Valentin Inzko ALL ABOUT

Post Reply

Valentin Inzko zvani:

Poll ended at 08/07/2009 14:16

Bros
0
No votes
stahor
1
4%
snicla
1
4%
dzekna
2
8%
Sahbaz
4
17%
Hepek
5
21%
EU_GEN PRINCIP
4
17%
Vazda gazda
0
No votes
HVucko
0
No votes
KVISKO
7
29%

Total votes: 24

vaca

#251 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by vaca »

dallton wrote:da kratko zakljucim svoje dalje postove o Intzku na ovoj temi:

1. nemojte vise obracati paznju na tog predstavnika nevladine organizacije pod nazivom ohr
2. inztko je tu samo da progura jos privatizacija u pcu u zamjenu za politicku podrsku, ali mu pritisak na pederaciju da uradi isto nece proci
3. za 6 mjeseci bice ispracen cipelama i jos gorim rjecima nego lajcak

generalno - ko inztku hebe za sta kao i ostatak mz-a, nek se sad svako snalazi kako zna, tj. nek pocne traziti saveznike na drugim kontinentima i u drugim zemljama
Ako sam dobro upratila ti uopste nisi iz BiH, ne kontam sto se toliko palis i zasto mislis da su tvoji stavovi vezano za ovu zemlju relevantni i vazni?????
dallton

#252 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

vaca wrote:

1. nemojte vise obracati paznju na tog predstavnika nevladine organizacije pod nazivom ohr
2. inztko je tu samo da progura jos privatizacija u pcu u zamjenu za politicku podrsku, ali mu pritisak na pederaciju da uradi isto nece proci

generalno - ko inztku hebe za sta kao i ostatak mz-a, nek se sad svako snalazi kako zna, tj. nek pocne traziti saveznike na drugim kontinentima i u drugim zemljama
Ako sam dobro upratila ti uopste nisi iz BiH, ne kontam sto se toliko palis i zasto mislis da su tvoji stavovi vezano za ovu zemlju relevantni i vazni?????
otkud ti ideja da nisam iz BiH? :?
spreca

#253 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by spreca »

vaca wrote:

@dalton ima pravo na svoje misljenje i mislim da je ovim komentarom ubo u sridu.Jebe se evropi i MZ za bosnom njima je vazna privatizacija u BiH i nista vise odnosno razgrabiti i ovo malo stoje ostalo u bosni a posle toga gola ,bosa,gladna i razdijeljena moze bez problema moze u evropu jer im uvijek treba svjeze roblje.
dallton

#254 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

spreca wrote:
vaca wrote:

@dalton ima pravo na svoje misljenje i mislim da je ovim komentarom ubo u sridu.Jebe se evropi i MZ za bosnom njima je vazna privatizacija u BiH i nista vise odnosno razgrabiti i ovo malo stoje ostalo u bosni a posle toga gola ,bosa,gladna i razdijeljena moze bez problema moze u evropu jer im uvijek treba svjeze roblje.
otprilike tako, samo sto treba jedno vrijeme (za ove u pederaciji) ostati cvrst i pored ekonomske krize (znam da ce vam ovo zvucati malo cudno sad) i gledati kako ne privatizirati strateske resurse ili sacuvati ih u svom vlasnistvu ili bar imati jak utjecaj i kontrolu (postoji dosta mogucnosti)...pustite inztka nek ide u pc svaki dan i dovede jos firmi iz evrope i pokupuju sta stignu, sve to zavrsi (opet kazem) kao madjarska 97/99 - najprije dodje EU (i neke od njenih jacih zemalja) pa kazu "nema napretka bez privatizacije, samo privatna inicijativa", onda zemlja (madjarska) to proda, pa se budzet super napuni pa se narodu daju plate i penzije, pa se onda pare potrose i onda kad nemas sta vise prodati pozalis se EU ili MMF-u a oni ti kazu "eh privatizacija nije donijela plodove kakve smo se nadali sigurno radi toga sto ste vi takav narod koji nema radnu etiku, preduzetnicki duh, itd... - al posto smo fini, evo vam sta para na kredu, pa cete vracati" - i dok se okrenes, u dugovima si do guse, nemas resurse i onda si donji - roblje da te drugi tlace...jedina zemlja u istocnoj evropi koja je odolila pritiscima privatizacije sa strane je slovenija, zbog cega danas ima GDP kao grcka :shock: al intzko vam nikad nece reci radite kao slovenija, nije mu u interesu :D
Maraschino

#255 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Maraschino »

dallton wrote:
spreca wrote:

otprilike tako, samo sto treba jedno vrijeme (za ove u pederaciji) ostati cvrst i pored ekonomske krize (znam da ce vam ovo zvucati malo cudno sad) i gledati kako ne privatizirati strateske resurse ili sacuvati ih u svom vlasnistvu ili bar imati jak utjecaj i kontrolu (postoji dosta mogucnosti)...pustite inztka nek ide u pc svaki dan i dovede jos firmi iz evrope i pokupuju sta stignu, sve to zavrsi (opet kazem) kao madjarska 97/99 - najprije dodje EU (i neke od njenih jacih zemalja) pa kazu "nema napretka bez privatizacije, samo privatna inicijativa", onda zemlja (madjarska) to proda, pa se budzet super napuni pa se narodu daju plate i penzije, pa se onda pare potrose i onda kad nemas sta vise prodati pozalis se EU ili MMF-u a oni ti kazu "eh privatizacija nije donijela plodove kakve smo se nadali sigurno radi toga sto ste vi takav narod koji nema radnu etiku, preduzetnicki duh, itd... - al posto smo fini, evo vam sta para na kredu, pa cete vracati" - i dok se okrenes, u dugovima si do guse, nemas resurse i onda si donji - roblje da te drugi tlace...jedina zemlja u istocnoj evropi koja je odolila pritiscima privatizacije sa strane je slovenija, zbog cega danas ima GDP kao grcka :shock: al intzko vam nikad nece reci radite kao slovenija, nije mu u interesu :D
dobro receno...slazem se :thumbup:
kijameta

#256 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by kijameta »

Maraschino wrote:
dallton wrote:
spreca wrote:

dobro receno...slazem se :thumbup:
Apsolutno tako,ne treba ga uzimati ozbiljno nimalo i treba ciniti sve da sto prije ode odavde.
dallton

#257 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

kijameta wrote:
Maraschino wrote:
dallton wrote:

Apsolutno tako,ne treba ga uzimati ozbiljno nimalo i treba ciniti sve da sto prije ode odavde.
ne moze covjek odmah otici, mora se prvo sve privatizirati - a u medjuvremenu ce pricati o "ispunjenju 5 uslova, ablablablabla"

nego, stipu to vidi ovo
avez sindikata Republike Srpske upozorio je danas da je prosječna februarska plaća u tom bh. entitetu od 813 KM pokrivala svega 50,2 posto sindikalne potrošačke korpe za četveročlanu porodicu u martu koja je iznosila 1.618 KM.

Najviše novca četveročlana porodica u RS-u u martu je izdvajala za kupovinu hrane, i to oko 589 KM, ili 36,46 posto od vrijednosti sindikalne potrošačke korpe, za stanovanje i komunalne usluge oko 472 KM ili 29,23 posto.

Prema podacima Sindikata, najmanje novca građani RS-a trošili su za obrazovanje i kulturu oko 71 KM ili 4,41 posto od vrijednosti sindikalne potrošačke korpe.

Potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar prosječno su niže za 0,3 posto, a najviše su pojeftinili hrana i bezalkoholna pića za 0,5 posto, dok je najmanji pad cijena zabilježen u oblasti ugostiteljstva od 0,1 posto.
ko ce da se kladi da ce za 6 mjeseci plata biti 30% od potrebne? sto ti je lijepo iskustvo, ko da ponovo gledam kako je madjarska propadala
kiky

#258 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by kiky »

iz intzkovog prvog javnog obračanja se moglo zaključiti da je čovjek debil i da nam valja opet deverat sa debilnim ohr-om.
i dodo je opet počeo lajat i pljuvat po zemlji što je jasan znak da se osječa sigurnim i jakim i da ga ohr neče ni mrko pogledat zbog sranja koje pravi evo več koliko godina...
čekajte samo da krene predizborna kampanja.... tu če dodo tek da se povampiri....
na nesreču barack obama je izgleda mlakonja koji popušta evropljanima radi tog nekog jedinstva & bratstva i slabo šta možemo očekivat sa te strane...
samo nam sipa može pomoč...
:bih:
Mahalac

#259 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Mahalac »

Incko mi definitivno ne izgleda kao neko ko ce pokrenuti stvar pa ni usmjeriti.
Prije bih rekao da je tu vise kao figura da osvjedoci desavanja u ovom nekom vakumu i saceka konacan rasplet masuci bonskim ovlastima tek da osvjedoci da su one nekad postojale.
Siguran sam da se i ono malo politike i brige koja se bavi nama a dolazi iz medjunarodne zajednice, zbog velike nacionalisticke potpore u pc koju ima Vozd, dakle odlucila stvar rijesiti jedinim mogucim putem, a to je ekonomskim.
Za jedan od tih ekonomskih scenaria citaj gore napisani Daltonov post. To se vec uveliko desava nama u Brankovicevoj nahiji.
vee-jay

#260 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Mahalac wrote:Incko mi definitivno ne izgleda kao neko ko ce pokrenuti stvar pa ni usmjeriti.
Prije bih rekao da je tu vise kao figura da osvjedoci desavanja u ovom nekom vakumu i saceka konacan rasplet masuci bonskim ovlastima tek da osvjedoci da su one nekad postojale.
Siguran sam da se i ono malo politike i brige koja se bavi nama a dolazi iz medjunarodne zajednice, zbog velike nacionalisticke potpore u pc koju ima Vozd, dakle odlucila stvar rijesiti jedinim mogucim putem, a to je ekonomskim.
Za jedan od tih ekonomskih scenaria citaj gore napisani Daltonov post. To se vec uveliko desava nama u Brankovicevoj nahiji.
Inzko ce sigurno pokrenuti i usmjeriti stvari u onoj kolicini koliko to interesuje MZ. A posto MZ jedino interesuje profit, njoj je totalno svejedno ko se iza njega nalazi. Trenutno je Dodik taj koji ima bolju ponudu. :wink:
Nama ili ce pomoci SAD ili niko. Jedino ako nadju tu naftu u Bosni pa postanemo neki novi balkanski Emirat.

Samo, uistinu ne shvatam Inzkovu toliko otvorenu i jaku potporu Laktasenku -> pogotovo ne u vrijeme pokretanje optuzbe radi najvecih mafijaskih poslovanja doticnog. Svaki iole pametni politicar bi danas bio malo oprezniji pri ocjenjivanju ekonomskih (ne)uspjeha RSa. I onda jos kaze da bi citava BiH trebala da izgleda kao Banja Luka. :-) Vjerujem kako su se Radoncic i sarajevska gradjasnka mafija bas rahat osjecali citajuci ovu izjavu. :thumbup:

Inzko je sve rekao kad je u jednom interviju izjavio da je "retorika u politicara - djelo" a dan kasnije u drugom "retorika se ne moze kazniti jer nije djelo". Sto se mene tice "InzGo Home" :D
Maraschino

#261 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Maraschino »

kiky wrote:iz intzkovog prvog javnog obračanja se moglo zaključiti da je čovjek debil i da nam valja opet deverat sa debilnim ohr-om.
i dodo je opet počeo lajat i pljuvat po zemlji što je jasan znak da se osječa sigurnim i jakim i da ga ohr neče ni mrko pogledat zbog sranja koje pravi evo več koliko godina...
čekajte samo da krene predizborna kampanja.... tu če dodo tek da se povampiri....
na nesreču barack obama je izgleda mlakonja koji popušta evropljanima radi tog nekog jedinstva & bratstva i slabo šta možemo očekivat sa te strane...
samo nam sipa može pomoč...
:bih:
dobro si ovo napisao...covjek je izgubljen sam od sebe...
Incko: Moj san je cijela zemlja kao jedno veliko gradilište, kao što je to sada u Banjaluci
16.04.2009. 00:10

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da ekonomski razvoj BiH i rješenje za ekonomsku krizu treba tražiti u iskorištavanju vodenih resursa, izgradnji autoputeva, razvoju telefonije, poljoprivrede i turizma, te u šumarstvu izradom i izvozom namještaja.

Gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske /RT RS/ Incko je naglasio da bi ekonomski napredak imao bi višestruki efekat jačanjem institucija i smanjenje nezaposlenosti.

"Moj san je cijela zemlja kao jedno veliko gradilište, kao što je to sada u Banjaluci", rekao je Incko.

On je dodao da je u RS trentno stabilnija ekonomska situacija zbog završene privatizacije, ali i zbog toga što u Federaciji BiH ima veliki broj invalida i drugih socijalnih kategorija stanovništva za koja su i velika socijalna davanja.

Incko je naglasio da BiH treba iskoristiti više od milijardu eura kod Svjetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a koje čekaju na projekte iz BiH.

(--- NO LINKS ---/Srna)

eto, dodje vrijeme da se moramo ugledati na Banja Luku (je li ono i ona u BiH) :-)

i tebe Inncko fata brzo ta brlja, jos dok odes u Trebinje... :-)
dallton

#262 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

bas ste na kraj srca, ja lijepo gore pisem pustite intzka da ide u pc sto vise moze i privatizuje sta god moze, a do tad mi svoja posla :D
zlajo

#263 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by zlajo »

Sumnjam da je Inzko debil i izgubljen.... Po meni su veci debili oni koji ocekuju da ce doci netko sa strane i "urediti" stanje u zemlji. Pa ce onda svi bili sretni i zadovoljni....

Ako je bio u BL i imao pohvale za RS, znacili li to da je idiot?....Mozda bi se nekima vise svidjelo da je tamo svima po spisku...., ali ocito je da on, kao i MZ, gledaju na situaciju u Bosni iz jednog drugog ugla.
Ponekad nije lose, zaustaviti se, barem na tren, i upitati se ili je svijet oko nas stvarno toliko za.eban, ili mozda nesto ne valja u nasim stavovima, ocekivanjima i razmisljanjima.
Jer vrlo lako je moguce da sutra osvane neki "drugi Inzko" sa nekom novom "debilnom izjavom". Dobro je upitati se tada, ili su ovi oko nas "debili", ili smo debili mi sami.
dallton

#264 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

zlajo wrote:Sumnjam da je Inzko debil i izgubljen.... Po meni su veci debili oni koji ocekuju da ce doci netko sa strane i "urediti" stanje u zemlji. Pa ce onda svi bili sretni i zadovoljni....

