malo opises kako i sta se izvodi na faksu, jer bas ne znam sta da upisem, a nekako gledam da je farmaceuta najmanje na birou, a i smatram je zanimljivom....
Zovem se Zelena

#252 Re: farmacija?

Post by Zovem se Zelena »

Nemaš ništa u bolnici do 4 godine, bar je do sada tako, kada ideš jedan termin na vježbe u KCUS, ali sjediš u nekom amfiteatru i teta ti nešto priča. Predmet: biohemija lijekova.

Analitička hemija sad za sad je u medicinskoj na Bjelavama, imaš nešto na PMF-u (botanika čini mi se i fizikalna hemija), ostalo je u onoj zgradi Stomatološkog fakulteta i nešto u onim barakama iznad medicine.

Moli boga da skupe love i da opreme laboratorije u Kampusu do naredne godine, mada čisto sumnjam da će išta biti od toga jer ni katedre nisu prešle dole...
kinderlada

#253 Re: farmacija?

Post by kinderlada »

Da pitam ovdje, mozda zna neko sa farmacije.

Dakle, gdje mogu da nadjem diplomske radove iz predmeta farmakologija ili uopste sve diplomske radove sa farmacije ili medicine? Je li ima u nekoj biblioteci, gdje i u kojoj?

Nadam se da neko zna :(
rinchy

#254 Re: farmacija?

Post by rinchy »

Moze li mi neko objasniti razliku izmedju integralnog studija farmacije, koji traje 5 god i studija 3+2? Isti broj bodova, isti predmeti, dobije se isto zvanje... Ispada da je jedina razlika u tome, sto se na 3+2, poslije trece godine pise diplomski, a na integralnom ne. Prosvijetlite me.
Mufa_tr

#255 Matematika na farmaciji

Post by Mufa_tr »

Zdravo... Novi sam na forumu, pa mi nemojte zamjeriti ako već postoji slična tema...

Interesuje me kakva je ta matematika na farmaciji, tačnije na prijemnom ispitu, to mi je bitnije, ali naravno i u toku studiranja. Znači koje oblasti matematike se najviše koriste?

Hvala unaprijed.
enida93

#256 Re: Matematika na farmaciji

Post by enida93 »

Ovdje ćeš teško dobiti odgovor, toliko starih, redovno aktivnih članova, a odgovora nema . :)
Pitaj radije na grupi na facebook-u : " Svi studenti farmacije" , možda neko od njih bude kulturan, pa napiše štogod . :-?
Btw, i ja sam ovdje nova, i zanima me ova ista stvar koju si ti pitao . :razz:
minanaa

#257 Re: farmacija?

Post by minanaa »

Matematika ti je najmanji problem. Na prijemnom bude prelagana, lako je za položiti. Budu npr. polinomi, jednačine, nejednačine itd... ništa teško. A što se tiče matematike u prvom semestru, budu integrali, kompleksni brojevi, matrice, determinante, funkcije... isto tako bude i teorijski dio... Nije previše teško i ništa što se ne može položiti... Tako da, nemojte se previše brinuti za matematiku, nego za prijemni dobro pripremite hemiju. ;-)
enida93

#258 Re: farmacija?

Post by enida93 »

Hvala lijepaa :)
suzzy_q

#259 Re: farmacija?

Post by suzzy_q »

Farmacija je sigurno jedan od najboljih fakulteta u BiH, jest da je izuzetno tezak i da traje 5 godina, ali pocetna plata je 2.000 KM mjesecno.
Sofija89

#260 Re: farmacija?

Post by Sofija89 »

suzzy_q wrote:ali pocetna plata je 2.000 KM mjesecno.
Moze li molim Vas argument za ovu informaciju ?
Da li se ovo odnosi na apoteke ili.......
Ja koliko sam upucena da pocetne nisu ni blizu toj cifri ,osim u nekim manjim mjestima ( citaj vukoj******a) daleko od civilizacije ?
Konjanik

#261 Re: farmacija?

