Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
- Topla voda
#251 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
i sad da ja obrnem tezu ,kao sto vi radite
nije vas niko ugrozio u alkoholiziranom stanju,znaci alkohol nije stetan.
koliko je mrtvih u saobracajnim nesrecama,uzrokovanih alkoholom?
koji procenat?jedno 50%?
ili vise?
koji procenat?jedno 50%?
ili vise?
- Op3r4t0r
#252 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Jel se pravite tvrdoglavi ili fakat stvarno ne kontate? Nije valjda da vam je dim pojeo mozak.Topla voda wrote:i sad da ja obrnem tezu ,kao sto vi radite
koji procenat?jedno 50%?
ili vise?
Alkohol smeta samo onom ko ga pije, a ne onom ko sjedi pored, u slucaju kad alkohol moze zasmetati direktno ili indirektno drugim ljudima (tuca, voznja u pijanom stanju) za takve stvari postoje propisane zakonske kazne, za trovanje ljudi pored sebe otrovnim i smrdljivim dimom nazalost ne postoji nikakva zakonska kazna.
Dalje, ja koliko znam niti jedna zemlja ne brani da pusite, niti cigare da kupujete, pusite vi ako vam se pusi, ali pusite tamo gdje stetite samo svom zdravlju, a ne i zdravlju ljudi oko vas, zato shvatite jednom da ove zabrane ne stite zdravlje pusaca nego zdravlje ljudi koji zele biti zdravi i koji se ne zele trovati, a koje vi nazalost do danasnjeg dana trujete bez njihove dozvole.
-
Majjah
#253 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Apsolutno sam ZA, ko hoce da se truje, bujrum, al ostavite vise nas kojima se to gadi na miru!!
A evo i zasto sam ZA, iz licnog primjera. Nikada sam nisam ni pokusao da zapalim, ali sam odrastao u kuci u kojoj svi puse, sva moja raja pusi, u koju god kafanu da udjes, vecina ih je puna dima. Meni licno to i nije toliko nikad smetalo, nisam picajzla po tom pitanju nikad bio. Ali vec nekoliko godina se cesto budim navecer i jedva dolazim do daha, cesto mi se to desava i po danu. U zadnje vrijeme je to postalo sve cesce i cesce. Odlucim konacno da odem doktoru, ovaj me pregleda i kaze ,,momak, morat ces malo smanjiti te cigare, duhan ti je prouzrokovao blagu astmu''. E pa sad vi skontajte kako mi pluca izgledaju i ko je kriv sto sad ko moj dedo rahmetli moram nosati onu pumpicu sa Ventolinom!

A evo i zasto sam ZA, iz licnog primjera. Nikada sam nisam ni pokusao da zapalim, ali sam odrastao u kuci u kojoj svi puse, sva moja raja pusi, u koju god kafanu da udjes, vecina ih je puna dima. Meni licno to i nije toliko nikad smetalo, nisam picajzla po tom pitanju nikad bio. Ali vec nekoliko godina se cesto budim navecer i jedva dolazim do daha, cesto mi se to desava i po danu. U zadnje vrijeme je to postalo sve cesce i cesce. Odlucim konacno da odem doktoru, ovaj me pregleda i kaze ,,momak, morat ces malo smanjiti te cigare, duhan ti je prouzrokovao blagu astmu''. E pa sad vi skontajte kako mi pluca izgledaju i ko je kriv sto sad ko moj dedo rahmetli moram nosati onu pumpicu sa Ventolinom!
- Topla voda
#254 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
jes,popapo mi dim mozak
a glasna muzika u kaficima?ostecuje sluh,ja ne zelim glasnu muziku na koncertima i u diskotekama.
imam pravo da budem tamo,a drzava nek ogranici decibelazu,ne zelim da ostetim sluh,a zelim da cujem koncert
salim se
moze vam i to past na pamet
eto vas tamo,radite sta god hocete
-
Majjah
#255 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Ne moze jer je to preseravanje, a uostalom samo u Diskotekama je muzika obicno iznad neke zdravstveno preporucljive razineTopla voda wrote:![]()
jes,popapo mi dim mozak
a glasna muzika u kaficima?ostecuje sluh,ja ne zelim glasnu muziku na koncertima i u diskotekama.