Ako je bio u BL i imao pohvale za RS, znacili li to da je idiot?....Mozda bi se nekima vise svidjelo da je tamo svima po spisku...., ali ocito je da on, kao i MZ, gledaju na situaciju u Bosni iz jednog drugog ugla.
Ponekad nije lose, zaustaviti se, barem na tren, i upitati se ili je svijet oko nas stvarno toliko za.eban, ili mozda nesto ne valja u nasim stavovima, ocekivanjima i razmisljanjima.
Jer vrlo lako je moguce da sutra osvane neki "drugi Inzko" sa nekom novom "debilnom izjavom". Dobro je upitati se tada, ili su ovi oko nas "debili", ili smo debili mi sami.
a recimo da ti to pitanje o debilitetu postavis prvo sam sebi
Maraschino

#265 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Maraschino »

dallton wrote:bas ste na kraj srca, ja lijepo gore pisem pustite intzka da ide u pc sto vise moze i privatizuje sta god moze, a do tad mi svoja posla :D

sta im je ostalo jos, malo hidro-energetskog ulaganja i tu je problem, spore se sa srbijom i potencijalnim investitorom (mislim alpina) ko ce tu biti glavni... :-)

kao sto vidimo ovih dana, niti jedna privatizacija u ps-u nije prosla kako treba pa mora vlada da uskace sa milionima da bi iste zadrzali. prvo cez i termoelektrane gacko, zatim rafinerija u koju je vlada morala da pljune miliona da investitor ostane, slijedi tvornica alata, pa boska...ih ima toga koliko hoces

posle ce se pitati, jesmo li i mi dio bih...molit ce oni nas da budu sa nama :D
dallton

#266 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

Maraschino wrote:
dallton wrote:bas ste na kraj srca, ja lijepo gore pisem pustite intzka da ide u pc sto vise moze i privatizuje sta god moze, a do tad mi svoja posla :D

sta im je ostalo jos, malo hidro-energetskog ulaganja i tu je problem, spore se sa srbijom i potencijalnim investitorom (mislim alpina) ko ce tu biti glavni... :-)

kao sto vidimo ovih dana, niti jedna privatizacija u ps-u nije prosla kako treba pa mora vlada da uskace sa milionima da bi iste zadrzali. prvo cez i termoelektrane gacko, zatim rafinerija u koju je vlada morala da pljune miliona da investitor ostane, slijedi tvornica alata, pa boska...ih ima toga koliko hoces

pa sumnjam da cete moliti, posto ce srbi radje jesti korijenje nego traziti bilo sta drugo...al hebo to bice za njih sve srbijanskih pasosa i zivota u prosperitetnoj srbiji (samo dok im skinu sengen vize) i srpska dijaspora u BiH ce se otcijepiti licno i personalno i krenuti u EU svim silama :D
Mx

#267 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Mx »

Maraschino wrote:

Ma namazani su Srbi svim bojama :-) Prvo ce strancima rasprodati sve resurse po RS-u i uzeti im lovu. Zatim ce nakon toga izsabotirati sve te investitore i oboriti im cijene tih resursa i dovesti ih na granicu stecaja. Nakon toga ce Srbi onda otkupiti od tih istih stranaca investitora sve te resurse nazad za 1 marku :lol:
7cokanja

#268 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by 7cokanja »

Pedi Ešdaun svim silama želi da se vrati na Balkan, odnosno u BiH, jer mu je, vjerovatno, zatrebalo još novca, do kojeg je bez ikakve muke i truda dolazio dok je ovdje bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Međutim, ako se zna da je njegov dolazak, i dolazak i nastup Lajona i Banca u Vašingtonu, finansirao Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, onda je potpuno jasno otkud im takve poruke i informacije", naveo je Popović.
..ha,ha, a bas sam citao ovu temu sa pozornoscu, rekoh haj', tema je "novi visoki", pa mozda ima sta pametno i da se procita, dok ne naidjoh na ovo gore! Hajde ljudi, uozbiljite se, i prestanite se "igrati pustanja duhova", sto rece Dodo, veceras na BN-u. kbsa je "propalo dzamijsko drustvo jednog lica," koje nije moglo da sabere dovoljno para ni za hodzu Agica Senada, vec on mora jaukati na svom radiju, i govoriti Bosnjacima u Americi, "kakvi ste to vi vjernici, kad moze 360 dolara na godinu da vas odvoji od dzamije i vjere", a koje je samo vjesto iskoristio Dodo i njegova druzina, olicena u raznim "strucnjacima za islamski terorizam", da bi opravdali svoje cetnicke marifetluke! Bolje je obratite paznju, sta vam Dodo poruci veceras, u svom intervjuu, na BN-u, i kako odrza bukvicu iz drzavotvorne politike, svim ruznim i klempavim i lijepim i svim ostalim inim zastitnicima Bosnjaka! Vrhunac mu je bio, kada rece, za takozvanu "Bosnjacku politiku", "da Mustafa Ceric podrzi Milorada Dodika, za predsjednika SDA, to bi bilo!"
Bravo Dodo, legendo, kad ne znaju ni sta hoce, i jeste fer da se zajebavas sa njima! :thumbup:
dallton

#269 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

7cokanja wrote:
Pedi Ešdaun svim silama želi da se vrati na Balkan, odnosno u BiH, jer mu je, vjerovatno, zatrebalo još novca, do kojeg je bez ikakve muke i truda dolazio dok je ovdje bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Međutim, ako se zna da je njegov dolazak, i dolazak i nastup Lajona i Banca u Vašingtonu, finansirao Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, onda je potpuno jasno otkud im takve poruke i informacije", naveo je Popović.
..ha,ha, a bas sam citao ovu temu sa pozornoscu, rekoh haj', tema je "novi visoki", pa mozda ima sta pametno i da se procita, dok ne naidjoh na ovo gore! Hajde ljudi, uozbiljite se, i prestanite se "igrati pustanja duhova", sto rece Dodo, veceras na BN-u. kbsa je "propalo dzamijsko drustvo jednog lica," koje nije moglo da sabere dovoljno para ni za hodzu Agica Senada, vec on mora jaukati na svom radiju, i govoriti Bosnjacima u Americi, "kakvi ste to vi vjernici, kad moze 360 dolara na godinu da vas odvoji od dzamije i vjere", a koje je samo vjesto iskoristio Dodo i njegova druzina, olicena u raznim "strucnjacima za islamski terorizam", da bi opravdali svoje cetnicke marifetluke! Bolje je obratite paznju, sta vam Dodo poruci veceras, u svom intervjuu, na BN-u, i kako odrza bukvicu iz drzavotvorne politike, svim ruznim i klempavim i lijepim i svim ostalim inim zastitnicima Bosnjaka! Vrhunac mu je bio, kada rece, za takozvanu "Bosnjacku politiku", "da Mustafa Ceric podrzi Milorada Dodika, za predsjednika SDA, to bi bilo!"
Bravo Dodo, legendo, kad ne znaju ni sta hoce, i jeste fer da se zajebavas sa njima! :thumbup:
ako nisi procitao gore, i ja sam potpuno na strani dodika kao predstavnika srpske dijaspore u BiH - treba neko da getoizira srbe oko banja luke, a jos i da im majka srbija da pasose pa da se lijepo licno i personalno otcjepljuju :D
dallton

#270 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

a evo jos jedan dokaz sto je cika inzto dosao u BiH i sa kojim zadatkom ...prvo opet prica o "uspjehu" - sto ti je covjek optimista svuda vidi uspjehe, a onda slijedi pravi razlog (boldirano) - PUNA podrska komercijalnim bankama ( a pogodite koje su najvece u BiH i odakle dolaze :D )
Valentin Inzko
"Centralna banka BiH je priča o uspjehu"
"Ogromno povjerenje u konvertibilnu marku i sposobnost da očuva finansijsku stabilnost zemlje uprkos svim izazovima predstavljaju nabolji primjer uspjeha Centralne banke BiH (CBBiH), istaknuo je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko prilikom posjete ovoj monetarnoj instituciji.

