NDH - All about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zonbirile
#251 Re: NDH - All about
@drinjanin
nisam nepovjerljiv,nego ti kažem kako se evidentiraju žrtve i broje,da bi podatak bio valjan.Upravo zbog manipulacija se tako čini.
nisam nepovjerljiv,nego ti kažem kako se evidentiraju žrtve i broje,da bi podatak bio valjan.Upravo zbog manipulacija se tako čini.
- Prozor
#252 Re: NDH - All about
@drinjanin
Tema je, kao sto sam naglasio, historijskog i edukativnog karaktera, molim da bilo kakve paralele sa sadasnjoscu ili agresijom na BiH ostavis po strani..... To sto spominjes je mnogima poznato, i nazalost istinito, ali molim da ostavis van ove teme, jer njena svrha nije prebrojavanje zrtava.... Report o Jasenovcu je postavljen kao dio teme o NDH, a Jasenovac je bio njen sastavni dio, i to sto se tamo desavalo je sezalo sve do samog vrha drzave, tacnije poglavnika.....
Tema je, kao sto sam naglasio, historijskog i edukativnog karaktera, molim da bilo kakve paralele sa sadasnjoscu ili agresijom na BiH ostavis po strani..... To sto spominjes je mnogima poznato, i nazalost istinito, ali molim da ostavis van ove teme, jer njena svrha nije prebrojavanje zrtava.... Report o Jasenovcu je postavljen kao dio teme o NDH, a Jasenovac je bio njen sastavni dio, i to sto se tamo desavalo je sezalo sve do samog vrha drzave, tacnije poglavnika.....
-
drinjanin
#253 Re: NDH - All about
postovat cu...mada se paralelizam nametne ponekad sam od sebe....Prozor wrote:@drinjanin
- Luke Perry
#254 Re: NDH - All about
zna li neko reci od cega se zivjelo u endehaziji? ja sam stekao dojam da su svi samo ratovali 
ima li neka knjiga a da nije o ofanzivama?
Znam da su iz Njemacke slali nekoliko puta pomoc u hrani.
- Bosanac sa dna kace
#255 Re: NDH - All about
pa valjda od pljacke seoske bijede i onoga sto se moglo dograbit od jevreja i srba po gradu, sirotinja je ko i uvijek gladovalaLuke Perry wrote:zna li neko reci od cega se zivjelo u endehaziji? ja sam stekao dojam da su svi samo ratovali
- Luke Perry
#256 Re: NDH - All about
Mislim na sve vojske i narode na teritoriji tadasnje NDH 1941-1945.
Zivot u NDH. Eto teme za istoricare.
- madner
#257 Re: NDH - All about
Cisto sumnjam, prosto nevjerujem. Njemci nisu imali viska hrane, uz naftu to im je bio najograniceniji i najvredniji resurs.
- Luke Perry
#258 Re: NDH - All about
Slali su i u Finsku kad su ovi bili na rubu gladi. Nisu to bile nikada velike posiljke vec tek da se vidi kako saveznici pomazu jedni druge.
-
zonbirile
#259 Re: NDH - All about
-----------------------------------------------------------Luke Perry wrote:Mislim na sve vojske i narode na teritoriji tadasnje NDH 1941-1945.
pa kao i u prošlom ratu,srezana u odnosu na mir.U Sarajevu radila,željeznica,tramvaj,pošta,duvanjara,bolnice,vatrogasci ,škole,prerada drveta,platna,konca,privatni biznis na Čaršiji,Željeznička radionica,banke,štedionice,opštine,škole,klosteri i medrese,sportski klubovi,umjetnička društva i sl.eljaštvo oko grada oralo,sijalo i sl.Sve u skladu sa ratnim uslovima.
- Luke Perry
#260 Re: NDH - All about
Nesto o Sarajevu.
http://www.esiweb.org/index.php?lang=en ... lide_ID=16Most manufacturing enterprises were shut down or functioned at partial capacity. Food shortages persisted and at times approached critical dimensions. NDH authorities opened public kitchens to feed Sarajevo's poorest residents, but most aid was provided by the various ethnoreligious cultural societies and other volunteer organizations. Visitors to the city frequently remarked on the bleak atmosphere, the large numbers of persons taken for forced labour each day, and constant police surveillance and arrests.