imam pravo da budem tamo,a drzava nek ogranici decibelazu,ne zelim da ostetim sluh,a zelim da cujem koncert
salim se![]()
moze vam i to past na pamet
eto vas tamo,radite sta god hocete
- ljubav_aha
#256 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
tema o alkohlu je dvosjekli mac,jer su poslovni objekti ,ako i njeni vlasnici i radnici obavezni zakonom prestati poradavati alkohol osobi koje je vec u polupijanom ili vec pijanom stanju,znaci sebe su lkegalno ogradili od daljenje odogovornosti,ali je vlro tesko kontrolisati konzumiranje alkohola u privatnim objektima,ako i ulazak pijane osobe u auto,ali se mohu povisiti cijene alkohola,kao i cigareta,sto se upravo desava u americkoj mahaliTopla voda wrote:i sad da ja obrnem tezu ,kao sto vi radite
koji procenat?jedno 50%?
ili vise?
-
AdnanSA
#257 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Eto i ja sam pusac. Ispusi se i vise od kutije dnevno ponekada ali volio bih da se uvede ta zabrana. Sta fali? Trenutno sam u Kanadi u posjeti i ovde su uveli zakon da nesmijes pusiti u vlastitom automobilu ako prevozis djecu.
Samo vi pusite a ja prestajem sto prije. Necu da mi dijete odrasta u duhanskom dimu niti mom niti bilo cijem drugom.
Ko zagovara pusenje neka svom djetetu uvali cigare cim cim prije tim tim bolje.
Samo vi pusite a ja prestajem sto prije. Necu da mi dijete odrasta u duhanskom dimu niti mom niti bilo cijem drugom.
Ko zagovara pusenje neka svom djetetu uvali cigare cim cim prije tim tim bolje.
- cyprus
#258 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
A stvarno, šta fali da mi legalizujemo i sve droge, od marihuane do heroina, i to po pristupačnoj cjeni za svakoga, da ne bi oni što kad im nestane para obijali trafike. Ha ja, ko hoće da sebe truje nek izvoli. Jaka ova logika moram priznat
.
Još jača mi je ona gdje se povlače argumenti demokratičnosti, slobodne volje, protivljenja (pazi ovo) DISKRIMINACIJI, izjednjačavanja "diskriminacije" pušača sa rasizmom (ko da su pušači rođeni kao takvi)...
Neko reče da se demokratija ne može gradit na zabranama. E u tom slučaju JEBEM SISTEM GDJE JE SVE DOZVOLJENO
i ako je tako protivnik sam demokratije
.
Još jača mi je ona gdje se povlače argumenti demokratičnosti, slobodne volje, protivljenja (pazi ovo) DISKRIMINACIJI, izjednjačavanja "diskriminacije" pušača sa rasizmom (ko da su pušači rođeni kao takvi)...
Neko reče da se demokratija ne može gradit na zabranama. E u tom slučaju JEBEM SISTEM GDJE JE SVE DOZVOLJENO
- exliberal
#259 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
prije dvije godine....sto pitas?Neelix wrote:kad si zadnji put bio/la u BiH allaha ti?exliberal wrote:dajte ba kod mene zabranili da pusis u autu ako su malodobna djeca u njemu...tvoja rodjena djeca....ja nepusim ali su mi poceli ici na zivce sa ovim zabranama.....ali da nebude da je sve u bosni crno....u cijeloj evropi se nesmije vozit i pricat na telefon....e to kod nas smije posto je telefonski lobi jako vezan sa vladom pa ko god da pokrene pitanje tog zakona sasjeku ka u startu
isto sranje svugdje
ovo sto si stavio/la pod bold se neodnosi na bosnu nego kanadu
- Better Man
#260 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