Nakon susreta s guvernerom i viceguvernerima CBBiH, Inzko je kazao da je banka radila efikasno, profesionalno i odgovorno prema javnosti te da su njene reakcije kada je počela kriza u Evropi i BiH bile pravovremene i dobro usmjerene.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić upoznao je visokog predstavnika o makroekonomskim pokazateljima za prošlu i trendovima i potencijalnim izazovima za ovu godinu. Određeni pokazatelji i projekcije govore da su se u prva tri mjecesa efekti ekonomske krize odrazili i na BiH.

Tokom susreta, kako je kazao Kozarić, potcrtana je važnost monetarne stabilnosti za ekonomsku situaciju u BiH i da će glavna smjernica i dalje ostati valutni odbor.

Kozarić je kazao kako smatra da nije dobro što u zadnje vrijeme postoji medijska kampanja protiv komercijalnog bankarstva s obzirom na to da nema nijedne ekonomije bez komercijalnih banaka. U BiH je plasirano 14,5 milijardi KM, mnogi ljudi su riješili stambena pitanja i otvorena su radna mjesta, dodao je.

"Možemo voljeti ili ne voljeti banke koje su danas ovdje aktivne, ali one su potrebne građanima i privredi", kazao je Kozarić.

Najavio je da će se u utorak održati sastanak s komercijalnim bankama kod ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića na kome će biti govora i o visini kamatnih stopa.

Kozarić je podsjetio da je Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine donijelo nove mjere kojima se bankama u BiH oslobađa dio sredstava koja mogu biti iskorištena za finansiranje realnog dijela sektora, a koje će omogućiti bankama veći potencijal za kreditne aktivnosti te investiranje na duži period u interesu podrške razvoju privrede.
majku mu ako je sve tako lijepo u ovakvoj BiH (po inztkovoj prici) - te tamo gradilista, ovamo super centralne banke, te komercijalne banke, te "divna zemlja dobrih ljudi" (cim nam je rekao da smo dobri odmah znamo da nas covjek smatra idiotima - dobar i budala je jedno te isto), te dobra fudbalska reprezentacije = PA KOJI CES TI INTZKO QRAC OVDJE, hajd razguli i ostavi nas da uzivamo u ljepoti :D
veljaca

#271 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by veljaca »

Dok Inzko ne rijesi POLITICKE probleme ovdje ( a OCITO - NECE ) nema nama bolje sutra .... Za one koji ce eventualno replicirati - znam stanje u privredi ( u njoj sam ) i dok se ne rijese politicka pitanja - bice nam ovako. A Inzko bi trebao da to prvo rijesi ...
Judge_Dread

#272 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 21:51, edited 1 time in total.
vee-jay

#273 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by vee-jay »

Iz aktuelnih Dana
OOO Narodna skupština RS-a
Parlament RS-a usvojio je zakon kojim se iz imena Bosanskog Broda i Bosanske Kostajnice izbacuje atribucija "bosanski". Ovim je mržnja Milorada Dodika prema državi Bosni i Hercegovini i svemu što ima veze s njom postala i zvanično predmet pravnog normiranja, za sada samo kroz promjenu imena gradova. Osim Harisa Silajdžića, značajnijeg glasa protiv ovog nasilja nije bilo čak ni u Sarajevu, pa stoga ni ne čudi da se i veliki bosnoljubac Valentin Inzko nije ni oglasio, a kamoli već istog dana poništio ovu drsku odluku. Možda bi činjenica da mu, osim stalnog potkopavanja države, bez problema prolazi i izbacivanje mrske Bosne iz imena gradova, institucija, toponima... prolazi bez otpora, Dodika mogla ponukati da pokuša skratiti i ime države koju udarnički pokušava dokrajčiti. Uostalom, ako Voždu nekažnjeno prolazi sve što radi i ako je Bosna i praktično protjerana iz skoro polovine države, zašto se onda ne bi zvanično zvala: I Hercegovina? Šta bi falilo da imamo Parlament I Hercegovine, Vijeće ministara I Hercegovine, Predsjedništvo I Hercegovine, Fudbalsku reprezentaciju I Hercegovine, ako već Bosanski Brod serbez može postati Brod? Uz sve ostale, postojale bi i najmanje dvije praktične koristi od takve odluke: ušteda papira, boja, tonera... bila bi ogromna, ima li se u vidu u koliko se dokumenata i na koliko se tabli na državnim institucijama i graničnim prelazima nepotrebno piše i Bosna. S druge strane, svim Hercegovcima bi napokon bila kompenzirana višedecenijska duševna bol nastala uobičajenim skraćivanjem imena države pri čemu je, po pravilu, stradala Hercegovina.
dallton

#274 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

veljaca wrote:Dok Inzko ne rijesi POLITICKE probleme ovdje ( a OCITO - NECE ) nema nama bolje sutra .... Za one koji ce eventualno replicirati - znam stanje u privredi ( u njoj sam ) i dok se ne rijese politicka pitanja - bice nam ovako. A Inzko bi trebao da to prvo rijesi ...
pa ovako ti trenutni raspored snaga izgleda:

1. dodo nece u EU osim pod svojim uslovima i kako on kaze = bosnjaci ce mu tu zelju ispuniti, tako da nece ni otici u EU osim stanovnistva koje ima srbijanske pasose
2. EU hoce da se igra skrivaca i trci krugove okolo stola nadajuci se da ce se nesto pozitivno desiti i eventualno da ce cekanjem prinuditi nekoga na nesto sve pricajuci "nema vama bez EU zivota a uzgred i prodajte nam sve sto imate" = zelje im se nece ispuniti, posto kako stvari stoje za BiH je najbolje da ne ide u EU vec samo trazi privilegirano partnerstvo, a nek susjedne zemlje idu sretan im put...uglavnom od probosanskih politicara u odnosu prema EU mozes ocekivati politiku koja se zove "JAH" bez akcije ili drugim rijecima poruka EU "ne mozes ti srati koliko ja mogu vikati jah" jer znaju da neulaskom u EU srbi lagano odlaze i lijepo se utoruju oko banja luke, sto njima pravo lijepo odgovara
3. OHR ne ferma niko ni zasta, al ce oni nastaviti srati o nekoj svojoj ulozi i igrati igrokaz (skupa s predstavnicima EU) kao "mi se kao svadjamo s dodom, a on se kao svadja s nama" sto je predstava za naivne - Ohr je u BiH jer se boji sta ce biti s pc-om ako njega nema ..to ti je po onoj izreci kad je slovenija proglasila nezavisnost "oni kao hoce da se otcijepe a mi im kao ne damo"

evo malo i dokaza gore navedene moje tvrdnje (e volim sto idem ispred vremena i dogadjaja) :D
BiH: Uskoro jedina balkanska zemlja izvan Šengena

Sporazum iz Šengena je od zapadne Evrope napravio region bez granica
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Sporazum iz Šengena je od zapadne Evrope napravio region bez granica
Ako ne ispuni uslove iz Mape puta, BiH će uskoro biti jedina zemlja u regionu van bijele šengenske liste. Analitičari upozoravaju na moguću getoizaciju Bošnjaka, jer bosanski Srbi i Hrvati obično imaju i drugi pasoš.