- DobroJutroKolumbo
#261 Re: NDH - All about
Skoro svi muslimani koji su ubijeni u Istocnoj Bosni u toku II Svj. rata , od strane cetnika , su stavljeni na spisak ubijenih u Jasenovcu! Cesto sam reagovao na te spiskove , pokusavao doci do tih prezentatora tih podataka , ali bezuspjesno... Jer znaju i sami da su to lazi... Reagovao sam jer su moji najblizi na tim spiskovima , a ubili su ih cetnici... Blizu 40 clanova moje uze i dalje familije je ubijeno u Istocnoj Bosni od strane cetnika , a stavljeni su na spiskove ubijenih u Jasenovcu... E mozete misliti kad je samo u mojoj porodici tako , koliko je drugih lazno prikazano... Nesumnjivo je da se desio zlocin u Jasenovcu , ali isto tako je nesumnjivo da su cetnici mnoga svoja zlodjela pripisali ustasama...
- DobroJutroKolumbo
#262 Re: NDH - All about
Ja posjedujem Ilmihal , stampano u NDH , Sarajevo , Stamparija "Ante Pavelic"...zonbirile wrote:-----------------------------------------------------------Luke Perry wrote:Mislim na sve vojske i narode na teritoriji tadasnje NDH 1941-1945.
pa kao i u prošlom ratu,srezana u odnosu na mir.U Sarajevu radila,željeznica,tramvaj,pošta,duvanjara,bolnice,vatrogasci ,škole,prerada drveta,platna,konca,privatni biznis na Čaršiji,Željeznička radionica,banke,štedionice,opštine,škole,klosteri i medrese,sportski klubovi,umjetnička društva i sl.eljaštvo oko grada oralo,sijalo i sl.Sve u skladu sa ratnim uslovima.
- DobroJutroKolumbo
#263 Re: NDH - All about
Jos da napomenem , cetnici su pred kraj rata, preobukli uniforme i postali partizani...Domobrani i ustase to nisu mogli... Tako da smo imali mnoge zlocince cetnike predstavljene kao heroje partizanskog otpora , pa su poslije rata bili dokazani komunisti , pa visokopozicionirani funkcioneri...
- madner
#264 Re: NDH - All about
Mogli su. Cijele jedinice su iz ustasa presle u partizane. Pogledaj muslimanku brigadu iz tuzle koja je oformirana osipanjem handzar divizije.DobroJutroKolumbo wrote:Jos da napomenem , cetnici su pred kraj rata, preobukli uniforme i postali partizani...Domobrani i ustase to nisu mogli... Tako da smo imali mnoge zlocince cetnike predstavljene kao heroje partizanskog otpora , pa su poslije rata bili dokazani komunisti , pa visokopozicionirani funkcioneri...
Ono sto je zajebalo domobrane jeste da je NDH 44 proglasio sve jedinice ustaskim, dok je prije bila jasna podjela. Uz to su pri povlacenju bili pomjesani sa najzlogasnijim jedinicama NDH, cetnika i bijele garde.
Cetnici nisu cetnici, postojalo je vise grupacija. Neke od njih su partizani bukvalno pomeli, druge su primili u svoje redove.
- tetakk
#265 Re: NDH - All about
Na spisku Jasenovackih zrtava se nalaze i Srbi iz sela Gelici, ujedno im je i prezime Gelić, mjesto Siprage, koje su cetnici poklali 1943, skupa sa ranjenim partizanima cija se bolinica nalazila u selu. Isto tako su na spisku neki od poklanih ranjenih partizana, muslimana za koje znam, prezimena Djubo.
p.s. Ustase Siprage nisu ni znale naci
p.s. Ustase Siprage nisu ni znale naci
-
zonbirile
#266 Re: NDH - All about
@bsdk
pa kao i u prošlom ratu,srezana u odnosu na mir.U Sarajevu radila,željeznica,tramvaj,pošta,duvanjara,bolnice,vatrogasci ,škole,prerada drveta,platna,konca,privatni biznis na Čaršiji,Željeznička radionica,banke,štedionice,opštine,škole,klosteri i medrese,sportski klubovi,umjetnička društva i sl.eljaštvo oko grada oralo,sijalo i sl.Sve u skladu sa ratnim uslovima.[/quote]
Ja posjedujem Ilmihal , stampano u NDH , Sarajevo , Stamparija "Ante Pavelic"...