nikad te niko ,u alkoholiziranom stanju ,nije ugrozio? pa gdje hodas ti,po sahovskim klubovima?[/quote] Sigurno neizlazi u objekte gdje frcaju noževi, pištolji, bombe itd., već u normalne objekte. Ja nikad nisam doživio ni najmanju neugodnost od bilo kakvog pijanca, osim što sam se smijao glupostima koje valjaju takvi ljudi i nikad ni u jednom objektu u koji sam izlazio i u koji izlazim nije se desio incident, a to je vjerovastno i do toga što ne volim zabave tipa turbofolk i ostale seljakluke i ne izlazim u takve objekte. Lično volim otići u Coloseum kad je kakva dobra svirka (kao što je u petak bio koncert Urbana) i gdje se malo zabaviš na aparatima, popiješ koje pivo, odgledaš koncert i sretan i zadovoljan odeš kući. Nikakve neugodnosti, neprijatnosti ili belaja ili bilo kakvog ekscesa nečeš doživjeti u Coloseumu. S druge strane pušaći ugrožavaju one koji sjede oko njih i pretstavljaju opasnost po njihovo zdravlje. Zabrana pušenja mora biti apsolutna kao npr. u Engleskoj gdje nema alternative u smislu da se prave odvojene prostorije za pušaće i nepušaće, već svi ono koji puše moraju izaći van objekta da zapale cigaretu. Ništa mi mrže kad sjednem ljeti vani, npr. kod Želje i naručim da jedem,a do mene seljak ili seljanka zapale cigaretu (unutra nemogu zapaliti, jer je zabranjeno), odmah reagujem i tražim da istu ugase, jer mi zagađuju hranu i ugrožavaju zdravlje. Dakle zabrana mora biti apsolutna i nesmije se imati nikakvog sažaljenja prema pušaćima.[/quote] Mene interesuje,da li ti se zaista desilo da neko kome si "trazio" da ugasi cigaru,istu stvarno i ugasi???[/quote]Dioda wrote:Kazes smeta ti da ti neki pijanac masuci nozem ugrozava zivot, evo iz mog primjera mogu ti reci da sam imao bezbroj prilika kao i vecina nas biti u direktnoj ili indirektnoj blizini i ljudi koji piju i ljudi koji puse, dosad nikad nijedan pijanac me nije napao ni fizicki ni verbalno, a sama cinjenica da pije mi medicinski dokazano ne steti, a svaki put me je pusac napao, napao me smrdljivim dimom koji medicinski dokazano osim sto steti samom pusacu steti i meni
Da!
Last edited by Better Man on 27/01/2009 09:22, edited 1 time in total.
- seln
#261 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Gospodo, gadi mi se vasa briga za mene, tim vise ako tu brigu (u stvari, stav sitnih dusa ka drugom i drugacijem) iskazujete casteci me rijecima "debil" (kako pusace pausalno nazva bivsi havazov mali od palube), "dim nam pojeo mozak", "idioti", "budale"...
Jebem ja zdravlje koje vi branite vasim bolesnim stavom, jebem ja drustvo u kojem se qurci nad onim ko se u datom trenutku smatra slabijim ili nema lobi.
Neko spomenu da mu pusaci "zagadjuju zrak"....i to u Sarajevu, napolju!! Ne zagadjuje saobracaj, industrija, cinjenica da skoro svaka kuca za sebe lozi i grije...
eee, moji talibani. Daleko vam kuca od moje, zdraviji je i duhan od vaseg kenjanja.
Jebem ja zdravlje koje vi branite vasim bolesnim stavom, jebem ja drustvo u kojem se qurci nad onim ko se u datom trenutku smatra slabijim ili nema lobi.
Neko spomenu da mu pusaci "zagadjuju zrak"....i to u Sarajevu, napolju!! Ne zagadjuje saobracaj, industrija, cinjenica da skoro svaka kuca za sebe lozi i grije...
eee, moji talibani. Daleko vam kuca od moje, zdraviji je i duhan od vaseg kenjanja.
- seln
#262 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Vjerovatno je bio manji i slabiji od tebe.Better Man wrote:Da!Dioda wrote:
Mene interesuje,da li ti se zaista desilo da neko kome si "trazio" da ugasi cigaru,istu stvarno i ugasi???
- Better Man
- Better Man
#264 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Nije to u pitanju, već način komunikacije, Fino zamolim da ugasi cigaretu, jer mi smeta i da mi zagađuje hranu.seln wrote:Vjerovatno je bio manji i slabiji od tebe.Better Man wrote:Da!Dioda wrote:
Mene interesuje,da li ti se zaista desilo da neko kome si "trazio" da ugasi cigaru,istu stvarno i ugasi???