Većina preostalih uslova za liberalizaciju viznog režima odnosi se na donošenje ili usklađivanje zakona u oblasti borbe protiv kriminala, terorizma i korupcije. Ako Vijeće ministara i Parlament BiH nisu u stanju ili ne žele suzbiti ove pojave, onda građani ove zemlje imaju većih problema od nemogućnosti putovanja u zemlje zapadne Evrope.

Poslanik Husein Nanić zato je na prošloj sjednici Parlamenta predložio sljedeće zaključke: "Da svako ko ne želi učestvovati u tome, neka vrati diplomatske pasoše, neka vrati diplomatske vize i neka čeka u redu sa građanima za vize, bez obzira koju funkciju u BiH obnašao."

Zaključak poslanika Nanića nije usvojen. Jedan od uslova iz Mape puta je i uvođenje biometrijskih pasoša, ali "još nije izvijesno kada bi taj proces mogao početi" kaže poslanik Rifat Dolić. "Nije ugodno slušati da sve zemlje u regionu izdaju biometrijske pasoše, a da kod nas u BiH još samo što nismo pozvali Milana Tarota da nam otkrije kada će to početi", kaže Dolić.

Strah od masovnog odlaska iz BiH neosnovan

Slavlje na njemačko-poljskoj granici kada je Poljska pristupila Šengenskom sporazumu (20.12.2007.)Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Slavlje na njemačko-poljskoj granici kada je Poljska pristupila Šengenskom sporazumu (20.12.2007.)

Psiholog Srđan Puhalo smatra da postojeći vizni režim više odgovara domaćim političkim oligarhijama nego zapadu, te da bi liberalizacija viznog režima "mogla biti opasna za bh političare koji će odjednom dobiti mnogo zahtjevnije i svjesnije građane, građane koji će izaći iz jednog autizma i zahtijevati sve ono što nemaju danas, a što vide u jednoj normalnoj zemlji zapadne demokratije".

Puhalo kaže da je potencijalni strah od masovnog odlaska bh građana u zemlje zapadne Evrope neosnovan, "jer ko je mislio da ode i ko misli da ode, on će kopati i nogama i rukama da ode i bojim se da ga ni vizni režim jednostavno ne može zadržati".

Građane Sarajeva, uglavnom mlade ljude, pitali smo da li bi i zašto otišli iz Bosne i Hercegovine u slučaju ukidanja viza. "Normalno, zbog lopova političara." "Ne bih nikad otišao odavde, Bosna je moja zemlja i ostao bih ovdje." "Ne, dobro nam je i ovako." "Šta ja znam, vidite kako je u BiH, samo lopovi, lopovi, lopovi." "Otišao bih iz BiH, možda bi malo radio tamo, ali bih se vratio opet u BiH." "Omladina nema šta ovdje tražiti." "Nema nigdje bolje nego ovdje, moja zemlja, tu sam."

Getoizacija Bošnjaka

Omladina u BiH: Neki bi otišli da mogu, neki bi ostali.Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Omladina u BiH: Neki bi otišli da mogu, neki bi ostali.

Sociolog Slavo Kukić ističe da bh građani sa hrvatskim pasošima nemaju problema pri odlasku u zemlje zapadne Evrope, te da će iste povlastice uskoro imati i bh građani sa srbijanskim pasošima. "Prema tome, te pojačane mjere predostrožnosti se odnose na građane bošnjačke nacionalnosti koji imaju samo bh državljanstvo, odnosno samo bh pasoše" tvrdi Kukić, dodajući kako je riječ o "nekorektnom statusu što je ponižavajuće zahvaljujući, ne trećim zemljama, već isključivo bh političkim elitama".

Ako do početka naredne godine političke elite misle ispuniti uslove iz Mape puta, moraće usvojiti Zakon o graničnoj kontroli, provesti Strategiju za borbu protiv kriminala i korupcije, usaglasiti zakonodavstvo sa evropskom Konvencijom o borbi protiv trgovine ljudima i primijeniti Strategiju za sprečavanje pranja novca.

Također je neophodno unaprijediti pravosudnu saradnju sa evropskim državama, provestii Zakone o zaštiti ličnih podataka i zabrani diskriminacije, regulirati trgovinu oružjem te formirati sedam policijskih tijela predviđenih reformom policije.

Autor: Samir Huseinović

Odg. urednik: Azer Slanjankić
a najaci su mi ovi sto placu i kukaju "jao majko getoizacija bosnjaka, kako ponizavajuce" - sta places i kukas, ko da bosnjaci ne znaju sta im evropa misli, nego gledaj kako ces iz ove situacije izvuci najvise sto mozes.

toliko o dokazima za tacku 1, a sad tacka 2 - evropsko preseravanje i bosansko "jah"
BiH se mora prilagoditi Evropi, ne obrnuto

Švarcenberg, Bilt i Kušner su zabrinutih lica stigli u Sarajevo
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Švarcenberg, Bilt i Kušner su zabrinutih lica stigli u Sarajevo
Karl Bilt, Bernar Kušner i Karel Švarcenberg došli su u BiH zabrinuti nesprovođenjem reformi. Naglasili su da EU neće prilagođavati svoje institucije Bosni i Hercegovini, nego se ona mora prilagoditi Evropi.

Ovo su kasno sinoć poručili šefovi diplomatija Švedske, Francuske i i Češke Karl Bilt, Bernar Kušner i Karel Švarcenberg u Sarajevu, nakon sastanka sa liderima tri najuticajnije političke partije u BiH. Ministri su pozvali "prudske lidere" da u Parizu, Stokholmu ili Pragu nastave sinoć započete razgovore.

"Ustavnu reformu u BiH neće riješiti Evropska unija već zvaničnici BiH, ali EU može pomoći u tom procesu.", poručili su Bilt, Kušner i Švarcenberg nakon razgovora sa trojicom bh. lidera. "Prudski lideri" su ponovili poznate stavove o ključnim političkim pitanjima.

"Prudska trojka" pozvana u Pariz, Stokholm ili Prag na nastavak razgovora

Prudski sporazum je osnova pregovora - tako to barem vidi EUBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Prudski sporazum je osnova pregovora - tako to barem vidi EU

Sulejman Tihić je rekao da kriza u BiH, pogotovo ekonomska, zahtjeva nužnu ustavnu reformu "jer institucije Bosne i Hercegovine nemaju mehanizme ni da kontrolišu, a kamo li da upravljaju ili rješavaju ekonomsku krizu". Tihić je ponovio da još nije došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a, jer bi to brzo dovelo do blokada rada institucija BiH i daljih podjela.

Dragan Čović je nakon razgovora izjavio da očekuje stvaranje povoljnog ambijenta za prestanak rada OHR-a što, prema njegovom mišljenju, znači da bi Bosna i Hercegovina trebala imati preuređen i reformisan Ustav. "Idealno bi bilo da ove godine završimo priču o Ustavu", rekao je Čović i istakao da je prudski sporazum nezamjenjiv.

Bh. lideri iznijeli poznate stavove, ali naglasili i potrebu nastavka razgovora

Prema Miloradu Dodiku, reforma Ustava nije uslov za transformaciju OHR-a niti za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Šef SNSD-a je dodao je da je za kandidatski status BiH u EU neophodan prestanak rada OHR-a, ali i da su ustavne promjene važna tema. Dodik je također naglasio kako ostaje dio "prudske trojke".