Post by Konjanik »

strumfeta** wrote:savjeti, iskustva, sta poslije... anything? :)
To je odlican fakultet, moja je supruga diplomirala farmaciju (dakle malo je potezak fax zahtijeva dosta mozganja i odricanja mnogo derneka) al zato se zena ubi od posla. Magistara farmacije je jako malo kod nas jer nije pozeljan fakultet kao ni masinske nauke al je jako dobro placen . Iskreno da ti kazem najbolja stvar je diplomirat farmaciju i otic iz SA u manja mjesta tipa Bihac, Bijeljina, Mostar, Zenica i sl ..dobijes iskustva zaradit love i vratis se opet u SA sa iskustvom i jos vecom lovom .
Sofija89

#262 Re: farmacija?

Post by Sofija89 »

Konjanik wrote:
strumfeta** wrote:savjeti, iskustva, sta poslije... anything? :)
Iskreno da ti kazem najbolja stvar je diplomirat farmaciju i otic iz SA u manja mjesta tipa Bihac, Bijeljina, Mostar, Zenica i sl ..dobijes iskustva zaradit love i vratis se opet u SA sa iskustvom i jos vecom lovom .

:lol: :lol: :lol: :run:
burek_in_space

#263 Re: farmacija?

Post by burek_in_space »

Sofija89 wrote:

:lol: :lol: :lol: :run:
Ne vidim shta je smijeshno u ovome shto je @Konjanik napisao, kad je sve istina?!
Sofija89

#264 Re: farmacija?

Post by Sofija89 »

Ne bih se slozila, ja odavno vecu glupost nisam cula. :)
Bambi_na_kofeinu

#265 Re: farmacija?

Post by Bambi_na_kofeinu »

Sofija89 wrote:Ne bih se slozila, ja odavno vecu glupost nisam cula. :)
Zapravo je vrlo logična činjenica.
Sofija89

#266 Re: farmacija?

Post by Sofija89 »

Daleko od logicne i tacne cinjenice, ja ne znam zaista gdje vi zivite, u svakom slucaju uzivaj u tom razmisljanju a kad zavrsis radices za 800km u apoteci
Bambi_na_kofeinu

#267 Re: farmacija?

Sofija89 wrote:Daleko od logicne i tacne cinjenice, ja ne znam zaista gdje vi zivite, u svakom slucaju uzivaj u tom razmisljanju a kad zavrsis radices za 800km u apoteci
Ne sramoti se.
jenny93

#268 Re: farmacija?

Post by jenny93 »

Veliki pozdrav raja,zavrsila sam gimnaziju,prirodni smjer oduvijek sam zeljela studirati medicinu ili farmaciju.
Dobila sam ponudu od vlasnike jedne apoteke poznaje moga oca i moju porodicu ponudu da upisem farmaciju i da me on financira sto je odlicno jer moji roditelji svakako ne bih mogli.
Ali imala sam veliku nesrecu da skoro citavu gimnaziju ne idem redovno kao ostali,zavrsila sam sa svojom generacijom(3 sam razreda polagala na kraju godine) zbog teskih zdravstvenih problema(to mi je stvorilo samo jos vecu zelju da se bavim ovim zvanjem) na polaganjima zbog obimnosti gradiva nisam mogla imati 5 iz hemije i biologije kako je inace bilo imala sam 4,latinski takodje 4,opci uspjeh vrlodobar,ali zbog nacina rada naseg profesora matematike cijela generacija je imala lose ocjene od 30 ucenika bilo je 2-3 zakljucne 3,a samo jedna 4.Ja sam u osnovnoj uvijek imala 4,nisam matematicar cak daleko sam od toga,al znam dobro i za mene nista nije mudra knjiga medjutim kao sto rekoh zbog nacina rada profesora i tih polaganja imala sam 2(kako taj profa kaze vrlodobar 2:D:D) i predpostavljam da je to ogroman problem za upis na farmaciju.Zanima me da li bih se kada bih prijemi ispit bio dobro uradjen moglo upasti sa ovakvim ocjenama,nije opravdanje ovo sto sam navela,ali nazalost tako je bilo voljela bih dobiti tu sansu da upisem farmaciju i zaista bih se trudila,ne bih ispustala knjige.
Takodje zanima me kada se treba upisati,kad je prijemni ispit?
P.S.Napisala sam se dobro,pa et nemoj te da mi bude uzalud procitajte i odg mi:D!!Hwala unaprijed
DJMiskho