- seln
#265 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Ja bih te, na njegovom mjestu, fino zamolio da sjedes malo dalje od mene ili da nadjes objekat gdje je pusenje zabranjeno.Better Man wrote:Nije to u pitanju, već način komunikacije, Fino zamolim da ugasi cigaretu, jer mi smeta i da mi zagađuje hranu.seln wrote:Vjerovatno je bio manji i slabiji od tebe.Better Man wrote:
Da!
Druga je stvar ako sjedimo za istim stolom, tad i ja ugasim, zapravo pitam za dozvolu prije nego zapalim.
- Better Man
#266 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Objekat koji se bavi prodajom hrane gostima, dakle gdje ljudi dolaze da jedu, nije objekat gdje ti treba da zapališ cigaretu i zašto bi ja sjedao dalje od tebe i zašto bi mi ti to uopće govorio, kada valjda ja trebam tebe zamoliti da ugasiš cigaretu u mom prisustvu dok ja jedem, jer nismo u cafe baru.seln wrote:Ja bih te, na njegovom mjestu, fino zamolio da sjedes malo dalje od mene ili da nadjes objekat gdje je pusenje zabranjeno.Better Man wrote:Nije to u pitanju, već način komunikacije, Fino zamolim da ugasi cigaretu, jer mi smeta i da mi zagađuje hranu.seln wrote:
Vjerovatno je bio manji i slabiji od tebe.
Druga je stvar ako sjedimo za istim stolom, tad i ja ugasim, zapravo pitam za dozvolu prije nego zapalim.
- Better Man
#267 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
gumifufna wrote:Nepusac sam,ali se protivim zabrani pusenja u ugostiteljskim objektima.Kakav je cejf biti u kafani ,a doci kuci da ne smrdis na dim![]()
Znam da je stetno za zdravlje ali koliko ima stetniji stvari pa se niko ne buni i ne donosi zakone.Da li ste ikada dolazili u Tuzlu zimi da vidite kod termoelektrane kako pada crni snijeg.Nisam mgao naci sliku da vidite bukvalno crni snijeg a nemas se kome zaliti vec hoce jos jedan dimnjak da dograde![]()
Evo jedan clanak iz Dana jest da je star ,ali se nista nije promijenilo.
http://www.bhdani.com/arhiva/207/t20705.shtml
Volio bi da se nepusaci oglase na ovo i da se uvedu ekoloske mjere na ovakvim objektima i onda sam prvi u redu da se obracunamo protiv pusaca .Ako treba docu i u "zelju"
Vidiš kao što sam već jednom napisao u Londonu, odnosno cijeloj Britaniji ne postoji ugostiteljski objekat, pub i slično gdje možeš zapaliti cigaretu, već moraš izaći vani na zrak da zapališ.
- seln
#268 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Zato sto pusenje u tom objektu nije zabranjeno za razliku od, recimo, striptiza koji je zabranjen. A ti fino reci "deset u pola za ponijet" pa u kuci (moze vala i pod kiseonickim satorom ko onaj novi brat musliman) uzivaj u cevapima. Ja nikad necu sjesti u ugostiteljski objekat gdje je pusenje zabranjeno, i kad bi prodavali lijek od smrti. Drzava koja ide niz dlaku paranoidnim zahtjevima ljudi koji pate od hipohondrije i viska vremena sigurno ima vecih problema, ali treba nesto za mazanje ociju.Better Man wrote:Objekat koji se bavi prodajom hrane gostima, dakle gdje ljudi dolaze da jedu, nije objekat gdje ti treba da zapališ cigaretu i zašto bi ja sjedao dalje od tebe i zašto bi mi ti to uopće govorio, kada valjda ja trebam tebe zamoliti da ugasiš cigaretu u mom prisustvu dok ja jedem, jer nismo u cafe baru.seln wrote:Ja bih te, na njegovom mjestu, fino zamolio da sjedes malo dalje od mene ili da nadjes objekat gdje je pusenje zabranjeno.Better Man wrote:
Nije to u pitanju, već način komunikacije, Fino zamolim da ugasi cigaretu, jer mi smeta i da mi zagađuje hranu.
- darius_maximus
#269 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Nisam procitao citavu temu, pa ako se bude sta ponavljalo, halalite... 
