Zeno je grčko ime i značenje mu je "dar Zeusov". Srodno žensko ime mu je Zinaida ("slična Zeusu"/"potomkinja Zeusova") i Zina ("boginja"). Dvojica poznatih grčkih filozofa zvali su se Zeno, također i jedan vizantijski car. Ostalo je u upotrebi u Italiji i Latinskoj Americi.Baghira wrote:Upoznah prosle godine bracni par, koji imaju dva sina....Lukman i Jahja...neobicno.
Zna li neko odakle potice ime Zeno?
ime bebe
Moderator: anex
- Toffee karamela
#251 Re: ime bebe
-
almin-78
#252 Re: ime bebe
mislis na Zena(ne Zina,jer Zina je arapsko ime)
- Toffee karamela
#253 Re: ime bebe
Ne, ne mislim Zena, na toj web stranici (koja je by the way vrlo iscrpna i pouzdana jer navodi i lingvističke dokaze) stoji "Zina" (u Rusiji je ime Zinaida često, skraćeno Zina, i nema glasa "E"). No može biti da i u arapskom Zina nešto znači jer sam pronašla par imena koji isto zvuče a imaju različito značenje u nekoliko jezika.almin-78 wrote:mislis na Zena(ne Zina,jer Zina je arapsko ime)
Npr.Lina
u starogerm. je nastalo kao nastavak imena koji se završavaju na -lina (Carolina,Paulina)
u sanskrtu znači "ujedinjena"
u arapskom "drvo palme" i "nježna"
- Eweleen
#254 Re: ime bebe
Iman znači vjera na arapskom. Mislim da je to opštepoznata stvarAurora Borealis wrote:Na ovom linku imate poprilican izbor svih imena, razvrstanih po znacenju, porijeklu, itd.
http://www.babynameshq.com/malebabynames.html
Meni je ovo pravo zanimljivo. Mnoga imena sam pronasla koja se na ovom podneblju tertiraju kao "arapska", a zapravo imaju neko sasvim drugo porijeklo (npr. zensko ime Iman - porijeklo: Afrika, znacenje: vjera)
-
vareshka
#255 Re: ime bebe
Meni je lijepo musko ime Adam, ali muz kaze ne dolazi u obzir jer nije muslimansko. Sad me bas zanima gdje se u Kur'anu spominje, je li se izgovara Adam ili Adem?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#256 Re: ime bebe
koliko se ja sjećam iz sufare to ti je haman isto. tako kažu da su ustvari Eldin i Aldin imenjaci ili Elma i Alma...vareshka wrote:Meni je lijepo musko ime Adam, ali muz kaze ne dolazi u obzir jer nije muslimansko. Sad me bas zanima gdje se u Kur'anu spominje, je li se izgovara Adam ili Adem?
u suštini, ime je manje bitno. važno je šta je u srcu.
-
almin-78
#257 Re: ime bebe
Adam je biblijska forma,a Adem Kur´anska 
U Bibliji imas Adama i Evu a u Kuranu Adema i Havvu
U Bibliji imas Adama i Evu a u Kuranu Adema i Havvu
- janje_
#260 Re: ime bebe
charvel. wrote:A zasto onda ne i Starbucks ako cemo tako?
![]()

zasto da ne..
-
vilhana
#261 Re: ime bebe
eto raja kad dam zapocela ovu temu bila sam 5mj trudna... sad mi je ostralo jos samo 4 sedmice... Za bebino ime smo se odlucili.. Najvjerovatnije ce se zvati Ajdin. Kako god da je nema veze, samo nek je on nama ziv i zdrav..
Hvala vam svima za prijedloge.................
Hvala vam svima za prijedloge.................
- Ajatolah_
- sheilak
#263 Re: ime bebe
Sretno, vilhana! 
- Baghira
#264 Re: ime bebe
Hvala na iscrpnom odgovoru.Toffee karamela wrote:
Zeno je grčko ime i značenje mu je "dar Zeusov". Srodno žensko ime mu je Zinaida ("slična Zeusu"/"potomkinja Zeusova") i Zina ("boginja"). Dvojica poznatih grčkih filozofa zvali su se Zeno, također i jedan vizantijski car. Ostalo je u upotrebi u Italiji i Latinskoj Americi.Baghira wrote:Upoznah prosle godine bracni par, koji imaju dva sina....Lukman i Jahja...neobicno.
Zna li neko odakle potice ime Zeno?
