Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
delightful

#251 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by delightful »

prezalostno :roll:
jeza u ledja

#252 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by jeza u ledja »

Ovom srpskom fasizmu nikad kraja. Fuj!
Bas da vidimo sta ce Dodikova vlada 'mira i blagostanja' da uradi.
Kralj Tvrtko XXVIII

#253 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

mostarac wrote:
veljaca wrote:Evo ja KONKRETNO predlazem ( bez obzira ko je to uradio ) da se NAPRAVI 5 PUTA VECA I LJEPSA DZAMIJA U FAZLAGICA KULI. Time ce svi dokazati da su za suzivot - pa i Mile Dodik ....
ja bi i u ovom trenutku radije da se njima napravi kakva fabrika pa da ona finansira obnovu dzamije jer bi to bila dvostruka korist. Fabrika bi ucinila povratak jos vecim, a dzamija bi se napravila. Ovako dzamija obnovljena nece taj povratak povecati.
Znaci napravimo mi njima tamo kakvu fabriku i omogucimo strano ulaganje pa nek ljudi sami naprave dzamiju. Povratak izmedju ostalog i jeste bio mizeran jer su se prvo pravile dzamije a nisu se stvarali uslovi za povratak. Bez dzamije se moze zivit, al bez hljeba ne moze i nikad nece moci. Zato nam i jest propao povratak, jer su se prvo pravile dzamije,a ne fabrike.
Ko pravi fabriku u selu od 30 povratnika, bez ikakve infrastrukture, uvjeta, i sl. Tim ljudima bi trebalo dati subvenicije za bavljenje poljoprivredom il stocarstvom. Napraviti im farmu i kupiti stoku. Mogu praviti sir, mlijeko, meso i slicno. Nemam pojma kakvi su uvjeti za poljoprivredu dole. Tragedija je da vlada nema nikakav plan koji bi pomogao seljacima da modernizuju svoje privredjivanje i da vide neki interes u ostanku na selu. Ovako svako iole normalan ko ima ikakvu mogucnost otici ce odatle u neki grad il gradic. Tuzno je sto je takvih sela na hiljade po BiH a vladu zaboli neka stvar za selo i ljude koji tamo privredjuju. Jos gledaju kako ce vise da ih oderu ako je ikako moguce.
Ahmmed

#254 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Ahmmed »

delightful wrote:
Ahmmed wrote:
Nije mi niko ukrao lozinku........

O vjeronauci....nit imam više snage, nit želje, hiljadu puta sam napisao svoj stav o tome.....

No, paljenje vjerskih objekata, u ovom slučaju džamija, nije samo kretenski akt jednog ili nekoliko kretena....Pa, zar je rušenje hiljadu i 200 objekata Islamske zajednice u BiH ( pominjem IZ, pošto je tema o gatačkoj džamiji) tek gesta jednog ili nekoliko kretena?????I zar misliš da tim činom nije poslana poruka , koja implicira veoma ozbiljne i dalekosežne posljedice???

Moraš da shvatiš da postoje ljudi koji rušenje vjerskih objekata, doživljavaju na drugačiji način od tebe....Moraš da shvatiš da povratnici, koliko god da ih je, evo recimo u istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini, na sasma drugačiji način doživljavaju rušenje džamija, na sasma drugačiji način od većine nas su doživjeli njihovu obnovu nakon rata....

Glede generacija i generacija nerazmišljajućih dronova.....Koliko god da sam protiv vjeronauke, nadam se da ona neće toliko štetno uticati na budućnost novih generacija.......Nije je bilo od 1945 do 1990....I neka nije....No, generacije rođene pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih,generacije bez vjeronauke, vodile su protekli rat....I između ostalog, napravile genocid u Srebrenici....

pretuzno je vidjeti kako pravis ista poredjenja i koristis laznu logiku kao i neki likovi od kojih nista drugo ni ne ocekujem.
ti sto su vodili rat su itekako imali vjeronauku, na koljenima svojih starijih, koji su isli na vjeronauku.
to sto si veceras napisao je nevjerovatno.
Nikad nisam koristio lažnu logiku.Pretužno je što neko paljenje džamije pravda uvođenjem vjeronauka u vrtiće. I pretužno je što ti na to ne reagiraš.
I što s pričom o vjeronauku kojem su mlađi bili podučavani od starijih ( koji je, u raniji vakat, bio organiziran na sasma drugačiji način nego ovaj današnji, barem kad su muslimani u pitanju), vrijeđaš mene...Jer, svi moji išli su na mektebski vjeronauk, pa tako i ja. I neki od njih, meni najbliži, leže na Kovačima. Jel zato što su išli na vjeronauk?????Sram te bilo!
I za tebe sam bio dobar samo kad sam "lajao" na vehabije. Da se razumijemo,"lajao" sam s razlogom i stojim iza svake svoje riječi. Iza svakog slova napisanog na ovom forumu.
sekiracija

#255 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by sekiracija »

cyprus wrote:A stvarno zašto ne sačekamo rezultate istrage?