Prvo da dam neke osnovne postavke:
Pusac sam. Nikada nisam zapalio u javnoj ustanovi, niti bih ikada. Kada sam u stanu neke osobe koju ne poznajem (dobro) prvo pitam smije li se pusiti i gdje. Kada me neko zamoli da ne pusim (narocito kada se vozimo u autu) postujem to, iako dosta pusim dok vozim. Dakle, nisam totalni seljak kakvima se zele prikazati svi koji konzumiraju cigarete.
Sada malo na temu ovog prijedloga:
Prijedlog je u skladu sa onim sto se vec desava u svijetu i moram reci da je ocajan. Ne mislim to zato sto sam pusac, vec zato sto je to diskriminacija, kako god ga okrenuli i pokusali opravdati... Tjerati ljude vani kada hoce da zapale, kao da su psi, je po meni zalosno. To je isto kada bi rekli nekome ko pije pivo, a ne caj, da ne moze negdje sjediti.
Sada ce se neko reci kako akohol ne steti njemu nego samo toj osobi koja ga konzumira. Super, ako cemo demokratski, posto je tako krenulo, hajde onda da ostavimo ljudima koji drze ugostiteljske objekte da odluce hoce li pusace ili nepusace kao musterije. Sto bi mi njemu odredjivali ko mu smiju biti musterije, a ko ne? Jel' i to demokratski? Neka se uvede takav zakon i ja nikada necu krociti na "nepusacku teritoriju", niti cu praviti ikakve probleme. Svakom svoje.
U Zagrebu, gdje se to vec fura, sam tako sa drustvom isao samo u kafice gdje se smije zapaliti, pa je tako, recimo, nepusacki kafic imao 20 maraka manji pazar, a ovaj pusacki 20 KM veci. Kazem, posteno.
Da ne objasnjavam koliko mi je ova prica, licno smijesna. To sto se neko brine kako ce se razboliti od moje cigarete, a ne od izduvnih gasova svog automobila, mi je fascinantno. Auta i sl. unistise prirodu, zrak, klimu, ali nisam cuo da hocete da se vozimo biciklima. Znate zasto? Zato sto svako voli taj komfor i zato sto donosi veliku zaradu. Koliko ja nekih para potrosim na auto, na registraciju, na ovo-ono, to sve ide drzavi u dzep i svi sretni. A kada mi neko kaze da je negdje zabranjeno pusenje na otvorenom, mogu se samo ibretom ibretiti.
Isto tako, kada neko kaze da ljudi koji piju alkohol ne uticu na njega, to me jako cudi. Koliko ljudi, neduznih, pogine u saobracajnim nesrecama i koliko se raznih belaja desi neduznim ljudima zbog onih koji piju. Da se razumijemo, i ja pijem, nisam ja nikakvo nevinasce. Doduse, ne vozim kada pijem, ali to je vec druga tema. I onda kazete da ima zakon koji ce kazniti ljude koji prave probleme. Dzaba tebi zakon, kada ti izgubis nekog tebi dragog. Opet, niko se ne vraca prohibiciji.
Onako, samo da kazem: nije dovoljno postojanje zakona, taj se zakon mora moci (htjeti) i provoditi. Znajuci kako to sa zakonima kod nas funkcionise, ne brinem se ni zbog kakvih prijedloga. Ovo je sve bilo cisto hipoteticki...
Pusac sam. Nikada nisam zapalio u javnoj ustanovi, niti bih ikada. Kada sam u stanu neke osobe koju ne poznajem (dobro) prvo pitam smije li se pusiti i gdje. Kada me neko zamoli da ne pusim (narocito kada se vozimo u autu) postujem to, iako dosta pusim dok vozim. Dakle, nisam totalni seljak kakvima se zele prikazati svi koji konzumiraju cigarete.
Prijedlog je u skladu sa onim sto se vec desava u svijetu i moram reci da je ocajan. Ne mislim to zato sto sam pusac, vec zato sto je to diskriminacija, kako god ga okrenuli i pokusali opravdati... Tjerati ljude vani kada hoce da zapale, kao da su psi, je po meni zalosno. To je isto kada bi rekli nekome ko pije pivo, a ne caj, da ne moze negdje sjediti.