Ministri vanjskih poslova iz Evropske unije prethodno su članove državnog Predsjedništva upozorili na zaostajanje BiH u odnosu na susjede. Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg je rekao kako su "ministri u BiH došli da kažu da su uplašeni zbog onoga što se zbiva u ovoj zemlji zbog očitog zastoja u procesu evropskih integracija".

Ispuniti odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Mape puta

Tihić, Dodik i Čović su ponovili poznate stavoveBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Tihić, Dodik i Čović su ponovili poznate stavove

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je izjavio kako je ova godina prekretnica za BiH, te da u sljedećih nekoliko mjeseci BiH mora ispuniti preostale odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uslove za liberalizaciju viznog režima.

Zvaničnu posjetu Sarajevu šefovi diplomatija Francuske, Švedske i Češke danas će nastaviti razgovorima sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, a predviđen je i njihov susret sa članovima kolegija i predsjedavajućim klubova oba doma državnog Parlamenta.

Kolegiji Parlamenta BiH i članovi Ustavnopravne komisije u međuvremenu su naglasili potrebu formiranja radne grupe ili komisije za ustavnu reformu koja bi sačinila prijedlog amandmana na Ustav BiH. Radna grupa bi bila sastavljena od po jednog predstavnika svake političke stranke iz Zastupničkog doma.

Autor: Samir Huseinović

Odg. urednik: Azer Slanjankić
iz iskustva - oni koje prate sad situaciju u BiH u americi se valjaju od smijeha na glupost i slabost EU (a valjam se i ja, sta drugo da radim) - ne mogu ljudi da skontaju da drugorazredna zemlja od 4 miliona stanovnika mota EU oko plota kako stigne

i konacno vec recene stvari, ali vrijedi ponoviti u svijetlu inztkove price o boljem dijely BiH - ja mu predlazem da se tamo i preseli :D
Slobodna Bosna
EKONOMSKI RAZVOJ BIH
Mit o boljem i lošijem dijelu BiH
DODIKOVA VLADA USPORILA EKONOMSKI RAZVOJ REPUBLIKE SRPSKE!!!
Propagandni stroj Milorada Dodika ne prestaje ponavljati tezu o Republici Srpskoj kao o „ekonomski prosperitetnijem dijelu BiH“;
„Slobodna Bosna“ došla je do relevantnih podataka koji svjedoče o suprotnom trendu -usporenom razvoju Republike Srpske koja sve više zaostaje za Federacijom BiH
U posljednje dvije godine bruto domaći proizvod RS-a uvećan za 1,7 milijardi KM a Federacije BiH za 2,9 milijardi KM

Rasprostranjena teza o spektakularnom ekonomskom razvoju Republike Srpske, koja je navodno u posljednjih nekoliko godina pod vodstvom premijera Milorada Dodika uspjela prvo sustići, pa potom i prestići Federaciju BiH i postati „bolji i napredniji dio BiH“, nema nikakvog utemeljenja u realnim ekonomskim pokazateljima. Dapače, većina glavnih ekonomskih indikatora upućuje na zaključak da je na sceni upravo obrnuti trend - ekonomski razvoj Republike Srpske u posljednjih nekoliko godina zapravo je usporen a razlike u privrednoj razvijenosti dva entiteta dodatno produbljene nauštrb „boljeg dijela BiH“
Iako je premijer RS-a Milorad Dodik vlast preuzeo još u proljeće 2006. godine, dakle desetak mjeseci prije svog federalnog kolege Nedžada Brankovića, dosadašnji rezultati njegove vlade prilično su mršavi, čak i u poređenju s rezultatima koje je pod punim opterećenjem političkih blokada uspio ostvariti federalni tim premijera Brankovića.
To naravno ne znači da su ekonomski rezultati Brankovićeve vlade dobri, ali znači da ekonomski rezultati Dodikove vlade nisu ni nalik marketinški stvorenoj percepciji o neviđenom ekonomskom uzletu i privrednom preporodu Republike Srpske. Kada se malo razgrne magla Dodikove propagande, ukazuju se ekonomska slika Republike Srpske koja je zapravo puno ružnija od ekonomske slike Federacije BiH.

NEJEDNAK RAST BDP-a
O trendu usporavanja ekonomskog razvoja RS-a, najuvjerljivije svjedoče oficijelni podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva entiteta tokom posljednje dvije godine. Krajem 2006. godine ukupni bruto domaći proizvod cijele BiH iznosio je 19,1 milijardu KM -Republika Srpska 6,4 a Federacija BiH 12,1 milijardu KM (ostatak otpada na Distrikt Brčko). Entitetska razlika BDP-a u 2006. godini iznosila je dakle 5,6 milijardi KM u korist Federacije BiH. Dvije godine kasnije, dakle koncem 2008. godine, razlika između dva entitetska BDP-a nije smanjena, kako tvrdi Dodikova propagandna mašinerija, nego je dodatno uvećana u korist Federecije BiH. Naime, tokom dvije godine Dodikove vlasti BDP Republike Srspke porastao je sa 6,4 na 8,2 milijarde KM, dok je u istom razdoblju BDP Federacije BiH porastao sa 12,1 na ravno 15 milijardi KM. Time se i razlika u ekonomskoj razvijenosti dva entiteta, mjerena rastom BDP-a, dodatno produbila u korist FBiH, i to za ravno 1,2 milijarde KM!
Identičan rezultat dobije se i kada se entitetski bruto domaći proizvod podijeli per capita, po glavi stanovnika: federalni BDP u dvije posljednje godine porastao je sa 5,2 hiljade KM na 6,4 hiljade KM. U istom razdoblju, rast BDP-a „po glavi stanovnika“ u Republici Srpskoj bio je ipak sporiji: sa 4,5 hiljada KM porastao je na 5,7 hiljada KM.

FLOSKULA O PRESELJENJU FIRMI
Usporavanje ekonomskog razvoja Republike Srpske vidljivo je i po kretanju zaposlenosti u dva entiteta tokom posljednje dvije godine. Krajem 2006. godine u Federaciji BiH bilo je zaposleno nešto više od 389 hiljada osoba a dvije godne kasnije 430 hiljada. U dvije posljednje godine broj uposlenih radnika u Federaciji BiH uvećan je dakle za 41.000.
U istom razdoblju broj novotvorenih radnih mjesta u Republici Srpskoj također je rastao, ali skoro četiri puta sporije nego u Federaciji BiH! Koncem 2006. godine u Republici Srpskoj bilo je uposleno 248 hiljada radnika a dvije godine kasnije 11.000 više, odnosno 259 hiljada radnika. Ovaj se podatak nikako ne uklapa u Dodikovu propagandnu floskulu o navodno masovnom preseljenju firmi iz Federacije BiH u Republiku Srpsku „zbog povoljnijeg privrednog ambijenta“.
Da je riječ o jeftinom propagandmom triku, najbolje se vidi iz oficijelnih podataka o novoregistriranim firmama u dva entiteta tokom posljednje dvije godine. Uprkos „povoljnijem poslovnom ambijentu“ koji je stvorila Vlada Milorada Dodika, broj novoosnovanih firmi u Republici Srpskoj porastao je za samo 2.943 (sa 18.880 na 21.823). Istovremeno, u „lošijem dijelu BiH“, u istom razdoblju, broj novosnovanih firmi porastao je za 5.516 (sa
36.206 na 41.422).