Al opet šta? Ako ti rezultati kažu da je u džamiji podmetnut požar jel to znači da su u RS svi četnici, a ako se uspostavi da je grijalica kriva jel to znači da je RS ipak nije toliko loša? :roll:
To sta ce oni reci da je istraga pokazala je samo laicima bitno.
Ono sto je meni bitno je da po BosniiHercegovini 13 godina nakon rata gore dzamije,a istragu nam vrse oni koji su je zapalili i njihovi krscanski saveznici. :oops: :oops: :oops:
pure_love

#256 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by pure_love »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
mostarac wrote:
veljaca wrote:Evo ja KONKRETNO predlazem ( bez obzira ko je to uradio ) da se NAPRAVI 5 PUTA VECA I LJEPSA DZAMIJA U FAZLAGICA KULI. Time ce svi dokazati da su za suzivot - pa i Mile Dodik ....
ja bi i u ovom trenutku radije da se njima napravi kakva fabrika pa da ona finansira obnovu dzamije jer bi to bila dvostruka korist. Fabrika bi ucinila povratak jos vecim, a dzamija bi se napravila. Ovako dzamija obnovljena nece taj povratak povecati.
Znaci napravimo mi njima tamo kakvu fabriku i omogucimo strano ulaganje pa nek ljudi sami naprave dzamiju. Povratak izmedju ostalog i jeste bio mizeran jer su se prvo pravile dzamije a nisu se stvarali uslovi za povratak. Bez dzamije se moze zivit, al bez hljeba ne moze i nikad nece moci. Zato nam i jest propao povratak, jer su se prvo pravile dzamije,a ne fabrike.
Ko pravi fabriku u selu od 30 povratnika, bez ikakve infrastrukture, uvjeta, i sl. Tim ljudima bi trebalo dati subvenicije za bavljenje poljoprivredom il stocarstvom. Napraviti im farmu i kupiti stoku. Mogu praviti sir, mlijeko, meso i slicno. Nemam pojma kakvi su uvjeti za poljoprivredu dole. Tragedija je da vlada nema nikakav plan koji bi pomogao seljacima da modernizuju svoje privredjivanje i da vide neki interes u ostanku na selu. Ovako svako iole normalan ko ima ikakvu mogucnost otici ce odatle u neki grad il gradic. Tuzno je sto je takvih sela na hiljade po BiH a vladu zaboli neka stvar za selo i ljude koji tamo privredjuju. Jos gledaju kako ce vise da ih oderu ako je ikako moguce.

pa eto posto je on predlozio,valjda je spreman pomoci u izgradnji fabrike

ili cekaj,prica o fabrikama se poteze svaki put kada neko spomene dzamiju,pa ocito cak i u ovakvim slucajevima :-)
stochar

#257 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by stochar »

Air Ramiz wrote:
stochar wrote:
mada, neki predrag je snimatelj, pa onda ne iksljucujem da je ove grijalice umontrir'o s nekog drugog snimka, hoce ti Srbi svasta!
Predrag je bio i montazer. Nije sigurno slucajno ubacio snimak tih grijalica, nit je imam slucajno rekao da ih nije bilo, a vjerovatno je mislio da se nisu koristile, sto je lako utvrdit, pogledas zid iza njih i vidis da li na prednjem zidu dzamije ima uticnica. Inace kvarnce peci griju samo u jednom smjeru pa je zagrijavanje prostorije prije namaza kvarcnim pecima besmisleno, jer cim ih ugasis toplina nestane. Drugo, na prednjem zidu prema kojem su okrenuti klanjaci prema mihrabu sigurno nece stajat upaljena kvarcna pec, jer bi ispalo da se molis vatri.
sad citas misli imama i znas sta je on mislio? genijalno! a maloprije me ubjedjujes da je kazao da ih nije bilo i da sam ja vidio 'fantomske grijalice'. aferim! a, kao sto sam i pretpostavio, opet nisi skont'o poentu:

ja ne tvrdim iskljucivo da je grijalica prouzrokovala pozar i da si citao sve kao sto nisi, onda bi vidio da ja tvrdim da je mogucnost da je pozar podmetnut 90 odsto, ali da ni onih 10 posto ne treba tek tako odbaciti i one koji ih pominju slati na lomachu! samo hocu da kazem da 'postoji mogucnost' jer su grijalice ipak bile u dzamiji a sve je izgledalo 'lijepo k'o fudbalska utakmica' (tako rece onaj fazlagic). takodjer, hocu da kazem da ni hodzi ne treba slijepo vjerovati, jer je lijepo rekao kako NIJE BILO GRIJALICE a onda je svi lijepo vidimo u krupnom planu (kako ju je onaj zli Srbin zlonamjerno snimio i umontirao, sram ga bilo!!