[/quote]
estagfirullah
[/quote]
---------------------------------------
mulac,nešto ti nije jasno,ne postaj svoju sliku u bjegu,napiši nešto.
pa kao i u prošlom ratu,srezana u odnosu na mir.U Sarajevu radila,željeznica,tramvaj,pošta,duvanjara,bolnice,vatrogasci ,škole,prerada drveta,platna,konca,privatni biznis na Čaršiji,Željeznička radionica,banke,štedionice,opštine,škole,klosteri i medrese,sportski klubovi,umjetnička društva i sl.eljaštvo oko grada oralo,sijalo i sl.Sve u skladu sa ratnim uslovima.[/quote]
Ja posjedujem Ilmihal , stampano u NDH , Sarajevo , Stamparija "Ante Pavelic"...
estagfirullah
---------------------------------------
mulac,nešto ti nije jasno,ne postaj svoju sliku u bjegu,napiši nešto.
- DobroJutroKolumbo
#267 Re: NDH - All about
I da napomenem , ovo znam 100% , raspolazen tacnim podatcima... Ljudi iz Istocne Bosne, Muslimani, su pred najezdom cetnika , bjezali u izbjeglistvo u Sarajevo i Zagreb! E kad bjezis od jedne kame , neces bjezati pod drugu kamu , kako to da su Muslimani bili tako slobodni u Zagrebu za vrijeme II Svj. rata??? Jel' da , puno nelogicnosti , danas kad gledamo ???
-
zonbirile
#268 Re: NDH - All about
------------------------------------------------------------DobroJutroKolumbo wrote:I da napomenem , ovo znam 100% , raspolazen tacnim podatcima... Ljudi iz Istocne Bosne, Muslimani, su pred najezdom cetnika , bjezali u izbjeglistvo u Sarajevo i Zagreb! E kad bjezis od jedne kame , neces bjezati pod drugu kamu , kako to da su Muslimani bili tako slobodni u Zagrebu za vrijeme II Svj. rata??? Jel' da , puno nelogicnosti , danas kad gledamo ???
normalno i u Sarajevu NDH pravila barake na A.Mostu za muhađire iz Podrinja,to je bilo cvijeće hrvatskog naroda.
- DobroJutroKolumbo
#269 Re: NDH - All about
Mislim, cvijece, ne cvijece , ali to je istina... Vidim da i ti imas konkretne informacije... Slazem se u mnogo cemu sa tobom , i rado citam tvoje postove, jer su mnogi utemeljeni na cinjenicama...zonbirile wrote:------------------------------------------------------------DobroJutroKolumbo wrote:I da napomenem , ovo znam 100% , raspolazen tacnim podatcima... Ljudi iz Istocne Bosne, Muslimani, su pred najezdom cetnika , bjezali u izbjeglistvo u Sarajevo i Zagreb! E kad bjezis od jedne kame , neces bjezati pod drugu kamu , kako to da su Muslimani bili tako slobodni u Zagrebu za vrijeme II Svj. rata??? Jel' da , puno nelogicnosti , danas kad gledamo ???
normalno i u Sarajevu NDH pravila barake na A.Mostu za muhađire iz Podrinja,to je bilo cvijeće hrvatskog naroda.
Valjda ovde ljudima jednom dodje iz guzice u glavu , da nije sve istina sto im se servira... Ljudi prvo trebaju shvatiti , da BiH vijekovima sluzi za potkusurivanje velikih sila , a mi jadnici sve ponavljamo i ponavljamo i ratujemo onako kako oni kazu...
Ne samo BiH , nego i Hrvatska i Srbija...Jedino je Hrvatska , danas koliko-toliko sigurna od velikih igraca...Pogotovo od ulaska u NATO... Srbija jos uvijek nije , a o BiH da i ne govorimo...
-
drinjanin
#270 Re: NDH - All about
Potpisujem...ja sam iz istocne Bosne...oceve amidze odveli su cetnici i ubili(cak je moj otac bio prisutan kad su jednog vodili-bio je djecak od nekih 12godina) a nasao sam im imena na spisku zrtava u Jasenovcu...Da zlo bude vece jedan od prisutnih cetnika je poslije presao u partizane i bio nam komsija-moj otac je 80-te prodao kucu da ga ne mora gledat....Posteno govoreci-jasenovacki zlocin je veliki ali se treba suprostaviti toj mitologizaciji o stotinama hiljada-cime cetnici za vjeke vjekova mogu smisljati, sprovoditi i pravdati zlocine....DobroJutroKolumbo wrote:Skoro svi muslimani koji su ubijeni u Istocnoj Bosni u toku II Svj. rata , od strane cetnika , su stavljeni na spisak ubijenih u Jasenovcu! Cesto sam reagovao na te spiskove , pokusavao doci do tih prezentatora tih podataka , ali bezuspjesno... Jer znaju i sami da su to lazi... Reagovao sam jer su moji najblizi na tim spiskovima , a ubili su ih cetnici... Blizu 40 clanova moje uze i dalje familije je ubijeno u Istocnoj Bosni od strane cetnika , a stavljeni su na spiskove ubijenih u Jasenovcu... E mozete misliti kad je samo u mojoj porodici tako , koliko je drugih lazno prikazano... Nesumnjivo je da se desio zlocin u Jasenovcu , ali isto tako je nesumnjivo da su cetnici mnoga svoja zlodjela pripisali ustasama...