Sada ce se neko reci kako akohol ne steti njemu nego samo toj osobi koja ga konzumira. Super, ako cemo demokratski, posto je tako krenulo, hajde onda da ostavimo ljudima koji drze ugostiteljske objekte da odluce hoce li pusace ili nepusace kao musterije. Sto bi mi njemu odredjivali ko mu smiju biti musterije, a ko ne? Jel' i to demokratski? Neka se uvede takav zakon i ja nikada necu krociti na "nepusacku teritoriju", niti cu praviti ikakve probleme. Svakom svoje.
U Zagrebu, gdje se to vec fura, sam tako sa drustvom isao samo u kafice gdje se smije zapaliti, pa je tako, recimo, nepusacki kafic imao 20 maraka manji pazar, a ovaj pusacki 20 KM veci. Kazem, posteno.
Da ne objasnjavam koliko mi je ova prica, licno smijesna. To sto se neko brine kako ce se razboliti od moje cigarete, a ne od izduvnih gasova svog automobila, mi je fascinantno. Auta i sl. unistise prirodu, zrak, klimu, ali nisam cuo da hocete da se vozimo biciklima. Znate zasto? Zato sto svako voli taj komfor i zato sto donosi veliku zaradu. Koliko ja nekih para potrosim na auto, na registraciju, na ovo-ono, to sve ide drzavi u dzep i svi sretni. A kada mi neko kaze da je negdje zabranjeno pusenje na otvorenom, mogu se samo ibretom ibretiti.
Isto tako, kada neko kaze da ljudi koji piju alkohol ne uticu na njega, to me jako cudi. Koliko ljudi, neduznih, pogine u saobracajnim nesrecama i koliko se raznih belaja desi neduznim ljudima zbog onih koji piju. Da se razumijemo, i ja pijem, nisam ja nikakvo nevinasce. Doduse, ne vozim kada pijem, ali to je vec druga tema. I onda kazete da ima zakon koji ce kazniti ljude koji prave probleme. Dzaba tebi zakon, kada ti izgubis nekog tebi dragog. Opet, niko se ne vraca prohibiciji.
Onako, samo da kazem: nije dovoljno postojanje zakona, taj se zakon mora moci (htjeti) i provoditi. Znajuci kako to sa zakonima kod nas funkcionise, ne brinem se ni zbog kakvih prijedloga. Ovo je sve bilo cisto hipoteticki...
- seln
#270 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Moje misljenje, do u tacku i zarez.darius_maximus wrote:Nisam procitao citavu temu, pa ako se bude sta ponavljalo, halalite...
- Dioda
#271 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Sigurno neizlazi u objekte gdje frcaju noževi, pištolji, bombe itd., već u normalne objekte. Ja nikad nisam doživio ni najmanju neugodnost od bilo kakvog pijanca, osim što sam se smijao glupostima koje valjaju takvi ljudi i nikad ni u jednom objektu u koji sam izlazio i u koji izlazim nije se desio incident, a to je vjerovastno i do toga što ne volim zabave tipa turbofolk i ostale seljakluke i ne izlazim u takve objekte. Lično volim otići u Coloseum kad je kakva dobra svirka (kao što je u petak bio koncert Urbana) i gdje se malo zabaviš na aparatima, popiješ koje pivo, odgledaš koncert i sretan i zadovoljan odeš kući. Nikakve neugodnosti, neprijatnosti ili belaja ili bilo kakvog ekscesa nečeš doživjeti u Coloseumu. S druge strane pušaći ugrožavaju one koji sjede oko njih i pretstavljaju opasnost po njihovo zdravlje. Zabrana pušenja mora biti apsolutna kao npr. u Engleskoj gdje nema alternative u smislu da se prave odvojene prostorije za pušaće i nepušaće, već svi ono koji puše moraju izaći van objekta da zapale cigaretu. Ništa mi mrže kad sjednem ljeti vani, npr. kod Želje i naručim da jedem,a do mene seljak ili seljanka zapale cigaretu (unutra nemogu zapaliti, jer je zabranjeno), odmah reagujem i tražim da istu ugase, jer mi zagađuju hranu i ugrožavaju zdravlje. Dakle zabrana mora biti apsolutna i nesmije se imati nikakvog sažaljenja prema pušaćima.