MIT O PROSPERITETU I ISTINA O BANKROTU
Jednako je tako neutemeljena i teza o navodnom finansijskom blagostanju Republike Srpske koja „pliva u novcu“, naspram Federacije BiH koja se navodni nalazi pred bankrotom. Podaci o javnim prihodima dva entiteta u posljednje dvije godine svjedoče o suprotnom trendu. Naime, javni prihodi RS-a za vrijeme Dodikovog mandata uvećani su za 824 miliona KM - sa 2,6 na 3,5 milijardi KM. U istom razdoblju, javni prihodi u FBiH uvećani su za 1,4 milijardi KM - sa 5,1 na 6,5 milijardi KM. Razlika u javnim prihodima između dva entiteta produbljena je za novih 500 miliona KM u korist Federacije BiH. Floskula o navodnom „bankrotu Federacije BiH“ nastala je na temelju nešto slabijeg punjenja budžeta Vlade Federacije BiH koji međutim u ukupnim javnim prihodima ovog entiteta sudjeluju sa samo 20 posto. Istovremeno, dok je budžet federalne vlade bio nešto tanji, budžeti deset kantona kao i budžeti fondova za penziono i zdravstveno osiguranje u samo dvije godine uvećeni su za više od 1,4 milijarde KM, dok su svi budžeti u Republici Srpskoj uvećani za 824 miliona KM.
Podaci o prilivu direktnih stranih investicija u posljednje dvije godine također svjedoče o dramatičnom zaostajanju Republike Srpske za Federacijom BiH. Ako se izuzme prodaja Telekoma Srpske, na čemu je Dodikova vlada inkasirala skoro 1,3 milijarde KM, sav ostali priliv diretnih stranih investicija zapravo je više nego oskudan. Prema nedavno publiciranoj analizi Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, ukupni priliv diretnih stranih investicija u 2008. godine iznosio je 737 miliona KM, od čega je Republika Srpska privuka tek dvadesetak posto, odnosno 166 miliona KM, dok je Federacija BiH privukla 80 posto, odnosno 571 milion KM.
ENTITETI U BROJKAMA

Republika Srpska

2006. BDP 6,4 milijarde KM 2008. 8,2 milijarde KM
2006. BDP „per capita“ 4.501 KM 2008. 5.730 KM
2006. Broj uposlenih 248.135 2008. 259.205
2006. Javni prihodi 2,6 milijardi KM 2008 3,4 milijarde KM

Federacija BiH

2006. BDP 12,1 milijarde KM 2008. 15,08 milijardi KM
2006. BDP „per capita“ 5.224 KM 2008. 6.480 KM
2006. Broj uposlenih 389.601 2008. 430.745
2006. Javni prihodi 5,1 milijardu KM 2008. 6,5 milijardi KM
Oskudan profit državnih preduzeća
NETO PROFIT DRŽAVNIH PREDUZEĆA RS-A 5, A FEDERALNIH 250 MILIONA KM
Samo jedno preduzeće s većinskim državnim kapitalom u Republici Srpskoj u 2008. godini ostvarilo je nešto značajniji profit. Riječ je o Elektroprivredi RS-a koja je poslovnu godinu okončala s profitom od oko 6,4 miliona KM, od čega će Dodikovoj vladi pripasti nekih 5 miliona KM.
Prošlogodišnji profit federalnih preduzeća s većinskim državnim kapitalom iznosi preko 250 miliona KM, od kojih bi se u federalni budžet trebalo uplatiti oko 220 miliona KM.
Politička pozadina Dodikove propagande
USTAVNO PREUREĐENJE „LOŠIJEG DIJELA BIH“
Papagajsko ponavljanje kako je Republika Srpska bolji, stabilniji i prosperitetniji dio BiH, ima vrlo jasnu političku pozadinu, osobito u kontekstu aktuelne rasprave o ustavnim promjenama. Poruka je vrlo jasna: ustavne promjene treba fokusirati na „lošiji dio BiH“ koji bi trebalo preurediti po uzoru na „bolji dio BiH“. Ustavne promjene dakle treba usmjeriti na etničku podjelu Federacije BiH.
Problem je, međutim, što je propagandnu udicu progutala i golema većina hrvatskih političara, ali i neki od bošnjačkih prvaka, poput lidera SDA Sulejmana Tihića, koji je uz asistenciju Dragana Čovića skoro dvije godine predano radio na rušenju Vlade Federacije, dajući istovremeno punu podršku i priznanje manje uspješnoj vladi RS-a.
dallton

#275 Re: Valentin Inzko ALL ABOUT

Post by dallton »

evo provale dana
Tatham: EU ne spava u BiH!
Snažno smo angažirani u BiH i tako će ostati • Značaj posjete ministara vanjskih poslova Češke, Francuske i Švedske...
17.04.2009. 15:30

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Majkl Tejtem (Michael Tatham) ocjene o nesposobnosti Evropske unije da se nosi s balkanskim izazovima i njenoj uspavanosti smatra - "pretjerivanjem".

- EU ne spava! Prije nekoliko dana u Sarajevu ste imali ministre vanjskih poslova Češke, Francuske i Švedske. To je vrlo jasan znak interesa i zabrinutosti EU za BiH. Na praktičnom nivou EU daje znatnu finansijsku pomoć BiH, a istovremeno vrlo mnogo energije i intelektualnih napora posvećeno je u Briselu pripremama za vrijeme kada će specijalni predstavnik EU (EUSR) postati glavni međunarodni igrač u BiH.

Zato se uopće ne slažem sa stavom da EU spava. Štaviše! EU je povećala pažnju prema BiH, redovno se na Vijeću ministara EU govori o vašoj zemlji. Dakle, EU je veoma angažirana u BiH i tako će ostati - kaže ambasador Tejtem.

Valentin Incko (Inzko) istisnuo je britanskog kandidata iz utrke za visokog predstavnika. Hoće li Incko imati podršku Vaše zemlje, ili ćete ga kazniti?

- Mi jesmo predložili svog kandidata. Ali, ubrzo je postalo jasno da, zbog tajminga, on neće proći. Sretna okolnost je što smo imali više dobrih kandidata za poziciju visokog, odnosno specijalnog predstavnika EU. Incko je dobar kandidat i mislimo da će svoj posao uraditi veoma dobro.

Stoga, podržat ćemo Incka u potpunosti.

Podržati? Za šta? Kakvi su njegovi planovi?

- Iz intervjua koje je dao medijima vide se jasni prioriteti koje hoće da ostvari. Iz sastanaka koje sam imao s njim vidi se njegovo opredjeljenje i entuzijazam da ispuni ono što obećava i najavljuje. Također, on odlično poznaje BiH.

Koliko EU, stvarno, poznaje BiH i Balkan. Već mjesecima se priča o nekom planu Brisela, ali se u javnosti ne zna mnogo detalja o tome... Koliki su rizici da se u BiH ponovi Eulex?

- EU se vrlo pažljivo sprema za ulogu koju će u BiH imati nakon odlaska OHR-a, kad god to bude. Detaljno se planira struktura, raspravlja o preciznom mandatu EUSR-a... Siguran sam da će EU, kada se OHR ugasi, biti spremna s detaljnim planom za ojačani ured EUSR-a ovdje, a on će doći s jasnom strategijom da se, kroz podršku i diplomatske aktivnosti, pomogne BiH da ide naprijed prema integraciji u EU.

A OHR će biti zatvoren - kada?

- Kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uvjeta. Tu smo sasvim jasni.

Unutar EU postoji podjela. Neke zemlje traže da OHR bude zatvoren između juna i oktobra, a druge su protiv toga.