vidim, ti si ocito neki vjestak protupozarne zastite, pa si tako lijepo izlozio analizu. vidim, znas i gdje su okrenuli grijalicu i gdje stoje klanjaci i... sve znas! blago tebi!
cartman

#258 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by cartman »

samo mrznja i nacionalizam..zalosno....
delightful

#259 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by delightful »

Ahmmed wrote: Nikad nisam koristio lažnu logiku.Pretužno je što neko paljenje džamije pravda uvođenjem vjeronauka u vrtiće. I pretužno je što ti na to ne reagiraš.
I što s pričom o vjeronauku kojem su mlađi bili podučavani od starijih ( koji je, u raniji vakat, bio organiziran na sasma drugačiji način nego ovaj današnji, barem kad su muslimani u pitanju), vrijeđaš mene...Jer, svi moji išli su na mektebski vjeronauk, pa tako i ja. I neki od njih, meni najbliži, leže na Kovačima. Jel zato što su išli na vjeronauk?????Sram te bilo!
I za tebe sam bio dobar samo kad sam "lajao" na vehabije. Da se razumijemo,"lajao" sam s razlogom i stojim iza svake svoje riječi. Iza svakog slova napisanog na ovom forumu.
to sto se ti osjecas prozvanim za komentar o vjeronauku govori dosta o tebi, i tjera me da sebi postavljam izvjesna pitanja, koja ipak necu postavljati ni tebi ni sebi.
zasto se pozivas na svoje mrtve da bi sebi dao kredibilitet?
mene je samo sramota sto sam ti davala kredit koji ne zasluzujes.
a ako mislis da si taj kredit imao zato sto si 'lajao' na vehabije, grdno se varas.
Kralj Tvrtko XXVIII

#260 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

pure_love wrote:

pa eto posto je on predlozio,valjda je spreman pomoci u izgradnji fabrike

ili cekaj,prica o fabrikama se poteze svaki put kada neko spomene dzamiju,pa ocito cak i u ovakvim slucajevima :-)
Mah dzamija ce se renovirati brzo. Dovoljno je samo da nakon sljedece dzume islamska zajednica u svakom dzematu zatrazi donaciju za ovu dzamiju i za jedan dan ce se skupiti sredstva. Pogotovo poslije ove paljevine muslimani ce biti sirokogrudi. Tako su se do sad i gradile dzamije da se kojim slucajem cekala drzava ne bi niti jedna bila napravljena. A moralno bi bilo da vlada RS plati obnovu ove dzamije i da nam pokaze kako je u biti "bolji" entitet. Medjutim seoska tuga bijeda i jad ce i dalje da ostanu. A seljaka ce biti sve manje i manje, nase domace zdrave hrane isto tako, a mi cemo sve vise i vise kupovati strani shit koji nam se nudi po rafovima trznih centara.
Ahmmed

#261 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Ahmmed »

delightful wrote:
Ahmmed wrote: Nikad nisam koristio lažnu logiku.Pretužno je što neko paljenje džamije pravda uvođenjem vjeronauka u vrtiće. I pretužno je što ti na to ne reagiraš.
to sto se ti osjecas prozvanim za komentar o vjeronauku govori dosta o tebi, i tjera me da sebi postavljam izvjesna pitanja, koja ipak necu postavljati ni tebi ni sebi.
zasto se pozivas na svoje mrtve da bi sebi dao kredibilitet?
mene je samo sramota sto sam ti davala kredit koji ne zasluzujes.
a ako mislis da si taj kredit imao zato sto si 'lajao' na vehabije, grdno se varas.
Ne dajem ja sebi nikakav kredibilitet svojim mrtvim. Pomenuo sam ih u kontekstu tvoje konstatacije da su pomenute generacije imale vjeronauk svojih starijih. A ti stariji na vjeronauk nisu išli u Azrijine vrtiće, nego, kad je o muslimanima riječ, u mektebe.
Što se tiče pitanja, bujrum, slobodno ih postavi.
I ne treba te biti sramota što si mi davala kredit koji ne zaslužujem.
Jednostavno, zaključila si na osnovu moja tri posta napisana večeras, da je kredit bio uzaludan. I to je ok.
I jesi me uvrijedila. Veoma.Ako sam ja to učinio tebi, žao mi je. Zapravo, žao mi je što ne reagiraš na način na koji se to od tebe očekuje. Na način na koji si, barem mene, navikla.
veljaca

#262 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

Ja bih da doprinesem rasvjetljavanju bar malo ovog dogadjaja :

- moguce je da je ovo neko podmetnuo ( mislim na pozar ) ...
- moguce je da je grijalica ( ili obje ) zapalila dzamiju ...