[/quote] Mene interesuje,da li ti se zaista desilo da neko kome si "trazio" da ugasi cigaru,istu stvarno i ugasi???[/quote]Better Man wrote:nikad te niko ,u alkoholiziranom stanju ,nije ugrozio? pa gdje hodas ti,po sahovskim klubovima?Dioda wrote:Kazes smeta ti da ti neki pijanac masuci nozem ugrozava zivot, evo iz mog primjera mogu ti reci da sam imao bezbroj prilika kao i vecina nas biti u direktnoj ili indirektnoj blizini i ljudi koji piju i ljudi koji puse, dosad nikad nijedan pijanac me nije napao ni fizicki ni verbalno, a sama cinjenica da pije mi medicinski dokazano ne steti, a svaki put me je pusac napao, napao me smrdljivim dimom koji medicinski dokazano osim sto steti samom pusacu steti i meni
Da![/quote]
Ojjjjj,e stvarno ne mogu da vjerujem
-Napisao si situaciju u kojoj ti sjedis u basti ljeti,i narucis da jedes.Samim tim sto si sjeo vani,doveo si se u situaciju da sjedis blizu nekog pusaca. Pusenje vani nije zabranjeno. U trenutku kad si sjeo,mogao si primijetiti da na stolu stoje pepeljare.Znaci nemas nikakvo pravo da od nekog "trazis" da ugasi cigaru. Toliko volis svoje zdravlje,da ti ne bi trebalo predstavljati problem sjesti unutra (u svrhu ocuvanja zdravlja).
-Sad sam zamislila situaciju u kojoj ti sjedis pored nekog dede,kojem ta nikotinska doza predstavlja jedino zadovoljstvo u ovoj silnoj bijedi u kojoj zivimo. I ti pridjes tom istom dedi,i trazis od njega da ugasi
-Tim sto ti npr. od mene trazis da ugasim,ja smatram da ti time ugrozavas moje zdravlje. Zato sto se ja pravo iznerviram,i proradi mi cir na zeludcu.
Stvarno ne smatram da treba maltretirati nepusace,ali bas ne podnosim situacije u kojima se ne trazi kompromis. Da se razumijemo,nikad necu zapaliti za stolom za kojim se jede,a za tim istim stolom sjedi nepusac. Samo mi smeta sto vecina nepusaca smatra da svi sad trebamo padati u nesvijest od srece sto oni ne puse.
Uvijek postoji neka pametna opcija,tipa,sjednes unutra gdje je zabranjeno pusenje.
- seln
#272 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Bona ti...Dioda wrote:
Ojjjjj,e stvarno ne mogu da vjerujemJa je ne bih ugasila,pa makar poginula
A ne bih je ugasila iz sljedecih razloga:
-Napisao si situaciju u kojoj ti sjedis u basti ljeti,i narucis da jedes.Samim tim sto si sjeo vani,doveo si se u situaciju da sjedis blizu nekog pusaca. Pusenje vani nije zabranjeno. U trenutku kad si sjeo,mogao si primijetiti da na stolu stoje pepeljare.Znaci nemas nikakvo pravo da od nekog "trazis" da ugasi cigaru. Toliko volis svoje zdravlje,da ti ne bi trebalo predstavljati problem sjesti unutra (u svrhu ocuvanja zdravlja).
-Sad sam zamislila situaciju u kojoj ti sjedis pored nekog dede,kojem ta nikotinska doza predstavlja jedino zadovoljstvo u ovoj silnoj bijedi u kojoj zivimo. I ti pridjes tom istom dedi,i trazis od njega da ugasiJa bih prva resgovala jako,jako lose.
-Tim sto ti npr. od mene trazis da ugasim,ja smatram da ti time ugrozavas moje zdravlje. Zato sto se ja pravo iznerviram,i proradi mi cir na zeludcu.
Stvarno ne smatram da treba maltretirati nepusace,ali bas ne podnosim situacije u kojima se ne trazi kompromis. Da se razumijemo,nikad necu zapaliti za stolom za kojim se jede,a za tim istim stolom sjedi nepusac. Samo mi smeta sto vecina nepusaca smatra da svi sad trebamo padati u nesvijest od srece sto oni ne puse.
Uvijek postoji neka pametna opcija,tipa,sjednes unutra gdje je zabranjeno pusenje.
pa kako ne shvatas da talibani ne traze rjesenje, vec hoce da stjeraju u misju rupu sve koji drugacije misle.
Hoce da koceperno hodaju gradom,oni, koji su se opredijelili za "zdravlje".