#269 Re: farmacija?

Post by DJMiskho »

jenny93 wrote:Veliki pozdrav raja,zavrsila sam gimnaziju,prirodni smjer oduvijek sam zeljela studirati medicinu ili farmaciju.
Dobila sam ponudu od vlasnike jedne apoteke poznaje moga oca i moju porodicu ponudu da upisem farmaciju i da me on financira sto je odlicno jer moji roditelji svakako ne bih mogli.
Ali imala sam veliku nesrecu da skoro citavu gimnaziju ne idem redovno kao ostali,zavrsila sam sa svojom generacijom(3 sam razreda polagala na kraju godine) zbog teskih zdravstvenih problema(to mi je stvorilo samo jos vecu zelju da se bavim ovim zvanjem) na polaganjima zbog obimnosti gradiva nisam mogla imati 5 iz hemije i biologije kako je inace bilo imala sam 4,latinski takodje 4,opci uspjeh vrlodobar,ali zbog nacina rada naseg profesora matematike cijela generacija je imala lose ocjene od 30 ucenika bilo je 2-3 zakljucne 3,a samo jedna 4.Ja sam u osnovnoj uvijek imala 4,nisam matematicar cak daleko sam od toga,al znam dobro i za mene nista nije mudra knjiga medjutim kao sto rekoh zbog nacina rada profesora i tih polaganja imala sam 2(kako taj profa kaze vrlodobar 2:D:D) i predpostavljam da je to ogroman problem za upis na farmaciju.Zanima me da li bih se kada bih prijemi ispit bio dobro uradjen moglo upasti sa ovakvim ocjenama,nije opravdanje ovo sto sam navela,ali nazalost tako je bilo voljela bih dobiti tu sansu da upisem farmaciju i zaista bih se trudila,ne bih ispustala knjige.
Takodje zanima me kada se treba upisati,kad je prijemni ispit?
P.S.Napisala sam se dobro,pa et nemoj te da mi bude uzalud procitajte i odg mi:D!!Hwala unaprijed
nije nemoguce, samo trebas bas rasturit prijemni, matematika ti nije preteska za prijemni, hemija i biologija vise-manje jesu, ali ako bas rasturis, zasto ne bi mogla upisati
123mmm123

#270 Re: farmacija?

Post by 123mmm123 »

Nije bitno koji fakultet zavrsite (pravo, farmaciju, etf, medicinu) da bi se zaposlili potrebna vam je stela. Plate farmaceuta u Sarajevu u apotekama su 1500 km (sa toplim obrokom), u nekim apotekama su cak i manje. Situacija je bila bolja prije nekih 5-10 godina ali sad :((( Fakultet je poprilicno tezak (klinicka biohemija i farmaceutska hemija su preobimni ispiti) ali posto su sad uveli bolonju mozda je nesto lakse.
DJMiskho

#271 Re: farmacija?

Post by DJMiskho »

tezak je svaki fakultet, ko hoce da uci i ko je sposoban njemu nije nista tesko. al farmacija je takva da ako je volis tek ti se onda isplati upisat, ako se ne mozes zamislit da to radis odustani odmah, jer ces samo zivce i godine izgubit.
jenny93

#272 Re: farmacija?