Ali najvjerovatnije ( e ovo bih napisao velikim slovima - ali zbog molbe necu ) da ce rezultat istrage biti onakav - kakav bude odgovarao vecini upletenih u ovo ( Bosnjacima Fazlagica Kule, komsijama Srbima, RS-u, BiH, medjunarodnoj zajednici ) bez obzira kakvo bude cinjenicno stanje - odnosno kakva je istina ... Zalosno - ali je to tako ... Kao da bi to bilo prvi put - a ni nazalost - ni posljednji put ... Jer ovo je Bosna i Hercegovina i ovdje ni dan nije dan a ni noc nije noc - dok neko drugi to ne kaze ...
Last edited by veljaca on 08/12/2008 22:42, edited 2 times in total.
zavrzlama

#263 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by zavrzlama »

Mir povratnicima,suzivot i prisustvo BIH na svakom njenom dijelu je zlo za one koji su radili i sada rade na disoluciji BIH...i ova izgorjela dzamija je samo dio smisljenog plana da se da do znanja da rs nije mjesto gdje stanuje BIH i gdje nesrbi imaju pravo da zive i osjecaju se Bosancima i Hercegovcima...ovo samo ubrzava konacni obracun za BIH koji dolazi....rs ce unistiti cetnistvo jer je isto i stvorilo..koliko god se dodik i ostali salonski cetnici upinjali da dokazu da su srbi u BIH se rijesili cetnistva i politike iz 90-tih...srbi su taoci i oruzje u rukama cetnistva a nesrbi zrtve istog...samo ne zadugo..
and

#264 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by and »

Ahmmed wrote:
cyprus wrote:A stvarno zašto ne sačekamo rezultate istrage?

Al opet šta? Ako ti rezultati kažu da je u džamiji podmetnut požar jel to znači da su u RS svi četnici, a ako se uspostavi da je grijalica kriva jel to znači da je RS ipak nije toliko loša? :roll:

Ne znači, cyprus, ne znači....nije značilo ni da su svi četnici, kad je popaljeno 1000 džamija , od 1992 do 1995....
i ja se slažem da se sačekaju rezultati istrage,a ovo jesu li svi četnici?nisu,oni koji su spriječili ove što su rušili džamije,koji su ih pohapsili, kaznili,nisu im dozvolili da to rade,protestovali protiv toga,oni nisu,a ostali su ili to naređivali,ili radili ili aplaudirali.
Last edited by and on 08/12/2008 22:49, edited 1 time in total.
vee-jay

#265 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by vee-jay »

ma ja sve kontam da mi otvorimo novu temu:

UKINIMO AMRICU

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
veljaca

#266 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

vee-jay wrote:ma ja sve kontam da mi otvorimo novu temu:

UKINIMO AMRICU

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Sarajevo-x.com je demokratski forum :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ako mislis da treba - otvori. Ko ti brani ? Kad se moze ukidati Vucko - vala moze svako :lol: :lol: :lol: :lol:
delightful

#267 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by delightful »

Ahmmed wrote:
Ne dajem ja sebi nikakav kredibilitet svojim mrtvim. Pomenuo sam ih u kontekstu tvoje konstatacije da su pomenute generacije imale vjeronauk svojih starijih. A ti stariji na vjeronauk nisu išli u Azrijine vrtiće, nego, kad je o muslimanima riječ, u mektebe.
Što se tiče pitanja, bujrum, slobodno ih postavi.
I ne treba te biti sramota što si mi davala kredit koji ne zaslužujem.
Jednostavno, zaključila si na osnovu moja tri posta napisana večeras, da je kredit bio uzaludan. I to je ok.
I jesi me uvrijedila. Veoma.Ako sam ja to učinio tebi, žao mi je. Zapravo, žao mi je što ne reagiraš na način na koji se to od tebe očekuje. Na način na koji si, barem mene, navikla.
ne znam otkud tolika zuc ahmmede, da si stao i razmislio, shvatio bi da moj komentar o vjeronauci nema nikakve veze s tobom, ni sa tvojom konkretno vjerom. ako je to bilo ono sto te uvrijedilo, nemas razloga da budes uvrijedjen, jer sto nasa elokventna raja kaze, 'nidje veze'. i ti si to trebao znati.