A ti, sa trakom oko ruke, da gledas u zemlju i da se stidis, jer si pusac. Jos malo, pa ce to u njihovim ocima biti gore od ratnog zlocinca.
- Adriatic
#273 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Izgleda da mnogi zaobilaze ono što je najvažnije u ovoj priči a to je zdravlje. Nedavno je bila vijest da pušenje uzrokuje bolest raka pluća koja je druga bolest po učestalosti (poslije raka dojke, mislim).
Dakle gospodo pušači, to je suština.
Ako želite sebe trovati i postepeno ubijati, bujrum. To vam niko ne brani.
Ali otkud vam pravo da trujete i one koji to ne žele?
Vaša sloboda da pušite prestaje (bar bi trebala) onda kada ugrožavate zdravlje drugog, koji ne želi da udiše taj dim i da još i oboli od toga.
To je suština.
Dakle, intencija ovog zakona je pored ostalog i da posredno, ukaže na štetnost pušenja kao pojave.
Po svim istraživanjima, pasivni pušači su skoro jednako izloženi bolestima kao i pravi pušači.
Vaša sloboda da pušite prestaje (bar bi trebala) onda kada ugrožavate zdravlje drugog, koji ne želi da udiše taj dim i da još i oboli od toga.
To je suština.
Dakle, intencija ovog zakona je pored ostalog i da posredno, ukaže na štetnost pušenja kao pojave.
Po svim istraživanjima, pasivni pušači su skoro jednako izloženi bolestima kao i pravi pušači.
- Dioda
#274 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Uf,sutiseln wrote:Bona ti...Dioda wrote:
Ojjjjj,e stvarno ne mogu da vjerujemJa je ne bih ugasila,pa makar poginula
A ne bih je ugasila iz sljedecih razloga:
-Sad sam zamislila situaciju u kojoj ti sjedis pored nekog dede,kojem ta nikotinska doza predstavlja jedino zadovoljstvo u ovoj silnoj bijedi u kojoj zivimo. I ti pridjes tom istom dedi,i trazis od njega da ugasiJa bih prva resgovala jako,jako lose.
![]()
pa kako ne shvatas da talibani ne traze rjesenje, vec hoce da stjeraju u misju rupu sve koji drugacije misle.
Hoce da koceperno hodaju gradom,oni, koji su se opredijelili za "zdravlje".
A ti, sa trakom oko ruke, da gledas u zemlju i da se stidis, jer si pusac. Jos malo, pa ce to u njihovim ocima biti gore od ratnog zlocinca.
Evo me vec zabolio zeludac. Ugrozeno mi je zdravlje ovom temom
Desilo mi se prije par godina da odem na morence,i tek stigla,jutro je. Reko sad cu da ocejfim,sjednem u praznu bastu,narucim kaficu,milina,sva sam happy
U neka doba osjetim zabadanje prsta u moje rame (od strane babe koja je iza mene),okrecem se,kad ce ona :"djevojko,ugasi odma' tu cigaru,ide dim pravo na mene".
Stvarno sam poprilicno lijepo vaspitana,i trudim se da izbjegnem nepotrebne konflikte,narocito sa osobama koje su starije od mene.Zamolila sam gospodju da se prebaci za neki drugi sto,ja ne planiram to da uradim,ne samo zato sto sam umorna,vec i zato sto sam prva dosla. Sjebala mi je dan. Sto je najkomicnije u svemu tome,njih dvije su nastavile i dalje da sjede iza nas. Odjednom joj nije vise smetalo.
Uf
- seln
#275 Re: Zabrana pušenja na javnim mjestima i u BiH ?!
Mashallah, sad se mozemo svi tusirati, posto si ti otkrio toplu vodu.Adriatic wrote:Izgleda da mnogi zaobilaze ono što je najvažnije u ovoj priči a to je zdravlje. Nedavno je bila vijest da pušenje uzrokuje bolest raka pluća koja je druga bolest po učestalosti (poslije raka dojke, mislim).
To je suština.
Halo, ba, znam ja dobro da je pusenje stetno.
A ti cuvaj tvoje dragocjeno zdravlje tako sto neces ici u lokale gdje se pusi.
Ja sigurno necu doci tamo gdje si ti i takvi kao ti.