-
drinjanin
#271 Re: NDH - All about
Danas ljudi pricaju o WWII na temelju visedecenijske komunisticke historije-koja se u mnogim stvarima ne poklapa sa cinjenicama...mozda nije ni dobro previse kopati po tome ali neke bi stvari trebalo istraziti i objasniti...Meni je recimo enigma da se nikad ne govori o velikom broju bosanaca koji su pobijeni 45 a bili su u razlicitim formacijama naslonjenim na NDH...Da li neko ima neke podatke-bas me zanima????zonbirile wrote:------------------------------------------------------------DobroJutroKolumbo wrote:I da napomenem , ovo znam 100% , raspolazen tacnim podatcima... Ljudi iz Istocne Bosne, Muslimani, su pred najezdom cetnika , bjezali u izbjeglistvo u Sarajevo i Zagreb! E kad bjezis od jedne kame , neces bjezati pod drugu kamu , kako to da su Muslimani bili tako slobodni u Zagrebu za vrijeme II Svj. rata??? Jel' da , puno nelogicnosti , danas kad gledamo ???
-
maki77
#272 Donja Gradina
Pozdrav svima...
Nisam znao,gdje tačno da postavim ovu temu,pa sam je postavio pod regije...
Ovako,ovom temom želim da vas pitam sledeće:
- Jeste li čuli za Donju Gradinu?????
- Šta ona znači za vas????
Pozdrav svima...
Pozdrav svima...
- Bosanac sa dna kace
#273 Re: Donja Gradina
???????????*maki77 wrote:Pozdrav svima...
Pozdrav svima...
dje? koju Donju Gradinu???
- tamara*
#274 Re: Donja Gradina
http://www.jerusalim.org/cd/gradina/index_l.html
http://www.jerusalim.org/cd/galerija/dj ... dex_l.html
Donja Gradina je najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac. Od ukupnog broja jasenovačkih žrtava u Donjoj Gradini je na najmonstruozniji način umorena najmanje polovina. Gradina je čitavo vrijeme postojanja logora Jasenovac ulazila u njegov sastav, kao mjesto likvidacija i pogrebenja žrtava, gdje su ustaše provodile genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima (Večan pomen Jasenovac, str. 16-19).
Godine 1968. formirano je Spomen-područje Jasenovac, u čiji sastav je ulazila i Donja Gradina. Raspadom SFRJ, Donja Gradina i lokaliteti na desnoj obali Une i Save ostali su u Republici Srpskoj / Bosni i Hercegovini. Narodna skupština Republike Srpske je novembra 1996. donijela zakon o Spomen-području Donja Gradina. Danas je to institucija sa osam radnika.
Na prostoru od 156 hektara nalazi se 9 grobnih polja sa 105 masovnih grobnica. To govori da Donja Gradina zaslužuje vrlo visok naučni i istorijski tretman i medijsku pažnju.
http://www.jerusalim.org/cd/galerija/dj ... dex_l.html
Donja Gradina je najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac. Od ukupnog broja jasenovačkih žrtava u Donjoj Gradini je na najmonstruozniji način umorena najmanje polovina. Gradina je čitavo vrijeme postojanja logora Jasenovac ulazila u njegov sastav, kao mjesto likvidacija i pogrebenja žrtava, gdje su ustaše provodile genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima (Večan pomen Jasenovac, str. 16-19).
Godine 1968. formirano je Spomen-područje Jasenovac, u čiji sastav je ulazila i Donja Gradina. Raspadom SFRJ, Donja Gradina i lokaliteti na desnoj obali Une i Save ostali su u Republici Srpskoj / Bosni i Hercegovini. Narodna skupština Republike Srpske je novembra 1996. donijela zakon o Spomen-području Donja Gradina. Danas je to institucija sa osam radnika.
Na prostoru od 156 hektara nalazi se 9 grobnih polja sa 105 masovnih grobnica. To govori da Donja Gradina zaslužuje vrlo visok naučni i istorijski tretman i medijsku pažnju.