- Mnogo sam čuo o tom "nejedinstvu" kada je budućnost OHR-a u pitanju. Kominike Vijeća za implementaciju mira (PIC) sasvim je jasan - OHR će biti zatvoren nakon ispunjavanja 5+2 i nisam čuo nijednu vladu zemlje članice EU koja se ne slaže s tim. Poruka je, dakle, jasna - što prije ispuniti 5+2.

Stalno spominjete 5+2. Jedan od uvjeta je i - "puna stabilnost i sigurnost u BiH". Ako je tako, OHR ovdje ostaje vrlo dugo?

- PIC će odlučiti kada je taj uvjet ispunjen. Oni koji u BiH žele zatvaranje OHR-a, trebaju shvatiti da je u njihovom interesu da stvaraju političku klimu u kojoj će ovaj uvjet biti jasno ostvaren...

To je poruka Dodiku?

- To je poruka svim političarima u BiH. Oni moraju djelovati tako da su u konstruktivnim razgovorima sa svima, da nalaze zajedničke interese i rješavaju probleme. Također, svi oni moraju pokazati da poštuju Dejton.

U EU postoji tzv. zamor od proširenja i sasvim jasna odsutnost interesa za taj proces na Balkanu. To odmah dodatno usporava reforme na ovom području. Kako to promijeniti?

- Priča o "zamoru" je prenaglašena. Već 21 godinu sam u diplomatiji i uglavnom angažiran na Balkanu i proširenju. Ono što je očito iz tog iskustva jeste da je, bez obzira na izazove, odlučnost EU da se dalje širi - čvrsta. Nadalje, proširenje EU je nezaustavljivo i tako će ostati.

Dakle, jasno je u kojem smjeru stvari idu, ali je uvijek upitna brzina kojom sve to ide. A tu stvari ponajviše zavise od zemalja koje žele u EU. Ulazak u Uniju uvjetovan je ispunjavanjem određenih zadataka i, u konačnici, nema alternative tome. Dakle, uvjeti moraju biti ispunjeni prije ili kasnije. Od spremnosti svake države aspiranta zavisi brzina kojom će se kretati prema EU.

Postoje dvije slike o BiH - u Vašingtonu se govori o sve lošijem scenariju, a u EU se tvrdi da nema razloga za brigu, da nema ratova na Balkanu... Gdje je istina?

- Iz pitanja se stječe dojam da su SAD vrlo zabrinute, dok je EU relaksirana stanjem u BiH. Ne mislim da je to tako! Ako pročitate zaključke GEARC-a o BiH, naći ćete snažnu zabrinutost stanjem u BiH. Dakle, EU je zabrinuta i aktivno angažirana - što se vidi bezmalo svakog dana.

Ono što mene veoma brine jeste zastoj u reformama. Vrlo je bitno da političari obnove energiju, suoče se s izazovima i bitno ubrzaju rješavanje problema. Ono što smo dobili amandmanom o Brčkom moglo bi predstavljati osnovu za daljnji razvoj reformskih procesa.

U BiH sam već pet mjeseci. Ohrabren sam malim, ali pozitivnim političkim naprecima.

Ovamo sam došao u novembru i "upao" usred debate o tome da se, s jedne strane, ukine neki entitet, a s druge proglasi otcjepljenje. Takva rasprava nije i ne vodi nikuda.

Sada imate malo drugačiju situaciju. I dalje čujete žučne diskusije, ostrašćene istupe, ali makar se priča i o realnim, konkretnim problemima, poput Brčkog, državnoj imovini, promjenama Ustava, ekonomskim izazovima...

Brčko je rezultat robusnog angažmana SAD, a ne EU. Je li to recept za napredak u reformama?

- Mislim da je uspješan prolaz tog amandmana izraz nekoliko stvari. Prvo, pokazuje da su se bh. političari sastali, tražili osnov za kompromis i - došli smo do dobrog rezultata. Drugo, pokazalo se da unutar BiH postoji spremnost za progres koji bi bio generiran iznutra, umjesto da se pritišće izvana. Treće, međunarodna zajednica u cjelini pokazala je spremnost da pomogne taj proces. Dakle, svi mi, i SAD i EU. Naravno, ističe se uloga SAD u tom procesu.

Prije bi se moglo reći da su SAD uzele stvar u svoje ruke, a ostali su ih pratili ili nisu.

- Mislim da je u pitanju greška. Ona se uvijek desi kada stavljate jednog aktera na čelnu poziciju, a druge iza... Realno stanje je da EU i SAD trebaju zajedno tijesno raditi u duhu partnerstva u BiH. Ako tako radimo, možemo napraviti dobre rezultate. Ako ne, onda smo manje uspješni.

Tihić ili Izetbegović

- Nije na meni da govorim o tome ko treba biti predsjednik SDA. Ta stranka ima demokratsku proceduru za izbor prvog čovjeka i nju treba provesti. Kada se to desi, svi će poštivati rezultate.

No, želim reći da je tokom prudskog procesa SDA igrala korisnu ulogu u stvaranju političkog konteksta u kojem se političari mogu konstruktivno angažirati, tražiti zajednička stajališta, postizati kompromise...

Nadam se da će se ta politika nastaviti, bez obzira na to ko bude na čelu SDA.

Upotreba bonskih ovlasti

- Mehanizam bonskih ovlasti treba biti korišten kada je to prikladno. Ovaj instrument korišten je u različitim verzijama - nekada vrlo dramatično, nekada čisto tehnički. Ne mislim da treba propisivati obrazac kada ih treba, a kada ne treba koristiti. One postoje i trebaju biti korištene. Mislim da nema visokog predstavnika koji je posegnuo za bonskim ovlastima ako je znao da se isti rezultat može postići korištenjem mehanizama bh. institucija.

Specijalni izaslanici

- Sjedinjene Države su te koje odlučuju hoće li imenovati specijalnog izaslanika za Balkan ili neće. Izabran on ili ne, meni je sasvim jasno da je administracija SAD veoma angažirana u BiH i odlučna da sa EU tijesno sarađuje na svim pitanjima.

Bi li EU trebala imenovati svog specijalnog izaslanika? Ne bih špekulirao o tome, ali sam siguran da i u Vašingtonu i u Briselu slijedi intenzivan i fokusiran angažman i rad u BiH kako bi se zemlja približila evropskim i euroatlantskim institucijama.

Dobro je, ali mora bolje

- Trenutna politička situacija u BiH daje osnova za izvjesna ohrabrenja. Amandman na Ustav BiH o Brčkom prošao je, postoje neka kretanja u vezi s državnom imovinom i promjenama Ustava u cjelini koja daju osnova za neku nadu.

Naravno, onog momenta kada se počne govoriti o detaljima, dobit ćemo i više strasti, pa i nekih tenzija, ali to je faza koja se mora proći.

Dakle, dešavaju se neke dobre stvari. No, ono što brine ne samo mene nego i EU i PIC jeste činjenica da je reforskmi proces vrlo spor, strukture institucija ne generiraju onakav napredak koji je potreban ako BiH želi napredovati prema evropskim strukturama.

Vlasti BiH mnogo nam pričaju o planovima za aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU. Takav jedan gest bio bi mnogo jači ako bi postojao napredak u ispunjenju 5+2 i znatan napredak u istinskom ispunjenju Evropskog partnerstva. Trenutno, toga ili nema nikako ili je napredak vrlo spor.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: e nece biti napretka za eu u bosni al ovaj put namjerno :run:
Post Reply