moja reakcija je takva kakva jeste, jer mi je zlo, fizicki mi je muka od ovoga sto se desava u ovoj zemlji. daj barem ti mogucnost da je barem ova jedna od 1201 dzamije izgorila slucajno. mozda onda bude neke nade za nas. ali ne, kao lovac sto ceka sa siperkom i escajgom da se dusko dugousko skuha, cekamo ko zapete puske neko novo zlo, kako bismo potvrdilo ono staro zlo.
i zalosno je sto ljudi daju sebi kredibilitet svojom vjerom, ucescem u ratu, svojim mrtvima. nesto kao dodatni argument za potkrepljenje svojih stavova.
bosanska rijec

#268 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by bosanska rijec »

Ovo sto si ti napisala je nevjerovatno fujjj :roll:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#269 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Latina »

Pretuzna tema. Ne znam sta mi je tuznije, ili sto ti jadni ljudi nisu mogli s mirom docekati Bajram, niti sto politicare po milioniti put to ne zanima, sto jos uvijek sjede po svojim sarajevskim zamkovima, a tih jadnih 30-tak ljudi kad zanoce, ne znaju hoce li osvanuti. Sto nema asfalta kao da je 1930-ta, sto su oni i mnogi drugi ( ukljucujuci i mene ) broj i nista vise. I sto gledam kako se mi svadjamo nemocni da bilo sta izmijenimo. I sto sam procitala komentare sa Indexa da izgubim i posljednju iluziju.

Ti @Ahmmede ne trebas nista zamjerati @delightful, ako imas bilo kakav uticaj na politicku vrhusku, trebas njima objasniti kako je nama coporativno jako muka od ovakvih vijesti, vijesti o korumpiranim profesorima, vijesti o tinejdzerima koji uznemiravaju svestenike, o tinejdzerima koji su ubili Denisa Mrnjavca, od zla koje nikako da prestane.

Svi mi hocemo isto. Normalne i vrijedne ljude na vlasti, sigurnost i posao, bilo gdje da zivimo, a u Bosni narocito.

@delightful, vjeronauka u obdanistima je bespotrebna i neprimjerena tom uzrastu. Ali misljenje da ce proizvesti robote koji razmisljaju na identican nacin nema osnovu, jer su ljudi ( pa i djeca ) ipak malo kompliciranija bica. Slucajno znam za primjere osoba na Zapadu koje su isle u vjerske skole i vecina njih su danas ateisti. Oni koji su ih zustro zeljeli indoktrinirati u vjeru su postigli kontraefekat. Ali paralela izmedju ove dzamije koja je izgorila ( izgleda slucajno - Murphy's law, sta li ) bas pred Bajram, bas kod Gacka gdje su ljudi dobijali prijetnje vec duze vrijeme, bas tamo gdje ih je 30-tak, sa vjeronaukom u obdanistima, zaista je neukusna. U najmanju ruku.

Sve u svemu - tuga.
Last edited by Latina on 08/12/2008 22:48, edited 1 time in total.
delightful

#270 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by delightful »

slazem se da je fuj. istina je najcesce fuj.
PalaSa Marsa

#271 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by PalaSa Marsa »

E svasta Boze, sta sve necu procitati, kakve nebuloze i kakve price, nedaj Boze nikom. :x :x i meni je ovo samo za fujj :x
veljaca

#272 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by veljaca »

Tuga da ne moze biti veca ....
and

#273 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by and »

niko ne čeka jedva novo zlo,jer ovdje je toliko zla počinjeno da ako kažeš da je negdje izgorila džamija 99 od 100 ljudi će pomisliti da je namjerno zapaljena.
a nade će za nas biti kada oni koji čine zlo budu kažnjeni
Last edited by and on 08/12/2008 22:47, edited 1 time in total.
Crvena Tifoza

#274 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by Crvena Tifoza »

Nisam upratio "dayton-a" da je napisao ijednu rijec u vezi ovog nemilog dogadjaja.
Malo cudno zar ne. :shock:
PalaSa Marsa

#275 Re: Izgorjela džamija u Fazlagića kuli

Post by PalaSa Marsa »

delightful wrote:slazem se da je fuj. istina je najcesce fuj.
Vjerujem da znas istinu, da nebi vako pricala, to je garant :evil: :x A vrlo lako moze bit' da ustvari ljudi znaju istinu, pa peru savjest' pricama ovog tipa..
Locked