Post by jenny93 »

DJMiskho wrote:
nije nemoguce, samo trebas bas rasturit prijemni, matematika ti nije preteska za prijemni, hemija i biologija vise-manje jesu, ali ako bas rasturis, zasto ne bi mogla upisati
Hvala na odg.ma rasturila bih sigurno,uvijek sam bila dobra na testovima i kad nesto zelis bas onda ti nije tesko se potruditi.Meni biologija nikad nije teska,samo eto ne znam sto se tu radi na prijemnim.
A sto bude iz matematike i hemije otprilike,ja jako volim analiticku hemiju i te zadatke.
DJMiskho

#273 Re: farmacija?

Post by DJMiskho »

Hvala na odg.ma rasturila bih sigurno,uvijek sam bila dobra na testovima i kad nesto zelis bas onda ti nije tesko se potruditi.Meni biologija nikad nije teska,samo eto ne znam sto se tu radi na prijemnim.
A sto bude iz matematike i hemije otprilike,ja jako volim analiticku hemiju i te zadatke.[/quote]

ako ces se upisivati obavezno idi na pripreme, iz matematike ce ti biti zadatci formata koji se rade na pripremama samo malo drugaciji (tako je do sada bilo), hemija bude sve zivo... radit cete testove iz hemije stare, bude slicnih pitanja ali to je vecinom sva hemija iz srednje skole, sto se tice biologije, tu ima svega, poprilicno je bilo opsirno. ako mislis da mozes i hoces, pokusaj :)
Zovem se Zelena

#274 Re: farmacija?

Post by Zovem se Zelena »

Bambi_na_kofeinu wrote:
Sofija89 wrote:Daleko od logicne i tacne cinjenice, ja ne znam zaista gdje vi zivite, u svakom slucaju uzivaj u tom razmisljanju a kad zavrsis radices za 800km u apoteci
Ne sramoti se.
Ne sramoti se bambi... Ništa više nije kao što je bilo, što se tiče farmacije.
Već se i pripravnički počinje raditi volonterski, ukoliko želiš u malo jaču apoteku. Da ne govorim o tome kako te u Apotekama Sarajevo ne žele ni saslušati...
Plate su itekako doooobroooo ispod 2000.
Ako nađeš startnu oko milje, odlično. Valja nekoliko godina raditi da naguraš na 1500. I Konjanik je u potpunosti u ppravu kada kaže da se dobro zaraditi može u manjim mjestima, Sarajevo kao tržište je već zasićeno.
To je što se tiče rada u apoteci, a stručni saradnik (oli ti predstavnik) je ipakl nešto druga priča jer se tu može dobro zaraditi gdje god da radiš ali se vala i namučiš za lovu koju dobiješ.
Bambi_na_kofeinu

#275 Re: farmacija?

Zovem se Zelena wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
Ne sramoti se.
Ne sramoti se bambi... Ništa više nije kao što je bilo, što se tiče farmacije.
Već se i pripravnički počinje raditi volonterski, ukoliko želiš u malo jaču apoteku. Da ne govorim o tome kako te u Apotekama Sarajevo ne žele ni saslušati...
Plate su itekako doooobroooo ispod 2000.
Ako nađeš startnu oko milje, odlično. Valja nekoliko godina raditi da naguraš na 1500. I Konjanik je u potpunosti u ppravu kada kaže da se dobro zaraditi može u manjim mjestima, Sarajevo kao tržište je već zasićeno.
To je što se tiče rada u apoteci, a stručni saradnik (oli ti predstavnik) je ipakl nešto druga priča jer se tu može dobro zaraditi gdje god da radiš ali se vala i namučiš za lovu koju dobiješ.
Priča o plati od 800KM jeste sramoćenje.
To da je Sarajevo zasićeno je više nego očekivano, po pitanju ma kog zanimanja, na nivou države farmaceuti jesu još uvijek deficitarni.
Post Reply