Mene samo cudi kako je dospjelo doci do Sandzaka, obzirom da mi je dajdza nosioc tog imena
- Baghira
#265 Re: ime bebe
EdoI wrote:Samo nek' ste izbjegli ona arapska imena (Imran, Oman i tome slična, bez uvrede).
Jah, a Ajdin je kojeg ono bjese porijekla?
-
vareshka
#266 Re: ime bebe
Ja sam zapikala zenska imena: Fatma, Hana, Iman, Esma. Kratko i slatko.
Ako budemo imali muske glava ce da me zaboli kad budemo davali ime, jer meni su sva muska imena ruzna
a muz mi je super muslimancina koji voli neka "teska" starinska imena...
Svidja mi se Adam, al' mi ne da muz
Ako budemo imali muske glava ce da me zaboli kad budemo davali ime, jer meni su sva muska imena ruzna
- janje_
#267 Re: ime bebe
ako je "muslimancina" onda od Hamza nema bolje..vareshka wrote:Ja sam zapikala zenska imena: Fatma, Hana, Iman, Esma. Kratko i slatko.
Ako budemo imali muske glava ce da me zaboli kad budemo davali ime, jer meni su sva muska imena ruznaa muz mi je super muslimancina koji voli neka "teska" starinska imena...
-
almin-78
#268 Re: ime bebe
pa Ajdin je arapsko/tursko imeSamo nek' ste izbjegli ona arapska imena (Imran, Oman i tome slična, bez uvrede).
janje_@ joj danas je Hamza svaki drugi djecak,bolje uzeti nesto neobicno,u Kuranu ima puno lijepih islamskih imena..Imran,Ali,Sami..ta su imena islamska a ujedno i moderna
mene zanima ime Sukejna,je li islamsko i sta znaci?
- Toffee karamela
#269 Re: ime bebe
Da li se zove Zeno ili mu je to samo nadimak? Kao nadimak mogao bi biti izveden iz nekoliko tursko-arapskih imena recimo: Zenan, Zenad, Zejnil...ne znam sad šta ona znače, poznavala sam lično u djetinjstvu par dječaka koji su se zvali Zenan i Zenad, možda je to to. Inače sva je sila tih islamskih imena na "Z".Baghira wrote:
Mene samo cudi kako je dospjelo doci do Sandzaka, obzirom da mi je dajdza nosioc tog imena(Zbog toga sam mislila da je arapksog ili turskog porijekla
)
- terra_incognita
#270 Re: ime bebe
Jeste, ali ne znam značenje.almin-78 wrote:pa Ajdin je arapsko/tursko imeSamo nek' ste izbjegli ona arapska imena (Imran, Oman i tome slična, bez uvrede).
janje_@ joj danas je Hamza svaki drugi djecak,bolje uzeti nesto neobicno,u Kuranu ima puno lijepih islamskih imena..Imran,Ali,Sami..ta su imena islamska a ujedno i moderna
Meni se sviđa Dunja
- Toffee karamela
#271 Re: ime bebe
Islamsko je sigurno, čak ako me sjećanje ne vara mislim da je prisutno u marokanskoj i jordanskoj kraljevskoj porodici.almin-78 wrote:
Značenje mu je dvojako: ljupka, spretna/staložena,mirna
- Toffee karamela
#272 Re: ime bebe
Ajna je na turskom "ogledalo" a ne znam da li nešto znači i na nekom od indijskih jezika.terra_incognita wrote:
Meni se sviđa Dunjai Ajna (Ajna je Indijsko i to je ona čakra-treće oko tzv.)
Inače, ko se ustručava dati Dunja jer se boji da će ga mahala proglasit kjafirom
By the way meni je Dunja također jako lijepo ime, jedno od najljepših na ovim našim južnoslavenskim jezicima.
-
vareshka
#273 Re: ime bebe
Hamza je naravno bilo na stolu vise putajanje_ wrote:ako je "muslimancina" onda od Hamza nema bolje..vareshka wrote:Ja sam zapikala zenska imena: Fatma, Hana, Iman, Esma. Kratko i slatko.
Ako budemo imali muske glava ce da me zaboli kad budemo davali ime, jer meni su sva muska imena ruznaa muz mi je super muslimancina koji voli neka "teska" starinska imena...
-
almin-78
#275 Re: ime bebe
a koja prilice`?Hamza je naravno bilo na stolu vise puta kao i Salahudin , Ismail, Muhamed, Ahmed,.... ali meni nikako ne prilici maloj ljupkoj bebici dati ova imena